28 Mart 2014 Cuma

ABUZER KEBABI
MALZEMELER:

750 gram kıyma
5 diş sarımsak...

Tuz, karabiber, pulbiber
3 domates

Üzeri için:
3 soğan
4 biber
5 domates
Tuz
Yarım çay bardağı yağ

YAPILIŞI:
Kıyma, ince kıyılmış sarımsak, baharat ve küçük doğranmış domates ile iyice yoğurulur. Kıymalı harç tepsinin ortasına bastırılarak yayılır. Tepsinin boş kalan kısmına halka halka doğranmış soğanlar dizilir. Üzerlerine dilimlenmiş domates ve biberler dizilir. Tuz serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

ABUZER KEBABI
MALZEMELER:

750 gram kıyma
5 diş sarımsak
Tuz, karabiber, pulbiber
3 domates

Üzeri için:
3 soğan
4 biber
5 domates
Tuz
Yarım çay bardağı yağ

YAPILIŞI:
Kıyma, ince kıyılmış sarımsak, baharat ve küçük doğranmış domates ile iyice yoğurulur. Kıymalı harç tepsinin ortasına bastırılarak yayılır. Tepsinin boş kalan kısmına halka halka doğranmış soğanlar dizilir. Üzerlerine dilimlenmiş domates ve biberler dizilir. Tuz serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
GUBATE
MALZEMELER:
İç harç için:
2 patates
1 soğan...

1 tatlı kaşığı salça
Pulbiber, toz kırmızı biber, tuz, karabiber
Maydanoz

Hamur için:
1 paket maya
1.5 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı şeker

Arası için:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı tahin

Üzeri için:
2 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı pekmez
Susam

YAPILIŞI:
İç malzemesi için patatesler haşlanıp ezilir. Yemeklik doğranmış soğan ve salça ile kavrulur. Baharatlar eklenip karıştırılır. Soğuması için kenara alınır. Hamur için maya, ılık süt, zeytinyağı, tuz ve şeker yoğurulur. Hamur bekletilmeden 3 bezeye ayrılır ve oklava ile açılır. Tereyağı eritilip tahin ile karıştırılır. Açılan hamurların üzerine yağ-tahin karışımı sürülür. Hamurlar üst üste koyulup rulo şeklinde sarılır. Hamur buzdolabında bekletilir. Hamur 2-3 parmak genişliğinde dilimlenir. Hamurlar kahve fincanı tabağı büyüklüğünde açılır. Ortalarına patatesli harçtan konulup kenarları ortaya doğru kapatılır. Üzerlerine yumurta sarısı-pekmez karışımı sürülüp susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

KAYISI SOSLU PASTA
MALZEMELER
Tabanı için:
1 paket yulaflı bisküvi
1 paket burçaklı bisküvi...

4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Yarım çay bardağı fındık içi
Yarım çay bardağı süt

Peynirli harç için:
500 gram labne peyniri
1 su bardağı şeker
200 mlt krema
Yarım limon suyu
1 vanilya çubuğu
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
3 yumurta

Üzeri için:
10 yemek kaşığı kayısı marmeladı
2 su bardağı + 4 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı nişasta

Süslemek için:
Kayısı kompostosu
Badem

YAPILIŞI:
Eritilmiş tereyağı, yulaflı bisküvi ve burçaklı bisküvi rondodan geçirilir. Fındık içi ve süt eklenip tekrara rondodan geçirilir. 26 cm çaplı kelepçeli kalıba bastırılarak yayılır. Buzdolabında yarım saat bekletilir. Diğer tarafta peynirli harç için labne peyniri ve şeker mikserle çırpılır. Krema, limon suyu, vanilya özü, nişasta ve un eklenip tekrar çırpılır. Hafifçe çırpılmış yumurtalar karışıma eklenip yavaşça karıştırılarak yedirilir. Kalıptaki bisküvi tabanının üzerine aktarılır. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 45 dakika pişirilir. Üzeri için kayısı marmeladı 2 su bardağı su ile inceltilip kaynatılır. Nişasta 4 yemek kaşığı su ile açılıp kayısı marmeladına eklenir. 1-2 dakika kaynatılır. Ilıdıktan sonra pişen pastanın üzerine yayılır. Kayısı kompostosu ve bademle süslenir
KAYISI SOSLU PASTA
MALZEMELER
Tabanı için:
1 paket yulaflı bisküvi
1 paket burçaklı bisküvi
4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Yarım çay bardağı fındık içi
Yarım çay bardağı süt

Peynirli harç için:
500 gram labne peyniri
1 su bardağı şeker
200 mlt krema
Yarım limon suyu
1 vanilya çubuğu
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
3 yumurta

Üzeri için:
10 yemek kaşığı kayısı marmeladı
2 su bardağı + 4 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı nişasta

Süslemek için:
Kayısı kompostosu
Badem

YAPILIŞI:
Eritilmiş tereyağı, yulaflı bisküvi ve burçaklı bisküvi rondodan geçirilir. Fındık içi ve süt eklenip tekrara rondodan geçirilir. 26 cm çaplı kelepçeli kalıba bastırılarak yayılır. Buzdolabında yarım saat bekletilir. Diğer tarafta peynirli harç için labne peyniri ve şeker mikserle çırpılır. Krema, limon suyu, vanilya özü, nişasta ve un eklenip tekrar çırpılır. Hafifçe çırpılmış yumurtalar karışıma eklenip yavaşça karıştırılarak yedirilir. Kalıptaki bisküvi tabanının üzerine aktarılır. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 45 dakika pişirilir. Üzeri için kayısı marmeladı 2 su bardağı su ile inceltilip kaynatılır. Nişasta 4 yemek kaşığı su ile açılıp kayısı marmeladına eklenir. 1-2 dakika kaynatılır. Ilıdıktan sonra pişen pastanın üzerine yayılır. Kayısı kompostosu ve bademle süslenir
ŞAKŞUKALI KIRMIZI BİBER DOLMASI
MALZEMELER:
15 közlenmiş kırmızı biber
2 patates
3 patlıcan...

2 kabak
2 yeşil biber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Sos için:
3 domates
1 dal taze sarımsak
Tuz

YAPILIŞI:
Patates, patlıcan ve kabaklar soyulup küp şeklinde doğranır. Biberin çekirdek yatağı çıkartılıp zar şeklinde doğranır. Sebzeler kızartılır. Sos için domateslerin kabukları soyulup küp şeklinde doğranır. Doğranmış sarımsak ile kavrulur. Tuzu eklenir. Sosla kızarmış sebzeler karıştırılır. Karışım kırmızı biberlerin içine doldurulur. Yoğurt ve domates ile servis yapılır.

ŞAKŞUKALI KIRMIZI BİBER DOLMASI
MALZEMELER:
15 közlenmiş kırmızı biber
2 patates
3 patlıcan
2 kabak
2 yeşil biber

Kızartmak için: Sıvıyağ

Sos için:
3 domates
1 dal taze sarımsak
Tuz

YAPILIŞI:
Patates, patlıcan ve kabaklar soyulup küp şeklinde doğranır. Biberin çekirdek yatağı çıkartılıp zar şeklinde doğranır. Sebzeler kızartılır. Sos için domateslerin kabukları soyulup küp şeklinde doğranır. Doğranmış sarımsak ile kavrulur. Tuzu eklenir. Sosla kızarmış sebzeler karıştırılır. Karışım kırmızı biberlerin içine doldurulur. Yoğurt ve domates ile servis yapılır.
KURU KÖFTE
MALZEMELER:

Köfte için:
1 kase köftelik bulgur...

1 yumurta
1 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı un

Sosu için:
1 soğan
1 dal yeşil soğan
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım su bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI
Bulgur sıcak su ile ıslatılıp yarım saat dinlendirilir. Yoğurulduktan sonra yumurta eklenip tekrar yoğurulur. Hamurlaşınca un ve tuz eklenip tekrar yoğurulur. Hamurdan misket büyüklüğünde toplar yapılır. Derin bir tencerede 1 lt su kaynatılır. Tuz serpilip karıştırıldıktan sonra köfteler eklenip haşlanır ve süzülür. Sos için zeytinyağında yemeklik doğranmış soğan kavrulur. Salça eklenip karıştırıldıktan sonra yarım su bardağı sıcak su eklenir kaynatılır. Kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır. Haşlanmış köfteler sos ile karıştırılır. Halka kesilmiş soğan ile süslenerek servis yapılır
KURU KÖFTE
MALZEMELER:

Köfte için:
1 kase köftelik bulgur
1 yumurta
1 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı un

Sosu için:
1 soğan
1 dal yeşil soğan
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım su bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI
Bulgur sıcak su ile ıslatılıp yarım saat dinlendirilir. Yoğurulduktan sonra yumurta eklenip tekrar yoğurulur. Hamurlaşınca un ve tuz eklenip tekrar yoğurulur. Hamurdan misket büyüklüğünde toplar yapılır. Derin bir tencerede 1 lt su kaynatılır. Tuz serpilip karıştırıldıktan sonra köfteler eklenip haşlanır ve süzülür. Sos için zeytinyağında yemeklik doğranmış soğan kavrulur. Salça eklenip karıştırıldıktan sonra yarım su bardağı sıcak su eklenir kaynatılır. Kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır. Haşlanmış köfteler sos ile karıştırılır. Halka kesilmiş soğan ile süslenerek servis yapılır
KÖMBE
MALZEMELER:

Hamur için:
4 su bardağı un...

1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su
250 gram tereyağı

İç malzemesi için:
1 su bardağı sıvıyağ
Yarım kg orta yağlı kıyma
2 patates
3 soğan
1 kase kendir çekirdeği
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
Yarım su bardağı çörek otu
Yarım su bardağı susam
2 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI:
Un havuz şeklinde açılıp ortasına süt ve tuz eklenip yoğurulur. 1 su bardağı su eklenip tekrar yoğurulur ve yarım saat dinlendirilir. İçi için kendir çekirdeği tavada kavrulup rondodan çekilir. Patatesler minik küpler şeklinde doğranır. Kıyma ve yemeklik doğranmış soğan kavrulur. Patatesler ve baharatlar eklenir. Birkaç dakika pişirilip kendir çekirdeği eklenip ocaktan alınır. Hamur tekrar yoğurulup açılır. Tereyağı eritilip ılıtıldıktan sonra hamurun üzerine sürülür. Hamur rulo şeklinde sarılır ve ikiye kesilir. Hamurlar tepsi büyüklüğünde açılır. Üzerine iç harç yayılır. Diğer hamurla üzeri kapatılır. Yoğurtla yumurta çırpılıp hamurun üzerine sürülür. Çatalla şekil verilir. Üzerine 2 yemek kaşığı tereyağı parçalar halinde yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
KORKOTİ SARMA
MALZEMELER:
5 bağ karalahana
3 soğan
Yarım kg kuşbaşı et ...

1.5-2 su bardağı korkoti
1.5 yemek kaşığı salça
Yarım su bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber, maydanoz
YAPILIŞI:
Karalahana yaprakları haşlanıp süzülür. Soğumaya bırakılır. Soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağı ile kavrulur.. Et eklenip rengi değişene kadar kavrulur. Üzerine korkoti ve yarım su bardağı su eklenip pişirilir. Tencere ocaktan alınıp salça, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır. Demlenmeye ve soğumaya bırakılır. İç harç ile karalahanalar sarılır. Tencerenin dibine kemik dizilir. Üzerine sarılmış lahanalar dizilir. Lahanaları geçecek kadar su eklenip 1 saat kadar pişirilir.

KORKOTİ SARMA 
MALZEMELER:
5 bağ karalahana
3 soğan
Yarım kg kuşbaşı et 
1.5-2 su bardağı korkoti
1.5 yemek kaşığı salça
Yarım su bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber, maydanoz

YAPILIŞI: 
Karalahana yaprakları haşlanıp süzülür. Soğumaya bırakılır. Soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağı ile kavrulur.. Et eklenip rengi değişene kadar kavrulur. Üzerine korkoti ve yarım su bardağı su eklenip pişirilir. Tencere ocaktan alınıp salça, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır. Demlenmeye ve soğumaya bırakılır. İç harç ile karalahanalar sarılır. Tencerenin dibine kemik dizilir. Üzerine sarılmış lahanalar dizilir. Lahanaları geçecek kadar su eklenip 1 saat kadar pişirilir.
Kolay Pratik Peynirli Kek Tarifi
http://kolaypratikyemektarifler.blogspot.com
Kolay Pratik Peynirli Kek Tarifi
http://kolaypratikyemektarifler.blogspot.com
MERCİMEKLİ SİNİ MANTISI
MALZEMELER:

Hamur için:
3 su bardağı un...

Tuz
Aldığı kadar su

İç harcı için:
1 su bardağı haşlanmış mercimek
1 soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, kırmızı biber

Sos için:
1 lt su
1-2 yemek kaşığı salça

Üzeri için:
2 çorba kaşığı tereyağı
Pulbiber

YAPILIŞI:
Hamur için malzemeler bir kaba alınıp yoğurulur. Mantı hamuru kıvamındaki hamur dinlenmeye bırakılır. İç harç için soğan yemeklik doğranıp sıvıyağda kavrulur. Soğana haşlanmış mercimek ve baharatlar eklenip karıştırılır. Dinlenen hamur bezelere ayrılıp bezeler yuvarlak şekilde açılır. Hamur karelere kesilir. Karelerin içine mercimekli harçtan konulup kapatılır ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Mantılar önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Sos için su ve salça kaynatılır. Fırından çıkartılan mantıların üzerine gezdirilen sos ile tekrar fırının sıcağında sosu çektirilir. Üzeri için tereyağı eritilip pulbiber yakılır ve mantıların üzerine gezdirilir.
BİBER AŞI
MALZEMELER

1 kg çarliston biber,ve sivri biber
Yarım kg domates...

3  diş  sarımsak
1 tatlı kş  pul biber 

1 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı su
Tuz
 3 yemek kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI
Biberlerin kafa kısımları ve çekirdekleri temizlenip iri parçalar halinde doğranır. Biberler yağda renkleri dönmeden sotelenir. Küp doğranan domatesler, sarımsak,pul biber,pirinç ve tuz eklenir. Hafifçe karıştırdıktan sonra üzerine su eklenip kapağı kapalı olarak pişirilir.

BİBER AŞI
MALZEMELER

1 kg çarliston biber
Yarım kg domates
1 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı su
Tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI
Biberlerin kafa kısımları ve çekirdekleri temizlenip iri parçalar halinde doğranır. Biberler yağda renkleri dönmeden sotelenir. Küp doğranan domatesler, pirinç ve tuz eklenir. Hafifçe karıştırdıktan sonra üzerine su eklenip kapağı kapalı olarak pişirilir.

GÜVEÇTE İÇ PİLAV
MALZEMELER
4 su bardağı pirinç
2 soğan
1 kuzu ciğeri...

1 kahve fincanı zeytinyağı
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
Tarçın, tuz, karabiber, yenibahar
6 su bardağı su

YAPILIŞI:
Soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağı ile güvece alınıp kavrulur. Pirinç, kuş üzümü ve dolmalık fıstık eklenip hafifçe kavrulur. Üzerine su eklenip pişmeye bırakılır. Diğer tarafta kuzu ciğeri küçük küpler şeklinde doğranıp yapışmaz yüzeyli tavada çok az yağ ile kavrulur. Tuzla karıştırıldıktan sonra pişen pilava eklenip karıştırılır.

GÖVEÇTE İÇ PİLAV
MALZEMELER
4 su bardağı pirinç
2 soğan
1 kuzu ciğeri
1 kahve fincanı zeytinyağı
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
Tarçın, tuz, karabiber, yenibahar
6 su bardağı su

YAPILIŞI:
Soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağı ile güvece alınıp kavrulur. Pirinç, kuş üzümü ve dolmalık fıstık eklenip hafifçe kavrulur. Üzerine su eklenip pişmeye bırakılır. Diğer tarafta kuzu ciğeri küçük küpler şeklinde doğranıp yapışmaz yüzeyli tavada çok az yağ ile kavrulur. Tuzla karıştırıldıktan sonra pişen pilava eklenip karıştırılır.
KAYISILI VE ERİKLİ LAHANA SARMASI
MALZEMELER:
1 lahana
Yarım kg dana kıyma
1 su bardağı pirinç...

1 çay bardağı bulgur
1 soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, pulbiber, reyhan
1 su bardağı kuru kayısı
1 su bardağı kuru erik

Sos için:
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı sıvıyağ
Sıcak su
YAPILIŞI:
Lahana yaprakları ayrılıp haşlanıp süzülür ve soğumaya bırakılır. İç harcı için kıyma, pirinç, bulgur, ince doğranmış soğan, sıvıyağ, domates ve biber salçası, baharatlar harmanlanır. İç harç lahana yapraklarına sarılır. Tencereye dizilirken sarmaların arasına kuru kayısı ve erikler yerleştirilir. Sos için sıvıyağ ısırılıp salça kavrulduktan sonra sıcak su eklenerek sos hazırlanır. Tenceredeki sarmaların üzerine gezdirilip pişirilir
KAYISILI VE ERİKLİ LAHANA SARMASI
MALZEMELER:
1 lahana
Yarım kg dana kıyma
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
1 soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, pulbiber, reyhan
1 su bardağı kuru kayısı
1 su bardağı kuru erik

Sos için:
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı sıvıyağ
Sıcak su

YAPILIŞI:
Lahana yaprakları ayrılıp haşlanıp süzülür ve soğumaya bırakılır. İç harcı için kıyma, pirinç, bulgur, ince doğranmış soğan, sıvıyağ, domates ve biber salçası, baharatlar harmanlanır. İç harç lahana yapraklarına sarılır. Tencereye dizilirken sarmaların arasına kuru kayısı ve erikler yerleştirilir. Sos için sıvıyağ ısırılıp salça kavrulduktan sonra sıcak su eklenerek sos hazırlanır. Tenceredeki sarmaların üzerine gezdirilip pişirilir.
 
KESME AŞI
MALZEMELER:
1 su bardağı mercimek

Hamur için:...
1 su bardağı un
1 yumurta
Tuz
Ilık su

Sos için:
1 soğan
1 yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Nane, pulbiber, karabiber

YAPILIŞI:
Hamur için un, yumurta, tuz ve ılık su yoğurulup sert bir hamur hazırlanır. Beze unlu zeminde açılıp erişte şeklinde kesilir. Mercimek ve su çorba tenceresine alınıp haşlanır. Mercimek yumuşamaya başladığında erişteler eklenip kısık ateşte birlikte pişirilir. Sos için ince doğranmış soğan sıvıyağda kavrulur. Üzerine salça ve baharatlar eklenip iyice özleştirdikten sonra çorbaya karıştırılarak yedirilir

KESME AŞI
MALZEMELER:
1 su bardağı mercimek

Hamur için:
1 su bardağı un
1 yumurta
Tuz
Ilık su

Sos için:
1 soğan
1 yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Nane, pulbiber, karabiber

YAPILIŞI:
Hamur için un, yumurta, tuz ve ılık su yoğurulup sert bir hamur hazırlanır. Beze unlu zeminde açılıp erişte şeklinde kesilir. Mercimek ve su çorba tenceresine alınıp haşlanır. Mercimek yumuşamaya başladığında erişteler eklenip kısık ateşte birlikte pişirilir. Sos için ince doğranmış soğan sıvıyağda kavrulur. Üzerine salça ve baharatlar eklenip iyice özleştirdikten sonra çorbaya karıştırılarak yedirilir.
KIYMALI BOHÇA BÖREK
(Çıtır çıtır misss)
yufka
Kıyma
Soğan...

Karabiber
su ve sıvıyağ
Bir kaba su ve sıvıyağ koyup karıştırılır. Bir yufka serilir üzerine sıvıyağ ve su karışımı bolca sürülür.karşılıklı kenarlarından katlanır bir büyük kare elde edilir. Tekrar ikiye katlanır dinlendirilir. Dinlendirilince takrar kat yeri açılacak yani kare haline dönecek.soğan sıvıyağ ve kıyma kavrulur. Tuz karabiber konur. Büyük kare yufkayı bıçakla 4 eş parçaya ayırıp 4 kare elde edeceğiz. Ortasına kavrulmuş kıymalı harç konup bohça gibi kapatılır ve su dolu tabağa iyice batırılır.bir sofra bezi üzerinde süzdürülür ve tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür.diğer yufkalara da aynı yöntem uygulanacak.önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.

KIYMALI BOHÇA BÖREK
(Çıtır çıtır misss)
yufka
Kıyma
Soğan
Karabiber
su ve sıvıyağ 
Bir kaba su ve sıvıyağ koyup karıştırılır. Bir yufka serilir üzerine sıvıyağ ve su karışımı bolca sürülür.karşılıklı kenarlarından katlanır bir büyük kare elde edilir. Tekrar ikiye katlanır dinlendirilir. Dinlendirilince takrar kat yeri açılacak yani kare haline dönecek.soğan sıvıyağ ve kıyma kavrulur. Tuz karabiber konur. Büyük kare yufkayı bıçakla 4 eş parçaya ayırıp 4 kare elde edeceğiz. Ortasına kavrulmuş kıymalı harç konup bohça gibi kapatılır ve su dolu tabağa iyice batırılır.bir sofra bezi üzerinde süzdürülür ve tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür.diğer yufkalara da aynı yöntem uygulanacak.önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.

PÜRELİ ROSTO
MALZEMELER
-8 PARÇA ROSTO (Bonfileden dilimleniyor )
-2 ADET KURU SOĞAN
-1 ADET HAVUÇ...

-1 ÇORBA KAŞIĞI TANE KARABİBER
-3-4 ADET DEFNE YAPRAĞI
-4 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ
-1 TATLI KAŞIĞI KİMYON
-2 ÇAY KAŞIĞI TUZ
-5-6 DİŞ SARIMSAK
-1 ÇORBA KAŞIĞI BİBER SALÇASI
-1 ÇORBA KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
-3 BARDAK SU

YAPILIŞI
Ben rostonun uzun süre piştiğini bildiğim için düdüklü tencerede yaptım ve hakikaten yumuşacık ve süper oldu.Tenceremize sıvıyağımızı koyarak içine etlerimizi koyalım..Etlerin her iki tarafı kızarana ve suyunu salıp çekene kadar kızartalım.İçersine salçamızı ilave ederek kavuralım.Etler konusunda panik yapmayın,hiçbirşey olmuyor.Sonra içersine 4'e bölmüş olduğumuz soğanları,diş diş sarımsakları ve iri iri doğradığımız havuçları koyalım.3 bardak su ilave edelim.Kimyon,tuz,tane karabiber ve defne yapraklarını ilave ederek düdüklü tenceremizin kapağını kapatıyoruz.Yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz.Piştikten ve düdüklü tencere sakinleştikten sonra kapağını açıyoruz.Etlermizi servis kabımıza alıyoruz.İçersinde kalan et suyumuzu tel bir süzgeçten geçirerek 10 dakika kadar kaynatıyoruz.Sonra servis tabağına aldığımız rostonun üzerine gezdiriyoruz.
PÜRELİ ROSTO
MALZEMELER
-8 PARÇA ROSTO (Bonfileden dilimleniyor )
-2 ADET KURU SOĞAN
-1 ADET HAVUÇ
-1 ÇORBA KAŞIĞI TANE KARABİBER
-3-4 ADET DEFNE YAPRAĞI
-4 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ
-1 TATLI KAŞIĞI KİMYON
-2 ÇAY KAŞIĞI TUZ
-5-6 DİŞ SARIMSAK
-1 ÇORBA KAŞIĞI BİBER SALÇASI
-1 ÇORBA KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
-3 BARDAK SU

YAPILIŞI

Ben rostonun uzun süre piştiğini bildiğim için düdüklü tencerede yaptım ve hakikaten yumuşacık ve süper oldu.Tenceremize sıvıyağımızı koyarak içine etlerimizi koyalım..Etlerin her iki tarafı kızarana ve suyunu salıp çekene kadar kızartalım.İçersine salçamızı ilave ederek kavuralım.Etler konusunda panik yapmayın,hiçbirşey olmuyor.Sonra içersine 4'e bölmüş olduğumuz soğanları,diş diş sarımsakları ve iri iri doğradığımız havuçları koyalım.3 bardak su ilave edelim.Kimyon,tuz,tane karabiber ve defne yapraklarını ilave ederek düdüklü tenceremizin kapağını kapatıyoruz.Yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz.Piştikten ve düdüklü tencere sakinleştikten sonra kapağını açıyoruz.Etlermizi servis kabımıza alıyoruz.İçersinde kalan et suyumuzu tel bir süzgeçten geçirerek 10 dakika kadar kaynatıyoruz.Sonra servis tabağına aldığımız rostonun üzerine gezdiriyoruz.
Hımmmmm lokum gibi olmuş...

BAMYA ÇORBASI [KURU BAMYA YEMEĞİ]
MALZEMELER
100 gr.kuru bamya
2 adet büyük boy soğan
2 çorba kaşığı tereyağ...

250 gr tavuk kuşbaşı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1,5 limon suyu
tuz,kırmızı pulbiber
yeteri kadar su[5-6 su bardağı]

YAPILIŞI
İlk olarak bamyaları kuru bir mutfak bezinin arasında ovuşturun ,sonrada biraz tuz ve limon suyu sıktığınız,suda haşlayın ve daha sonra iplerinden sıyırın.
Düdüklü tencereye koyduğunuz yağı iyice kızdırın. Tavuk kuşbaşıları ilave edip ,iyice kavurun.Daha sonra soğanları koyun, bir kaç kez çevirin baharatları ekleyin salçayı ekleyin ve bamyayı ekleyin bir kaç defa karıştırın kaynatılmış suyu ilave edip limon suyunu ekleyip, kapağını kapatın 20 dakika kaynatın.
Eğer normal tencerede pişirmek isterseniz ,tam özünü bulması için 1 saatten fazla kaynaması ve biraz daha fazla su eklemeniz gerekiyor..
Ben orjinal tarife ek olarak,çok yakıştığı için bir kasede haşlanmış nohut ekledim ve tavuk kuşbaşıyla pişirdim.Sizler arzu ederseniz kuzu etiylede pişirebilirsiniz.
Yemeğimizin özelliği,diğer bamya yemeklerine göre daha sulu ve ekşi olması...Limon suyu yerine koruk suyuyla pişerse daha da bir lezzetli oluyor..
BAMYA ÇORBASI [KURU BAMYA YEMEĞİ]
MALZEMELER
100 gr.kuru bamya
2 adet büyük boy soğan
2 çorba kaşığı tereyağ
250 gr tavuk kuşbaşı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1,5 limon suyu
tuz,kırmızı pulbiber
yeteri kadar su[5-6 su bardağı]

YAPILIŞI

İlk olarak bamyaları kuru bir mutfak bezinin arasında ovuşturun ,sonrada biraz tuz ve limon suyu sıktığınız,suda haşlayın ve daha sonra iplerinden sıyırın.
Düdüklü tencereye koyduğunuz yağı iyice kızdırın. Tavuk kuşbaşıları ilave edip ,iyice kavurun.Daha sonra soğanları koyun, bir kaç kez çevirin baharatları ekleyin salçayı ekleyin ve bamyayı ekleyin bir kaç defa karıştırın kaynatılmış suyu ilave edip limon suyunu ekleyip, kapağını kapatın 20 dakika kaynatın.
Eğer normal tencerede pişirmek isterseniz ,tam özünü bulması için 1 saatten fazla kaynaması ve biraz daha fazla su eklemeniz gerekiyor..
Ben orjinal tarife ek olarak,çok yakıştığı için bir kasede haşlanmış nohut ekledim ve tavuk kuşbaşıyla pişirdim.Sizler arzu ederseniz kuzu etiylede pişirebilirsiniz.
Yemeğimizin özelliği,diğer bamya yemeklerine göre daha sulu ve ekşi olması...Limon suyu yerine koruk suyuyla pişerse daha da bir lezzetli oluyor..
ISPANAKLI KOLAY KOL BÖREĞİ
MALZEMELER
3 tane yuflka
1,5 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su ...

2 yemek kaşığı tahin
İÇ HARCI
4 deste ıspanak
2 adet soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tahin
1 yemek kaşığı kırmızı pulbiber
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
ÜZERİ İÇİN
yumurta sarısı
YAPILIŞI
Ispanakları iyice yıkayıp kurutun ve sapları hariç yapraklarını irice doğrayın.Sonrada üzerine kaynar su koyup 5 dakika bekletin ve sonra iyice süzüp,suyunu sıkın.
Soğanları doğrayın ,sıvıyağda hafifce kavurun ve içine ıspanakları koyup,beraberce kavurun.Kavrulan ıspanağınızı ocaktan alın ve hafif soğuduktan sonra içine baharatlarını ve tahini ekleyip,iyice karıştırın.
Sos için su,sıvıyağ ve tahini iyice karıştırın.
İlk yufkanızı tezgahın üzerine serin ve hazırladığınız sostan fırçayla üzerine iyice sürün.Sonrada ıspanaklı harcın 3\1 ni yufkanın bütünne elinizle yayın.Ve bir uçtan başlıyarak dikkatlice rulo hale getirin.Sonrada 10 cm.lik parçalar halinde kesin.Kestiğiniz börekleri strech film serdiğiniz tepsiye dizip,üzerini tekrar strech filmle kapatıp,donması için buzluğa koyun.Diğer 2 yufkanızıda bu şekilde hazırlayıp,buzluğa koyun.
Böreklerinizi pişireceğiniz zaman fırın tepsisine yağlı kağıt serin,böreklerinizi buzlu buzlu tepsiye dizip,yumurta sarısı sürün ve 170 derece fırında ,iyice kızarana kadar pişirin.

 Hımmmmm lokum gibi olmuş...
ISPANAKLI KOLAY KOL BÖREĞİ
MALZEMELER
3 tane yuflka
1,5 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su 
2 yemek kaşığı tahin
İÇ HARCI
4 deste ıspanak
2 adet soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tahin
1 yemek kaşığı kırmızı pulbiber
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
ÜZERİ İÇİN
yumurta sarısı
YAPILIŞI
Ispanakları iyice yıkayıp kurutun ve sapları hariç yapraklarını irice doğrayın.Sonrada üzerine kaynar su koyup 5 dakika bekletin ve sonra iyice süzüp,suyunu sıkın.
Soğanları doğrayın ,sıvıyağda hafifce kavurun ve içine ıspanakları koyup,beraberce kavurun.Kavrulan ıspanağınızı ocaktan alın ve hafif soğuduktan sonra içine baharatlarını ve tahini ekleyip,iyice karıştırın.
Sos için su,sıvıyağ ve tahini iyice karıştırın.
İlk yufkanızı tezgahın üzerine serin ve hazırladığınız sostan fırçayla üzerine iyice sürün.Sonrada ıspanaklı harcın 3\1 ni yufkanın bütünne elinizle yayın.Ve bir uçtan başlıyarak dikkatlice rulo hale getirin.Sonrada 10 cm.lik parçalar halinde kesin.Kestiğiniz börekleri strech film serdiğiniz tepsiye dizip,üzerini tekrar strech filmle kapatıp,donması için buzluğa koyun.Diğer 2 yufkanızıda bu şekilde hazırlayıp,buzluğa koyun.
Böreklerinizi pişireceğiniz zaman fırın tepsisine yağlı kağıt serin,böreklerinizi buzlu buzlu tepsiye dizip,yumurta sarısı sürün ve 170 derece fırında ,iyice kızarana kadar pişirin.
AYVA REÇELİ
1kg ayva
6 tane   karanfil
 1 limon suyu
1/2 bardak su
 5 bardak şeker...
yapılışı:
 Ayvanın kabuklarını soyup çekirdeklerini ayıklayalım. İstediğimiz boyutta dilimleyelim.  tencereye ayvaları çekirdeklerini suda  biraz haşlayıp  ayvaları  alalım  süzerek  sonra  suya ,şekeri koyalım. koyulaşmaya  başlayana kadar  pişirelim. sonra  ayvaları  ekleyip  altını kıstıktan   sonra ayvalar  cam gib olana kadar    pişiriyoruz. Altını kapattıktan sonra ılımaya bırakıyoruz.
 ılıklaşıncaya  kadar bekletip . Soğuyan reçelleri kavanozlara dolduralım. Afiyet olsun
AYVA REÇELİ
1kg ayva
1 limon suyu
1/2 bardak su
4 bardak şeker
Ayvanın kabuklarını soyup çekirdeklerini ayıklayalım. İstediğimiz boyutta dilimleyelim. Düdüklü tencereye ayvaları çekirdeklerini , limon suyunu,şekeri koyalım. Kapağını kapatıp pişirelim.düdüklü tencerenin sesi gelince altını kıstıktan sonra 8 dakika pişiriyoruz. Altını kapattıktan sonra kapağını aralık bırakıyoruz. 
Benimki akşamdan sabaha kadar bekledi. Soğuyan reçelleri kavanozlara dolduralım. Afiyet olsun
KÖFTELİ PATLICANLI PİLAV
MALZEMELER:
yarım kilo kıyma
1 parça ekmek içi
rendelenmiş 1 adet soğan...

tuz
karabiber
1 yumurtanın sarısı
3 adet patlıcan
1 su bardağı pirinç
3 çorba kaşığı tel şehriye
1 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı margarin
2,5 su bardağı su
HAZIRLANIŞI:
Köfte malzemeleri karıştırılarak misket köfteler yapılır.Yağsız tavada 1 çorba kaşığı yağ ile kızartılır. Kenara alınır. patlıcanlar ince ince dilimlenerek tuzlu suda bekletilir. Daha sonra kızartılır.Tencereye margarinler katılarak tel şehriye ve pirinç kavrulur.Ilık su katılarak 5 dak.
harlı ateşte kaynatarak daha sonra kısıkta pilavımız pişirilir demlemeye bırakılır.Yuvarlak bor camın en altına patlıcanlar resimde görüldüğü şekilde dizilir.Ortasına köfteler ilave edilir.Pilav
konularak düzleştirilir.Servis tabağına ters çevrilerek konur.Ayran veya cacıkla çok iyi gider.
KÖFTELİ PATLICANLI PİLAV
MALZEMELER:
yarım kilo kıyma
1 parça ekmek içi
rendelenmiş 1 adet soğan
tuz
karabiber
1 yumurtanın sarısı
3 adet patlıcan
1 su bardağı pirinç
3 çorba kaşığı tel şehriye
1 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı margarin
2,5 su bardağı su
HAZIRLANIŞI:
Köfte malzemeleri karıştırılarak misket köfteler yapılır.Yağsız tavada 1 çorba kaşığı yağ ile kızartılır. Kenara alınır. patlıcanlar ince ince dilimlenerek tuzlu suda bekletilir. Daha sonra kızartılır.Tencereye margarinler katılarak tel şehriye ve pirinç kavrulur.Ilık su katılarak 5 dak.
harlı ateşte kaynatarak daha sonra kısıkta pilavımız pişirilir demlemeye bırakılır.Yuvarlak bor camın en altına patlıcanlar resimde görüldüğü şekilde dizilir.Ortasına köfteler ilave edilir.Pilav
konularak düzleştirilir.Servis tabağına ters çevrilerek konur.Ayran veya cacıkla çok iyi gider.
SODALI PANCAKE
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı sut
1 su bardağı seker ( 2 yemek kaşığı kullandım )

...
1 su bardağı sıvıyağ
1 sise soda
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya ( ben kullanmadım )
Hazırlanması:
Öncelikle kek yapar gibi seker ve yumurtayı çırpın.
Sonra diğer malzemeleri ekleyin.
Küçük boy teflon bir tavayı sıvı yağ ile yağlayın.(ben tavayı bir defa yağlıyorum ve yağın fazlasını da peçete ile alıyorum)
Malzemeden birer kepçe tavaya dökün ve arkalı önlü ters çevirerek pişirin.

SODALI PANCAKE
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı sut
1 su bardağı seker ( 2 yemek kaşığı kullandım )

1 su bardağı sıvıyağ
1 sise soda
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya ( ben kullanmadım )
Hazırlanması:
Öncelikle kek yapar gibi seker ve yumurtayı çırpın.
Sonra diğer malzemeleri ekleyin.
Küçük boy teflon bir tavayı sıvı yağ ile yağlayın.(ben tavayı bir defa yağlıyorum ve yağın fazlasını da peçete ile alıyorum)
Malzemeden birer kepçe tavaya dökün ve arkalı önlü ters çevirerek pişirin.
http://seldaninmutfakdefteri.blogspot.com/2014/03/turp-carpaccio.html
Bugün sizlere ilginç ama çok lezzetli bir tarifim var.
TURP CARPACCIO
Tarifi görmek için lütfen linki tıklayınız..
Bugün sizlere ilginç ama çok lezzetli bir tarifim var.
TURP CARPACCIO
Tarifi görmek için lütfen linki tıklayınız..

http://seldaninmutfakdefteri.blogspot.com/2014/03/turp-carpaccio.html

Müge Suyolcu
Konuk Yazar
info@duduklutencere.co
Paylaş! Paylaş! Paylaş!

Ev yapımı öksürük şurubu!

27.12.2013 - Müge Suyolcu
Ev yapımı öksürük şurubu! Hem de organik!

Çok basit ve gerçekten işe yarıyor. Hem Derin’de hem kendimde denedim…



Malzemelerimiz; bir adet organik turp ve organik pekmez!

Turbu guzelce yıkayalım, kök tarafını bıçakla keselim ve kaşık ya da bıçak yardımıya bir oyuk açalım.(1 yemek kaşığı pekmezi alacak kadar)

Şimdi turbu ters çevirip uç kısmını bıçağın ucuyla alaım ve yine bıçak yardımıyla bir boyuna bir enine kesik atalım (bıçakla artı işareti yapıyoruz).

Hazırladığımız turbu bir bardağa oturtalım, ucu bardağın dibine değmeyecek şekilde. Pekmezi oyuğa koyalım ve turbun içinden süzülmesini bekleyelim.. Bardağın dibine dolan pekmezi şurup niyetine içelim… Pekmez aktıkça, oluğa, ilave yapmayı unutmamalısın!



Pekmezin akma aşaması biraz uzun sürüyor. 5-6 saat kadar..O yuzden ben şöyle yapıyorum ilk gün için;

Turbun içinde cıkardığım parçaları küçük küçük doğrayıp bir kaseye alıyorum ve üstüne pekmez döküyorum.

Bir saat sonra ilaç niyetine bir kaşık yiyorum bu şuruptan.
Bir dene derim… Gerçekten işe yarıyor!
Banyolu Börek Tarifi :
Lütfen Sitemize Girerek Bize Destek Olun
http://www.lezzetliyemektariflerim.com/60-banyolu-borek.html
Balkabağı Püreli Levrek Izgara Tarifi
Malzemeler
4 adet levrek fileto...
200 gram balkabağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı krema
1 adet taze soğan
50 gram salamura hamsi balığı
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Balkabağı Püreli Levrek Izgara Yapılışı
LEVREK filetoları ızgarada pişirin. Balkabağının kabuklarını soyup, zeytinyağı ve rendelenmiş soğanla birlikte yumuşayana dek pişirin. Kremayı da ekledikten sonra püre haline getirin. Salamura hamsi balıklarını ince kıyılmış taze soğanla karıştırarak, salata hazırlayın. Kırmızı dolmalık biberi zeytinyağı ile soteledikten sonra blendırdan geçirip, sos haline getirin. Parmesan peynirini küçük yuvarlaklar olacak şekilde tavada kızartın. Servis tabağına levrek filetoyu yerleştirin. Tabağın bir kenarına yuvarlak parmesan peynirini, üzerine ise hamsi salatasını koyun. Dilerseniz tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ile tatlandırın. Kırmızı biber sosu ve balkabağı püresiyle birlikte servis yapın.
 
Cevizli Çıkın

10 kişilik
...
Cevizli Çıkın malzemeleri
1 adet yumurta
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/2 paket oda sıcaklığında margarin
1 paket buğday nişastası
1/2 su bardağı un
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
1/2 çorba kaşığı kakao
1/2 kase dövülmüş ceviz
2 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
Cevizli Çıkın hazırlanışı
Cevizli Çıkın : Margarin, pudra şekeri, yumurtayı derin bir kapta karıştırınız. Nişasta, vanilya, un ve kabartma tozunu ekleyin. Malzemeyi yoğurun. Hamurdan limon büyüklüğünde bir parça koparın, bu parçaya kakao ekleyip, küçük parçalar ekleyip elimizle uzunlamasına yuvarlayacağız.
Not: Cevzili çıkınımızı fiyonk ile bağlamak için kullanacağız.( Kakaolu şeritler) Kalan hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp içli köfte gibi parmakla bastırıp, içini oyacağız. İçlerini dövülmüş cevizli şeker karışımı veya antep fıstığı ile doldurun. 150 derece de üstü pembeleşene kadar pişirilir. Cevizli Çıkın artık hazır, afiyet olsun.
 
Ekmekte kuzu kebabı
4 kişilik
Ekmekte kuzu kebabı malzemeleri
...
4 yuvarlak sandviç ekmeği
500 gr kuzu kuşbaşı
5 domates
2 sivri biber
3 dal taze soğan
4-5 sarımsak
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 defne yaprağı
1 çay kaşığı kekik
6 siyah zeytin
Tuz, pulbiber
Süsleme için:
6-7 kiraz domates
2-3 sivri biber
Ekmekte kuzu kebabı hazırlanışı
Ekmekte kuzu kebabı: Sandviç ekmeklerinin üst kısmını kapak şeklinde kesip iç kısımlarını bıçakla keserek çıkarın. Taze soğanları ve sivri biberleri temizleyip kıyın. Domatesleri soyup küp küp doğrayın. Sarımsakları ezin.

Sıvıyağı tavada kızdırın. Kuzu etini ilave edin, suyunu salıp çekinceye kadar tahta kaşıkla karıştırarak pişirin. Sarımsağı ekleyip birkaç dakika kavurun. Tuz, kekik ve pulbiber serpip karıştırın.
Sivri biber, taze soğan ve domatesi ete ekleyip karıştırın. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak 25 dakika pişirin. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp doğrayın ve ete ekleyin. Karıştırıp ateşten alın.
Etli karışımı sandviçlere paylaştırın. Kiraz domatesleri ve sivri biberleri fırında közleyip etli karışımın üzerine yerleştirin. Sandviçlerin kapaklarını yarı aralık kalacak şekilde kapatıp servis yapın.
Afiyet olsun.
Ekmekte kuzu kebabı artık hazır, afiyet olsun.
 
 
 

Hiç yorum yok: