14 Aralık 2015 Pazartesi

Zeytinli Anasonlu Enginar

6 Adet Ayıklanmış Enginar
12 Adet Siyah Zeytin
1 Adet Patates
...
1 Adet Havuç
1 adet Kuru Soğan
1/2 Adet Limon
6 Adet Yıldız Anason
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
3 Adet Kesmeşeker
Tuz

Soğan Yemeklik doğranır, havuç ve patates küp, küp doğranır. Tencere ocağa konur, altı yakılır kızınca zeytinyağı dökülür ve zeytinler konulur. Zeytinler şişince soğan ve havuçla, kesme şekerler tavaya alınır. Soğanlar şeffaflaşınca patatesler de ilave edilir, yıldız anasonlar konulur. Bir müddet daha kavrulmaya devam edilir, soğanlar Pembeleşince 2 bardak sıcak su, ve limonun suyu ilave edilip enginarlar tencereye dizilir, önce kuvvetli sonra kısık ateşte enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bir çatalla kontrol edilir enginarlar iyice pişince ocak kapatılır. Soğuyunca servis kabına enginarlar dizilir içleri malzeme ve zeytinlerle doldurulur, dereotu ile süslenip servise verilir.

Makalo
1 Çorba Kaşığı Domates salçası
1 Diş sarımsak
1 Adet Soğan
2 Çorba Kaşığı zeytinyağı
...
3 Çorba Kaşığı Un
1 Bardak Su
Soğan ve sarımsak blendırda çekilir. Yağ tavaya konur soğan ve sarımsaklar kavrulmaya başlanır. Yumuşadıklarında salça konulup kavurmaya devam edilir. Un eklenir tahta kaşıkla hızlı karıştırılarak kısık ateşte 5-10 dakika daha kavrulur. En son su ve yeterli tuz konulur, koyulaşıncaya kadar pişirilir. Arzuya göre acı biber de konulabilir.
Pabucaki

Patlıcanlar diklemesine ortadan ikiye ayrılıp bir müddet tuzlu suda bekletildikten sonra hafifçe sıkılarak tuzlu suda haşlanırlar. Pişince yağlanmış bir tepsiye dizilerek küçük bir kaşık yardımıyla içleri çıkarılıp bir tahta üzerinde bıçakla ufalanır. Diğer tarafta rendelenmiş soğanlar yağda kavrulur. Sonra doğranmış patlıcan içleri ilave edilir ve iyice kavrularak pişirilir. Sırasıyla k
...üçük doğranmış domatesler, beyaz peynir, şeker ve tuz ilave edilip bir müddet pişirilir. Ateş söndürülüp yumurtalar tek, tek bulamaca yedirilir. Sonra hazırlanan bu iç tepside kayık şeklinde bekleyen patlıcanların içine yerleştirilir. Üzerine elle bir miktar un serpilir ve fırınlanır.
arzu edilirse üzeri kaşar peyniri ile süslenebilir
Buzda Badem Nasıl Hazırlanır

Öncelikle yapmanız gereken bademi suya koyup ocağın üstünde 1 dakika kaynatmak. 1 dakika yeterli. Ne eksik ne fazla.
Kabuğu yumuşacık olu ve kolayca çıkar o zaman. Kaynar sudan çıkarıp içine buz dolu suya atmak. Normal soğuk su da olur ama farkı yapınca fark edeceksiniz.
Bu işlemi yapıp bademleri soyduktan sonra %50 su , %50 maden suyu karışımında buz dolabında 20-24 saat arası bekletmek. Hem rengi açılıp bembeyaz oluyor, hemde enfes taze bademleriniz oluyor. Deneyin seveceksiniz. tek yapmanız gereken buzun üzerine koyup misafirlerinize ikram etmek.
Marulda Levrek Sarma

1 adet orta boy levrek
Yarım su bardağı az haşlanmış pirinç
Yarım demet maydanoz
...
Yarım demet dereotu
Yarım demet taze soğan
1 adet küçük soğan
1 adet limonunun rendelenmiş kabuğu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
8 adet marul yaprağı
Arzuya göre baharat
Yeteri kadar su
Tuz

LEVREĞİ temizleyip ince doğrayın ve kenara alın.
Pirinci bir kaba alıp, üzerine ince kıyılmış maydanoz, dereotu taze ve kuru soğanı ekleyin. Rendelenmiş limon ve portakal kabuğu ile levreği pirince katın. Karışıma arzunuza göre baharat ve tuz ilave edin. Marul yapraklarını kaynar suya batırıp çıkarın. Düz bir zemine yayıp, içlerine hazırladığınız harçtan koyarak sarın. Tencerenin dibine ters olarak bir tabak koyup (sarmaların doğrudan suyla temasını önlemek için) üzerine sarmaları yerleştirin. Tencereye yarım su bardağı sıcak su ekleyip ocağa oturtun. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 12 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
SARAYLI

(balık turşusu)

Malzemeler
...
3 adet orta boy levreklevrek
1 tutam karabiberkarabiber
1 su bardağı zeytinyağızeytinyağı
1 su bardağı sirke
1 tutam safran
4 diş kıyılmış sarmısaksarmısak
4 adet defne
4 adet limon4 adet turunç yaprağı
1-2 adet mersin yaprağı
Yarım kahve fincanı kavrulmuş dolmalık fıstık
Yarım kahve fincanı kuşüzümü
1 çay kaşığı toz kakulekakule
1 çay kaşığı tarçın
Tuz

LEVREĞİ temizleyip, filetosunu çıkarın. Her filetoyu enine ikiye bölün.
Bir kapta tuz, karabiberkarabiber ve 3 çorba kaşığı zeytinyağını karıştırıp, filetoları 30 dakika marine edin.
Daha sonra bir tavaya çok az zeytinyağı koyup levreği rengi değişene kadar birkaç dakika pişirip kenara alın. Diğer taraftan küçük bir kapta sirke ve safranı beş dakika kaynatın. Kalan malzeme ve yaprakların yarısıyla tercihen toprak bir kabın tabanını kaplayın. Üzerine balıkları yerleştirin, kalan malzemeyi üzerine koyun. Kaynattığınız safranlı sosu gezdirin. 12 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.
Hellim Peyniri Kızartması
Hellim peynirini kullanmadan önce, fazla tuzunun gitmesi için en az 30 dakika suda bekletin. Peyniri, fazla ince olmamak kaydıyla dilimleyin. Her dilimin başına ve sonuna bıçakla 1 santimlik çizikler yapın. Küçük bir sahana zeytinyağını koyun(benim tercihim az tereyağ veya hiç tağ koymadan ). Peyniri kızgın yağda arkalı önlü kızartın.

(Kıbrıs helliminin tadı tabiki farklı )
Kırmızı Pancar Kavurması

•1 kg kadar kırmızı pancar sapı
•1 orta boy kuru soğan
•2 yumurta
...
•3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
•Bir miktar tuz
•Karabiber, pul biber, nane

Bol vitaminli pancar bitkisinden yapılan harika bir meze. İsterseniz pancardan, isterseniz pancar saplarından yapabilirsiniz. Pancar turşusundan sonra arta kalan pancar saplarını da bu meze ile değerlendirmek mümkün. Üstelik pancar kavurması yapmak çok kolay. Bir küçük tavada soğanlarımızı güzelce kıyıp, az yağda kavuruyoruz. Daha sonra önceden hazırladığımız yıkanmış pancar saplarını ilave edip, tencerenin kapağını kapatıyoruz. Suyunu salıp, pişmeye yapık, tuz ve baharatları ekliyoruz. Üzerine yumurtayı kırıyor, yumurta pişince ateşten alıyoruz. Servis tabağına aktarıyoruz. Kırmızı pancar kavurmamız servise hazırdır.
Bulgur Köftesi

•2 su bardağı kadar ince bulgur
•3 yemek kaşığı kadar un
•2 su bardağı kadar sıcak su
...
•Yarım kg. yoğurt
•3 diş kadar sarımsak
•1 adet kuru soğan
•3 yemek kaşığı kadar margarin
•1 yemek kaşığı kadar nane
•1 yumurtanın akı
•Pul biber
•Tuz

İlk olarak ince bulgurumuzu derin bir kaba alıp, üzerine sıcak suyu ekleyip, kapağını kapatıyoruz . Böylece bulgurlarımız yumuşuyor. Bulgurlarımız bir süre sonra yumuşayınca içine soğanımızı ince rendeliyor, sarımsakları ezip ekliyoruz. Daha sonra içine un, tuz, nane ve yumurta akını da ekleyip, güzelce yoğurmaya başlıyoruz. Daha sonra kıvamını bulan bu köfte harcından iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, elimizle yuvarlayıp bir kenara ayırıyoruz. Daha sonrasında derin bir tencereye su koyup, tuz atıyor ve kaynatıyoruz. Hazırlayıp bir kenara ayırdığımız bulgur köftelerini bu kaynayan suya atıp haşlıyoruz. Köfteler pişince kevgir yardımıyla alıp, servis tabağına aktarıyoruz. Margarinimizi bir tavada eritip, içine pul biberi katıyor, kızartıyoruz. Daha sonra köftelerimizin üzerine yoğurt gezdirip, kızarmış yağımızı yoğurdun üzerine aktarıyoruz. Dilerseniz nane de serpebilirsiniz. Bulgur köftemiz servise hazırdır.
Devamını Gör

Tavada Kuşkonmaz Ve Sultani Bezelye

Malzemeler
• 100 gr sultani bezelye
• 5-6 adet kuşkonmaz
...
• 1 adet kırmızı biber
• 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
• Tuz
• Karabiber
• 1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı
1. Sultani bezelyeleri iyice yıkayın ve soyulup, 4 cm uzunluğunda doğranmış tavayı ısıtın.
2. Orta ateşte zeytinyağı ile kuşkonmazları 4 dk. kadar sote edin.
3. Kırmızı biberi de yıkayıp uzun ve ince biçimde doğrayın.
4. Sultani bezelyeleri ve kırmızı biberi tavaya ilave edip 2 dk. daha karıştırarak pişirin.
5. Servis tabağına geçirip, üzerine limon suyunu sıkın ve her çeşit ızgara yanında servis yapın.

Afiyet olsun.
SULTANİ BEZELYE

10 sultani bezelyenin kılçıklarını alıp bir kevgire (varsa buharda pişirme aparatınıza) koyarak geniş bir tencerenin içine yerleştirin. 1 parmak kaynar suyu tencereye koyup, kapağını kapatın. Buharında 5 dakika pişirin. Renkleri parlak yeşil olunca tamamdır.

Bezelyeleri sırt kısımlarından iki milim uzunlamasına kesin. Bazı bezelyeler inatçılık yapıp açılmazlarsa ince bir bıçağı
...ortasına sokun, hemen kendilerini bırakıp açılacaklardır. 50 gr kadar Bergama tulumunu 2 çorba kaşığı zeytinyağıyla karıştırın. Sandal şeklinde açılmış olan bezelyelerin içerisine doldurun ve yanyana dizin. Üzerine 1 tatlı kaşığı çörekotunu serpin ve son olarak da nefis acı biber reçelinden her bezelyenin üzerine hem tanesinden hem de suyundan gelecek şekilde gezdirin. Lezzeti ve görüntüsüyle şahane mezeniz hazır.

Bu iş çok uğraştırır derseniz sultani bezelyenin üzerine 2 parmak tulumu küp küp doğrayıp, çörekotu, zeytinyağı ve acıbiber reçelini ekleyebilirsiniz
Turşu

-Turşuluk malzeme
-Sirke
-İçme suyu
...
-Deniz veya kaya tuzu

Aslında turşu yapımının da temel bir mantığı var. Altın oran; 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu. Peki nelerden turşu yapılır; sarımsak, acur, domates, her çeşit biber, ufak patlıcan…Öncelikle turşuyu koyacağınız kavanozun sterilizasyonu çok önemli. Ben genelde kaynar suya batırıp çıkarttıktan sonra fırında yüksek ısıda kurutuyorum. Turşu yapmanın en önemli noktalarından biri de dizilişi. Diziliş ne kadar birbirine yakın ve güzel dizilirse hem görüntü olarak hem de tat olarak etkileyici oluyor. Turşunun içine bir iki sarımsak da, oldum olası iyi gidiyor. En altına mayalansın diye 6 tane nohut ekliyorum. Kimisi bunun için birkaç parça yaş mayalı ekmek koyuyor. Nohutun doğal olarak hiçbir işlemden geçmemiş olmasından dolayı ben bunu tercih ediyorum. Salatalığı biraz farklı lezzetlerde buluşturmayı seviyorsanız içine biraz kişniş biraz dereotu atınca, tadı daha da nefis oluyor. 2 limonu da parçalayıp koyuyorum. Hatta yurtdışında bu turşuya biraz şeker de koyulur. En son ve önemli noktalardan biri de turşuyu hazırladıktan sonra ağzını sıkıca kapatmak. Ben biber turşusunu çok seviyorum. Pizzalar üzerine koyduğumuzda , sandviçde tadı inanılmaz yükseltiyor. Arada biber bittiğinde yemeklere de atıyorum, bambaşka bir keyif katıyor.

Daha büyük bir kavanozda karışık turşu yapmak istiyorsanız, turşunun içine konan malzemenin eşit boylarda olmasını tavsiye ederim. Rahat yiyebilmek için tadın, tuzun, ekşiliğin homojen dağılımı önemli. Altın orana göre karışımı yapıp, nohut ve sarımsakları da içine atıp, ağzını sıkıca kapattığınızda; kavanozunuz beklemeye ve olmaya hazır hale geliyor. Kullandığınız malzemeye göre turşunuz bir hafta sonra olmaya başlar ve ne kadar iyi muhafaza ederseniz ömrü de o kadar uzun olur
.

BADEM ÇAĞLASI TURŞUSU (850 GR.lık kavanoz için)

Malzemeler
•500 gr. çağla
•2 tatlı kaşığı tuz
...
•2 çay kaşığı şeker
•1 küçük çay bardağı üzüm sirkesi
•2 diş sarmısak

Çağla turşusu nasıl yapılır?

•Çağlaları yıkayın ve baş taraflarını hafif kesin, kavanoza doldurun.
•Sarmısakları 2 ye bölüp çağlaların aralarına atın.
•Üzerine şeker, tuz ve sirkeyi koyun.
•En son çağlaların üstünü, kaynar suyla kavanozun ağzında boşluk kalmayacak şekilde doldurun.
•Kapağını sıkıca kapatıp kavanozu ters çevirin.
•Suyu soğuduğu zaman tekrar çevirip güneş görmeyen bir yerde 15 gün kadar bekletin.
•Turşu açıldıktan sonra buzdolabında bekletirseniz, çabucak tadı değişmez.
YOĞURTLU MANTAR

Malzemeler:

– 350 gr gram mantar
...
– Yarım limon suyu
– 4 yemek kaşığı süzmez yoğurt
– 2 diş sarımsak
– 1 tutam tuz
– 2 çorba kaşığı zeytinyağı

Yıkanan mantarları, yarım limon suyu sıkılmış suda haşlayın ve ardından iyice süzün. Sarımsakları tuz ile dövün, ardından yoğurdun içine ekleyin. Son olarak mantarları sarımsaklı yoğurt ve zeytinyağı ile karıştırarak, mezenizi servis edebilirsiniz. Üzerini bir sap maydonoz veya dereotu ile mutlaka süsleyin.
NURANİYE

Taze soğanı kavuruyoruz ardından da suyunu aldığımız rendelenmiş kabakları(3-4 tane) ekleyip birlikte kavuruyoruz. Biraz kavurup yıkanmış pirinci, toz kırmızı biberi, tuzu, karabiberi de ekliyoruz. Sıcak su ekleyip pirinç pişene kadar pişiriyoruz. Hemen pişmeden önce dere otunu da ekliyoruz. Soğuduktan sonra cevizli sarımsaklı yoğurdu ekliyoruz.

KOLAY DOMATES SAKLAMA

yakın bir zamanda domatesleri kış için saklama telaşına girecek olanlar için en kolay domates saklama konusunda kolay bir tarifim var .

Bildiğiniz gibi yağ her türlü pişmiş etin ya da çiğ sebzenin saklanması için bulunmuş en doğal yöntemlerden biridir . Şimdi size hem yemeklerinizde hem soslarınızda kullanabileceğiniz nefis ve kolay domates saklama yöntemini aktarıyorum .
...

Domateslerin sap kısımlarını çıkarmadan altına küçük bir çarpı çizerek kaynar suda 10 saniye kadar tutun . Tüm domatesleri buz dolu bir kaba alın . Bu şekilde kabukları kolayca soyulur. Saplarını da çıkarın. Dikkat edin suyu akmayacak şekilde soyulmuş olsunlar .

Genişçe bir kaba kullanmak istediğiniz yağdan tabanını kaplayacak kadar koyun . Bu yağın içine bir kaç diş ince kıyılmış sarımsak ( sakın dövmeyin sadece bıçakla ınce kıyın ) ve arzu ettiğiniz kadar zencefil koyun(zencefili çok koymamanızda fayda var hafif esans versin yeterli) . Soyulmuş domateslerınızı bu sosun üstüne sap kısımları aşağı gelecek halde yerleştirin. Üzerine iyi rafine edilmiş tuz dökün ve tekrar yağ ile heryerını ıslatın . Bu şekilde yaklaşık 1 saat bekletmeniz gerekiyor . domatesler hafifçe sönecek.

Daha sonra uygun bir kavanoz şeçip sadece kabın içindekı domatesleri hafif iterek yerleştirmeniz kalıyor .

Kapta kalan yag sarımsak ve defne yaprağı sosunu da en üstüne koyup yanlardan bir spatula yardımı ile hava kabarcıklarının çıkmasını sağlatın.

En son tüm hava kabarcıklarının çıktığına emın olduktan sonra kavanozunuzu ağzına kadar yağ ile doldurun. Sıkıca kapatın.

Bu hazırlamış olduğunuz kavanozları buz dolabında veya serin bir yerde haftalarca saklayabilir kışın taze domates keyfi yaşayabilir yemeklerinize renk katabilirsiniz. Ayrıca kalan aromatik yağ ile salata soslarınıza değişik lezzetler katabilirsiniz .

Bu verdiğim basit tarifi baz alarak kendi damak tadınıza göre değişik konserveler hazırlayabilirsiniz . Örneğin bu karışımı sade soğanlı veya yeşilbiberli de yapabilirsiniz .Keyif sizin

 

TAM ZAMANI

ERİK TURŞUSU

1 kilo erik
...
5 diş sarımsak
5-6 dal maydanoz
3 yemek kaşığı tuz
5-6 adet nohut
1 çay bardağı sirke

Hazırlanışı:

Erikleri yıkayıp süzülmeye bırakın. Cam bir turşu kavanozunu alın .Kavanozun dibine nohutları bırakın.Erikleri kavanoza yerleştirin.Aralarına sarımsakları ve maydanoz dalların koyun.Bir litre kaynak suyunun içerisine tuz ve sirkeyi atıp karıştırın. l litre su için 3 yemek kaşığı tuz kullanın.Mutlaka kalın tuz kullanın.Kavanozun içine su,sirke v e tuz karışımını dökün.Ağzını kapatıp güneş görmeyen bir yerde saklayın.Eriklerin rengi sarıya döndüğü zaman tüketin.
Rakı Bardağı Nasıl Olmalıdır?

Geleneksel olarak otantik rakı sofrasının değişmez bardağı limonata bardağıdır. Rakıya buz konmaya başlanmasıyla birlikte rakı için limonata bardağı kullanılmaya başlandığı sanılıyor.

Rakıya buz konmaya başlanması 20. yüzyılın başında elektriğin icat edilmesiyle ortaya çıkmış bir adettir. Böylece sofralarda su, buz ve rakı ahengi ortaya çıkmıştır.
...

Rakıya buz katılması ile rakı adabı yeniden oluşmuş ve kültürümüze girmiştir. Limonata bardağı böylece rakı bardağı olarak anılmaya başlanmıştır. Rakı bardağı bazı bölgelerde ‘gariban’ olarak anılır.

Bundan önceki dönemde rakı Ahmet Rasim’in metinlerinde de bahsi geçen, daha küçük duble kadehleriyle içilirdi. Küçük rakı kadehinin tipi hafif lale şeklindeydi.

Rakı için günümüzde en uygun kadeh tipi Tektekçiler’in rakıyı sek içtikleri 4 santilitrelik kadehlerdir.

Hiç yorum yok: