13 Aralık 2015 Pazar

ESKİ ZAMANDAN ANI



HEM KAHVALTILIK HEM DE MEZELİK

ACUKA

•6 çorba kaşığı biber salçası,
...
•2 çorba kaşığı domates salçası,
•1 su bardağı ceviz,
•1 su bardağından biraz az ekmek içi ya da galeta unu,
•4 diş sarımsak,
•1 tatlı kaşığı nar ekşisi,
•1 çay bardağı zeytinyağı,
•1 cimdik karabiber,
•1 cimdik kırmızı pul biber,
•1 cimdik kimyon,
•1 cimdik kekik,
•1 cimdik nane,
•1 cimdik yeni bahar.
aslında bu kadar baharatı tek tek toplamak yerine hazır satılan 5i 10 u bır arada turıstık baharatlardan alıp hepsını kullanabılırsınız

Tencereye zeytin yağını, biber salçasını, domates salçasını koyalım ve salçaların kokusu çıkana kadar kavuralım.
Cevizi robottan geçirelim.
Sarımsakları rendeleyelim.
Bir kabın içine tüm malzemeyi koyalım ve iyice karıştıralım.
Acukanın üzerini cevizle süsleyip, servis yapalım.

Afiyet olsun
.
SOĞAN TURŞUSU
Malzemeler:
•2 adet soğan,( kırmızı soğan kullanabilirsiniz . Nefis bir rengi oluyor)
•1 su bardağı elma sirkesi,
•2 su bardağı su ( kaynamış ve soğumuş ),
...
•1 çay kaşığı kişniş tohumu,
•1 çay kaşığı hardal tohumu,
•2 çorba kaşığı salamura tuzu,
•1 tatlı kaşığı limon tuzu.

Soğanları halka şeklinde doğrayalım.
Cam bir kabın içine suyu, tuzu, buzu koyalım ve içine soğanları ilave edip, 1 saat bekletelim.
Başka bir kabın içine sirkeyi, suyu, tuzu, limon tuzunu koyalım ve eritelim.
Kavanozun içine soğanları, kişniş tohumunu, hardal tohumunu koyalım ve sirkeli suyu boşaltalım.(malzemelerin üzerine gelecek şekilde)
Soğan Turşumuz yaklaşık 1 hafta sonra yenmeye hazır olacaktır. Afiyet olsun.

 


PATLICAN İŞTE DİYİP GEÇMEMEK LAZIM 
Bostan ve kemer patlıcanları hala en bilinen patlıcan çeşitleri. Merak edenler için, bir zamanlar ülkemizde yetişen patlıcanlar şunlarmış:

İstanbul Kemer patlıcanı: Boyu 25-30 cm. uzunluğunda, kalınlığı 5-7 cm. i bulan, kabuğu parlak siyahımtırak mor renkte, çok verimli, makbul bir çeşittir. İstanbul, Bursa, Kocaeli illerinde çok yetiştirilir
....

İzmir Halkapınar patlıcanı: 20-25 cm. uzunluğunda, 6-8 cm. kalınlığında, uç tarafı sap tarafına nazaran biraz daha dolgunca, kabuğu koyu mor renkte, bilhassa son turfanda yetiştirilen makbul bir çeşittir. İzmir ve civarında çok yetiştirilir.

Kuşadası yahut Rodos patlıcanı: 35-40 cm. uzunlukta, 4-5 cm. kalınlıkta, ince koyu mor renkte verimli bir patlıcan çeşididir. Aydın, İzmir, Muğla illerimizde yetiştirilmektedir.

Bostan patlıcanı: İzmir'de (topan patlıcan), Bursa'da (Tophane patlıcanı) adıyla anılan bu patlıcanların şekilleri oval yuvarlak olup, kabukları koyu mor renkte, çekirdekleri çok az, lezzetleri mükemmeldir. Bir tanesinin ağırlığı 3-4 kg. kadar gelenleri yetiştirilmektedir.

Kirmastı patlıcanı: Bursa'nın M. Kemelpaşa ilçesinde çok yetiştirilmektedir. Boyu 14-18 cm. uzunlukta, sap tarafı ince, uç tarafı geniş, kabuğu mor renktedir. Balıkesir'de dahi bu patlıcan çeşidinden çok yetiştirilmektedir.

Adana patlıcanı: Şekli yukarıda tarif ettiğimiz kirmasti patlıcanına benzemektedir. Rengi açık mor ve çizgilidir. Adana ve Güney Doğu illerimizde çok sevilen yerli bir çeşittir. Verimi orta derecededir. Erken hasat edilir.

Kaynak: Özel Sebzecilik (yazan:Dr. Ali Satı Ekinci)

Hiç yorum yok: