MALZEMELER...
- 250 gr. kuşbaşı et (dana)
- 2 su bardağı arpa şehriye
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet domates
- 2-3 adet yeşil köy biberi
- 1 adet kapya biber
- 2 adet Maggi et bulyon
- tuz, kekik, karabiber, kuru reyhan, kırmızı pulbiber
- 4 su bardağı su
- 4-5 adet kemer patlıcanı
- Kızartmak için; 1 su bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI
Patlıcanlar alacalı soyulup, uzunlamasına dilimlenir ve tuzlu suda en az 15 dakika bekletilir. Suları sıkılıp kızgın yağda kızartılır, fazla yağları kağıt havlu ile alınır.
1,5 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır; et eklenip kavrulur. Yemeklik doğranmış soğan, kıyılmış sarımsak ve halka doğranmış biberer eklenip kavurmaya devam edilir. Sonra küp doğranmış domates, Maggi bulyon ve baharatlar eklenir, tuzu kontrol edilip gerekirse tuz eklenir, kaynayıncaya kadar pişirilir.
1 su bardağı arpa şehriye 1 kaşık sıvı yağ ile rengi dönünceye kadar kavrulur. Yuvarlak bir fırın kabı kalan tereyağı ile yağlanır. Patlıcan dilimleri kenarlarından dışarı sarkacak şekilde dizilir. (ortası boş bırakılacak) Kavrulmuş ve çiğ şehriye karıştırılıp fırın kabına yayılır. Kaynayan etli-sebzeli karışım şehriyenin üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika (suyunu çekinceye kadar) pişirilir. Uygun bir tabağa ters çevrilerek servis yapılır. Taze fesleğen yaprakları ile süsleyebilirsiniz.
.

KREMALI GÜLLAÇ
Malzemeler
- 5-6 adet güllaç yaprağı...
Yaprakları Islatmak için
- 1 litre süt
- 400 gr şeker
- 2 paket vanilya
Kreması için (Yaprakların arasına)
- 1 litre süt
- 8 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 paket krem şanti yada krema
YAPILIŞI
Tatlıyı hazırlarken önce kremasını pişiriyoruz. Kremayı pişirmek için süt, şeker, un ve nişastayı (krema-krem şanti hariç) bir tencereye alıp orta ateşte sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kremanın normalde pişirdiğimiz kremalara çok koyu olmayan bir kıvamı olması lazım. (Boza gibi bir akıcılık yeterli olacaktır.) Krema piştikten sonra ocaktan alıp mikser ile hafif ılınana kadar 5-10 dakika çırpıyoruz. Krema ılınınca içerisine bir paket toz halde krem şantiyi yada önceden çırparak katılaştırdığımız kremayı azar azar ekliyoruz. Tamamen karıştığında çırpmayı bırakıyoruz.
Bu sırada güllaç yapraklarını ıslatmak için 1 litre sütü şeker ve vanilya ile kaynatıyoruz.
Geniş bir tepsiye güllaç yapraklarını yerleştirip sıcak süt ile iyice ıslatıyoruz. Yaprağımız yumuşadıktan sonra dikkatlice kare yada dikdörtgen bir borcama alıyoruz. Hafif buruşturarak kalıbınızın tamamına yayılmasını sağlamalısınız. Güllaç yaprağımızın üzerine bir kaşık yardımıyla üzerini tamamen kaplıyacak kadar hazırladığımız kremadan döküyoruz. Daha sonra üst üste güllaç yaprağı ve krema şeklinde 3-4 kat daha devam ediyoruz.
Ben çok hamurlu olmasını istemediğim için az sayıda yufka ve arasına çokça krema kullandım. Fakat siz güllaç seviyorsanız yaprakların arasına daha ince krema sürebilirsiniz. Ayrıca eğer seviyorsanız arasına file fındık, badem, fıstık yada hindistan cevizi serpebilirsiniz, fakat bizim evde bunlarda pek sevilmediği için ben koymadım.
Tüm krema bittiğinde tatlımızın en üstüne bir tana daha güllaç yaprağını düzgünce yerleştiriyoruz ve servis etmeden önce mümkünse dolapta bir gece bekletiyoruz. Tatlımızı kare kare dilimledikten sonra file fıstık ve vişne ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder