Sultan Zehri Sarıbıyık'ın tarifi:
Bu yılki yaptığımız miktarların ölçüsüyle veriyorum.
8-9 kilo un, 7-8 kilo biber kırmızı yeşil karışık (sırf kırmızı da ya da sırf yeşil de olabilir, tercihe bağlı geçen yıl sırf kırmızı yapmıştık) 5 kilo ev yapımı yoğurt (biz koyun sütünden mayaladık, farketmez tabi) 3 kilo soğan, 1 kilo haşlanmış nohut, bir yıl boyunca yoğurt yapacağım zaman sütün kaymaklarını... dondurucuda biriktirmiştim. Birdde ekşi maya.
Önce soğanları robottan iyice geçirdik, sonra biberleri iyice geçirdik, nohutları da robottan bir iki çevirdik, hepsini bir leğene döktük, yoğurdumuzu ilave ettik, kuru nanemizi, tuzumuzu, unumuzu ve ekşi mayamızı da ilave ederek güzelce sağolsun annem yoğurdu. Sonra 10 - 15 gün kadar bekletiyorsun sonra ovalama ve eleme işlemleri işte. Bu arada annemler Uşak’lıdır. Uşak tarhanasının amacı çiğden yapılmasıymıs ya. Bir de pişirirken olan tarifi biliyorsan yemeye doyamiyorsun bir de az limon sıkacaksın ılık ılık içeceksin. Afiyet olsun.
Bu yılki yaptığımız miktarların ölçüsüyle veriyorum.
8-9 kilo un, 7-8 kilo biber kırmızı yeşil karışık (sırf kırmızı da ya da sırf yeşil de olabilir, tercihe bağlı geçen yıl sırf kırmızı yapmıştık) 5 kilo ev yapımı yoğurt (biz koyun sütünden mayaladık, farketmez tabi) 3 kilo soğan, 1 kilo haşlanmış nohut, bir yıl boyunca yoğurt yapacağım zaman sütün kaymaklarını... dondurucuda biriktirmiştim. Birdde ekşi maya.
Önce soğanları robottan iyice geçirdik, sonra biberleri iyice geçirdik, nohutları da robottan bir iki çevirdik, hepsini bir leğene döktük, yoğurdumuzu ilave ettik, kuru nanemizi, tuzumuzu, unumuzu ve ekşi mayamızı da ilave ederek güzelce sağolsun annem yoğurdu. Sonra 10 - 15 gün kadar bekletiyorsun sonra ovalama ve eleme işlemleri işte. Bu arada annemler Uşak’lıdır. Uşak tarhanasının amacı çiğden yapılmasıymıs ya. Bir de pişirirken olan tarifi biliyorsan yemeye doyamiyorsun bir de az limon sıkacaksın ılık ılık içeceksin. Afiyet olsun.
*****************

Sevgi Gülpek'in tarifi:
Maya yerine fırından bir ekmek hamuru katarız biz. Soğan, patates, maydanoz, dereotu, kırmzı biber, havuç, kereviz yaprağı, domates, yoğurt, boy dalı, bir de tarhana otu. Bir hafta bekletirim, sonra akıtıp biraz ufalayip robottan çeker gunes görmeden kuruturum.
Maya yerine fırından bir ekmek hamuru katarız biz. Soğan, patates, maydanoz, dereotu, kırmzı biber, havuç, kereviz yaprağı, domates, yoğurt, boy dalı, bir de tarhana otu. Bir hafta bekletirim, sonra akıtıp biraz ufalayip robottan çeker gunes görmeden kuruturum.
***************
Nermin Ocak Yılmaz'ın tarifi:
Bu da bizim Ardahan tarhanası aslında çok basit yapımı var ama emek ister. Sizlere de tavsiye ederim. Tadı çok güzel. Tarhananın tarifi: 2 kg soğan, 4 kg domates, 1 kg yeşil acı biber, 2 kg kırmızı biber, 2 kg yoğurt, nohut, tarhana otu, tuz, maya, sarımsak.
Bu da bizim Ardahan tarhanası aslında çok basit yapımı var ama emek ister. Sizlere de tavsiye ederim. Tadı çok güzel. Tarhananın tarifi: 2 kg soğan, 4 kg domates, 1 kg yeşil acı biber, 2 kg kırmızı biber, 2 kg yoğurt, nohut, tarhana otu, tuz, maya, sarımsak.
**************
Şükran Koç'un tarifi:
Yoğurdun ne kadar ise o kadar kırmızı biber al, blendırdan geçir, yoğurdun içine koy isteğe bağlı soğan sarımsak dilediğin kadar içine doğra ince ince maydanoz, nane, dere otu yıka, ince ince doğra, içine bir de hazır baharatlar var, tarhanaya özel karışık paketlerde ondan al, içine istediğin kadar dök, ekşimeye bırak. Bütün malzemeleri karıştırıp bir hafta yeterli her gün karıştır bir haftanın sonunda aldığı un kadar yoğur sert bir hamur olsun. Hamuru da bir hafta dinlendirdikten sonra temiz çarşafın üzerine kaşık yardımıyla dök ceviz kadar. Sonra onu ufalayarak kurumaya başlayınca süzgeçten geçir, kurut. İşte tarif budur. Kolay gelsin. (Kastamonu tarhanası)
******************

Selda Ekim'in tarifi:
Ölçüm yok göz kararı ile yaptım. Un 2 buçuk kilo, kırmızı biber domates, biraz pişirip blendırdan geçirdim, yoğurt çok az maya, tuz bununla yoğurdum. 3 gün oldu, 10 günü tamamlayınca güneşte döküp bir gün gölgede kurutacağım. İçine tarhana otu katacağım. Annem böyle yapardı benim de bu ikinci yapışım.
Ölçüm yok göz kararı ile yaptım. Un 2 buçuk kilo, kırmızı biber domates, biraz pişirip blendırdan geçirdim, yoğurt çok az maya, tuz bununla yoğurdum. 3 gün oldu, 10 günü tamamlayınca güneşte döküp bir gün gölgede kurutacağım. İçine tarhana otu katacağım. Annem böyle yapardı benim de bu ikinci yapışım.
**********
Servet Erdem Bayraktar'ın tarifi:
3 kilo kırmızı biber, 2 kilo soğan, 2 kilo domates, 2 kilo yoğurt, 10 kilo un (önce 5 kilosunu yoğurun her gün yoğururken unu ilavesi yapın) biber domates ve soğanı yıkayıp ayıkladıktan sonra bir iki taşım kaynatın, suyunu bir kaba süzün. Unun yarısı ile sebzeleri kulak memesi kıvamında yoğurun. Ayırdığınız suyu içine katmayın çok olur. Her gün un katıp yoğurun temiz bir tül örtüp 7 gün bekletin. Temiz örtüler üzerine ufak yassı parçalara ayırın kurudukça çevirip parçaları ufaltın daha sonra iyice inceltip eleyin. Gölgede çarşaf üzerinde kurutun. Bez torbada saklayın. Ege tarhananız hazır afiyet olsun.
3 kilo kırmızı biber, 2 kilo soğan, 2 kilo domates, 2 kilo yoğurt, 10 kilo un (önce 5 kilosunu yoğurun her gün yoğururken unu ilavesi yapın) biber domates ve soğanı yıkayıp ayıkladıktan sonra bir iki taşım kaynatın, suyunu bir kaba süzün. Unun yarısı ile sebzeleri kulak memesi kıvamında yoğurun. Ayırdığınız suyu içine katmayın çok olur. Her gün un katıp yoğurun temiz bir tül örtüp 7 gün bekletin. Temiz örtüler üzerine ufak yassı parçalara ayırın kurudukça çevirip parçaları ufaltın daha sonra iyice inceltip eleyin. Gölgede çarşaf üzerinde kurutun. Bez torbada saklayın. Ege tarhananız hazır afiyet olsun.
****************
Saime Kiraz Erdoğmuş'un tarifi:
Tarifi: 2 kilo yoğurt, 2 kg kırmızı biber, 2 kg soğan, 4 kg domates, 1 kg acı kırmızı biber, 1 kg acı yeşil biber, 1 kg haşlanmış nohut, Biber salçası, Nane, Kekik, Pul biber, Biraz maya, Tuz, Aldığı kadar un, Kütahya yöremizin tarhanası
Tarifi: 2 kilo yoğurt, 2 kg kırmızı biber, 2 kg soğan, 4 kg domates, 1 kg acı kırmızı biber, 1 kg acı yeşil biber, 1 kg haşlanmış nohut, Biber salçası, Nane, Kekik, Pul biber, Biraz maya, Tuz, Aldığı kadar un, Kütahya yöremizin tarhanası
*************
Mehtap Kadir'in tarifi:
1kg süzme yoğurt, 1kg kırmızı biber, 1kg domates, 1kg soğan, yarım kg nohut, 6 dış sarımsak, bir demet tarhana otu, bir demet maydanoz, 2 yemek kaşiği biber salcasi, nane, kekik, tuz, un.
1kg süzme yoğurt, 1kg kırmızı biber, 1kg domates, 1kg soğan, yarım kg nohut, 6 dış sarımsak, bir demet tarhana otu, bir demet maydanoz, 2 yemek kaşiği biber salcasi, nane, kekik, tuz, un.
*****************

İrem Selda Çakır'ın tarifi:
Malzemeler:
Süzme yoğurt, domates 1 kg , acı biber 1 kg, kırmızı biber 1 kg, 1 adet ayva, soğan 1 kg, reyhan bir demet, nane bir demet, fesleğen 2 demet, tarak dalı 2 demet, 2 avuç tuz
Yapılışı: Bunları robottan geçirin 1 kg yada 1-5 kg yoğurda ekleyin yazdığım otları da batırın. Biz bu karışıma “aykut” deriz. Bu aykutu 7 ya da 8 gün bekleyin daha sonrasında yoğurma ...leğeniniz oldukça büyük olsun ki kabarıyor ya günlerce. Bu malzemeleri süzekten geçirelim iri gözlü süzek olsun ki içindeki karışımlar gece bildiği kadar da hamura kalsın hamuru yoğurun bildiğiniz kulak memesi kıvamı ya da daha katı yoğururken de tuz katın 2 3 avuç yani toplamda yarım paket tuz kullanmış olursunuz. Kabardıkça hamur tahta kaşıkla karıştırın birkaç günde kabarma döneminde leğende kalsın ne zaman kabarmaz hale gelir. Kavanozlara ya da bildiğiniz kutulara doldurabilirsiniz. Havalar daha sıcaksa buzdolabında saklayın. Biz hamur olarak kullanıyoruz ama siz kurutabilirsiniz bir de tarhanaya tarhana kokusu veren fesleğen eklenebilir.
Malzemeler:
Süzme yoğurt, domates 1 kg , acı biber 1 kg, kırmızı biber 1 kg, 1 adet ayva, soğan 1 kg, reyhan bir demet, nane bir demet, fesleğen 2 demet, tarak dalı 2 demet, 2 avuç tuz
Yapılışı: Bunları robottan geçirin 1 kg yada 1-5 kg yoğurda ekleyin yazdığım otları da batırın. Biz bu karışıma “aykut” deriz. Bu aykutu 7 ya da 8 gün bekleyin daha sonrasında yoğurma ...leğeniniz oldukça büyük olsun ki kabarıyor ya günlerce. Bu malzemeleri süzekten geçirelim iri gözlü süzek olsun ki içindeki karışımlar gece bildiği kadar da hamura kalsın hamuru yoğurun bildiğiniz kulak memesi kıvamı ya da daha katı yoğururken de tuz katın 2 3 avuç yani toplamda yarım paket tuz kullanmış olursunuz. Kabardıkça hamur tahta kaşıkla karıştırın birkaç günde kabarma döneminde leğende kalsın ne zaman kabarmaz hale gelir. Kavanozlara ya da bildiğiniz kutulara doldurabilirsiniz. Havalar daha sıcaksa buzdolabında saklayın. Biz hamur olarak kullanıyoruz ama siz kurutabilirsiniz bir de tarhanaya tarhana kokusu veren fesleğen eklenebilir.
*******************
Berna Burgaç'ın tarifi:
5 kilo tarhanalık biber, 3 kilo soğan, 2 kilo domates, 1 kilo süzülmüş yoğurt, aldığı kadar un,tuz,150 gr acı biber, ekşi maya, yaş maya YAPILIŞI : Tarhanalık biber, acı biber ve domatesi doğrayıp bir tencerede iyice yumuşayana kadar pişiriyorum, sonra el blendrıyla bir güzel çekip püre kıvamına gelince yoğurma kabımın içine koyuyorum,sıcaklığı geçip ılınmaya başladığın da... rendelenmiş soğanları ve evde mayalayıp tülbentle süzdüğüm ev yoğurdumu ekşi maya ve yaş mayayı tuzu katıp iyice karıştırıyorum,ondan sonra yavaş yavaş ununu ilave ederek bir güzel yoğuruyorum ne çok sert ne çok cıvık bir hamur olucak on gün boyunca her gün günde 2 kere yoğuruyorum on günün sonun da tarhanam hazır yarısı hamur şeklinde dondurucuda yarısınıda güneşte kurutarak saklıyorum pişirirken içine maggi tavuk bulyon yada et bulyon katabilirsiniz çok lezzetli oluyor afiyet olsun.
5 kilo tarhanalık biber, 3 kilo soğan, 2 kilo domates, 1 kilo süzülmüş yoğurt, aldığı kadar un,tuz,150 gr acı biber, ekşi maya, yaş maya YAPILIŞI : Tarhanalık biber, acı biber ve domatesi doğrayıp bir tencerede iyice yumuşayana kadar pişiriyorum, sonra el blendrıyla bir güzel çekip püre kıvamına gelince yoğurma kabımın içine koyuyorum,sıcaklığı geçip ılınmaya başladığın da... rendelenmiş soğanları ve evde mayalayıp tülbentle süzdüğüm ev yoğurdumu ekşi maya ve yaş mayayı tuzu katıp iyice karıştırıyorum,ondan sonra yavaş yavaş ununu ilave ederek bir güzel yoğuruyorum ne çok sert ne çok cıvık bir hamur olucak on gün boyunca her gün günde 2 kere yoğuruyorum on günün sonun da tarhanam hazır yarısı hamur şeklinde dondurucuda yarısınıda güneşte kurutarak saklıyorum pişirirken içine maggi tavuk bulyon yada et bulyon katabilirsiniz çok lezzetli oluyor afiyet olsun.
****************
Emine Sırma'nın tarifi:
Malzemelerimiz bir kilo nohut haşlanmış, üç kilo süzme yoğurt. Bir buçuk kilo sivri biber, kırmızı biber, bir paket irmik, yedi kilo un, üç kilo soğan.üç kilo domates,biber soğan rondodan geçiriyoruz,nohut ile domatesi karıştırarak rondo yapıyoruz bu bir püf noktasıdır, çünkü nohut tek başına yapışıyor,un hariç diğer malzemeleri karıştırarak en son un ve irmiği katıyoruz tuz ilavesi yapılarak yoğrulur, yirmidörtsaat geçtikten sonra sabah akşam yoğrulur, yedi gün bekletilip temiz çarşafa dökülür resimdeki gibi. Bu işlemi erken yapmak gerekir. Kuruduktan sonra nane ilave edilir.
Malzemelerimiz bir kilo nohut haşlanmış, üç kilo süzme yoğurt. Bir buçuk kilo sivri biber, kırmızı biber, bir paket irmik, yedi kilo un, üç kilo soğan.üç kilo domates,biber soğan rondodan geçiriyoruz,nohut ile domatesi karıştırarak rondo yapıyoruz bu bir püf noktasıdır, çünkü nohut tek başına yapışıyor,un hariç diğer malzemeleri karıştırarak en son un ve irmiği katıyoruz tuz ilavesi yapılarak yoğrulur, yirmidörtsaat geçtikten sonra sabah akşam yoğrulur, yedi gün bekletilip temiz çarşafa dökülür resimdeki gibi. Bu işlemi erken yapmak gerekir. Kuruduktan sonra nane ilave edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder