Hamsi Koli Tarifi
Karadeniz Rize dolaylarının ünlü hamsi kolisi. Tuzlu hamsiden yapılıyor ama kesin kural yok. Tazesinden de yapabilirsiniz. Zira tuzlu hamsiyi her yerde bulmak kolay değil. Tabii Rizeliler bu işe kızacaklar, olur mu hiç abi, diyecekler ama tuzlusunu bulamayanlar yapmasınlar mı yani?
Malzemeleri:
...
Karadeniz Rize dolaylarının ünlü hamsi kolisi. Tuzlu hamsiden yapılıyor ama kesin kural yok. Tazesinden de yapabilirsiniz. Zira tuzlu hamsiyi her yerde bulmak kolay değil. Tabii Rizeliler bu işe kızacaklar, olur mu hiç abi, diyecekler ama tuzlusunu bulamayanlar yapmasınlar mı yani?
Malzemeleri:
...
40-50 adet hamsi (tuzlu veya taze)
8 adet pazı yaprağı
4 sap taze soğan
4 adet çarliston biber
8 yaprak taze nane
1 tatlı kaşığı karabiber
Yeşillik miktarı kadar mısır unu
2 çay bardağı kızartma yağı
1 tatlı kaşığı tuz
hamsi koli
Yapılışı:
1. Tuzlu hamsi kullanıyorsanız sıcak suda bekletin. Tuzunu giderin. Suyunu süzün, hazır edin. Taze hamsi kullanıyorsanız, hamsilerin kafalarını koparıp kılçıklarını ayıklayın. Tuzlayın. En az 20 dakika bekletip hazır edin.
2. Pazı yapraklarının saplarını kesin, kalın orta damarlarını alın. Yıkayın, kıyın ve çukur bir kâseye koyun.
3. Taze soğanları, çarliston biberleri de ayıklayıp yıkayın. Kıyarak pazılara katın. Kıyılmış taze naneyi de ekleyin.
4. Yeşillik miktarı kadar mısır ununu yeşilliklere katın, karıştırın. Hamsileri, tuzu, karabiberi ekleyin.
5. Karışıma azar azar su katarak boza kıvamı bir karışım elde edin.
6. Tavaya kızartma yağını koyun. Orta ateşte yakmadan kızdırın.
7. Yeşillik ve hamsi karışımını kaşık kaşık kızgın yağa dökün. Altüst ederek parti parti kızartın.
8. Kızaranları yağını süzdürerek yağ emici kâğıt üzerine çıkartın.
9. Kızartma işlemi bitince hamsileri servis tabağına koyun. Üzerine bal gezdirin, sofraya getirin.
Not: Yeşillikli hamsi karışımını yağlı fırın kabına döküp fırında da pişirebilirsiniz.http://www.oktayusta.net/hamsi-koli-tarifi/
8 adet pazı yaprağı
4 sap taze soğan
4 adet çarliston biber
8 yaprak taze nane
1 tatlı kaşığı karabiber
Yeşillik miktarı kadar mısır unu
2 çay bardağı kızartma yağı
1 tatlı kaşığı tuz
hamsi koli
Yapılışı:
1. Tuzlu hamsi kullanıyorsanız sıcak suda bekletin. Tuzunu giderin. Suyunu süzün, hazır edin. Taze hamsi kullanıyorsanız, hamsilerin kafalarını koparıp kılçıklarını ayıklayın. Tuzlayın. En az 20 dakika bekletip hazır edin.
2. Pazı yapraklarının saplarını kesin, kalın orta damarlarını alın. Yıkayın, kıyın ve çukur bir kâseye koyun.
3. Taze soğanları, çarliston biberleri de ayıklayıp yıkayın. Kıyarak pazılara katın. Kıyılmış taze naneyi de ekleyin.
4. Yeşillik miktarı kadar mısır ununu yeşilliklere katın, karıştırın. Hamsileri, tuzu, karabiberi ekleyin.
5. Karışıma azar azar su katarak boza kıvamı bir karışım elde edin.
6. Tavaya kızartma yağını koyun. Orta ateşte yakmadan kızdırın.
7. Yeşillik ve hamsi karışımını kaşık kaşık kızgın yağa dökün. Altüst ederek parti parti kızartın.
8. Kızaranları yağını süzdürerek yağ emici kâğıt üzerine çıkartın.
9. Kızartma işlemi bitince hamsileri servis tabağına koyun. Üzerine bal gezdirin, sofraya getirin.
Not: Yeşillikli hamsi karışımını yağlı fırın kabına döküp fırında da pişirebilirsiniz.http://www.oktayusta.net/hamsi-koli-tarifi/

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder