
Üzüm Pelteli Pasta
Malzemeler:
Pelte İçin:
• 1 küçük salkım kırmızı üzüm
• 5 su bardağı üzüm suyu...
• 2-2.5 çorba kaşığı nişasta
• 1 küçük çay bardağı toz şeker
Tabanı İçin:
• 3 adet yumurta
• 75 gram şeker
• 90 gram un
• Vanilya
Üstü İçin:
• 1 paket labne peyniri
• 1 paket likit krema
• 25 gram toz jelatin
• Yarım bardak toz şeker
• 5 çorba kaşığı su
• 1 bardak süt
Malzemeler:
Pelte İçin:
• 1 küçük salkım kırmızı üzüm
• 5 su bardağı üzüm suyu...
• 2-2.5 çorba kaşığı nişasta
• 1 küçük çay bardağı toz şeker
Tabanı İçin:
• 3 adet yumurta
• 75 gram şeker
• 90 gram un
• Vanilya
Üstü İçin:
• 1 paket labne peyniri
• 1 paket likit krema
• 25 gram toz jelatin
• Yarım bardak toz şeker
• 5 çorba kaşığı su
• 1 bardak süt
Üzüm Pelteli Pasta Hazırlanışı:
Yumurtaları şekerle birlikte ezilmiş yoğurt kıvamında çırpıp una ekleyin. Vanilya serpip karıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine kelepçeli çember kalıp çapından daha büyük döküp pişirin. Hamuru kelepçeli çember kalıba yerleştirin.
Bir küçük tencerede su ile jelatini karıştırın. Şişmesi için 5 dakika bekletin. Daha sonra hafif ateşte jelatini eritin. Kremşantiyi süt ve şekerle karıştırın. Labne peynir ve erimiş jöleyi de katıp hepsini mikserle çırpın. Kekin üzerine döküp dondurun. Nişastayı 1 su bardağıüzüm suyuyla pürüzsüz hale gelene kadar ezin. Bir tencerede kalan üzüm suyunu toz şeker ilavesiyle karıştırın. Ezilen nişastayı ekleyip karıştırarak pişirin. Soğumaya bırakın. Pelteyi dondurucudan çıkardığınız kremanın üzerine spatula ile sürün. Üzüm taneleri ile servis yapın.
********************

Yumurtaları şekerle birlikte ezilmiş yoğurt kıvamında çırpıp una ekleyin. Vanilya serpip karıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine kelepçeli çember kalıp çapından daha büyük döküp pişirin. Hamuru kelepçeli çember kalıba yerleştirin.
Bir küçük tencerede su ile jelatini karıştırın. Şişmesi için 5 dakika bekletin. Daha sonra hafif ateşte jelatini eritin. Kremşantiyi süt ve şekerle karıştırın. Labne peynir ve erimiş jöleyi de katıp hepsini mikserle çırpın. Kekin üzerine döküp dondurun. Nişastayı 1 su bardağıüzüm suyuyla pürüzsüz hale gelene kadar ezin. Bir tencerede kalan üzüm suyunu toz şeker ilavesiyle karıştırın. Ezilen nişastayı ekleyip karıştırarak pişirin. Soğumaya bırakın. Pelteyi dondurucudan çıkardığınız kremanın üzerine spatula ile sürün. Üzüm taneleri ile servis yapın.
********************

Burger
Malzemeler:
450 gram dana kıyması (Yüzde 100 dana etinden olmalı)
...






Sandal Sefası Tarifi
MALZEMELER (4 kişilik)
4 adet patlıcan
250 gr. sotelik et
2 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet sivri biber
1 adet soğan
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kekik, pulbiber
TARİF
Eti yıkayıp tencereye koyun. Ocakta suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Etler suyunu çekince üzerini iki parmak geçecek kadar su koyup içine 2 adet sarımsak doğrayın ve kısık ateşte yaklaşık 1,5 saat, etler tekrar suyunu çekene kadar pişirin.
Daha sonra tereyağı ve sıvı yağını ekleyin. İnce doğranmış soğanı, tuzu ve sivri biberin tekini doğrayıp soğanlar kavrulana kadar pişirin. 1 adet somatesin kabuğunu soyup küp küp doğrayın. Domates, kekik ve pulbiberi ilave ederek 1-2 dakika daha kavurup ocağı kapatın.
Etler pişerken patlıcanların kabuklarını alacalı soyun. Her patlıcanı bıçakla ortasından yarın (malzemeleri daha sonra bu yarığı açarak yerleştireceğiz). Sıvı yağ ile iyice her tarafını yağlayın. Tercihen yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyup önceden ısıtılmış 190-200 dereceli fırında patlıcanlar yumuşayana kadar pişirin.
Patlıcanları yayvan ve derin olmayan bir tencereye alın. Yarık tarafını bir çatal yardımıyla açın. İçine hazırladığınız etli harçdan koyun. Üzerine domates ve biber dilimleri yerleştirin.
Bir kaseye salça, tuz ve yaklaşık (kullandığınız tencereye göre değişir) 2 bardak kadar sıcak su ilave edin. Patlıcanların üzerini geçmeyecek şekilde kenardan suyu ilave edin.
Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte patlıcanların üzerindeki biber ve domatesler rengini değiştirene kadar pişirin. Pilav ve cacık eşliğinde afiyetle yiyin...
NOT: Sandal Sefasını dilerseniz aynı yöntemle fırın tepsisinde de pişirebilirsiniz.
Fotoğraf: Sandal Sefası Tarifi
MALZEMELER (4 kişilik)
4 adet patlıcan
250 gr. sotelik et
2 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet sivri biber
1 adet soğan
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kekik, pulbiber
TARİF
Eti yıkayıp tencereye koyun. Ocakta suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Etler suyunu çekince üzerini iki parmak geçecek kadar su koyup içine 2 adet sarımsak doğrayın ve kısık ateşte yaklaşık 1,5 saat, etler tekrar suyunu çekene kadar pişirin.
Daha sonra tereyağı ve sıvı yağını ekleyin. İnce doğranmış soğanı, tuzu ve sivri biberin tekini doğrayıp soğanlar kavrulana kadar pişirin. 1 adet somatesin kabuğunu soyup küp küp doğrayın. Domates, kekik ve pulbiberi ilave ederek 1-2 dakika daha kavurup ocağı kapatın.
Etler pişerken patlıcanların kabuklarını alacalı soyun. Her patlıcanı bıçakla ortasından yarın (malzemeleri daha sonra bu yarığı açarak yerleştireceğiz). Sıvı yağ ile iyice her tarafını yağlayın. Tercihen yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyup önceden ısıtılmış 190-200 dereceli fırında patlıcanlar yumuşayana kadar pişirin.
Patlıcanları yayvan ve derin olmayan bir tencereye alın. Yarık tarafını bir çatal yardımıyla açın. İçine hazırladığınız etli harçdan koyun. Üzerine domates ve biber dilimleri yerleştirin.
Bir kaseye salça, tuz ve yaklaşık (kullandığınız tencereye göre değişir) 2 bardak kadar sıcak su ilave edin. Patlıcanların üzerini geçmeyecek şekilde kenardan suyu ilave edin.
Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte patlıcanların üzerindeki biber ve domatesler rengini değiştirene kadar pişirin. Pilav ve cacık eşliğinde afiyetle yiyin...
NOT: Sandal Sefasını dilerseniz aynı yöntemle fırın tepsisinde de pişirebilirsiniz
Malzemeler:
450 gram dana kıyması (Yüzde 100 dana etinden olmalı)
...
3 dilim sucuk
3 dilim dana bacon
2 dilim domates
1 adet küçük boy kırmızı soğan
1 çorba kaşığı sirke
1 yaprak beyaz lahana
Tuz
1 dilim çedar peyniri
1 dilim gouda peyniri
1 dilim danimarka mavi peynir
1 adet hamburger ekmeği
1 çay kaşığı tereyağı
Soğan Kızartması İçin:
1 adet büyük boy beyaz soğan
1 su bardağı un
1 kahve fincanı nişasta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı içme sodası
Kızartmak için sıvı yağ
Hazırlanışı:
Kırmızı soğanı ince ince bütün yuvarlak halkalar olacak şeklinde doğrayın. Düz bir kaba aktarıp üzerine sirke ve 1 tatlı kaşığı tuz serpin. Kapağını kapatıp oda ısısında yarım saat kadar bekletin.
Köftesi için; Kıymayı çukur bir kaba alın. Tuzu ve karabiberini ekleyin. İyice yoğurun. Karışımı iki eşit parçaya ayırın ve avucunuzda şekillendirin. Yağlı kağıt üzerine aktarın. Diğer malzemeleri hazırlayana dek bu şekilde buzdolabında dinlendirin.
Soğan kızartması için; Soğanın kabuğunu soyup yarım parmak genişliğinde halka halka doğrayın.
Unu, nişastayı, kabartma tozunu ve tuzu çukur bir kapta harmanlayın. Sodayı ekleyip bulamaç haline gelene dek karıştırın. Soğan halkalarını da bu karışıma iyice bulayın. Kızgın yağda kızartıp kağıt havlu üzerine aktararak fazla yağının süzülmesini sağlayın. Soğan kızartması hazırdır.
Dilimlenmiş dana bacon’ları yapışmaz yüzeyli bir tavada yağsız olarak çıtırlaşana dek kızartın.
Beyaz lahanayı da çok ince jülyen doğrayıp tuz ile ovun.
Fırça yardımı ile hamburger ekmeğinin iç yüzeylerini 1 çay kaşığı tereyağı ile yağlayın. Ekmeğin iç yüzeylerini tavada kızartın.
Hazırladığınız köfte hamurlarının ikisinin de her iki tarafını ızgarada 4’er dakikada kızartın.
Hamburger ekmeğinin ilk katının üzerini kıyılmış lahana, dilimlenmiş domates, tavada kızartılmış sucuk, köfte, peynir ve çıtırlaştırılmış bacon’ları yerleştirin. İkinci katına da aynı şekilde ikinci köfteyi, diğer peynirleri, kızartılmış soğanları, kıtırlaştırılmış bacon dilimlerini yerleştirin. En son kata kırmızı soğan dilimlerini yerleştirin. Hemen servise hazır edin.
**********

3 dilim dana bacon
2 dilim domates
1 adet küçük boy kırmızı soğan
1 çorba kaşığı sirke
1 yaprak beyaz lahana
Tuz
1 dilim çedar peyniri
1 dilim gouda peyniri
1 dilim danimarka mavi peynir
1 adet hamburger ekmeği
1 çay kaşığı tereyağı
Soğan Kızartması İçin:
1 adet büyük boy beyaz soğan
1 su bardağı un
1 kahve fincanı nişasta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı içme sodası
Kızartmak için sıvı yağ
Hazırlanışı:
Kırmızı soğanı ince ince bütün yuvarlak halkalar olacak şeklinde doğrayın. Düz bir kaba aktarıp üzerine sirke ve 1 tatlı kaşığı tuz serpin. Kapağını kapatıp oda ısısında yarım saat kadar bekletin.
Köftesi için; Kıymayı çukur bir kaba alın. Tuzu ve karabiberini ekleyin. İyice yoğurun. Karışımı iki eşit parçaya ayırın ve avucunuzda şekillendirin. Yağlı kağıt üzerine aktarın. Diğer malzemeleri hazırlayana dek bu şekilde buzdolabında dinlendirin.
Soğan kızartması için; Soğanın kabuğunu soyup yarım parmak genişliğinde halka halka doğrayın.
Unu, nişastayı, kabartma tozunu ve tuzu çukur bir kapta harmanlayın. Sodayı ekleyip bulamaç haline gelene dek karıştırın. Soğan halkalarını da bu karışıma iyice bulayın. Kızgın yağda kızartıp kağıt havlu üzerine aktararak fazla yağının süzülmesini sağlayın. Soğan kızartması hazırdır.
Dilimlenmiş dana bacon’ları yapışmaz yüzeyli bir tavada yağsız olarak çıtırlaşana dek kızartın.
Beyaz lahanayı da çok ince jülyen doğrayıp tuz ile ovun.
Fırça yardımı ile hamburger ekmeğinin iç yüzeylerini 1 çay kaşığı tereyağı ile yağlayın. Ekmeğin iç yüzeylerini tavada kızartın.
Hazırladığınız köfte hamurlarının ikisinin de her iki tarafını ızgarada 4’er dakikada kızartın.
Hamburger ekmeğinin ilk katının üzerini kıyılmış lahana, dilimlenmiş domates, tavada kızartılmış sucuk, köfte, peynir ve çıtırlaştırılmış bacon’ları yerleştirin. İkinci katına da aynı şekilde ikinci köfteyi, diğer peynirleri, kızartılmış soğanları, kıtırlaştırılmış bacon dilimlerini yerleştirin. En son kata kırmızı soğan dilimlerini yerleştirin. Hemen servise hazır edin.
**********

Geleli Kebabı
Malzemeler:
• 600 gram kuşbaşı doğranmış dana bonfile
• 1 çorba kaşığı tereyağı...
• 3 çorba kaşığı sıvı yağ
• 6 adet bostan patlıcanı
• 3 diş sarımsak
• 3 adet salçalık kırmızıbiber
• 6-7 adet sivri biber
• Tuz, kimyon
Geleli Kebabı Tarifi:
Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra kürdanla birkaç yerinden delerek közleyin.
Zar şeklinde doğranmış eti yapışmaz yüzeyli bir tencereye alın. 1 çay bardağı su ilave edin. Suyunu çekene dek pişirmeye bırakın. Suyu çekilince tereyağını ekleyin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin. Ocaktan alın. Tuzunu ve kimyonunu ekleyerek tatlandırın.
Biberleri temizleyip ince ince kıyın ve geniş bir tavada sıvı yağla birlikte yumuşayıncaya kadar kavurun. Ocaktan alın.
Közlenmiş patlıcanların kabuğunu soyup kuşbaşı doğrayın. Havanda ezilmiş 2 diş sarımsağı ve tuzu ekleyerek tatlandırın, karışımı ısıya dayanıklı bir kaba aktarın. Patlıcanın üzerine önce kavrulmuş biberleri, sonra da eti dökün. En son zar şeklinde doğranmış domatesleri serpin. Önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Fırından alın, isteğe göre servise sunmadan birkaç dakika önce birkaç kaşık tereyağını tavada kızdırıp üzerine dökün. Servis yapın.
********************

Malzemeler:
• 600 gram kuşbaşı doğranmış dana bonfile
• 1 çorba kaşığı tereyağı...
• 3 çorba kaşığı sıvı yağ
• 6 adet bostan patlıcanı
• 3 diş sarımsak
• 3 adet salçalık kırmızıbiber
• 6-7 adet sivri biber
• Tuz, kimyon
Geleli Kebabı Tarifi:
Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra kürdanla birkaç yerinden delerek közleyin.
Zar şeklinde doğranmış eti yapışmaz yüzeyli bir tencereye alın. 1 çay bardağı su ilave edin. Suyunu çekene dek pişirmeye bırakın. Suyu çekilince tereyağını ekleyin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin. Ocaktan alın. Tuzunu ve kimyonunu ekleyerek tatlandırın.
Biberleri temizleyip ince ince kıyın ve geniş bir tavada sıvı yağla birlikte yumuşayıncaya kadar kavurun. Ocaktan alın.
Közlenmiş patlıcanların kabuğunu soyup kuşbaşı doğrayın. Havanda ezilmiş 2 diş sarımsağı ve tuzu ekleyerek tatlandırın, karışımı ısıya dayanıklı bir kaba aktarın. Patlıcanın üzerine önce kavrulmuş biberleri, sonra da eti dökün. En son zar şeklinde doğranmış domatesleri serpin. Önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Fırından alın, isteğe göre servise sunmadan birkaç dakika önce birkaç kaşık tereyağını tavada kızdırıp üzerine dökün. Servis yapın.
********************

Bamya Kızartması
Malzemeler:
> 150-200 gram bamya
...
Malzemeler:
> 150-200 gram bamya
...
> 1 adet yumurtanın akı
> 2 çorba kaşığı un
> Yarım çay bardağı soda
> Tuz, karabiber, pul biber
Sosu İçin:
> 1 kase yoğurt (Tercihen süzme yoğurt)
> 5-6 yaprak taze nane
> 1 küçük diş sarımsak
> Tuz
Hazırlanışı:
Bamya kızartması için; İri bamya kullanmak şart değildir. Fakat eğer iri bamya kullanacaksanız temizlenmiş bamyaları 4-5 dakika kadar kaynayan suya atıp ön haşlama yapabilirsiniz. Eğer bamyaların cinsi küçük boy ise ön haşlama yapmanıza gerek yoktur. Bamyaları kızartmadan önce yumurta akını çukur bir kasede hafifçe çırparak köpürtün. Unu ve sodayı ekleyip boza kıvamına gelene dek karıştırın. Bamyaları önce hazırladığınız sosa batırın. Sonra da hemen kızgın yağa atıp en fazla 2 dakika kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağının süzülmesini sağlayın. Bamyalar sıcakken tuzunu ve baharatını ekleyerek tatlandırın.
Sosu için; yoğurda havanda ezilmiş sarımsakları, tuzu ve naneyi ekleyin. Karıştırın. Bamyalarla birlikte servise hazır edin.
*****************
SALATALAR--SOS İÇİN ZEYTİN YAĞI-LİMON-NAR EKŞİSİ-SİRKE ARZUYA GÖRE





> 2 çorba kaşığı un
> Yarım çay bardağı soda
> Tuz, karabiber, pul biber
Sosu İçin:
> 1 kase yoğurt (Tercihen süzme yoğurt)
> 5-6 yaprak taze nane
> 1 küçük diş sarımsak
> Tuz
Hazırlanışı:
Bamya kızartması için; İri bamya kullanmak şart değildir. Fakat eğer iri bamya kullanacaksanız temizlenmiş bamyaları 4-5 dakika kadar kaynayan suya atıp ön haşlama yapabilirsiniz. Eğer bamyaların cinsi küçük boy ise ön haşlama yapmanıza gerek yoktur. Bamyaları kızartmadan önce yumurta akını çukur bir kasede hafifçe çırparak köpürtün. Unu ve sodayı ekleyip boza kıvamına gelene dek karıştırın. Bamyaları önce hazırladığınız sosa batırın. Sonra da hemen kızgın yağa atıp en fazla 2 dakika kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağının süzülmesini sağlayın. Bamyalar sıcakken tuzunu ve baharatını ekleyerek tatlandırın.
Sosu için; yoğurda havanda ezilmiş sarımsakları, tuzu ve naneyi ekleyin. Karıştırın. Bamyalarla birlikte servise hazır edin.
*****************
SALATALAR--SOS İÇİN ZEYTİN YAĞI-LİMON-NAR EKŞİSİ-SİRKE ARZUYA GÖRE







Sini Köftesi
MALZEMELER
(6 kişilik)...
500 gr dana kıyma
1 soğan
1.5 su bardağı köftelik
ince bulgur
1 yemek kaşığı domates
salçası
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
sini-koftesi
HAZIRLANIŞI
Soğanı soyup rendeleyin. Bulguru yıkayıp süzün. Kıymayı çukur bir kaba alıp bulgur, soğan, salça, tuz ve baharatı ilave edin. Malzemeleri birbirine yedirip yoğurun. Hazırladığınız köfte harcını yağlanmış kare fırın kabına yayın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Kare şeklinde dilimleyip sıcak servis yapın...
********************MALZEMELER
(6 kişilik)...
500 gr dana kıyma
1 soğan
1.5 su bardağı köftelik
ince bulgur
1 yemek kaşığı domates
salçası
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
sini-koftesi
HAZIRLANIŞI
Soğanı soyup rendeleyin. Bulguru yıkayıp süzün. Kıymayı çukur bir kaba alıp bulgur, soğan, salça, tuz ve baharatı ilave edin. Malzemeleri birbirine yedirip yoğurun. Hazırladığınız köfte harcını yağlanmış kare fırın kabına yayın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Kare şeklinde dilimleyip sıcak servis yapın...
Havuçlu Kek Tarifi
Malzemeler:
Hamur için:...
8 yemek kaşığı (250gr) margarin
2 su bardağı (330gr) tozşeker
3 adet yumurta
Bir tutam tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
2.5 su bardağı (280gr) un
2 adet rendelenmiş havuç
Malzemeler:
Hamur için:...
8 yemek kaşığı (250gr) margarin
2 su bardağı (330gr) tozşeker
3 adet yumurta
Bir tutam tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
2.5 su bardağı (280gr) un
2 adet rendelenmiş havuç
Harç için:
2 yemek kaşığı (90gr) krem peynir
1.5 yemek kaşığı (45gr) margarin
1.5 su bardağı (175gr) pudra şekeri
1 yemek kaşığı doğranmış ceviz
Bir tutam toz vanilya
Hamur için margarini, şeker ve yumurtayla birlikte mikserin hızlı pozisyonunda veya tel çırpıcıyla 4-5 dakika kadar çırpın.
Tuz, tarçın, un ve rendelenmiş havucu katıp iyice karıştırın.
Kalın kenarlı yuvarlak bir kalıba döküp orta sıcaklıktaki fırında 40 dakika pişirin.
Harç için margarin ile krem peyniri pürüzsüz olana kadar çırpın.
İçine şekeri ekleyip çırpmaya devam edin.
Cevizleri ve vanilyayı katıp karıştırın.
Keki fırından çıkarın, harcı üzerine dökün.
Afiyet olsun
Fotoğraf: Havuçlu Kek Tarifi
Malzemeler:
Hamur için:
8 yemek kaşığı (250gr) margarin
2 su bardağı (330gr) tozşeker
3 adet yumurta
Bir tutam tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
2.5 su bardağı (280gr) un
2 adet rendelenmiş havuç
Harç için:
2 yemek kaşığı (90gr) krem peynir
1.5 yemek kaşığı (45gr) margarin
1.5 su bardağı (175gr) pudra şekeri
1 yemek kaşığı doğranmış ceviz
Bir tutam toz vanilya
Hamur için margarini, şeker ve yumurtayla birlikte mikserin hızlı pozisyonunda veya tel çırpıcıyla 4-5 dakika kadar çırpın.
Tuz, tarçın, un ve rendelenmiş havucu katıp iyice karıştırın.
Kalın kenarlı yuvarlak bir kalıba döküp orta sıcaklıktaki fırında 40 dakika pişirin.
Harç için margarin ile krem peyniri pürüzsüz olana kadar çırpın.
İçine şekeri ekleyip çırpmaya devam edin.
Cevizleri ve vanilyayı katıp karıştırın.
Keki fırından çıkarın, harcı üzerine dökün.
Afiyet olsun
2 yemek kaşığı (90gr) krem peynir
1.5 yemek kaşığı (45gr) margarin
1.5 su bardağı (175gr) pudra şekeri
1 yemek kaşığı doğranmış ceviz
Bir tutam toz vanilya
Hamur için margarini, şeker ve yumurtayla birlikte mikserin hızlı pozisyonunda veya tel çırpıcıyla 4-5 dakika kadar çırpın.
Tuz, tarçın, un ve rendelenmiş havucu katıp iyice karıştırın.
Kalın kenarlı yuvarlak bir kalıba döküp orta sıcaklıktaki fırında 40 dakika pişirin.
Harç için margarin ile krem peyniri pürüzsüz olana kadar çırpın.
İçine şekeri ekleyip çırpmaya devam edin.
Cevizleri ve vanilyayı katıp karıştırın.
Keki fırından çıkarın, harcı üzerine dökün.
Afiyet olsun
Fotoğraf: Havuçlu Kek Tarifi
Malzemeler:
Hamur için:
8 yemek kaşığı (250gr) margarin
2 su bardağı (330gr) tozşeker
3 adet yumurta
Bir tutam tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
2.5 su bardağı (280gr) un
2 adet rendelenmiş havuç
Harç için:
2 yemek kaşığı (90gr) krem peynir
1.5 yemek kaşığı (45gr) margarin
1.5 su bardağı (175gr) pudra şekeri
1 yemek kaşığı doğranmış ceviz
Bir tutam toz vanilya
Hamur için margarini, şeker ve yumurtayla birlikte mikserin hızlı pozisyonunda veya tel çırpıcıyla 4-5 dakika kadar çırpın.
Tuz, tarçın, un ve rendelenmiş havucu katıp iyice karıştırın.
Kalın kenarlı yuvarlak bir kalıba döküp orta sıcaklıktaki fırında 40 dakika pişirin.
Harç için margarin ile krem peyniri pürüzsüz olana kadar çırpın.
İçine şekeri ekleyip çırpmaya devam edin.
Cevizleri ve vanilyayı katıp karıştırın.
Keki fırından çıkarın, harcı üzerine dökün.
Afiyet olsun


Tahinli Rulo Kurabiye
Malzemeler:
250 terayağı ya da margarin (oda ısısında yumşamış)
1 yumurta (sarısı hamura, beyazı da üstüne kullanılacak)...
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı pudra şekeri
2 tatlı kaşığı vanilin
1 paket kabartma tozu
450-500 gram un (yaklaşık olarak 1 su bardağı benim bardağım 110 gramlık 5 bardak kullandım)
İçi için:
1 su bardağı tahin
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz ya da fındık
Malzemeler:
250 terayağı ya da margarin (oda ısısında yumşamış)
1 yumurta (sarısı hamura, beyazı da üstüne kullanılacak)...
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı pudra şekeri
2 tatlı kaşığı vanilin
1 paket kabartma tozu
450-500 gram un (yaklaşık olarak 1 su bardağı benim bardağım 110 gramlık 5 bardak kullandım)
İçi için:
1 su bardağı tahin
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz ya da fındık
Üstü için:
Susam
Yapılışı:
Tahin, pudra şekeri ve incecik çekilmiş ceviz ya da fındığı bir kapta iyice karıştırın.
Tereyağı, yoğurt, sıvı yağ, yumurtanın sarısı ve pudra şekerini çırpın.
Unu, vanilya ve kabartma tozunu birlikte eleyip ilave edin, ele yapışmayan fakat çok da sert olmayan bir hamur yoğurun (unu 4. cü bardaktan sonra kontrollü olarak koyun).
Hamurun üstünü örtüp 10 dakika buzdolabında dinlendirin.
Hamuru limon büyüklüğünde bezelere ayırın ve merdane yardımı ile ince bir şekilde açın, hazırladığınız tahinli harcı hamurun her yerine ince bir şekilde sürün.
Hamuru rulo yapıp iki parmak genişliğinde kesip önce yumurta akına sonra da susama bulayıp yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış fırın kabına sıralayın.
Fırını 180 derece ısıtın ve kurabiyeleri sıcak fırına koyun.
Susamlar kızarana kadar yaklaşık olarak 25-30 dakika (kontrol ederek) pişirn.
Afiye olsun…
Susam
Yapılışı:
Tahin, pudra şekeri ve incecik çekilmiş ceviz ya da fındığı bir kapta iyice karıştırın.
Tereyağı, yoğurt, sıvı yağ, yumurtanın sarısı ve pudra şekerini çırpın.
Unu, vanilya ve kabartma tozunu birlikte eleyip ilave edin, ele yapışmayan fakat çok da sert olmayan bir hamur yoğurun (unu 4. cü bardaktan sonra kontrollü olarak koyun).
Hamurun üstünü örtüp 10 dakika buzdolabında dinlendirin.
Hamuru limon büyüklüğünde bezelere ayırın ve merdane yardımı ile ince bir şekilde açın, hazırladığınız tahinli harcı hamurun her yerine ince bir şekilde sürün.
Hamuru rulo yapıp iki parmak genişliğinde kesip önce yumurta akına sonra da susama bulayıp yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış fırın kabına sıralayın.
Fırını 180 derece ısıtın ve kurabiyeleri sıcak fırına koyun.
Susamlar kızarana kadar yaklaşık olarak 25-30 dakika (kontrol ederek) pişirn.
Afiye olsun…

GÜVEÇTE MANTARLI TAVUK
750 gr. tavuk but
1 kase mantar
1 soğan...
3 diş sarımsak
8 yeşil biber
3 yufka
kaşar peyniri
tuz
sıvıyağ
750 gr. tavuk but
1 kase mantar
1 soğan...
3 diş sarımsak
8 yeşil biber
3 yufka
kaşar peyniri
tuz
sıvıyağ
HAZIRLANIŞI:
Tavuk butları kemiklerinden ayırarak küp küp doğruyoruz. Soğan ve sarımsakları yemeklik doğruyoruz. Tavaya sıvıyağ dökerek soğan ve sarımsağı kavuruyoruz. Peşinden doğranmış tavuk etini ilave ederek soteliyoruz.
Mantarları ve biberleri doğruyoruz. Tavaya ilave ederek sotelemeye devam ediyoruz. Suyunu bırakıp çekince altını kapatıyoruz. Yufkaları tezgaha üst üste açıyoruz. Yufkanın üzerine tatlı tabağı koyarak güveç kabı sayısı kadar yuvarlak parçalar kesiyoruz. Küçük güveç kaplarını yağlıyoruz. İki kat yufkayı içine yerleştiriyoruz.
Tavuklu harcı içlerine dolduruyoruz. Domatesi halka halka doğruyoruz. Her bir güvecin üzerine domates yerleştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişiriyoruz. Pişmesine yakın fırından alıyoruz ve üzerine kaşar peyniri rendesi koyarak tekrar fırına koyuyoruz. Kaşar peyniri eriyince fırından çıkarıp servis ediyoruz...
Tavuk butları kemiklerinden ayırarak küp küp doğruyoruz. Soğan ve sarımsakları yemeklik doğruyoruz. Tavaya sıvıyağ dökerek soğan ve sarımsağı kavuruyoruz. Peşinden doğranmış tavuk etini ilave ederek soteliyoruz.
Mantarları ve biberleri doğruyoruz. Tavaya ilave ederek sotelemeye devam ediyoruz. Suyunu bırakıp çekince altını kapatıyoruz. Yufkaları tezgaha üst üste açıyoruz. Yufkanın üzerine tatlı tabağı koyarak güveç kabı sayısı kadar yuvarlak parçalar kesiyoruz. Küçük güveç kaplarını yağlıyoruz. İki kat yufkayı içine yerleştiriyoruz.
Tavuklu harcı içlerine dolduruyoruz. Domatesi halka halka doğruyoruz. Her bir güvecin üzerine domates yerleştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişiriyoruz. Pişmesine yakın fırından alıyoruz ve üzerine kaşar peyniri rendesi koyarak tekrar fırına koyuyoruz. Kaşar peyniri eriyince fırından çıkarıp servis ediyoruz...

Sandal Sefası Tarifi
MALZEMELER (4 kişilik)
4 adet patlıcan
250 gr. sotelik et
2 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet sivri biber
1 adet soğan
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kekik, pulbiber
TARİF
Eti yıkayıp tencereye koyun. Ocakta suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Etler suyunu çekince üzerini iki parmak geçecek kadar su koyup içine 2 adet sarımsak doğrayın ve kısık ateşte yaklaşık 1,5 saat, etler tekrar suyunu çekene kadar pişirin.
Daha sonra tereyağı ve sıvı yağını ekleyin. İnce doğranmış soğanı, tuzu ve sivri biberin tekini doğrayıp soğanlar kavrulana kadar pişirin. 1 adet somatesin kabuğunu soyup küp küp doğrayın. Domates, kekik ve pulbiberi ilave ederek 1-2 dakika daha kavurup ocağı kapatın.
Etler pişerken patlıcanların kabuklarını alacalı soyun. Her patlıcanı bıçakla ortasından yarın (malzemeleri daha sonra bu yarığı açarak yerleştireceğiz). Sıvı yağ ile iyice her tarafını yağlayın. Tercihen yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyup önceden ısıtılmış 190-200 dereceli fırında patlıcanlar yumuşayana kadar pişirin.
Patlıcanları yayvan ve derin olmayan bir tencereye alın. Yarık tarafını bir çatal yardımıyla açın. İçine hazırladığınız etli harçdan koyun. Üzerine domates ve biber dilimleri yerleştirin.
Bir kaseye salça, tuz ve yaklaşık (kullandığınız tencereye göre değişir) 2 bardak kadar sıcak su ilave edin. Patlıcanların üzerini geçmeyecek şekilde kenardan suyu ilave edin.
Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte patlıcanların üzerindeki biber ve domatesler rengini değiştirene kadar pişirin. Pilav ve cacık eşliğinde afiyetle yiyin...
NOT: Sandal Sefasını dilerseniz aynı yöntemle fırın tepsisinde de pişirebilirsiniz.
Fotoğraf: Sandal Sefası Tarifi
MALZEMELER (4 kişilik)
4 adet patlıcan
250 gr. sotelik et
2 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet sivri biber
1 adet soğan
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kekik, pulbiber
TARİF
Eti yıkayıp tencereye koyun. Ocakta suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Etler suyunu çekince üzerini iki parmak geçecek kadar su koyup içine 2 adet sarımsak doğrayın ve kısık ateşte yaklaşık 1,5 saat, etler tekrar suyunu çekene kadar pişirin.
Daha sonra tereyağı ve sıvı yağını ekleyin. İnce doğranmış soğanı, tuzu ve sivri biberin tekini doğrayıp soğanlar kavrulana kadar pişirin. 1 adet somatesin kabuğunu soyup küp küp doğrayın. Domates, kekik ve pulbiberi ilave ederek 1-2 dakika daha kavurup ocağı kapatın.
Etler pişerken patlıcanların kabuklarını alacalı soyun. Her patlıcanı bıçakla ortasından yarın (malzemeleri daha sonra bu yarığı açarak yerleştireceğiz). Sıvı yağ ile iyice her tarafını yağlayın. Tercihen yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyup önceden ısıtılmış 190-200 dereceli fırında patlıcanlar yumuşayana kadar pişirin.
Patlıcanları yayvan ve derin olmayan bir tencereye alın. Yarık tarafını bir çatal yardımıyla açın. İçine hazırladığınız etli harçdan koyun. Üzerine domates ve biber dilimleri yerleştirin.
Bir kaseye salça, tuz ve yaklaşık (kullandığınız tencereye göre değişir) 2 bardak kadar sıcak su ilave edin. Patlıcanların üzerini geçmeyecek şekilde kenardan suyu ilave edin.
Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte patlıcanların üzerindeki biber ve domatesler rengini değiştirene kadar pişirin. Pilav ve cacık eşliğinde afiyetle yiyin...
NOT: Sandal Sefasını dilerseniz aynı yöntemle fırın tepsisinde de pişirebilirsiniz

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder