17 Şubat 2015 Salı

LEZZETLER TATLILAR

Antep Fıstıklı Dondurma Tarifi için Malzemeler ;
1 ve 1/3 kap (330 ml.) soğuk tam yaglı süt
1 ve 1/8 kap (275 ml.) toz şeker
3 kap (750 ml.) soğuk süt kreması

1 ve 1/2 tatlı kaşığı (7 ml.) vanilya özütü
1 tatlı kaşığı badem özütü
1 ve 1/2 kap (375 ml.) kabuklari soyulmuş iri iri doğranmıs tuzsuz antep fıstığı
Antep Fıstıklı Dondurma Hazırlanışı ;
Süt ve şekeri iyice çırparak şeker eriyene kadar karıstırın. Krema, vanilya özütü, badem özütünü de ekleyin.Dondurma makinenizi calıstırın ve karışımı içine boşaltın. Dondurma koyulaşıp donana kadar 20-25 dk. makinede dondurun. Son 5 dk.’da fıstıkları ilave edin.Dondurmanızı derin dondurucuda iyice donana kadar 2 saat kadar bekletin.

**************
Kara dutlu dondurma MALZEMELER ( 4 kişilik)
yarım litre tam yağlı inek sütü
1,5 su b. toz şeker
yarım su b. çiğ krema

1 çorba kaşığı sahlep

Hazırlanışı:
Süt, toz şeker, kremay,sahleb bir tencerede çırpma teliyle karıştırılır.
Ocağa alınan tencere orta ateşte sürekli karıştırılarak malzemelerin tamamen karışması sağlanır.10 dakika kadar kaynatılan karışım hafif koyu kıvam alınca ocaktan alınır.
Karıştırılarak soğutulur.Soğuğa dayanıklı, yassı bir saklama kabına boşaltılan karışım buzdolabının buzluk kısmına yerleştirilir.
Yarım saatte bir karıştırılarak, dondurmanın kenarlarından buzlanması önlenir.
Yıkanan ve doğranan dutlar, kıvamı koyulaşan dondurmaya eklenir ve yumuşak kaşık darbeleriyle karıştırılır.
Buzluğunuzun dondurma hızına göre 2 saat sonra ikram edilebilecek kıvama gelen dondurma, buzluktan çıkardıktan sonra 1-2 dakika bekletilir ve hızlıca servis edilir.
Afiyet olsun.
*************************
Kirpi Kurabiye Tarifi
Malzemeler

3 su bardağı un
150 gr. margarin

1.5 çay badağı pudraşekeri
1 yumurta akı
1 paket vanilya
Kakao veya damla çikolata

Yapılışı
Malzemeler yoğrularak kurabiye hamuru hazırlanır.
Hamur dolapta yarım saat kadar bekletilir.Soğuyan hamur dolaptan alınıp ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, şekil verilir.
Kirpinin dikenlerini oluşturmak için küçük bir makasın ucuyla hamur kesilir.
Gözlerine damla çikolata ya da kakaolu hamur taktıktan sonra fırında 160 derecede pembeleşene kadar pişirilir.Afiyet olsun.
******************
İMAMIN  SARIĞI   TATLI
Malzemeler
4 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı un

yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı kakao
3 çorba kaşığı su

Krema
3 su bardağı süt
1,5 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
yarım su bardağı toz şeker
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya

Üzerine
100 gram bitter çikolata
Kenarlarına
hindistancevizi
Yapılışı
Yumurtayı ve şekeri iyice çırpıyoruz sonra diğer malzemeleri karıştırıp çırpmaya devam ediyoruz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt koyuyoruz kek hamurunu güzelce yaydırıp önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında pişiriyoruz.
Kek soğuduktan sonra su bardağını ıslatıp kekleri bardakla kesiyoruz aşağı yukarı 20 tane yuvarlak çıkıyor.
Kremanın bütün malzemelerini karıştırıp pişiriyoruz.
Kestiğimiz kekin birini alıyoruz bir kaşık krema koyup üzerine kestiğimiz kekleri kapatıyoruz ve kenarlarına krema sürüp hindistan cevizine buluyoruz.
Diğer bütün kekleri bu şekilde yaptıktan sonra benmari şeklinde erittiğimiz çikolatadan üzerlerine birer kaşık koyup kenarlarına taşırmadan yayıyoruz .

*************************
Profiterol Yapılışı :Hamuru için:1 su bardağı un
1 su bardağı su
50 gr margarin ya da tereyağı
1/2 çay kaşığı tuz
3-4 yumurta

Kreması için;2,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya. üzeri için:hazır çikolata sos ... hazırlanışı:Tencereye su, tereyağı ve tuzu koyup kaynatın. Kaynattıktan sonra ocaktan alıp unu ekleyin ve kaşıkla iyice karıştırın, hızlı olun topaklanmasın. Daha sonra ocağa alıp 5 dakika kadar devamlı karıştırarak pişirin. Hamuru ocaktan alın, 5 dakika soğumasını bekledikten sonra yumurtaları teker teker ekleyerek spatula ile karıştırın, her biri yumurtayı iyice yedirdikten sonra bir diğerini ekleyin ve 3.cü yumurtadan sonra eğer hamurunuz pürüzsüz ve biraz akışkan bir kıvama geldiyse 4. sünü eklemeyin. (ben 3 yumurta kullandım.) Hamuru sıkma torbasına ekleyin ve aralarında boşluk kalacak şekilde tepsiye sıkın (çay kaşığı ile de bu işlemi yapabilirsiniz 2 tane kaşık kullanarak. ) 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Pişme süresinde fırının kapağını hiç açmıyoruz . Ayrıca hamur piştikten sonrada yarım saat kadar fırında bekletiyoruz. Daha sonra fırından çıkarıyoruz ve ızgara telin üzerinde soğumaya bırakıyoruz. ( ben bu işlemi uygulayamadım soğuyuncaya kadar fırında kaldı ama sönme olmadı)
Hamurumuz fırında pişerken kremayı hazırlıyoruz. vanilya haricindeki malzemeleri karıştırıyoruz ve kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz. Ocağı kapattıktan sonra vanilya ekliyoruz ve ara ara karıştırarak soğumaya bırakıyoruz. Soğumuş kremayı, ortasından kestiğiniz hamurların içine dolduruyoruz ya da sıkma aparatıyla içine sıkabiliriz.

Çikolata sosu paketinin arkasında yazdığı şekilde hazırlıyoruz servis yapacağımız zaman profiterollerin üzerine döküyoruz. Afiyet olsun.
*************************
KAZAN DİBİ
8 bardak süt. kazandibi:
3 bardak şeker
5 kaşık nişasta.
Üzerine tarçınSüte, şekeri katıp kaynatın. Nişastayı soğuk suda eritin ve sütle karıştırın. Bir taşım kaynatıp söndürün. Bir tepsinin altına toz şeker serpin ve yapılan muhallebiyi tepsiye boşaltın. Ateşe koyun. Ateşteki tarafı kendinize doğru ıspatulayı çekerek her tarafını öyle ateşte çevirin. Ve soğumaya bırakın. Soğuyunca kesip ters çevirin. Ve tarçın

Hiç yorum yok: