27 Nisan 2014 Pazar

Sebzeli Bulgur Pilavı

Malzemeler;
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı sıcak su
2 adet orta boy kuru soğan
3-4 diş sarımsak
2 adet yeşil sivri biber (tatlı)
1 adet kırmızı uzun dolmalık biber
3-4 adet domates (1 yemek kaşığı domates salçası da kullanabilirsiniz)
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 yemek kaşığı kuru ya da taze nane

YAPILIŞI
1. Bulguru yıkayıp süzün. Soğanları soyup incecik yemeklik, sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra yıkayın ve uzunlamasına kurşun kalem kalınlığında dilimleyin. Sonra da tavla zarı formunda doğrayın. Domatesleri soyup küp küp doğrayın.
2. Sıvı yağı ya da zeytin yağını geniş bir teflon tencereye koyup orta ısılı ateşe oturtun. Soğan ve sarımsağı tencereye aktarıp karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Biberleri ekleyip 1-2 dakika daha kavurun ve hemen bulguru ilave edin.
3. Bulguru 2 dakika kavurduktan sonra domatesi (salça da kullanabilirsiniz) katın. Şöyle bir çevirdikten sonra sıcak suyu da tencereye aktarın. (et ya da tavuk suyu kullanmanızı öneririm) Tuz ve biberi serpiştirip karıştırın.
4. Pilavı, tencerenin kapağı kapalı vaziyette ve kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. suyunu çekince ocaktan alıp tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru karıştırın ve kapağını tekrar kapatın. Kapakla tencere arasına kağıt havlu koyabilirsiniz. Pilavı 15 dakika dinlendirin.
5. Kapağını açıp kuru ya da taze nane serpiştirerek servise sunun.

*******************
 
Pastırmalı Kuru Fasulye

Malzeme Listesi
2 su bardağı kuru fasulye (ufak ve tombul olanını öneririm)
5 yemek kaşığı zeytinyağı
6 su bardağı su
1 adet orta boy kuru soğan
5 adet taze yeşil soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
3 adet orta boy domates
6 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz)
2 çay kaşığı tuz, karabiber
10-12 dilim pastırma (çemensiz olmalı)

YAPILIŞI
• Yıkanmış fasulyeyi akşamdan ılık suyla ıslatın. Ertesi gün süzüp düdüklü tencereye koyun. Üzerine 6 su bardağı su ekleyip tencerenin kapağını sıkıca kapattıktan sonra orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
• Yemek kaynamaya başlayınca basınç göstergesi kırmızıyı gösterip sübaptan buhar çıkmaya başlayacaktır. Hemen ocağın altını kısıp yemeği kısık ateşte 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
• Tencere soğumaya başlayınca basınç göstergesi yeşile gelecektir. Işte o zaman tencerenin üzerindeki açma düğmesine basarak içerdeki buharın tamamen boşalmasını sağlayın. Buhar boşalınca tencerenin kapağını açıp kuru fasulyeyi süzerek alın ve bir kenarda bekletin.
• Diğer taraftan, taze soğanları ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik doğrayın. Domatesleri rendeleyin. Kuru soğanı soyup incecik doğrayın.
• Zeytinyağını düdüklü tencerede kızdırıp tavla zarı formunda doğradığınız pastırmaları ve kuru soğanı tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak 2 dakika kadar kavurun.
• Taze soğan, tuz ve karabiberi ilave edip domates salçasını da kattıktan sonra 1 dakika daha karıştırın.
• Rendeleniş domatesi, haşlanmış kuru fasulyeyi ve 6 su bardağı sıcak suyu da ekleyip orta ısılı ateşte 15 dakika daha pişirşn ve ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
DOSTUMUZ  MEHMET   MARMARANIN ŞEFİ  VE KIZLARIM
KORE GAZİMİZ AHMET AMCA.ALLAH HAYIRLI OMÜRLER VERSİN.AHMET AMCAMIZ 84 YAŞINDA MAŞALLAH.Günay Çelenk ile birlikte Balıkçı Kenan Beylikdüzü'de.

Hiç yorum yok: