ÇİKOLATALI KURABİYE
Çikolatalı kurabiye için gerekli malzemeler:
Hamuru için:
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı pudra şekeri
3 adet yumurta
125 gram margarin
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Üzeri için:
250 gram çikolata
1 kase antep fıstığı
1 kase ceviz
1 kase fındık
1 kase hindistan cevizi
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı: Birer su bardağı nişastayla pudra şekeri karıştırılır. Üzerlerine bir yumurta kırılır ve aldığı kadar un ile bir paket kabartma tozu eklenir. Harç yoğurularak hamur haline getirilir. İstenen kıvama gelen hamurdan kurabiye parçaları alınıp yuvarlanır. Tepsiye dizilen kurabiyeler fırında pişirilir.
Buharda eritilen çikolata bir kaba alınır. Birer kase çekilmiş ceviz, antep fıstığı, fındık ve hindistan cevizi hazırlanır. Pişen kurabiyeler önce çikolataya ardından isteğe göre fındık, fıstık ve cevizlere batırılarak servis tabağına dizilir.
Çikolatalı kurabiye sunuma hazırdır.
*****************************
ZEYTİN YAĞLI BARBUNYA
Zeytinyağlı Barbunya Tarifi Malzemeler Yarım kg barbunya 2 adet soğan
1 adet havuç
1 çay bardağı zeytinyağı 1 çorba kaşığı salça 8 diş sarmısak 1 çay kaşığı tozşeker, tuz Zeytinyağlı Barbunya Yapılışı
Barbunyayı akşamdan ıslatıp, ertesi gün suyunu süzün. Su dolu bir tencereye alıp, haşlayın. Tekrar suyunu süzün. Tencereye yağ, doğanmış soğan, sarmısak, ayıklanıp dörde bölünmüş havuç ilave edin. Ateş üzerinde hafifçe kavurun. Salçayı ekleyin. Şeker ve tuz ilave edin. Haşlanmış fasulyeyi de koyup, hepsini karıştırın. Kısık ateşte sıcak su ilavesiyle barbunyalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Suyunu çekin fasulyeler pişince ocağın altını söndürün. Dilerseniz üzerine ince kıyılmış maydanoz serpip, ılık ya da soğuk servis yapın.


İÇ PİLAV
Malzemeler: 2 su bardağı pirinç 3 su bardağı su veya et suyu 3-4 çorba kaşığı tereyağ
1 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı toz şeker 200 gr. kuzu ciğeri 1 çorba kaşığı şam fıstığı 1 çorba kaşığı kuş üzümü (ben kullanmadım) 1 demet dere otu 1 tatlı kaşığı az tarçın 1 tatlı kaşığından az yenibahar Karabiber, tuz isteğe göre Hazırlanışı: 1- Kuzu ciğerini ve soğanı ince ince doğrayın. tereyağını tencereye koyup ciğer, soğanı pembeleşinceye kadar kızartın. Ardından şam fıstıklarını atıp kavurmaya devam edin. 2- Daha sonra pirinci ilave edip karıştırın. Pirince sırasıyla, karabiber, tarçın, yenibahar, 3 bardak et suyu, tuz, şeker, ilave ederek karıştırıp tencerenin kapağını kapatıp pişmesini sağlayın. 3- İnce kıyılmış dereotunu pilavı dinlendirdikten sonra katıp pilavı servis yapmadan önce karıştırın. Üstünü yine dere otuyla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun…
********************
Havuç Tatlısı Tarifi Malzemeler 1 kg havuç Yeteri kadar su
1 su bardağı kavrulmuş tuzsuz
yerfıstığı 1 su bardağı tozşeker 3 çorba kayığı buğday nişastası 1 paket vanilya Üzerine: 3 çorba kaşığı rendelenmiş hindistancevizi 2 adet limonu rendelenmiş kabuğu Havuç Tatlısı Yapılışı 1 HAVUÇLARI temizleyip bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. Kaynamaya başladıktan itibaren 10 dakika haşlayın. Havuçları sudan alın. Ilındıktan sonra rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Yerfıstığını incecik dövün. 2 Tozşeker ve nişastayı 1 su bardağı suda eritin. Üzerine vanilya ekleyip karıştırın ve bir tencereye alın. Havucu katın ve karıştırarak koyulaşana dek pişirin. Yerfıstığını muhallebiye ekleyip ocaktan alın. 3 Kare ya da dikdörtgen cam bir kabı suyla hafifçe ıslatın. Tatlıyı kaba dökün. Ilındıktan sonra
buzdolabına koyup iyice soğutun. Arzunuza göre dilimleyin. 4 Rendelenmiş hindistancevizi ve limon kabuğunu karıştırın. Dilimlerin kenarını bu karışıma bulayıp servis yapın.*******

SOĞAN KEBABI
Yaklaşık 10 adet küçük boy soğan
Köfte için;
300 gr kıyma
2 diş sarımsak
Karabiber
Tuz
Kimyon
Sosu için;
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı su
Pul biber
1 kahve fincanı nar ekşisi
Köfte malzemelerini yoğurun. Köfte harcını dinlenmeye bırakın. Bu arada soğanların üstteki kabuğunu alın ama hepsini soymayın. Üstünde en az bir kat kabuk kalsın (en büyük özelliği kabuklu pişmesidir). Soğanların ucunu kesin ve ortasından bıçakla 2′ye bölün. Ama alt kısımları yapışık kalsın. Soğanın ortasından bir miktar alın. Köfteyi ceviz büyülüğünde yuvarlayın ve soğanların içine doldurun. Tüm soğanları bu şekilde doldurun. Tepsinin üzerine pul biber serpin. Zeytinyağını gezdirin. Yarım su bardağı su ekleyerek 200 derecede pişirmeye başlayın. Soğanlar daha geç pişeceği için üzerini folyo ile kapatın. 20 dakika pişirdikten sonra nar ekşisini üzerine dökün ve tekrar üzerini kapatın. Zaman zaman soğanın pişip pişmediğini kontrol edin. Soğanlar iyice yumuşayınca üsteki folyoyu alın. Bir müddet daha pişirin. Böylece renk olarak kızarmaya başlayacaktır. Tat olarak tatlı ve ekşi lokum kıvamında soğanlar tadacaksınız. Afiyet olsun…


PEYNİRLİ OMLET
2 tane yumurta
beyaz peynir
maydanoz (arzuya göre)
1 yemek kaşığı margarin
Yumurtaları bir kabın içine kırın. Tuzunu atıp iyicene çırpın. Büyük bir tavada yağı eritin. yumurtayı bu tavaya dökün üzerine kapat kapatın ve ocağın altını iyicene kısın. Yumurtanın altı hafif kızarana kadar pişirin. Yumurtanın altını spatulayla kontrol eddebilirsiniz. Altı kızaran yumurtanın üzerine peynirli karışımı yayın. Omleti 2′ye katlayıp servis yapın. Afiyet olsun.
Not: Peyniriniz tuzluysa yumurtaya tuz koymayın. Beyaz peynir ve rendelenmiş kaşarı karıştırırsanız da çok güzel oluyor.
**********************


KAHVALTIDA SÜPER LEZZET
Malzemeler
Yarım kg un
1 çorba kaşığı maya(yaş maya da olur kuru maya da)
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su
Sıvı yağ
Tarif
Ilık suda mayayı eritin ve un, tuz, maya ve su karıştırılarak yumuşak bir hamur hazırlayın. Üzerini kapatarak hamur iki katı kabarana kadar mayalanmasını bekleyin.
İsterseniz ekmek fırınlarından hazır ekmek hamuru alabilirsiniz.
Hazırladığınız ya da aldığınız hamurdan parçalar kopararak yağlı zeminde elinizle şekillendirin ve kızgın yağda kızartın. Afiyet olsun
*******************
KESTANE ŞEKERİ
Malzemeler
Yarım kilo kestane
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 paket vanilya
Hazırlanışı
Öncelikle kestaneleri içine zarar vermeden arkalı önlü çizeriz. Çizdiğimiz kestaneleri suyla yıkadıktan sonra suyu kaynatmadan kısık ateşte 3 saat kadar pişiririz. Kabukları aralanan kestaneleri bir bıçak yardımıyla dikkatli bir şekilde kabuklarından ayırırız. Bu aşamada bayağı bir kestane çıkarırken parçalanıyor:) Kabuklarından çıkardığımız kestanelerin üzerine diğer tarafta 3 bardak şeker ve 2 bardak suyla kaynattığımız şuruba, vanilyayı da ekledikten sonra kestanelerin üzerine dökeriz. Bu şekilde 3 gün bekletiriz. 3 günün sonunda kestanelerin olduğu tencereyi içi su dolu başka bir tencerenin içine oturtarak (benmari usülü) ocağa alırız. Üzerini geniş bir kapakla kapatarak yarım ateşte 1 saat kadar buharında pişmesini sağlarız. Bu şekilde de 1 gün beklettikten sonra ertesi günü aynı işlemi tekrar yaparız. Kestane şekerimiz 6 günlük bir aşamadan sonra yenmeye hazırdır. Müthiş bir lezzet. Afiyet olsun.


DİYET ZAMANI KARNABAHAR SALATASI
Malzemeler:
1 adet orta boy karnabahar. 1 adet limon kabukalarıyla beraber doğranmış 2 adet havuç halka halka doğranmış 2 adet kırmızı biber doğranmış
2 adet yeşil biber doğranmış 4-5 dal yeşil soğan ince doğranmış kornişon turşu yarım demet dereotu, yarım demet maydanoz kıyılmış
Karnabaharı ve limon dilimlerini bir tencerede hafif yumuşayana kadar haşlayın.
Havuçları da aynı suda hafif diri kalacak şekilde haşlayın.Sularını süzüp biraz soğuyunca karnabaharları mümkün olduğunca küçük koçanlara ayırın.Kalan malzemeleri ekleyip harmanlayın ve üzerine sosu döküp servis yapın.
*****************

AFİYET OLSUN..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder