18 Mart 2014 Salı

http://benzer.lezzetler.com/santa-luciya-coregi-isvec.html

Kullanılacak malzeme

600 gram un, 
100 gram tereyağı,

100 gram sultani  üzüm,
30 gram maya
100 gram toz şekeri
3  yumurta
yeteri kadar süt ve bir tutam tuz.
**
Yapılışı.
: Sultani üzümleri soğuk suya atıp yumuşatmalı. Mayayı ılık suda eritmeli (suyun fazla sıcak olmamasına dikkat etmek gerektir. Yoksa gereği gibi mayalanmaz). Maya iyice eriyince buna azar azar un katıp oldukça katı bir hamur,
elde etmeli. Bu küçük hamur parçasını yuvarlamalı ve üstünü bir peçeteyle örttükten sonra ılık bir yerde yarım saat kadar mayalanmasını beklemeli. Mayalı hamur iyi kabarınca, kalan unu hamur yoğurma mermerine dökmeli. Ortasını çukurlaştırmalı. Mayalanmış hamur parçasını ufak parçalara bölüp unu üstüne serpiştirmeli. Küçük parçalara bölünmüş yumuşatılmış tereyağıyle iki yumurtayı çukura boşaltmalı. Bir tutam tuzla toz şekerini de una kattıktan sonra vakit vakit süt dökerek karışımı iyice yoğurarak oldukça yumuşak bir hamur elde etmeli. Vakit vakit topaklayıp
kuvvetle yoğurma

 mermerine vurarak yoğurulacak hamur, kıvamını bulunca bunu bir francala gibi yuvarlayıp uzatmalı ve bu uzun bastonu
sekiz eşit parçaya bölmeli. Her parçayı yuvarlayıp uzattıktan sonra bunları saç örgüsü,
spiral veya at nalı biçimlerine getirmeli. Bunların üzerlerine sudan çıkarılıp kurutulmuş çekirdeksiz üzümleri serpiştirmeli ve her çöreği hafifçe yağlanmış ayrı bir yağ kâğıdına sarıp
bir kenarda tekrar mayalanmalarını beklemeli. Çörekler kabarıp iki misli olunca kalan
sonuncu yumurtayı hafifçe çırpmalı ve bir fırçayla bunu çöreklerin üstüne sürmeli. Çörek
hamurlarını 200 dereceye göre kızdırılmış termostatlı fırınlara koyup 15 dakika pişirmeii.
Üzerleri nar gibi kızarınca bunları fırından alıp soğutmalı ve servis tabağına alıp sofraya çıkarmalı.
*****
İsveç'lilerin sabah kahvaltılarında çayla birilikte yedikleri baharatlı isveç keki olarak adlandırabileceğimiz" pepparkaka" sının yapılışı şöyledir;

Kullanılacak malzeme:
1+3/5 bardak un,
3/5 bardak tozşeker,
30 gr. turunç şekerlemesi,
100 gr. tereyağı,
50 gr.
badem içi,
2
yumurta,
yarım bardak
süt,
2 çorba kaşığı baharat karışımı (dövülmüş kişniş, ardıç meyvesi, yenibahar, vanilya, tarçın, mahlep, sahlep)
yarım çorba kaşığı beyazbiber.

Yapılışı: Turunç şekerleme küçük küçük doğranır. 24 cm çapında turta kalıbı yağlanır. Un elenerek hamur yağurma mermerine boşaltılır. Üzerin tozşeker serpilir. Rendelenmiş
limon kabuğu baharat karışımı, beyazbiber, yumurtalar ve oda ısısında yumuşatılmış yağ katılır ve yoğurulur. Zaman zaman az miktarda süt ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir. Hamur yağlanmış olan kalıba boşaltılır spatulayla üstünü düzlt-tikten sonra dövülmüş badem içi serpilir. Orta sıcaklıktaki fınnda 1 saat kadar pişirilir. Kekin pişip pişmediği kibrit çöpü barırarak kontrol edildikten sonra, pişmişse fınndan çıkarılır, ince ve keskin ağızlı bıçakla kekin kalıba yapışıp yapışmadığını kontrol edilir. Yapışık kısımlar bıçakla aynldıktan sonra, başaşağı edilerek servis tabağına alınır. Kek soğuyunca servis yapılır.
*********
Kabak ve kaşar peynirinin muhteşem uyumu sizi de cezb edecek.   tabi ki fırının katacağı lezzet ile ;)

MALZEMELER

2 büyük kabak
4-5 adet domates
2 adet biber
1 iri soğan
3-4 diş sarımsak
6-7 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
ÜZERİNE

Kaşar Peynirli Fırında Kabak Dizme Tarifi

Kabakları yıkayalım ancak kabuklarını soymayalım.
Halkalar şeklinde 0,5 cm kalınlığında dilimleyelim.
Diğer sebzeleri de halka halka dilimleyelim.
Fırın tepsisine bir kabak halkası, bir domates, bir soğan halkası olarak sebzeleri sırayla dizelim.
Biberleri ise aralara sıkıştırın.
Üzerlerine tuz ve karabiber serpin.
Zeytin yağını da gezdirin.
Üzerini folyo ile kapatın ve sebzeler pişene dek üzeri kapalı fırında kalsın.
Sebzeler piştikten sonra folyoyu kaldırın.
Sebzelerin üzerine kaşar peynir rendesini serpiştirin ve tekrar fırına sürün.
Üzeri kızarana dek pişirin.

Kabak ve kaşar peynirinin muhteşem uyumu sizi de cezb edecek. tabi ki fırının katacağı lezzet ile

MALZEMELER

2 büyük kabak...

4-5 adet domates
2 adet biber
1 iri soğan
3-4 diş sarımsak
6-7 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
ÜZERİNE

Kaşar Peynirli Fırında Kabak Dizme Tarifi

Kabakları yıkayalım ancak kabuklarını soymayalım.
Halkalar şeklinde 0,5 cm kalınlığında dilimleyelim.
Diğer sebzeleri de halka halka dilimleyelim.
Fırın tepsisine bir kabak halkası, bir domates, bir soğan halkası olarak sebzeleri sırayla dizelim.
Biberleri ise aralara sıkıştırın.
Üzerlerine tuz ve karabiber serpin.
Zeytin yağını da gezdirin.
Üzerini folyo ile kapatın ve sebzeler pişene dek üzeri kapalı fırında kalsın.
Sebzeler piştikten sonra folyoyu kaldırın.
Sebzelerin üzerine kaşar peynir rendesini serpiştirin ve tekrar fırına sürün.
Üzeri kızarana dek pişirin.
 

Hiç yorum yok: