26 Kasım 2014 Çarşamba

HAMSİ

Hamsi Koli Tarifi
Karadeniz Rize dolaylarının ünlü hamsi kolisi. Tuzlu hamsiden yapılıyor ama kesin kural yok. Tazesinden de yapabilirsiniz. Zira tuzlu hamsiyi her yerde bulmak kolay değil. Tabii Rizeliler bu işe kızacaklar, olur mu hiç abi, diyecekler ama tuzlusunu bulamayanlar yapmasınlar mı yani?
Malzemeleri:
...
40-50 adet hamsi (tuzlu veya taze)
8 adet pazı yaprağı
4 sap taze soğan
4 adet çarliston biber
8 yaprak taze nane
1 tatlı kaşığı karabiber
Yeşillik miktarı kadar mısır unu
2 çay bardağı kızartma yağı
1 tatlı kaşığı tuz
hamsi koli
Yapılışı:
1. Tuzlu hamsi kullanıyorsanız sıcak suda bekletin. Tuzunu giderin. Suyunu süzün, hazır edin. Taze hamsi kullanıyorsanız, hamsilerin kafalarını koparıp kılçıklarını ayıklayın. Tuzlayın. En az 20 dakika bekletip hazır edin.
2. Pazı yapraklarının saplarını kesin, kalın orta damarlarını alın. Yıkayın, kıyın ve çukur bir kâseye koyun.
3. Taze soğanları, çarliston biberleri de ayıklayıp yıkayın. Kıyarak pazılara katın. Kıyılmış taze naneyi de ekleyin.
4. Yeşillik miktarı kadar mısır ununu yeşilliklere katın, karıştırın. Hamsileri, tuzu, karabiberi ekleyin.
5. Karışıma azar azar su katarak boza kıvamı bir karışım elde edin.
6. Tavaya kızartma yağını koyun. Orta ateşte yakmadan kızdırın.
7. Yeşillik ve hamsi karışımını kaşık kaşık kızgın yağa dökün. Altüst ederek parti parti kızartın.
8. Kızaranları yağını süzdürerek yağ emici kâğıt üzerine çıkartın.
9. Kızartma işlemi bitince hamsileri servis tabağına koyun. Üzerine bal gezdirin, sofraya getirin.

Not: Yeşillikli hamsi karışımını yağlı fırın kabına döküp fırında da pişirebilirsiniz.http://www.oktayusta.net/hamsi-koli-tarifi/
Isırgan Otu Yemeği Yapılışı
Karadeniz bölgesinde sıklıkla yapılır. Özellikle Artvin şehrimizin yöresel yemekleri arasındadır. Denenmesi gereken ısırgan otu yemeğine Artvin’de çinçar denmektedir.
Malzemeleri: ...
1 bağ çinçar (ısırgan otu)
1 adet soğan
1/2 kahve fincanı pirinç
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Zeytinyağı

ısırgan otu yemeği
Yapılışı:
Çinçarlar ayıklanıp yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Zeytinyağı bir tencereye konup içine ince
doğranmış soğanlar ve çinçarlar eklenip suyunu çekene kadar ağzı kapalı olarak kavrulur. Suyunu
çektikten sonra salça ilave edilip iki dakika daha kavrulur. 2 su bardağı kaynar su eklenir. Yıkanmış
pirinçler ilave edilerek kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Yoğurtla ılık olarak
sunulması tavsiye edilir. Afiyet olsun.http://www.oktayusta.net/isirgan-otu-yemegi-yapilisi/
Kete Yapılışı
Malzemeleri: 1,5 litre süt,
500 gram tere yağ,
4 adet yumurta,...
250 gram hamur mayası,
Alabildiği kadar un,
Biraz tuz.

Yapılışı: Süt ılıyıncaya kadar ısıtılır. Geniş bir tencereye konur. Eritilmiş yağ ve sütle ezilen maya ve tuz ilave edilir, alabildiği kadar un konarak yoğrulur.
kete tarifi
Kulak memesinden sert bir hamur yapılır, mayalanmaya bırakılır. Mayalanınca eşit parçalara ayrılır. Oklava ile ince yufkalar halinde açılır, hamurun uçları bir birine kavuşturulur. üçe katlanır. Ortasına hazırlanan içten yufka boyunca yerleştirilir. Rulo şeklinde sarılır. Yukarı doğru bükülerek daire şekli verilir. Elle basılarak oklava ile düzeltilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, orta dereceli fırında 30-45 dakika pişirilir.
İçin hazırlanışı: 250 gram tereyağ, 500 gram un
Tereyağ ile un çok hafif kavrulur, soğuduktan sonra kullanılır.

Afiyet olsun.http://www.oktayusta.net/kete-yapilisi/

Hiç yorum yok: