22 Nisan 2014 Salı

YÖRELERE GÖRE







ERZİNCAN MERVE HANIM'IN MUTFAĞI
ERİŞTE ÇORBASI
MALZEMELER:
2 soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
3 kase yoğurt
Yarım çay bardağı un
5 diş sarımsak

Köfte için:
500 gram kıyma
Tuz, karabiber
Yarım çay bardağı un

Erişte için:
1 yumurta
Aldığı kadar un
Aldığı kadar su
Tuz

YAPILIŞI:
Erişte için yumurta, un, tuz ve su ile sert bir hamur yoğurulur. Hamur bezelere ayrılıp açıldıktan sonra önce şerit şeklinde daha sonra erişte şeklinde kesilir. Erişteler kurutulur. Köfte için kıyma, un ve baharatlar karıştırılıp misket köfteler hazırlanır. Köfteler una bulanır. Çorba için soğan yemeklik doğranıp tereyağında kavrulur. Köfteler eklenip kızartılır. Nane eklenir. Tencereye kaynar su eklenip kaynatılır. 1.5 kase kadar kuru erişte eklenir. Sosu için yoğurt, un ve çorbanın suyundan 1-2 kepçe kadar çırpılıp karıştırarak çorbaya yedirilir. Sarımsaklar ezilip eklenir. Erişteler pişince çorba servis edilir.


ERZİNCAN MERVE HANIM'IN MUTFAĞI
ÇARŞAF BÖREĞİ
MALZEMELER:
Hamur için:
1.5 kg un
Tuz
Aldığı kadar ılık su
**
İç harcı için:
Yarım kg kıyma
2 soğan
1 demet maydanoz
Karabiber, pul biber
**
Üzeri için:
1 yumurta
Yarım kase yoğurt
2 çorba kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI:
İç harcı için soğanlar yemeklik doğranıp kıymayla birlikte tencereye alınıp kavrulur. Kavrulan kıymaya baharatlar ve kıyılmış maydanoz eklenip ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Hamur için tüm malzeme yoğurulup kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edilir. Hamur 4 bezeye ayrılır. Bezeler yağlanmış masa üzerine alınıp elle bastırılarak büyütülür. Üzerleri örtülüp yarım saat dinlendirilir. Hamurlar temiz çarşaf üzerine alınıp eller yağa batırılarak açılır. Açılan hamurların içine iç harç yayılır. İlk hamur rulo şeklinde sarılıp yağlanmış fırın tepsisinin ortasına yerleştirilir. Diğer hamurlar da açılıp ç harç yayılıp rulo şeklinde sarılır. Tepsideki hamurun etrafına yerleştirilir. Yumurta, yoğurt ve sıvı yağ çırpılıp hamurun üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir.



EKŞİLİ
MALZEMELER:
2 soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
600 gram kavurma
4 biber
4 domates
5 taze soğan
Yarım demet semizotu
1 kase yeşil domates
1 kase kuru erik
1 kase yeşil erik
1 kase orta bulgur
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
4 yumurta
Tuz, karabiber, pul biber

YAPILIŞI:
Soğanlar yemeklik doğranıp tereyağı ile tencereye alınır. Kavrulup kavurma eklenir. Karıştırılarak özleştirilir. Biberler minik doğranıp tencereye eklenir. Bu arada domatesler minik doğranıp tenceredeki karşıma eklenir. Karıştırılıp kendi kendine kavrulurken semizotu ve taze soğan doğranıp tencereye salçalarla birlikte eklenir. Küp doğranmış yeşil domates, kuru erik ve yaş erik eklenir. Tüm malzeme özleştikten sonra kaynar su ve bulgur eklenir. Bulgur pişince doğranmış dereotu ve maydanozla baharatlar eklenir ve karıştırılır. Tencereye yumurtalar kırılıp pişince servis tabağına alınır.

Beğen · 
 TRABZON AYŞEGÜL HANIM'IN İKRAMLIKLARI

PORTAKALLI KREMALI TATLI
MALZEMELER;
1 su bardağı galeta unu,
1 su bardağı hindistan cevizi,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı ince fındık içi,
4 yumurta,
1 paket kabartma tozu,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1.5 bardak süt,

KREMA MALZEMELERİ
4 su bardağı süt,
4 kaşık un
9 kaşık şeker(çorba kaşığı)
1 paket vanilya,
1 paket krem şanti(toz olarak kremaya eklenecek)
4 portakal

üzeri için dilimlenir(kabuksuz) ve 2 paket tart hazır jöle

YAPILIŞI;
Yumurta,şeker çırpılarak üzerine galeta unu,hindstan cevizi, fındık ve kabartma tozu ve sıvıyağ eklenerek yoğun kıvamda bir hamur elde edilir.170 derece fırında 25-30 dk pişirilir kek sıcak süt soğuk bir şekilde kekin üzerine gezdirilir.Krema ocakta süt,un ve şekerle pişirilirfokurdamaya başlayınca ateşeten alınarak ılınmaya bırakılır.ılık kremanın içine toz krem şanti eklenerek iyice mikserle çırpılarak kekin üzerine gezdirilir.hazırlanan portakal dilimleri büyük dikdörtgen borcamda bulunan malzemenin üzerine yerleştirilir.hazır 2 paket tart jöle tarifteki gibi hazırlanarak portakalın üzerine gezdirilir ve buzdolabında en az 2 saat önceden soğumaya bırakılır.
 
HAMSİ KUŞU
MALZEMELER:
1 kg hamsi
Yarım demet taze nane
Yarım demet maydanoz
2 tatlı kaşığı kuru nane
4-5 yaprak pazı
Tuz
2 kase mısır unu

Kızartmak için: Sıvı yağ

YAPILIŞI: Maydanoz ve taze nane ince ince kıyılır. Pazı yapraklarının sapları ayıklanıp doğranır. Hamsi dışında tüm malzeme bir kaba alınıp yoğurulur. Hamsilerin kılçıkları çıkartılıp fileto şeklinde açılır. İki adet hamsi avuç içine yan yana yerleştirilir. Üzerine iç malzemesinden konulup 2 adet hamsi ile üzeri örtülür ve hafifçe sıkılır. Kızgın yağda kızartılır.
 
TRABZON BURMALISI
MALZEMELER:
Hamur için:
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
2-3 damla elma sirkesi
1 yumurta sarısı
Tuz
Aldığı kadar un

İç harcı için:
600 gram fındık içi
Yarım çay bardağı şeker

Üzeri için:
500 gram tereyağı

Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
5.5 su bardağı su
1-2 damla limon suyu

YAPILIŞI: Hamur için tüm malzeme yoğurulup yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır. Nişasta ile servis tabağı büyüklüğünde açılır. İri diş çekilmiş fındık şekerle karıştırılır. Bezelerin üzerine şekerli fındık yayılır. Oklavaya sarılıp büzülerek çıkartılır. Dilimlenip yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişir. Şerbet için su, şeker ve limon suyu 10 dakika kaynatılıp soğumaya bırakılır. Tatlı sıcakken üzerine soğuk şerbet dökülür.

 İZMİR MERAL HANIM'IN İKRAMLIKLARI

REVANİ
4 yumurta
1,5 su bardağı yoğurt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 su bardağı+2 yemek kaşığı irmik
75 gram margarin
yarım limon suyu
1 paket kabartma tozu
vanilya
şerbet için
3,5 bardak şeker
3,5 bardak su
limon suyu
yumurta sarıları ve şeker krema haline gelineceye kadar çırpılır. üzerine yoğurt, limon suyu ve rendesi, elenmiş un, irmik, eritilmiş margarin, ve kabartma tozu eklenip karıştırılır. yumurta akları ayrı bir kapta kar haline getirilir. her iki karışım birbirine yedirirlir. ve yağlanmış fırın kabına konulup 180 derece fırında 40-50 dk pişirilir.
birebir ölçü ile hazırlanan şerbet soğutulur. Soğuk şerbet fırından çıkarılıp ılıtılmış keke dökülür. kek şerbeti çekince soğutulup servis edilir

VAS NEVİN HANIM'IN MUTFAĞI

PATATESLİ HINGEL
MALZEMELER
HAMUR İÇİN:
1 KG UN
1 YUMURTA
TUZ
SU

İÇ HARCI İÇİN:
1 KG PATATES
TUZ, KARABİBER, PUL BİBER
ZERDEÇAL
2 SOĞAN

ÜZERİ İÇİN:
2 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞI
KIRMIZI TOZ BİBER
NANE

YAPILIŞI:
HAMUR İÇİN MALZEMELER BİR KABA ALINIP MANTI HAMURU GİBİ YOĞURULUR. BEZELERE AYRILIP OKLAVA İLE AÇILIR. HAMURDAN BARDAK İLE YUVARLAKLAR ÇIKARILIR. İÇ HARÇ İÇİN PATATESLER HAŞLANIP EZİLİR. TUZ, KARABİBER, PUL BİBER VE ZERDEÇAL KONULUP KARIŞTIRILIR. YUVARLAK HAMURLAR ELE ALINIR. ARASINA PATATES KONUP BALIK SIRTI GİBİ KAPATILIR. HAMURLAR KAYNAR SUDA HAŞLANIP SERVİS TABAĞINA ALINIR. DİĞER TARAFTA TEREYAĞI ERİTİLİP KIRMIZI TOZ BİBER VE NANE YAKILIR. YAĞ HINGELİN ÜZERİNE DÖKÜLÜP SERVİS YAPILIR.
 
 SİVAS NEVİN HANIM'IN MUTFAĞI

ŞALGAM DOLMASI
MALZEMELER
1 KG ORTA BÜYÜKLÜKTE ŞALGAM
1/2 KG YAĞSIZ KIYMA
1 ÇAY BARDAĞI PİRİNÇ
MAYDANOZ
2 SOĞAN
TUZ, KARABİBER
1 YEMEK KAŞIĞI SALÇA
2 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞI

YAPILIŞI
ŞALGAMLAR SOYULUR. ORTA İNCELİKTE HALKA DİLİMLENİR 20 DAKİKA HAŞLANIR. ACI SUYU GİDİNCE SOĞUK SUYA KONULUP DİRİLTİLİR. AYRI YERDE KIYMA, PİRİNÇ, MAYDANOZ, SOĞAN, TUZ VE KARABİBER BİRLEŞTİRİLİR. KÖFTELER HAZIRLANIR. 2 ŞALGAM ARASI KÖFTE KONUP TENCEREYE YERLEŞTİRİLİR. MALZAMELER BİTİNCE SALÇALI SU ÜZERİNE DÖKÜLÜR. TEREYAĞI KONUP YARIM SAAT PİŞİLİR.
 
 SİVAS NEVİN HANIM'IN MUTFAĞI

SİVAS USULU SAC KEBABI
MALZEMELER:
1 KG YAĞSIZ KUŞBAŞI KUZU ETİ
1/2 KG DANA ETİ
1 SOĞAN
10 DİŞ SARIMSAK
2 PATATES
6-7 SİVRİ BİBER
2 DOLMALIK KIRMIZI BİBER
5 PATLICAN
3 DOMATES
TUZ, KARABİBER, PULBİBER
SIVI YAĞ
TEREYAĞI
YAPILIŞI
DANA ETLERİ TENCEREYE KONUP SUYU ÇEKENE KADAR PİŞİRİLİR. SAC İÇİNE KUZU ETLERİ KONUP KAVURULUR. DANA ETİ VE KUZU ETİ SAC İÇERİSİNDE KARIŞTIRILIR VE İYİCE KAVRULUR. SOĞAN, SARIMSAK KONUP ÇEVRİLİR. SİVRİ BİBER, DOLMALIK KIRMIZI BİBER ORTA KALINLIKTA DOĞRANIP ETE KONULUR ÇEVRİLİR. KÜP KÜP DOĞRANMIŞ PATATESLER KIZARTILIR. ETE KARIŞTIRILIR. PATLICANLAR İNCE UZUN DORANIP KIZARTILIR. ETİN ETRAFINA GÖKKUŞAĞI GİBİ PATLICANLAR YERLEŞTİRİLİR. ARALARINA DA KIZARTILAN SİVRİ BİBERLER YERLEŞTİRİLİR. ORTAYA KÜP KÜP DOMATESLER DOĞRANIP KONUR. BOL PUBİBER KARABİBER KİMYON TUZ VE YARIM SU BARDAĞI SU EKLENİR. KAPAĞI KAPALI OLARAK 10 DAKİKA PİŞİRİLİR.
 **************
TRABZON AYŞEGÜL HANIM'IN MUTFAĞI
LAMESLİ MISIR EKMEĞİ
MALZEMELER:
1 küçük balkabağı
1kg pırasa
3-4 kase mısır unu
1 paket toz maya
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz

YAPILIŞI: Balkabağı yassı, pırasalar ince şekilde doğranır. Mısır unu, tuz, toz maya ve şeker sebzelere eklenip ılık su ile yoğurulur. Karışım mayalandırılır. Hamur yağlanmış fırın tepsisine yayılır. Önceden ısıtılmış 175 derecede fırında 10-15 dakika pişirildikten sonra fırının sıcaklığı 185 dereceye çıkartılır. İçini çekene kadar pişirilir.
 
 SİVAS NEVİN HANIM'IN MUTFAĞI

AYRANLI KÖFTE
MALZEMELER;
KÖFTESİ İÇİN;
500 gr. yağsız kıyma
1 çay bardağı bulgur
1 soğan
1 yumurta akı
Karışık köfte baharatı (karabiber, kimyon, kekik, reyhan, toz kırmızı biber, karanfil, tarçın)
Tuz
YOĞURTLU TERBİYESİ İÇİN;
2 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
SOSU İÇİN;
1 domates
2 biber
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
Karışık köfte baharatı (karabiber, kimyon, kekik, reyhan, toz kırmızı biber, karanfil, tarçın)
Pul Biber
Tuz
YAPILIŞI:
Derin bir kapta kıyma, bulgur, soğan, baharat, yumurta akı ve tuz karıştırılıp iyice yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde köfteler yapılır. Tencereye su konup kaynatılır. Köfteler pişmeye bırakılır. Pişince yoğurt, 1 yumurta sarısı, 2 kaşık un çırpılıp haşlanan köftelerin üzerine dökülüp karıştırılır. Kesilmemesi için tahta kaşıkla sürekli karıştırılır, kaynatılır. Tereyağı, biber, domates ve baharat sos yapılıp üzerine dökülür.
 
 
İZMİR LOKMASI
MALZEMELER:
4 bardak un
1 paket kuru maya
2 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1.5 Bardak süt
Toz tarçın

Kızartmak için: Sıvıyağ

Şerbet için;
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yarım limon suyu
1 çubuk tarçın


YAPILIŞI:
Hamurun kuru malzemeleri bir kapta karıştırılır. Ortası havuz şeklinde açılıp yavaş yavaş su+süt karışımı eklenir. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Özleşen hamur ılık bir ortamda hacmi iki katına ulaşıncaya kadar mayalanmaya bırakılır. Bir tencerede su ve şeker karıştırılıp içine çubuk tarçın eklenip kaynamaya bırakılır. Yoğun bir kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Kıvama gelince limon suyu eklenip bir taşım kaynattıktan sonra soğumaya bırakılır. Mayalanan hamur avuç içine alınıp yumruk şeklinde sıkılır. Yumruk başına gelen ceviz büyüklüğündeki parça diğer elin bir parmağı ile tam ortasından delik açılarak hafif sallanır ve ortası açılır. Bu şekilde direkt olarak iyice ısınan yağa atılır.
 
 

Hiç yorum yok: