18 Mart 2014 Salı

Kremalı Kemalpaşa Tatlısı Tarifi

MALZEMELER

1 paket kemalpaşa tatlısı (25 adet)...

Kemalpaşa tatlısı için şeker ve su
5 su bardağı süt
2 dolu yemek kaşığı buğday nişastası
2 dolu yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 tatlı kaşığı vanilya
Ayrıca üzerine serpmek için: Hindistan cevizi

Kremalı Kemalpaşa Tatlısı Tarifi

Kemalpaşa tatlılarını üzerindeki tarife göre pişirelim.
Geniş ve derin bir tencere de sık sık karıştırarak pişirelim ki tatlılar şerbetini eşit olarak çeksin.
Pişen kemalpaşa tatlılarını borcama alalım.
Hindistan cevizi, şeker, un ve nişastayı tencereye alarak karıştıralım.
Üzerine sütü ekleyelim ve karıştırarak pişirelim.
Krema kıvamına geldiğinde üzerine vanilyayı ekleyelim ve ocaktan indirelim.
Arada topaklanmalar oldu ise mikser ile çırpalım.
Hazırladığımız muhallebiyi tatlıların üzerine dökerek yayalım.
Süslemek için üzerine servis yapmadan önce hindistan cevizi dökelim ve bademler ile süsleyelim...
Kremalı Kemalpaşa Tatlısı Tarifi

MALZEMELER

1 paket kemalpaşa tatlısı (25 adet)
Kemalpaşa tatlısı için şeker ve su
5 su bardağı süt
2 dolu yemek kaşığı buğday nişastası
2 dolu yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 tatlı kaşığı vanilya
Ayrıca üzerine serpmek için: Hindistan cevizi

Kremalı Kemalpaşa Tatlısı Tarifi

Kemalpaşa tatlılarını üzerindeki tarife göre pişirelim.
Geniş ve derin bir tencere de sık sık karıştırarak pişirelim ki tatlılar şerbetini eşit olarak çeksin.
Pişen kemalpaşa tatlılarını borcama alalım.
Hindistan cevizi, şeker, un ve nişastayı tencereye alarak karıştıralım.
Üzerine sütü ekleyelim ve karıştırarak pişirelim.
Krema kıvamına geldiğinde üzerine vanilyayı ekleyelim ve ocaktan indirelim.
Arada topaklanmalar oldu ise mikser ile çırpalım.
Hazırladığımız muhallebiyi tatlıların üzerine dökerek yayalım.
Süslemek için üzerine servis yapmadan önce hindistan cevizi dökelim ve bademler ile süsleyelim...
Hayat olması gerektiği gibi değildir. Olduğu gibidir. Onu değiştiren onunla başa çıkma biçimimizdir.
SAMSA TATLISI
Malzemeler:
10 adet milföy hamuru,1 su bardağı ceviz içi,fındık veya fıstık içi(isteğinize bağlı),1 adet yumurta,2 yemek kaşığı şeker
Şerbet için malzemeler:3,5 su bardağı şeker,3,5 su bardağı su,yarım limon suyu
Yapılışı:Milföyler iyice çözülüp yumuşadıktan sonra 1 karışa denk gelicek şekilde enine boyuna merdaneyle açıyoruz.Ayrı bir kapta hazırladığımız ceviz içine 2 yumurtanın akını ve 2 yemek kaşığı şekeri ekliyoruz.Karıştırdığımız bu harcı milföyün içine dilediğimiz kadar koyduktan sonra rulo halinde sarıyoruz.Dilediğiniz genişlikte dilimleyip tepsiye diziyoruz.Üzerine önceden ayırdığımız yumurta sarılarını sürüp önceden ısıtılmış fırına atıp şerbetini hazırlamaya başlıyoruz.Şeker ve suyumuzu tencerede 15 dk kaynattıktan sonra limonu sıkıp altını kapatıyoruz.Pişen milföylerin üzerine sıcak şerbeti(milföyler ve şerbet mutlaka sıcak olsun) gezdirdikten sonra soğumaya bırakabilirsiniz.Afiyet olsun… PELİNN
Fotoğraf: SAMSA TATLISI
Malzemeler:
10 adet milföy hamuru,1 su bardağı ceviz içi,fındık veya fıstık içi(isteğinize bağlı),1 adet yumurta,2 yemek kaşığı şeker
Şerbet için malzemeler:3,5 su bardağı şeker,3,5 su bardağı su,yarım limon suyu
Yapılışı:Milföyler iyice çözülüp yumuşadıktan sonra 1 karışa denk gelicek şekilde enine boyuna merdaneyle açıyoruz.Ayrı bir kapta hazırladığımız ceviz içine 2 yumurtanın akını ve 2 yemek kaşığı şekeri ekliyoruz.Karıştırdığımız bu harcı milföyün içine dilediğimiz kadar koyduktan sonra rulo halinde sarıyoruz.Dilediğiniz genişlikte dilimleyip tepsiye diziyoruz.Üzerine önceden ayırdığımız yumurta sarılarını sürüp önceden ısıtılmış fırına atıp şerbetini hazırlamaya başlıyoruz.Şeker ve suyumuzu tencerede 15 dk kaynattıktan sonra limonu sıkıp altını kapatıyoruz.Pişen milföylerin üzerine sıcak şerbeti(milföyler ve şerbet mutlaka sıcak olsun) gezdirdikten sonra soğumaya bırakabilirsiniz.Afiyet olsun…SAMSA TATLISI
Malzemeler:
10 adet milföy hamuru,1 su bardağı ceviz içi,fındık veya fıstık içi(isteğinize bağlı),1 adet yumurta,2 yemek kaşığı şeker
Şerbet için malzemeler:3,5 su bardağı şeker,3,5 su bardağı su,yarım limon suyu
Yapılışı:Milföyler iyice çözülüp yumuşadıktan sonra 1 karışa denk gelicek şekilde enine boyuna merdaneyle açıyoruz.Ayrı bir kapta hazırladığımız ceviz içine 2 yumurtanın akını ve 2 yemek kaşığı şekeri ekliyoruz.Karıştırdığımız bu harcı milföyün içine dilediğimiz kadar koyduktan sonra rulo halinde sarıyoruz.Dilediğiniz genişlikte dilimleyip tepsiye diziyoruz.Üzerine önceden ayırdığımız yumurta sarılarını sürüp önceden ısıtılmış fırına atıp şerbetini hazırlamaya başlıyoruz.Şeker ve suyumuzu tencerede 15 dk kaynattıktan sonra limonu sıkıp altını kapatıyoruz.Pişen milföylerin üzerine sıcak şerbeti(milföyler ve şerbet mutlaka sıcak olsun) gezdirdikten sonra soğumaya bırakabilirsiniz.Afiyet olsun… PELİNN
Fotoğraf: SAMSA TATLISI
Malzemeler:
10 adet milföy hamuru,1 su bardağı ceviz içi,fındık veya fıstık içi(isteğinize bağlı),1 adet yumurta,2 yemek kaşığı şeker
Şerbet için malzemeler:3,5 su bardağı şeker,3,5 su bardağı su,yarım limon suyu
Yapılışı:Milföyler iyice çözülüp yumuşadıktan sonra 1 karışa denk gelicek şekilde enine boyuna merdaneyle açıyoruz.Ayrı bir kapta hazırladığımız ceviz içine 2 yumurtanın akını ve 2 yemek kaşığı şekeri ekliyoruz.Karıştırdığımız bu harcı milföyün içine dilediğimiz kadar koyduktan sonra rulo halinde sarıyoruz.Dilediğiniz genişlikte dilimleyip tepsiye diziyoruz.Üzerine önceden ayırdığımız yumurta sarılarını sürüp önceden ısıtılmış fırına atıp şerbetini hazırlamaya başlıyoruz.Şeker ve suyumuzu tencerede 15 dk kaynattıktan sonra limonu sıkıp altını kapatıyoruz.Pişen milföylerin üzerine sıcak şerbeti(milföyler ve şerbet mutlaka sıcak olsun) gezdirdikten sonra soğumaya bırakabilirsiniz.Afiyet olsun…
Yağ Mantısı

Hamur malzemesi:

- 2 su bardağı un...

- 1 yemek kaşığı toz maya
- Mayalanmayı hızlandırması için 1 tatlı kaşığı toz şeker
- Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar su
- Tuz

Harç malzemesi:

- 250 gr kıyma
- 1 soğan rendesi
- Kırmızı biber
- Karabiber
- Tuz

Sos malzemesi:

- Yarım kilo yoğurt
- 2-3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı tereyağı ya da isteğe göre sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı nane
- Domates sosu için 2 yemek kaşığı salça

Yapılışı:

Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar hamur malzemeleri yoğrulur. Unlanmış masada oklava ile kalınca açılarak iri karelere bölünür (5cmX5cm). Harç malzemesi karıştırılır. Harçtan parçalar alınarak karelerin içlerine koyulur. Kareler dört köşeleri birleştirilerek bohça şeklinde kapatılır. Ardından açık kalan kısımlarda sıkıştırılır. Kızgın yağda kızartılır.

Yoğurt ve sarımsak çırpılarak sarımsak sosu hazırlanır. Tereyağında nane yakılır. 2 yemek kaşığı salça biraz tereyağında kavrulup 1 çay bardağı su ile sulandırılıp koyulaşıncaya kadar pişirilerek domates sosu hazırlanır.

Tabağa servis edilen mantının üzerine sarımsak sosu, üzerine domates sosu ve en üste yanmış nane gezdirilerek sıcak servis yapılır.

Yumurtalı Köfte

Malzemeler:

- 2 su bardağı ince bulgur (kısırlık)...

- 1 adet büyük soğan
- 4 diş sarımsak
- 1 demet maydanoz
- 5 sap yeşil soğan
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 5 yumurta
- 1 yemek kaşığı isot
- 1,5 yemek kaşığı biber salçası
- 1/2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tutam tuz

Yapılışı:

İsot az miktar suda 20 dakika ıslanmaya bırakılır.

Bu arada, bulgura en son katılacak olan yeşillikler (maydanoz, yeşil soğan) ince doğranır ve bir kenara ayrılır.

Bulgurla beraber yoğurmak üzere kuru soğan ve sarımsaklar çok ince doğranır. Bunlar ölçülü bulgur, ıslanmış isot, biber ve domates salçaları ve karabiberle beş dakika yoğurulur. Bulgurların yumuşaması için karışıma 1 su bardağı kaynar su eklenir ve bu şekilde bulgurlar yumuşayıncaya kadar yoğurmaya devam edilir.

Bulgurlar yumuşadıktan sonra doğranmış yeşillikler, kimyon ve tuz karışıma eklenerek beş dakika da böyle yoğurulur.

Derin bir tavaya bir su bardağı sıvı yağ ve bir yemek kaşığı tereyağı koyularak iyice kızdırılır. Beş yumurta bir kapta iyice çırpılıp az miktarda tuz ekledikten sonra kızgın yağda omlet gibi kızartılır.

Kızartılan yumurta yağdan çıkarılır. Kalan yağdan bir yemek kaşığı alınarak bulgurun üzerine gezdirilir. Yumurtanın yarısı da bulgura katılarak bir iki dakika yoğurulur.

Yumurtanın diğer yarısı bulgurun içinde kaybolmayacak kadar az yoğurulduktan sonra birer tutam alınarak tabaklara köfteler dökülür. Bir diğer servis şekli de bulguru kısır gibi tek bir tabakta ortaya koymaktır. Bunun için yoğurulan bulgurun tamamı bir tabağa koyulup, yumurtanın ayrılan yarısı parçalanarak köftenin üzerine dökülür. Tere, semizotu, domates vs. eşliğinde sıcak servis yapılır.
Guacamole

Meksika mutfağının ünlü mezesi Guacamole için;

Malzemeler (2 kişilik):...


- 2 adet olgun avokado
- 1 adet orta boy kuru soğan (ya da 2 adet taze soğanın beyaz kısmı)
- 1 adet orta boy domates
- Toz haline getirilmiş bir cayena (kurutulmuş acı kırmızı biber) ya da bir jalapeño (yeşil acı meksika biberi)
- 1/2 limon suyu
- 1 çay kaşığı ince doğranmış taze kişniş
- Tuz
- İsteğe göre 1 küçük diş sarımsak

Yapılışı:

Avokadoları soymadan önce tüm diğer malzemeleri hazırlayın. Böylece avokadoların hava ile temas ederek kararmasını önleyeceksiniz.

Soğanı soyun ve çok ince doğrayın. Domatesi soyun, çekirdeklerini çıkarın ve küçük küpler halinde doğrayın. 5-6 yaprak kişnişi saplarından ayırın ve ince ince kıyın. Kişnişin çok kuvvetli bir tadı olduğunu ve ölçüsünü kaçırdığınızda tüm yemeğin sadece kişniş tadacağını unutmayın.

Acı biberleri de ince ince doğrayın. 1 çay kaşığından fazla olmamasına dikkat edin. Eğer kuru kırmızı biber kullanacaksanız bunu toz haline gelene kadar havanda dövün.

Tüm malzemeler hazırlandıktan sonra avokadoları ikiye bölün. Çekirdeklerini çıkarıp kabuklarını soyun. Avokado etlerini bir çatal yardımıyla içinde irice parçalar kalacak şekilde ezin ve kararmaması için buna yarım limon suyu ekleyerek iyice karıştırın.
Avokado püresine daha önceden hazırlanan malzemeleri ve tuzu ilave edin. İsteğe göre çok ince kıyılmış sarımsak ekleyin. Gerekiyorsa daha fazla tuz, acı ya da kişniş ekleyebilirsiniz.
Muhafaza ederken sosun kararmasını en aza indirmek için, avokado çekirdeklerinden bir tanesini atmayın ve bunu guacamolenin ortasına yerleştirerek muhafaza edin. Muhafaza ederken sosu bir folyoyla kapatın. Folyo ile sos arasında hava kalmaması için folyonun sosa değiyor olduğundan emin olun. Bu şekilde daha uzun süre kararmadan muhafaza edilebilir.
Guacamole sosunu soğuk olarak ve mısır cipsleri ile birlikte servis edin.
>Guacamole

Meksika mutfağının ünlü mezesi Guacamole için;

Malzemeler (2 kişilik):

- 2 adet olgun avokado
- 1 adet orta boy kuru soğan (ya da 2 adet taze soğanın beyaz kısmı)
- 1 adet orta boy domates
- Toz haline getirilmiş bir cayena (kurutulmuş acı kırmızı biber) ya da bir jalapeño (yeşil acı meksika biberi)
- 1/2 limon suyu
- 1 çay kaşığı ince doğranmış taze kişniş
- Tuz
- İsteğe göre 1 küçük diş sarımsak

Yapılışı:

Avokadoları soymadan önce tüm diğer malzemeleri hazırlayın. Böylece avokadoların hava ile temas ederek kararmasını önleyeceksiniz.

Soğanı soyun ve çok ince doğrayın. Domatesi soyun, çekirdeklerini çıkarın ve küçük küpler halinde doğrayın. 5-6 yaprak kişnişi saplarından ayırın ve ince ince kıyın. Kişnişin çok kuvvetli bir tadı olduğunu ve ölçüsünü kaçırdığınızda tüm yemeğin sadece kişniş tadacağını unutmayın.

Acı biberleri de ince ince doğrayın. 1 çay kaşığından fazla olmamasına dikkat edin. Eğer kuru kırmızı biber kullanacaksanız bunu toz haline gelene kadar havanda dövün.

Tüm malzemeler hazırlandıktan sonra avokadoları ikiye bölün. Çekirdeklerini çıkarıp kabuklarını soyun. Avokado etlerini bir çatal yardımıyla içinde irice parçalar kalacak şekilde ezin ve kararmaması için buna yarım limon suyu ekleyerek iyice karıştırın.

Avokado püresine daha önceden hazırlanan malzemeleri ve tuzu ilave edin. İsteğe göre çok ince kıyılmış sarımsak ekleyin. Gerekiyorsa daha fazla tuz, acı ya da kişniş ekleyebilirsiniz.

Muhafaza ederken sosun kararmasını en aza indirmek için, avokado çekirdeklerinden bir tanesini atmayın ve bunu guacamolenin ortasına yerleştirerek muhafaza edin. Muhafaza ederken sosu bir folyoyla kapatın. Folyo ile sos arasında hava kalmaması için folyonun sosa değiyor olduğundan emin olun. Bu şekilde daha uzun süre kararmadan muhafaza edilebilir.

Guacamole sosunu soğuk olarak ve mısır cipsleri ile birlikte servis edin.
İstiridyeli Somon Köfteleri

Yine İspanyol mutfağından bir tarif..

Malzemeler:...


- 800 gr. somon balığı (isteğe göre beyaz etli bir balık da kullanılabilir)
- 400 gr. istiridye
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı krema
- 1 yemek kaşığı galete unu
- 3 diş sarımsak
- 1 adet büyük soğan
- 1/2 su bardağı beyaz şarap
- 1/2 su bardağı balık suyu ya da aynı ölçüde suda eritilmiş 1 adet balık bulyon
- 2-3 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
- 2-3 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
- Köfteleri bulamak için yeterince un
- Kızartma için sıvıyağ

Yapılışı:

İstiridyeleri 2-3 tatlı kaşığı şekerle tatlandırdığınız suya koyarak bir saat kadar bekletin. Bu işlem onları kusturacak ve içlerinde kalan kumu dışarı atmalarını sağlayacaktır. Bu süre sonunda istiridyeleri bir süzgeç yardımıyla bol suda yıkayın.

Balığın kılçıklarını ve derisini temizleyin. Temizlenmiş balık etini yarım soğan ve bir diş sarımsakla mikserden geçirerek ufalayın ve derin bir kaba alın. Karışıma ince kıyılmış dereotunu ve bir miktar tuzu da ekleyip yoğurun. Çırpılmış yumurtayı ve galete ununu da ilave edin. Köftelerin hazırlanabileceği kıvamı yakalamak için gerekmesi durumunda karışıma biraz un ekleyin. Elde ettiğiniz harçdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlak köfteler hazırlayın.

Geniş bir tavada bol sıvıyağı kızdırın. Köfteleri una bulayıp iyice kızartın. Kızaran balık köftelerini kağıt havlu üzerine koyarak fazla yağını akıtın ve bir kenara kaldırın.

Kızartma yaptığınız tavadaki yağ fazlasını dökerek soğanın ince kıyılmış diğer yarısını ve yine ince kıyılmış diğer iki sarımsağı kavurun. Sarımsakların rengi değişmeden tavaya çiğden istiridyeleri ekleyin. Tavanın kapağını kapatın ve istiridyeler açılıncaya kadar pişirin. İstiridyeler açıldıktan sonra tavaya şarabı, balık suyunu ya da 1 su bardağı sıcak suda erittiğiniz tavuk bulyonu ve köfteleri ekleyin. Tavanın kapağını tekrar kapatın ve 10 dakika daha pişirin. Tavayı ateşden almadan beş dakika önce ince kıyılmış maydanozu köftelerin üzerine serperek kapağı yeniden kapatın. Sıcak servis
>İstiridyeli Somon Köfteleri

Yine İspanyol mutfağından bir tarif..

Malzemeler:

- 800 gr. somon balığı (isteğe göre beyaz etli bir balık da kullanılabilir)
- 400 gr. istiridye
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı krema
- 1 yemek kaşığı galete unu
- 3 diş sarımsak
- 1 adet büyük soğan
- 1/2 su bardağı beyaz şarap
- 1/2 su bardağı balık suyu ya da aynı ölçüde suda eritilmiş 1 adet balık bulyon
- 2-3 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
- 2-3 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
- Köfteleri bulamak için yeterince un
- Kızartma için sıvıyağ

Yapılışı:

İstiridyeleri 2-3 tatlı kaşığı şekerle tatlandırdığınız suya koyarak bir saat kadar bekletin. Bu işlem onları kusturacak ve içlerinde kalan kumu dışarı atmalarını sağlayacaktır. Bu süre sonunda istiridyeleri bir süzgeç yardımıyla bol suda yıkayın.

Balığın kılçıklarını ve derisini temizleyin. Temizlenmiş balık etini yarım soğan ve bir diş sarımsakla mikserden geçirerek ufalayın ve derin bir kaba alın. Karışıma ince kıyılmış dereotunu ve bir miktar tuzu da ekleyip yoğurun. Çırpılmış yumurtayı ve galete ununu da ilave edin. Köftelerin hazırlanabileceği kıvamı yakalamak için gerekmesi durumunda karışıma biraz un ekleyin. Elde ettiğiniz harçdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlak köfteler hazırlayın.

Geniş bir tavada bol sıvıyağı kızdırın. Köfteleri una bulayıp iyice kızartın. Kızaran balık köftelerini kağıt havlu üzerine koyarak fazla yağını akıtın ve bir kenara kaldırın.

Kızartma yaptığınız tavadaki yağ fazlasını dökerek soğanın ince kıyılmış diğer yarısını ve yine ince kıyılmış diğer iki sarımsağı kavurun. Sarımsakların rengi değişmeden tavaya çiğden istiridyeleri ekleyin. Tavanın kapağını kapatın ve istiridyeler açılıncaya kadar pişirin. İstiridyeler açıldıktan sonra tavaya şarabı, balık suyunu ya da 1 su bardağı sıcak suda erittiğiniz tavuk bulyonu ve köfteleri ekleyin. Tavanın kapağını tekrar kapatın ve 10 dakika daha pişirin. Tavayı ateşden almadan beş dakika önce ince kıyılmış maydanozu köftelerin üzerine serperek kapağı yeniden kapatın. Sıcak servis yapın.
Domates Yatağında Ton Balığı

Yine İspanyol mutfağından bir lezzet.. Bu tarifi yapmak için etinizi, ton balığının alt kısmında, başının bittiği yerde bulunan üçgen şeklindeki bölgeden seçmenizi tavsiye ediyorum. Bu bölge ton balığının en makbul yeridir ve diğer yerlerindeki etlerden çok daha yumuşak ve lezzetlidir.

Malzemeler (4 kişi)...


- 1 kg taze ton balığı
- 8 adet olgun domates
- 1 baş sarımsak
- 2 adet orta boy soğan
- 300 ml sızma zeytinyağı
- 50 ml üzüm sirkesi
- Tuz, kekik, fesleğen.

Marine malzemeleri (opsiyonel):

- 3 defne yaprağı
- 1/3 çay bardağı Oyster Souce
- 1/3 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

Ton balığının kılçıksız etini yaklaşık iki parmak kalınlığında filetolar halinde hazırlayın. Marine edilmeden de yapılabileceği gibi, tercih etmeniz durumunda filetoları derin bir kap içine aralarına defne yaprakları koyarak dizin. Üzerine Oyster Souce ve zeytinyağı gezdirin. Bu şekilde 3 saat buzdolabında bekletin.
Domateslerin bütün halde kabuklarını soyun. Hepsini bir fırın kabına koyun. Bir baş sarımsağı da temizlemeden fırın kabına ekleyin. Ölçülü zeytinyağı ve sirkeyi ilave edin. Baharatları ve tuzu ekleyin. Domateslerin durumuna bağlı olarak bir ila bir buçuk saat boyunca 140ºC fırında pişirin.
Domatesler iyice piştiğinde bunları fırından çıkarıp bir bıçak yardımıyla iyice ezin. Sarımsakların lezzetinden yararlanmak için baş sarımsağı ortasından kesin ve yine bir bıçak yardımıyla pişmiş sarımsakları içinden çıkarın. Sarımsakları da domates püresine ilave edin. Keskin bir tat isterseniz, domateslere fırın kabında kalan zeytinyağı ve sirke karışımından bir miktar ekleyebilirsiniz.
Küçük bir tavada az miktar zeytinyağını kızartın. İki adet soğanı soyup bunları söğüş doğrayın. Kızgın yağda iyice pembeleşene kadar kızartın.
Ton filetolarını bir teflon tavada her iki yüzü de iyice kızaracak şekilde pişirin. Tabağın altına domates sosunu, üzerine ton dilimini ve en üste de soğanları koyarak sıcak  servis  yapın
>Domates Yatağında Ton Balığı

Yine İspanyol mutfağından bir lezzet.. Bu tarifi yapmak için etinizi, ton balığının alt kısmında, başının bittiği yerde bulunan üçgen şeklindeki bölgeden seçmenizi tavsiye ediyorum. Bu bölge ton balığının en makbul yeridir ve diğer yerlerindeki etlerden çok daha yumuşak ve lezzetlidir.

Malzemeler (4 kişi)

- 1 kg taze ton balığı
- 8 adet olgun domates
- 1 baş sarımsak
- 2 adet orta boy soğan
- 300 ml sızma zeytinyağı
- 50 ml üzüm sirkesi
- Tuz, kekik, fesleğen.

Marine malzemeleri (opsiyonel):

- 3 defne yaprağı
- 1/3 çay bardağı Oyster Souce
- 1/3 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

Ton balığının kılçıksız etini yaklaşık iki parmak kalınlığında filetolar halinde hazırlayın. Marine edilmeden de yapılabileceği gibi, tercih etmeniz durumunda filetoları derin bir kap içine aralarına defne yaprakları koyarak dizin. Üzerine Oyster Souce ve zeytinyağı gezdirin. Bu şekilde 3 saat buzdolabında bekletin.

Domateslerin bütün halde kabuklarını soyun. Hepsini bir fırın kabına koyun. Bir baş sarımsağı da temizlemeden fırın kabına ekleyin. Ölçülü zeytinyağı ve sirkeyi ilave edin. Baharatları ve tuzu ekleyin. Domateslerin durumuna bağlı olarak bir ila bir buçuk saat boyunca 140ºC fırında pişirin.

Domatesler iyice piştiğinde bunları fırından çıkarıp bir bıçak yardımıyla iyice ezin. Sarımsakların lezzetinden yararlanmak için baş sarımsağı ortasından kesin ve yine bir bıçak yardımıyla pişmiş sarımsakları içinden çıkarın. Sarımsakları da domates püresine ilave edin. Keskin bir tat isterseniz, domateslere fırın kabında kalan zeytinyağı ve sirke karışımından bir miktar ekleyebilirsiniz.

Küçük bir tavada az miktar zeytinyağını kızartın. İki adet soğanı soyup bunları söğüş doğrayın. Kızgın yağda iyice pembeleşene kadar kızartın.

Ton filetolarını bir teflon tavada her iki yüzü de iyice kızaracak şekilde pişirin. Tabağın altına domates sosunu, üzerine ton dilimini ve en üste de soğanları koyarak sıcak

Hiç yorum yok: