22 Nisan 2014 Salı

bursadan





























FUNİYKA TATLISI
 

Malzamalar:
hamuru için,
2-yumurta,
1-su bardağı  şeker,
1-su bardağı  yoğurt,
 1-çay bardağı sıvıyağ,
50-gram tereyağı,
1-paket kabartma tozu,
1-paket vanilya
aldığı kadar  un
**
muhallebisi için,:
1-litre  süt,
2-yumurta
1-su bardağı toz şeker 

6- yemek kaşığı  un
2-paket vanilya
50-gram margarin
*üzeri için:
Ceviz dövülmiş  
*Yapılışı:
Krema   için  krema malzemeleri   tencereye  alınır, karıştırarak   pişirilir. soğumaya bırakılır.
*Diğer   malzeme   tereyağı,  yoğurt, derin  bir kapta  iyice  karıştırılır,
2-yumurta,1-su bardağı  şeker, 1-çay bardağı sıvıyağ,1-paket kabartma tozu,1-paket vanilya   ve  aldığı kadar  un  kulak memesi  kıvamına  gelene  kadar  iyice  yoğrulur,  sonra  nemli  bir  bez örtülür,  15 dakika  hamur  dinlendirilir, daha  sonra  3  eşit  parçaya  bölünüp  beze  yapılır,  ve  beze  oklava  ile   2-cm  kalınlığında  açılır,   ve  daha önceden  külah  gibi hazırladığımız  kalın  yağlanmış olan  kalıplara  sarılır  külah  şeklinde    yağlanmış  tepsiye  dizilir,  önceden  ısıtılmış  170  derecelik  kızgın  fırında  pişirilir.  çıkarılır  ve  hemen  kalıplardan  alınır.  Daha  sonra  soğumuş  olan   krema   ile  külahların  içi  doldururlur.   ve  üzerleri  cevizle  süslenir  servis  tabağına  alırınır.   servise  hazır  afiyet  olsun

KESTANE KEBABI
malzeme:
500-gram haşlanmış  kestane
500-gram  arpacık soğan 

500-gram  kuzu eti, normal 
 2-yemek kaşığı   un 
 4-yemek kaşığı  sıvıyağ
Tuz, Karabiber, Kekik,
1kesme şeker

su
Üzerini süslemek  için  maydanoz
*

YAPILIŞI:

Yağ   tencereye  koyulur,  etler  kızgın ateşte  kavrulur,suyunu  çekene kadar,  sonra arpacık soğanlar   eklenir sotelenir,     kesme şeker,  eklenir  soğan karamelize  olsun     un eklenir   karıştırılır, sonra  karabiber,  kekik,  tuz,  katıp   Etlerin  üzerine  3 parmak  kadar  çıkacak şekilde  sıcak su   koyulur  pişmeye  bırakılır  yemeği  ocaktan  almadan 15  dakika   önce   haşlanmış  soyulmuş  kestaneler  eklenir   15 dakika  kadar  daha  pişri,lir,  ocak kapatılır  dinlendirilir.   sonra  servis  tabağına  alınıp  maydanozla   süslenip  servis  yapılır,  afiyet olsun

VEZİR PARMAĞI
MALZEMELER:
125 gram margarin
1 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
Şerbeti için:
2.5 su bardağı su
2 su bardağı şeker
3-4 damla limon
Üzeri için:
1 su bardağı irmik
Süslemek için:
2-3 yemek kaşığı hindistan cevizi
2-3 yemek kaşığı toz fıstık
YAPILIŞI:
Şerbet için su ve şeker bir tencereye alınıp kaynatılır. Limon suyu eklenip karıştırıldıktan sonra soğuması için kenara alınır. Derin bir kaba oda sıcaklığındaki margarin, yumurta, sıvıyağ, şeker, kabartma tozu, vanilya ve un alınıp yoğurulur. Kulak memesi kıvamına gelince hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır. Hamurlara parmak şekli verilir ve irmiğe bulanır. Yağlı kağıt ile kaplanmış fırın tepsisine dizilir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dakika pembeleşinceye kadar pişirilir. Üzerine soğuk şerbet gezdirilip çekmesi beklenir. Hindistan cevizi ve toz fıstık ile süslenir.

 

ÇORTU TAPLAMASI
MALZEMELER
2 kg çortu (Beyaz lahana turşusu)
2 su bardağı ince bulgur
1-1.5 su bardağı un
Su
Tuz
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
Pulbiber
Sarımsak
YAPILIŞI
Çortu 6 su bardağı suyla tencereye koyulup pişirilir. Daha sonra taplaması için 2 su bardağı bulgur bir kaba alınır. Tuz eklenip sıcak suyla ıslatılır. Bulgur şiştikten sonra un ilave edilip karıştırılır . Suyla yoğurulur ve fındık tanesi büyüklüğünde parçalar kopartılır. Köfteler yuvarlanıp hafifçe bastırılır. Köfteler kaynayan çortunun içine eklenip 15 dakika pişirilir. Üzeri için tereyağı ve sıvıyağ eritilir. Pulbiber yağda yakılır. Çortutaplaması tabaklara alınıp sarımsak ve biberli yağ ile servis yapılır.


HAMUR KÖFTESİ:
MALZEMELER:
3 su bardağı un
1 yemek kaşığı tuz
Su
İçi için:
300 gram yağlı dana kıyma
1 soğan
Maydanoz
1 tatlı kaşığı domates salçası
Karabiber, tuz, pulbiber
Üzeri için:
Kuru nane
YAPILIŞI:
Bir kaba un alınıp tuzu eklendikten sonra su ilave edilir. Ele yapışmayacak bir hamur kıvamı alana kadar yoğurulur. Daha sonra üç eşit parçaya ayırılır. İçi için tüm malzeme bir kaba alınıp karıştırılır. Hamurlar merdane ile açılıp bardakla kesilir. Hazırlanan iç malzemesinden hamurların içine koyup kapatılır. Derin bir tencerede su kaynatılıp bir tatlı kaşığı tuz koyulur. Hamurlar kaynamış suya atılıp haşlanır. Delikli süzgeç ile tencereden alınıp kuru nane ile servis yapılır.

 
KATIKLI DOLMA
MALZEMELER:
500 gram az yağlı dana kıyma
1 sarı çiçek kabağı
500 gram ince köftelik bulgur
3 yeşil biber
1 soğan
Reyhan, tuz, pulbiber
YAPILIŞI:
Bir gece önceden kabak ince bir şekilde soyulur ve tuzda bekletilir. Daha sonra yıkayıp sıkılır. Hamur için pulbiber ve tuzla kıyma yoğurulur. Daha sonra bulgur eklenip tekrar yoğurulur. İnce doğranmış soğan, yeşil biber ve kuru reyhan eklenip iyice yoğurulur. Hazırlanan iç malzemesi kabağa sarılır ve tencereye dizilir. Kaynamış su kabakların yarısına gelene kadar tencereye eklenip porselen tabak ile dolmaların üzerleri kapatılır. 15-20 dakika pişirilip servis tabağına alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve biberli yağ gezdirilerek servis yapılır.



PATATESLİ DOLAMBER BÖREK
MALZEMELER:
İç harcı için:
3 büyük patates
1 soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1/4 demet maydanoz
Tuz, karabiber, pulbiber
Hamur için:
2 kase un
Tuz
Aldığı kadar su
Üzeri için:
1 su bardağı sıvıyağ
Yarım kibrit kutusu iç yağ
YAPILIŞI:
İç harç için patatesler haşlanıp rendelenir. Soğanlar yemeklik doğranıp sıvıyağda kavrulur. Soğan, baharatlar ve kıyılmış maydanoz patateslere eklenip karıştırılır. Hamur için un, tuz ve su karıştırılarak yumuşak bir hamur yoğurulur. Hamur ikiye bölünüp oklava ile açılır. İç yağ eritilip sıvıyağ ile karıştırılır. Hamurların üzerine yağ sürülür. Hamurlun kenarına patatesli iç harç yayılıp harcı içerde kalacak şekilde ortaya doğru çekilerek sarılır. Simit şeklinde bir görüntü elde edilir. Bir noktadan kesilir. Yağlanmış fırın tepsisine dolanarak yerleştirilir. İkinci hamura da aynı işlem uygulanır. Üzerine yağ sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.



OVMA ŞEHRİYE PİLAVI
MALZEMELER:
250 gram kıyma
1.5 kase ovma şehriye
3 biber
3-4 domates
2 yemek kaşığı tereyağı
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
2.5 tatlı kaşığı tuz

**
Ovma şehriye hamuru için:
2 kase un
1 kase irmik
3 yumurta
Tuz
Aldığı kadar sıcak su
YAPILIŞI:
Ovma şehriye için un, irmik, yumurta ve tuz bir kaba alınır. Üzerine sıcak su eklenip sert bir hamur yoğurulur. Kahve fincanı tabağı büyüklüğünde parçalara ayrılıp yassılaştırılır. Hava ile temas ettirilip kuruması sağlanır. Kuruyan hamur parçaları süzgeçten geçirilerek ufaltılır. Kurumaya bırakılır. Pilav için kuruyan ovma şehriyeler tencerede kavrulur. Tereyağı eklenip rengi dönene kadar kızartılır. Diğer tarafta kıyma suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Sıvıyağ eklenip kavrulur. İnce doğranmış biber eklenip dirilikleri kaybolana kadar kavrulmaya devam edilir. Küp doğranan domatesler eklenip tuzu ayarlanır. Şehriye eklenip karıştırıldıktan sonra üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir. Pişirilir ve demlendirilir.

 

KURU KÖFTE
MALZEMELER:
1 kg dana köftelik kıyma
2 büyük soğan
3 yumurta
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya
Tuz, karabiber
Maydanoz

Kızartmak için: Sıvıyağ

YAPILIŞI:
Soğanlar robottan çekilir. Kıyma, soğan, yumurta, un, kuru maya, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz yoğurulur. 1 saat kadar dinlendirilir. Düz bir zemine un yayıp köfte harcı un üzerinde yuvarlanarak parmak şekli verilir. Kızgın yağda kızartılır.


ILIBADA DOLMASI
MALZEMELER:
5 bağ ılıbada ya da pazı

İç harcı için:
1 kase pilavlık bulgur
1 kase süzme yoğurt
1 demet taze soğan
1 soğan
Tuz, nane
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su

YAPILIŞI:
Pilavlık bulgur kaynar su ile ıslatılıp üzeri kapatılarak şişirilir. Taze soğan ve kuru soğan ince ince kıyılır. Şişen ve ılıyan bulgura soğanlar, nane, tuz ve süzme yoğurt eklenip karıştırılır. Ilıbadalar ya da pazılar sıcak suya batırılıp çıkartıldıktan sonra iç harçtan konularak muska şeklinde sarılır. Tencereye dizilen sarmaların üzerine zeytinyağı ve su gezdirilip pişirilir.



PATLICANLI KIYMALI BAZLAMA
MALZEMELER:
Hamuru için:
1 kg un
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
İçi için:
2 soğan
1 çorba kaşığı
Yarım kg kıyma
1 patlıcan (küp küp doğra)
Arzuya göre domates sos
Tuz, kimyon
YAPILIŞI:
1 bardak ılık suda maya eritilip un ve tuz eklenip yumuşak bi hamur olacak şekilde yoğurulur. Mayalanması için 1.5 saat bekletilir. .1.5 saat beklet mayalansın.Soğanlar yemeklik doğranıp yağda kavrulur. Kıyma eklenip biraz daha kavrulur. Doğranmış patlıcan eklenip kavrulur. Üzerine sos ve baharat eklenir. Mayalanan hamurdan bezeler kopartılıp oklavayla açılır. Patlıcanlı iç harçtan hamurların ortasına yayılır. Kenarları bastırarak kapatılır. Sac üzerinde pişirilir.
 

ASLAN SÜTÜ
MALZEMELER:
10 su bardağı süt

6 çorba kaşığı nişasta
6 çorba kaşığı tel şehriye
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı çekilmiş fındık
1.5 su bardağı hindistan cevizi

YAPILIŞI:
Tel şehriye yağsız tavada pembeleşinceye kadar kavrulur. Diğer tarafta bir tencereye süt, şeker ve nişasta alınıp karıştırılarak pişirilir. Muhallebi kıvamına gelince tencere ocaktan alınan muhallebi kavrulan şehriye, fındık ve hindistan cevizi eklenip karıştırılır. Servis tabağına alınır.

*******************************
MERCİMEKLİ BÖREK
MALZEMELER:
4 hazır yufka
1 su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı su

İçi için:
2 su bardağı haşlanmış mercimek
2 soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, kimyon
yapılışı:
Soğan küçük küçük doğranıp tavada yağla kavrulur. Haşlanmış mercimek, tuz ve kimyon eklenip biraz daha kavrulduktan sonra ocaktan alınır. Birinci yufka düz bir zemine yayılır. Üzerine yağ-su karışımı sürülür. İkinci yufka üzerine serilip tekrar su-yağ karışımı sürülür. Yufka 8 eşit parçaya bölünür. Yufkaların içine mercimekli harçtan koyulup sigara böreği şeklinde sarılır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir.



ATOM KURABİYE
MALZEMELER:
250 gram margarin (yumuşak)
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
Aldığı kadar un
İçi için:
4 incir
4 kuru kayısı
1 avuç çekirdeksiz kuru üzüm
1 elma (rendesi)
2 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı şeker
Üzeri için:
İri çekilmiş fındık
Pekmez
YAPILIŞI
İçi için incir ve kayısı küçük küçük doğranıp tavaya alınır. Kuru üzüm, elma rendesi, tarçın ve şeker eklenip elmalar suyunu çekene kadar kavrulur. Hamur için margarin, yoğurt, yumurta sarısı, kabartma tozu, karbonat, sıvıyağ ve un bir kaba alınır. Yoğurulan hamurun kulak memesi yumuşaklığında olması gerekir. Hamurdan cevizden büyük parçalar koparılıp avuç içinde yuvarlak hamurlar açılır. Hamurların ortasına iç malzemesinden koyup kenarları ortada birleştirerek yuvarlanır. Kurabiyeler önce yumurta beyazına sonra iri çekilmiş fındığa batırılıp tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir. Fırından çıkarılan kurabiyelerin üzerine 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi dökülür.


TAHİNLİ KEK
MALZEMELER:
3 yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
5 çorba kaşığı tahin
3 su bardağı un(kıvamına göre azda olabilir)
1 paket kabartma tozu

ÜZERİ İÇİN:
5 çorba kaşığı tahin
3 çorba kaşığı pudra şekeri
Yarım su bardağı susam
1 çorba kaşığı tereyağı

YAPILIŞI
Yumurta ve şeker çırpılır. Beyazlaşınca sıvıyağ, yoğurt, tahin, un ve kabartma tozu eklenip karıştırılır. Kek karışımı yağlanmış dikdörtgen cam fırın kabına yayılır. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Üzeri için tereyağı ile susam kavrulur. Diğer tarafta tahin ve pudra şekeri karıştırılır. Üzeri pembeleşen kek fırından alınıp üzerine tahinli karışım sürülür ve tekrar fırına sürülür. Tahin kekin üzerinde göz göz olunca kek fırından çıkarılır. Kek çıkar çıkmaz daha önceden tereyağında kavrulan susam sürülür.



YAĞLAMA
MALZEMELER:
Hamur için:
4 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
Un

Kıyma harcı için:
Yarım kg kıyma
1 su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağı
5 soğan
2 yeşil biber
2 kırmızı biber
5 domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pulbiber

Servis için:
Sarımsaklı yoğurt

YAPILIŞI:
Hamur için tüm malzeme karıştırma kabına alınıp yoğurulur. Mayalandırılır. Hamurdan limon büyüklüğünde bezeler alınıp oklava ile servis tabağı büyüklüğünde açılır. Hamurlar teflon tavada arkalı önlü kızartılır. Kıyma harcı için soğan ve biberler robottan çekilir. Kıyma suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Sıvıyağ ve tereyağı eklenir. Robottan çekilen soğan - biber karışımı ve küp doğranmış domates ilave edilir. İyice karıştırılan sosa son olarak baharatlar ve sıcak su eklenip pişirilir. 15 kat hamur üst üste konulup aralarına kıymalı harçtan yayılır. Yağlama dörde kesilir. Sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır.

 
 KAYSERİ SELAMET HANIM'IN MUTFAĞI ;

KAĞITTA PASTIRMA
MALZEMELER:
500 gram pastırma
2 kırmızı biber
2 yeşil biber
200 gram kaşar peyniri
50 gram tereyağı
1 limon
YAPILIŞI:
Yeşil ve kırmızı biberler halka halka doğranır. Kaşar peyniri rendelenip limon halka şeklinde dilimlenir. Yağlı kağıt ve alüminyum folyo 30x30cm ebatlarında kesilir. Pastırmalar dilimlenir ve pişirme kağıdının üzerine yerleştirilir. Limon dilimi halka biberler pastırmaların üzerine yerleştirilir. Üzerlerine minik tereyağı parçacıkları ve rendelenmiş kaşar peyniri yayıp pişirme kağıdı katlanarak kapatılır. Alüminyum folyo ile kaplanıp kenarları kapatılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir.

 

TAVA KETESİ
MALZEMELER
2 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya
Aldığı kadar un
200 gram ince çekilmiş ceviz içi
250 gram tereyağı
Tarçın
Kızartmak için: Sıvıyağ
YAPILIŞI:
Ilık süte şeker, tuz ve yaş maya eklenip karıştırılır. Sıvıyağ ve un eklenip yumuşak kıvamda bir hamur elde edilir. Yarım saat dinlendirilip mayalandırılır. Hamur 8 eşit bezeye ayrılır. Hamurlardan dördü merdane ile açılır. Hamurlar üst üste konulup araları eritilmiş tereyağı ile yağlanır. En üstteki hamurun üzerine çekilmiş ceviz ve tarçın yayılır. 4 kat hamur 7 eşit üçgen olacak şekilde kesilir. Üçgen dilimlerin kenarları toplanarak yuvarlak hale getirilir. Yuvarlak bezeler avuç içinde açılır. Bol kızgın yağda kızartılır.

 
 PATLICAN KOVALAMA
MALZEMELER:
500 gram kuzu kuşbaşı et
8 közlenmiş patlıcan
1 soğan
4 domates
3 yeşil biber
2 kırmızı biber
3 baş sarımsak
1 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pulbiber
YAPILIŞI:
Etler bir tencereye alınıp suyunu bırakıp çekene kadar pişirilir. Üzerine yağ eklenip karıştırılır. Yemeklik doğranmış soğan ve biberler eklenip hafifçe kavrulur. Küp doğranmış domatesler ve baharatlar eklenir. Hafifçe kavrulur. Son olarak közlenmiş patlıcanlar doğranıp eklenir. Hafifçe karıştırıldıktan sonra fırın kabına alınır. Yemek fırının ızgara bölümünde üzeri kızarana kadar bekletilir.

 
 
İNCİR DOLMASI
MALZEMELER:
1 kg kuru incir
500 gram ceviz
2.5 su bardağı süt
2 su bardağı şeker
Kaymak
YAPILIŞI:
İncirler 15 dakika suda bekletildikten sonra içleri açılıp ince çekilmiş cevizle doldurulur. Doldurulan cevizler düz bir tencereye dizilir. Şeker karıştırılmış sütü incilerin üzerine döküp kısık ateşte kaynatılır. 10 dakika kaynadıktan sonra tencere ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Soğuyan incir dolmaları kaymak ve cevizle süslenip servis yapılır.

 
 TOKATIN  MEŞHUR 
 BATI
MALZEMELER
2 su bardağı mercimek
1 çay bardağı ince bulgur
4 domates
1 demet yeşil soğan
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
3 yemek kaşığı salça
3 soğan
1 tutam reyhan
Tuz, pulbiber
Limon
Üzeri için: Ceviz
Servisi için: Asma yaprağı
YAPILIŞI:
Mercimek yumuşayıncaya kadar haşlanır ve ocaktan alındıktan sonra ince bulgur ve salça eklenir. İyice karıştırıldıktan sonra ağzı kapalı olarak soğumaya bırakılır. Diğer tarafta yeşil soğan, maydanoz ve dereotu ince ince kıyılır. Domatesler ve soğanlar küp küp doğrandıktan sonra yeşilliklerle birlikte mercimekli karışıma eklenir. Baharatlar ve limon suyu eklenip bütün malzemeler karıştırılır. Sulu kıvamlı bat ceviz ile süslendikten sonra asma yaprağı ile servis yapılır.

 
 PEHLİLİ PİLAV
MALZEMELER
2 parça süt kuzusu kol
3 su bardağı pirinç
4 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı haşlanmış nohut

1 fincan kuş üzümü,
1fincan dolmalık  fıstık 
1 rer çay kaşığı, karabiber, tarçın,yeni bahar
Tuz
YAPILIŞI:
Et iyice yıkandıktan sonra tencereye alınıp üzerine su eklendikten sonra kısık ateşte 3 saat pişirilir. Et piştikten sonra ayrı bir tepsiye alınır ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızartılır. Pilav için tereyağı eritilip fıstıklar kavrulur,üzüm,baharat ve yıkanmış pirinç, et suyu ve tuz eklenip pişirilir. Pilav ocaktan alınmadan önce haşlanmış nohutlar eklenir. Pilav 10-15 dakika dinlendirildikten sonra etlerle birlikte servis yapılır.

 
FIÇÇIN
MALZEMELER
5 su bardağı un
1 tutam tuz
750 gram bıçak arası doğranmış et
Kuru reyhan
3 adet soğan
1 baş sarımsak
2 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı zeytinyağı
Karabiber
Pul biber
YAPILIŞI:
Un, su ve tuz derin bir kaba alınıp kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurulur. Hamur dinlenmeye bırakılır. Et, salça, reyhan, zeytinyağı, 2 su bardağı su, küp küp doğranan soğan, minik minik kesilen sarımsaklar, karabiber ve pulbiberle karıştırılır. Hamur 3 parçaya bölünüp parçalardan biri tepsi büyüklüğünden 5 cm daha büyük olacak şekilde açılır. Hamur yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir. İkinci hamur tepsi büyüklüğünde açılıp tepsideki hamurun üzerine yerleştirilir. Etli iç harç hamurların üzerine yayılır. Sonuncu hamur da açılıp iç harcın üzeri kapatılır. Tepsinin dışında kalan hamur ile böreğin üzeri kapatılır. Etin pişmesi için hamurun tam ortasında delik açılır. Etin suyundan hamurun üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 ya da 45 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.

 
 SÜTLÜ KADAYIF
MALZEMELER
Yarım kg kadayıf
200 gram tereyağı
1 su bardağı ceviz içi
Yarım su bardağı iç Antep fıstık
Şerbet için:
2 kg süt
750 ml su
1 kg şeker
Şerbet için su, süt ve şeker bir tencerede kaynatılıp soğuması için kenara alınır. Tereyağı eritilip ılıdıktan sonra kadayıf yağ ile ovularak yumuşatılır. Kadayıfın yarısı yağlanmış tepsiye bastırılarak yerleştirilir. Çekilmiş ceviz ve Antep fıstığı karıştırılarak kadayıfın üzerine yayılır. Kalan kadayıf ile tepsinin üzeri kapatılır. Sıkıca bastırılır. Kalan tereyağı üzerine gezdirilir. Önceden ısıtılmış 175-180 derecede yarım saat pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra üzerine soğuğa yakın şerbet gezdirilir. Kaymak, fıstık ve ceviz ile süslenerek servis yapılır.

 
 
NOHUTLU TARHANA ÇORBASI
MALZEMELER
1.5 servis kaşığı toz tarhana
Yarım çorba kaşığı tereyağı
1.5 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet domates
1 çorba kaşığı salça
1 kase haşlanmış nohut
Toz tarhana ılık su ile ıslatılır. Çorba tenceresine tereyağı ve zeytinyağı alınıp özleşene kadar ısıtılır. Salça ve rendelenmiş domates eklenip kavrulur. Üzerine ıslatılmış tarhana eklenip devamlı karıştırılarak pişirilir. İçine haşlanmış nohut ve nane eklenip servis yapılır.

 
 
CEPLEME
MALZEMELER
2.5 kg et (Böbrek yatağı)
1 adet soğan
Kekik, Tuz
2 adet domates
1 çorba kaşığı salça
Et düdüklüye alınıp üzerine su eklenir. Düdüklünün ağzı açık olarak kaynatılır ve üzerinde oluşan köpük alınır. Düdüklüye 1 adet soğan ve kekik eklenip düdüklünün kapağı kapalı olarak 1 saat pişirilir. Etler düdüklüden alınıp ısıya dayanıklı bir kaba yerleştirilir. Diğer tarafta rendelenmiş 2 adet domates, 1 çorba kaşığı salça ve tuz et suyu ile karıştırılarak açılıp etin üzerine gezdirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirildikten sonra fırın kabının üzeri alüminyum folyo ile kapatılarak 30 dakika pişirin

 

ALACATANE
MALZEMELER
2 su bardağı ıslatılmış mercimek
Yarım su bardağı bulgur
1 adet soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet domates
Yarım çorba kaşığı salça
Tuz
Üzerine:
Yemeklik doğranmış soğan tereyağı ve zeytinyağı ile kavrulur. Soğanlar pembeleşince domates rendesi ve salça eklenir. Malzemeler özleşince üzerine mercimek, bulgur, su ve tuz eklenir. Düdüklüde yaklaşık yarım saat pişirilir. Yağ tavasında tereyağı eritilip nane yakıldıktan sonra yemeğin üzerine gezdirilir.

 
 
MUHALLEBİLİ İNCİRLİ TATLI
MALZEMELER:

Kek için:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
7-8 incir
1 su bardağı ceviz
1 paket kabartma tozu
Islatmak için:
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı granül kahve
Muhallebi için:
1 lt süt
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı şeker
Üzeri için:

  Hindistancevizi, vişne, toz fıstık
YAPILIŞI:
Yumurtalar mikserle çırpıldıktan sonra şeker iyice kabarana kadar çırpılmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu eklenip karıştırılır. Minik doğranmış incir ve çekilmiş ceviz eklendikten sonra tüm malzeme özleşene kadar iyice karıştırılır. Karışım yağlanıp unlanmış kalıba yayılıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Diğer tarafta granül kahve ılık süt ile karıştırılarak çözülür. Ilık süt ılık kekin üzerine gezdirilir. Muhallebi için süt, un, nişasta ve şeker bir tencerede karıştırılarak kıvam alana kadar pişirilir. Muhallebi soğuduktan sonra kekin üzerine yayılır. Hindistancevizi, toz fıstık ve vişne ile süslenerek servis yapılır.

 
 PATLICAN TAVA
MALZEMELER:
1 kg patlıcan
Yarım kg biber
3-4 domates
Yarım kg dana kuşbaşı et
Yarım kg arpacık soğan
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
YAPILIŞI:
Patlıcanlar alacalı soyulup dörde bölünür ve küp şeklinde doğranır. Patlıcanlar bol sıvıyağda kızartılır. Biberler de patlıcanlar büyüklüğünde doğranıp kızartılır. Arpacık soğanlar çok az yağda sotelenir. Patlıcan, biber ve arpacık soğanlar karıştırılır. Diğer tarafta kuşbaşı etler az su ile düdüklü tencerede haşlanır. Haşlanan et ve minik doğranmış domatesler sebzelere eklenir. Et suyunda domates ve biber salçası karıştırılarak açılır. Baharatlar eklenip yemeğin üzerine gezdirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

 

AYVA BORANİ
MALZEMELER:
1 kg kontrfile kuşbaşı et
1.5 çorba kaşığı tereyağı
2 ayva
Yarım çay bardağı pekmez
Tuz, kekik
1 limon
YAPILIŞI:
Et kızgın ateşte suyunu salana kadar kendi yağı ile kavrulur. Suyunu salan ete tereyağı ilave edilir ve etin tereyağını çekmesi beklenir. Et yağı ve suyu çekince tuz ve kekik ilave edilir. Ayvalar alacalı soyulup elma dilimi şeklinde doğranır. Ayvaların kararmaması için limonlu suda bekletilir. Etler pişince pekmez ve suyu süzülmüş ayvalar ilave edilir. Ayvalar hafif yumuşayana kadar pişiri

 
 KABURGALI YAPRAK SARMA
MALZEMELER:
1 kg asma yaprağı
1 su bardağı kırık buğday
1 su bardağı kara mercimek
3 soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, nane, pulbiber, maydanoz
1 kg kaburgalı et
Sos için:
2 soğan
5-6 kurutulmuş domates
Yarım limon suyu
2 su bardağı sıcak su
2 çay bardağı zeytinyağı
Yarım yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
5 diş sarımsak
YAPILIŞI:
Mercimek haşlanıp sıcakken içine kırık buğday konur ve tencerenin kapağı kapatılır. Mercimekle buğday demlenmeye alınır. Soğanlar yemeklik doğranır. Maydanoz, zeytinyağı, baharatlar ve salça karıştırılır. Demlenen kırık buğday ve mercimek karışımına eklenir. Tüm malzeme özleşene kadar karıştırılır. İç harç ile asma yaprakları sarılır. Kaburgaların alt üst kısımları renk değiştirene kadar tencerede kızartılır. Sarmanın pişeceği tencereye dizilir. Sarılan sarmalar kaburgaların üzerine dizilir. 1 su bardağı kadar soğuk su ekleyip biraz pişirilir. Sos için soğan, sarımsak ve kurutulmuş domates doğranıp zeytinyağında kavrulur. Salçalar, limon suyu ve su ilave edilip sos hazırlanır. Kaynamaya başlayan yemeğin üzerine sos ilave edilir. Kısık ateşte sos kendini çekinceye kadar pişirilir. Servis tabağına ters çevrilerek aktarılır.

 

MİDYE BÖREK
MALZEMELER:
1 kg yufka
350 gram kıyma
Yarım demet maydanoz
1 soğan
Tuz, karabiber
300 gram tereyağı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı su
1 yumurta sarısı
Üzeri için: Çörek otu
YAPILIŞI:
Yemeklik doğranmış soğan ve kıyma kavrulur. Baharatlar eklendikten sonra karıştırılıp soğumaya bırakılırken içine kıyılmış maydanoz eklenir. Diğer tarafta tereyağı eritilip içine 1 çay bardağı su eklenir. Düz bir zeminde yufka açılıp tereyağlı su yufkanın her tarafına sürülür. Yufka 4 eşit parçaya bölünür. Yufkanın sivri ucundan işaret parmağıyla hızlı bir şekilde aşağıya doğru yufka toplanır. Açıkta kalan iki uç birleştirilip arasına harç koyulur. İki uç içe doğru sarılıp tepsiye alınır. Bütün yufkalar aynı şekilde yapılıp üstüne yumurta sarısı ve çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana pişirilir.

 
 NEVZİNE
MALZEMELER:
500 gr tereyağı
2 çorba kaşığı tahin
1 kahve fincanı su
4 su bardağı un
1 su bardağı ceviz
2 su bardağı fıstık içi
Şerbet için:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yarım çay bardağı pekmez
YAPILIŞI:
Un derin bir kaba alınır. Tereyağı eritilip içine tahin eklenip karıştırılır. Ilınınca una eklenip 1 kahve fincanı su ve ceviz içi eklenir. Karıştırılıp sert bir hamur elde edene kadar yoğurulur. Son olarak un ilave edilir ve iyice yoğurulur. Kare cam kaba bastırılarak yayılır. Baklava şeklinde kesilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafifçe rengi değişene kadar pişirilir. Üzerine fıstık içi dökülüp tekrar fırınlanır ve 10 dakika daha pişirilir. Şerbet için su, şeker ve pekmez kaynatılıp ılıtılır. Fırından çıkartılan tatlı 5 dakika dinlendirilip üzerine ılık şerbet dökülür.

 

TEPSİ MANTISI
MALZEMELER:
Hamur için:
1 kg un
2 yumurta
Tuz
Aldığı kadar su

Harç için:
2 soğan
Yarım kg kıyma
3-4 diş sarımsak
3-4 yeşil biber
2 domates
1.5 çorba kaşığı biber salçası
1.5 çorba kaşığı domates salçası

YAPILIŞI:
Hamur için un bir kaba alınıp ortası açılır. Yumurtalar, tuz ve su eklenerek orta sertlikte bir hamur hazırlanır. Hamur bezelere ayrılıp oklava ile açılır. İri kareler şeklinde kesilir. Hamurlar çiçek şeklinde sıkılarak kapatılır. Fırın tepsisine dizilen hamurların üzerine zeytinyağı gezdirilir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızartılır. Harç için yemeklik doğranmış soğan kıyma ile kavrulur. Doğranmış sarımsak ve salçalar eklenir. Kavrulan karışıma minik doğranmış domates ve biberler eklenir. Tuzu ayarlanır. Kıymalı harç ocaktan alınmadan önce 4-5 su bardağı sıcak su eklenir. Sulu bir harç elde edilir. Servis kabına alınan mantıların üzerine kıymalı harç dökülür. Sıcak fırında 10 dakika pişirilir



1 yorum:

İbrahim ARSLAN dedi ki...

Bu yemeklerinde heps harika görünüyor, Bursada memleketim Çanakkaleye uzak sayılmadığı için bir kısmı tanıdık geldi. Afiyet olsun.