22 Nisan 2014 Salı

ESKİŞEHİR TÜLİN HANIM'IN İKRAMLARI
HELVA SARMASI
MALZEMELER:
2 yufka
Yarım kg tahin helvası

Kızartmak için:
Sıvı yağ

Üzeri için:
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı Hindistan cevizi
2 yemek kaşığı tarçın

YAPILIŞI:
Yufkalar sigara böreği gibi 8 eşit üçgene kesilir. Tahin helvası 16 dilime kesilir. Yufkaların içine yerleştirilen helva dilimleri sıkı sıkı sigara böreği şeklinde sarılır. Helva sarması bol kızgın yağda kızartılır. Pudra şekeri, tarçın ve Hindistan cevizi karışımına bulanır. Servis yaparken hazır çikolata ya da çilek sos eklenir.

 
 PROFİTEROL
MALZEMELER:
Hamur için:
1 su bardağı su
100 gram margarin
1 su bardağı un
3 yumurta

Krema için:
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker
750 ml süt
1 paket toz krem şanti

Üzeri için:
Çikolata sos

YAPILIŞI:
Su ve margarin bir tencereye alınır. Margarin eriyince un eklenip tel çırpıcı ile 1 dakika kadar çırpılır. Karışım ocaktan alınıp ılıktan biraz daha soğuk kıvama geldiğinde teker teker yumurtalar eklenip hamura yedirilir. 1 tatlı kaşığı miktarında hamur alınıp yağlı kağıt ile kaplı fırın tepsisine aktarılır. Tüm hamur bitene kadar işleme devam edilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pembeleşene kadar bekletilir. Fırın kapatılıp tepsi fırın içinde 2 saat bekletilir. Fırının kapağı asla açılmamalıdır. Krema için krem şanti dışında tüm malzeme bir tencereye alınıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Muhallebi soğuduktan sonra toz krem şanti eklenip mikserlenir. Pişmiş hamur toplarına enlemesine kesik atılır. İçleri krema ile doldurulur. Çikolata sos ile servis yapılır.

 SAĞLIK İÇİN  TOKSİN  ATICI  İÇEEK YAPALIM
 
Malzemeler.
20-adet börtlen
1-salkım kara üzüm,
1-salkım kırmızı üzüm,
2-adet  yeşil elma,
1-adet  kırmızı dolmalık biber,
1-adet kırmızı pancar,
yapılışı:
malzemedeki  meyveleri     katı meyve presinde  sıkın,
sabah  aç karnına  ve  akşam  yatmadan  için,
SAĞLIK İÇİN TOKSİN ATICI İÇEEK YAPALIM
Malzemeler.
20-adet börtlen
1-salkım kara üzüm,...
1-salkım kırmızı üzüm,
2-adet yeşil elma,
1-adet kırmızı dolmalık biber,
1-adet kırmızı pancar,
yapılışı:
malzemedeki meyveleri katı meyve presinde sıkın,
sabah aç karnına ve akşam yatmadan için,









BOMBELİ  TATLISI
MALZEMELER:
2 paket hazır kakaolu kek
80 gram bitter çikolata
200 ml krema

Üzeri için:
Hindistan cevizi
Fındık
Glazür

Çikolata kırılıp benmari usulü eritilir. Kekler elle ufalanır. Üzerine krema ve eriyen çikolata eklenip karıştırılır. Ceviz büyüklüğünde toplar hazırlanır. Toplar
Hindistan cevizine ve fındığa bulanır. Üzerlerine glazür sıkılır. 2 saat buzlukta daha sonra buzdolabında bekletildikten sonra servis yapılır.
 
 MERSİN
TANTUNİ
MALZEMELER:
1 kg kuzu et (satırarası hazırlanmış )
30 lavaş
2 soğan
2 domates
Tuz, kırmızıbiber, sumak
Sıvıyağ (isteğe göre pamuk yağı)
Su
YAPILIŞI:
Et önce su ile bir tencereye alınıp rengi dönünceye kadar haşlanır. Domatesler ve soğanlar ufak şekilde doğranıp sumak ile harmanlanır. Tantuni sac tavasına ilk önce su döküp sonra etleri alınır. Biraz su, biraz sıvıyağ ile sürekli karıştırıp toz kırmızıbiber ve tuz eklenir. Lavaşlar etin yağına batırıp içine et, domates ve soğan eklenip rulo şeklinde sarılır.

 

SİNİ KÖFTESİ
MALZEMELER:
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı sıcak su
5 patates
1 tatlı kaşığı salça
Pulbiber
Aldığı kadar un

İç harcı için:
Yarım kg kıyma
2 soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber

YAPILIŞI:
Patatesler haşlanıp kabukları soyulduktan sonra ezilir. Diğer tarafta 2 su bardağı ince bulgur 1 bardak sıcak su ile karıştırılıp demlendirilir. Üzerine ezilmiş patates, salça ve pulbiber eklenip yoğurulur. Toparlamak için un eklenip yoğurmaya devam edilir. İç harcı için kıyma suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Üzerine yemeklik doğranmış soğan ve baharatlar eklenip birlikte kavrulur. Kare fırın kabı yağlanıp hamurun yarısı yayılıyor. Üzerine kıymalı harç yayılır. Kalan bulgurlu harç ile kıymanın üzeri kapatılır. Biber salçası ile su karıştırılıp sos hazırlanır. Köftenin üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat pişirilir.

 
 PASTIRMALI HUMUS
MALZEMELER:
4 su bardağı haşlanmış nohut
2 limon
3 yemek kaşığı tahin
1 baş sarımsak
Tuz, kimyon
Üzeri için:
10 dilim pastırma
Zeytinyağı
Tereyağı
YAPILIŞI:
Haşlanmış nohut robottan çekilir. Limon suyu, tahin, sarımsak, tuz ve kimyon eklenip tekrar robottan geçirilir. Diğer tarafta tereyağı, zeytinyağı ve pastırma kavrulup humusun üzerine dökülür.

 
 BİBERLİ EKMEK
MALZEMELER:
Hamur için:
Yarım yaş maya
1 su bardağı ılık süt
2 yemek kaşığı şeker
Tuz
Aldığı kadar un

Üzeri için:
1 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı biber salçası
2 soğan
3 yemek kaşığı susam
2 yemek kaşığı pulbiber

YAPILIŞI:
Hamur için tüm malzemeler derin bir kaba alınıp karıştırılır. Mayalanması için bekletilir. İç harç için tüm malzeme karıştırılır. Hamurdan küçük bezeler kopartılıp yassılaştırıldıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir. Hamurların ortalarına bastırılıp iç harç

 
 TRABZON NECLA HANIM'IN MUTFAĞI ;

HAMSİKÖY SÜTLACI
MALZEMELER:
2.5 litre süt
2 kahve fincanı pirinç
4 kahve fincanı şeker
1 yumurta sarısı

YAPILIŞI:
Pirinç soğuk süte eklenip tencere ocağa alınır. Orta ateşte ara ara karıştırarak kaynatılır. Kısık ateşe alınıp yaklaşık 1 saat kadar pişirilir. Şeker eklenip 1-2 taşım kaynatılır. ısıya dayanıklı fırın kaplarına bölünür. 1 su bardağı kadar sütlaca çırpılmış yumurta sarısı eklenip karıştırılır. Kaselerin üzerine paylaştırılır. Fırının ızgara bölümünde üzeri kızarana kadar bekletilir. Fındıkla servis yapılır.

 
 
PAZI BURMALISI
MALZEMELER:
Hamur için:
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı su
1 kahve fincanı yoğurt
1 yumurta
3 yemek kaşığı sirke
Tuz
Aldığı kadar un

İçi için
4 bağ pazı
3-4 soğan
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı salça
1 kahve fincanı pirinç
2 yemek kaşığı kuşüzümü
2 yemek kaşığı kuru üzüm
Tuz, karabiber

YAPILIŞI:
Hamur için tüm malzeme derin bir kaba alınıp yumuşak bir hamur elde edene kadar kavrulur. Dinlendirilir. Pazı haşlanıp süzüldükten sonra sıkılır. Yemeklik doğranmış soğan zeytinyağı ile şeffaflaşana kadar kavrulur. Salça ve pirinç eklenip sotelenir. Pazı eklenip karıştırıldıktan sonra demlenmeye bırakılır. Karabiber, kuşüzümü ve kuru üzüm eklenip karıştırılır. Hamur 2 bezeye ayrılıp nişasta ile açılır. iç harcın yarısı hamur üzerine yayılıp rulo şeklinde sarılır. Yağlanmış fırın tepsisine kol böreği şeklinde sarılır. Üzerine zeytinyağı-su karışımı sürülür. Önceden ıstılmış 180 derece fırında pişirilir.

 ***********
KARALAHANA KAVURMASI
MALZEMELER:
3 bağ karalahana
2 su bardağı barbunya
4-5 soğan
3-4 diş sarımsak
Yarım su bardağı zeytinyağı
Pulbiber

YAPILIŞI:
Karalahanalar iri iri doğranıp kaynar tuzlu suda 10 dakika haşlanır. Diğer tarafta 1 gece önceden ıslatılmış barbunya haşlanıp süzülür. Yemeklik doğranmış soğan zeytinyağında kavrulur. Üzerine lahana, barbunya ve sarımsak eklenir. 15 dakika pişirilir. Pulbiber ile servis yapılır

 
 
HAMSİLİ PİLAV
MALZEMELER:
3 kg hamsi
3 su bardağı pirinç
5 soğan
1 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı şeker
2 paket antep fıstığı
1 paket kuşüzümü
2 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Zeytinyağı ve fıstıklar tencereye alınıp pembeleştirilir. Yemeklik doğranmış soğanlar da eklenip şeffaflaşana kadar kavrulur. Yıkanmış pirinç ve şeker eklenir. Yağı üzerine çıkana kadar kavur. 1 su bardağı su ve tuz eklenip çektirilir. Demlendirilir. Kuşüzümü, nane ve karabiber eklenip karıştırılır. Kılçıkları çıkartılmış hamsiler yıkanıp süzdürülür. Hamsilerin üzerine zeytinyağı ve tuz gezdirilir. Isıya dayanıklı fırın kabı yağlanıp iç ve kenar kısımlarına hamsiler düzgün bir şekilde dizilir. İçine demlenen pilav yayılır. Üzeri hamsilerle kapatılır. Önceden ısıtılmış 200 derce fırında pişirilir.

********************
 

S KURABİYE
1 su bardağı pudra şekeri
Alabildiği kadar un
1 su bardağı vita yağı veya suyu alınmış tereyağı
Bütün malzemeler yoğurulur. Hamurdan parçalar alınarak yuvarlanır ve oklava ile açılıp S şekli verilir. Önceden ısınmış fırında sertleşene kadar 175 de pişirilir.

****
 LINZER KURABIYE
1 yumurta
6 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Aldığı kadar un
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket kabartma tozu
Malzemeler yoğurulup kulak memesi kıvamına getirilir. Hamurdan bezeler yapılıp 5 cm kalınlığında açılır. İstenilen şekilde kalıplar kullanılarak ortasında boşluk bırakacak şekilde kesilir. Önceden ısınmış fırında 175 derecede 20 dakika pişirilir. Fırından çıktıktan sonra soğumaya bırakılır. Soğuyunca ortasındaki boşluklara marmelat konup pudra şekeri serperek servis edilir.









 
ÇİLEKLİ RULO PASTA
Keki İçin;
6 yumurta
5 kahve fincanı toz şeker
1 kahve fincanı su
1 paket vanilya
6 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
Muhallebisi İçin;
1 kaşık un
2 kaşık nişasta
600 ml süt
250 gr. Tereyağı
1 yumurtanın sarısı
1 paket vanilya
4 yemek kaşığı şeker
Süslemek İçin;
Kakao
Çilek
Pudra Şekeri

Kek malzemeleri çırpılır. Yağlı kağıdı serilen fırın tepsisine dökülür. Sıcak fırına 170 derecede 10 dakika pişirilir. Ayrı bir tarafta muhallebi malzemeleri (tereyağı ve vanilya hariç) pişirilir. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınır ve tereyağı ile vanilyası eklenip karıştırılır, soğumaya bırakılır. Fırından alınan kek yağlı kağıtla beraber ıslak havlu üzerine konur. Diğer bir havluya kekin üzeri örtülür. Havlu arasındaki kek uzun kenarlarından sarılarak rulo yapılır ve soğumaya bırakılır. Soğuyan rulo halindeki kek açılır. Üzerine muhallebisi sürülür. Tekrar rulo haline getirilip beş parçaya kesilir.
Üzerleri kakao, çilek ve pudra şekeriyle süslenip servis edilir.

Hiç yorum yok: