14 Aralık 2015 Pazartesi



BEYAZ HİNDİBA SALATASI

10-12 yaprak hindiba
1 adet lahana yaprağı
1 adet küçük boy havuç
...
1 adet tatlı kırmızıbiber
1 adet küçük boy salatalık
1 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt
Tuz

Hindibaları yapraklarından ayırıp yıkayın ve süzülmeye bırakın.
Havucu ve kırmızı tatlı biberi rendeleyin. Lahana yaprağını, sarımsağı ve salatalığı yıkayarak ince ince kıyın. Bir kâse içinde yoğurt, tuz ve hazırladığınız diğer malzemeleri karıştırın.
Süzülen hindibaların içine hazırladığınız yoğurtlu salatayı bir tatlı kaşığı yardımıyla bölüştürün ve servis tabağına alın. İsteğe göre üzerine zeytinyağı gezdirerek servis yapın.

SALATA YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Şöyle damağa ve göze hitap eden bir salata yapmayı kim istemez ki? Salataların ezilerek yapılan, taze yapılan, rendeliyerek yapılan, püre şeklinde sunulan, salamura ve turşu şeklinde sunulan çeşitleri vardır. Salata yapmanın püf noktaları nelerdir? Göze ve damağa hitap eden bir salatayı nasıl yaparız sorularınızı için derlediğimiz yazımızda salata yapmanın tüm incel
...ikleri bulacaksınız.
– Salata yapacağınız malzemeleriniz kesinlikle taze olmalı.
– Mutlaka malzemeleri bol su ile yıkayınız.
– Yıkanan malzemeleri kurulayınız. Salata kurutucusu veya süzgeç kullanalım.
– Pörsümüş salataları buzlu suda şoklayarak kullanalım.
– Yeşil salata ve marulu doğrarken, bıçak kullanmayınız.
– Salatanın içine haşlama koyacağınız sebzeleri, buharda haşlama yöntemini tercih ediniz.
– Salataya sosunu, servis edeceğiniz zaman ekleyiniz. Mümkünse servise sunmadan 10 dakika önce sosu dökmeye çalışalım.
– Sosunu ilave ettikten sonra özleşmesi için güzel karıştırılması gerekiyor.

– Rende salata yapacaksanız, rendenin iri tarafı ile rendelemelisiniz.
– Salatayı sabahtan yaptıysanız, sosunu dökmeden ağzı kapaklı saklama kabında bekletebilirsiniz.
Sosunu hazırlarken dikkat etmemiz gereken hususlar:
– Sosu hazırlamak için, çam kavanozlar idealdir.
– Önce zeytinyağı ekleyip daha sonra diğer malzemelerini ekleyiniz.
– sosun içinde, zeytinyağ mutlaka olmalıdır, salatanın olmazsa olmazıdır, sos iç malzemeleri genellikle, sarımsak, hardal, nar ekşisi, limon suyu, ketçap, mayonez ve karabiberdir.
– İçerisine tavuk, ton balığı, çeşitli peynirler lezzetine lezzet katacaktır.
– Kuru ve yeşil soğan ilave edicekseniz, en son ve kuru soğanları hafif ovarak katmalısınız.
– Patates salatasında, sosu pataesler sıcakken ekleyin ki, tüm malzemeye nufus etsin.
Eğer salatanıza yoğurt ilave edeceksek, önce ayrı bir kapta çırpalım daha sonra salataya ilave edelim.
– En son tuzu eklemelisiniz.
-Meyve salatası yapacaksanız, üzerinin kararmamasını istiyorsanız, limon suyu dökmelisiniz
*********

Enginarlı Dip Sos (peynirli)
3 tane enginar
1 tane kuru soğan
...
1/2 limonun suyu
2 çorba kaşığı krem peynir
1 çorba kaşığı limon suyu
15-16 dal dereotu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz

Kuru soğanı ayıklayalım yemeklik doğrayalım.
Bir tencereye soğanları yayarak koyalım.
Soğanların üzerine enginarları düzgün bir şekilde koyalım (ağızları alta gelsin)
Enginarların üzerini taşmayacak şekilde su ekleyelim limon suyu ve tuz ilave edip pişirmeye bırakalım.
Enginarlar iyice yumuşayınca ocaktan alalım, delikli süzgeç kaşıkla rondonun içine alalım.
Üzerine ayıklanmış, yıkanmış incecik kıyılmış dereotu, limon suyu zeytinyağ, krem peynir ve tuz ilave edelim rondodan geçirelim.
Afiyet olsun…
***********

EV MAYONEZİ

Evde mayonez hazırlarken 2 farklı problemle karşılaşabilirsiniz.
1.Mayonez kıvamının daha sıvıyağın yarısındayken koyulaşması, böyle bir durumda yapmanız gereken tek şey 1 yemek kaşığı su katarak çırpmaya devam etmeniz. Mayonezin akıcı kıvamını geri kazandığını göreceksiniz.

2.Mayonezin tüm soslar gibi kırılması, buna yumurtanın bayat olması ya da sıvıyağın içine gereğinden fazla dökülmesi neden olabilir. Bu durumda yapmanız gereken tek şey başka bir çukur kaba 1 yemek kaşığı kadar su koymanız ve kırılan mayonezinizi su eklediğiniz temiz kaba aktararak çırpmanız. Bu durumda da düzelmiyorsa yapılacak tek şey yeniden başlamak

Malzemeler
2 tane olgunlaşmış avakado
4 çay kaşığı zeytinyağı
1 tane limonun suyu
1 çay kaşığı ezilmiş
...
kişniş tohumu
1 tane
kereviz sapı
1 çay kaşığı
kimyon
50 gr ceviz 100 gr siyah zeytin
1 tutam
maydanoz
Tuz , biber
Garnitür olarak siyah zeytin

Yapilis Tarifi
Avakadoları kesin , ikişer parçaya ayırın ve çekirdeklerini çıkarın . Zeytinyağı ve limon suyunu karıştırın ve kişniş ile kimyon ilave edin . Sapkerevizi , soğan , ceviz ve zeytinleri karıştırıp bu karışımı avakadoların içine doldurun. Üzerine maydanoz serpin ve garnitür olarak siyah zeytinle beraber servis yapın.
Afiyet olsun...
FALAFEL
Arapların ‘fast food’u

Ortadoğu’nun vazgeçilmez lezzetlerinden falafel, özellikle Arap ülkelerinde ’fast food’ yemeği olarak büyük ilgi görüyor. Baklanın, çeşitli ot ve baharatlarla birlikte ezilmesinin ardından farklı şekillerde, köfte boyutlarında yağda kızartılarak hazırlanan falafel, özellikle Mısır, Suriye, Ürdün, Lübnan ve Filistin’de insanların hemen hemen her gün yedikleri yemek
...ler arasında yer alıyor.

Ortadoğu’da farklı isimlerle anılan falafel, bir vejetaryen yiyeceği olarak da kabul ediliyor.

Beyrut’un ünlü aşçılarından Ebu Nebil, lezzetli bir falafel yapımında nohut ve baklanın yanında 15 çeşit baharat kullanıldığına dikkati çekiyor.

Ebu Nebil, falafel sandviçinin, domates, maydanoz, turşu ve tahin sosu katılarak yenildiğini söyledi.

Hemen hemen her yerde falafel lokantalarının bulunduğu Lübnan’da, Sayda kentinin en ünlü falafelcisi Ebu Rami de bu yemeğin toplumunun her kesiminin damak zevkine hitap ettiğini vurguladı.

Arap dünyasının gözdesi olarak kabul edilen falafelin fiyatının da uygun olduğunu dile getiren Rami, yarım ekmek arası fiyatı 2 dolar olan bu yemeğin her keseye hitap ettiğini belirtti.
Rami, “Falafel, yalnızca bir Arap yiyeceği değildir. Müşterilerim arasında çok sayıda yabancı Batılı diplomat da bulunuyor” diye konuştu.
Anayurdunun neresi olduğu konusunda net bilgi bulunmayan falafel yemeğinin, tarihte Filistin’de bilinen bir yemek türü olduğu, Mısır’da da Kıptilerin oruçlu oldukları günlerde hayvansal gıda tüketiminin yasak olmasından dolayı yedikleri bir yiyecek olarak bilindiği belirtiliyor.
Kaynak: Posta Gazetesi
MASTAVE

Fatih Sultan Mehmet sofrasının sevilen yemeği mastave aslında bir nevi cacık. İşin doğrusu pek de güzel rakıya meze olacak bir tarif.
1 ufak demet pazı350 gr yoğurt...
½ tatlı kaşığı tuz1 diş sarmısak1 tatlı kaşığı çöreotu

Yapılışı
Pazı yapraklarının ortadaki kalın damarlı kısmını alın, şeritler halinde doğrayın. Tuzlu suda 3-4 dakika haşlayın, suyunu hemen süzün. Pazı yapraklarının sadece diriliğini hafif alacak kadar haşlanması ve yeşilliğini koruması gerekir. Sarmısağı tuzla havanda ezerek yoğurtla karıştırın, pazıları yoğurda ekleyin. Üzerine çörek otu ekleyin ve servis yapın.

TAJİN

Fas’tan Tunus’a Kuzey Afrika coğrafyasının en ünlü lezzetlerinden olan Tajin, Türk Mutfağı’ndaki sahanı andıran, ancak ondan çok daha büyük ölçülerde olan bir çeşit tenceredir.

Tunuslular sulu ya da kuru her tür yemeği “Tagine” (tajin) adı verilen bu kapaklı tencerelerde hazırlarlar. Yemeklerin servisinde de yine bu kap kullanılır. 3 cm derinliği olan bu tencerelerin içinde seramikten yapılmış ikinci bir kap daha yer alır ve kuskus da dahil olmak üzere tüm sıcak yemekler bu seramik kaba konularak servis edilir. Tajin de pişirilen yemeklerin tamamına Tunusular tajin demeyi tercih etmişlerdir. Tajin, kuzu, dana, tavuk, keçi ve deve etiyle da yapılabilir.
KARİDES SAGANAKİ (Yunan mutfağı)

(KARİDES YERİNE MİDYELİ DE YAPILABİLİR )

Malzemeler
...
12 adet jumbo karides2 çorba kaşığı tereyağı1 adet soğan4 diş ince kıyılmış sarmısak2 adet domatesYarım çay kaşığı tozşeker1 çorba kaşığı domates salçasıYarım su bardağı beyaz şarap100 gram beyaz peynir

Yapılışı
Önce karidesleri ayıklayın ve 12 dakika haşlayıp, bir kenara alın. Tereyağında ince kıyılmış soğanı ve sarmısağı soteleyin. Küp doğranmış domates ve yarım çay kaşığı toz şekeri ilave ederek sotelemeye devam edin. 1 çorba kaşığı salçayı katarak rengi değişene kadar kavurun. En son beyaz peynir ve şarabı katıp sos kıvamına gelene kadar pişirin. Haşlanmış karidesleri servis tabağına alın. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirin ve servis yapın.
PATLICAN HERSE

MALZEME
2 adet patlıcan
...
2 -3 adet yeşil biber (arzuya göre sarı veya kırmızı biber)
1 orta boy domates
3-4 dal maydanoz
1 diş sarımsak
Yarım limon suyu
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz

YAPILIŞI
* Patlıcan ve biberleri közleyin.
* Domatesleri çok ufak küpler halinde doğrayın.
* Maydanozu ince ince kıyın. Sarımsağı ezin.
* Közlenmiş biber ve patlıcanın kabuklarını soyun.
*Kesme tahtasının üzerinde patlıcan, biber ve domatesleri bıçakla iyice kıyın ve derin bir kaseye koyun. Sarımsak ve maydanozu ekleyip çatalla iyice karıştırın.
* Tuz , limon suyu ve zeytinyağını ekleyip karıştırmaya devam edin.
* Buzdolabında soğuyana kadar bekletin ve servis yapın.
Zeytinyağlı Midyeli Lahana Sarma

2 saate yakın, karamelize olana kadar soğan, kavrulur. Soğan iyice kavrulmaya başladığında yağı eklenir. Pirinç kullanımı çok az olmalıdır. 2 kg soğan için 2 fincan pirinç kullanılabilir. Pirinçler çok az kavrulur. Üzüm, fıstık ve baharatı eklenir. Baharat olarak karabiber, dolma baharı ve tuz kullanılır. Çok az şeker de eklenir. Midyeler de hazırlandıktan sonra lahanalar sarılır.
ben şahsen azıcık tarçın da eklıyorum cok yakışıyor eger seviyorsanız bolca ekleyin
Yoğurtlu Mantar ( çok severim )

Malzemeler:
•500 gr mantar
•400 gr süzme yoğurt
...
•2 yemek kaşığı zeytinyağı
•1 yemek kaşığı tereyağı
•2 diş sarımsak
•1 çay kaşığı toz kırmızı biber
•1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Mantarları nemli bez ile temizleyin. İri iri dilimleyin. 1 yemek kaşığı zeytinyağını tavada ısıtın. Kızgın hale geldiğinde mantarları tavaya alın. Yüksek ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Bu önemli, çünkü mantarlar daha az su salıyor ve hemen ardından çekiyor. Mantarların tüm lezzeti suyunda, ziyan etmemek lazım. Mantarlar karamel rengine döndüğünde tavadan alın ve bir tabakta soğumaya bırakın.

Yoğurdu karıştırma kasesine alın ( tavsiyem manda yoğurdu olsun ). Tuz ile döveceğiniz sarımsakları ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin, karıştırın. Soğuyan mantarları da ilave edip harmanlayın. Servis tabağına alın. Tereyağını tavada eritin. Toz kırmızı biberi serpip 20 saniye kadar pişirin. Bu sosu yoğurtlu mantarın üzerinde gezdirerek süsleyin.
ayrıca keyfinize göre yeşillik de ekleyebilirsiniz
Pancar Salatası

Malzemeler (6 kişilik)
•4 orta boy kırmızı pancar
•2 yemek kaşığı süzme yoğurt
...
•2 yemek kaşığı zeytinyağı
•1 yemek kaşığı elma sirkesi
•Tuz
•Süsleme için tulum peyniri ve ceviz

Yapılışı:

Pancarları iyice yıkayın. Renklerini korumaları için pişmeden önce kabuklarını özellikle soymuyoruz. Onları tencereye alın, üzerine bir parmak geçecek kadar su koyun, ateşe oturtun. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın. Yaklaşık 20-25 dakika sonra kıvama gelmiş olacaklar. Kontrol için pancarın birine kürdan batırın, rahatça çıkıyorsa haşlama işlemi tamamlanmıştır.

Pancarın birini kağıt mutfak havlusunun üzerine koyun. Hafifçe ovaladığınızda kabuğu rahatça çıkacak. Bu işlemi diğer pancarlara da uygulayın. Pancarları iri iri rendeleyin.

Yoğurt, zeytinyağı, sirke ve tuzu ayrı kapta iyice karıştırın. Rendelenmiş pancarlarla biraraya getirip harmanlayın. Meze tabağına koyup tulum peyniri ve ceviz parçalarıyla süsleyin.

BEYAZ PEYNİR KÖFTESİ

200 gr beyaz peynir
2 dilim bayat ekmek içi
¼ demet maydanoz
...
¼ demet dereotu
2 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Yarım kahve fincanı rendelenmiş kaşar peyniri

Kızartmak için

1 yumurta sarısı
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı ayçiçeği yağı

Beyaz peyniri rendeleyin. Ufalanmış ekmek içi, ince kıyılmış maydanoz ile dereotu, kaşar peyniri, ezilmiş sarımsak, tuz ve karabiberi ilave edip yoğurun. Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Ayrı bir kapta 1 yumurta sarısını çırpın. Köfteleri yumurta sarısına batırıp galeta ununa bulayın. Ayçiçeği yağını tavada ısıtın. Hazırladığınız köfteleri kızartıp servis tabağına alın. Yanında dilediğiniz bir salatayla birlikte sıcak servis yapın.

afiyet olsun:)
ISPANAK BALIĞI

250 gr ıspanak kökü
2 yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
...
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı ayçiçeğiyağı
Tuz

Yumurtaları çırpın. Salça, un, sirke ve tuzu ilave edip iyice karıştırıp tahin kıvamında sos elde edin. Ispanak köklerini temizleyip bol su ile yıkayıp suyunu süzdürün.

Ayçiçeği yağını bir tavada iyice kızdırın. Ispanak köklerini hazırladığınız sosa bulayıp kızgın yağda kızartın.

arzu ederseniz üstüne sarmısaklı yoğurt gezdirin
afiyet olsun
smile ifade simgesi


Hiç yorum yok: