ÜZÜM
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan üzüm sağlıklı yaşamında vazgeçilmezidir,
Uzmanlar içeriğinde Bol miktarda B1 vitamini olan üzümün kalp ve damar hastalıklarını önlediğini belirtiyorlar.
Kolestrol düzeyini azaltıyor,Ve bazı kanser türlerinide önlemeye yarıyor.
Üzümün Faydaları Yararları
Üzümün Faydaları Yararları
Üzümün ‘doğumkontrol haplarının yan etkilerini de azalttığı’ ortaya çıktı. Uzmanlar, kadınlara ideal bir diyet besini olan üzümü bol tüketmelerini tavsiye ediyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Zeki Kara, kalori değeri yüksek olan üzümün kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir yönünden zengin olduğunu, A, B1, B2 ve C vitaminleri açısından da önemli bir besin kaynağı olduğunu kaydetti. Üzümün bazı karaciğer hastalıkları ve kansızlığın tedavisinde etkili olduğunu, yüksek tansiyonu da kontrol altında tuttuğunu kaydeden Prof. Kara, üzümdeki meyve asitleri ve liflerin mideye zarar vermeden, böbrek ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzenlediğini dile getirdi. Prof. Kara, üzümün doğum kontrol haplarının yan etkilerini azalttığını vurgulayarak, kadınlara üzüm yemelerini tavsiye etti. Prof. zeki Kara, üzümün ideal bir diyet besini olduğunu da belirtti.Üzüm ye, zinde kal!
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi üzümün, vücudu birçok hastalığa karşı korumasının yanında, bulunmaz bir enerji kaynağı olduğu belirtiliyor.
Halk arasında "kan yapıcı" etkisiyle bilinen üzümün, vücuttaki diğer etkileri hakkında bilgi veren Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, vücudu birçok hastalığa karşı korumasının yanında, bulunmaz bir enerji kaynağı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Artık, üzümün A, B1 ve B2 vitaminleri yanında potasyum, kalsiyum, magnezyum, silisyum, iyot, çinko, kükürt, demir ve fosfor gibi mineraller bakımından da oldukça zengin olduğunu belirtti.
Üzümün, karaciğer yetmezliği, kansızlık, bağırsak hastalıkları, öksürük, bronşit ve kanser hücrelerinin oluşumunu engellediğinin bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını ifade eden Nevzat Artık, şöyle devam etti:
''Üzüm, kalp ve kanser riskini düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Üzümde bulunan şeker, vücutta çok çabuk parçalanarak enerji verir. Üzümü en gözde meyve yapan bir diğer özelliği de kanda oksijen taşınmasını sağlayan hemoglobin hücrelerinin oluşumunda gerekli olan demir içermesi ve böbreklerin çalışması için uyarmasıdır. Kalp atışlarını düzenleyen potasyum açısından da zengin olan üzüm, vücutta oluşan toksit maddelerin atılması ve alkali asit dengesinin sağlanması için de kullanılmaktadır. Sindirim sistemini uyaran ve bağırsak faaliyetlerini destekleyen üzüm, sindirim sistemi hastaları tarafından tüketilmemelidir.''
Prof. Dr. Artık, Türkiye'de üzümün yararlarının çok iyi bilinmediğini, bu nedenle de üzüm tüketiminin hedeflenen düzeyde olmadığını belirterek, ''Oysa üzüm ve üzüm suyu, insan vücudu için çok değerli bir besindir. Üzüm suyu, kandaki pıhtılaşmanın önüne geçerek, kalp hastalıklarına karşı korur. Beyin yorgunluğunu gidererek, zihin açıklığı sağlar. Tansiyonu düşürür. Romatizmal hastalıkların tedavisinde etkilidir'' dedi.
Kalp-damar sağlığı için üzümÜzümün ‘doğum
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi üzümün, vücudu birçok hastalığa karşı korumasının yanında, bulunmaz bir enerji kaynağı olduğu belirtiliyor.
Halk arasında "kan yapıcı" etkisiyle bilinen üzümün, vücuttaki diğer etkileri hakkında bilgi veren Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, vücudu birçok hastalığa karşı korumasının yanında, bulunmaz bir enerji kaynağı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Artık, üzümün A, B1 ve B2 vitaminleri yanında potasyum, kalsiyum, magnezyum, silisyum, iyot, çinko, kükürt, demir ve fosfor gibi mineraller bakımından da oldukça zengin olduğunu belirtti.
Üzümün, karaciğer yetmezliği, kansızlık, bağırsak hastalıkları, öksürük, bronşit ve kanser hücrelerinin oluşumunu engellediğinin bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını ifade eden Nevzat Artık, şöyle devam etti:
''Üzüm, kalp ve kanser riskini düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Üzümde bulunan şeker, vücutta çok çabuk parçalanarak enerji verir. Üzümü en gözde meyve yapan bir diğer özelliği de kanda oksijen taşınmasını sağlayan hemoglobin hücrelerinin oluşumunda gerekli olan demir içermesi ve böbreklerin çalışması için uyarmasıdır. Kalp atışlarını düzenleyen potasyum açısından da zengin olan üzüm, vücutta oluşan toksit maddelerin atılması ve alkali asit dengesinin sağlanması için de kullanılmaktadır. Sindirim sistemini uyaran ve bağırsak faaliyetlerini destekleyen üzüm, sindirim sistemi hastaları tarafından tüketilmemelidir.''
Prof. Dr. Artık, Türkiye'de üzümün yararlarının çok iyi bilinmediğini, bu nedenle de üzüm tüketiminin hedeflenen düzeyde olmadığını belirterek, ''Oysa üzüm ve üzüm suyu, insan vücudu için çok değerli bir besindir. Üzüm suyu, kandaki pıhtılaşmanın önüne geçerek, kalp hastalıklarına karşı korur. Beyin yorgunluğunu gidererek, zihin açıklığı sağlar. Tansiyonu düşürür. Romatizmal hastalıkların tedavisinde etkilidir'' dedi.
Üzüm doğrudan veya dolaylı olarak çeşitli mekanizmalarla koroner kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır.
Kansere karşı üzüm
Fitokimyasal, bitkilerde doğal olarak bulunan, bitkiyi hastalıklara karşı koruyan kimyasal bileşiklerdir. Fitokimyasalların sadece bitkilerde değil, insanlarda da koruyucu etkileri olduğu saptanmıştır. Örneğin çeşitli mekanizmalarla kanser oluşturan hücereleri etkisiz hale getirdiği bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda fitokimyasal açısından oldukça zengin olan üzümün, içeriğinde bulunan flavonoid bileşiklerden kaynaklanan güçlü antioksidan özelliği ile DNA hasarını önlediği, böylece birçok kanser türüne karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. Üzüm
Şeker hastalarına doğal tedavi üzüm
Yapılan araştırmalarda kateşin, kuersetin, antosiyanin ve resvetarol gibi üzümün yapısında bulunan biyoaktif bileşenlerin, pankreasta beta hücre kaybını önleyerek ve beta hücrelerinin fonksiyonlarını iyileştirerek tip 2 diyabet hastalığında yüksek seyreden kan şekeri düzeylerinin düşmesine katkıda bulunduğu belirlenmiştir. Üzüm meyvesinde bulunan prosiyanidinler insüline hassas hücrelerde inslün benzeri etkiyle kan şekerini düşürmektedirler. Üzüm çekirdeği vücutta insülin etkinliğini artırarak hiperglisemi ile mücadele etmektedir.
Üzüm kabuğu mucizesi
Üzüm meyvesine antioksidan özellik kazandıran fenolik bileşenlerdir. Üzüm tanesinin etli kısmından elde edilebilen fenolik madde miktarı yüzde 10 veya daha azdır. Geriye kalan yğzde 90’lık kısmın 2/3’ü çekirdekte ve 1/3’ü ise üzümün kabuğunda bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar üzüm kabuğunun antioksidan özelliği ile damar açıcı ve yüksek kan basıncını düşürücü etki yaptığı, damar sertliğinin gelişmesini önlediği saptanmıştır.
Beyaz üzüm ile siyah üzümün farkı
Siyah ve beyaz üzümlerin fenolik madde içerikleri birbirinden oldukça
Üzüm suyunun faydaları:
- Antioksidandır
- Yaşlanmayla savaşır
- Yüksek enerji kaynağıdır
- İştah açıcıdır
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Kan yapıcıdır
- Yüksek kolestrolü düşürür
- Hipertansiyon karşıtıdır
- Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur
- İdrar söktürücüdür
- Bağırsakları yumuşatır
- Romatizma ve mafsal ağrılarında iyileştiricidir
- Karaciğeri korur
- Kanserden korur
- ****Üzüm çekirdeği hangi durumlarda etkilidir?
- Kan damarlarınızın yardıma ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız
- Cildiniz cansız ve solgun görünüyorsa
- Yüzdeki kırışıklıklar günden güne fazlalaşıyorsa
- Kalple ilgili sorunlarınız varsa, ani kalp krizi riskinden korunmak istiyorsanız
- Görme gücünüzde yaşlanmaya bağlı bozulma varsa
- Şişlikler ve ödem sorunu varsa
- Alerji probleminiz varsa
- Midenizde yanma hissediyorsanız
- Yüksek tansiyon sorunu yaşıyorsanız
- Kolayca kanama ve morarma eğilimi varsa
- Şeker hastalığınız varsa
- Varis ve hemoroit gibi sorunlarınız varsa
- Zinde ve sağlıklı bir yaşam istiyorsanız
Üzüm meyvesine antioksidan özellik kazandıran fenolik bileşenlerdir. Üzüm tanesinin etli kısmından elde edilebilen fenolik madde miktarı yüzde 10 veya daha azdır. Geriye kalan yğzde 90’lık kısmın 2/3’ü çekirdekte ve 1/3’ü ise üzümün kabuğunda bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar üzüm kabuğunun antioksidan özelliği ile damar açıcı ve yüksek kan basıncını düşürücü etki yaptığı, damar,sertliğiniN,gelişmesini önlediği saptanmıştır. - Üzümün sağlık dolu içeriği
Üzümün temel bileşenlerini su, şeker ve asitler oluşturmaktadır. Bunlardan başka üzümde mineraller, azotlu maddeler, aroma maddeleri, enzimler, vitaminler ve fenolik bileşikler bulunur.
Yüzde 81-87’si su, yüzde 12-18’i karbonhidratlar, yüzde 0.5-0.6’sı proteinler, yüzde 0,3-0,4’ü ise yağdan oluşmaktadır. Ayrıca önemli oranda potasyum, C vitamini, A vitamini; eser miktarda da kalsiyum ve fosfor içermektedir. Üzüm kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir gibi mineral maddeler ve bazı vitaminler açısından zengin bir kaynaktır. Tabii bu durum tazeveya işleme sonucu dönüştüğü mamul ürününe göre de değişmekte. Örneğin, yaş üzümile karşılaştırıldıklarında, kuru üzüm ve pekmez, daha az su içerdiklerinden daha yüksek kalorili, demir ve kalsiyum mineralleri bakımından daha zengindirler.
Antioksidan deposu üzüm
Üzümün antioksidan özelliği, içeriğindeki fenolik bileşiklerdendiğer adıyla polifenollerden kaynaklanmaktadır. Üzümde yüksek düzeyde bulunan polifenoller doğal antioksidanlardır ve serbest radikalleri etkisiz hale getirmektedirler. Üzümüngüçlü antioksidan özelliğinin E vitamininden 50, C vitamininden ise 30 kat daha fazla olduğu kanıtlanmıştır. Dolayısıyla kanser başta olmak üzere pekçok hastalığa karşı vücudu koruduğu, kalp ve damar sistemindeki dokulara esneklik sağladığı, yaşlanma etkilerini azalttığı gösterilmiştir.
Üzümün Faydaları Yararları
Üzüm, yüzyıllardır sağlıklıyaşam için doğalbir mucize olarak görülür.Son yıllarda yapılan araştırmalar da bu kanıyı doğrular yönünde olunca üzüm herkesin ilgisini çekmeye başladı. Üzüm Üzüm kalp hastalıklarından kansere, diyabetten cilt rahatsızlıklarına iyi geldiğigibi ,yaşlanmayla da savaşıyor. Ve daha onlarca koruyucu özelliği de var.Yrd. Doç. Dr. Aysun Çetin’in Hayykitap’tan çıkan “Üzüm İyileştirir, Güzelleştirir” kitabını kaynak alıyor ve üzüm hakkındaki önemli sağlık bilgilerini sizlerle paylaşıyoruz.
Anti-aging mucizesi üzüm
Özellikle siyah üzümün kabuğunda çok miktarda bulunan resvetarol maddesi, doğada oldukça yaygın olan bir antioksidan polifenoldür. Resvetarol, dış koşullara, örneğin aşırı soğuğa, güneşe, sıcağa ve mantar enfeksiyonlarına veya kanser yapıcı diğer faktörlere karşı ürettiği koruyucu bir maddedir. Son yıllarda resvetarolün bilim adamları tarafından binlerce yıldır aranangençlik iksiri olduğu öne sürülmektedir. Aynı zamanda üzüm çekirdeği özütü bağ dokusunda bulunan kolajeni güçlendirerek cildin saha sıkı ve elastiki olmasına katkıda bulunur. Cildin sarkmasını önler. Yanı sıra, saç dökülmesi için de bir çözümdür.
Üzüm çekirdeğinin mucizesi
Üzüm çekirdeği ödemden ağrıya, midedeki yanmadan damarların yenilenmesine kadar pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. Yüksek tansiyon hastalarında zayıflamış kan damarlarını güçlendirdiği görülmüştür. Üzüm çekirdeği aynı zamanda omega deposudur. Üzüm çekirdeği yağının doymamışlık düzeyi yüzde 90’lar civarındadır. Kötü kolestrolün oksidasyonunu engelleyen üzüm çekirdeği, aynı zamanda atar damar duvarlarında lipit birikiminin oluşmasını engelleyerek, kolestrolle mücadele etmektedir. Tüm bunların yanı sıra vücutta alerji ataklarını başlatan histamin üreten enzimlerin salgılanmasını önler. Mide rahatsızlıklarında, özellikle ülser tedavisinde faydalıdır. Diyabet tedavisinde, kabızlık tedavisinde de etkilidir. Katarakt oluşumunu da engellemekte ve karaciğer rahatsızlıklarını gidermektedir. Üzüm kolesterolün düşmanı
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bilimi Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, üzüm çekirdeği yağıgibi yenilebilir sıvı yağların sağlıkiçin tüketilmesini öneriyor.
E VİTAMİNİ İÇERİYOR
Özcan,"Üzüm çekirdeği, yapısına oranla yüksek miktarlarda yenilebilir yağ içerir. Üzüm çekirdeği yağı, başta linoleik ve oleik asit gibi doymamış yağ asitlerince zengindir. Üzüm çekirdeği yağında yüzde 60-65 oranında bulunan Omega-6'da, Omega-3 yağ asidi gibi damar iç çeperlerini korur ve kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olur. Yine yapısında doğal olarak bulunan E vitamininingüçlü antioksidan etkisi sayesinde kötü kolesterol seviyelerini azaltabilir. Üzüm çekirdeği yağını doktorunuza danışarak kullanın" diyor.
Her derde deva üzüm
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Aysun Çetin'in uzmanlık alanlarındanbiri fitoterapi. Yani tedavi edici bitkiler. Kanser ilaçları üzerine yoğunlaşan Çetin, iki yıldır üzümün kanser tedavisi gören hastalara etkisini araştırıyor.
Üzümün ne kadarfaydalı olduğunu gören Çetin,herkes öğrensin diye dünyada yapılan bütün çalışmaları derleyip birkitap yazdı.
AnavatanıAnadolu olan üzümün bilinen 15 bin çeşidi, sayısız da faydası var. İki yıldır üzümün kanser hücrelerine etkileri üzerine çalışmalar yapan biyokimyacı Yrd. Doç. Dr. Aysun Çetin üzümün kitabını yazdı: "Üzüm iyileştirir, güzelleştirir" Pekçok araştırmayı biraraya getiren Çetin'in kitabı incelendiğinde şusonuç çıkarılıyor: Aslında üzüm, manavlarda değil eczanelerde satılmalı! Çünkü üzüm, kanserden kalp-damar hastalıklarına, sinir sistemi rahatsızlıklarından romatizmaya kadar birçok hastalıkiçin şifalı bir meyve. Cilt güzelliği ve yaşlanma etkilerine karşıyararlı olduğu kanıtlandığı için şu sıralar kozmetik sektörünün engözde hammaddesi. Kabuğunun ayrı, çekirdeğinin ayrı, suyunun ayrı faydaları var.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim görevlisi Aysun Çetin'in de üzüm çekirdeğinin kanser tedavisi gören hastalara faydalı olduğuna dair bir çalışması var. Dedeman Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi'nde yaptığı araştırmasıödül almış. Çetin, üzümün hergün tüketilmesi gereken bir meyve olduğunu söylüyor. Kış aylarında ise her gün bir avuç kuru üzüm yenilmesini öneriyor.
Üzüm kansere karşı nasıl koruyor?
Yapılan çalışmalarda, üzümde "polifenol" olduğu tespit edilmiş. Çetin, bilim adamlarının 1990'lardan beri bu polifenoller üzerinde çalıştığını söylüyor. Çünkü polifenoller doğal antioksidanözelliği taşıyor. Antioksidanlar ise serbest radikallerin zararlı etkilerini ortadan kaldırıyor. Günümüzde adını sık sık duyduğumuz "serbest radikalleri" ise şöyle anlatıyor: "Hem insan vücudunun normal metabolik faaliyetleri sırasında hem de kimyasal ajanlar, radyasyon, alkol, sigara ve ağır metallergibi pek çok dış kaynaklı etkenlerle oluşabilen moleküllerdir. Serbest radikaller DNA zincirinde kırılmalarayol açarak kanser oluşumu, hücresel yaşlanma ve hücre ölümüne kadar giden olumsuz süreçleri başlatıpilerletebiliyorlar . Normalde vücutta serbest radikalerin oluşum hızı ile serbest radikallerle savaşan antioksidan savunma sistemleri denge halindedir. Eğer bu denge serbest radikal yönüne bozulursa kanser dahil pek çok hastalık gözlenebilir." İşte bu sebeple antioksidan özellikli besinleri çokça tüketmek gerek. Üzümün ise antioksidan özelliğinin E vitamininden 50, C vitamininden 30 kat fazla olduğu kanıtlanmış. Çetin, "Üzümün hem çekirdeği hem de kabuğu kanser önleyici bir madde olan resveratrol içeriyor. Resveratrol, serbest radikallere karşı koyan sistemleri harekete geçirerek vücudu koruyor. Ayrıca kara üzüm çekirdekleri ve kabukları, kanser hücrelerinin çoğalmasını kamçılayan metabolik olayları engelliyor. Günümüzde elde edilen bilimsel bilgilerin ışığında özellikle kara üzümün artık sadece sezonluk değil, her öğünde soframızda yer alması öneriliyor." diyor.
Fransızlar sağlıklarını şaraba değil, üzüme borçlu
Fransızlar dünyanın en yağlı ve kolesterollü yemeklerini tüketen milletlerden biri olmasına rağmen Japonlardan sonra kalp-damar hastalıkları en az görülen millet. Üstelik Fransızlarda sigara kullanımı çok yaygın. Bilim dünyasında buna "Fransız Paradoksu/Çelişkisi" deniyor. Yıllar süren araştırmalar sonucunda bilim adamları Fransızların sağlığını çok fazlakırmızı şarap tüketmelerine borçlu olabilecekleri kanısına varmış. Hatta Türkiye'de birçok gazetede bu sonuçlardan yola çıkarak günde birbardak şarap içmenin faydalı olduğunu yazdı. Fakat söz konusu araştırmalara devam edilince bu kanının yanlış olduğu sonucuna varılmış. Çünkü Fransızlar sağlıklarını şaraba değil üzüme borçlu. Kitabında bu çalışmalara da yer veren Çetin, Dr. Joe Vinson'un Fransızların hastalanmamalarına sebep olarak üzümü gösterdiğini söylüyor.Kırmızı şarabın içinde alkol olduğu için fayda yerine zarar verdiğine dikkat çeken Çetin, üzüm yenilmesiniveya üzüm suyu içilmesini öneriyor.
***
Üzümün faydaları
Lif açısından zengin olan üzüm karaciğeri, böbreği ve bağırsağı çalıştırarak vücuttan zehirli maddelerin atılmasını sağlıyor. Sindirim ve bağırsak hareketlerini düzenliyor.
Kabuğunda bulunan flavonoid ve resveratrol damar hastalıklarını önlemesindebüyük rol oynuyor.
Kandaki kolesterol düzeyini düşürüyor ve kalp hastalıkları riskini azaltıyor.
Damarları kuvvetlendiriyor, yüksek tansiyonu önlüyor.
Üzümde kemik sağlığı açısından önemli olan bor elementi var.
Kireçlenmeyi azaltıyor.
Diyabetli ve varisli kişilere de tedavi sürecinde fayda sağlıyor
Gözü katarakttan koruyor. Süreklibilgisayar karşısında olanların göz sağlığı için çok faydalı.
Üzüm çekirdeği antioksidan etkinliğiyle beyin hücrelerinin yaşlanmasını yavaşlatarak alzheimer gibi hastalıkların görülme sıklığını azaltıyor.
Üzüm çekirdeği yağında bulunan polifenoller cildi kuvvetlendiriyor ve besliyor.
Üzüm turşusu
Üzüm turşusu Kapadokya'da yaygın birlezzet . Aysun Çetin kitabında annesinin üzüm turşusu tarifini veriyor:
Malzemeler
1 kgyeşil üzüm (kabuğu kalın ve salkımı seyrek olanları tercih edin), tuz, 500 ml (2 su bardağı) doğal üzüm sirkesi.
Yapılışı
Üzümleri yıkayın, iyice süzdürün. Tencerede tuzlu su kaynatın. Üzümleri kaynar suya batırıp, pörsümemeleri içinhemen çıkarın. Haşlanan üzümleri kavanoza yerleştirin, kavanozların üzerini sirke ile tamamlayın. Temiz bir taş ya da kiremit koyarak turşuyu bastırın, kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Hem ekşi hem tuzlu hem de tatlı tadı ile çok özel olan bu turşuyu 40 gün bekletip istediğinizdeservis yapabilirsiniz.
Kara üzümün faydaları
Kara üzüm, güzellik iksiri,gerçek beyin besini ve zayıflamakiçin yapılan rejimlerin ana ürünüdür.
- Kara üzüm tıpkı aspiringibi kanı sulandırdığından koroner kalp hastalıklarına karşı insanları koruyucudur.
- Kara üzümün kabuğunda bulunan ve fitoaleksin grubu bileşiklerden olan resveratrol vücutta kanser oluşumunu engeller.
- Bazı karaciğer rahatsızlıkları ve kansızlık tedavisinde de etkilidir
- Kara üzüm, içerdiği meyve asitleri ve lifli yapısından dolayı mideye zarar vermeksizin böbrek ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kanın temizlenmesi için yardımcı olur.
- Kara üzüm, vücuttaki yağların erimesi için yardımcı olur.
- Kara üzüm, vücudu virüslere karşı daha dirençli hale getirir.
- Kara üzümün kabuk ve çekirdekleri bağırsak metabolizmasını hızlandırır.
- Kara üzüm, cildin taze ve temizbir görünüm almasında etkilidir.
_Öğleden sonra yenilen bir salkım kara üzümveya içeceğiniz birbardak taze sıkılmışüzüm suyu vücudu ve beyin hücrelerini zindeleştirir.
-Bir kilo üzüm, bin 150gram süt, 390 gram et, 300 gram ekmek ve bin 200 gram patatese eşdeğerdir
- Kara üzüm Amino asitler, B vitaminleri (B1, B2), mineraller, potasyum, magnezyum ve demir içerdiğinden bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Kara üzüm içeriğindeki doğal fruktoz sayesinde vücudun harcadığı enerjininkısa sürede depolanması için etkili olur.
- Kara üzümün içeriğindeki magnezyum insanın iş verimliliğini arttırır.
- İçeriğindeki asitler ( tartarik, sitrik , malik, süksinik, fumarik , pyruvik , oxaglutarik, gliserik, glikolik, dimetil-süksinik, shikiminik ve guinik asit ) mideye zarar vermeden böbreklerin ve karaciğerin çalışmasını hızlandırır.
- Kara üzüm İçerdiği bioflavonoidler nedeniyle C vitamini aktivitesini çoğaltır.
- Kara üzüm Alerji ve kireçlenmelerde iltihap oluşumuna engel olur.
- Kara üzüm besinlerin parçalanması neticesinde oluşan serbest radikallerin kılcal damarların duvarlarına saldırmasına karşıgüçlü bir antioksidantgörev üstlenerek düşük yoğunluktaki lipoproteinlerin (LDL) kılcal damarlar içinde birikmesini engeller.
- Kara üzüm hücrelerde değişim sonucunda tümör oluşmasına izin verebilecek hücre için moleküller üzerine serbest radikallerin saldırılarını bloke eder ve neticede kanser oluşumunu engeller.Üzüm çekirdeği şifa deposu
Siyah üzüm çekirdeği kendisinden daha dayararlı ortaya çıktı.
Yrd. Doç. Dr. Nejdet Şen, yaptığıçalışma sonucunda siyah üzüm çekirdeğinin meyvesinden 3 kat daha doğal antioksidan madde içerdiğini, antioksidanın kanser, yaşlanma ve kalp krizi riskine karşı etkili olduğunu açıkladı.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nejdet Şen, siyah üzüm çekirdeğinin antioksidan bakımından C ve E vitamininden daha zengin olduğuna dikkat çekerek, vitamin deposu olan üzüm çekirdeğinin üzümlebirlikte yenmesi gerektiğini belirtti. Yrd.Doç. Dr. Şen, “Yaptığımız araştırmalarda özellikle siyah üzüm ve çekirdeğinindiğer sarı üzüme göre daha fazla antioksidan içerdiğini belirledik. Vücutiçin son derece önemli olan antioksidan madde, hormonal dengeyi ve vücudu zararlı maddeler karşı korur. Bu da üzüm çekirdeğinin önemini ortaya koymaktadır” dedi. Siyah üzümüveya kurusunu yerken çekirdeklerini çiğneyin önerisinde bulunan Yrd. Doç. Dr. Şen, “Çekirdekteki antioksidan etkisini artırmak için meyvesiyle birlikte çekirdeğini de çiğneyin.Böylece etkisini artırmış olursunuz” diye konuştu.
YAŞLANMAYI GECİKTİRİR
Serbest radikaller olarak nitelendirilen ve hücre ve dokulara zarar veren maddelerin üzüm çekirdeğinde bulunan antioksidanlarla azaltıldığını belirten Şen, “Serbest radikallerin neden olduğu zarar, en basit anlamda yaşlanma olarak tanımladığımız şeydir. Serbest radikallerdenuygun şekilde korunmazsanız,çok dahahızlı yaşlanırsınız, eklemlerde bükülme zorluğu ve cilt sarkması da hızlanır. Üzüm çekirdeği antioksidan olmasının yanı sıra cildi daha sıkı ve elastiki yapar. Yaşlılık lekelerinin tedavisinde yararlıdır. Serbest radikaller, yaşlanmayla birlikte gelen eklem iltihabı, alerji, dolaşım bozuklukları, şeker hastalığı, karaciğer sirozu, kalp hastalıkları, damar tıkanıklığıgibi hastalıklarda rol oynar” dedi.Diğer meyve ve sebzelere göre üzüm çekirdeğinde antioksidan oranının fazla olduğunu belirten Şen, günde bir avuç siyah üzümün sağlık içinfaydalı olduğunu ifade etti.
Üzümün Faydaları Yararları
Kuru Üzüm: Kuran da da (Enam Suresi, 99) adı geçen meyvelerden olan üzümün kurutulmasıile elde edilen kuruüzüm yararları bakımındançok değerlibir besindir . Bazı besin değerleriyaş üzümden fazladır. A ve B1 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir ve sodyumgibi mineralleri içerir. Ayrıca, 100gram kuru üzümde 290 kalori vardır.
Kuru Üzümün Faydaları: İyibir enerji kaynağıdır. Kan yapar ve vücudu şişmanlatır. Karaciğere faydalıdır. Göğüs hastalıklarına iyi gelir. Balgamı söker.Besin değerleriile özellikle çocukların gelişimini destekler. Ayrıca, kuru üzümün içeriğinde ağrı kesici ve başta eklem iltihapları olmak üzere iltihap önleyici maddeler de bir miktar vardır.
Kuru Üzüm Nasıl Kullanılır? Kuru üzüm doğrudan yenebileceğigibi reçeli ve kompostosu da yapılabilir. Ayrıca, pekçok tatlı ve kekin içine de katılır. Çekirdekleri alınıp karabiberle birlikte yenirse böbreklere iyi gelir ve böbrek kumlarını dökmeye yardımcı olur. Pekmezile birlikte kansızlığı gidermeye yardımcı olur. Ayrıca, üzüm çekirdeğinden çıkarılan üzüm yağı kalp hastalıkları ve kolesterolde faydalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder