28 Mart 2014 Cuma

0



SARAYLI TATLISI
Malzemeler:
2 su bardağı susam
1 su bardağı leblebi
1 su bardağı ceviz
3 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
Zeytinyağı
Aldığı kadar un
Şerbeti için;
5 bardak şeker
5 bardak su
3 damla limon
Yapılışı:Hamuru için unun üzerine 1 adet yumurta kırılır, 3 yemek kaşığı yoğurt ve 1 tutam tuz eklenip azar azar su dökülerek toparlanana kadar yoğrulur. Şerbeti için 5 bardak şeker 5 bardak suyla kaynatılır. 3 damla limon eklenip ocaktan alınır. İçi için; susam pembeleşene kara kavrulup dövülür. Leblebi ve ceviz de dövülüp susamla karıştırılır. Hamurdan küçük bezeler alınır. Her beze açılıp enine 3 parmak genişliğinde şeritlere kesilir. Kesilen şeritler iç harçla birlikte kalem gibi sarılır ve burulup 1 su bardağı sıvı yağla yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Saraylı tatlısı odun ateşinde veya ocak üzerinde çevrilip ters yüz edilerek pişirilir. Pişen tatlıya ılık şerbet dökülür, üzerine susam serpilir.
Saraylı Tatlısı servise hazırdır
SARAYLI TATLISI
Malzemeler:
2 su bardağı susam
1 su bardağı leblebi
1 su bardağı ceviz...

3 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
Zeytinyağı
Aldığı kadar un
Şerbeti için;
5 bardak şeker
5 bardak su
3 damla limon
Yapılışı:Hamuru için unun üzerine 1 adet yumurta kırılır, 3 yemek kaşığı yoğurt ve 1 tutam tuz eklenip azar azar su dökülerek toparlanana kadar yoğrulur. Şerbeti için 5 bardak şeker 5 bardak suyla kaynatılır. 3 damla limon eklenip ocaktan alınır. İçi için; susam pembeleşene kara kavrulup dövülür. Leblebi ve ceviz de dövülüp susamla karıştırılır. Hamurdan küçük bezeler alınır. Her beze açılıp enine 3 parmak genişliğinde şeritlere kesilir. Kesilen şeritler iç harçla birlikte kalem gibi sarılır ve burulup 1 su bardağı sıvı yağla yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Saraylı tatlısı odun ateşinde veya ocak üzerinde çevrilip ters yüz edilerek pişirilir. Pişen tatlıya ılık şerbet dökülür, üzerine susam serpilir.
Saraylı Tatlısı servise hazırdır

http://www.lezzetliyemektariflerim.com/57-armutlu-milfoy.html
http://kolaypratikyemektarifler.blogspot.com/ elmalı  turta
**************
Kayseri Yağlaması
Malzemeler
Krepiçin;
2 su bardağı süt...

1.5 su bardağı un
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta
Tuz

Ara katlar için;
250 gr kıyma
1 adet soğan
1 adet kırmızı biber
1 adet domates
Birkaç demet maydanoz
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber, kimyon
İsteğe bağlı sarımsak

Üzerine rendelenmiş kaşar
Yapılışı;
Bu tabii ki gerçek kayseri yağlaması değil. Yalancı tariflere yetişseydi etkinlik için de bu tarifi hazırlayabilirdim. Yalancı Narlı Sütlaç'la katılabildim sadece... Bu da benim yalancılarımdan biri oldu böylece...

Krep için bütün malzemeleri bir kapta hiç un topağı kalmayacak şekilde çırpın. Teflon bir tavada birer kepçe pişirerek bir kapa alın. Bu ölçülerle 8 - 10 adet krep çıkıyor.
Yemeklik doğradığınız soğan ve kırmızı biberi varsa sarımsağı yağda kavurun, salçayı katıp kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Kıymayı karışıma alın suyunu salıp çekene kadar tekrar kavurun. Küp doğranmış domates ve baharatları ekleyin, domatesler yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan almadan maydanozu ekleyin bir kaç kez karıştırın ve ocaktan alın.
Bir fırın kabına yağlı kağıt serin, krebin birini tepsiye alın. Üzerine kıymalı harçtan yayın. Damak zevkinize bağlı olarak kıymanın miktarını ayarlayabilirsiniz. Krep + kıyma + krep + kıyma olacak şekilde en üst katta kıyma kalana kadar bütün malzemeyi dizin. En üstüne kaşar rendesi dökün. 180 derecede önce alt + üst sonra sadece üst olacak şekilde kaşarlar eriyene kadar pişirin.
Afiyet olsun...


Patates Mantısı
Malzemeler;
3 adet patates
Bir kaç dal maydanoz ve dere otu...

Kırmızı pul biber, tuz

150 gr kıyma
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 küçük soğan
Tuz, kara biber, kırmızı biber

Yoğurt
Tereyağı, kırmızı pul biber

Yapılışı;
Patatesleri püre yapmak için iyice haşlayın. Suyunu süzün ve henüz sıcakken patates eziciyle veya çatalla pütür kalmayana dek ezin. Doğranmış maydanoz ve dere otu, tuz ve pul biber ekleyip cevizden az irice parçalar koparıp elinizde yuvarlayın, daha sonra çanak şekli verin. Sıcakken şekillendirmek daha kolay olacaktır, soğukken sertleşeceğinden elinizi yakmayacak sıcaklığa geldiğinde çanakları hazırlamakta fayda var.
Soğanı sıvıyağda pembeleşene dek kavurun. Kıymayı ekleyin, suyunu salıp çektiğinde baharat ilavesi yaparak kıyma soğan ve baharatla özleşene kadar iyice kavurun.
Tereyağını kırmızı toz biberle birlikte eritin.
Çanakların ortasına kıymalı harçtan doldurun. Üzerine çırpılmış yoğurt döküp tereyağı gezdirerek servis yapın.

Annem televizyonda görmüş. O anlattı, ben kim yapmıştır diye aradım Cahide & Jibek ' de gördüm, kendimce uyarladım. Buyurun enfes-ül ala bir ana yemek tarifi size. Patates Mantısı mı dersiniz, Kıymalı Patates Çanakları mı bilemem. 3 adet orta boy patatesten 18 çanak hazırladım. Kişi başı 3 tane düşünürseniz 6 kişi için yeterli olabilir derdim ama yanında başka yemek yoksa 3 tane kesmeyebilir. İç harç ve patates çanağına damak zevkinize göre ilaveler yapabilirsiniz.
Afiyet olsun..
Karışık Oturtma
Malzemeler;
2 adet patlıcan
2 adet kabak...

2 adet patates
1 adet havuç

250 gr kıyma
1 adet soğan
2 - 3 adet domates
Taze nane, maydanoz, dere otu
Tuz, karabiber, kırmızı biber
1 yemek kaşığı tereyağı veya sıvıyağ

1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı su

Yapılışı;
Havuçları halka halka, diğer sebzeleri küp küp doğrayın. Patlıcanın acısını almak için en az 20 dk. tuzlu suda bekletin. Tüm sebzeleri kızartarak bir fırın kabına karışık şekilde alın.
Yemeklik doğradığınız soğanları yağda soteleyin, kıymayı ekleyip kavurun. Domatesleri taze otlarla birlikte rondodan geçirin. Baharatlarla birlikte kıymanın üzerine alın. Domates suyunu çektiğinde kıymayı ocaktan alarak kızartmaların üzerine dökün. Üzerine salçalı su gezdirip 180 derecede fırına verin.

Ayrıca buradaki tarifin gelişmiş versiyonu..
Afiyet olsun
***
Yoğurtlu Sebze Salatası
Malzemeler;
2 adet haşlanmış patates
2 adet havuç...

2 adet kabak
1.5 - 2 su bardağı yoğurt
Dere otu
Bir kaç diş sarımsak

Yapılışı;
Havuç - kabak tarator misali bir salata.
Havuçları ve kabakları rendeleyin, kabakların fazla suyunu sıkın. Her ikisini de ayrı ayrı 1'er yemek kaşığı sıvı yağla kavurun. Haşlanmış patatesleri rendenin iri tarafıyla geniş bir kabın içine rendeleyin, havuç, kabak ve dere otlarını üzerine ekleyin. Bütün malzemeler karışınca sarımsaklı yoğurtla harmanlayıp servis tabağına alın.

Afiyet olsun...
*************
Milföy Kol Böreği
Malzemeler;
4 adet ikili milföy (8 kare parça)
1 çay bardağı un

...
2 adet haşlanmış patates
1 adet soğan
Kırmızı pul biber, kara biber, tuz
1 - 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yumurta sarısı
Çörek otu
Mavi haşhaş tohumu

Yapılışı;
Rondodan geçirilmiş soğanı sıvı yağda soteleyin. Patatesleri üzerine rendeleyip baharatlarını ekleyerek birbirine iyice yedirerek iç harcı hazırlayın.
Milföyler oda sıcaklığına geldiğinde un serpilmiş tezgahta büyük bir dikdörtgen olacak şekilde açın. Hamurun her tarafına gelecek şekilde patatesli harcı serpiştirin. Hamuru rulo yapıp kendi etrafında bir kaç kez döndürerek kol böreği şekli vererek tepsiye alın. Yumurta sarısı sürüp çörek otu - mavi haşhaş tohumu serpip 180 derecede pişirin.
bu börek harcında soğanı yemeklik doğramaktansa püre halinde kullanmayı daha çok seviyorum, böylece soğanla patates iyice kaynaşmış oluyor ve soğanın suyu harcı yumuşatmış oluyor. İç harcını değiştirebilir, üstüne farklı şeyler serpebilirsiniz.

Afiyet olsun
**************

Lor Tatlısının Tadına Baktın mı?
http://kolaypratikyemektarifler.blogspot.com/


 


 





Hiç yorum yok: