İRMİK HELVASI
MALZEMELER
500 gram irmik
3 kâse şeker
7 kâse su
200 gram tereyağı
1 kg tuzsuz peynir
Servis için: Antep fıstığı ve tarçın
HAZIRLANIŞI
İrmik tereyağı ile iyice kavrularak soğumaya bırakılır.
Başka bir tencereye su ve şeker alınıp iyice kaynatılır. Kaynayan şekerli suya kavrulmuş irmik karıştırılarak ilave edilir. Suyunu çektikten sonra ocaktan alınıp 5 dakika kapağı kapalı şekilde beklenilir. 1 saat önce buzdolabından çıkarılan ve ince ince dilimlenmiş tuzsuz peynir ilave edilerek bir iki kez karıştırılır. Bu
şekilde 2-3 dakika beklenilir. Servis tabağına alınan helvanın üzerine tarçın ve fıstık serpilir.

BAZLAMA KEBABI
MALZEMELER:
500 gr dana eti
3 domates
4 sivri biber
2 soğan
Tuz, karabiber, kekik
1 yemek kaşığı tereyağı
Sos için:
1 çay bardağı domates suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça
Terbiye için: ,
1 çay bardağı sıvıyağ
Karabiber
Kekik
YAPILIŞI:
Dana eti sıvıyağ, kekik ve karabiberle harmanlanıp terbiyelenir. Et donması için buzlukta bekletilir. Domates ve biberler közlenir. Donan et ince ince doğranır. Tereyağı eritilip etler kavrulur. Yemeklik doğranmış soğan eklenip biraz daha kavrulur. Kabukları soyulan közlenmiş domates ve biberler incecik doğranır ve etlere eklenir. Kekik ve karabiberi ayarlanır. Sos için tereyağı ile salça kavrulur. Üzerine domates suyu eklenip kaynatılır. Hazır bazlamalar enlemesine ortadan ikiye kesilip içleri pişen et ile doldurulur. Etlerin üzerine sos gezdirilir. Domates ve biberle süslenerek servis yapılır.

ANKARA TAVA
MALZEMELER:
500 gr arpa şehriye
600 gr kemikli kuzu kol
1 soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çarliston biber
3 domates
Tuz, karabiber
Defne yaprağı
Tereyağı
YAPILIŞI:
Geniş bir tencereye yağ alınıp eritilir. Etler tencereye alınıp kızartılır. Üzerine yemeklik doğranmış soğan, sarımsak, defne yaprağı ve karabiber eklenir. Son olarak salça ve su eklenip iyice karıştırılarak harmanlanır ve pişirilir. Başka bir tencerede arpa şehriye kavrulur. Üzerine et suyu ve su eklenerek pişirilir. Arpa şehriye pilavı fırın kabına yayılır. Üzerine etler ve çok az et suyu gezdirilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
GAZETE BAKLAVASI
MALZEMELER:
Hamur için:
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
1 yumurta sarısı
Aldığı kadar un
İç harç için:
2 su bardağı ceviz içi
Şerbet için:
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Limon suyu
Üzeri için:
3 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI:
Şerbet için su ve şeker bir tencereye alınıp 10 dakika kadar kaynatılır. Limonu sıkılır. Soğumaya bırakılır. Hamur için tüm malzeme bir kaba alınıp iyice yoğurulur. Yumuşak hamur bezelere ayrılır. Un serpilerek bezeler açılır. Açılan yufkalar oklavaya genişçe sarılıp büzülür. Büzülen yufkalar temiz bir kağıt üzerine açılır. Üzerine ceviz serpilir. Aynı işlem uygulanan ikini hamur, birinci hamurun üzerine serilip ceviz içi yayılır. Alttaki kağıdın yardımıyla yufkalar önce bir tarafını, daha sonra diğer tarafını ortaya doğru yuvarlayıp, yuvarlanan kısımları üst üste bindirilir. Tek bir rulo haline getirilir. Rulo 3 parmak genişliğinde dilimlere kesilip tepsiye yerleştirilir. Üzerine eritilmiş tereyağı ile karıştırılmış sıvı yağ karışımı dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Sıcak baklavaya soğuk şerbet gezdirilir.
KABAK SIYIRMA
MALZEMELER :
1 kg kabak
1 büyük boy soğan
2 diş sarımsak
1 kahve fincanından az pirinç
1 demet dereotu
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 su bardağı su
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI :
Kabaklar yıkanıp kabak sıyırma aleti ile çekirdek kısmına kadar sıyrılır. Soğan ve sarımsaklar yemeklik doğranıp zeytinyağı ile sotelenir. Sıyrılan kabaklar kavrulan soğanlara ilave edilir. Daha sonra pirinçler ve limon suyu eklenip kısık ateşte karıştırılmadan pişirilir. Yemeği indirmeye yakın dereotu eklenip 10 dakika pişirilir.
MALZEMELER:
500 gr arpa şehriye
600 gr kemikli kuzu kol
1 soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çarliston biber
3 domates
Tuz, karabiber
Defne yaprağı
Tereyağı
YAPILIŞI:
Geniş bir tencereye yağ alınıp eritilir. Etler tencereye alınıp kızartılır. Üzerine yemeklik doğranmış soğan, sarımsak, defne yaprağı ve karabiber eklenir. Son olarak salça ve su eklenip iyice karıştırılarak harmanlanır ve pişirilir. Başka bir tencerede arpa şehriye kavrulur. Üzerine et suyu ve su eklenerek pişirilir. Arpa şehriye pilavı fırın kabına yayılır. Üzerine etler ve çok az et suyu gezdirilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
GAZETE BAKLAVASIMALZEMELER:
Hamur için:
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
1 yumurta sarısı
Aldığı kadar un
İç harç için:
2 su bardağı ceviz içi
Şerbet için:
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Limon suyu
Üzeri için:
3 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI:
Şerbet için su ve şeker bir tencereye alınıp 10 dakika kadar kaynatılır. Limonu sıkılır. Soğumaya bırakılır. Hamur için tüm malzeme bir kaba alınıp iyice yoğurulur. Yumuşak hamur bezelere ayrılır. Un serpilerek bezeler açılır. Açılan yufkalar oklavaya genişçe sarılıp büzülür. Büzülen yufkalar temiz bir kağıt üzerine açılır. Üzerine ceviz serpilir. Aynı işlem uygulanan ikini hamur, birinci hamurun üzerine serilip ceviz içi yayılır. Alttaki kağıdın yardımıyla yufkalar önce bir tarafını, daha sonra diğer tarafını ortaya doğru yuvarlayıp, yuvarlanan kısımları üst üste bindirilir. Tek bir rulo haline getirilir. Rulo 3 parmak genişliğinde dilimlere kesilip tepsiye yerleştirilir. Üzerine eritilmiş tereyağı ile karıştırılmış sıvı yağ karışımı dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Sıcak baklavaya soğuk şerbet gezdirilir.
KABAK SIYIRMAMALZEMELER :
1 kg kabak
1 büyük boy soğan
2 diş sarımsak
1 kahve fincanından az pirinç
1 demet dereotu
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 su bardağı su
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI :
Kabaklar yıkanıp kabak sıyırma aleti ile çekirdek kısmına kadar sıyrılır. Soğan ve sarımsaklar yemeklik doğranıp zeytinyağı ile sotelenir. Sıyrılan kabaklar kavrulan soğanlara ilave edilir. Daha sonra pirinçler ve limon suyu eklenip kısık ateşte karıştırılmadan pişirilir. Yemeği indirmeye yakın dereotu eklenip 10 dakika pişirilir.

ET SURA
MALZEMELER :
750 gram az yağlı kuzu eti
5 taze soğan
1 büyük soğan
5 köy biberi
10 domates
1 yemek kaşığı salça
Tuz
2-3 yemek kaşığı mısırözü yağı
2 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI :
İlk olarak et bir tencereye alınıp haşlanır. Diğer tarafta soğanlar ince doğranıp yağda sotelenir. Biberler ve domatesler minik küpler şeklinde doğranıp tencereye alınır. Hafifçe kavrulduktan domates salçasıyla tuz ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir. Haşlanan etler tencereye alınıp karışımla harmanlanır. Daha sonra sotelenen etler fırın kabına alınıp üzerine tereyağı parçaları eklenir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirilir.
MALZEMELER :
750 gram az yağlı kuzu eti
5 taze soğan
1 büyük soğan
5 köy biberi
10 domates
1 yemek kaşığı salça
Tuz
2-3 yemek kaşığı mısırözü yağı
2 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI :
İlk olarak et bir tencereye alınıp haşlanır. Diğer tarafta soğanlar ince doğranıp yağda sotelenir. Biberler ve domatesler minik küpler şeklinde doğranıp tencereye alınır. Hafifçe kavrulduktan domates salçasıyla tuz ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir. Haşlanan etler tencereye alınıp karışımla harmanlanır. Daha sonra sotelenen etler fırın kabına alınıp üzerine tereyağı parçaları eklenir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirilir.
ŞAMBALİMALZEMELER :
2 su bardağı irmik
2 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
100 gram tuzsuz yer fıstığı
Şerbeti için:
4 su bardağı su
4 su bardağı şeker
Yarım limonun suyu
YAPILIŞI :
Şambalinin şerbeti için su ve şeker bir tencereye alınıp kaynatılır. Limon suyu eklenip 10 dakika daha kaynatılıp soğumaya alınır. Tatlı için tuzsuz yer fıstığı dışında bütün malzemeler derin bir kaba alınıp karıştırılır. Sert bir hamur elde edilir. Hamur yağlanmış fırın tepsisine el ıslatılıp düzgün bir şekilde yayılır. Daha sonra tuzsuz fıstıklar şambalinin üzerine yerleştirilir. Pişirilmeden önce baklava dilimi şeklinde kesilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 40 dakika pişirilir. Fırından alınan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirilir.
İÇLİ PİŞİMALZEMELER:
Hamur için:
8 su bardağı un
2 paket kabartma tozu
2 yumurta
3 su bardağı yoğurt
2 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için:
Sıvı yağ
İç harcı için:
300 gram tulum loru
3 yemek kaşığı çörekotu
1 demet maydanoz
12 sert domates
YAPILIŞI:
Hamur için bütün malzemeler bir kaba alınıp karıştırılır. Elde edilen hamur yarım saat dinlendirilip 4 eşit parçaya ayrılır. Domatesler halka şeklinde dilimlenir. İç harç için lor peyniri, çörekotu ve kıyılmış maydanoz karıştırılır. Bezeler oklava ile açılır. Dilimlenmiş olan domatesler aralarla hamurun üzerine yerleştirilir. Domateslerin üzerine lor karışımından koyulur. Açılan ikinci hamurla iç malzemesi yerleşmiş olan hamurun üzeri kapatılır. Aynı işlem diğer 2 hamura da uygulanır. Bardak yardımıyla kesilip kızgın yağda kızartılır.
ANKARA TATLISI
MALZEMELER:
1 su bardağı süt
2 yumurta
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 kase ceviz içi
2 yemek kaşığı tarçın
Aldığı kadar un
Şerbet için:
4 su bardağı su
4 su bardağı şeker
Limon tuzu
YAPILIŞI:
Şerbet için su ve şeker bir tencereye alınıp kaynatılır. 10 dakika kadar kaynatılır. Ocaktan almadan önce limon tuzu eklenip karıştırılır ve soğumaya bırakılır. Tatlının hamuru için süt ve yumurta bir kaba alınıp çırpılarak birbirine yedirilir. Tereyağı, un ve kabartma tozu eklenir. Yoğurularak yumuşak bir hamur elde edilir. Diğer tarafta iri çekilmiş ceviz içi ile tarçın harmanlanır. Hamurdan küçük parçalar kopartılıp açılır. İçine cevizli karışımdan konularak ortası açık kalacak şekilde kenarları kapatılır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşene kadar pişirilir. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirilir.

TÜL PERDE TATLISI
MALZEMELER:
25-30 baklavalık yufka
Yarım kg ceviz içi
1 su bardağı sıvıyağ
Üzeri için:
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Birkaç damla limon suyu
YAPILIŞI:
Şerbet için su ve şeker kaynatılır. Limon suyu eklenip birkaç dakika daha kaynatıldıktan sonra soğuması için kenara alınır. Baklavalık yufkalar tek tek düz bir zemine yayılıp üzerine çekilmiş ceviz yayılır. Büzüştürülerek toplanıp fırın tepsisine dizilir. Üzerine sıvıyağ gezdirilip 175 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir. Diğer tarafta şeker, süt, yumurta, kabartma tozu ve sıvıyağ mikserle çırpılır. Pembeleşen tatlının üzerine gezdirilip tekrar fırınlanır. Üzeri kızarınca fırından çıkartılıp 5 dakika kadar dinlendirilir. Üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Şerbet çekince servis yapılır.

SOĞAN DOLMASI
MALZEMELER:
1 kg orta boy soğan
1.5 su bardağı pirinç
Yarım kg orta yağlı kuz kıyma
1 büyük boy soğan
Yarım demet maydanoz
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber
Avuç içi kadar erik pestili
YAPILIŞI:
Soğanların kabukları soyulup kaynar suda haşlanır. Çay kaşığı ile zedelemeden yapraklar birbirlerinden çıkartılır. Diğer tarafta kıyma, yemeklik doğranmış soğan, kıyılmış maydanoz, salçalar karıştırılır. Yağ eklenip yoğurulur. Soğan yapraklarına doldurulup tencereye dizilir. Üzerine çok az su gezdirilir. Erik pestili su ile kaynatılarak eritilir. Yemeğin pişmesine yakın 2-3 çorba kaşığı pestil suyu gezdirilir. 10-15 dakika kaynatılır.
VAN ÇÖREĞİ MALZEMELER:
1.5 su bardağı süt
125 gram sıvıyağ
50 gram tereyağı
1 paket yaş maya
Aldığı kadar un
Tuz
İçi için:
50 gram tereyağı
125 gam margarin
1.5 su bardağı un
1 su bardağı ceviz içi
Üzeri için:
2 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı yoğurt
Çörekotu
YAPILIŞI:
Maya, süt, sıvıyağ, tereyağı, tuz ve aldığı kadar un eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Üzeri temiz ve nemli bir bez ile örterek yarım saat dinlendirilir. İç malzemesi için tereyağı ve margarin eritilir. İçine un eklenip kokusu çıkana kadar kavrulur. Ceviz içi eklenip karıştırıldıktan sonra kenara alınır. Hamur kabardıktan sonra 4 bezeye ayrılır. Her bir parça oklavayla ya da elle açılıp içine unlu ve cevizli harçtan yayılır. Boşta kalan kenarları ile kapatılarak fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerlerine çırpılmış yumurta-yoğurt karışımından sürülür. Çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

KARTALKAYA KEBABI
MALZEMELER:
1,5 kg kuşbaşı kuzu eti
3 orta boy kabak
3 orta boy havuç
200 gr arpacık soğan
6 diş sarımsak
100 gr tereyağı
Kekik
Tuz, karabiber
2 paket milföy hamuru
YAPILIŞI
Et tencerede kendi suyunu verip çekene kadar pişirilir. Tereyağı eklenip, soğan ve sarımsaklarla kavurulur. Küp doğranmış havuçlar tencereye eklenir ve biraz da havuçla pişirilir. Dörde bölüp doğranmış kabaklar da ilave edilip tuz ve karabiberi ayarlanır. Kısık ateşte pişirilir. Gerekirse yarım bardak sıcak su ilave edilir. Tencere ocaktan alınıp yemeğe keklik eklenip dinlendirilir.
Iki paket milföy hamuru volovan kalıbıyla daireler halinde kesilir. Hamurlar fırın tepsisine dizilir. Iki ayrı dairede bir boy küçük kalıpla bir santim kalınlığında iki içi boş daire haline getirilip bütün yuvarlak dairenin üzerine üst üste yapıştırılır. Yani bir bütün yuvarlak üzerinde iki simit şeklinde yuvarlakla çanak haline getirilir. Alttaki hamurun ortasına çatalla delikler yapılır. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Pişirdiğimiz milföy çanaklarının içine etler koyulup taze kekikle süslenerek servis yapılır.

MENGEN PİLAVI
MALZEMELER:
Yarım kg. pirinç
1 kg kuzu kuşbaşı et
1 büyük soğan
200 gr mantar (içi kızıl veya Kanlıca mantarı)
2 domates
150 gr tereyağı
Tuz, Karabiber
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 demet dereotu
YAPILIŞI:
Kuşbaşı et bir tencerede kendi suyunu verip çekinceye kadar pişirilir. 50 gram tereyağı ve doğranmış soğan ilave edilip birlikte kavrulur. Mantar ve kuşbaşı doğranmış domatesler ilave edilip kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekinceye kadar pişirilir. Başka bir tencerede 10 dakika ıslatılmış pirinç kavrulur ve etli harç ilave edilir. Üzerine su, tuz ve karabiber eklenir. Pilav pişince tencere bir bezle sarılarak 2 saat demlendirilir. Demlenen pilav yuvarlak servis tabağına ters çevrilir. Üzerine bir su bardağı iri kıyılmış ceviz ve kıyılmış dereotu yayılır.
MALZEMELER:
Yarım kg. pirinç
1 kg kuzu kuşbaşı et
1 büyük soğan
200 gr mantar (içi kızıl veya Kanlıca mantarı)
2 domates
150 gr tereyağı
Tuz, Karabiber
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 demet dereotu
YAPILIŞI:
Kuşbaşı et bir tencerede kendi suyunu verip çekinceye kadar pişirilir. 50 gram tereyağı ve doğranmış soğan ilave edilip birlikte kavrulur. Mantar ve kuşbaşı doğranmış domatesler ilave edilip kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekinceye kadar pişirilir. Başka bir tencerede 10 dakika ıslatılmış pirinç kavrulur ve etli harç ilave edilir. Üzerine su, tuz ve karabiber eklenir. Pilav pişince tencere bir bezle sarılarak 2 saat demlendirilir. Demlenen pilav yuvarlak servis tabağına ters çevrilir. Üzerine bir su bardağı iri kıyılmış ceviz ve kıyılmış dereotu yayılır.

HATCANA BÖREĞİ
MALZEMELER:
4 su bardağı un
1,5 su bardagi su
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
1 soğan
300 gram yarım yağlı beyaz peynir
1 tatlı kaşığı pulbiber
Kizartmak için: Sıvıyağ
YAPILIŞI:
Un, su ve tuz bir kaba alınıp hamur yoğurulur. 5-10 dakika dinlendirilir. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler alınıp hazır yufka büyüklüğünde ve inceliğinde açılır. Önce iki kanadı ortada birleştirilir. Daha sonra diğer iki kanat birleştirilir. Hamur dörde kesilip küçük kareler eldel edilir. diğer tarafta ,ç harcı için doğranmış soğan, rendelenmiş peynir ve pulbiber harmanlanır. hamurların içine konulan iç harçtan sonra hamur muska şeklinde kapatılır. Isıtılan sıvıyağda kızartılır.

KENEVİR HELVASI
MALZEMELER:
500 gram kenevir tohumu
750 gram üzüm pekmezi
1 su bardağı tuzsuz leblebi
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı badem
1 su bardağı fındık
YAPILIŞI:
Kenevir büyük bir tavaya alınıp rengi değişene kadar kavrulur. Diğer tarafta pekmez kaynatılıp biraz kıvamı koyulaşması sağlanır. Kenevir kavrulunca içine iri çekilmiş fındık, ceviz ve badem eklenir. Leblebi un gibi olacak şekilde robottan geçirilir. Servis kabının içine toz haldeki leblebi yayılır. Isınan kuruyemişler kaynayan pekmez ile biraz karıştırılır. Leblebi tozuyla kaplanan servis kabına yayılır. Soğuduktan sonra servis yapılır.
MALZEMELER:
500 gram kenevir tohumu
750 gram üzüm pekmezi
1 su bardağı tuzsuz leblebi
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı badem
1 su bardağı fındık
YAPILIŞI:
Kenevir büyük bir tavaya alınıp rengi değişene kadar kavrulur. Diğer tarafta pekmez kaynatılıp biraz kıvamı koyulaşması sağlanır. Kenevir kavrulunca içine iri çekilmiş fındık, ceviz ve badem eklenir. Leblebi un gibi olacak şekilde robottan geçirilir. Servis kabının içine toz haldeki leblebi yayılır. Isınan kuruyemişler kaynayan pekmez ile biraz karıştırılır. Leblebi tozuyla kaplanan servis kabına yayılır. Soğuduktan sonra servis yapılır.
KİKİRDEKLİ KESME ÇORBA MALZEMELER:
5 su bardağı su
1 su bardağı süzme yoğurt
1 çay kaşığı tuz
Erişte hamuru için:
1 su bardağı un
1 yumurta
Yarım çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Kikirdek hamuru için:
1 su bardağı un
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı tereyağı
YAPILIŞI :
Erişte için un, yumurta, su ve tuz yoğurulur. Hamur oklava ile açılıp kareler kesilir. 1-2 saat bekletilerek kuruması sağlanır. Su ile bir tencereye alınıp diri kalacak şekilde haşlanır. Yoğurt hamurla pişen sıcak su ile yavaş yavaş açılır. Karıştırarak eriştelere eklenir ve karıştırılarak pişrilir. Kikirdek için un, yumurta ve tuz ile sert kıvamda bir hamur yoğurulur. arpa şehriyeden biraz daha büyük olacak şekilde kesilip kurutulur. kuruyan kikirdekler eriyen tereyağında kavrulur. Kikirdekler çorbanın üzerine gezdirilip sıcak olarak servis yapılır.

TOKAT KEBABI
MALZEMELER
3 - 4 patlıcan
2-3 patates
2-3 baş sarımsak
750 gr. parça kuzu et
3-4 yerli biber (köy biberi)
3 domates
100-150 gr. kuyruk yağı
YAPILIŞI
Patlıcanlar 10 cm'lik halkalar şeklinde kesilir. Daha sonra ortadan ikiye kesilip tuzlanarak açısı çıkartılır. Sudan geçirilip tuzundan arındırılır. İkiye kesilen patlıcanların arasına kuyruk yağı parçalar halinde konarak birleştirilir. Tepsiye patlıcan, et, halka şeklinde doğranmış patates dizilir. Sebzeler ve et bitene kadar işleme devam edilir. Aralarına sarımsaklar sıkıştırılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Üzeri tam kızarmadan çıkartılıp halka şeklinde doğranmış domates ve dilimlenmiş biberler yerleştirilip tekrar fırınlanır.
POFUDUK BÖREK MALZEMELER
250 gr. çökelek
1 demet maydanoz
1 demet taze soğan
2 çorba kaşığı sıvı yağ
HAMURU İÇİN:
1 paket yaş maya
1,5 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Un
ÜZERİ İÇİN:
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI:
İç malzemesi için çökelek, ince kıyılmış maydanoz, doğranmış taze soğan ve tuz karıştırılır.
Hamuru için; maya, su, tuz, şeker ve un ile yumuşak bir hamur elde edilir ve mayalandırılır. Hamur ikiye bölünür, merdane ile açılıp sıvı yağ yardımıyla genişletilir. İçine çökelekli iç malzemesi yayılıp rulo şeklinde sarılır. 2 parmak kalınlığında dilimlenir. Yağlanmış tepsiye dizilen hamurların kenarına yoğurt sıvı yağ karışımından sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

LAHANA DOLMASI:
MALZEMELER:
Orta boy lahana
3 - 4 parça kemikli et
1 soğan
Yarım kg orta yağlı dana kıyma
Yarım kg pilavlık pirinç
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber,
1 çorba kaşığı salça
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber,
SOS İÇİN:
3 - 4 soğan
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI:
Lahana yaprakları tuzlu suda haşlanıp süzüldükten sonra soğumaya bırakılır. Soğan, kıyma, pirinç tereyağı, salça, kıyılmış maydanoz ve baharatlar yoğurularak iç harcı hazırlanır. Diğer tarafta sos için soğanlar piyazlık doğranıp tereyağı ve zeytin yağı karışımında sotelenir. Salça ve tuz eklenip kokusu çıkana kadar kavrulmaya devam edilir. Üzerine bir çay bardağı sıcak su eklenip kenara alınır. Lahana yapraklarına iç harcı konularak sarılır. Kemikli et tencerede arkalı önlü kızartılır. Üzerine sarmaların yarısı dizilip üzerine sosun yarısı gezdirilir. Kalan sarmalar da dizildikten sonra sosun tamamı dökülür. Dolmaların arasından gözükecek kadar sıcak su eklenir. Üzerine porselen bir tabak yerleştirilip kapağı kapalı olarak önce yüksek daha sonra orta ateşte pişirilir.
3 - 4 soğan
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI:
Lahana yaprakları tuzlu suda haşlanıp süzüldükten sonra soğumaya bırakılır. Soğan, kıyma, pirinç tereyağı, salça, kıyılmış maydanoz ve baharatlar yoğurularak iç harcı hazırlanır. Diğer tarafta sos için soğanlar piyazlık doğranıp tereyağı ve zeytin yağı karışımında sotelenir. Salça ve tuz eklenip kokusu çıkana kadar kavrulmaya devam edilir. Üzerine bir çay bardağı sıcak su eklenip kenara alınır. Lahana yapraklarına iç harcı konularak sarılır. Kemikli et tencerede arkalı önlü kızartılır. Üzerine sarmaların yarısı dizilip üzerine sosun yarısı gezdirilir. Kalan sarmalar da dizildikten sonra sosun tamamı dökülür. Dolmaların arasından gözükecek kadar sıcak su eklenir. Üzerine porselen bir tabak yerleştirilip kapağı kapalı olarak önce yüksek daha sonra orta ateşte pişirilir.
HANIM GÖBEĞİ TATLISI MALZEMELER:
2,5 su bardağı un
2 su bardağı su
250 gr margarin
4 yumurta
1 tutam tuz
KIZARTMAK İÇİN:
2 su bardağı sıvı yağ
ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Çeyrek limonun suyu
ÜZERİ İÇİN:
Hindistan cevizi
Toz antep fıstığı
YAPILIŞI:
İlk olarak şerbeti için su, şeker ve limon suyu bir tencerede yaklaşık 10 dakika kaynatılıp soğumaya bırakılır. 2 su bardağı suya margarin eklenip karıştırılarak kaynatılır. Elenmiş un ve tuz eklenip karıştırılarak pişirilir. Tencere ocaktan alınıp biraz soğuduktan sonra teker teker yumurtalar yedirilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlandıktan sonra ortası delinerek şekillendirilir. Kızgın yağda kızartılır. Soğumuş şerbete atılıp 5 dakika bekletildikten sonra servis tabağına alınır. Hindistan cevizi ve toz antep fıstığı ile süslenerek servis yapılır
TAHİNLİ KATMERMALZEMELER:
2 kg un
Tuz
Aldığı kadar su
Sos için:
7-8 çorba kaşığı iç yağ
5-6 çorba kaşığı tahin
Tuz
YAPILIŞI:
Un, su ve tuz yoğurulup yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur bezelere ayrılır. Bezeler yufka şeklinde açılır. Diğer tarafta eritilen iç yağa tahin ve bir tutam tuz eklenip karıştırılır. Karışım açılan yufkaların üzerine sürülür. Hamurlar ortada ikiye kesilip rulo şeklinde sarılır. Hamurlar buzdolabında bekletilerek donması sağlanır. Hamurlar tekrar açılıp teflon tavada kızartılır. (isteğe bağlı olarak tahinli yağın üzerine toz şeker serpilerek de hazırlanabilir.)

KURŞUN AŞI
MALZEMELER:
1 kg düğürcük (ince bulgur)
2 yumurta
3-4 diş sarımsak
750 gram un
Tuz, karabiber, kimyon
Sosu için:
2 soğan
Yarım kg kuşbaşı et
1.5 çorba kaşığı biber salçası
1.5 çorba kaşığı domates salçası
Pulbiber
2.5 su bardağı haşlanmış nohut
2.5 su bardağı haşlanmış mercimek
YAPILIŞI:
İnce bulgur bir kaba alınıp üzeri 1 parmak geçecek kadar sıcak su eklenir. Kapağı kapalı olarak yarım saat bekletilerek şişmesi sağlanır. Bulgur ılıdıktan sonra yumurtalar, baharatlar ve sarımsak eklenip yoğurulur. Son olarak un eklenip tekrar yoğurulur. Hamurdan nohut büyüklüğünde toplar hazırlanır. Bir tencerede yemeklik doğranmış soğanla kuşbaşı et kavrulur. Biber ve domates salçası eklenir. Tencereye su eklenip kaynadıktan sonra bulgur topları eklenir. 20-25 dakika kadar pişirilir. Haşlanmış mercimek ve nohut eklendikten sonra dakika birlikte pişirilir. Tuz eklenir. İsteğe bağlı olarak nane ve pulbiber eklenir.

PAÇANGA BÖREĞİ
MALZEMELER:
4 yufka
250 gram pastırma
2-3 domates
2-3 biber
200 gram kaşar peyniri
Sos için:
Yarım kg süt
3 yumurta
Yarım şişe maden suyu
1 su bardağı zeytinyağı
Tuz
Üzeri için:
1 yumurta
Susam
YAPILIŞI
Sos için süt, yumurta ve zeytinyağı iyice çırpılır. Tuz ve maden suyu eklenip karıştırılır. Yufkalardan biri düz bir zemine serilir. Hazırlanan sostan sürülür. Üzerine ikinci yufka serilip tekrar sos sürülür. Yufka 8 eşit üçgen olacak şekilde kesilir. Üçgenlerin üzerine ikişer dilim pastırma, kaşar dilimi, domates ve biber yerleştirilir. Yufkalar kalın olacak şekilde sarılıp fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine çırpılmış yumurta sürülüp susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 fırında pişirilir.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder