Zahter salatası (hatay)
Zahter (yabani kekik)
soğan
biber ...
maydanoz
zeytinyağı
nar ekşisi
baharat
tuz
Zahterler ayıklanırlar.
Tüm sebzeler ve zahterler ince ince kıyılır.
Baharatlar, nar ekşisi eklenir, karıştırılır.
Üzerinden zeytinyağı gezdirilir ve servis edilir.
Zahter (yabani kekik)
soğan
biber ...
maydanoz
zeytinyağı
nar ekşisi
baharat
tuz
Zahterler ayıklanırlar.
Tüm sebzeler ve zahterler ince ince kıyılır.
Baharatlar, nar ekşisi eklenir, karıştırılır.
Üzerinden zeytinyağı gezdirilir ve servis edilir.

Fasulye Turşu Kavurması (Karadeniz) Malzemeleri
2 tabak fasulye turşusu
2 adet orta boy soğan
1 kaşık tereyağı ...
1-2 kaşık sıvı yağ.
Fasulye turşusu bol suda yıkanır. Tuzu çıkınca küçük parçalar halinde doğranır. Tavada eritilmiş tereyağının içine ince doğranmış soğanlar ve sıvı yağ ilave edilerek pembeleşinceye kadar karıştırılır. Daha önceden doğranan turşular katılarak kavrulur, ateşin altı kısılarak tavanın kapağı kapatılır ve beş,on dakika pişmeye bırakılır. Sıcak olarak servis yapılır.
2 tabak fasulye turşusu
2 adet orta boy soğan
1 kaşık tereyağı ...
1-2 kaşık sıvı yağ.
Fasulye turşusu bol suda yıkanır. Tuzu çıkınca küçük parçalar halinde doğranır. Tavada eritilmiş tereyağının içine ince doğranmış soğanlar ve sıvı yağ ilave edilerek pembeleşinceye kadar karıştırılır. Daha önceden doğranan turşular katılarak kavrulur, ateşin altı kısılarak tavanın kapağı kapatılır ve beş,on dakika pişmeye bırakılır. Sıcak olarak servis yapılır.

Kalamar Mücveri Tarifi
500 gr kalamar
2 adet taze soğanın yeşil kısımları
1 silme çay kaşığı vanilya...
5-6 dal kıyılmış maydonoz yaprakları
2 adet yumurta
1 çay kaşığı toz şeker
kızartmak için sıvıyağ
Terbiyelediğiniz kalamarları hafifçe yıkayıp süzerek tahtanın üzerinde ince ince kıyın. Kıydığınız kalamarları karıştırma kabına koyup, üzerine ince kıyılmış maydonoz, ince kıyılmış soğanın yeşil kısımları, şeker, vanilya ve yumurtayı ekleyip karıştırarak malzemeleri birbirine yedirin. Kapaklı tavaya yağı koyup kızdırın, (fazla yağ koymanıza gerek yok, tavanın yüzeyini kaplasın yeterlidir) hazırladığınız malzemeyi kaşık, kaşık tavaya döküp tavanın kapağı kapalı olarak arkalı önlü kızartın. Sıcak halde iken seRvis yapabilirsiniz.
500 gr kalamar
2 adet taze soğanın yeşil kısımları
1 silme çay kaşığı vanilya...
5-6 dal kıyılmış maydonoz yaprakları
2 adet yumurta
1 çay kaşığı toz şeker
kızartmak için sıvıyağ
Terbiyelediğiniz kalamarları hafifçe yıkayıp süzerek tahtanın üzerinde ince ince kıyın. Kıydığınız kalamarları karıştırma kabına koyup, üzerine ince kıyılmış maydonoz, ince kıyılmış soğanın yeşil kısımları, şeker, vanilya ve yumurtayı ekleyip karıştırarak malzemeleri birbirine yedirin. Kapaklı tavaya yağı koyup kızdırın, (fazla yağ koymanıza gerek yok, tavanın yüzeyini kaplasın yeterlidir) hazırladığınız malzemeyi kaşık, kaşık tavaya döküp tavanın kapağı kapalı olarak arkalı önlü kızartın. Sıcak halde iken seRvis yapabilirsiniz.
**** Terbiyelemek için:
Kalamatları temizletip dilimlendirerek aldıktan sonra, kabın içerisine 1/2 limonu suyu ve 1 tatlı kaşığı karbonatı koyup kalamarlarla beraberce güzelce karıştırıp 3-4 saat kadar dinlendirin.
Kalamatları temizletip dilimlendirerek aldıktan sonra, kabın içerisine 1/2 limonu suyu ve 1 tatlı kaşığı karbonatı koyup kalamarlarla beraberce güzelce karıştırıp 3-4 saat kadar dinlendirin.

Meze Çelengi
1 paket labne peyniri
1 tatlı kaşığı dereotu
1/8 çay kaşığı sarımsak tozu...
1,5 su bardağı haşlanmış brokoli
2 dal taze soğan
1/2 su bardağı ince doğranmış tatlı kırmızı biber
Kereviz yaprakları (süslemek için)
Meze Çelengi Hazırlanışı
Yuvarlak ekmekleri keserek ic taraflari yukarı gelecek şekilde çelenk şeklinde diziyoruz. Labne, sarımsak tozu ve dereotunu karıştırarak ekmeklerin üzerine sürüyoruz. Üstüne taze soğan, küçük brokoli parçaları ve kırmızı biberleri koyuyoruz. Son olarak kereviz yapraklarından çelengin kurdelasini yapiyoruz.
1 paket labne peyniri
1 tatlı kaşığı dereotu
1/8 çay kaşığı sarımsak tozu...
1,5 su bardağı haşlanmış brokoli
2 dal taze soğan
1/2 su bardağı ince doğranmış tatlı kırmızı biber
Kereviz yaprakları (süslemek için)
Meze Çelengi Hazırlanışı
Yuvarlak ekmekleri keserek ic taraflari yukarı gelecek şekilde çelenk şeklinde diziyoruz. Labne, sarımsak tozu ve dereotunu karıştırarak ekmeklerin üzerine sürüyoruz. Üstüne taze soğan, küçük brokoli parçaları ve kırmızı biberleri koyuyoruz. Son olarak kereviz yapraklarından çelengin kurdelasini yapiyoruz.

Patlıcanlı Tirokafteri
1 adet közlenmiş bostan patlıcanı
3-4 adet közlenmiş sivri biber
250 gr. yumuşak beyaz peynir...
taze nane
sızma zeytinyağı
tuz
Patlıcanı ve biberleri közleyip kabuklarını soyun,çatalla iyice ezin. Peyniri de ekliyerek ezmeye devam edin. Taze nane yapraklarını ince doğrayıp ekleyin. Tuz ile lezzetlendirip üzerine bolca sızma zeytin yağı gezdirin.Soğuk servis edin
1 adet közlenmiş bostan patlıcanı
3-4 adet közlenmiş sivri biber
250 gr. yumuşak beyaz peynir...
taze nane
sızma zeytinyağı
tuz
Patlıcanı ve biberleri közleyip kabuklarını soyun,çatalla iyice ezin. Peyniri de ekliyerek ezmeye devam edin. Taze nane yapraklarını ince doğrayıp ekleyin. Tuz ile lezzetlendirip üzerine bolca sızma zeytin yağı gezdirin.Soğuk servis edin

BAHARATLI TEREYAĞ
Baharatlı Tereyağı Malzemeleri
200 gr. tereyağı
3 dal biberiye...
3 dal taze kekik
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı hardal
Bir kasede ince kıydığınız biberiye, kekik ve diğer bütün malzemeleri iyice yoğurun.
Tezgahın üzerine bir strech film açın ve yoğurduğunuz yağı strechin üzerine alın.
Strechi dolayarak yağı rulo yapın ve derin dondurucuda 30 dakika bekletin.
Sürenin sonunda tereyağını dilimleyerek etin üzerinde servis edin.
Baharatlı Tereyağı Malzemeleri
200 gr. tereyağı
3 dal biberiye...
3 dal taze kekik
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı hardal
Bir kasede ince kıydığınız biberiye, kekik ve diğer bütün malzemeleri iyice yoğurun.
Tezgahın üzerine bir strech film açın ve yoğurduğunuz yağı strechin üzerine alın.
Strechi dolayarak yağı rulo yapın ve derin dondurucuda 30 dakika bekletin.
Sürenin sonunda tereyağını dilimleyerek etin üzerinde servis edin.

MARİNASYON
İyi kalite zeytinyağı, deniz tuzu, iri çekilmis karabiber, sapından ayrılmış taze biberiye ve taze kekik ile bir kaç damla soya sos, klasik bir marinasyon olacak ve etlere lezzet katacaktır.
Daha iddiali bir marinasyon isteyenlere:...
4 – 5 corba kaşığı zeytinyağı, bıçakla kırılmış 2 sarımsak, iri kesilmis 1 soğan, 1 dal taze kekik, 1 çay kaşığı light soya sos, 1 çay kaşığı hardal, 1 çay kaşığı worchestire sos, 1 çay kaşığı iyi kalite balzamik sirke, az tuz ve iri çekilmis taze karabiber öneririm ….
Marinasyonu resimdeki gibi ağzı kilitli buzdolabı poşetlerinde yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız… Şimdiden afiyet olsun.
İyi kalite zeytinyağı, deniz tuzu, iri çekilmis karabiber, sapından ayrılmış taze biberiye ve taze kekik ile bir kaç damla soya sos, klasik bir marinasyon olacak ve etlere lezzet katacaktır.
Daha iddiali bir marinasyon isteyenlere:...
4 – 5 corba kaşığı zeytinyağı, bıçakla kırılmış 2 sarımsak, iri kesilmis 1 soğan, 1 dal taze kekik, 1 çay kaşığı light soya sos, 1 çay kaşığı hardal, 1 çay kaşığı worchestire sos, 1 çay kaşığı iyi kalite balzamik sirke, az tuz ve iri çekilmis taze karabiber öneririm ….
Marinasyonu resimdeki gibi ağzı kilitli buzdolabı poşetlerinde yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız… Şimdiden afiyet olsun.





SIZMA ZEYTİNYAĞI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ VE NASIL SAKLAMALIYIZ
1- Satın alacağımız ürün mutlaka koyu renkli cam şişede olmalıdır. Şeffaf cam şişelerde ve özellikle pet ambalajlı ürünlerden uzak durmalıyız. Son yıllarda yapılan araştırmalarda sızma zeytinyağının pet ambalajları birleştirici özellik taşıyan kimyasalları çözdüğü , bu kimyasalların sızma zeytinyağına geçtiği ve insan sağlı...ğına zararlı olduğu bildirilmiştir. Ayrıca şeffaf cam şişelerden ışık geçerek sızma zeytinyağınının içerisinde bulunan klorofili parçalayarak bozulmasına sebep olur.
2- Satın alacağınız ürün ambalajının kapağının mutlaka contalı ve vidalı olmasına dikkat ediniz, mantar kapaklı ambalajları almayınız. Mantar kapaklı şişeler hava alır ve içerisine hava (oksijen) giren sızma zeytinyağı oksidasyona uğrayarak bozulur.
3- Satın alacağınız ürünün rengine bakıp karar vermeyiniz, yağın rengi kaliteyi belirlemediği gibi, yağda çözünebilen klorofil eklenmiş veya gıda boyası kullanılan yağlar sizi yanıltabilir.
4- Satın alacağınız ürün market raflarında direk olarak güneş ışığını görüyorsa tercih etmeyiniz, güneş ışığı gören sızma zeytinyağları çok çabuk oksidasyona uğrayarak bozulur ve kötü kokar.
5- Satın alacağınız ürünün etiketini okumadan almayınız, sızma zeytinyağının üretim yada hasat yılı, dolum tarihi , son kullanma tarihi ,coğrafi işaretini, elde edildiği zeytin çeşidini ve bölgesini etiket üzerinde arayınız.
6- Unutmayınız ki sızma zeytinyağı taze tüketilmelidir, bekledikçe bozulur ve nefaseti ile sağlığa yararlı fenolik bileşenleri kaybolur. Her sezon yeni sızma zeytinyağı alınız, çeşitlere göre sızma zeytinyağları çok özel saklama koşullarında bile ilk günkü özelliklerini yitirebilirler.
7- Sızma zeytinyağı +4 C derecenin altında donabilir, farklı çeşitlere ait sızma zeytinyağları fenolik bileşenlerinden dolayı daha geç donabilir , sızma zeytinyağının donması saflık kriteri olarak kabul edilmez.
8- Satın alacağınız ürünün ambalajını tüketim miktarınıza göre belirleyiniz, çok kısa sürede tüketmeyecekseniz küçük ambalajları (250 ml 500 ml 750 ml 1000 ml ) ambalajları tercih ediniz, fiyatı ucuz diye 5 lt ambalajları satın almayınız, büyük ambalajları kullanırken rahat akması için tenekelere ikinci bir hava deliği açmayınız. Eğer imkan var ise evinizde bulunduracağınız beş adet 1 lt koyu renkli cam ambalajlara bölerek kullanabilirsiniz.
9- Satın aldığınız ürünü karanlık, serin ve rutubetsiz bir ortamda saklayınız, mutfak içerisinde tezgah altlarında sabun deterjan vb. ürünlerin yanına koymayınız. Sızma zeytinyağı kokuları çok çabuk bünyesine alır ve hapseder ,saklama sıcaklığı 18C – 22C derece arasında olmalıdır.
10- Satın alacağınız ürünün etiketi ve ambalajını kontrol ediniz, delinmiş ve sızdırmış ambalajlı ürünleri satın almayınız.
11- Son yıllarda filtre edilmemiş sızma zeytinyağlarının şişelere konulduğu görülmektedir, filtre edilmeyen içerisinde zeytin partikülleri bulunan sızma zeytinyağı daha çabuk bozulur, uzun süre dayanmaz, bu partiküller içerisinde zeytin meyvesinin eti, karasu ve çekirdek kalıntıları bulunmaktadır. Kalıntılar içerisinde bulunan karasuda oksijen vardır ve oksijen yani hava , karışım içerisinde fermentasyon süreci başlatarak sızma zeytinyağının kötü kokular yaymasına sebep olarak sızma özelliğini kaybetmesine neden olur.
12- Sızma zeytinyağına zarar veren unsurlar sırası ile;
A – Işık
B – Hava
C - Sıcaklık
D - Su veya nem ‘dir.
Almış olduğunuz ürünü bu unsurlardan koruyarak tüketiniz.
13- Satın aldığınız ürünleri ayırınız, Salatalarınızda, yemeklerinizde , tatlı ve böreklerinizde farklı bölgelere ait sızma zeytinyağlarını tüketebilirsiniz. Özellikle sızma zeytinyağını çiğ olarak tüketmelisiniz, salata, kek, börek ve mezelerinizde kuzey ege sızma zeytinyağlarını tercih ederken, hafif zeytinyağlı yemeklerinizde güney ege, akdeniz ve güneydoğu Anadolu bölgesi yağlarını tüketebilirsiniz. Kızartmalarınızda ise rahatlıkla sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz.
14- Sızma zeytinyağı çok taze meyve kokuları çağrıştırmalıdır, bilinenin aksine saf sızma zeytinyağı ile yapılan yemekler ağır olmaz , kokmaz. Bayat, posalı ve tağşiş yapılmış yağlar ağır kokar.
15- Yemeklerinizi pişirmeye başlarken bir kaşık zeytinyağı ile başlayınız, pişen yemeği ocaktan aldıktan sonra ılımaya bırakınız, yemek ılıdıktan sonra kalan miktar sızma zeytinyağını dökünüz. Özellikle yaprak sarmalar ve dolmalarda bu yöntemi tercih ettiğinizde yemeklerinizin çok daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
16- Markası ve etiketi olan ürünler tarım ve köy işleri bakanlığının gıda kontrol laboratuvarlarında düzenli olarak kontrol edilmekte ve analizleri yapılmaktadır. Ürün bozuk çıktığınızda karşınızda muhatap bulabilirsiniz
17- Ancak yol kenarlarında , Pazar yerlerinde satılan , yada köyde yaşayan akrabalarınızın tanıdıkları vasıtası ile gelen pet şişelerde ki zeytinyağlarından uzak durmanızda sağlığınız açısından fayda bulunmaktadır. Bu yağların denetimleri yapılamadığı gibi hijyen olmayan ambalajlara konulmuş içerisinde kime ait olduğu ve ne olduğu belli olmayan ürünlerle karşılaşmanız kaçınılmaz olacak ve şikayet edecek , derdinizi anlatacak muhatap bulamayacaksınız.

1- Satın alacağımız ürün mutlaka koyu renkli cam şişede olmalıdır. Şeffaf cam şişelerde ve özellikle pet ambalajlı ürünlerden uzak durmalıyız. Son yıllarda yapılan araştırmalarda sızma zeytinyağının pet ambalajları birleştirici özellik taşıyan kimyasalları çözdüğü , bu kimyasalların sızma zeytinyağına geçtiği ve insan sağlı...ğına zararlı olduğu bildirilmiştir. Ayrıca şeffaf cam şişelerden ışık geçerek sızma zeytinyağınının içerisinde bulunan klorofili parçalayarak bozulmasına sebep olur.
2- Satın alacağınız ürün ambalajının kapağının mutlaka contalı ve vidalı olmasına dikkat ediniz, mantar kapaklı ambalajları almayınız. Mantar kapaklı şişeler hava alır ve içerisine hava (oksijen) giren sızma zeytinyağı oksidasyona uğrayarak bozulur.
3- Satın alacağınız ürünün rengine bakıp karar vermeyiniz, yağın rengi kaliteyi belirlemediği gibi, yağda çözünebilen klorofil eklenmiş veya gıda boyası kullanılan yağlar sizi yanıltabilir.
4- Satın alacağınız ürün market raflarında direk olarak güneş ışığını görüyorsa tercih etmeyiniz, güneş ışığı gören sızma zeytinyağları çok çabuk oksidasyona uğrayarak bozulur ve kötü kokar.
5- Satın alacağınız ürünün etiketini okumadan almayınız, sızma zeytinyağının üretim yada hasat yılı, dolum tarihi , son kullanma tarihi ,coğrafi işaretini, elde edildiği zeytin çeşidini ve bölgesini etiket üzerinde arayınız.
6- Unutmayınız ki sızma zeytinyağı taze tüketilmelidir, bekledikçe bozulur ve nefaseti ile sağlığa yararlı fenolik bileşenleri kaybolur. Her sezon yeni sızma zeytinyağı alınız, çeşitlere göre sızma zeytinyağları çok özel saklama koşullarında bile ilk günkü özelliklerini yitirebilirler.
7- Sızma zeytinyağı +4 C derecenin altında donabilir, farklı çeşitlere ait sızma zeytinyağları fenolik bileşenlerinden dolayı daha geç donabilir , sızma zeytinyağının donması saflık kriteri olarak kabul edilmez.
8- Satın alacağınız ürünün ambalajını tüketim miktarınıza göre belirleyiniz, çok kısa sürede tüketmeyecekseniz küçük ambalajları (250 ml 500 ml 750 ml 1000 ml ) ambalajları tercih ediniz, fiyatı ucuz diye 5 lt ambalajları satın almayınız, büyük ambalajları kullanırken rahat akması için tenekelere ikinci bir hava deliği açmayınız. Eğer imkan var ise evinizde bulunduracağınız beş adet 1 lt koyu renkli cam ambalajlara bölerek kullanabilirsiniz.
9- Satın aldığınız ürünü karanlık, serin ve rutubetsiz bir ortamda saklayınız, mutfak içerisinde tezgah altlarında sabun deterjan vb. ürünlerin yanına koymayınız. Sızma zeytinyağı kokuları çok çabuk bünyesine alır ve hapseder ,saklama sıcaklığı 18C – 22C derece arasında olmalıdır.
10- Satın alacağınız ürünün etiketi ve ambalajını kontrol ediniz, delinmiş ve sızdırmış ambalajlı ürünleri satın almayınız.
11- Son yıllarda filtre edilmemiş sızma zeytinyağlarının şişelere konulduğu görülmektedir, filtre edilmeyen içerisinde zeytin partikülleri bulunan sızma zeytinyağı daha çabuk bozulur, uzun süre dayanmaz, bu partiküller içerisinde zeytin meyvesinin eti, karasu ve çekirdek kalıntıları bulunmaktadır. Kalıntılar içerisinde bulunan karasuda oksijen vardır ve oksijen yani hava , karışım içerisinde fermentasyon süreci başlatarak sızma zeytinyağının kötü kokular yaymasına sebep olarak sızma özelliğini kaybetmesine neden olur.
12- Sızma zeytinyağına zarar veren unsurlar sırası ile;
A – Işık
B – Hava
C - Sıcaklık
D - Su veya nem ‘dir.
Almış olduğunuz ürünü bu unsurlardan koruyarak tüketiniz.
13- Satın aldığınız ürünleri ayırınız, Salatalarınızda, yemeklerinizde , tatlı ve böreklerinizde farklı bölgelere ait sızma zeytinyağlarını tüketebilirsiniz. Özellikle sızma zeytinyağını çiğ olarak tüketmelisiniz, salata, kek, börek ve mezelerinizde kuzey ege sızma zeytinyağlarını tercih ederken, hafif zeytinyağlı yemeklerinizde güney ege, akdeniz ve güneydoğu Anadolu bölgesi yağlarını tüketebilirsiniz. Kızartmalarınızda ise rahatlıkla sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz.
14- Sızma zeytinyağı çok taze meyve kokuları çağrıştırmalıdır, bilinenin aksine saf sızma zeytinyağı ile yapılan yemekler ağır olmaz , kokmaz. Bayat, posalı ve tağşiş yapılmış yağlar ağır kokar.
15- Yemeklerinizi pişirmeye başlarken bir kaşık zeytinyağı ile başlayınız, pişen yemeği ocaktan aldıktan sonra ılımaya bırakınız, yemek ılıdıktan sonra kalan miktar sızma zeytinyağını dökünüz. Özellikle yaprak sarmalar ve dolmalarda bu yöntemi tercih ettiğinizde yemeklerinizin çok daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
16- Markası ve etiketi olan ürünler tarım ve köy işleri bakanlığının gıda kontrol laboratuvarlarında düzenli olarak kontrol edilmekte ve analizleri yapılmaktadır. Ürün bozuk çıktığınızda karşınızda muhatap bulabilirsiniz
17- Ancak yol kenarlarında , Pazar yerlerinde satılan , yada köyde yaşayan akrabalarınızın tanıdıkları vasıtası ile gelen pet şişelerde ki zeytinyağlarından uzak durmanızda sağlığınız açısından fayda bulunmaktadır. Bu yağların denetimleri yapılamadığı gibi hijyen olmayan ambalajlara konulmuş içerisinde kime ait olduğu ve ne olduğu belli olmayan ürünlerle karşılaşmanız kaçınılmaz olacak ve şikayet edecek , derdinizi anlatacak muhatap bulamayacaksınız.



Hiç yorum yok:
Yorum Gönder