Arkadaşlar bugün Antalyada öğlen yemeğinde balık yemek istedim.. istediğim balık mezgitti ancak gelen balığın iyi tanıdığım panga balığı olduğunu gördüm.. bu balık mezgit değil ki dedim işletme sahibine.. adam bu balığın Antalyada mezgit olarak her yerde verildiğini söyleyince şok oldum çünkü panga balığı Vietnam'dan ithal edilir.Amerika ve Avrupa'nın birçok ülkesinde bu balığın yenilmesine izin verilmez. Panga balığı kimyasal maddeler, bakteri, ağır metaller ve yüksek hormon içermektedir..Bu balığın esas olarak yetiştirildiği vietnamdaki Mekong nehri dünyanın en kirli nehirlerinden biridir..nehrin etrafı tabakhanelerle dolu ve hiç bir şekilde arıtma yoktur.. tüm evlerin kanalizasyonu nehre akmaktadır..( poliklorlu bifeniller zehirli ve tehlikeli endüstriyel atık, arsenik, DDT ve metabolitleri (ölçülmüş), metalik kirlilikler, (CHLS) izomerleri Hekzaklorosiklohekzanın klordan ilgili bileşikleri, ve geksahlorbenzol.)
Balığın dondurulma işleminde aynı nehrin suyu kullanılmaktadır.Çinlilerin üretmiş olduğu bir hormon balıkların gelişimini 4 kez hızlandırmaktadır..
Avrupa'da ürün kalite düzenleyici kurumların istemesine rağmen üretici firma bu konuda detay vermemiştir..
Bu balık orada çok düşük maliyetli olduğu için sadece yoksul halk tarafından satın alınmaktadır.
Rusya'da yazan bir makalede bu balığı yiyenlerde karaciğer hasarı, kan hastalıkları , iç organlarda lezyonlar ..vs.vs
Hastalık konusu benim duyduğum ama Mekong nehri gördüğüm bildiğim yer..
Yeme konusunda karar sizindir..
Yalnız Vietnam iç sularında bulunan, tatlı su balığı Panga, son yıllarda Amerika'da başarılı bir pazara sahip olmuştur. Doğal ortamda Vietnam, Mekong Nehrinde bulunan Panga yavruları havuzlara alınarak yetiştirilir. 1-1,5 kg boya ulaştığında hasat edilir. Çoğu küçük ölçekli ve aile çiftlikleridir.
Panga, yağ oranı düşük, beyaz etli bir balıktır. Taze veya donuk fileto olarak sunulmasının yanı sıra kaplamalı olarak da yüksek miktarda tüketimi mevcuttur. Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri ve Avusturalya bu balığı tercih etmektedir.
Derya Atamer cok filim izlemek iyi degildir:)) Desenki Esox yadan Tangan diycem harbi hakli kadin cok hakli:)) Fransiz mutfagi ascisiyim ben hayatimda "panga"baligi ile ilgili boyle "yalan kolpa ve sacma sapan" bir teori duymadim:))Tatli su baligidir panga baligi eti cok lezzetli yumusak olur iznik yayin baligi yada tatli su kefali yada ak balik gibi ayrica Panga baligi Avrupa'da her yerde satilir Malta,Italya ve Ispanya yilda 1.5 ile 2 ton arasi Panga baligi tuketir. Turkiyede'de yasal olarak uretiliyor ve satiliyor internetten bile siparis verebiliyorsunuz:)) http://denizer.com.tr/urun-detay.php?id=64 aliyim sana istersen:))

Kuzey Atlantik'in her iki tarafında da bulunan sürü oluşturan bir balıktır. En fazla 500 g-1 kg boyda avlanır. Küçük boylu olanlara "Tinker mackerel" denir. Üreme göçü yapan bir tür olup, kuzey ve güney uskumrusu olarak ayrılır, kuzey türleri Kuzey denizi ve Skagerrak Boğazı'nda (Mayıs-Temmuz), güney türleri ise İspanya ve Portekiz sularında ürer (Şubat-Mayıs). Üreme sonrası Norveç sularında karışır ve tüm kışı burada geçirirler, üreme döneminde göç tekrar başlar.
http://denizer.com.tr/images/product/view/uskumru_3.jpg
uskumru balığı
İnce bir derisi bulunur, sırt kısmı karakteristik olarak yeşilimsi mavi ve yanardöner gümüş renginde olup koyu çizgilere sahiptir, balık öldüğünde deri rengi matlaşır. Yağlı ve çok lezzetli bir balık olup, yüksek miktarda Omega 3 içerir.
Çok ciddi ticari bir öneme sahip olan bu balık, ICES (Uluslararası Su Kaynaklarını Değerlendirme Konseyi) tarafından belirlenen bölgesel kotalar dahilinde avlanır, avcılığı dönemsel olarak değişmek üzere uzatma ağı, olta, gırgır ve trol ile yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder