20 Şubat 2015 Cuma



 
 
Kuskuslu Tekke Kebabı
Bu yemek 8 kişi içindir …

MALZEMELER

1 kg. kuşbaşı kuzu eti
8 çorba kaşığı tereyağı
5 adet kurusoğan
6 Adet domates
3 su bardağı su
1 paket kuskus
Tuz, karabiber
NASIL YAPILIR
Domateslerin kabuklarını soyup, küçük küpler halinde doğrayın. 2 adet soğanı ince ince kıyın. 4 çorba kaşığı tereyağını eritip soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Etleri ilave edin. Kendi suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirin.Domatesleri ekleyin. Arada bir karıştırmak suretiyle suyunu çekinceye kadar pişirin. Sıcak su, tuz ve karabiber ilave edip kısık ateşte et yumuşayıncaya kadar pişirin.Diğer tarafta 3 adet kurusoğanı rendeleyip 4çorba kaşığı tereyağında kavurun. Kuskusları ilave edip 3-4 dakika karıştırın. 1,5 su bardağı su, tuz ve karabiber ekleyip orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Sonra çok kısık ateşe alıp kapağı kapalı olarak bir kaç dakika demlenmeye bırakın.
Servis tabağına kuskusu alıp üzerine de eti yerleştirin. Sıcak olarak servis yapın.Afiyet olsun..
**********************
 KÖFTE
Izgara kofte
Malzemeler
1 kg. köftelik dana kıyması ( orta yağlı 2 kere çekilmiş)
3 dilim bayat ekmek içi
1 byk soğan ( rendelenmiş)
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kimyon
Tarif
Önce bayat ekmekleri suyun içinde yumuşayıncaya kadar beklet-suyumuz oda sıcaklığındaki temiz su olmalı- avucunda iyice sıkarak suyunu çıkart.
Tepsinin içine koy.
Biz bakır bir tepsi kullanıyoruz.
Bunun üzerine soğanı rendele, damak tadına göre istediğin kadar tuz, karabiber, kimyonu serp.
Zeytinyağını ekle.
Bu karışıma elinle açmış olduğun kıymayı ilave et.
İyice karıştırarak 10 dak. yoğur.
Toparlanınca 3-4 defa eline alıp, kolunu kırdığın mesafenin biraz üstünden hızla tepsiye vur.
Yarım saat dinlenmeye bırak.
Sonra elinle ceviz büyüklüğünde parçalar kopar, hafif yuvarladıktan sonra elips şekline getirip elinle ez.
İsaret parmağınla ortasına uzunlamasına bir çukur aç, bu işlem köftenin daha iyi pişmesini ve kabarmasını sağlar.
Köfteyi hemen pişireceksen içine 1 yumurta sarısı ilave edebilirsin, ama dondurucuya kaldıracaksan yumurta koyma.
Köfteler hazır, ızgarada veya teflon tavada her iki tarafı eşit şekilde pişir.
Pişirmek de ayrı bir uzmanlık alanı, bir iki denemeden sonra neyi nasıl istediğine karar vererek süresini belirleyebilirsin
*****
 Bolulu sofrasi bu gun
mantar corbasi
1 bardak sut
6 su bardağı su
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Karabiber
Tuz
Yarım limon suyu
Yapılışı

Mantarlarımızı güzelce yıkıyoruz. Tenceremizde biraz su kaynatıp, yarım limon suyu ekleyip mantarlarımızı haşlıyoruz (Hem siyah suyu gidecek hem de çorba da sert olmayacak). Haşlanan mantarlarımızı çok küçük, küp küp doğruyoruz. Çorba yapacağımız tenceremize 3 kaşık sıvı yağımızı koyuyoruz. 3 kaşık tereyağımızı da koyup eritiyoruz. 3 yemek kaşığı unumuzu eriyen yağlarımıza ilave edip biraz kavuruyoruz. Suyumuz yanımızda hazır olsun. Önce 1 bardak suyumuzdan ilave edip hızlı hızlı karıştırıyoruz ki topaklaşmasın. 1 bardak daha su ilave edip iyice karıştıp unu iyice açılmasını sağlayın. Sonra kalan suyla, sütümüzü de ilave edip kaynamasını bekliyoruz. Haşlayıp küçük küçük doğradığımız mantarlarımızı, tuzunu da ilave edip 10-15 dk kaynatıyoruz. Çorbamız hazır, altını kapatıyoruz (Ben karabiberini, yerken ilave ediyorum , isteğe bağlı sevmeyen olabilir diye). AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok: