26 Kasım 2014 Çarşamba

Portakal Kaşık Tatlısı
Malzemeleri:
4 kalın kabuklu büyük portakal
1 kilogram toz şeker
Yarım limon suyu

...
Yapılışı: Portakalların kabuğunu 2-3 cm eninde kesip meyvesinden ayırırız. Kabuğun dış zarını keskin bir bıçakla dikkatlice ince ince soyarız. Soyulmuş kabuk dilimlerini rulolar halinde iğneyle ipliğe dizeriz. Hazırladığımız dizileri kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlarız. Bir kevgire boşaltıp bol soğuk sudan geçirir ve süzgeçte bir gece bekletiriz. Ertesi gün şekeri yarım limon suyu ve 1 bardak suyla kaynatırız. Şurup kıvamına gelince dizilerin ipliklerini kesip portakal rulolarını kaynayan şekere ilave ederiz, şurup kıvamını tutunca yarım limon suyu döktükten sonra tencereyi ateşten kaldırırız. Portakal kaşık tatlısını soğuyunca cam kavanozlara boşaltırız.
portakal kaşık tatlısı
Greyfurt Kaşık Tatlısı
Malzemeleri:

4 büyük greyfurt
1 kg şeker
1 limon suyu

Yapılışı: Greyfurtları yıkadıktan sonra kabuğunun acısını gidermek için hafifçe rendeleriz. Kaynar suda kabuğu yumuşayıncaya kadar haşlarız. Soğuk sudan geçirip bir kevgire boşaltır, 2-3 saat bekletiriz. Greyfurtları 2×2 mm çapında karelere keseriz. 1 kg şekeri yarım limon suyu ve 1 bardak suyla kaynatırız. Kaynayan şeker şurup kıvamına gelince greyfurt parçalarını ilave ederiz. Şurup kıvamını tutunca yarım limon suyunu döktükten sonra tencereyi ateşten kaldırıp soğumaya bırakırız. Cam kavanozlara boşaltıp soğuk suyla birlikte misafirlere ikram ederiz.
http://www.oktayusta.net/portakal-kasik-tatlisi/
Kış Türlüsü Tarifi
Malzemeleri:
- 250 gram kuşbaşı kuzu eti
– 250 gram ıspanak kökü
– 1 adet kereviz...
– 1 adet havuç
– 1 adet patates
– 1 adet domates
– 1 adet patlıcan
– 1 adet kabak
– 1 adet sivri biber
– 1 adet kırmızı biber
– 2 adet havuç....varsa beş altı tane taze fasulte ..
– 1 yemek kaşığı domates salçası
– 4 diş sarımsak
– 2 su bardağı bardağı
– 2 yemek kaşığı tereyağı
– Yeteri kadar tuz ve karabiber

kış türlüsü
Kış Türlüsü Yapılışı:
– Bir tencere içerisine 2 yemek kaşığı tereyağımızı alıyoruz ve eritiyoruz. Bu isteğe göre değişebilir. Tercihe göre margarin kullanabilirsiniz. 1 adet kuru soğanı yemeklik doğruyoruz. Sarımsaklarımızı dörte bölüyoruz. Tereyağı erittiğimiz tencereye atarak soğan ve sarımsakları pembeleşene kadar kavuruyoruz.
– Havucu ister küp küp isterseniz halka kalka kesin. Kerevizi de soyarak havucu nasıl kestiyseniz o şekilde kesin.
– Soğanların içerisine kuş başı doğranmış kuzu etimizi ekleyelim. Suyunu salıp geri çekene kadar kavuralım. Etlerimiz piştiğinde ise havuçları ve kerevizleri içerisine ekleyelim.
– Havuç ve kerevizler kavrulurken içerisine patlıcanlı atalım. Patlıcanlarımızı alaca soyalım ve yemeklik doğrayalım. Havucun içerisine ekleyelim. Pırasamızı halka halka doğrayalım ve tencereye atalım. Bir adet patatesimizi de küp küp keserek tencereye atalım. Üzerlerine bir yemek kaşığı salça ekleyelim ve kavuralım.
– Bir kabağımızı yemeklik doğrayalım. Tencereye atalım. Daha sonra sivri biber ve kırmızı biberlerimizi keselim. Ispanak kökleri ile birlikte bunları da tencereye atalım. Tuz ve karabiberimizi de ekelim.
– 3 su bardağı sıcak suyu da tencereye dökelim. Bir adet domatesimizi de yemeklik keserek içerisine ekleyin. Tenceremizin kapağını kapatarak yaklaşık 25 dakika kadar pişirelim. İsteğe bağlı olarak bu yemek güveçte de yapılabilmektedir. Afiyet olsun.http://www.oktayusta.net/kis-turlusu-tarifi/

Patates Salatası ..
Tarifi İçin Malzemeler

5-6 adet orta boy patates (haşlanmış ve küp şeklinde doğranmış),
1 adet kırmızı soğan (ince doğranmış),...
1 su bardağı haşlanmış barbunya,
1 adet haşlanmış yumurta (küçük küçük küp şeklinde doğranmış),
1 adet kırmızı dolma biber (ince doğranmış),
1 adet salatalık (ince doğranmış),
1 adet limonun suyu,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 çay kaşığı karabiber,
1 çay kaşığı kırmızı toz yada pul biber,
1 çay kaşığı tuz,
Yarım demet maydanoz (ince ince doğranmış).
Sponsorlu Bağlantılar

Patates Salatası Yapılışı
Bir kaba sırasıyla malzemeleri koyalım ve ezmeden karıştıralım.
Hazırladığımız patatesli karışımı servis tabağına alalım.
Patates Salatasını istediğimiz gibi süsleyip servis yapalım.

Kuru Domates Salatası
Malzemeler:
10-11 adet kuru domates
1 tane kuru soğan
4-5 diş sarımsak...
maydanoz
Zeytinyağı
Kimyon, tuz, fesleğen

Yapılışı:
Bir tencereye (orta boy) yarıdan biraz fazla su ilave edelim kaynatalım. Tencereyi ocaktan alalım, içine domatesleri atalım. Bir kenarda domatesler yumuşayana kadar bekletelim.
Bir tavaya zeytinyağı alalım ısınınca irice doğradığımız soğanları ilave edelim soteleyelim. Üzerine yine irice doğranmış sarımsakları ilave edip kavurmaya devam edelim. Soğanlar şeffaf olana kadar kavuralım, ocaktan alalım.
Yumuşayan domatesleri sudan çıkaralım, fazla suyunu sıkarak atmasını sağlayalım. Kesme tahtasında ince ince doğrayalım, ayıklanmış yıkanmış maydanozu ince kıyalım.
Hazırladığımız malzemeleri karıştırma kabında karıştırıp servis tabağına alalım.
Afiyet olsun

Kış Türlüsü
Malzemeler:

5 adet defne yaprağı
2 bağ, soğan...
5-6 tane havuç
750 gr. patates
1 tane lahana
2 dal biberiye
4 çorba kaşığı margarin
karabiber, kekiki tuz
2 yemek kaşığı salca
Bir kaç tane etli kırmızı biber
1 tane kereviz

Hazırlanışı:
Orta boy bir tencereye eti alalım güzelce yıkayalım, sekiz su bardağı su ile etleri haşlayalım (etler yumuşamalı) ara sıra köpüğünü almayı unutmayalım.

Biz bu arada, patatesleri soyalım doğrayalım (kullandığınız et büyüklüğünde) Lahanayı ayıklayıp yıkayalım, kesme tahtasının üzerinde ince kıyalım. Taze soğanı ayıklayalım iyice yıkadıktan sonra yeşil kısımlarını ince beyaz kısımlarını irice doğrayalım. Havucu bıçakla sıyıralım kerevizi ayıklayalım patates boyutunda doğrayalım. Son olarak ta kırmızı biberleri yıkayalım, ortasındaki tohumları çıkaralım biraz irice doğrayalım.
Orta boy bir tencereye margarini eritelim ve salçayı alalım hafif kavuralım eti ilave edelim karıştıralım lahanayı ilave edelim soteleyelim. Haşladığınız etten arta kalan suyu ilave edelim yaklaşık on dakika pişirelim. Sure sonunda kereviz, patates, havuc, taze soğanın beyaz kısımları ve defne yaprağını katalım kısık ateşte sebzeler pişene kadar pişirelim. Ocaktan indirmeden 5 dakika önce soğanın yeşil kısmını, tuz ve baharatları ilave edelim.
Ocaktan aldıktan sonra yaklaşık on beş dakika dinlendirip servise sunalım.
Afiyet olsun…

BAT
Malzemeler :
2 su bardağı yeşil mercimek...
1 su bardağından 1 parmak eksik ince bulgur

1 adet kuru soğan
2 adet domates

2 adet sivri yeşil biber
1/2 demet maydanoz, dereotu

Varsa 1/2 demet nane veya 1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz, kırmızı biber, kırmızı pul biber, reyhan

1 adet limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi

1 yemek kaşığı biber veya domates salçası
Yapılışı :
Mercimekleri üzerine çıkacak kadar su koyarak pişirelim. Aynı suya ince bulguru, salçayı ilave edelim. Küçük küçük doğradığımız, domates, kuru soğan, yeşil biber, maydanoz, dereotu, nane ve tuz ile birlikte diğer baharatları ilave edelim. Sevdiğimiz ekşilik derecesine göre kontrol ederek limon ve nar ekşisini de koyalım. Suyu fazla olmayacak ama hafif sulu bir karışım olacak. Yeşil mercimeğin suyu genelde yetiyor ama çok susuz kalmış gibi olursa kaynamış ılımış su ilavesi yapabilirsiniz. Tabii tuz ve baharatları da ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. ve asma yaprağı ile birlikte servis edelim. Asma yaprağına sarılarak yendiğinde enfes oluyor. Soğuk yendiği için yaza çok uygun. Mutlaka deneyin derim ben:) alıntıdır..

FIRINDA KARNIBAHAR
MALZEMELER
1 orta boy karnibahar...
1 sogan
2 dis sarimsak
3 corbakasigi kiyma
1 yesil biber
1 domates
Sivi yag
Karabiber
Tuz
Besamal Sos Icin
1 corba kasigi tere yag
1 corba kasigi un
2 su bardagi sut
Uzeri Icin
1 kase rendelenmis kasar peyniri

YAPILISI
Karni bahar dal dal ayrilir ve yumusayasiya kadar haslanir.
Suyu suzulur ve cam tepsiye yerlestirilir.
Ayri bir yerde ince kesilmis sogan sivi yagda sotelenir.
Kiyma eklenir suyunu cekince kup seklinde kesilmis biber ve domates eklenir birlikte kavrulur.
En son sarimsak kesilir ilave edilir,tuzu ve karabiberide eklenir ve alti kapatilir.
Karni baharlarin uzerine hazirladigimiz kiymali sos dokulur.
Ayri bir yerde tereyag ve un hafif kavrulur.
Uzerine sut ilave edilir ve karistirarak kaynatilir.
Istege gore az tuz eklenir ve alti kapatilir.
Besamel sos da karnibaharlarin uzerine dokulur.
Uzerine kasar serpilir ve 210 lik firinda uzeri kizarasiya pisirilir.alıntıdır..

Fasulye Kavurması Tarifi
Malzemeler
1 gr. taze fasulye...
2 çay bardağı sıvı yağ
2 adet soğan
1 adet biber
2 adet domates
2 adet yumurta
Karabiber
Tuz

Fasulye Kavurması Tarifi
Fasulyelerin kenarlarını ayıklayın ve küçük küçük doğrayın.Fasulyeler yumuşayıncaya kadar haşlayın.Tencereye margarini koyun.Soğanı küçük küçük doğrayıp yağda kavurun daha sonra içine biberleri,domatesleri de küp küp doğrayarak ilave edin
.
Fasulyeleri de ekleyerek 5-10 dakika pişirin.Tuz ve karabiberi koyduktan sonra çırpılmış yumurtayı ilave edin,fasulyelere iyice yedirerek karıştırın.Sıcak olarak servis edin...alıntıdır..

GUVECTE SEBZELI PIRZOLA
MALZEMELER
yarim kilo kuzu pirzola...
renkli biberler
3 tane sivri biber
1 sogan
3 patates
3 dis sarimsak
2 domates
tuz , karabiber, pul biber
1 kasik salca
siviyag , tereyag

YAPILISI
tepsiyi yagliyoruz , pirzolalari tuzlayip tepsiye diziyoruz , sebzeleri dograyip baharatlari , salcayi ve 1 su bardagi suyla karistiriyoruz , pirzolalarin uzerini kapaticak sekilde dokuyoruz ,, 180 ° derece firinda yaklasik yarim saat pisiriyoruz ..alıntıdır..

ARPACIK SOGANLI NOHUTLU KUZU KEBABI
Malzemeler:
1kg kuzu kuşbaşı...
1 yemek kaşığı zeytinyağı
10-15 adet arpacık soğan
1 su bardağı pişmiş ve kabukları soyulmuş nohut
1 su bardağı kaynamış su
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanması:

1.Eti soğuk suda yıkayıp kevgire koyun, suyunun süzülmesini sağlayın. Derince bir tencereye 1 yemek kaşığı zeytinyağını ve etleri koyup tencerenin kapalı vaziyette, orta hararetli ateşte, ara sıra karıştırmak suretiyle etler bıraktığı suyu çekip yumuşayana kadar pişirin. Pişmeye yakın arpacık soğanları ilave edin. Tuzunu ilave edin ve biraz soğuyunca servis yapacağınız fırın kabına etleri boşaltın.
2.Üzerine nohutları serpin, hafif bir şekilde et ve nohutları karıştırın. (Aksi taktirde etler ezilir.) Domates salçasını bir su bardağı kaynamış su ile sulandırıp etlerin üzerine gezdirin. Servise yarım saat kala üzerini folyoyla kapatarak 200C ısıtılmış fırında 20-25 dakika tutun. Böylece hem etler fırınlanmış hem de yemeğiniz ısınmış olacaktır...alıntıdır..
Devamını Gör
PATLICAN KEBABI
Malzemeler:
1.2 adet orta kalınlık ve boyda patlıcan...
2.250 gr orta yağlı dana kıyma
3.Tuz, karabiber, kekik, kimyon
4.1 Çorba kaşığı sıvı yağ
5.1 Yemek kaşığı salça
6.Sıcak su

Hazırlanışı:
1.Patlıcanları kabukları ince kalacak şekilde alacalı olarak soyun ve tuzlu suda 1 saat bekletin.
2.Patlıcanları kesme tahtasına koyun ve birbirinden ayırmadan aynı boyda serçe parmağı kalınlığında dilimleyin.
3.İç harcını hazırlamak için kıymaya, tuz,, karabiber, kekik ve kimyon ve bir çorba kaşığı sıvı yağı ilave edip iyice yoğurun.

4.Elinizle kopardığınız parçaları patlıcan dilimlerinin arasına yerleştirin ve fazlasını alın.
5.Kullanacağınız pişirme kabının büyüklüğüne göre patlıcanların yarısına gelecek kadar sıcak suyun içinde salçayı eritin ve üzerini aluminyum folyo ile kapatarak önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında patlıcanlar pişinceye kadar pişirin. —alıntıdır..

Hiç yorum yok: