
ZEYTİN EZMELİ, TULUM SOSLU ROKA SALATASI
Lezzetli bir salata yapmak için illa ki bir sürü malzemeyi bir araya getirmemize gerek yok. Biraz roka ve domates bile yeter. Ama bu sade buluşmaları güzel soslarla da renklendirmeden olmaz.
2 tatlı kaşığı siyah zeytin ezmesi...
1 yemek kaşığı kadar tulum peyniri
2 diş sarımsak
nar keşişi
zeytiyağı
hepsını karıştırıp sosu hazırlıyor ve salatanızın ustune dokuyorsunuz
basit ve değişik bir tat
Lezzetli bir salata yapmak için illa ki bir sürü malzemeyi bir araya getirmemize gerek yok. Biraz roka ve domates bile yeter. Ama bu sade buluşmaları güzel soslarla da renklendirmeden olmaz.
2 tatlı kaşığı siyah zeytin ezmesi...
1 yemek kaşığı kadar tulum peyniri
2 diş sarımsak
nar keşişi
zeytiyağı
hepsını karıştırıp sosu hazırlıyor ve salatanızın ustune dokuyorsunuz
basit ve değişik bir tat
***********

SADE YAĞ
Sosların atası olarak bilinen Fransız şeflerin 3 büyük sırrı varmış: Tereyağı, tereyağı, tereyağı. Peki aslında çok sevdiğimiz, bize kalsa her şeyin içerisine kaşık kaşık atmak istediğimiz ama yemekten maalesef çekindiğimiz tereyağını sağlıklı hale getirmek mümkün müdür?
Elbette mümkün. Ghee yağı, diğer bir deyişle sadeyağ, Türk gıda kodeksinde yer alan tanımına göre, süt ve/veya süt ü...rünlerinden elde edilen, su ve yağsız kuru madde unsurlarının tamamına yakın bölümü uzaklaştırılmış, ağırlıkça en az %99 oranında süt yağı içeriğine sahip ürün demek.
Tereyağından sade yağ elde etmek de oldukça basit. Üstelik normalde yanma derecesi çok düşük olan tereyağının aksine sadeyağı daha uzun süre ısıya maruz bırakabilir, sos ve yemeklerimizi hazırlarken daha rahat kullanabiliriz.
“Tereyağının içinde beyin için faydalı vitaminler vardır. İçinde yüksek kolesterol olduğu için, kolesterol problemi olanlara tavsiye edilmez. Ama içinde potasyum da var. Tereyağını çok seviyorsanız ama yan etkisi olmasın istiyorsanız İngilizcede Ghee olarak bilinen özellikle Hindistanlıların ve Pakistanlıların kullandığı, bizde ise Urfalıların ve Trabzonluların saf yağ olarak nitelendirdiği bir yağa dönüştürebilirsiniz.
Bunun için bir kilogram tereyağını, orta ateşte, hiç yakmadan sürekli olarak karıştırarak eritin. Üzerinde beyaz köpükler oluşacaktır. Sürekli olarak bu köpükleri kaşıkla alıp atın. Yaklaşık 20 dakika sonra köpük oluşmamaya başlayacaktır. İşte damarları tıkayan, tereyağının en sağlıksız kısmı bu köpüklerdir. Kalan yağı, porselen bir kaba koyun ve buzdolabında saklayın.”
1 kg tereyağından yaklaşık 700 gr sade yağ elde edebilir ve sadeyağınızı buzdolabında rahatlıkla saklayabilirsiniz.
Sosların atası olarak bilinen Fransız şeflerin 3 büyük sırrı varmış: Tereyağı, tereyağı, tereyağı. Peki aslında çok sevdiğimiz, bize kalsa her şeyin içerisine kaşık kaşık atmak istediğimiz ama yemekten maalesef çekindiğimiz tereyağını sağlıklı hale getirmek mümkün müdür?
Elbette mümkün. Ghee yağı, diğer bir deyişle sadeyağ, Türk gıda kodeksinde yer alan tanımına göre, süt ve/veya süt ü...rünlerinden elde edilen, su ve yağsız kuru madde unsurlarının tamamına yakın bölümü uzaklaştırılmış, ağırlıkça en az %99 oranında süt yağı içeriğine sahip ürün demek.
Tereyağından sade yağ elde etmek de oldukça basit. Üstelik normalde yanma derecesi çok düşük olan tereyağının aksine sadeyağı daha uzun süre ısıya maruz bırakabilir, sos ve yemeklerimizi hazırlarken daha rahat kullanabiliriz.
“Tereyağının içinde beyin için faydalı vitaminler vardır. İçinde yüksek kolesterol olduğu için, kolesterol problemi olanlara tavsiye edilmez. Ama içinde potasyum da var. Tereyağını çok seviyorsanız ama yan etkisi olmasın istiyorsanız İngilizcede Ghee olarak bilinen özellikle Hindistanlıların ve Pakistanlıların kullandığı, bizde ise Urfalıların ve Trabzonluların saf yağ olarak nitelendirdiği bir yağa dönüştürebilirsiniz.
Bunun için bir kilogram tereyağını, orta ateşte, hiç yakmadan sürekli olarak karıştırarak eritin. Üzerinde beyaz köpükler oluşacaktır. Sürekli olarak bu köpükleri kaşıkla alıp atın. Yaklaşık 20 dakika sonra köpük oluşmamaya başlayacaktır. İşte damarları tıkayan, tereyağının en sağlıksız kısmı bu köpüklerdir. Kalan yağı, porselen bir kaba koyun ve buzdolabında saklayın.”
1 kg tereyağından yaklaşık 700 gr sade yağ elde edebilir ve sadeyağınızı buzdolabında rahatlıkla saklayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder