
KORKOTİ SARMA
MALZEMELER:
5 bağ karalahana
3 soğan
Yarım kg kuşbaşı et
1.5-2 su bardağı korkoti
1.5 yemek kaşığı salça
Yarım su bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber, maydanoz
YAPILIŞI:
Karalahana yaprakları haşlanıp süzülür. Soğumaya bırakılır. Soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağı ile kavrulur.. Et eklenip rengi değişene kadar kavrulur. Üzerine korkoti ve yarım su bardağı su eklenip pişirilir. Tencere ocaktan alınıp salça, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır. Demlenmeye ve soğumaya bırakılır. İç harç ile karalahanalar sarılır. Tencerenin dibine kemik dizilir. Üzerine sarılmış lahanalar dizilir. Lahanaları geçecek kadar su eklenip 1 saat kadar pişirilir.
MALZEMELER:
5 bağ karalahana
3 soğan
Yarım kg kuşbaşı et
1.5-2 su bardağı korkoti
1.5 yemek kaşığı salça
Yarım su bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber, maydanoz
YAPILIŞI:
Karalahana yaprakları haşlanıp süzülür. Soğumaya bırakılır. Soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağı ile kavrulur.. Et eklenip rengi değişene kadar kavrulur. Üzerine korkoti ve yarım su bardağı su eklenip pişirilir. Tencere ocaktan alınıp salça, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır. Demlenmeye ve soğumaya bırakılır. İç harç ile karalahanalar sarılır. Tencerenin dibine kemik dizilir. Üzerine sarılmış lahanalar dizilir. Lahanaları geçecek kadar su eklenip 1 saat kadar pişirilir.

AYVA TATLISI
MALZEMELER
4 ayva
1 su bardağı baldo pirinci
3 elma
5 kuru kayısı
4 kuru incir.
1 kase ceviz
Yarım su bardağı nar tanesi
2 çubuk tarçın
3-4 karanfil
1 kase şeker
2 su bardağı pancar suyu
2 su bardağı su
Servis için: Kaymak
YAPILIŞI:
Ayvalar kabukları soyulmadan ikiye kesilir. Çekirdek yatakları çıkartılıp tencereye yerleştirilir. Renk vermesi için ayva çekirdekleri tencereye alınır. Karanfil, tarçın, pancar suyu ve su ayvaların üzerine eklenir. Kısık ateşte ayvalar pişirilir. Diğer tarafta pirinç haşlanıp süzülür. Diri olması için soğuk sudan geçirilir. Elma, incir ve kayısı küçük küçük doğranır. Pirinç, ceviz ve nar taneleri eklenip tüm malzeme karıştırılır ve ayvaların orta kısımlarına doldurulur. Kaymakla servis yapılır.

KÖMBE
MALZEMELER:
Hamur için:
4 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su
250 gram tereyağı
İç malzemesi için:
1 su bardağı sıvıyağ
Yarım kg orta yağlı kıyma
2 patates
3 soğan
1 kase kendir çekirdeği
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
Yarım su bardağı çörek otu
Yarım su bardağı susam
2 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI:
Un havuz şeklinde açılıp ortasına süt ve tuz eklenip yoğurulur. 1 su bardağı su eklenip tekrar yoğurulur ve yarım saat dinlendirilir. İçi için kendir çekirdeği tavada kavrulup rondodan çekilir. Patatesler minik küpler şeklinde doğranır. Kıyma ve yemeklik doğranmış soğan kavrulur. Patatesler ve baharatlar eklenir. Birkaç dakika pişirilip kendir çekirdeği eklenip ocaktan alınır. Hamur tekrar yoğurulup açılır. Tereyağı eritilip ılıtıldıktan sonra hamurun üzerine sürülür. Hamur rulo şeklinde sarılır ve ikiye kesilir. Hamurlar tepsi büyüklüğünde açılır. Üzerine iç harç yayılır. Diğer hamurla üzeri kapatılır. Yoğurtla yumurta çırpılıp hamurun üzerine sürülür. Çatalla şekil verilir. Üzerine 2 yemek kaşığı tereyağı parçalar halinde yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
MALZEMELER:
Hamur için:
4 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su
250 gram tereyağı
İç malzemesi için:
1 su bardağı sıvıyağ
Yarım kg orta yağlı kıyma
2 patates
3 soğan
1 kase kendir çekirdeği
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
Yarım su bardağı çörek otu
Yarım su bardağı susam
2 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI:
Un havuz şeklinde açılıp ortasına süt ve tuz eklenip yoğurulur. 1 su bardağı su eklenip tekrar yoğurulur ve yarım saat dinlendirilir. İçi için kendir çekirdeği tavada kavrulup rondodan çekilir. Patatesler minik küpler şeklinde doğranır. Kıyma ve yemeklik doğranmış soğan kavrulur. Patatesler ve baharatlar eklenir. Birkaç dakika pişirilip kendir çekirdeği eklenip ocaktan alınır. Hamur tekrar yoğurulup açılır. Tereyağı eritilip ılıtıldıktan sonra hamurun üzerine sürülür. Hamur rulo şeklinde sarılır ve ikiye kesilir. Hamurlar tepsi büyüklüğünde açılır. Üzerine iç harç yayılır. Diğer hamurla üzeri kapatılır. Yoğurtla yumurta çırpılıp hamurun üzerine sürülür. Çatalla şekil verilir. Üzerine 2 yemek kaşığı tereyağı parçalar halinde yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

ETLİ TARCANA
MALZEMELER:
1.5 kg kuşbaşı et
1 su bardağı et
Yarım su bardağı kuru üzüm
5-6 kuru kayısı
4-5 kuru incir
2 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı köri
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 soğan
Yarım su bardağı yağ
Tuz, karabiber
YAPILIŞI
Tencere iyice ısıtılıp içine et alınır. Et suyunu bırakıp çekene kadar kapağı kapalı olarak pişirilir. Yağ ve yemeklik doğranmış soğan eklenip karıştırıldıktan sonra kavrulur. Kuru kayısı ve incirler 2-3 parçaya kesilir. Haşlanıp kabukları çıkartılmış bademlerle birlikte kayısı ve incirler eklenir. İyice karıştırdıktan sonra üzerine 1 su bardağı su eklenir. 5-10 dakika geçtikten sonra bal ve sirke eklenir. Yemek ocaktan alınmadan önce tuz, karabiber, pulbiber ve köri eklenir. (Yemeğin suyu az ise 1 su bardağı sıcak su eklenebilir.)

KURU KÖFTE
MALZEMELER:
Köfte için:
1 kase köftelik bulgur
1 yumurta
1 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı un
Sosu için:
1 soğan
1 dal yeşil soğan
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım su bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI
Bulgur sıcak su ile ıslatılıp yarım saat dinlendirilir. Yoğurulduktan sonra yumurta eklenip tekrar yoğurulur. Hamurlaşınca un ve tuz eklenip tekrar yoğurulur. Hamurdan misket büyüklüğünde toplar yapılır. Derin bir tencerede 1 lt su kaynatılır. Tuz serpilip karıştırıldıktan sonra köfteler eklenip haşlanır ve süzülür. Sos için zeytinyağında yemeklik doğranmış soğan kavrulur. Salça eklenip karıştırıldıktan sonra yarım su bardağı sıcak su eklenir kaynatılır. Kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır. Haşlanmış köfteler sos ile karıştırılır. Halka kesilmiş soğan ile süslenerek servis yapılır.
MALZEMELER:
Köfte için:
1 kase köftelik bulgur
1 yumurta
1 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı un
Sosu için:
1 soğan
1 dal yeşil soğan
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım su bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI
Bulgur sıcak su ile ıslatılıp yarım saat dinlendirilir. Yoğurulduktan sonra yumurta eklenip tekrar yoğurulur. Hamurlaşınca un ve tuz eklenip tekrar yoğurulur. Hamurdan misket büyüklüğünde toplar yapılır. Derin bir tencerede 1 lt su kaynatılır. Tuz serpilip karıştırıldıktan sonra köfteler eklenip haşlanır ve süzülür. Sos için zeytinyağında yemeklik doğranmış soğan kavrulur. Salça eklenip karıştırıldıktan sonra yarım su bardağı sıcak su eklenir kaynatılır. Kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır. Haşlanmış köfteler sos ile karıştırılır. Halka kesilmiş soğan ile süslenerek servis yapılır.

ŞAKŞUKALI KIRMIZI BİBER DOLMASI
MALZEMELER:
15 közlenmiş kırmızı biber
2 patates
3 patlıcan
2 kabak
2 yeşil biber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Sos için:
3 domates
1 dal taze sarımsak
Tuz
YAPILIŞI:
Patates, patlıcan ve kabaklar soyulup küp şeklinde doğranır. Biberin çekirdek yatağı çıkartılıp zar şeklinde doğranır. Sebzeler kızartılır. Sos için domateslerin kabukları soyulup küp şeklinde doğranır. Doğranmış sarımsak ile kavrulur. Tuzu eklenir. Sosla kızarmış sebzeler karıştırılır. Karışım kırmızı biberlerin içine doldurulur. Yoğurt ve domates ile servis yapılır.

ZENGİN PİLAV
MALZEMELER:
2 su bardağı pirinç
1 haşlanmış tavuk
2 su bardağı tavuk suyu
2 havuç
1 soğan
1 Türk kahvesi fincanı arpa şehriye
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kahve fincanı antep fıstığı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 Türk kahvesi fincanı kuş üzümü
1 kahve fincanı ceviz içi
1 kahve fincanı mısır
1 kahve fincanı bezelye
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 çay kaşığı karabiber
1.5 çay kaşığı tarçın
YAPILIŞI:
Pirinç soğuk su ile ıslatılır. Haşlanmış tavuk kemiklerinden ayrılır ve didiklenir. Havuç ve soğan minik doğranıp zeytinyağında kavrulmaya başlanır. Arpa şehriye eklenip birlikte kavrulur. Pirinç, antep fıstığı ve tereyağı ekleyip kavurma işlemine devam edilir. Kuş üzümü, ceviz, mısır, bezelye ve tavuk suyu eklenir. Baharatlar eklendikten sonra kaynayınca kısık ateşte 8-10 dakika pişirilir. Demlendikten sonra servis tabağına ters çevirilerek alınır. Tavuk eti ve bademle servis yapılır.

GUBATE
MALZEMELER:
İç harç için:
2 patates
1 soğan
1 tatlı kaşığı salça
Pulbiber, toz kırmızı biber, tuz, karabiber
Maydanoz
Hamur için:
1 paket maya
1.5 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı şeker
Arası için:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı tahin
Üzeri için:
2 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı pekmez
Susam
YAPILIŞI:
İç malzemesi için patatesler haşlanıp ezilir. Yemeklik doğranmış soğan ve salça ile kavrulur. Baharatlar eklenip karıştırılır. Soğuması için kenara alınır. Hamur için maya, ılık süt, zeytinyağı, tuz ve şeker yoğurulur. Hamur bekletilmeden 3 bezeye ayrılır ve oklava ile açılır. Tereyağı eritilip tahin ile karıştırılır. Açılan hamurların üzerine yağ-tahin karışımı sürülür. Hamurlar üst üste koyulup rulo şeklinde sarılır. Hamur buzdolabında bekletilir. Hamur 2-3 parmak genişliğinde dilimlenir. Hamurlar kahve fincanı tabağı büyüklüğünde açılır. Ortalarına patatesli harçtan konulup kenarları ortaya doğru kapatılır. Üzerlerine yumurta sarısı-pekmez karışımı sürülüp susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

KAYISI SOSLU PASTA
MALZEMELER
Tabanı için:
1 paket yulaflı bisküvi
1 paket burçaklı bisküvi
4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Yarım çay bardağı fındık içi
Yarım çay bardağı süt
Peynirli harç için:
500 gram labne peyniri
1 su bardağı şeker
200 mlt krema
Yarım limon suyu
1 vanilya çubuğu
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
3 yumurta
Üzeri için:
10 yemek kaşığı kayısı marmeladı
2 su bardağı + 4 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı nişasta
Süslemek için:
Kayısı kompostosu
Badem
YAPILIŞI:
Eritilmiş tereyağı, yulaflı bisküvi ve burçaklı bisküvi rondodan geçirilir. Fındık içi ve süt eklenip tekrara rondodan geçirilir. 26 cm çaplı kelepçeli kalıba bastırılarak yayılır. Buzdolabında yarım saat bekletilir. Diğer tarafta peynirli harç için labne peyniri ve şeker mikserle çırpılır. Krema, limon suyu, vanilya özü, nişasta ve un eklenip tekrar çırpılır. Hafifçe çırpılmış yumurtalar karışıma eklenip yavaşça karıştırılarak yedirilir. Kalıptaki bisküvi tabanının üzerine aktarılır. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 45 dakika pişirilir. Üzeri için kayısı marmeladı 2 su bardağı su ile inceltilip kaynatılır. Nişasta 4 yemek kaşığı su ile açılıp kayısı marmeladına eklenir. 1-2 dakika kaynatılır. Ilıdıktan sonra pişen pastanın üzerine yayılır. Kayısı kompostosu ve bademle süslenir

TIRŞİK
MALZEMELER:
250 gram kuru doğranmış patlıcan
50 gram kurutulmuş biber
4 yeşil biber
5 diş sarımsak
1.5 kg menemenlik domates
2 soğan
Tuz, karabiber
Yağ
1 tatlı kaşığı biber salçası
YAPILIŞI:
Patlıcanlar ve biberler geceden ıslatılır. Ertesi gün süzülüp yıkandıktan sonra kenara alınır. Yemeklik doğranmış soğan minik doğranmış biber ile çok az yağda kavrulur. Biber salçası eklenip iyice karıştırıldıktan sonra üzerlerine kuruluklar yayılır. Menemenlik domates, sarımsak ve baharatlar eklendikten sonra pişirilmeye bırakılır. Suyunu çekince ocaktan alınıp servis yapılır.

SEMSEK
MALZEMELER:
İç malzemesi için:
Yarım kg kıyma
Yarım çay bardağı yağ
Yarım demet maydanoz
3 soğan
Tuz, karabiber, pulbiber
Hamur için:
1 kg un
Su
Tuz
Kızartmak için: Sıvıyağ
YAPILIŞI:
Hamur için un, su ve tuz karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamur dinlenmeye bırakılır. İç malzemesi için kıyma suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Yağ eklenip kıymanın tel tel olması sağlanır. Kıymaya yemeklik doğranmış soğan eklenip birlikte biraz daha kavrulur. Baharatları ve ince kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır. Soğuması için kenara alınır. Hamur ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır. Bezeler merdane ile açılır. İçlerine kıymalı harçtan koyulup kapatılır. Kenarları porselen bir tabak ile kesilip çatal ile şekil verilir. Kızgın yağda kızartılır.

TOPAK HELVA
MALZEMELER:
1 kase susam
1.5 kase un
1 su bardağı yağ
1 kase ceviz içi
1 kase pekmez
YAPILIŞI:
Bir tavada un kokusu çıkıp rengi dönene kadar kavrulur. Başka bir tavada ceviz içi ve susam kavrulur. Her iki tavadaki malzeme ılıyana kadar beklenir. Geniş bir karıştırma kabına alınan un, ceviz-susam karışımına yağ ve pekmez eklenip iyice yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp avuç içinde yuvarlanarak şekillendirilir.

ABUZER KEBABI
MALZEMELER:
750 gram kıyma
5 diş sarımsak
Tuz, karabiber, pulbiber
3 domates
Üzeri için:
3 soğan
4 biber
5 domates
Tuz
Yarım çay bardağı yağ
YAPILIŞI:
Kıyma, ince kıyılmış sarımsak, baharat ve küçük doğranmış domates ile iyice yoğurulur. Kıymalı harç tepsinin ortasına bastırılarak yayılır. Tepsinin boş kalan kısmına halka halka doğranmış soğanlar dizilir. Üzerlerine dilimlenmiş domates ve biberler dizilir. Tuz serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

İRMİKLİ GÜL TATLISI
MALZEMELER:
100 gr margarin
1 su bardağı irmik
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Un
ŞERBET İÇİN:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Yarım limonun suyu
YAPILIŞI:
Oda sıcaklığındaki margarin diğer malzemelerle karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir ve dinlendirilir. Hamur, düz bir zeminde yarım cm kalınlığında açılır. Hamurdan çay bardağı ile daireler çıkarılır. Yuvarlak 3 hamur kenarları üst üste gelecek şekilde yerleştirilir. İki kenarına ceviz yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. Ortadan ikiye kesilip iki adet gül elde edilir. Gül şeklindeki hamurlar yağlanmış fırın tepsisine dizilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Diğer tarafta 3 su bardağı şeker, 3 su bardağı su ve limon suyu bir tencerede kapağı hiç açılmadan 8-10 dakika kadar kaynatılır. Sıcak tatlıların üzerine ılık şerbet gezdirilip çekmesi beklenir

KAYPAK
MALZEMELER:
2 su bardağı un
Su
Tuz
İÇİ İÇİN: 200 gr çökelek
ÜZERİ İÇİN:
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
YAPILIŞ:
Un, su ve tuz karıştırılarak sert bir hamur elde edilir. Mantı hamuru gibi açılır, kare kare kesilir. İçlerine çökelek koyulup üçgen şeklinde kapatılır. Kaynamış tuzlu suda haşlanır, süzülür. Üzerine tereyağlı salça gezdirilip servis edilir.

TOPALAK ÇORBASI
MALZEMELER:
1 çay bardağı mercimek
4-5 çorba kaşığı süzme yoğurt
Üzeri için:
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
Hamur için:
2 su bardağı un
Tuz
Su
YAPILIŞI:
Hamur için un, su ve tuzu bir kaba alınıp katı hamur elde edene kadar yoğurulur. Hamuru 2 bezeye bölüp unlu bir zeminde açılır. Üzerlerine un serpilip üst üste yerleştirilir. 2 cm kalınlığında şeritler halinde kesilir. Şeritler üst üste yerleştirilir. Yarım parmak kalınlığında kesilir. Kesilen hamurlar tekrar karelere kesilir ve kurutulur. Derin bir tencerede mercimek haşlanır. Hamur eklenip birlikte pişirilir. Süzme yoğurt eklenip karıştırılarak çorbaya yedirilir. Küçük bir tavada tereyağı eritilip nane yakılır. Çorbanın üzerine gezdirilir.

YAĞ MANTISI
MALZEMELER
Malzemeler:
Hamur için:
1 kg un
1 paket küçük yaş maya
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 yumurta
İç harcı için:
250 gram dana orta yağlı kıyma
1 soğan
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
Yarım demetten az maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için: Sıvıyağ
Servis için: Sarımsaklı yoğurt ve salça sos
YAPILIŞI:
İç harcı için kıyma, soğan, baharatlar ve kıyılmış maydanoz yoğurulup kenara alınır. Hamur için un bir kaba alınıp maya suyla çözüldükten sonra una ilave edilir. Daha sonra sıvıyağ, yoğurt, süt, yumurta ve tuz ilave edilir. Tüm malzeme birbiri ile iyice karışana kadar yoğurulur. Yoğurulan hamur 1 saat dinlenmeye bırakılır. Daha sonra dinlenen hamur 4 ya da 5 bezeye ayrılır. Hamurlar oklavayla açılıp küçük kareler şeklinde kesilir. Hamurların içine harçtan konulup çiçek şeklinde kapatılır. Hamurlar kızgın yağda çiçeklerin ağzı yağın içine gelecek şekilde bırakılarak kızartılır. Sarımsaklı yoğurt ve salça sosu ilave servis yapılır.

SUCUK İÇİ
MALZEMELER:
1 kg dana kaburga üstü kıyması
250 gram sucuk içi baharat karışımı (Kimyon, karabiber, kırmızıbiber, yeni bahar)
10 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sıvıyağ
YAPILIŞI:
Derin bir kaba kıyma, özel baharat ve çekilmiş sarımsak alınır. Tüm malzeme iyice özleşene kadar köfte gibi yoğurulur. Buzdolabında dinlendirilir. Teflon tavada sıvıyağ ile kavrulur.

ÇEMEN
MALZEMELER:
2 avuç ceviz içi
5-6 diş sarımsak
100 gram pastırma
Çemen baharatı (Tuz, kırmızı toz biber, kimyon, çemen unu)
Alabildiği kadar su
YAPILIŞI:
Çemen baharatları bir kaba alınır. Üzerine çekilmiş sarımsaklar, ceviz, doğranmış pastırmaları ve su ilave ederek karıştırılır.

FIRIN AĞZI
MALZEMELER:
1 kg kuzu kuşbaşı et
5-6 domates
6-7 yeşil biber
İsteğe göre acı kıl biber
8-10 diş sarımsak
2 yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Fırın kabına etler yerleştirilir. Domates, biber ve sarımsaklar doğranıp etlerin üzerine yerleştirilir. 4-5 kıl biber doğranmadan bütün olarak fırın kabına alınır. Salça su ile karıştırılarak açılır. Kekik, pul biber, salçalı su ve sıvıyağ yemeğin üzerine dökülür ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1-1.30 saat pişirilir.

BAZLAMA
MALZEMELER:
1 kg un
1 paket yaş maya(küçük)
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı su
YAPILIŞI:
Derin bir kaba un alınır. Ortasına maya, su ve 1 tatlı kaşığı tuz konulup yoğurulur. Hamurun yumuşak olmasına dikkat etmek gerekir. Hamur 1 saat dinlenmeye bırakılır. Dinlenen hamurdan avuç içi büyüklüğünde bezeler alınıp 1 parmak kalınlığında açılır. Teflon tavada kısık ateşte kabarana kadar yavaş yavaş pişirilir.
****
içine ister köfte ister çökelek ister soğanlı peynir harcı yapın dürüm edip yiyin

DOĞUBEYAZIT ERGÜL HANIM'IN MUTFAĞI ;
YUMURTALI MURTUA
MALZEMELER:
2 su bardağı un
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı tuz
50 gram margarin
50 gram tereyağı
6 yumurta
YAPILIŞI:
Margarin, tereyağı ve sıvıyağ bir tavaya alınıp ısıtılır. Un eklenip kavrulduktan sonra tuz eklenir. Karışım helva gibi renk değiştirdikten sonra tava ocaktan alınır. İyice çırpılmış yumurta eklenip kaşıkla çentikler açılarak tavadaki sıcak murtuayla birleşmesi sağlanır.

HULULİKLİ HELVA (SÜTLÜ HELVA)
MALZEMELER:
7 su bardağı un
1,5 su bardağı süt
1 yumurta
2 su bardağı sıvıyağ
100 gram margarin
100 gram tereyağı
Şerbet için:
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 su bardağı süt
YAPILIŞI:
Un derin bir kaba alınıp üzerine yumurta eklenip elle harmanlanır. Üzerine 1,5 su bardağı süt eklenip tekrar harmanlanır. Karışım iyice yoğurulur. Karışım bir süzgece alınıp iriler üstte, ufak ve toz şeklinde olanlar altta kalacak şekilde elenir. Bir tavada sıvıyağ, margarin ve tereyağı eritilerek karıştırılır. Süzgecin üzerinde kalan büyük parçalar yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine toz şeklindeki unlu karışım eklenip altın sarısı renk alana kadar kavrulur. Tencere ocaktan alınıp daha önce şeker, su ve sütün kaynatılarak hazırlanan soğuk şerbet helvaya eklenir. Şerbet çektikten sonra servis yapılır.

KÖFTE VİREK ÇORBA (YALANCI KÖFTE ÇORBASI)
MALZEMELER:
5 küçük boy patates
2 yemek kaşığı salça
1 soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı kekik
Köfte harcı için:
2 su bardağı öğütülmüş yarma
3 yemek kaşığı ince bulgur
1 soğan
Kekik
YAPILIŞI:
Köfte için öğütülmüş, yarma ince bulgur, rendelenmiş soğan ve kekik derin bir kaba alınıp karıştırılır ve kısır gibi sıcak su ile ıslatılır. Şişmesi için kenara alınır. Şiştikten sonra iyice yoğurulup yarım parmak şeklinde şekillendirilir. Margarin ve sıvıyağ çorba tenceresine alınıp ısıtılır. Minik doğranmış soğanlar ve salça kavrulur. Soyulup küçük küp doğranmış soğanlar ve 1 litre kaynar su tencereye alınır. Patateslerin pişmesine yakın köfteler ve kekik çorbaya eklenir. Köfteler yumuşayana kadar pişirilir.

ABDİGÖR KÖFTE
MALZEMELER:
1.5 kg dana eti
4 soğan 1 kg pirinç
1 su bardağı sıvıyağ
125 gram margarin
125 gram tereyağı
YAPILIŞI:
Dana eti özel taşın içinde döveçle krem kıvamına gelene kadar dövülür. Soğanlar küp kesilip tuzla birlikte ete eklenir. Orta boy portakal büyüklüğünde toplar yuvarlanır. Tencereye alınan su kaynatılıp köfteler atılır. Yarım saat kaynatılır. Suda bekletilmiş yıkanmış pirinç tencereye alınır. Suyunu çekene kadar pişirilir. Margarin ve tereyağı bir tavada eritilir. Tenceredeki köfte ve pilavın üzerine gezdirilir. 5-10 dakika birlikte pişirilip demlenmeye bırakılır.

TOYGA ÇORBASI
MALZEMELER:
1 su bardağı süzme yoğurt
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı haşlanmış nohut
Su
Tarhana için:
1.5 su bardağı göce
Yarım kg süzme yoğurt
1 yemek kaşığı un
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarpuz
YAPILIŞI:
Tarhana için göce haşlanıp süzme yoğurt ve unla karıştırılarak hafifçe kaynatılır. (İsteğe bağlı olarak buzlukta bekletilebilir. ) Süzme yoğurt, yumurta ve çırpılarak terbiyesi hazırlanır. Karıştırılarak suyla birlikte tenceredeki çorbaya eklenir. Kesilmemesi için 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ eklenir. Karıştırılarak pişirildikten sonra haşlanmış nohut ilave edilir. Üzeri için tereyağın yarpuz yakılarak çorbanın üzerine gezdirilir.

BALABAN KÖFTE
MALZEMELER:
4-6 tırnaklı pide
2 su bardağı et suyu
Köfte için:
1 kg kıyma
1.5 soğan
Tuz, karabiber
Ekmek içi
Servis İçin:
Yoğurt
Salçalı sos için:
2 su bardağı et suyu
2 çorba kaşığı salça
YAPILIŞI:
Köfte için kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve ekmek içi bir kabın içinde yoğurulur. Köfte harcı yarım saat dinlendirilir. Yuvarlak köfte şekli verilir ve ızgarada kızartılır. Tırnaklı pideler kare şeklinde doğranıp servis tabağına alınır. Kaynar et suyu ile ıslatılır. Salça sos için et suyu ile salça karıştırılıp kaynatılır. Tırnaklı pidelerin üzerine yoğurt ve salça gezdirilir. Kızarmış köfteler yerleştirilir. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilip servis yapılır.

HÖŞMERİM
MALZEMELER:
1 lt süt
3 su bardağı un
1 tutam tuz
75 gram kaymak
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Üzeri için:
Tozşeker
YAPILIŞI:
Süt ılık kıvama getirilip un ve tuz eklenir. Çırpma teliyle karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir. Diğer tarafta sıvıyağ ve kaymak bir tencerede eritilir. Üzerine sütlü karışım eklenip bölerek kızartılır. Servis tabağına alınan tatlının üzerine tozşeker serpilerek servis yapılır.

DIZMANA
MALZEMELER:
Hamur için:
2 su bardağı süt
2 su bardağı su
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
Tuz
Aldığı kadar un
İç harcı için:
Yarım kg beyaz peynir
Maydanoz
Üzeri için:
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
50 gram kaymak
YAPILIŞI:
Dızmana hamuru için derin bir kapta su, süt, yaş maya, şeker, tuz ve un karıştırılıp yoğurulur. Yumuşak kıvamda bir hamur elde edilir. Hamur mayalandırılır. Hamur düz bir zeminde pide şeklinde açılır. İç harç için peynir rendelenip kıyılmış maydanoz ile karıştırılır. Açılan hamurun üzerine peynirli harç yayılıp rulo şeklinde sarılır. Hamur 2 parmak genişliğinde kesilir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzeri için sıvıyağ, yoğurt, kaymak ve yumurta birbirleri ile özleşene kadar çırpılır. Karışım hamurların üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

CANTIK
HAMURU İÇİN:
1 YUMURTA
YARIM ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ
YARIM ÇAY BARDAĞI ILIK SÜT
1 TATLI KAŞIĞI TOZ MAYA
TUZ
1 KÜP ŞEKER
ILIK SU
İÇİ İÇİN:
500 GR ORTA YAĞLI KIYMA
2 DOMATES
1 SOĞAN
KARABİBER TUZ KEKİK
YAPILIŞI :
HAMUR İÇİN TÜM MALZEME DERİN BİR KABA ALINIP YOĞURULARAK KULAK MEMESİ KIVAMINDA HAMUR HAZIRLANIR. YOĞURULAN HAMUR 45 DAKİKA MAYALANMAYA BIRAKILIR. İÇİ İÇİN KIYMA, BAHARAT, RENDELENMİŞ DOMATES VE SOĞANLA KARIŞTIRILIR. YUMURTA BÜYÜKLÜNDE BEZELERE AYRILAN HAMURLAR ELLE VEYA MERDANE YARDIMI İLE AÇILIR. HAMURLARIN ORTASINA İÇ HARÇTAN KOYULUP KENARLARI BASTIRILMADAN KAPATILIR. 20 DAKİKA DAHA TEPSİDE MAYALANMASI BEKLENİR. ÖNCEDEN ISITILMIŞ 200 DERECE FIRINDA ÜSTÜ VE ALTI KIZARINA KADAR PİŞİRİLİR. BOL MAYDANOZ VE PUZ BİBERLE SERVİS EDİLİR.

ISPANAK KÖFTESİ
HAMURU İÇİN
600 GR ISPANAK
2 YUMURTA
2 SOĞAN
1 TUTAM KABARTMA TOZU
TUZ
ALDIĞI KADAR UN
SOSU İÇİN
2,5 SURDAĞI SU
3 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ
30 GR TEREYAĞ
TUZ
YAPILIŞI
ISPANAKLAR DOĞRANIP DERİN BİR KABA ALINIR. YUMURTALAR, RENDELENMİŞ SOĞAN VE TUZ İLAVE EDİLİP KARIŞTIRILIR. ISPANAKLAR MALZEMELERLE BİRLİKTE OVULUR. UN EKLENİP ELE YAPIŞMAYACAK KIVAMDA HAMUR ELDE EDİLİR. EL SIVIYAĞA BATIRILIP HAMURDAN CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE PARÇALAR KOPARTILIP YUVARLAKLAR YAPILIR. YAPIŞMAZ YÜZEYLİ TAVAYA DİZİLİR. ORTALARINA İŞARET PARMAĞIYLA BASTIRILIP DİZME İŞLEMİ TAMAMLANIR. DAHA SONRA OCAĞIN ÜSTÜNE ALINIP KÖFTELERİN ALTI ÇITIR ÇITIR OLACAK ŞEKİLDE PİŞİRİLİR. KÖFTELER ÖNCEDEN ISITILMIŞ 170 DERECE FIRINDA 15 DAKİKA PİŞİRİLİR. SOS İÇİN YAĞ ERİTİLİP ÜZERİNE SIVIYAĞ, SU VE TUZ İLAVE EDİP KAYNATILIR. FIRINDAN ÇIKAN KÖFTELERİN ÜZERİNE YAĞLI SU GEZDİRİLİR. KISIK ATEŞTE KÖFTELERİN YAĞLI SUYU ÇEKMESİ SAĞLANIR. OCAKTAN ALINIP 15 DAKİKA KADAR ÜZERİ KAPATILIP BEKLENİR.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder