
BALIK PİLAKİ
2 adet palamut balığı
250 gr. zeytinyağı
500 gr. patates...
3 diş sarımsak
2 adet havuç
2 adet soğan
1,5 limon
Yarım demet maydanoz
2 küçük baş kereviz
2 defne yaprağı
Tuz.
2 adet palamut balığı
250 gr. zeytinyağı
500 gr. patates...
3 diş sarımsak
2 adet havuç
2 adet soğan
1,5 limon
Yarım demet maydanoz
2 küçük baş kereviz
2 defne yaprağı
Tuz.
Soğan ve havuç ayıklanır. Uzunlamasına ikişer parçaya kesildikten sonra İnce ince yarılarak halkalara doğranır. 2,5 desi – litre zeytinyağı ile bir tavada hafifçe kavrulur. Bir litre su konur. Doğranmış kereviz, sarımsak bütün olarak iki defne yaprağı katılarak yarım saat kadar kaynatılır. Birer kişilik parçalara kesilmiş balıklar, kabuğu soyularak boyuna olarak 4-6 parçaya kesilmiş patates, kaynamakta olan soğanlı su içine konur, tuz atılır. Yavaş yavaş kaynatılarak 3-4 kepçe suyu kalıncaya kadar kaynatılır. Limon sıkılır. Birkaç taşım daha kaynatılır. Servis tabağına konur.
****************

TOP KEK
1 paket kakaolu hazır pasta keki
1 paket eti kakaolu bisküvi (175gr.)
3 paket 80 gr. sütlü çikolata (Tercihen bitter de olabilir.)...
1 paket krema ( 200 ml.)
Hindistan cevizi, türk kahvesi, toz fıstık, ince çekilmiş ceviz ya da fındıktan istediğinizi damak tadınıza göre kullanabilirsiniz.
Fındık
****************

TOP KEK
1 paket kakaolu hazır pasta keki
1 paket eti kakaolu bisküvi (175gr.)
3 paket 80 gr. sütlü çikolata (Tercihen bitter de olabilir.)...
1 paket krema ( 200 ml.)
Hindistan cevizi, türk kahvesi, toz fıstık, ince çekilmiş ceviz ya da fındıktan istediğinizi damak tadınıza göre kullanabilirsiniz.
Fındık
Keki ve bisküviyi iyice ufalayın.
Çikolatayı kaynayan ve sıcak su dolu bir kabın içine koyduğunuz daha küçük bir kapta benmari usulü eritin.
Üzeri için hazırlamış olduğunuz malzemeler hariç tüm malzemeleri karıştırıp hamur yapın.
Elinizle küçük toplar yapıp yuvarlayın. Hindistan cevizli ve kahveli yapacaklarınızın içine birer tane fındık koyun.
İsteğinize göre çikolata toplarını, hindistan cevizi, fındık, fıstık tozu içinde yuvarlayıp küçük kağıt kalıpların içine koyun ve buzdolabında yarım saat bekletip servis yapın. Türk kahveli yapacaksanız kahve içinde yuvarlamak yerine küçük bir süzgeçle üzerine elerseniz daha iyi sonuç alırsınız. Kahve içinde yuvarlayınca çok fazla kahve çekiyor.

Çikolatayı kaynayan ve sıcak su dolu bir kabın içine koyduğunuz daha küçük bir kapta benmari usulü eritin.
Üzeri için hazırlamış olduğunuz malzemeler hariç tüm malzemeleri karıştırıp hamur yapın.
Elinizle küçük toplar yapıp yuvarlayın. Hindistan cevizli ve kahveli yapacaklarınızın içine birer tane fındık koyun.
İsteğinize göre çikolata toplarını, hindistan cevizi, fındık, fıstık tozu içinde yuvarlayıp küçük kağıt kalıpların içine koyun ve buzdolabında yarım saat bekletip servis yapın. Türk kahveli yapacaksanız kahve içinde yuvarlamak yerine küçük bir süzgeçle üzerine elerseniz daha iyi sonuç alırsınız. Kahve içinde yuvarlayınca çok fazla kahve çekiyor.

MENGEN PİLAVI
500 gr pirinç,
250 gr kuzu kuşbaşı et,
2 soğan,...
3 domates,
200 gr mantar,
1 demet dereotu,
250 gr tereyağı,
100 gr ceviz içi,
8 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı tozşeker,
1 tatlı kaşığı kekik,
1 çay kaşığı karabiber, tuz.
Pirinci ılık tuzlu suda 1 saat bekletin. Bir kaç kez yıkayıp süzün. Soğanları kıyın, domatesleri soyup küp küp doğrayın. Mantarlarıtemizleyip ince ince dilimleyin. Dereotunu yıkayıp kıyın. Tereyağının yarısını tencerede eritip soğanı pembeleştirin. Eti ilave edin, suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Mantar ve domatesi ekleyip karıştırın. Birkaç dakika kavurup suyunu ilave edin.
Üzerine biriken köpüğü alarak yarım saat pişirin. Etler hafif yumuşayınca pirinç, tuz ve tozşekeri ilave edip kaynatın. Kısık ateşte 25 dakika pişirin ve ateşten alın. Kalan tereyağını tavada kızdırıp ateşten alın. Dereotu, kekik, karabiber ve cevizi ekleyip karıştırın. Pilavın üzerine döküp 10-12 dakika dinlenmeye bırakın. Pirinçleri ezmemeye dikkat ederek özenle harmanlayıp sıcak olarak servis yapın.
*****************

Bolu yöresine ait fıstıklı ve cevizli olabilen helva tatlısıdır ...
Bu bayram günlerinde ağzımızın tadı hiç bozulmasın ...


500 gr pirinç,
250 gr kuzu kuşbaşı et,
2 soğan,...
3 domates,
200 gr mantar,
1 demet dereotu,
250 gr tereyağı,
100 gr ceviz içi,
8 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı tozşeker,
1 tatlı kaşığı kekik,
1 çay kaşığı karabiber, tuz.
Pirinci ılık tuzlu suda 1 saat bekletin. Bir kaç kez yıkayıp süzün. Soğanları kıyın, domatesleri soyup küp küp doğrayın. Mantarlarıtemizleyip ince ince dilimleyin. Dereotunu yıkayıp kıyın. Tereyağının yarısını tencerede eritip soğanı pembeleştirin. Eti ilave edin, suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Mantar ve domatesi ekleyip karıştırın. Birkaç dakika kavurup suyunu ilave edin.
Üzerine biriken köpüğü alarak yarım saat pişirin. Etler hafif yumuşayınca pirinç, tuz ve tozşekeri ilave edip kaynatın. Kısık ateşte 25 dakika pişirin ve ateşten alın. Kalan tereyağını tavada kızdırıp ateşten alın. Dereotu, kekik, karabiber ve cevizi ekleyip karıştırın. Pilavın üzerine döküp 10-12 dakika dinlenmeye bırakın. Pirinçleri ezmemeye dikkat ederek özenle harmanlayıp sıcak olarak servis yapın.
*****************

Bolu yöresine ait fıstıklı ve cevizli olabilen helva tatlısıdır ...
Bu bayram günlerinde ağzımızın tadı hiç bozulmasın ...



Hiç yorum yok:
Yorum Gönder