14 Aralık 2015 Pazartesi

AMASRA SALATASI

Amasra Salatasında kullanılan malzemeler her dönem farklılık göstermektedir.

Kış Mevsiminde,
...
•Marul,
•Maydanoz,
•Roka
•Taze soğan,
•Beyaz lahana,
•Turşu,
•Havuç,
•Turp,
•Dereotu
•Nane,
•Domates,

semiz vb. yaklaşık 27 çeşit farklı sebze kullanılmaktadır.

Özenle hazırlanan ve dilimlenen malzemeler belirli sistem çerçevesinde salata tabağına dizilir buna göre,

En alttan başlayarak; marul, soğan, turşu, maydanoz, roka, semiz, taze soğan ve bunların üstüne havuç rendesi koyduktan sonra süslemelere geçilir.Özel bıçaklarla kesilen turp, havuç gibi sert sebzeler Amasra Salatası’ nın en üst kısmına konarak süslenir.


Çilekli Semizotu Salatası

Çilekli Semizotu Salatası
•2 demet semizotu ( sadece yapraklarını kullanacağız )
•8-10 tane ceviz
...
•1 çay bardağı çilek
•Traşlamak için bir miktar parmesan peyniri
•1 limonun suyu
•4 çorba kaşığı zeytinyağ
•1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
1.Semizotlarının yapraklarını ayırın,bol suda yıkayıp,sirkeli suda bekletin. Tekrar duru suyla yıkayıp, sebze kurutucusundan geçirin.
2.Salata tabağına semizotu yapraklarını yayın.
3.Üzerine cevizleri elinizle kırarak,serpiştirin.
4.Çilekleri yıkayıp,kurulayın.Gelişigüzel kesin ve salatanın üzerine koyun.
5.En son kabak soyacağı ile parmesanı traşlayın.
6.Ayrı bir yerde limon suyu + tuz + yağı ,güzelce çırpın.
7.Yemeden yaklaşık 4-5 dakika önce salatanın üzerine döküp, karıştırın.
afiyet olsun
Nohutlu Tavuklu Meze

Özellikle üzerindeki yufka kıtırlarıyla birlikte, çok lezzetli bir meze haline geliyor.

Malzemeler:
...

– Didiklenmiş tavuk eti (Tercihiniz but eti olsun.)
– Haşlanmış nohut
– Bol sarımsaklı yoğurt
– Kırmızı biberli sıvı yağ
– En üste: Yufka kıtırları

Malzemeler biraz göz kararı. Ne kadar yapmak isterseniz o kadar malzeme kullanabilirsiniz. Tavuk etini, nohutu sarımsaklı yoğurt ile karıştırın. Sıvı yağ içinde kızdırdığınız kırmızı biberi yoğurdun üzerine dökün. En üstü de, yoğurt hiç gözükmeyecek kadar yufka kıtırı ile örtün. Yufka kıtırlarını sıcak sıcak yaparsanız müthiş oluyor. Ama soğuk da olsa lezzetinden çok şey kaybetmiyor, merak etmeyin.
Zakuski

Rus mutfağının dünyaca tanınan en ünlü yemeklerinden biri: ‘Zakuski’. Rusların meze olarak adlandırdıkları bu tabak aslında çeşitli soğuk ve sıcak büfe yemeklerinden oluşuyor. Rus geleneklerine göre en az 3-4 çeşit içeren Zakuski tepsi içinde masa ortasına konan zengin bir ordövr tabağı. İçinde füme somon ya da mersinbalığı söğüş et haşlanmış deniz ürünleri çeşitli salatalar soslu patates domates biber patlıcan ve enginar dolmaları yumurta havyar ve çeşitli kızartmalar yer alıyor. Beraberinde Zakuski votka içiliyor.



Izgara Biber Soslu Malfatti
 Malzemeler
500 g taze ıspanak (sapları temizlenmiş)
...
1 adet soğan (ince doğranmış)
1 diş sarımsak(dövülmüş)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı lor peyniri
3 yumurta (çırpılmış)
Yarım su bardağı ekmek kırıntısı (kurutulmuş)
Yarım su bardağı un
2/3 su bardağı parmesan peyniri
1 tutam muskat rendesi
2 yemek kaşığı tereyağı eritilmiş
tuz ve çekilmiş tane karabiber

Sosu için;
2 adet köz kırmızı biber (dörde bölünmüş ve çekirdekleri temizlenmiş)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan doğranmış
5 adet domates (kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış)
2/3 su bardağı su

1. Izgara Biber Soslu Malfatti Tarifi Tarifi için;
Soğanları, biberleri, tuz, karabiber, su ve domatesleri el blenderiyle çekin ve püre haline getirin. Temiz bir tavaya alın ve çektirin. Büyük bir tencerede su kaynatın.
2. Ispanağı iyice yıkayın. 1 dakika kadar kaynayan suya batırın. Süzün, ardından soğuk suyun altına tutun ve sonra yine süzün. Kuruması için iyice sıkın ve sonra ince ince doğrayın. Bir kabın içerisine ince doğranmış soğanı, sarımsağı, zeytinyağını, lor peynirini, yumurtaları ve ekmek kırıklarını karıştırın.
3. Ispanağı ekleyin ve iyice karıştırın. un, 1 tatlı kaşığı tuz ve parmesan peynirinin yarısını karıştırdıktan sonra karabiber ve muskat rendesi ekleyin.Rulolayın, folyolayın ve 10 dk fırınlayın.
4. Dilimleyip sosla servis edin. Servis için,sosu yeniden ısıtın ve servis tabaklarına bölüştürün. Her tabağa 3 malfatti koyun ve üzerine kalan parmesan peyniri rendesini serpin. Bekletmeden servis edin.
Ehlikeyfin meyveyle ünsiyeti

Yazın ferahlatıcı etkisi sebebiyle tercih edilen meyve salataları kışın da hastalıktan korunmak için gerçek bir vitamin kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Meyve salatası yapmak aslında çok basit. Önemli olan meyveleri doğru seçmek ve doğru karışımı elde etmek. Küçük dokunuşlarla meyve salatanızı daha lezzetli hale getirmek mümkün. İşte bu lezzetli karışımları yaparken
...dikkat etmeniz gereken detaylar:

1. Mutlaka taze, mevsim meyvelerinden kullanın, dondurulmuş ürünlerden sakının. Taze meyve hem daha sağlıklı hem de daha lezzetlidir. Meyveyi seçerken dikkat edin, tek bir kötü meyvenin tüm salatanızın lezzetini bozacağını unutmayın.

2. En fazla üç ya da dört farklı meyve kullanın. Birbirini tamamlayan iki meyvenin yanına değişik bir lezzet koymak güzel olacaktır. Örneğin elma ve armutla birlikte asitli bir meyve olan kiviyi kullanabilirsiniz.

3. Farklı renkleri ve tatları bir araya getirmeniz hem lezzet hem de görüntü açısından güzel olabilir ancak oranlarına dikkat edin. Altı tane mangonun yanına bir tane portakal eklerseniz o meyve salatası olmaz, mango salatası olur.
4. Meyveleri keserken şekillerinin ve boyutlarının birbirine yakın olmasına dikkat edin. Çok küçük keserseniz meyvelerin kaybolacağını çok büyük bırakırsanız yerken zorluk çıkaracağını unutmayın. Dilerseniz karpuz, elma gibi meyveleri şekilli de kesebilirsiniz.

5. Farklı aromalar kullanmak lezzeti artıracaktır. Zevkinize göre nane yaprağı ya da tarçın ekleyebileceğiniz gibi bal veya şuruplar ile de salatanızı tatlandırabilirsiniz.

6. Meyve salatalarını her zaman kasede sunmak zorunda değilsiniz. Güzel görünümlü bardaklar veya minik kavanozlarda da servis edebilirsiniz. Biraz daha yaratıcı şeyler denemek isterseniz hazırladığınız salatayı başka meyvelerin içinde servis edebilirsiniz.

7. Bir ferahlık etkisi yaratmak istiyorsanız meyve salatanızın üzerine limon suyu ya da portakal suyu serpebilirsiniz. Meyve sularında da farklılığa gidebilirsiniz. Örneğin ananas ve hindistancevizi suyunu karıştırarak tropikal bir lezzet yakalayabilirsiniz.
Pancar nasıl ayıklanır?
 Önce pancarların yeşil kısımlarını, 5cmlik bir sap bırakacak şekilde bıçak yardımıyla kesin. Saplarını bırakmamızın sebebi, pancara rengini veren o kırmızı pigmentin, pişirme sırasında akıp gitmemesi. Bu kırmızı rengi veren pigmentin adı betacyanin ve maalesef suda eriyen bir pigment. Bu yüzden pişirme esnasında pancarın soyulması da önerilmiyor. Ayrıca bu yeşil sapları d
...a yiyebilirsiniz.

Bir fırça yardımıyla, pancarların kabuklarını iyice fırçalayın. Yeşil sapların aralarını iyice yıkayın. Fırına dayanıklı bir kaseye dizin. Üzerine 1.5 su bardağı su ekleyin. Borcamın üzerini folyo ile kapatarak, 200 derece fırında 1 saat 15 dakika pişirin. Pancarlar çatal girecek yumuşaklıkta olmalıdırlar.

Fırından çıkardıktan sonra elinize alabileceğiniz sıcaklığa kadar soğumalarını bekleyin. Ardından, yavaşça kabuklarını soyup, saplarını çıkarın.
İşin bu kısmı biraz zor, çünkü pancarın suyu her tarafınıza bulaşabilir. Bir eldiven giymeniz ve kıyafetlerinize dikkat etmeniz şiddetle tavsiye olunur. Ayrıca, pancarları en sevdiğiniz doğrama tahtası üzerinde de kesmeyin, boyama ihtimali çok yüksek. Suyunu salatalara veya çorbaya eklemek için saklayabilirsiniz. Üzerine tuz ve zeytinyağı ekleyerek ılık şekilde yiyebilirsiniz. Ayrıca salatalara eklemeniz de mümkün. Haşlanmış pirinçle yapacağınız bir salataya biraz pancar eklediğinizde, pirinçler koyu pembe bir hal alıp, çok güzel gözüküyorlar.

Hiç yorum yok: