Dr. Ayça Kaya Tarifleri;
İnce Bel Çorbası
Malzemeler;
1 kg. yoğurt
1 adet yumurta
1 çay bardağı aşurelik buğday
1/4 demet pazı
1/4 demet ıspanak
1/4 demet maydanoz
1/4 demet taze nane
1/4 demet dereotu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
Pul biber
6 su bardağı su
YAPILIŞI;
Aşurelik buğdayı ve nohutu ayrı ayrı su ile haşlayın. Bir tarafta yumurta ve yoğurdu iyice çırpın. Çırptığınız yoğurdun içine az az dövmenin suyundan ekleyin daha sonra yavaş yavaş dövmenin üzerine ekleyin. Sürekli karıştırın. Kaynayınca içine daha önceden haşladığınız nohutları koyun. İnce ince kıydığınız yeşillikleri çorbanızın içine koyun, bir taşım kaynatın.
Sosu için; zeytin yağında sarımsakları çevir, üzerine salçayı ve pul biberi koy. Hafif pişir. Sonra çorbanın üzerine dök.
****************
Dr. Ayça Kaya Tarifleri;
Karın yağlarını yakan elmalı pancar
Malzemeler;
2 adet pancar
3 adet yeşil elma
1/2 limon suyu
Tuz
Birkaç dal taze nane
YAPILIŞI;
Pancarı ve yeşil elmayı çiğden rendeleyin. Karıştırın. Üzerine az tuz, zeytinyağı ve limon suyunu gezdirelim. Taze nane yaprakları ile süsleyelim.
*****************
UNSUZ DİYET KEK
MALZEMELER:
Şeker
Tereyağ
Yumurta
Su
Damla çikolata
Üzeri İçin:
Yumurta akı
Tuz
Şeker
YAPILIŞI:
Bit tencere içerisinde şeker ve suyu orta ateşte eriyinceye kadar karıştırın. Sonra tencereyi ateşten alın ve damla çikolata parçalarını ilave edip çikolatalar eriyinceye kadar karıştırın. Daha sonra mixer'de şeker ve 3 yumurtayı karıştırıp üzerine çilkolata karışımını ilave edip biraz daha karıştırın ve kalıbına döküp 15 dakika kadar fırında pişirin.
Üzeri İçin:
Hazırladığınız yumurta akı, tuz ve şekeri mixer'de karıştırın. Daha sonra karışımı cup kek'lerin üzerine poşet yardımı ile ilave edin ve kremayı kızartmak için 200 derecelik fırında 2-3 dakika kadar kızartıp yiyebilirsiniz.
****************
YOĞURTLU İÇLİ KÖFTE
DIŞ HAMURU
1 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı İnce bulgur
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kara biber
İÇ HARCI
500 gr kıyma
5 adet soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
Yeterince tuz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay bardağı ceviz çekilmiş
SOSU İÇİN
1 kilo Tuzlu yoğurt (Hatay yöresel yoğurttu) veya süzme yoğurt kullanılabilir.
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı su
HAMURUN HAZIRLANIŞI
Önce bulgurları ıslatıyor uz tuz kara biber ve kırmızı tatlı toz biberi ilave edip yumuşamaya bırakıyoruz yumuşadıktan sonra robot veya elimizle yoğuruyoruz özleşene kadar dinlenmeye alıyoruz.
İÇİN HAZIRLANIŞI
Tereyağını tencereye koyun eritin ince doğranmış soğanı ilave edin penbeleşene kadar kavur
İçine kıymayı ilave et suyunu çekene kadar kavur topaklanmaması için karıştır suyunu çeken kıymaya baharatları tuzu ve cevizi ilave et soğumaya al hamurumdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopar ortasını işaret parmağınla aç içine hazırlanan harcı koy üstünü kapat ister yuvarlak istersen yumurta şeklinde yap hamur bitene kadar bu işleme devam et hazırlanan içli köfteleri dolaba al
SOSUN HAZIRLANIŞI
Yoğurt,yumurta,un ve suyu bir tencerede koy çırpma teli yardımıyla iyi karıştır ve ocağa koy kesilmemesi için sürekli karıştır kaynayan sosumuza içli köfteleri ilave et 4-5 dakika kısık ateşte kaynat ocaktan indir arzu ya göre tere yağı ile nane yakıp koyulabilir. Afiyet olsun
***************
BOŞNAK USULÜ BURANİYE
MALZEMELER
3 adet orta boy patates
3 adet orta boy yeşil kabak
1 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz, pul biber
25-30 gr tereyağı
Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan sıvıyağ
2 su bardağı dolusu sarımsaklı yoğurt
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
YAPILIŞI
• Patates ve kabakları soyun. Patatesleri incecik halkalar halinde dilimleyip su dolu bir kaba koyun. Kabakları ise patatesten biraz daha kalın dilimleyip aynı suyun içine koyun.
• Diğer taraftan, pul biber, un ve tuzu karıştırarak bir tepsiye yayın. Fırın tepsisini 1 yemek kaşığı sıvı yağla yağlayın.
• Tereyağını küçük bir tavada eritip sıvı yağın yarısını da üzerine aktarın.
• Patates ve kabakları iyice süzün. (kağıt havluyla kurulayın ki çok un çekmesin) Patatesleri tek tek alıp önlü arkalı una bulayın ve yağlanmış tepsiye yan yana ve üst üste dizin. Kabak dilimlerini de aynı şekilde önlü arkalı una bulayın ve patateslerin üzerine karışık halde dizin. Üzerlerine eritilmiş yağ ve sıvıyağ karışımını gezdirin. (bu iş için büyük boy dikdörtgen borcam çok uygundur)
• Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. Sıcak fırında en az 40 dakika, patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. Çıkarın üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin.
• Ayırdığınız sıvıyağı kırmızı biberle kızdırıp en üste gezdirin. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.
**********************
RİZE KAVURMASI
MALZEMELER:
Kavurma
Kuru soğan
Sivri biber
Tereyağ
YAPILIŞI:
Kavurmamız için öncelikle soğanlarımızı yağda kavuruyoruz sonrasında isteğe göre kırmızı biber ve sivri biberleri ekliyoruz. Bu karışımı da kavrulduktan sonra kavurmamızı ve tuzumuzu ekleyip kısık ateşte pişmesini sağlıyoruz. Yenecek kıvama geldikten sonra ateşten alıyoruz.
*********************

EKMEK GÜVECİ
MALZEMELER:
1,5 kg. kuşbaşı kuzu eti
2 adet kuru soğan
2 adet yeşil sivri biber
2 su bardağı haşlanmış nohut
100 gr tereyağı
1 yemek kaşığı salça
1 adet topan ekmek
YAPILIŞI:
Bir tencere içerisinde kuşbaşı etleri suyunu çekene kadar kavurun (yaklaşık 1 saat). Üzerine sivri biber ve soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Daha sonra salça, tuz ve karabiberi de ekleyin. Etleri ocaktan almaya yakın nohutları ilave edin. Topan ekmeği fırın tepsisine koyun (isterseniz ekmeğin dışını sıvı yağ ile yağlayabilirsiniz.) Sonra ekmeğin tamamını folyo ile sarıp 200 derecelik fırına bırakın ve yaklaşık 1 saat sonra çıkarıp servise sunun.
MALZEMELER:
1,5 kg. kuşbaşı kuzu eti
2 adet kuru soğan
2 adet yeşil sivri biber
2 su bardağı haşlanmış nohut
100 gr tereyağı
1 yemek kaşığı salça
1 adet topan ekmek
YAPILIŞI:
Bir tencere içerisinde kuşbaşı etleri suyunu çekene kadar kavurun (yaklaşık 1 saat). Üzerine sivri biber ve soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Daha sonra salça, tuz ve karabiberi de ekleyin. Etleri ocaktan almaya yakın nohutları ilave edin. Topan ekmeği fırın tepsisine koyun (isterseniz ekmeğin dışını sıvı yağ ile yağlayabilirsiniz.) Sonra ekmeğin tamamını folyo ile sarıp 200 derecelik fırına bırakın ve yaklaşık 1 saat sonra çıkarıp servise sunun.
************************
TAHİNLİ PEKMEZLİ PANKEK
MALZEMELER
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı ucuyla karbonat
1 çay kaşığı ucuyla kabartma tozu
1 su bardağı un
Ayrıca;
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
Sos için:
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı pekmez
(Üzerini süslemek için ceviz)
YAPILIŞI
• Oda sıcaklığında beklemiş yumurta ve sütü derin bir kaba koyun. Şekeri ekleyip tel çırpıcı yardımıyla en az 2 dakika, şeker eriyinceye kadar çırpın. Karbonat ve kabartma tozunu katıp çırpmaya devam edin.
• Unu ilave edip çırpmaya devam edin. Kekten daha cıvık, koyu ayran kıvamlı, pürüzsüz bir karışım elde etmelisiniz. Karışımı oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletin.
• Peçetenin ucunu sıvıyağa batırıp geniş bir tavanın içini iyice yağlayın. Orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
• Pankek karışımını tekrar karıştırdıktan sonra hamurdan kaşıkla alıp yakın mesafeden kızgın tavaya dökün. Kızaran pankekleri bir spatula yardımıyla çevirip arkalarını da kızartın.
• Pankekleri servis tabağına alıp üzerine isterseniz tahin, pekmez gezdirin ve üzerine ceviz ilave ederek servise sunun.
MALZEMELER
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı ucuyla karbonat
1 çay kaşığı ucuyla kabartma tozu
1 su bardağı un
Ayrıca;
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
Sos için:
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı pekmez
(Üzerini süslemek için ceviz)
YAPILIŞI
• Oda sıcaklığında beklemiş yumurta ve sütü derin bir kaba koyun. Şekeri ekleyip tel çırpıcı yardımıyla en az 2 dakika, şeker eriyinceye kadar çırpın. Karbonat ve kabartma tozunu katıp çırpmaya devam edin.
• Unu ilave edip çırpmaya devam edin. Kekten daha cıvık, koyu ayran kıvamlı, pürüzsüz bir karışım elde etmelisiniz. Karışımı oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletin.
• Peçetenin ucunu sıvıyağa batırıp geniş bir tavanın içini iyice yağlayın. Orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
• Pankek karışımını tekrar karıştırdıktan sonra hamurdan kaşıkla alıp yakın mesafeden kızgın tavaya dökün. Kızaran pankekleri bir spatula yardımıyla çevirip arkalarını da kızartın.
• Pankekleri servis tabağına alıp üzerine isterseniz tahin, pekmez gezdirin ve üzerine ceviz ilave ederek servise sunun.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder