KABAK SÜTLACI
MALZEMELER
1.5-2 lt süt
1.5 kg kabak
5 yemek kaşığı şeker
1 fiske tuz
Üzeri için: İri çekilmiş fındık
YAPILIŞI:
Tatlı kabağı minik küp şeklinde doğranır. Süt, kabak, şeker ve tuz bir tencereye alınıp kabak yumuşayıp sütlaca kıvam kazandırana kadar pişirilir. Sütlaç blendırdan geçirilir. Servis tabağına alınıp fındık ile süslenip oda sıcaklığında soğutulur.

BALIK EKŞİLİ
MALZEMELER:
3 levrek
3 soğan
8-10 biber
3 domates
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sirke
Yarım su bardağı zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI:
Levrekler temizlenip yıkanır. 4-5 cm enliliğinde dilimlenir. Balık dilimleri sıcak su ile bir tencereye alınıp haşlanır. Balığın çok haşlanıp dağılmamasına dikkat etmek gerekir. Balıkların kılçıkları temizlenir. Harç için piyazlık doğranan soğanlar zeytinyağında kavrulur. Üzerine doğranmış biber, doğranmış domates, tuz, sirke ve sarımsaklar eklenir. Fazla kavrulmadan karıştırılıp ocaktan alınır. Isıya dayanıklı fırın kabına harcın yarısından fazlası yayılır. Üzerine balıklar dizilip kalan harç ile üzeri kapatılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bir taşım pişirilir ve servis yapılır.

KAVURMALI PİDE
MALZEMELER:
Hamur için:
1.5 kg un
1 paket yaş maya
Tuz
1 su bardağı süt
Su
İç harcı için:
2 soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım kg kavurma
Tuz, karabiber
Üzeri için:
Yumurta sarısı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI:
Hamur için tüm malzeme derin bir kaba alınıp mantı hamuru kıvamında hamur yoğurulur. 45 dakika dinlendirilip mayalandırılır. İç harç için soğan yemeklik doğranıp zeytinyağı ile kavrulur. Kavurma, tuz ve karabiber tencereye eklenip karıştırılarak birbiri ile özleştirilir. Soğuması için kenara alınır. Kabaran hamur 4 eşit bezeye ayrılır. Bezeler elle pide şeklinde uzun şekilde açılır. İç harç 4 kısma ayrılıp açılan hamurun yarısının üzerine yayılır. Hamurun boşta kalan kısmı ile üzeri kapatılır. Pideler fırın tepsisine dizilir. Yumurta sarısı ve zeytinyağı çırpılıp pidelerin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

MERCİMEKLİ SİNİ MANTISI
MALZEMELER:
Hamur için:
3 su bardağı un
Tuz
Aldığı kadar su
İç harcı için:
1 su bardağı haşlanmış mercimek
1 soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, kırmızı biber
Sos için:
1 lt su
1-2 yemek kaşığı salça
Üzeri için:
2 çorba kaşığı tereyağı
Pulbiber
YAPILIŞI:
Hamur için malzemeler bir kaba alınıp yoğurulur. Mantı hamuru kıvamındaki hamur dinlenmeye bırakılır. İç harç için soğan yemeklik doğranıp sıvıyağda kavrulur. Soğana haşlanmış mercimek ve baharatlar eklenip karıştırılır. Dinlenen hamur bezelere ayrılıp bezeler yuvarlak şekilde açılır. Hamur karelere kesilir. Karelerin içine mercimekli harçtan konulup kapatılır ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Mantılar önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Sos için su ve salça kaynatılır. Fırından çıkartılan mantıların üzerine gezdirilen sos ile tekrar fırının sıcağında sosu çektirilir. Üzeri için tereyağı eritilip pulbiber yakılır ve mantıların üzerine gezdirilir.
BİBER AŞIMALZEMELER
1 kg çarliston biber-
yarım kg.sivri biber.
Yarım kg domates
1 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı su
Tuz- kara biber.
2-diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvıyağ
YAPILIŞI
Biberlerin kafa kısımları ve çekirdekleri temizlenip iri parçalar halinde doğranır. Biberler yağda renkleri dönmeden sotelenir. Küp doğranan domatesler, pirinç ve tuz eklenir. Hafifçe karıştırdıktan sonra üzerine su eklenip kapağı kapalı olarak pişirilir.
GÖVEÇTE İÇ PİLAVMALZEMELER
4 su bardağı pirinç
2 soğan
1 kuzu ciğeri
1 kahve fincanı zeytinyağı
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
Tarçın, tuz, karabiber, yenibahar
6 su bardağı su
YAPILIŞI:
Soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağı ile güvece alınıp kavrulur. Pirinç, kuş üzümü ve dolmalık fıstık eklenip hafifçe kavrulur. Üzerine su eklenip pişmeye bırakılır. Diğer tarafta kuzu ciğeri küçük küpler şeklinde doğranıp yapışmaz yüzeyli tavada çok az yağ ile kavrulur. Tuzla karıştırıldıktan sonra pişen pilava eklenip karıştırılır.

SIKICIK ÇORBASI
MALZEMELER:
1 soğan
Yarım kahve fincanı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
Kuru nane
Tuz
Hamur için:
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı toz tarhana
Tuz, karabiber
Üzeri için:
2 çorba kaşığı tereyağı
Kırmızı toz biber
Servis için: Süzme yoğurt
YAPILIŞI:
İnce bulgur, toz tarhana ve baharatlar bir kaba alınıp harmanlanır. Üzerini çok az geçecek kadar kaynar su ile ıslatılır. Üzeri kapatılarak suyu çekerek şişmesi için dinlendirilir. Oluşan hamurdan misket büyüklüğünde toplar hazırlanır. Soğan yemeklik doğranıp sıvıyağ ile kavrulur. Salça eklenip birlikte bir süre daha kavrulduktan sonra üzerine kaynar su eklenir. Hazırlanan hamur topları ve kuru nane eklenir. Tuzu ayarlanır. Diğer tarafta tereyağı eritilip kırmızı toz biber yakıldıktan sonra çorbanın üzerine gezdirilir. Servis tabağına alınan çorba süzme yoğurt ile servis edilir.
YUFKA KEBABIMALZEMELER
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
Aldığı kadar ılık su
İç harcı için:
500 gram tantunilik satırarası et
5-6 yeşil biber
2 soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, pulbiber, nane
YAPILIŞI:
Hamur için un, yumurta, sıvıyağ, tuz ve ılık su karıştırılıp mantı hamurundan birz daha sert bir hamur yoğurulur. İç harç için et, ince doğranmış soğan ve yeşil biber, biber salçası ve baharatlar harmanlanır. Hamur ikiye ayrılıp oklava ile açılır. Bolca yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerine etli iç harç yayılır. İkinci hamur açılıp tepsiye yerleştirilir. Kenarları hava almaması için bükerek kapatılır. Ocak üzerinde çevire çevire alt kısmı kızartılır. Yağlanmış başka bir tepsiye ters çevirilerek alınır. Hamurun diğer tarafı da ocak üzerinde çevirilerek kızartılır.

KAYISILI VE ERİKLİ LAHANA SARMASI
MALZEMELER:
1 lahana
Yarım kg dana kıyma
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
1 soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, pulbiber, reyhan
1 su bardağı kuru kayısı
1 su bardağı kuru erik
Sos için:
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı sıvıyağ
Sıcak su
YAPILIŞI:
Lahana yaprakları ayrılıp haşlanıp süzülür ve soğumaya bırakılır. İç harcı için kıyma, pirinç, bulgur, ince doğranmış soğan, sıvıyağ, domates ve biber salçası, baharatlar harmanlanır. İç harç lahana yapraklarına sarılır. Tencereye dizilirken sarmaların arasına kuru kayısı ve erikler yerleştirilir. Sos için sıvıyağ ısırılıp salça kavrulduktan sonra sıcak su eklenerek sos hazırlanır. Tenceredeki sarmaların üzerine gezdirilip pişirilir.

AGRI HAŞIL
MALZEMELER:
3 su bardağı öğütülmüş yarma (den)
1 kase çiriş otu (haşlanmış)
Tuz
250-300 gram tereyağı
YAPILIŞI:
Den üzerine su eklenip pişmeye bırakılır. Yumuşamaya başlayınca içine haşlanmış çiriş otu ve tuz eklenip karıştırıldıktan sonra kıvam alana kadar pişirilir. Diğer tarafta tereyağı köpük köpük olana kadar eritilir. Haşılın ortası çukur şeklinde açılıp eritilmiş tereyağı dökülüp servis yapılır.
KESME AŞIMALZEMELER:
1 su bardağı mercimek
Hamur için:
1 su bardağı un
1 yumurta
Tuz
Ilık su
Sos için:
1 soğan
1 yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Nane, pulbiber, karabiber
YAPILIŞI:
Hamur için un, yumurta, tuz ve ılık su yoğurulup sert bir hamur hazırlanır. Beze unlu zeminde açılıp erişte şeklinde kesilir. Mercimek ve su çorba tenceresine alınıp haşlanır. Mercimek yumuşamaya başladığında erişteler eklenip kısık ateşte birlikte pişirilir. Sos için ince doğranmış soğan sıvıyağda kavrulur. Üzerine salça ve baharatlar eklenip iyice özleştirdikten sonra çorbaya karıştırılarak yedirilir.
KAVURMA BÖREKMALZEMELER:
Hamur için:
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su
Tuz
Aldığı kadar un
Açmak için:
1 kase un
1 kase nişasta
Üzeri için:
250 gram tereyağı
1 su bardağı sıvıyağ
İç harcı için:
Yarım kg kıyma
1.5 su bardağı pirinç
2 su bardağı su
Tuz, karabiber
YAPILIŞI
Hamur için tüm malzeme bir kaba alınıp yoğurulur. Hamur 9 bezeye bölünür. Her beze kendi içinde 3'e bölünür. Hamurlar un-nişasta karışımı ile açılır. Tereyağı eritilip dinlendirilir. Üstteki yağ kısmı alınıp altta kalan sulu kısım atılır. Eritilen tereyağı sıvıyağ ile karıştırılır. Açılan 3 kat hamurun üzerine yağ karışımı sürülüp üst üste yerleştirilir ve rulo şeklinde sarılır. Rulo 3 parmak enlilikte kesilir. Hamurlar yuvarlanıp açılır. İç harç için kıyma kavrulur. Pirinç,su ve baharatlar eklenip pişirildikten sonra demlendirilir. Hamurlar açılıp kıymalı harçtan konulup yuvarlak şekilde kapatılır. Kenarları kıvrılarak kapatılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir
SİVRİHİSAR BAKLAVASIMALZEMELER:
Hamur için:
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
Tuz
Yarım limonun suyu
1 şişe maden suyu
Aldığı kadar un
İç harcı için:
250 gram iri çekilmiş ceviz içi
Üzeri için:
250 gram tereyağı
1 su bardağı sıvıyağ
Şerbet için:
6 su bardağı şeker
6.5 su bardağı su
Çeyrek limon
YAPILIŞI:
Baklava hamuru için tüm malzeme bir kaba alınıp yoğurulur. Hamur 8 parçaya bölünür. 8 parça kendi içinde 10 bezeye ayrılır. Bezeler nişasta ile kahve tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan 10 beze üst üste yerleştirilip servis tabağı büyüklüğünde açılır. Kare şeklinde kesilip içine ceviz koyularak muska şeklinde kapatılır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerine eritilmiş tereyağı ve sıvıyağ karışımı gezdirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Şerbet için şeker, su ve limon kaynatılır. Kızaran baklavalar soğukken üzerlerine soğuk şerbet gezdirilir.

KELEM DOLMASI
MALZEMELER
1 orta boy lahana
Yarım kg orta yağlı dana kıyma
1 su bardağı ince bulgur
Yarım su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
2 soğan
Tuz, karabiber, nane
Sıvıyağ
YAPILIŞI
Lahana yapraklarına ayrılıp haşlanır. Süzülüp soğumaya bırakılır. İç harcı için kıyma, yemeklik doğranmış soğan, ince bulgur, pirinç, domates ve biber salçaları, baharatlar harmanlanıp yoğurulur. Lahana yaprakları şeritler halinde kesilir. İç harç ile sarılıp muska şeklinde sarılır. Tencerenin alt kısmına lahana yaprakları yayılır. Sarmalar dizilir. Üzerine sıvıyağ ve su karışımı gezdirilir. Pişirilir.

SORPA ÇORBA
MALZEMELER:
1.5 kg ön kol kemikli et
Yarım kg yoğurt
2 yemek kaşığı un
1 demet taze nane
1 demet taze soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
YAPILIŞI:
Kuzu eti kendi suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Üzerine su eklenip kaynatılır. Arada bir üzerinde oluşan kef (köpük) alınır. Et pişince suyu süzülüp soğumaya bırakılır. Diğer tarafta yoğurt işe un çırpılıp süzgeçten geçirilir. Yoğurt ile et suyu karıştırılır. Et kemiklerinden ayrılır. Çorba tenceresinde sıvıyağ ısıtılıp taze nane ve taze soğanın yeşil kısımları hafifçe kavrulur. Üzerine et, yoğurt-et suyu karışımı eklenir. Devamlı karıştırılarak pişirilir. Son olarak tuzu eklenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder