30 Ekim 2019 Çarşamba

Müslüm Gürses│Affet

https://www.youtube.com/channel/UC-9-kyTW8ZkZNDHQJ6FgpwQ

Salep Nasıl İçilir?

Salep, orkide ailesinin bir çok türünden toz olarak üretilen sıcak bir içecek türüdür. Genellikle kış aylarında tüketilen salep, Osmanlıdan günümüze kadar içimizi ısıtmaya devam etmektedir. Türk kültürüne ait olan bu sıcak içecek üzerine tarçın serpilerek servis edilir. Süt ve su ile birlikte kullanıldığında şişerek koyu bir kıvam alır. Bu özelliği sayesinde içilmesinin yanında genellikle dondurma yapımında da kullanılır.
Salep koyu kıvamıyla birlikte ağızda mayhoş bir tat bırakır ve bu tat sayesinde içen herkesi müdavini yapar. Genelde verdiği lezzet yönüyle tercih edilen salebin faydaları bir çok kişi tarafından bilinmemektedir.

Salebin faydaları nelerdir?

Kış aylarında soğuktan korunmak için tüketilen salebin faydalarını sıralamak gerekirse;

Verdiği ısı ile vücudun sıcaklığını dengeler.

  • Kabızlığı gidermede yardımcı olur.
  • Öksürük ve bronşit gibi boğaz yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
  • Kalp rahatsızlıklarına karşı kalbi kuvvetlendirir.
  • Hemoroid oluşumunu engeller.
  • Adet kanamalarını düzenler.
  • Vücudun bağırsak kurtlarından kurtulmasına katkı sağlar.
  • Üzerinde ki tarçın sayesinde de cinsel gücü arttırıcı bir etki yaratır.
Genellikle raflarda toz halinde ve paketlenmiş karton kutularda görülen salep evde de yapılabilir. Uygun adımları izleyerek siz de daha sağlıklı ve daha güvenilir şekilde salebi evde kendiniz üretebilirsiniz.

Salep Nasıl Yapılır?

Ülkemizde özellikle kış aylarında salebin çok tüketilmesi üreticileri sunum alternatifleri yaratmaya itmiştir. Küçük paketler halinde toz olarak ya da UHT kutularda ısıtılmaya hazır, sıvı kıvamda satışa sunulan salep çeşitleri herhalde en çok tüketilen salep şeklidir. Fakat geleneksel formda gerçek salep nasıl yapılır sorusunun cevabı saf salepte. Aktar ya da hiper marketlerde bulabileceğiniz saf salep ile de kolayca gerçek salep yapabilirsiniz.

Gerçek salep yapımı

  • 1 litre süt
  • 1 tatlı kaşığı toz saf salep
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • yarım paket vanilya kullanılır.
    • Bir kap içinde toz şeker, toz saf salep ve vanilyayı karıştırın. Sütü derin bir tencerede kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Kaynama aşamasında şeker-salep karışımını süte ilave ederek sürekli çırpma teli ya da, mikserle karıştırın. Koyu bir kıvam aldığında, yaklaşık 20 dakikada salep hazır hale gelir. Üzerine toz tarçın serperek servis yapabilirsiniz.

      Evde salep nasıl yapılır?

      Salep yapmak için gerekli malzemeler
      • 1 çorba kaşığı Pirinç unu
      • 1 çorba kaşığı patates nişastası ya da buğday nişastası
      • 4 çorba kaşığı toz şeker
      • 4 su bardağı süt
      • 1 paket vanilya
      Salebin hazırlanışı
      • Öncelikle tüm malzemeleri derin bir tencerenin içine dökün ve yüksek ateşte pirinç ununun kokusunu alması için kavurun.
      • Kavurduğunuz karışımın üstüne kısık ateşte sütü bir çırpıcı yardımıyla karıştırarak ilave edin. (istediğiniz kıvama göre sütün miktarını belirleyebilirsiniz.)
      • Karıştırırken topakların oluşmamasına dikkat ediniz.
      • Tencerenin dibinde kahverengi bir oluşumun olması sorun teşkil etmemektedir. Aksine salebin tadını güzelleştirecektir.
      • Kaynadıktan sonra yaklaşık 1-2 dakika kısık ateşte bekletin. Salebiniz içime hazır.

      Salep Nasıl İçilir ve Nasıl Servis Edilir?

      Salep sıcak servis edilir. Salebe en çok tarçın yakışır. Bir fincana koyduğunuz salebin üzerine toz tarçın ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: