İZMİR URLA MERAL HANIM'IN MUTFAĞI
TAVUKLU BÖREK
Hamuru için;
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2-3 damla limon suyu veya sirke
2 yumurta sarısı+ 1 yumurta beyazı
250 gram tereyağı veya margarin
Tuz
Aldığı kadar
İç harcı;
Haşlanmış tavuk eti
1 kuru soğan
Maydanoz
Üzerine,
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı pekmez
Hamur;
Islak malzemeler bulamaç halinde karıştırılır, tuz eklenir ve aldığı kadar unla (ele yapışmayacak pürüzsüz bir hamur) yoğrulur. Hamur 30 dakika dinlenmeye bırakılır.
İç harç için soğan kavrulur ve kavrulan soğana haşlanmış didiklenmiş tavuk konulur. İnce kıyılmış maydanoz , tuz ve karabiber eklenir. Soğutulur.
Dinlenen hamurdan 6 adet beze yapılır. Her beze servis tabağından biraz büyük olacak şekilde açılır. Oda sıcaklığına getirilen tereyağı da 6 parçaya bölünür. Açılan her bezeye tereyağı tüm yüzeye sürülüp katlanır. Burada hedef olabildiği kadar fazla kat yaratmaktır. Şöyle ki; yuvarlak formdaki hamurun sol tarafından dairenin tam ortasına gelecek şekilde ilk katlama yapılır. Sağ kenar da sol kenarın üzerine katlanır. Hamura tereyağı sürdüğünüz fırça veya elinizde kalan tereyağı da ilk iki katlama sonrası kuru kalan yüzeylere sürülür. Sürüldükten sonra alttaki kısım tam ortaya ve üstteki kısım da onun üzerine katlanır. Bu şekilde yer yüzeyinde tereyağı olan 8 katlı bir hamur elde ediyoruz. Kare formunu alan 6 adet hamurumuzu 30 dakika soğutucuda dinlendiriyoruz. Soğuyan hamurları tezgaha alıp mümkün olduğu kadar kare formunda açıyoruz. Kabaca 25x25'lik bir form oluşturuyoruz. Bu kareyi birbirine eşit tam dört parçaya bölüyoruz ve iç harçtan koyup zarf şeklinde kapatıyoruz. Kapatılan taraf tepsiye gelecek şekilde tepsiye alıyoruz.
Bu ölçü ile tam 24 parça börek elde ediliyor. Üzerine yumurta sarısına ilave edilmiş 1 yemek kaşığı pekmezli karışım sürülüp 180 derece fırında üzerleri altın rengi olana dek pişirilir.

İZMİR URLA MERAL HANIM'IN İKRAMLIKLARI
Damla sakızlı kurabiye;
250 gr tereyağı veya margarin
2 parça un şeklinde dövülmüş damla sakızı
8 yemek kaşığı pudra şekeri
3,5 su bardağı kadar un
1 paket vanilya
Önce pudra şekeri ve tereyağı krema haline gelinceye kadar karıştırılır. Üzerine dövülmüş damla sakızı ve vanilya eklenir ve karıştırılır. Sonra un yavaş yavaş eklenir ve kıvamında bir hamur elde edilince yoğurma işlemi bırakılır. Mümkün olduğu kadar az yoğrularak işlem tamamlanmaya çalışılır çünkü çok fazla yoğrulursa kurabiyeler pişince sert olur. Yoğrulan hamur soğutucuda 30 dk kadar dinlendirilip istenen formda kurabiyeler yapılıp 170 derece fırında, üzeri kızarmayacak, mümkün olduğunda beyaz kalacak şekilde pişirilir ve fırından çıkarılıp pudra şekeri serpilip servis edilir.

SİVAS ESRA HANIM'IN MUTFAĞI
TEPSİ KATMERİ
MALZEMELER:
Hamur için:
1.5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı maya
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tutam şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İç harç için:
250 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Yarım su bardağı ceviz içi
Üzeri için:
250 gram tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yumurta sarısı
YAPILIŞI:
Hamur için tüm malzeme bir kaba alınıp yoğurulur. Hamurun mayalanıp kabarmaması için hemen 3 eşit parçaya bölünür. Hamurlar teker teker açılır. Tereyağı eritilip hamurların üzerine sürülür. Hamurlar üst üste konulup elle tepsi büyüklüğünde açılır. Tekrar yağlanır. Yuvarlak hamurun karşılıklı iki kenarı katlanarak ortaya getirilir. Hamurun üzerine peynir-kıyılmış maydanoz ve iri çekilmiş cevizden oluşan iç harç yayılır. Hamurun kapatılmamış diğer iki kenarı ile iç harcın üzeri kapatılır. Kapatılan bölüm alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine alınır. Elle genişletilerek tepsiye yayılır. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürülüp çizik atılarak önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

TRABZON AYŞEGÜL HANIM'IN İKRAMLIKLARI
MERCİMEK KÖFTE
MALZEMELER;
2 su bardağı mercimek,
4 su bardağı su( soğuk),
1 su bardağı kısırlık bulgur,
2 tatlı kaşığı pul biber,
2 tatlı kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı kimyon,
1 tatlı kaşığı karabiber,
2 tatlı kaşığı tuz,
2 çorba kaşığı domates salçası,
1,5 çay bardağı sıvı yağ,
1 bağ marul
4 limon
yarım demet taze nane,
1 demet maydanoz,
1 bağ taze soğan,
1 tane kuru soğan(orta boy)
YAPILIŞI;
Mercimek suda kaynamaya bırakılır,suyunu çeken mercimeğin içine ocak kapatıldıktan sonra bulguru eklenir 10 dakika demlemeye bırakılır.sonrasında,geniş

TRABZON AYŞEGÜL HANIM'IN İKRAMLIKLARI
PAZILI AÇMA BÖREK
MALZEMELER;
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 çay bardağı süt,
2 yumurta,
1 çay kaşığı tuz,
alabildiği kadar un( kulak memesi kıvamında hamur elde edilecek)
İÇİ İÇİN MALZEMELER;
3 bağ pazı(haşlanmış),
1 su bardağı pirinç(haşlanmış),
1 tatlı kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı pul biber,
1 büyük soğan.
YAPILIŞI:
Sıvıyağda soğanlar kavrulunca üzerine haşlanmış ve ince doğranmış pazılar ve diğer malzemeler eklenerek kavrulur.6-7 dakika. Hazırlanan kulak memesi kıvamındaki hamuru,ceviz büyüklüğünde bezelere ayırarak,orta boy yufka açılır ve içine haşlanmış,ve diğer malzemelerle kavrularak eklenmiş pirinci yufkanın her tarafına dağıtarak rulo şekli verilir ve 10 cm genişliğinde kesilerek tepsiye yerleştirilir.üzerine yumurta sürülerek 180 derece fırında 25-30 dakika pişirilir.
****************
ERZİNCAN MERVE HANIM'IN MUTFAĞI
GLİKO
MALZEMELER:
2 kase ince bulgur
1.5 kase çökelek
1 yumurta
Yarım su bardağı un
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Yoğurt
Kuru Nane
YAPILIŞI:
İnce bulgur bir kaba alınıp üzerini hafifçe geçecek kadar sıcak su ile ıslatılıp kabartılır. Karıştırılarak havalandırılır. Çökelek, yumurta, un, tuz ve sıvı yağ eklenip yoğurulur. Hazırlanan hamurdan parçalar alınıp çiğ köfte gibi sıkılarak şekillendirilir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerine elle serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Üzeri için tereyağı eritilip salçalar kavrulur. Çıkartılıp üzerine sarımsaklı yoğurt yayılıp hazırlanan salçalı yağ gezdirilir. Toz nane ile servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder