CevizLi Gül Tatlısı
Malzemeler
2 çay bardağı irmik
2 çay bardağı yoğurt
2 çay bardağı sıvı yağ...
Yarım paket (125 gram ) margarin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
şerbeti için:
2.5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
yarım limonun suyu
İçine: 1 su bardağı kadar dövülmüş ceviz içi
Hazırlanışı
İrmik, yoğurt, margarin, sıvı yağ, vanilya, kabartma tozu ve unu bir kaba boşaltıp yoğuralım. Unu yavaş yavaş ekleyelim ve normal kıvamda bir hamur hazırlayalım. Hamur yoğurulduktan sonra 5 dakika kadar dinlenmesini bekleyelim. Ardından hamurun yaklaşık dörtte birini koparıp merdane ile açalım. Yaklaşık 3 mm kadar incelikte açtıktan sonra geniş ağızlı bir su bardağı ya da daha iyisi çaydanlığın kapağı ile daireler keselim. Her bir dairenin dört tarafına fotoğraflarda görüldüğü gibi yaklaşık 3 cm lik kesikler atalım. Ortalarına birer kaşık ceviz koyup kesilen kanatları ortaya doğru katlayalım. bu şekilde bütün hamuru açıp tek tek güllerimizi hazırlayalım. Yaklaşık 170 derece fırında kızarıncaya dek pişirelim.
Diğer taraftan su ve şekeri kaynatıp ocaktan almaya yakın az limon suyu sıkalım ve şerbeti soğumaya bırakalım. Tatlılar fırından çıkınca ılımış şerbeti sıcak tatlılara yavaş yavaş dökelim. Afiyet olsun…
Malzemeler
2 çay bardağı irmik
2 çay bardağı yoğurt
2 çay bardağı sıvı yağ...
Yarım paket (125 gram ) margarin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
şerbeti için:
2.5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
yarım limonun suyu
İçine: 1 su bardağı kadar dövülmüş ceviz içi
Hazırlanışı
İrmik, yoğurt, margarin, sıvı yağ, vanilya, kabartma tozu ve unu bir kaba boşaltıp yoğuralım. Unu yavaş yavaş ekleyelim ve normal kıvamda bir hamur hazırlayalım. Hamur yoğurulduktan sonra 5 dakika kadar dinlenmesini bekleyelim. Ardından hamurun yaklaşık dörtte birini koparıp merdane ile açalım. Yaklaşık 3 mm kadar incelikte açtıktan sonra geniş ağızlı bir su bardağı ya da daha iyisi çaydanlığın kapağı ile daireler keselim. Her bir dairenin dört tarafına fotoğraflarda görüldüğü gibi yaklaşık 3 cm lik kesikler atalım. Ortalarına birer kaşık ceviz koyup kesilen kanatları ortaya doğru katlayalım. bu şekilde bütün hamuru açıp tek tek güllerimizi hazırlayalım. Yaklaşık 170 derece fırında kızarıncaya dek pişirelim.
Diğer taraftan su ve şekeri kaynatıp ocaktan almaya yakın az limon suyu sıkalım ve şerbeti soğumaya bırakalım. Tatlılar fırından çıkınca ılımış şerbeti sıcak tatlılara yavaş yavaş dökelim. Afiyet olsun…


Biskrem kurabiyeler:
125 g. yumuşak margarin veya tereyağı
1,5 çay bardağı sıvıyağ
1,5 çay bardağı yoğurt
1,5 çay bardağı şeker...
1 paket vanilya
4 su bardağı un
25 tane bayram çikolatası
*kabartma tozu kullanılmıyor.
Çikolata hariç yoğurun.Hamurdan yarım limon büyülüğünde parçalar koparın.
Hamuru elinizde açın -bir bardakla da açabilirsiniz- tam ortasına çikolata koyun.Üstlerine ince bir bıçakla baklava dilimi şekil verin.Önceden ısıtılmış 170C fırında renk alana kadar pişirin......................
125 g. yumuşak margarin veya tereyağı
1,5 çay bardağı sıvıyağ
1,5 çay bardağı yoğurt
1,5 çay bardağı şeker...
1 paket vanilya
4 su bardağı un
25 tane bayram çikolatası
*kabartma tozu kullanılmıyor.
Çikolata hariç yoğurun.Hamurdan yarım limon büyülüğünde parçalar koparın.
Hamuru elinizde açın -bir bardakla da açabilirsiniz- tam ortasına çikolata koyun.Üstlerine ince bir bıçakla baklava dilimi şekil verin.Önceden ısıtılmış 170C fırında renk alana kadar pişirin......................

Fellah Köftesi
Malzemeler
500 gr.köftelik bulgur
1 su bardagi un
1 tane yumurta
1 tatli kasigi biber salcasi...
Kimyon,pul biber,karabiber,tuz
SOS MALZEMESI:
1 adet kuru sogan
5-6 dis sarimsak
1 tatli kasigi biber salcasi
pul biber ,cok az tuz
2-3 yemek kasigi siviyag veya zeytinyag
ÜZERI ICIN :
Bolca kiyilmis maydonoz
Tarif
Köftelik bulguru sicak su ile islayin (KISIR YAPAR GIBI)
Kabarmasini bekleyin ve kabaran bulgura,
tüm malzemeyi katip özlesene kadar iyice yogurun
Köfteleri misket gibi yuvarlayip kücük parmaginizi ortlarina batirin bu islemi yaparken elinizi islatin !!!
Genis bir tencereye su koyup kaynatin icine tuz atin
Kaynayan suda köfteleri haslayin
Diger tarafta sosunu hazirlayin tavaya zeytinyagi ve ince dogranmis soganlari alin sarimsaklarida rendeleyip ilave edin ,biber salcasini ve pul biberide ilave edip cok az su ilave edebilirsiniz.
Köfteleri kevgir ile sudan cikarip servis tabagina alin
Üzerine bolca sos döküp kiyilmis maydonoz serpistirin
servise hazir, Sicak yemenizi tavsiye ederim
**** AFIYET OLSUN ****
Malzemeler
500 gr.köftelik bulgur
1 su bardagi un
1 tane yumurta
1 tatli kasigi biber salcasi...
Kimyon,pul biber,karabiber,tuz
SOS MALZEMESI:
1 adet kuru sogan
5-6 dis sarimsak
1 tatli kasigi biber salcasi
pul biber ,cok az tuz
2-3 yemek kasigi siviyag veya zeytinyag
ÜZERI ICIN :
Bolca kiyilmis maydonoz
Tarif
Köftelik bulguru sicak su ile islayin (KISIR YAPAR GIBI)
Kabarmasini bekleyin ve kabaran bulgura,
tüm malzemeyi katip özlesene kadar iyice yogurun
Köfteleri misket gibi yuvarlayip kücük parmaginizi ortlarina batirin bu islemi yaparken elinizi islatin !!!
Genis bir tencereye su koyup kaynatin icine tuz atin
Kaynayan suda köfteleri haslayin
Diger tarafta sosunu hazirlayin tavaya zeytinyagi ve ince dogranmis soganlari alin sarimsaklarida rendeleyip ilave edin ,biber salcasini ve pul biberide ilave edip cok az su ilave edebilirsiniz.
Köfteleri kevgir ile sudan cikarip servis tabagina alin
Üzerine bolca sos döküp kiyilmis maydonoz serpistirin
servise hazir, Sicak yemenizi tavsiye ederim
**** AFIYET OLSUN ****

TAVUK KOKOREÇ
Malzemeler :
2 adet tavuk but
sıvı yağ...
kekik
pul biber
tuz
kuru soğan
domates
Yapılışı :
Tavuk etleri ince ince doğranır. Tavada çok az sıvı yağ ile kavrulur. Tuz, kekik, pul biber eklenip, ocaktan alınır. İnce kıyılmış soğan ve domates ile dürüm ya da ekmek arası yapılır.
Afiyet olsun.
2 adet tavuk but
sıvı yağ...
kekik
pul biber
tuz
kuru soğan
domates
Yapılışı :
Tavuk etleri ince ince doğranır. Tavada çok az sıvı yağ ile kavrulur. Tuz, kekik, pul biber eklenip, ocaktan alınır. İnce kıyılmış soğan ve domates ile dürüm ya da ekmek arası yapılır.
Afiyet olsun.

Çileğin faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar, rengi, kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çilekte bol miktarda fosfor ve demir bulunduğuna dikkat çekti.
Çileğin B, C ve K vitamini açısından bir hayli zengin olduğunu belirte...n uzmanlar, "Çilek vücuda kuvvet verir, damar tıkanıklığını önler ve kolesterolü düşürür. Çok iyi bir antioksidan olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucu özelliği vardır ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bağırsak kurtlarının dökülmesini yardımcı olur, kanı temizler, vücuttan zararlı maddeleri uzaklaştırır. Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir. Hollywood yıldızları dişlerine çilekle masaj yaparak dişlerini beyazlatır. Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi azaltır, tansiyonu düşürür, ateşi düşürür. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirip taze bir görünüm kazandırır, güzellik katar cilde. Vücutta biriken zehirli maddeleri dışarı atar, damar sertliği ve böbrekteki kum taş gibi rahatsızlıkları önler ve zamanla bunların geçmesini sağlar. İdrar söktürücü özelliği vardır" diye konuştu.
Çileğin 100 gramında 37 kalori, 59 mg C vitamini (bu oran limondan bile fazla), 1 mg sodyum, 174 mg potasyum, 21 mg kalsiyum olduğunu belirten uzmanlar, çileğin hazmedilmesinin biraz zor olduğu için midesi hasta ve tembel olan kişilerin çilek suyunu tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Çilekle sağlık iksiri hazırlamanın formülünü de veren uzmanlar, "300 gram çilek yaprağı ve kökü 1 gece ıslatılarak ertesi gün 1 litre suda 20 dakika kaynatılıp çay gibi içilirse mafsal iltihabı, damar sertliği, tansiyon yüksekliği, karında su toplanması, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında, kum ve taş rahatsızlıklarında hastalara fayda veriyor. Çilekte diğer meyvelerde bulunmayan salisilik asit bulunuyor" diye konuştu.
Çileğin fazla tüketilmesinin bazı kişilerde alerjiye sebebiyet verdiğini hatırlatan uzmanlar, "İyice yıkanmaması durumunda ise böbreklerde kum oluşmasına sebep olabilir. İhtiva ettiği potasyum ve fosfor ile kronik böbrek yetmezliği olan hastalar için sıkıntı teşkil edebilir. Bu sebeple böbrek hastalarının doktora danışarak yemelerinde fayda vardır" dedi.
Çileğin B, C ve K vitamini açısından bir hayli zengin olduğunu belirte...n uzmanlar, "Çilek vücuda kuvvet verir, damar tıkanıklığını önler ve kolesterolü düşürür. Çok iyi bir antioksidan olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucu özelliği vardır ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bağırsak kurtlarının dökülmesini yardımcı olur, kanı temizler, vücuttan zararlı maddeleri uzaklaştırır. Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir. Hollywood yıldızları dişlerine çilekle masaj yaparak dişlerini beyazlatır. Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi azaltır, tansiyonu düşürür, ateşi düşürür. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirip taze bir görünüm kazandırır, güzellik katar cilde. Vücutta biriken zehirli maddeleri dışarı atar, damar sertliği ve böbrekteki kum taş gibi rahatsızlıkları önler ve zamanla bunların geçmesini sağlar. İdrar söktürücü özelliği vardır" diye konuştu.
Çileğin 100 gramında 37 kalori, 59 mg C vitamini (bu oran limondan bile fazla), 1 mg sodyum, 174 mg potasyum, 21 mg kalsiyum olduğunu belirten uzmanlar, çileğin hazmedilmesinin biraz zor olduğu için midesi hasta ve tembel olan kişilerin çilek suyunu tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Çilekle sağlık iksiri hazırlamanın formülünü de veren uzmanlar, "300 gram çilek yaprağı ve kökü 1 gece ıslatılarak ertesi gün 1 litre suda 20 dakika kaynatılıp çay gibi içilirse mafsal iltihabı, damar sertliği, tansiyon yüksekliği, karında su toplanması, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında, kum ve taş rahatsızlıklarında hastalara fayda veriyor. Çilekte diğer meyvelerde bulunmayan salisilik asit bulunuyor" diye konuştu.
Çileğin fazla tüketilmesinin bazı kişilerde alerjiye sebebiyet verdiğini hatırlatan uzmanlar, "İyice yıkanmaması durumunda ise böbreklerde kum oluşmasına sebep olabilir. İhtiva ettiği potasyum ve fosfor ile kronik böbrek yetmezliği olan hastalar için sıkıntı teşkil edebilir. Bu sebeple böbrek hastalarının doktora danışarak yemelerinde fayda vardır" dedi.
*********
KATMER POĞAÇA
Malzemeler:
1 su bardağı ilik süt
1 cay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kasığı sirke...
1 yumurta
2 cay kasığı seker
2 cay kasığı tuz
1 küçük paket yas maya (42 gr)
3 -3,5 su bardağı un
Bezeleri açmak için az un ve mısır nişastası
Arasına sürmek için: 100 gr tereyağı
İç malzemesi: 200 gr beyaz peynir yarım demet maydanoz
Yapılışı:
Ilık sütle maya ve seker ıslatılır.
Un bir leğene konur ortası havuz gibi açılır, içine yumurtanın beyazı ilave edilir, sarısı ayrılır.
Sıvıyağ, sirke, kabartilan maya ve süt karışımı, tuz yoğrulur. Yumuşak bir hamur yapılır.
Mayalanması için hamur bir kenarda bekletilir, yarım saat sonra 8 tane beze yapılır.
Bezeleri açmak için mısır nişastası ve az un karışımı kullanılabilir. Bezeler küçük tatlı tabağı büyüklüğünde açılır ve açılan her bezenin üzeri yumuşak tereyağı ile elle yağlanır, üst üste kapatılır.
En üst kata tereyağı sürülmez ve resimdeki gibi yuvarlak büyük bir yufka yapılır ama merdaneyle fazla inceltilmeden açılır.
Daha sonra bıçak yardımı ile açılan hamur kesilir 12 parçaya bölünür. (Yufkanın ebadına göre 14–16 parçaya bölünebilir, daha kibar olur)
Her parçanın üzerine maydanozlu peynir karışımı konup sigara böreği gibi sarılır. Tepsiye dizilip bir kenarda 30 dakika bekletilir, üzerine ayırdığımız yumurta sarısı sürülüp 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında altı, üstü kızarana kadar pişirilir ve ılıkken servis edilir.
Afiyet Olsun…
Malzemeler:
1 su bardağı ilik süt
1 cay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kasığı sirke...
1 yumurta
2 cay kasığı seker
2 cay kasığı tuz
1 küçük paket yas maya (42 gr)
3 -3,5 su bardağı un
Bezeleri açmak için az un ve mısır nişastası
Arasına sürmek için: 100 gr tereyağı
İç malzemesi: 200 gr beyaz peynir yarım demet maydanoz
Yapılışı:
Ilık sütle maya ve seker ıslatılır.
Un bir leğene konur ortası havuz gibi açılır, içine yumurtanın beyazı ilave edilir, sarısı ayrılır.
Sıvıyağ, sirke, kabartilan maya ve süt karışımı, tuz yoğrulur. Yumuşak bir hamur yapılır.
Mayalanması için hamur bir kenarda bekletilir, yarım saat sonra 8 tane beze yapılır.
Bezeleri açmak için mısır nişastası ve az un karışımı kullanılabilir. Bezeler küçük tatlı tabağı büyüklüğünde açılır ve açılan her bezenin üzeri yumuşak tereyağı ile elle yağlanır, üst üste kapatılır.
En üst kata tereyağı sürülmez ve resimdeki gibi yuvarlak büyük bir yufka yapılır ama merdaneyle fazla inceltilmeden açılır.
Daha sonra bıçak yardımı ile açılan hamur kesilir 12 parçaya bölünür. (Yufkanın ebadına göre 14–16 parçaya bölünebilir, daha kibar olur)
Her parçanın üzerine maydanozlu peynir karışımı konup sigara böreği gibi sarılır. Tepsiye dizilip bir kenarda 30 dakika bekletilir, üzerine ayırdığımız yumurta sarısı sürülüp 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında altı, üstü kızarana kadar pişirilir ve ılıkken servis edilir.
Afiyet Olsun…

KAHVALTILIK

2 adet haşlanmış yumurta
1/2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı nane...
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
YAPILIŞI
Yumurtayı haşlayın .Ilıdığında soyup dikey olarak ikiye bölün.Tavanızda tereyağını eritin. Kırmızı toz biberi ilave edin.Karıştırın.Yumurtaları kapaklayın.Üzerine nane ,tuz ve pul biber serpin.Ocaktan alın.
1/2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı nane...
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
YAPILIŞI
Yumurtayı haşlayın .Ilıdığında soyup dikey olarak ikiye bölün.Tavanızda tereyağını eritin. Kırmızı toz biberi ilave edin.Karıştırın.Yumurtaları kapaklayın.Üzerine nane ,tuz ve pul biber serpin.Ocaktan alın.

MALZEMELER
4 adet bostan patlıcanı
600-700 gr kuşbaşı et
1 adet kuru soğan
2 adet Domates...
2 adet Sivri biber
Sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI
Patlıcanları alacalı soyup ortadan ikiye bölün.Alt kısmını düz durması için biraz kesin.İçlerini oyun. Tuzlu suda 30 dakika bekletin.
Bu arada Kuşbaşı etler suyunu salıp çekene kadar pişirin.Yağını koyup ,Soğanı yemeklik doğrayıp ilave edin Kavurun.Salçayı ekleyip eritin.Tuzunu karabiberini atın.üzerine Çıkacak şekilde kaynamış su koyup etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Patlıcanları bol suda yıkayıp kurulayın.Bol kızgın yağda kızartın.Havlu kağıt üzerine alarak yağını süzdürün.
Fırın kabınıza patlıcanların oyup kısımları üste gelecek şekilde dizin.Pişirdiğiniz etleri suyu hariç patlıcanların içine paylaştırın.Kalan suyunu üstlerine gelecek şekilde boşaltın.Üstlerine dilimlenmiş domates ve biber koyun.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.Sıcak olarak servis yapın.
AFİYET OLSUN.
4 adet bostan patlıcanı
600-700 gr kuşbaşı et
1 adet kuru soğan
2 adet Domates...
2 adet Sivri biber
Sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI
Patlıcanları alacalı soyup ortadan ikiye bölün.Alt kısmını düz durması için biraz kesin.İçlerini oyun. Tuzlu suda 30 dakika bekletin.
Bu arada Kuşbaşı etler suyunu salıp çekene kadar pişirin.Yağını koyup ,Soğanı yemeklik doğrayıp ilave edin Kavurun.Salçayı ekleyip eritin.Tuzunu karabiberini atın.üzerine Çıkacak şekilde kaynamış su koyup etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Patlıcanları bol suda yıkayıp kurulayın.Bol kızgın yağda kızartın.Havlu kağıt üzerine alarak yağını süzdürün.
Fırın kabınıza patlıcanların oyup kısımları üste gelecek şekilde dizin.Pişirdiğiniz etleri suyu hariç patlıcanların içine paylaştırın.Kalan suyunu üstlerine gelecek şekilde boşaltın.Üstlerine dilimlenmiş domates ve biber koyun.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.Sıcak olarak servis yapın.
AFİYET OLSUN.

Cevizli Ay Tatlısı
GEREKLİ MALZEMELER
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su...
1 adet yumurta
yarım paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı sirke
alabildiği kadar un
Arası için
1 kase ceviz
Üzeri için
150 gram tereyağı
Şerbeti için
3,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 dilim limon suyu
Cevizli Ay Tatlısı
Cevizli Ay Tatlısı Tarifi
Karıştırma kabına yoğurt, sıvı yağ, su, sirkeyi ve yumurtayı ekleyin ve çırpma telli yardımıyla iyice karıştırdıktan sonra un, kabartma tozu ilave ederek baklava hamuru kıvamında bir hamur elde edin ve hamuru 16 parçaya ayırıp dinlenmeye bırakın ve şerbetini kaynatıp soğutun. Dinlenen bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde merdane ile açıp aralarına nişasta serperek 8 erli 2 grup olarak üst üste dizin, 8 bezeyi bir defada olabildiğince
ince açın, üzerine kıyılmış ceviz yada fındığın yarısını serpip oklavaya sararak rulo yapın oklavayı içinden çıkardıktan sonra su bardağı yardımıyla ay şeklinde kesin, diğer 8 parça hamura da aynı işlemi yapıp fırın tepsisine tatlıları dizdikten sonra, üzerine sadece erimiş tereyağını serpiştirip 180 derecede gibi pişirin…İlk harı çıktıktan sonra çıktıktan sonra üzerine soğuk şurubu gezdirin ve çekmesi için bekleyin…
GEREKLİ MALZEMELER
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su...
1 adet yumurta
yarım paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı sirke
alabildiği kadar un
Arası için
1 kase ceviz
Üzeri için
150 gram tereyağı
Şerbeti için
3,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 dilim limon suyu
Cevizli Ay Tatlısı
Cevizli Ay Tatlısı Tarifi
Karıştırma kabına yoğurt, sıvı yağ, su, sirkeyi ve yumurtayı ekleyin ve çırpma telli yardımıyla iyice karıştırdıktan sonra un, kabartma tozu ilave ederek baklava hamuru kıvamında bir hamur elde edin ve hamuru 16 parçaya ayırıp dinlenmeye bırakın ve şerbetini kaynatıp soğutun. Dinlenen bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde merdane ile açıp aralarına nişasta serperek 8 erli 2 grup olarak üst üste dizin, 8 bezeyi bir defada olabildiğince
ince açın, üzerine kıyılmış ceviz yada fındığın yarısını serpip oklavaya sararak rulo yapın oklavayı içinden çıkardıktan sonra su bardağı yardımıyla ay şeklinde kesin, diğer 8 parça hamura da aynı işlemi yapıp fırın tepsisine tatlıları dizdikten sonra, üzerine sadece erimiş tereyağını serpiştirip 180 derecede gibi pişirin…İlk harı çıktıktan sonra çıktıktan sonra üzerine soğuk şurubu gezdirin ve çekmesi için bekleyin…

İki Renkli Bisküvi
MALZEMELER:
2,5 su bardağı un
1 küçük Paket margarin ve 1 ince dilim ilave (150 gr.)
Yarım su bardağı Pudra şeker
1 yumurta...
Limon kabuğu rendesi
Vanilya
1- 2 çorba kaşığı kakao
YAPILIŞI:
Un elenir. Ortasına yağ, pudra şekeri, yumurta, limon kabuğu rendesi, vanilya konup yoğrulur. (Fazla yoğrulmaz, hamur bozulur.)
Hamur ikiye ayrılır. Bir tanesine elenmiş kakao katılıp yoğrulur.
Hamurlar ayrı ayrı Parmak genişliğinde yuvarlanır. Sonra birbirine dolanıp iki parmak uzunluğunda kesilir.
Tepsiye dizilip, orta hararetli fırında pişirilir. (10 15 dakika.)

MALZEMELER:
2,5 su bardağı un
1 küçük Paket margarin ve 1 ince dilim ilave (150 gr.)
Yarım su bardağı Pudra şeker
1 yumurta...
Limon kabuğu rendesi
Vanilya
1- 2 çorba kaşığı kakao
YAPILIŞI:
Un elenir. Ortasına yağ, pudra şekeri, yumurta, limon kabuğu rendesi, vanilya konup yoğrulur. (Fazla yoğrulmaz, hamur bozulur.)
Hamur ikiye ayrılır. Bir tanesine elenmiş kakao katılıp yoğrulur.
Hamurlar ayrı ayrı Parmak genişliğinde yuvarlanır. Sonra birbirine dolanıp iki parmak uzunluğunda kesilir.
Tepsiye dizilip, orta hararetli fırında pişirilir. (10 15 dakika.)

Kirpi Pasta
Malzemeler
► 4 paket bisküvi
► 6 Çorba kaşığı fındık ezmesi
► 4 Çorba kaşığı kakao...
► 1 Su bardağı badem
► 8 Çorba kaşığı damla çikolata
► 12 Tane kayısı
► Yarım su bardağı kuru üzüm
► 4 Çorba kaşığı tereyağı (eritilmiş)
► 2 Su bardağı süt
Üzeri İçin
► 150 Gram sütlü çikolata
► 200 Ml krema
► Çikolatalı bisküvi çubukları
► Renkli şekerlemeler
Kirpi Pasta
Kirpi Pasta Tarifi:
Öncelikle geniş bir kaba bisküvileri ufalıyalım. Üstüne fındık ezmesi, kakao, dövülmüş badem, damla çikolata, minik minik doğranmış kayısı ve kuru üzümü ilave edip karıştıralım. Son olarak üstüne tereyağı ve sütü katıp iyice karıştıralım. Hamur haline gelen karışımdan ufak bir parçaya elips şekli verelim kirpinin başını yapalım. Kalan tüm hamuru streçle kpladığımız bombeli kaseye yerleştirelim buzdolabında yaklaşık 1 saat dinlendirelim. Buzdolabından çıkarttığımız kirpi pastanın üstünden streçi çıkardıktan sonra servis tabağına ters çevirelim. Daha sonra çikolatalı ganaj kaplaması için çikolatayı derin bir kaseye katalım. Kremayı iyice ısıtalım. Kremayı ısıttıktan sonra sıcak sıcak çikolatanın üstüne dökelim. Çikolata iyice eriyene kadar karıştıralım. Kirpi pastanın üstünü hazırladığımız ganaj ile kaplayalım. Üstüne çikolatalı çubuklar saplayıp kirpinin vücudunu oluşturalım. Daha sonra kafasını yerleştirelim. Renkli şekerlemelerle gözleri ve burunu yapalım. Çikolatalı ganaj donması için 1 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler
► 4 paket bisküvi
► 6 Çorba kaşığı fındık ezmesi
► 4 Çorba kaşığı kakao...
► 1 Su bardağı badem
► 8 Çorba kaşığı damla çikolata
► 12 Tane kayısı
► Yarım su bardağı kuru üzüm
► 4 Çorba kaşığı tereyağı (eritilmiş)
► 2 Su bardağı süt
Üzeri İçin
► 150 Gram sütlü çikolata
► 200 Ml krema
► Çikolatalı bisküvi çubukları
► Renkli şekerlemeler
Kirpi Pasta
Kirpi Pasta Tarifi:
Öncelikle geniş bir kaba bisküvileri ufalıyalım. Üstüne fındık ezmesi, kakao, dövülmüş badem, damla çikolata, minik minik doğranmış kayısı ve kuru üzümü ilave edip karıştıralım. Son olarak üstüne tereyağı ve sütü katıp iyice karıştıralım. Hamur haline gelen karışımdan ufak bir parçaya elips şekli verelim kirpinin başını yapalım. Kalan tüm hamuru streçle kpladığımız bombeli kaseye yerleştirelim buzdolabında yaklaşık 1 saat dinlendirelim. Buzdolabından çıkarttığımız kirpi pastanın üstünden streçi çıkardıktan sonra servis tabağına ters çevirelim. Daha sonra çikolatalı ganaj kaplaması için çikolatayı derin bir kaseye katalım. Kremayı iyice ısıtalım. Kremayı ısıttıktan sonra sıcak sıcak çikolatanın üstüne dökelim. Çikolata iyice eriyene kadar karıştıralım. Kirpi pastanın üstünü hazırladığımız ganaj ile kaplayalım. Üstüne çikolatalı çubuklar saplayıp kirpinin vücudunu oluşturalım. Daha sonra kafasını yerleştirelim. Renkli şekerlemelerle gözleri ve burunu yapalım. Çikolatalı ganaj donması için 1 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Laz Böreği Tarifi
Malzemeler:
3 lt. süt
7-8 ad. yumurta...
5-6 su bardağı şeker
3 su bardağı mısır unu
1,5 su bardağı un
2 su bardağı yoğurt
200gr tereyağı (tereyağı yerine margarinde kullanabilirsiniz)
14 ad. baklava yufkası
Karabiber vre tuz
Şerbeti için:
4 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Yapılışı:
Baklava yufkasını isterseniz kendiniz, isterseniz hazır alabilirsiniz ( bazı yerlerde satılıyor).Muhallebiyi hazırlamak için büyük bir tencereye sütü dökelim, içine unu, mısırununu,yumurtaları,şekeri katıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim ocaktan indirmeden yoğurdu ilave edelim (yoğurt kesilsin) karıştıralım. Diğer tarafta resimde görülen tepsi büyüklüğünde bir tepsiye önce tepsiyi eritmiş olduğumuz tereyağı ile yağlayalım, sonra yufkanın birini yayalım tekrar yağlayalım, böylece yedi yufkaya tamamlayalım, üzerine hazırlamış olduğumuz muhallebiyi dökelim. Muhallebinin üzerine bolca karabiber serpiştirelim birazda elimizle şeker serpiştirelim. Sonra kalan diğer yedi yufkayı yağlayarak muhallebinin üzerine yerleştirelim. 200 derece fırında pişirelim diğer tarafta şerbeti hazırlayalım. Fırında pişirdiğimiz böreğin üzerine sıcak sıcak şerbeti dökelim. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapabiliriz.
Malzemeler:
3 lt. süt
7-8 ad. yumurta...
5-6 su bardağı şeker
3 su bardağı mısır unu
1,5 su bardağı un
2 su bardağı yoğurt
200gr tereyağı (tereyağı yerine margarinde kullanabilirsiniz)
14 ad. baklava yufkası
Karabiber vre tuz
Şerbeti için:
4 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Yapılışı:
Baklava yufkasını isterseniz kendiniz, isterseniz hazır alabilirsiniz ( bazı yerlerde satılıyor).Muhallebiyi hazırlamak için büyük bir tencereye sütü dökelim, içine unu, mısırununu,yumurtaları,şekeri katıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim ocaktan indirmeden yoğurdu ilave edelim (yoğurt kesilsin) karıştıralım. Diğer tarafta resimde görülen tepsi büyüklüğünde bir tepsiye önce tepsiyi eritmiş olduğumuz tereyağı ile yağlayalım, sonra yufkanın birini yayalım tekrar yağlayalım, böylece yedi yufkaya tamamlayalım, üzerine hazırlamış olduğumuz muhallebiyi dökelim. Muhallebinin üzerine bolca karabiber serpiştirelim birazda elimizle şeker serpiştirelim. Sonra kalan diğer yedi yufkayı yağlayarak muhallebinin üzerine yerleştirelim. 200 derece fırında pişirelim diğer tarafta şerbeti hazırlayalım. Fırında pişirdiğimiz böreğin üzerine sıcak sıcak şerbeti dökelim. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapabiliriz.

Sütlü datlım
Malzemeler : (Dikdörtgen borcam için)
1 litre süt
1 su bardağı un
1 su bardağı tozşeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası...
125 gr. margarin
1 poşet krem şanti
1 çay bardağı süt
1 paket vanilya
Bol miktarda hindistancevizi
Hazırlanışı :
Derin bir tencerede eritilen yağın içine un, mısır nişastası eklenerek, un ve nişasta çok sararmayacak şekilde, sürekli karıştırarak kavrulur.
İçerisine 1 litre süt ve 1 bardak tozşeker ilave edilir.Ve muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılır.
Kaynayan muhallebi ocaktan alınınca içerisine vanilya ilave edilip yaklaşık 10-15 dk. mikserle çırpılır.
1 paket krem şanti, 1 çay bardağı süt ile hazırlanır.
En büyük boy dikdörgen borcam tepsinin tabanına bolca hindistan cevizi serpilir.(hiç boşluk kalmayacak şekilde serpmelisiniz,aksi taktirde muhallebi borcama yapışır ve çıkartamazsınız.)
Çorba kepçesi yardımıyla, hindistancevizinin üzerine muhallebi dökülür ve bir spatula yardımıyla yüzey düzlenir.
Oda sıcaklığında soğuyan muhallebinin üzerine hazırlanan krem şanti yayılır ve yüzey düzeltilir.
Tepsinin üzeri streç film ile kapatılıp bir gece buzdolabında bekletilir.ertesi gün, muhallebi enine ve boyuna küçük kareler halinde kesilir ve krem şantili yüzey içte kalacak şekilde iki parça birbirine yapıştırılır.tepsideki hindistan cevizine iyice bulayıp servis tabağınına alınan kareler, antep fıstığı ve mevsim meyvesiyle süslenerek servis yapılır.
Malzemeler : (Dikdörtgen borcam için)
1 litre süt
1 su bardağı un
1 su bardağı tozşeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası...
125 gr. margarin
1 poşet krem şanti
1 çay bardağı süt
1 paket vanilya
Bol miktarda hindistancevizi
Hazırlanışı :
Derin bir tencerede eritilen yağın içine un, mısır nişastası eklenerek, un ve nişasta çok sararmayacak şekilde, sürekli karıştırarak kavrulur.
İçerisine 1 litre süt ve 1 bardak tozşeker ilave edilir.Ve muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılır.
Kaynayan muhallebi ocaktan alınınca içerisine vanilya ilave edilip yaklaşık 10-15 dk. mikserle çırpılır.
1 paket krem şanti, 1 çay bardağı süt ile hazırlanır.
En büyük boy dikdörgen borcam tepsinin tabanına bolca hindistan cevizi serpilir.(hiç boşluk kalmayacak şekilde serpmelisiniz,aksi taktirde muhallebi borcama yapışır ve çıkartamazsınız.)
Çorba kepçesi yardımıyla, hindistancevizinin üzerine muhallebi dökülür ve bir spatula yardımıyla yüzey düzlenir.
Oda sıcaklığında soğuyan muhallebinin üzerine hazırlanan krem şanti yayılır ve yüzey düzeltilir.
Tepsinin üzeri streç film ile kapatılıp bir gece buzdolabında bekletilir.ertesi gün, muhallebi enine ve boyuna küçük kareler halinde kesilir ve krem şantili yüzey içte kalacak şekilde iki parça birbirine yapıştırılır.tepsideki hindistan cevizine iyice bulayıp servis tabağınına alınan kareler, antep fıstığı ve mevsim meyvesiyle süslenerek servis yapılır.
*************
Rulo Çörek (haşhaş ezmeli)
Malzemeler
250 gram süt (1 su bardağı) süt
100 gram tereyağı ( 1 çay bardağı zeytinyağı da olabilir)
1 tane yumurta
1 tatlı kaşlığı kuru maya...
Yarım çay bardağı şeker
Tuz,
Aldığı kadar un
Hamura sürmek için;
3 Çorba kaşığı haşhaş ezmesi
Şeker ( zevkinize göre)
Haşhaşı sos haline getirebilmek için zeytinyağı
haşhaşlı çörek
Tarifi:
Karıştırma kabına süt, yağ, şeker, maya ve tuzu alalım. Yumurtayı kıralım elimizle biraz karıştıralım.
Unu yavaş yavaş ilave ederek yoğuralım. Kıvama gelince, yumuşak bir hamur olmalı, ılık bir yerde üzerini örtelim mayalanmaya bırakalım.
Biz bu arada, bir kasede haşhaş ezmesini alalım üzerine şeker ve zeytinyağ ekleyip karıştıralım hazırladığımız sosu bir kenara alalım.
Mayalanan hamuru açma tahtasının üzerinde incecik açalım, ne kadar ince açarsak o kadar güzel oluyor.
Üzerine hazırladığımız haşhaş ezmeli sosu sıvayalım.
Her yerine haşhaş ezmesi sürdüğümüz, hamuru rulo şeklinde saralım, 2 parmak kalınlığında keselim.
Kestiğimiz hamurları tepsiye aralıklı dizelim.
Mayalanması için bir süre bekletelim.
Mayalandıktan sonra 195 derecelik ısıda üzerleri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun…
Malzemeler
250 gram süt (1 su bardağı) süt
100 gram tereyağı ( 1 çay bardağı zeytinyağı da olabilir)
1 tane yumurta
1 tatlı kaşlığı kuru maya...
Yarım çay bardağı şeker
Tuz,
Aldığı kadar un
Hamura sürmek için;
3 Çorba kaşığı haşhaş ezmesi
Şeker ( zevkinize göre)
Haşhaşı sos haline getirebilmek için zeytinyağı
haşhaşlı çörek
Tarifi:
Karıştırma kabına süt, yağ, şeker, maya ve tuzu alalım. Yumurtayı kıralım elimizle biraz karıştıralım.
Unu yavaş yavaş ilave ederek yoğuralım. Kıvama gelince, yumuşak bir hamur olmalı, ılık bir yerde üzerini örtelim mayalanmaya bırakalım.
Biz bu arada, bir kasede haşhaş ezmesini alalım üzerine şeker ve zeytinyağ ekleyip karıştıralım hazırladığımız sosu bir kenara alalım.
Mayalanan hamuru açma tahtasının üzerinde incecik açalım, ne kadar ince açarsak o kadar güzel oluyor.
Üzerine hazırladığımız haşhaş ezmeli sosu sıvayalım.
Her yerine haşhaş ezmesi sürdüğümüz, hamuru rulo şeklinde saralım, 2 parmak kalınlığında keselim.
Kestiğimiz hamurları tepsiye aralıklı dizelim.
Mayalanması için bir süre bekletelim.
Mayalandıktan sonra 195 derecelik ısıda üzerleri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun…
Grip misiniz?
Bir çok hastalık için doğal takviye :
Malzemeler:
1 adet orta boy kavanoz
kavanozun yarısını dolduracak kadar taze zencefil
1 limon (dilimlenmiş)...
yeteri kadar bal
Hazırlanışı:
Zencefilin kabuklarını soyun ve incecik (jülyen doğrama) dilimleyin. Kavanoza yerleştirin ve limonları da ilave edin. Üzerine balı ekleyin. Kapağını sıkıca kapatın ve buzdolabına kaldırın.
Kullanırken; bir çay bardağına 1 dilim limon, zencefil şurubundan bir ya da iki yemek kaşığı koyun ve üzerine sıcak su ekleyerek karıştırıp için.
Sıcak olarak içtiğiniz gibi aynı miktardaki karışıma soğuk su ya da soda ekleyerek de içebilirsiniz.
Karışım buzdolabında 2-3 ay bekleyebilir. Sonbaharla birlikte gribal hastalıklarda evlerin baş köşesine yerleşmeye başladı bile. Ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı derken ardından gelen öksürüğü kesmek en uzun süreçtir. Hazırlayacağınız şurubu soğuk algınlığına yakalanmadan önce çay gibi ailece günde bir fincan içebilirseniz koruyucu özelliğinden yararlanır, sonrasında ise öksürüğe karşı doğal tedavi olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca araç tutmasından ya da
mide üşütmelerinden kaynaklanan bulantılara karşı da çok etkili.
Bir çok hastalık için doğal takviye :
Malzemeler:
1 adet orta boy kavanoz
kavanozun yarısını dolduracak kadar taze zencefil
1 limon (dilimlenmiş)...
yeteri kadar bal
Hazırlanışı:
Zencefilin kabuklarını soyun ve incecik (jülyen doğrama) dilimleyin. Kavanoza yerleştirin ve limonları da ilave edin. Üzerine balı ekleyin. Kapağını sıkıca kapatın ve buzdolabına kaldırın.
Kullanırken; bir çay bardağına 1 dilim limon, zencefil şurubundan bir ya da iki yemek kaşığı koyun ve üzerine sıcak su ekleyerek karıştırıp için.
Sıcak olarak içtiğiniz gibi aynı miktardaki karışıma soğuk su ya da soda ekleyerek de içebilirsiniz.
Karışım buzdolabında 2-3 ay bekleyebilir. Sonbaharla birlikte gribal hastalıklarda evlerin baş köşesine yerleşmeye başladı bile. Ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı derken ardından gelen öksürüğü kesmek en uzun süreçtir. Hazırlayacağınız şurubu soğuk algınlığına yakalanmadan önce çay gibi ailece günde bir fincan içebilirseniz koruyucu özelliğinden yararlanır, sonrasında ise öksürüğe karşı doğal tedavi olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca araç tutmasından ya da
mide üşütmelerinden kaynaklanan bulantılara karşı da çok etkili.
****

Acılı Dizme
Mayaladığınız hamuru oklava yardımıyla açın ve içine dilediğiniz iç harcı koyup görselde ki gibi kesip az yağlanmış tepsiye dizin. 180-200 derecede pişirin
Mayaladığınız hamuru oklava yardımıyla açın ve içine dilediğiniz iç harcı koyup görselde ki gibi kesip az yağlanmış tepsiye dizin. 180-200 derecede pişirin

MALZEMELER
3 adet yumurta
125 gr tereyağı (eritilmiş ve ılımış)
2 yemek kaşığı şeker...
1 su bardağı süt
1 tutam tuz
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
İÇ MALZEME:
Çikolatalı fındık kreması (çokokrem,nutella)
Çilek,muz,kivi,ananas (mevsim meyveleri)
Arzuya göre beyaz çikolata,bitter çikolata
Dövülmüş fındık,ceviziçi
TARİFİ: Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayrı ayrı çırpma kabına alın. Yumurta aklarını bir tutam tuz ile kar haline gelene kadar mikserle çırpın.Yumurta sarılarını da ayrıca toz şekerle çırpın.Tereyağını, sütü ve vanilyayı ekleyin. Un ile beraber kabartma tozunu eleyerek karışıma ilave edin.Kar haline getirmiş olduğunuz yumurta aklarını da ekleyerek yavaşca karıştırıp harcı hazırlayın.
Pişirmek için, waffle makinasını,tost makinasını yada yapışmaz yüzeyli bir tavayı tereyağ ile yağlayın ve ısıtın.Karışımdan bir kepçe kadar koyarak kızarana kadar pişirin (Tava ile yaparsanız arkalı önlü pişirmeniz gerekiyor) Tüm malzemeyi pişirdikden sonra arasına çokokrem yada benmari usulü çikolata eritip sürün ve üzerine çilek,muz ya da istediğiniz diğer meyvelerden koyarak yiyin.Dövülmüş fındık yada ceviziçi serperekte servis yapabilirsiniz..
NOT: Tarifteki miktarlarla 4 kişi için waffle hazırlanabiliyor.
3 adet yumurta
125 gr tereyağı (eritilmiş ve ılımış)
2 yemek kaşığı şeker...
1 su bardağı süt
1 tutam tuz
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
İÇ MALZEME:
Çikolatalı fındık kreması (çokokrem,nutella)
Çilek,muz,kivi,ananas (mevsim meyveleri)
Arzuya göre beyaz çikolata,bitter çikolata
Dövülmüş fındık,ceviziçi
TARİFİ: Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayrı ayrı çırpma kabına alın. Yumurta aklarını bir tutam tuz ile kar haline gelene kadar mikserle çırpın.Yumurta sarılarını da ayrıca toz şekerle çırpın.Tereyağını, sütü ve vanilyayı ekleyin. Un ile beraber kabartma tozunu eleyerek karışıma ilave edin.Kar haline getirmiş olduğunuz yumurta aklarını da ekleyerek yavaşca karıştırıp harcı hazırlayın.
Pişirmek için, waffle makinasını,tost makinasını yada yapışmaz yüzeyli bir tavayı tereyağ ile yağlayın ve ısıtın.Karışımdan bir kepçe kadar koyarak kızarana kadar pişirin (Tava ile yaparsanız arkalı önlü pişirmeniz gerekiyor) Tüm malzemeyi pişirdikden sonra arasına çokokrem yada benmari usulü çikolata eritip sürün ve üzerine çilek,muz ya da istediğiniz diğer meyvelerden koyarak yiyin.Dövülmüş fındık yada ceviziçi serperekte servis yapabilirsiniz..
NOT: Tarifteki miktarlarla 4 kişi için waffle hazırlanabiliyor.

FIRINDA TATLI KURUYEMİŞ
MALZEMELER
200gr kuruyemiş karışımı (ceviz,çiğ fındık,çiğ kaju,çiğ badem)
1,5 çorba kaşığı bal
1 çorba kaşığı portakal suyu...
1 çorba kaşığı pekmez
1 çorba kaşığı esmer şeker
3 çorba kaşığı susam
Tuz
YAPILIŞI: Fırını önceden 180 derecede çalıştırın.Bir karıştırma kabına 200gr sevdiğiniz kuruyemiş karışımını koyun.Ben ceviz, çiğ fındık,çiğ kaju ve çiğ badem kullanıyorum.Üzerine 1’er çorba kaşığı portakal suyu,pekmez,esmer şeker ile 1,5 çorba kaşığı bal ve çok az tuz ilave edip iyice karıştırın.Son olarak üzerine 3 çorba kaşığı kavrulmamış susam serpin ve fırın tepisine yağlı kağıt serip karışımı üzerine yayın.
Tepsiyi fırının orta katında 20 dakika pişirin.Fırından çıkardıktan sonra soğutun ve bayatlamaması için hava geçirmez saklama kapları yada kavanoza koyarak muhafaza edin..
MALZEMELER
200gr kuruyemiş karışımı (ceviz,çiğ fındık,çiğ kaju,çiğ badem)
1,5 çorba kaşığı bal
1 çorba kaşığı portakal suyu...
1 çorba kaşığı pekmez
1 çorba kaşığı esmer şeker
3 çorba kaşığı susam
Tuz
YAPILIŞI: Fırını önceden 180 derecede çalıştırın.Bir karıştırma kabına 200gr sevdiğiniz kuruyemiş karışımını koyun.Ben ceviz, çiğ fındık,çiğ kaju ve çiğ badem kullanıyorum.Üzerine 1’er çorba kaşığı portakal suyu,pekmez,esmer şeker ile 1,5 çorba kaşığı bal ve çok az tuz ilave edip iyice karıştırın.Son olarak üzerine 3 çorba kaşığı kavrulmamış susam serpin ve fırın tepisine yağlı kağıt serip karışımı üzerine yayın.
Tepsiyi fırının orta katında 20 dakika pişirin.Fırından çıkardıktan sonra soğutun ve bayatlamaması için hava geçirmez saklama kapları yada kavanoza koyarak muhafaza edin..

Kuyruk yağını gençlik yıllarında yeterli miktarda tüketenlerde yaşlılıklarında daha az eklem rahatsızlığı görülüyor.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Dağ, kuyruk yağını, sağlıklı yağlar listesine ekle...yen Amerikan Gıda ve İlaç Teşkilatının araştırmasına göre, gençlik yıllarında yeterli miktarda kuyruk yağı tüketen insanlarda, yaşlılık döneminde eklem rahatsızlıklarına daha az rastlandığını söyledi.
Dağ, küçükbaş hayvanların kuyruk yağının, yüzde 60 doymamış yağ asitlerinden oluştuğunu ifade etti.
Bu tür yağların, omega yağ asitleri bakımından zengin olduğunu dile getiren Dağ, "Bu asitlerin kalp-damar hastalıklarına karşı iyi geldiği, bugüne kadar yapılan araştırmalarla biliniyor. Omega yağ asitleri, merada yayılan, kaba yem yiyen küçükbaş hayvanların kuyruk yağlarında çok daha fazla" dedi.
Kuyruk yağının sağlıklı olduğunu yıllardır söylediklerini hatırlatan Dağ, benzer bir durumun yumurtada da görüldüğünü anlattı.
Önceden kolesterol bakımından olumsuz olduğu ifade edilerek insanların yumurtadan uzaklaşmalarına yol açıldığını savunan Dağ, şimdi ise insanlara yumurta tüketiminin önerildiğini vurguladı.
Dağ, geçmişte "Kırmızı et, koyun eti yemeyin" diyen çevrelerin, bugünlerde "Sağlığınız için kuzu eti tüketin" şeklinde açıklamalar yaptığına dikkati çekerek, "Yurt dışında yapılan araştırmalar, kuyruk yağının yararlı olduğunu ortaya koyuyor. Tabii bu konuda diğer gıdalarda olduğu gibi sınırlı hareket etmek çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Dağ, kuyruk yağını, sağlıklı yağlar listesine ekle...yen Amerikan Gıda ve İlaç Teşkilatının araştırmasına göre, gençlik yıllarında yeterli miktarda kuyruk yağı tüketen insanlarda, yaşlılık döneminde eklem rahatsızlıklarına daha az rastlandığını söyledi.
Dağ, küçükbaş hayvanların kuyruk yağının, yüzde 60 doymamış yağ asitlerinden oluştuğunu ifade etti.
Bu tür yağların, omega yağ asitleri bakımından zengin olduğunu dile getiren Dağ, "Bu asitlerin kalp-damar hastalıklarına karşı iyi geldiği, bugüne kadar yapılan araştırmalarla biliniyor. Omega yağ asitleri, merada yayılan, kaba yem yiyen küçükbaş hayvanların kuyruk yağlarında çok daha fazla" dedi.
Kuyruk yağının sağlıklı olduğunu yıllardır söylediklerini hatırlatan Dağ, benzer bir durumun yumurtada da görüldüğünü anlattı.
Önceden kolesterol bakımından olumsuz olduğu ifade edilerek insanların yumurtadan uzaklaşmalarına yol açıldığını savunan Dağ, şimdi ise insanlara yumurta tüketiminin önerildiğini vurguladı.
Dağ, geçmişte "Kırmızı et, koyun eti yemeyin" diyen çevrelerin, bugünlerde "Sağlığınız için kuzu eti tüketin" şeklinde açıklamalar yaptığına dikkati çekerek, "Yurt dışında yapılan araştırmalar, kuyruk yağının yararlı olduğunu ortaya koyuyor. Tabii bu konuda diğer gıdalarda olduğu gibi sınırlı hareket etmek çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

SÜT REÇELİ
MALZEMELER
1 litre süt (Ben taze süt kullandım)
1 su bardağı şeker
1 silme çay kaşığı karbonat yada kabartma tozu...
YAPILIŞI: Derince bir tencereye sütümüzü dökelim.Süte şekeri ilave edelim,şeker eriyip sütümüz kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp karbonatı ilave edelim.Bu aşamaya amman dikkat karbonatı ilave edince sütümüz tabiri caizse çalkalanmış kola gibi kabarıp tencereden taşmaya çalışıyor oyüzden derince bir tencere gerekli. Sütümüzü bu aşamadan sonra 10 dakikada bir mümkünse başından ayrılmadan karıştıralım.Reçeli yalnız bırakmayınki dibe tutmasın.
Kısık ateşte sütümüz yoğunlaşana kadar karıştırarak pişirelim.Süt dakikalar geçtikçe kıvamı yoğunlaşıp rengi koyulaşmaya başlıyor ve hacimce azalıyor.Aşağı yukarı 1 saat sonra kıvam olarak akıcı cıvık muhallebi kıvamına gelince süt reçelimiz hazır olmuş demektir. Kaynattıkça katılaşır, rengi koyulaşır ve karamel tadı dahada yoğun hissedilir aman dikkat.Cam bir kavanoza alalım ve soğuması için bekleyelim.Soğuyunca kapağını kapatıp buzdolabında muhafaza edelim.Dolapta en az 2 ay dayanan bir reçeliniz olacak.Afiyet şifa olsun
NOT:
1 litre süt karamelize olduğunda ancak dörtte biri kalıyor ve 1 litre sütten aşağı yukarı 250ml süt reçeli çıkıyor.Bu reçeli ekmeğe sürüp yiyebileceğiniz gibi kurabiye ve keklere, süslemelerede kullanabilirsiniz..
MALZEMELER
1 litre süt (Ben taze süt kullandım)
1 su bardağı şeker
1 silme çay kaşığı karbonat yada kabartma tozu...
YAPILIŞI: Derince bir tencereye sütümüzü dökelim.Süte şekeri ilave edelim,şeker eriyip sütümüz kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp karbonatı ilave edelim.Bu aşamaya amman dikkat karbonatı ilave edince sütümüz tabiri caizse çalkalanmış kola gibi kabarıp tencereden taşmaya çalışıyor oyüzden derince bir tencere gerekli. Sütümüzü bu aşamadan sonra 10 dakikada bir mümkünse başından ayrılmadan karıştıralım.Reçeli yalnız bırakmayınki dibe tutmasın.
Kısık ateşte sütümüz yoğunlaşana kadar karıştırarak pişirelim.Süt dakikalar geçtikçe kıvamı yoğunlaşıp rengi koyulaşmaya başlıyor ve hacimce azalıyor.Aşağı yukarı 1 saat sonra kıvam olarak akıcı cıvık muhallebi kıvamına gelince süt reçelimiz hazır olmuş demektir. Kaynattıkça katılaşır, rengi koyulaşır ve karamel tadı dahada yoğun hissedilir aman dikkat.Cam bir kavanoza alalım ve soğuması için bekleyelim.Soğuyunca kapağını kapatıp buzdolabında muhafaza edelim.Dolapta en az 2 ay dayanan bir reçeliniz olacak.Afiyet şifa olsun
NOT:
1 litre süt karamelize olduğunda ancak dörtte biri kalıyor ve 1 litre sütten aşağı yukarı 250ml süt reçeli çıkıyor.Bu reçeli ekmeğe sürüp yiyebileceğiniz gibi kurabiye ve keklere, süslemelerede kullanabilirsiniz..

BEŞAMEL SOSLU TAVUKLU KIRMA BÖREK
MALZEMELER
1 tavuk göğsü
6 adet yufka
Tuz,karabiber...
BEŞAMEL SOSU İÇİN:
2 yemek kaşığı tereyağ
2,5 yemek kaşığı un (tepeleme)
3 su bardağı süt
Kaşar rendesi
Tuz
YAPILIŞI: Tavuk göğsü bol suda haşlanır.Didiklenip tuz, karabiber eklenip karıştırılır.Yağlanmış fırın tepsisine yufkalar tek tek dizilir ve her birinin arasına kepçe yardımıyla bol miktarda tavuk suyundan gezdirilir.En üste didiklenmiş tavuk etleri konulur.Beşamel sos hazırlanıp tavuk etlerinin üzerlerini kapatacak şekilde dökülür 200 dereceli fırında beşamel sos kızarana kadar fırınlanır,bu arada kabaran yerler için bir kaç yerinden bıçakla delinir.Fırından alınıp üzerine bol miktarda kaşar peynir serpilip tekrar fırınlanır.Kaşar peynirler eriyip kızarana dek pişirilir,sıcak servis yapılır



MALZEMELER
1 tavuk göğsü
6 adet yufka
Tuz,karabiber...
BEŞAMEL SOSU İÇİN:
2 yemek kaşığı tereyağ
2,5 yemek kaşığı un (tepeleme)
3 su bardağı süt
Kaşar rendesi
Tuz
YAPILIŞI: Tavuk göğsü bol suda haşlanır.Didiklenip tuz, karabiber eklenip karıştırılır.Yağlanmış fırın tepsisine yufkalar tek tek dizilir ve her birinin arasına kepçe yardımıyla bol miktarda tavuk suyundan gezdirilir.En üste didiklenmiş tavuk etleri konulur.Beşamel sos hazırlanıp tavuk etlerinin üzerlerini kapatacak şekilde dökülür 200 dereceli fırında beşamel sos kızarana kadar fırınlanır,bu arada kabaran yerler için bir kaç yerinden bıçakla delinir.Fırından alınıp üzerine bol miktarda kaşar peynir serpilip tekrar fırınlanır.Kaşar peynirler eriyip kızarana dek pişirilir,sıcak servis yapılır




AYVA TATLISI
MALZEMELER
•5 adet ayva
•2 su bardağı şeker
•4-5 adet karanfil...
•2 su bardağı su
•2 adet elma
•5-6 adet ceviz
•2 yemek kaşığı şeker
•Yarım paket krem şanti
•Yarım su bardağı süt (krem şanti için)
YAPILIŞI:
1. Öncelikle ayvaları güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun.
2. Soyulan ayvaları enine ikiye ayırın ve bir bıçak ya da kaşık yardımı ile çekirdekli kısımlarını oyarak çıkarın. Çekirdeklerini atmayın, ayvaları pişirirken ayvalara kırmızı rengini vermesi ve jöleleştirmesi için kullanacağız.
3. Ayvaları soyma ve oyma işlemleri biraz uzun süreceğinden ayvalar kararmasın ayvaları limonla ovabilir ya da limonlu suda bekletebilirsiniz.
4. Ayvaları, yayvanca bir tencereye, oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Ayva çekirdeklerini de tencenin içine serpiştirin. Gıda boyası katmayacaksanız eğer ne kadar çok çekirdek olursa o kadar çok kızarırlar.
5. Suyu bir kaba alın ve içine çay kaşığının ucuyla gıda boyası ekleyin ve karıştırın (arzu ederseniz gıda boyası yerine lohusa şekeride kullanabilirsiniz) Bu karışımı her bir ayvanın üzerinden gezdirerek dökün.Karanfilleri de suyun içine atın.
6. Toz şekeri de ayvaların üzerine eşit gelecek şekilde dökün.
7. Tencerenin kapağını kapatın, önce yüksek ateşte sonra su kaynamaya başlayınca da kısık ateşte bir saat pişirin.
8. Elmalı harcı hazırlamak için elmaların kabuklarını soyun ve rendeleyin.
9. Rendelenmiş elmaları bir tavaya alın 2 yemek kaşığı şeker ekleyin ve ara sıra karıştırarak elmalar yumuşayıncaya kadar pişirin.Altını kapattıktan sonra tarçını ve cevizi ekleyip karıştırın.
10. Pişen ayvaları bir servis tabağına alın ve üzerine tencerenin dibinde ki jöleli sudan azıcık gezdirin ve soğuduktan sonra elmalı harçtan paylaştırarak koyun.
11. Krem şantiyide süt ile hazırladıktan sonra elmalı ayvaların üzerine istediğiniz şekilde koyun.En son üzerine isteğinize göre çekilmiş antep fıstığı yada dövülmüş ceviz dökebilirsiniz. Afiyet olsun.
MALZEMELER
•5 adet ayva
•2 su bardağı şeker
•4-5 adet karanfil...
•2 su bardağı su
•2 adet elma
•5-6 adet ceviz
•2 yemek kaşığı şeker
•Yarım paket krem şanti
•Yarım su bardağı süt (krem şanti için)
YAPILIŞI:
1. Öncelikle ayvaları güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun.
2. Soyulan ayvaları enine ikiye ayırın ve bir bıçak ya da kaşık yardımı ile çekirdekli kısımlarını oyarak çıkarın. Çekirdeklerini atmayın, ayvaları pişirirken ayvalara kırmızı rengini vermesi ve jöleleştirmesi için kullanacağız.
3. Ayvaları soyma ve oyma işlemleri biraz uzun süreceğinden ayvalar kararmasın ayvaları limonla ovabilir ya da limonlu suda bekletebilirsiniz.
4. Ayvaları, yayvanca bir tencereye, oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Ayva çekirdeklerini de tencenin içine serpiştirin. Gıda boyası katmayacaksanız eğer ne kadar çok çekirdek olursa o kadar çok kızarırlar.
5. Suyu bir kaba alın ve içine çay kaşığının ucuyla gıda boyası ekleyin ve karıştırın (arzu ederseniz gıda boyası yerine lohusa şekeride kullanabilirsiniz) Bu karışımı her bir ayvanın üzerinden gezdirerek dökün.Karanfilleri de suyun içine atın.
6. Toz şekeri de ayvaların üzerine eşit gelecek şekilde dökün.
7. Tencerenin kapağını kapatın, önce yüksek ateşte sonra su kaynamaya başlayınca da kısık ateşte bir saat pişirin.
8. Elmalı harcı hazırlamak için elmaların kabuklarını soyun ve rendeleyin.
9. Rendelenmiş elmaları bir tavaya alın 2 yemek kaşığı şeker ekleyin ve ara sıra karıştırarak elmalar yumuşayıncaya kadar pişirin.Altını kapattıktan sonra tarçını ve cevizi ekleyip karıştırın.
10. Pişen ayvaları bir servis tabağına alın ve üzerine tencerenin dibinde ki jöleli sudan azıcık gezdirin ve soğuduktan sonra elmalı harçtan paylaştırarak koyun.
11. Krem şantiyide süt ile hazırladıktan sonra elmalı ayvaların üzerine istediğiniz şekilde koyun.En son üzerine isteğinize göre çekilmiş antep fıstığı yada dövülmüş ceviz dökebilirsiniz. Afiyet olsun.

FIRINDA SOSLU ÇUPRA
MALZEMELER
2 adet orta boy çupra
2 adet patates
2-3 adet sivri yeşil-kırmızı biber...
SOSU İÇİN:
1 adet soğan
3-4 diş sarımsak
Karabiber,pulbiber,kekik
Zeytinyağ,Salça
YAPILIŞI: Sos malzemeleri rondoda çekilerek pürüzsüz hale getirilir.Balıklar yıkanır tuzlanır ve üzerlerine bir bıçak yardımıyla derince iki çizik atılır,hazırlanan sos balıkların içine ve dışına iyice sürülür ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.Patatesler halka halka doğranır,tuzlanıp hazırlanan sosa bulanır.Balıkların etrafına dizilir ardından biberlerde ilave edilerek 200 derecelik fırında pişirilir..
NOT: Arzuya göre halka halka kesilmiş domateste eklenebilir..
MALZEMELER
2 adet orta boy çupra
2 adet patates
2-3 adet sivri yeşil-kırmızı biber...
SOSU İÇİN:
1 adet soğan
3-4 diş sarımsak
Karabiber,pulbiber,kekik
Zeytinyağ,Salça
YAPILIŞI: Sos malzemeleri rondoda çekilerek pürüzsüz hale getirilir.Balıklar yıkanır tuzlanır ve üzerlerine bir bıçak yardımıyla derince iki çizik atılır,hazırlanan sos balıkların içine ve dışına iyice sürülür ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.Patatesler halka halka doğranır,tuzlanıp hazırlanan sosa bulanır.Balıkların etrafına dizilir ardından biberlerde ilave edilerek 200 derecelik fırında pişirilir..
NOT: Arzuya göre halka halka kesilmiş domateste eklenebilir..

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder