
BULGUR KANSER DÜŞMANIDIR
4 Temel besin gurubundan biri olan tahıllardan vücudun doğal kalkanıdır.
En etkili tahılın ise bulgur olduğu bildirildi,
Folik asit şçeren bulgurun kolestrolü düşürdüğü ve kalp rahatsızlıklarını önlediği açıklandı.Uzmanlar ''Bulgur,yüksek mineral ve posa nedeniyle besin emilimini hızlandırır,kabızlığı engeller,Böylece kolonkanserini'de önler dediler.
Bulgurun yararları saymakla bitmiyor.
Bulgur, Türk mutfağında Anadolu'da önemli yeri olan besin öğelerinden biridir. Bulgur B grubu vitaminler, potasyum, demir ve fosfor Hamileler için folik asit Bulgur lif içeriği yüksek olan bir besindir. Kan
Bulgur sarı veya biraz daha esmer bir tonda renklere sahip olabilir, rengi açıldıkça daha çok soyma işlemi geçirdiğinden besin değeri düşmektedir. "Besin kalitesi kuru baklagiller ile birlikte kullanıldığı zaman daha çok artar" . Cevap: Bulgurun faydaları yararları
Bulgur nasıl yapılır?
Bulgur, buğdayın kaynatılması, kurutulup kabuğunun soyulması ve değirmende öğütülmesiyle elde edilir.Tahıl grubu beslenme pramidinin tabanında yer alan bulgur, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez gıdalarından
Protein deposu
Sadece su ve buğdaydan oluşur
Faydaları:
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kansere karşı koruyucu özelliktedir.
B vitamini deposudur.
İçerdiği B1 vitamini, sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesine yardım eder.
Çinko, magnezyum ve krom gibi mineraller içerir
Günlük lif ihtiyacı 1 tabak bulgurla karşılanabilir.
İçerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin
Kan şekerini yükseltmez.
Şeker hastalarına iyi gelir.
Kilo aldırmaz.
Hazmı kolaylaştırır.
Protein değeri pirinçten daha zengin
Doktorlar bulgurun, vitamin ve protein yönünden pirince oranla daha zengin olduğu da bildiriliyor.Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nce yapılan bir araştırmaya göre, bulgur, pirince göre 4 kat kalsiyum, 4 kat demir, 2 kat fazla protein içeriyor.
Araştırmada, 100
Bulgur, insan vücuduna 350, pirinç ise 360 kalori enerji veriyor.
Protein yönünden karşılaştırdığımızda, bulgurda 12,5 gram, pirinçte 6,7 gram protein bulunduğunu görülüyor.
Pirinçteki 10 miligram kalsiyuma karşılık, bulgurda 40 miligram kalsiyum mevcutdur.
Pirinç, 0.9 miligram demir, 0,08 miligram B1 vitamini, 0,03 miligram B2 vitamini, 1,6 miligram niasin, bulgur ise 3,5 miligram demir, 0,4 miligram B1 vitamini, 0,04 miligram B2 vitamini ve 4,3 miligram da niasin içeriyor.
Demir oranı ıspanakdan daha fazla
Bulgurda, bazı sebzelerden daha
Vitamin ve protein yönünden pirinçten daha zengin olan bulgurun, fiyat yönünden daha
Bulgurun tarihçesi
Dünyada
ÇİN'DE KUTSAL BİTKİLERDEN BİRİ
MÖ 2800'de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğdayı; pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesiyle birlikte beş kutsal bitkiden biri olarak belirlemiştir.
İNCİLDE DE GEÇİYOR
Hıristiyanların kutsal kitabı İncil de, eski Babil, Hitit ve İbrani halklarının 4 bin yıl önce, Mısırlıların ve Doğu Akdeniz'de kurulu diğer uygarlıkların da MÖ 1000 yılında pişirilip kurutulmuş buğdayı kullandıklarını göstermektedir.
DİĞER DİLLERDE BULGUR
Tarihte bulgur çeşitli isimlerle anılmıştır. Romalılar "cerealis", İsrailoğulları "dagan", diğer Ortadoğu halkları da "arisah" olarak adlandırmış, “arisah” ismi yine İncil de bu adla anılmaktadır.
İncil araştırmacılarına göre bulgur, yarı kaynatılıp güneşte kurutulmuş buğdaydan elde edilen ve "burghul", "burghoul", "balgour", "boulgur" gibi çeşitli şekillerde yazılan gıda maddesidir.
Bulgurun, kendisi gibi adı da binlerce yıl öncesinden bugüne kadar gelmektedir. Birçok Batı dilinde de bulgur, Ortadoğu halklarının kullandığı şekliyle, yani "bulgur" olarak geçmektedir.
ARAPLAR ALTIN BULGUR DİYOR
Arapça telaffuzdan dolayı, Arap ülkelerinde “burgul” olarak adlandırılmaktadır. Ermeni
Yine bazı bölgelerde bulgur, “ala, birghil, pourgoun (Cypriot)” olarak da bilinmektedir (Bayram ve Öner 2002, Haley ve Pence 1960, Kent 1975). Anadolu ve Mezopotamya'da doğup, dünyaya yayılan bulgur evrensel bir damak tadı olma yolundadır.
İşte bulgurla yapılan yemek çeşitleri
Kısır,Borani,Bulgurlu börek,İçli köfte
Bulgurlu pilav,Bulgurlu Semiz Otu.batırık,bulgurlepesi,setikköftesi,gibi birçok yemek çeşitleri vardır.Bulgurun Faydaları...
Tarihi 4000 yıl öncesine dayanan bulgur, insanoğlunun en eski
Bulgur çözünebilen ve çözünemeyen lifler bakımından oldukça zengindir. Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir. Bunun dışında B1, B6 vitaminleri ve Niasinden zengin bir besin maddesidir. Bulgurda bulunan lifler, içerisinde bulunan selüloz, pektin ve sakız
Lifli besinler diğer besinlere oranla daha fazla tokluk hissi vererek kilo vermeyi hızlandırmaktadır. Ayrıca günlük su ihtiyacını da artırdığından bol su içilmesini sağlamaktadır. Sağlıklı bir insanın günde yaklaşık 20-30
Zayıflama diyetlerinde, kolesterolü yüksek olan kişilerde ekmek yerine tüketimi teşvik edilir. Kuru baklagillerle birlikte alındığında protein kalitesi artmaktadır. 2
Diyetisyen Aysen Arıcan,
Bulgurun faydaları yararları
Bulgurun faydaları yararları
Hem çeşitli hastalıklardan korunabilir hem de kilo verebilirsiniz
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bayram, yapılan araştırmaların bulgur yiyerek dengeli ve Sağlıklıbir şekilde kilo verilebileceğini ortaya koyduğunu bildirdi.

Doç. Dr. Bayram, daha önce yapılan birçok çalışmada bulgurun Kolon Kanserine iyi geldiği, hamilelik döneminde alınan bulgurun bebeklerin beyin gelişimini desteklediğinin tespit edildiğini belirtti.
Bulgurun fonksiyonel bir gıda olduğunu, fonksiyonel gıdaların en önemli özelliklerinden birinin insanın fiziksel aktivitesini yükseltmesi ve vücudunihtiyaç duyduğu Maddeleri karşılaması olduğunu ifade eden Doç. Dr. Bayram, şu bilgileri verdi:
"Bulgurdaki yüksek amiloz miktarı, dayanıklı nişasta ve posa miktarıile düşük glisemik indeksi, insanda uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Yapılan araştırmalar, bulgur yiyerek dengeli ve sağlıklı bir şekilde kilo verilebileceğini ortaya koyuyor.
2004'te Türkiye'ye bulguru araştırmakiçin gelen Avustralya Curtin Üniversitesi Öğretim Üyesi Vicky Solah ve ekibinin geçen yıl Avustralya'da yaptığı araştırmaya göre, bulgur çok önemli bir diyet maddesi. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, bulgur pirinçle kıyaslandığı zaman daha yüksek seviyede tokluk hissi veriyor.
' Doç. Dr. Bayram, yapılan araştırmada yaşları 18 ile 50 arasında değişen bir denek grubu kullanıldığını ve deneklere öğünlerinde Pirinç ve bulgurdan oluşan yemekler verildiğini belirtti.
Çalışmada bulgurun açlığı 1,1.5 Saat civarında geciktirdiğinin tespit edildiğini, ayrıca deneylerde içinde pirinç olan yemeklerden yiyen birerkek deneğin 1022 kcal(insan vücudunun kullandığı enerji ), bulgurla ise 909 kcal aldığının tespit edildiğini bildiren Doç. Dr. Bayram, şunları kaydetti: "Çalışma kapsamında kadın denekler pirinçle 755, bulgurla ise ortalama 550 kcalolik bir enerji alındığı bulundu.
Bu bulgular, bulgurun halkın zannettiğigibi kilo yapan bir madde olmadığını aksine diyetlerde sağlıklı bir şekilde vücudun ihtiyacını karşılayarak düzenli kilo verilmesini sağladığını ortaya koyuyor.
Bu araştırma 'Measurement of Satiety of Wheat-Based Bulgur by İntervention and Sensory Evaluation' başlığı ile 'Cereal Foods World' isimli bilimsel dergide yayımlandı.' Literatüre yeni bir terminoloji Doç. Dr. Mustafa Bayram, bulgurun son yüzyılın en önemli gıda maddesi durumuna gelmeye başladığını, bu nedenle bulgur üzerindeki çalışma ve araştırmaların arttığını söyledi.
Yaptığı çalışmalar sonucunda yeni bir terminoloji geliştirerek sadece bulgurda kullanılan pişirme ve kurutma tekniğinin beraberce kullanılmasını "bulguration' olarak adlandırdığını ve bu çalışmanın "Focus on Food Engineering Research and Developments' adlı bilimsel kitapta, "Bulguration: Combined Cooking and Drying Operation' başlığı adı altında yayımlandığını bildiren Bayram, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Bu çalışmayla Mühendislikte birim operasyonlarının tanımlanmasında yeni bir terminoloji bilim literatürüne kazandırılmış oldu. Buna göre, bulgur bir gıda ürünü olarak adlandırıldı, pişirme ve kurutma işleminin birlikte kullanıldığı operasyonlarda, bulguration (bulgurasyon) kelimesi kullanılabilecek.'
Hem çeşitli hastalıklardan korunabilir hem de kilo verebilirsiniz
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bayram, yapılan araştırmaların bulgur yiyerek dengeli ve Sağlıklı
Doç. Dr. Bayram, daha önce yapılan birçok çalışmada bulgurun Kolon Kanserine iyi geldiği, hamilelik döneminde alınan bulgurun bebeklerin beyin gelişimini desteklediğinin tespit edildiğini belirtti.
Bulgurun fonksiyonel bir gıda olduğunu, fonksiyonel gıdaların en önemli özelliklerinden birinin insanın fiziksel aktivitesini yükseltmesi ve vücudun
"Bulgurdaki yüksek amiloz miktarı, dayanıklı nişasta ve posa miktarı
2004'te Türkiye'ye bulguru araştırmak
' Doç. Dr. Bayram, yapılan araştırmada yaşları 18 ile 50 arasında değişen bir denek grubu kullanıldığını ve deneklere öğünlerinde Pirinç ve bulgurdan oluşan yemekler verildiğini belirtti.
Çalışmada bulgurun açlığı 1,1.5 Saat civarında geciktirdiğinin tespit edildiğini, ayrıca deneylerde içinde pirinç olan yemeklerden yiyen bir
Bu bulgular, bulgurun halkın zannettiği
Bu araştırma 'Measurement of Satiety of Wheat-Based Bulgur by İntervention and Sensory Evaluation' başlığı ile 'Cereal Foods World' isimli bilimsel dergide yayımlandı.' Literatüre yeni bir terminoloji Doç. Dr. Mustafa Bayram, bulgurun son yüzyılın en önemli gıda maddesi durumuna gelmeye başladığını, bu nedenle bulgur üzerindeki çalışma ve araştırmaların arttığını söyledi.
Yaptığı çalışmalar sonucunda yeni bir terminoloji geliştirerek sadece bulgurda kullanılan pişirme ve kurutma tekniğinin beraberce kullanılmasını "bulguration' olarak adlandırdığını ve bu çalışmanın "Focus on Food Engineering Research and Developments' adlı bilimsel kitapta, "Bulguration: Combined Cooking and Drying Operation' başlığı adı altında yayımlandığını bildiren Bayram, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Bu çalışmayla Mühendislikte birim operasyonlarının tanımlanmasında yeni bir terminoloji bilim literatürüne kazandırılmış oldu. Buna göre, bulgur bir gıda ürünü olarak adlandırıldı, pişirme ve kurutma işleminin birlikte kullanıldığı operasyonlarda, bulguration (bulgurasyon) kelimesi kullanılabilecek.'
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder