Lahana Sarması Tarifi
Lahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler
- 1 adet orta boy lahana.
İçi İçin:
- 400 gr dana kıyma,
- 2 adet orta boy kuru soğan,
- 1 su bardağı osmancık pirinç,
- 2 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 tatlı kaşığı biber salçası,
- Yarım çay bardağı sıvı yağı,
- 2 yemek kaşığı tereyağı,
- 1 tatlı kaşığı tuz, (tuz miktarını salçanın tuz oranına göre ayarlayın),
- 1 çay kaşığı karabiber,
- 1 çay kaşığı kuru nane,
- 1 tutam maydanoz.
Lahana Sarması Yapılışı
Lahanayı yıkayıp yapraklarını çıkaralım.
Derin bir tencerede lahana yapraklarını hafif yumuşayana kadar haşlayalım.
Haşlanan yaprakların suyunu süzelim.
İçi için; pirinci nişastası gidene kadar soğuk suyla yıkayıp suyunu süzelim.
Üzerine ince ince doğradığımız soğanları, kıymayı, tuzu, karabiberi, yıkanmış ince kıyılmış maydanozu, kuru naneyi, domates salçasını, biber salçasını, tereyağını ve sıvı yağı ilave edip iyice karıştıralım.
Soğuyan lahana yapraklarının kök kısmına doğru olan kalın damarlı kısımlarını bıçakla keselim.
Kalan ince yaprakları büyüklüğüne göre 3-4 parçaya bölelim.
Her böldüğümüz parçanın uç kısmına tatlı kaşığı ile kıymalı harç yerleştirelim.
Harcı iki kenarından lahana yaprağı ile kapatarak sigara böreği gibi saralım.
Tencerenin tabanına daha önce kestiğimiz damarlı yaprakları yerleştirelim.
Hazırladığımız sarmaları üzerine dizelim.
Üzerini haşlanmış kalın lahana yaprakları ile kapatalım.
Sonra üzerine porselen veya cam bir tabak kapatalım. Bu işlemi, pişirme işlemi esnasında yaprakların açılmaması için yapıyoruz.
Sarmaların yarı hizasına gelecek şekilde kaynamış su ilave edip tencerenin kapağını kapatalım.
Tencereyi ocağa alalım.
Önce yüksek ısıda, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişirelim.
Pişen Lahana Sarmalarımızı en az 20 dakika dinlendirelim.
Sıcak olarak arzuya bağlı sarımsaklı yoğurt ile servis yapın.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder