24 Ekim 2014 Cuma

Süt Helvası
Malzemeler:
> 250 gram tereyağı
> 2 su bardağı un
> 8 su bardağı süt...

> 4,5 su bardağı toz şeker
> 1 çay kaşığı vanilya
> Tahin (Servis tabağının altına)
> Badem kırığı, pekmez (Süslemek için isteğe bağlı)

Hazırlanışı:
Tencerede, unu tereyağı ile birlikte orta ateşte, sürekli karıştırarak ve yakmamaya özen göstererek kavurun. Üzerine kaynar sütü ilave edip sürekli karıştırarak birbirine yedirin. Şekeri ve vanilyayı ilave edin. Bir dakika sonra ocaktan alın ve hemen ısıya dayanıklı fırın kabına dökün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üzeri kızarıp iyice çatlayana kadar pişirin. Fırından alın. Servis tabağına tahini dökün. Üzerine süt helvasını yerleştirip fıstık serpin. Servis yapın.

Süt Helvası
Malzemeler:
> 250 gram tereyağı
> 2 su bardağı un
> 8 su bardağı süt
> 4,5 su bardağı toz şeker
> 1 çay kaşığı vanilya
> Tahin (Servis tabağının altına)
> Badem kırığı, pekmez (Süslemek için isteğe bağlı)

Hazırlanışı:
Tencerede, unu tereyağı ile birlikte orta ateşte, sürekli karıştırarak ve yakmamaya özen göstererek kavurun. Üzerine kaynar sütü ilave edip sürekli karıştırarak birbirine yedirin. Şekeri ve vanilyayı ilave edin. Bir dakika sonra ocaktan alın ve hemen ısıya dayanıklı fırın kabına dökün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üzeri kızarıp iyice çatlayana kadar pişirin. Fırından alın. Servis tabağına tahini dökün. Üzerine süt helvasını yerleştirip fıstık serpin. Servis yapın.
Profiterol
Malzemeler:
1,5 su bardağı su...
100 gr margarin
1 su bardağı un
yarım çay kaşığı tuz
yarım çay kaşığı toz şeker
4 yumurta(yumurtalar küçükse 6 yumurta)

3 su bardağı süt
2 çay bardağı şeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
2 yumurta sarısı
1 paket vanilya

1,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
Yarım paket bitter çikolata(Arzuya göre arttırılır)

Hazırlanışı:
Hamur için suyu en yüksek ateşte kaynatın kaynadıktan sonra margarini ekleyip eritin. Eridikten sonra toz şekeri tuzu una ekleyip margarinli suya katın. Ocağı kısıp unu yakmamaya dikkat ederek, margarinin çiğ kokusu gidene kadar yaklaşık 1-2 dk karıştırın.
Hamurumuzu soğuk ılık kıvama getirene kadar oda sıcaklığında ılıtın..
Ilıdıktan sonra yumurtaları tek tek ekleyip mikserle çırpın hamur akışkan olacak. yumurtaları büyüklüğüne göre ayarlıyorsunuz. eğer büyük yumurta ise 4 yumurta kafi gelecektir. küçükse 6 yumurtaya kadar ekleyebilirsiniz. yumurta ekleme bitince hamuru dolaba kaldırıp soğutun. 30-45 dk kadar.

Sonra hamurları yağlı kağıt serilmiş tepsiye (ya da yağlanmış tepsiye) 2 çay kaşığı yardımıyla aralarında 1 cm falan boşluk bırakıp dizin. Fırına atın ve ilk 20 dk 200 derecede sonraki 20 dk 160 derecede pişirin.
Fırını kapattıktan sonra 15-20 dk daha fırının içinde tutun. bu işlemler sırasında fırının kapağını asla açmayın. hamurlar söner yoksa.
Vanilya hariç tüm malzemeleri ocakta kaynatın karışım fokurdadıktan sonra ocaüı kapatın ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Kremamızı soğumaya bırakın.
Bitter çikolata hariç tüm malzemeleri kaynatın ocağı kapamadan çikolatayı ekleyip eritin biraz daha fokurdayınca kapatın
Hamurlarımızı biçak yardımıyla yarıya kadar kesip çay kaşığı ile kremayı doldurun..üzerine çikolata sosunu gezdirin..
Afiyet olsun,..



BeğenBeğen
Kolesterol yükseldiğinde yapmanız gerekenler!
Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, kolesterolünüz yükseldiğinde arttırmanız ve azaltmanız gereken yiyecekleri sıralıyor.

21 Ekim 2014 Salı 12:10YazdırArkadaşına Gönder
Kolesterol yükseldiğinde yapmanız gerekenler!...

Son günlerde tartışılan kolestrol hastalarının ilaç kullanımı ile ilgili konuya açıklama getiren Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak şunları söylüyor:
‘’Kolesterol seviyesindeki %10 azalma, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini %25-50 oran azaltmaktadır. Amerikan Sağlık Derneği tarafından yayımlanmış ve yüksek kolesterollü bireyler üzerinde yapılmış olan bir çalışmaya göre, meyve, sebze, kuru baklagil ve yağlı tohum bakımından zengin bir diyet takip etmek, LDL (kötü) kolesterolü yüzde 13 oranında düşürüyor. Bu düşme, oransal olarak total kolesterolü tehlike sınırlarından daha iyi bir yere getirebiliyor. Bunun yanı sıra ilaç alınıyorsa da hekim kontrolünde devam edilmelidir’’.
Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak’tan önemli tüyolar…
Kolesterol yüksekliğinde Arttırın;
Zeytinyağı,
Meyve-Sebzeler,
Kuru baklagiller,
Tam buğday ekmeği, bulgur, karabuğday, kinoa, yulaf,
Soya ve soya ürünleri
Kolekstrol yüksekliğinde Azaltın;
Katı yağlar
Şarküteri ürünleri
Yağlı ve yağda kızartılmış etler
Kremalı ürünler
Paketli-işlenmiş gıdalar
Tam Yağlı peynir, süt, yogurt
Kolesterol kontrol altına almak için;
Posa tüketimi artırmalı,
Doymuş yağ uzak durulmalı,
Düzenli fiziksel aktivite yapılmalı,
İdeal vücut ağırlığında olmalı,
*********************
Adaçayı Ravioli
Malzemeler:

16 adet ravioli

225 gram ricotta peyniri

100 gram çekirdeği alınmış küp domates

1 dal taze kekik

1-2 dal taze adaçayı

100 gram tereyağı

Tuz, taze çekilmiş karabiber

 

Hazırlanışı:

Geniş bir tavayı ocakta ısıtıp tereyağını ekleyin. Tereyağı eriyip köpürünce küp doğranmış domatesi, adaçayını, taze kekiği, tuzu ve karabiberi ekleyin. 1 dakika kaynatıp ocaktan alın.

Makarnayı 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilmiş kaynar suda 8-10 dakika haşladıktan sonra süzün. Hazırladığınız sosla birlikte harmanlayın. 1 dakika kadar kaynatıp sosun makarna ile iyice karışmasını sağlayın. En son peyrini ekleyin. Makarnayı hafifçe karıştırıp  servis tabağına aktarın. Hemen servis yapın.
Adaçayı Ravioli
Malzemeler:

16 adet ravioli
...
225 gram ricotta peyniri
100 gram çekirdeği alınmış küp domates
1 dal taze kekik
1-2 dal taze adaçayı
100 gram tereyağı
Tuz, taze çekilmiş karabiber

Hazırlanışı:
Geniş bir tavayı ocakta ısıtıp tereyağını ekleyin. Tereyağı eriyip köpürünce küp doğranmış domatesi, adaçayını, taze kekiği, tuzu ve karabiberi ekleyin. 1 dakika kaynatıp ocaktan alın.
Makarnayı 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilmiş kaynar suda 8-10 dakika haşladıktan sonra süzün. Hazırladığınız sosla birlikte harmanlayın. 1 dakika kadar kaynatıp sosun makarna ile iyice karışmasını sağlayın. En son peyrini ekleyin. Makarnayı hafifçe karıştırıp servis tabağına aktarın. Hemen servis yapın.
****************
Arpacık Soğanlı Köz Biber Çorbası
Arpacık Soğanlı Köz Biber Çorbası Malzemeler:
> 1 kilo kapya biber
...
> 3 çorba kaşığı zeytinyağı
> 1 çorba kaşığı tereyağı
> 100 gram labne peyniri
> 10 adet arpacık soğan
> Tuz, kimyon
Arpacık Soğanlı Köz Biber Çorbası Hazırlanışı:
Kapya biberleri yıkayıp süzdükten sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine aktarın. Üzerlerine 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı gezdirin. 200 dereceye ayarlı fırında közleyin. Közlediğiniz biberleri fırından alın, soğuyunca çekirdeklerini ve kabuğunu temizleyin. Közlenmiş biberleri labne peyniri ile mutfak robotunda püre haline getirin. Kalan 2 çorba kaşığı zeytinyağını ısıtıp kabuğu soyulmuş arpacık soğanları karamelize olana dek kavurun. Biber püresini kontrollü olarak yavaş yavaş sıcak suyu ekleyin. Kıvamını elde edince birkaç taşım kaynatın. Tuzunu ve kimyonunu ekleyerek tatlandırın. Ocaktan alın, sıcak sıcak servis yapın.
************
kırmızı soğan.....Kalbi güçlendirir, Kolesterolü düşürür, Dolaşım bozukluğunu giderir. Kan yapımına yardımcı olur. Kalp çarpıntısını giderir. Mor Soğan suyu kalbi güçlendirmektedir, Taşıdığı esterler kanın pıhtılaşmasını önler. Kan basıncını (tansiyonu) düşürücü etkiye sahiptir. Şeker hastalığına karşı bol miktarda mor soğan yenir. Kesik ve yanık yaralarının mikrop almaması için mor soğan suyu sürülür. Safra kesesi salgısını artırır ve bunun sonucu olarak taş oluşumunu önler.... El ve ayak tırnaklarının çabuk kırılmasında, tırnakları sık sık mor soğan suyu ile ovmak gerekir.
ŞİFA KAYNAĞI
Ayak bacak karın göğüs ve ellerdeki şişmelere karşı günde üç defa yemeklerden önce birer çorba kaşığı soğan suyu içilir. Burun kanamalarını durdurmak amacıyla soğan yumrusu ikiye kesilir yarısı burnun önüne bağlanır. Çıbanları olgunlaştırmak için soğan yumrusunu oluşturan yapraklar haşlanarak çıban üzene konur. İdrar yolları ağrılarında taze kesilmiş ve ısıtılmış soğan sıcak sıcak ağrıyan yerin üzerine konur ve bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Dizanteri veya bağırsak iltihaplarına karşı çiğ yumurta sarısı taze tereyağı iyice ezilmiş kimyon tohumu ve fazla miktarda soğan suyu karıştırılıp günde üç defa birer çorba kaşığı yenir. Nasırları yok etmek için sirke içerisinde kaynatılan mor soğan nasır üzerine konarak bağlanır ve bu işlem birkaç kez tekrarlanır.
KARIN SANCILARI
Karın sancılarına ve mide kanamalarına karşı çok ince doğranmış soğan süt içerisinde kaynatılarak içilir. Dibinde toplanan soğanlar ise yenir. Boğaz iltihabı (Iarenjit)’in tedavisi sesin güzelleştirilmesi sinirsel rahatsızlıkların tedavisi öksürüğe bronşit ve boğaz ağrısına karşı en iyi ilaç soğan suyunun balla karıştırılarak yenmesidir. Bu maksatla hazırlanan macundan günde üç çorba kaşığı tüketilmeli.
kırmızı sogan çiçegi ..MALZEME
1 tane kırmızı soğan
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
...
1 yemek kaşığı balsamik sirke
Tuz
YAPILIŞI
Ufak bir kasede tuz, zeytin yağı, balsamik sirke karıştırılır. Kırmızı Soğan tabanından ayrılmadan önce + sonra x şeklinde dikkatlice kesilir. Ufak bir fırın kabına konur. Üzerine bu karışım dökülür. Ve fırın kabının üzeri alüminyum folyo ile kapatılarak 180C’de 15 dakika pişirilir. Süre sonunda servis tabağına alınan soğanın yaprakları dikkatlice birbirinden ayrılır. Et , balık tavuk yemeklerinin yanında servis yapılır....
Helen Mutlu'nun fotoğrafı.

Helen Mutlu'nun fotoğrafı.
Bu kızartmanın püf noktası; patlıcanı dilimledikten sonra , sütte bekletin ,sonra kızartın. Lezzet farkını görün.
Parmesanlı Patlıcan Kızartması
1 kg patlıcan...
1 çay bardağı süt
1 kahve fincanı kadar ince rendelenmiş parmesan peyniri
3-4 iri domates
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağ
Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı:

Patlıcanları yıkayıp, ay şeklinde dilimleyin.
Derin bir kaseye su + süt koyup, dilimlediğiniz patlıcanları sütlü suda bekletin.
Yağı kızdırın, iyice süzdürdüğünüz patlıcanları kızartın.
Patlıcanları üzerine ince rende parmesanı serpin.
Artık domatesin sosunu hazırlayabiliriz.
Domatesleri küp küp yapın, zeytinyağ + sarımsak rendesi + küp domatesleri pişirin.
Parmesanlı patlıcanla servis yapın, buzdolabına girmeden yemenizi öneriyorum...
Bu kızartmanın püf noktası; patlıcanı dilimledikten sonra , sütte bekletin ,sonra kızartın. Lezzet farkını görün.

Parmesanlı Patlıcan Kızartması

1 kg patlıcan
1 çay bardağı süt
1 kahve fincanı kadar ince rendelenmiş parmesan peyniri
3-4 iri domates
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağ
Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı:

Patlıcanları yıkayıp, ay şeklinde dilimleyin.
Derin bir kaseye su + süt koyup, dilimlediğiniz patlıcanları sütlü suda bekletin.
Yağı kızdırın, iyice süzdürdüğünüz patlıcanları kızartın.
Patlıcanları üzerine ince rende parmesanı serpin.
Artık domatesin sosunu hazırlayabiliriz.
Domatesleri küp küp yapın, zeytinyağ + sarımsak rendesi + küp domatesleri pişirin.
Parmesanlı patlıcanla servis yapın, buzdolabına girmeden yemenizi öneriyorum...
Havuç Salatası
Malzemeler:
- 5 adet orta boy havuç
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 3/4 diş sarımsak (dövülmüş)...

- 1 çay bardağı dövülmüş ceviz (isteğe göre)
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 3 yemek kaşığı mayonez
- Pulbiber
- Nane
- Tuz

HAZIRLANISI :
Havuçları soyup rendeleyin.
Zeytinyağı ve tuzla birlikte yumuşayana kadar kavurun.
Daha sonra tüm malzemeleri karıştırın ve servis yapın
Melin Kazancı'nın fotoğrafı.


patlicanli salata
Malzemeler (4 kişilik)
• 200 gram beyaz peynir
• 6 adet patlıcan...

• 4 adet kırmızı biber
• 2 diş kıyılmış sarmısak
• 8 dal maydanoz
• 6 çorba kaşığı Komili Sızma Zeytinyağı
• 4 çorba kaşığı limon suyu
• Tuz, karabiber, pulbiber

Peynirli közlenmiş patlıcan ve biber yapılışı
Patlıcan ve kırınızı biberleri çatalla birkaç yerinden delin. Daha sonra ocakta ya da fırında közleyin. Kabuklarını soyup küp doğrayın ve servis kabına alın. Üzerine küp doğranmış beyaz peynir, yapraklarına ayrılmış maydanoz, kıyılmış sarmısak, Komili Sızma Zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber ve pulbiber ekleyin. Karıştırıp servis yapın.

*************
Acuka
Malzemeler:
1 kilo kırmızı biber ve domates karışık salça
3 yemek kaşığı acı biber salçası...

350 gr tatlı urfa salçası
1 kilo kavrulmuş fındık içi veya ceviz
3 yemek kaşığı hazır acıka baharatı
7 diş sarımsak
yarım çay kaşığı tuz,2 yemek kaşığı yumuşak tereyağı
Yapılışı:
Öncelikle kavrulmuş fındıkları veya cevizleri çok fazla un halini almadan biraz taneli olacak şekilde rondodan geçiriyoruz.Bir karıştırma kabının içine alıp baharatını azar azar ekleyip karıştırıyoruz ki her yerine eşit dağılsın. Salçaları sırasıyla fındığın içine birer kaşık katıp karıştırıyor, salçalar bitene kadar aynı işleme devam ediyoruz. Salçaları koyarken aralarda rendelenmiş sarımsakları,tuz ve tereyağını da ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Bu işlem iyice karıştırıp harmanlandığından emin olduğunuza kadar devam etmelidir.Salçalarınız tuzlu ise tuzuna bakıp az yada çok atabilirsiniz. Afiiyet olsun..
Zeytinli açma
Zeytinli açma Malzemeleri:4 su bardağı un
2 su bardağı ılık süt
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 paket kuru maya
Arasına sürmek için:
1 su bardağı zeytin veya zeytin ezmesi
1 paket oda sıcaklığında margarin
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Çörekotu
Zeytinli Açma Tarifi:
Unu hamur yoğurma kabına alın. Tuz, şeker, mahlep ve kuru mayayı ilave edip karıştırın. Ortasını açıp, sıvı yağ ve ılık sütü  ilave edin. Ortasına konan malzemeyi birbirine yedirin, sonra kenarlardan unları alıp ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. 15-20 dakika mayalandırın ve daha sonra dört parçaya ayırın. Merdane yardımı ile açabildiğiniz kadar açın. Arasına ¼ yağ ve zeytin ezmesi sürün. İki yufkayı üst üste koyun. Gevşek olacak şekilde rulo yapın. Avucunuzun içinde sıkıştırarak uzatabildiğiniz kadar uzatın. Bir karış uzunluğunda kesip yuvarlayarak açma şekli verin. Yumurta sarısı sıvı yağ ile karıştırıp sürün, daha sonra çörekotu serpin. Fırına koymadan önce biraz bekletin. 200 derece fırında pişirin.

















Zeytinli açma
Zeytinli açma Malzemeleri:4 su bardağı un
2 su bardağı ılık süt
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mahlep...

1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 paket kuru maya
Arasına sürmek için:
1 su bardağı zeytin veya zeytin ezmesi
1 paket oda sıcaklığında margarin
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Çörekotu
Zeytinli Açma Tarifi:
Unu hamur yoğurma kabına alın. Tuz, şeker, mahlep ve kuru mayayı ilave edip karıştırın. Ortasını açıp, sıvı yağ ve ılık sütü ilave edin. Ortasına konan malzemeyi birbirine yedirin, sonra kenarlardan unları alıp ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. 15-20 dakika mayalandırın ve daha sonra dört parçaya ayırın. Merdane yardımı ile açabildiğiniz kadar açın. Arasına ¼ yağ ve zeytin ezmesi sürün. İki yufkayı üst üste koyun. Gevşek olacak şekilde rulo yapın. Avucunuzun içinde sıkıştırarak uzatabildiğiniz kadar uzatın. Bir karış uzunluğunda kesip yuvarlayarak açma şekli verin. Yumurta sarısı sıvı yağ ile karıştırıp sürün, daha sonra çörekotu serpin. Fırına koymadan önce biraz bekletin. 200 derece fırında pişirin.


Çikolatalı cheesecake

Malzemeler:
2 paket kakaolu petibör bisküvi
100 grame tereyağı
250 gram bitter çikolata
3 kutu labne peyniri,
1 su bardağı toz şeker,
1 çay bardağı krema,
4 çorba kaşığı kakao
1 paket vanilya
4 yumurta
24 cm klipsli tart kalıbı.
Üzeri İçin:
1/2 paket krema,
80 gr sütlü çikolata.

Cheesecake Tarifi Hazırlanışı
Cheesecake yapımı biraz zahmetli olsa da inanın uğraştığınıza değecek. İlk olarak çileklerimizi ve pudra şekerini blendırdan geçiriyoruz.Sonra fırını 180 dereceye getiriyoruz, kakaolu bisküvileri tereyağı ile karıştırıyoruz, tart kalıbına bastırarak yayıyoruz, bitter çikolataları benmari usulü eritiyoruz. Bir kasede peyniri mikser yardımıyla çok az karıştırıyoruz, toz şeker ve tuzu ekliyoruz, krema, kakao, vanilya ve eritilmiş çikolatayı ilave edip karıştırıyoruz, yumurtaları ekliyoruz ve karışacak kadar çırpıyoruz, kenarları katı, ortası yumuşak olana kadar 45 dakika pişiriyoruz. Üzeri için yarım paket kremayı ve sütlü çikolatayi ısıtıyoruz sonra cheesecake in üzerine sürüyoruz.Enfes cheesecakeimimiz hazır. Afiyet olsun.
ÇİKOLATALI  cheesecake
Malzemeler:
2 paket kakaolu petibör bisküvi
100 grame tereyağı...

250 gram bitter çikolata
3 kutu labne peyniri,
1 su bardağı toz şeker,
1 çay bardağı krema,
4 çorba kaşığı kakao
1 paket vanilya
4 yumurta
24 cm klipsli tart kalıbı.
Üzeri İçin:
1/2 paket krema,
80 gr sütlü çikolata.

Cheesecake Tarifi Hazırlanışı
Cheesecake yapımı biraz zahmetli olsa da inanın uğraştığınıza değecek. İlk olarak çileklerimizi ve pudra şekerini blendırdan geçiriyoruz.Sonra fırını 180 dereceye getiriyoruz, kakaolu bisküvileri tereyağı ile karıştırıyoruz, tart kalıbına bastırarak yayıyoruz, bitter çikolataları benmari usulü eritiyoruz. Bir kasede peyniri mikser yardımıyla çok az karıştırıyoruz, toz şeker ve tuzu ekliyoruz, krema, kakao, vanilya ve eritilmiş çikolatayı ilave edip karıştırıyoruz, yumurtaları ekliyoruz ve karışacak kadar çırpıyoruz, kenarları katı, ortası yumuşak olana kadar 45 dakika pişiriyoruz. Üzeri için yarım paket kremayı ve sütlü çikolatayi ısıtıyoruz sonra cheesecake in üzerine sürüyoruz.Enfes cheesecakeimimiz hazır. Afiyet olsun.

*********

Çin böregi

Malzemeler:

4 adet yufka veya bulabilirseniz hazir lumpia yufkasida satılıyor .
2 adet haşlanmış tavuk gögsü eti
5 adet lahana yapragı
3 adet havuç
2 adet kuru sogan
2 çorba kaşıgı soya sosu
2 çorba kaşıgı sıvı yag
1 cay kaşıgı karabiber
     Kızartmak için: 
Yeterinçe sıvı yag
Hazırlanışı: 
Haşlanmış tavukları tel tel ayırın. Lahana yapraklarını yıkayıp ince ince kıyın. Havuçların uçlarını kesip üzerilerini kazıyarak temizleyin ve rendeleyin. Soğanları soyup zardan ufak doğrayın. Sıvıyağı tavada kızdırıp soğanı karıştırarak sararıncaya kadar kavurun.
Kıyılmış lahanaları ekleyip 1-2 dakika kavurun. Havuç, tuz ve karabiber ilave edip karıştırın. Tavuk eti ile soya sosunu ekleyip (sebzeler diri kalacak şekilde) karıştırın ve ocaktan alın.
Yufkayı tezgaha serip biraz su alip fırça ile sürün. Yufkadan bikaç dörtgen keselim. 
Harcı dörtgen kesilmiş yufkaların tam ortasına gelecek şekilde yayın. Kenar kısımları nı içe doğru katlayıp kalın sigara böreği şeklinde sarın. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın.
Sıvıyağı tavada kızdırın. Kızgın yağda çevirerek kızartın. Kızarmış börekleri servis tabağına alıp soya sosu ile servis yapın...

ÇİN  BÖREĞİ
Malzemeler:
4 adet yufka veya bulabilirseniz hazir lumpia yufkasida satılıyor ....
2 adet haşlanmış tavuk gögsü eti
5 adet lahana yapragı
3 adet havuç
2 adet kuru sogan
2 çorba kaşıgı soya sosu
2 çorba kaşıgı sıvı yag
1 cay kaşıgı karabiber
Kızartmak için:
Yeterinçe sıvı yag
Hazırlanışı:
Haşlanmış tavukları tel tel ayırın. Lahana yapraklarını yıkayıp ince ince kıyın. Havuçların uçlarını kesip üzerilerini kazıyarak temizleyin ve rendeleyin. Soğanları soyup zardan ufak doğrayın. Sıvıyağı tavada kızdırıp soğanı karıştırarak sararıncaya kadar kavurun.
Kıyılmış lahanaları ekleyip 1-2 dakika kavurun. Havuç, tuz ve karabiber ilave edip karıştırın. Tavuk eti ile soya sosunu ekleyip (sebzeler diri kalacak şekilde) karıştırın ve ocaktan alın.
Yufkayı tezgaha serip biraz su alip fırça ile sürün. Yufkadan bikaç dörtgen keselim.
Harcı dörtgen kesilmiş yufkaların tam ortasına gelecek şekilde yayın. Kenar kısımları nı içe doğru katlayıp kalın sigara böreği şeklinde sarın. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın.
Sıvıyağı tavada kızdırın. Kızgın yağda çevirerek kızartın. Kızarmış börekleri servis tabağına alıp soya sosu ile servis yapın...


 
 
***********BAŞ   AĞRISI
Migrenin Evreleri ve Tetikleyen Yiyecekler
Başlangıç Döneminde, aşırı duyarlılık, depresif hissetme, durgunluk, donukluk, konsantrasyon, dikkat azalması, esneme, halsizlik, sık idrara çıkma, açlık-tatlı yeme isteği gibi belirtiler görülür.
Aura Döneminde, görme alanları içinde uçuşan parlak, ışıklı noktalar, kırık çizgiler, bazen de parlayıp sönen basit şekillerden ibaret basit görsel tip halüsülasyonlar görülebilir. Özellikle bir yüz yarısında ve ağız çevresinde, dilde aynı ...taraf el ve kolda uyuşma iğnelenme şeklinde belirtiler verir. Konuşma bozukluğu, kelime bulma güçlüğü yaşanabilir.
Ağrının Başlaması, ensede, baş arkasında başın bir tarafında yavaş başlayan bir ağrı, ağırlık, rahatsızlık hissi şeklinde semptomlar hissedilir. Çoğu zaman zonklama başlamamış, ağrı belli belirsiz ve lokalizasyonu net değildir. 30 dakika – 2 saat sürer ve atak tedavisine başlamak için en uygun zamandır.
Dördüncü Dönem, çok şiddetli, çoğu zaman zonklayıcı ve başın içinde korkunç bir basınç olarak tanımlanan, tedavi edilmediğinde saatlerce hatta 1-2 gün sürebilen ağrı olabilir. Ağrıya eşlik eden semptomlar bu dönemde artar. Hastaların ense kasları kasılmış olabilir.
Beşinci dönem, ağrının giderek hafiflediği ve şekil değiştirdiği, zonklayıcı şiddetli ağrının yerini sızlayıcı tarzda, lokalize edilemeyen bir ağrıya bıraktığı hastanın uyuklamaya başladığı dönemdir.
Altıncı dönem, hastanın yorgun, bitkin, bezgin hissettiği, giderek atağın yükünün kaybolduğu ve yerini bir rahatlama hissine bıraktığı dönemdir. İştahsızlık yerini acıkma hissine bırakır, hasta sık idrara çıkma gereği duyar.
Migreni Tetikleyen Yiyecekler
Yükseklik, uykusuzluk, öğün atlama, soğuk gıdalar, mevsimler, stres, depresyon, anksiyete, stres sonrası gevşeme, dıştan gelen duyusal uyarılar (parlak ışık, yüksek ses, keskin koku), başa gelen ani travma, menstrüasyon, hormon tedavisi, bazı yiyecek ve içecekler (çikolata, eski peynirler, yağlı yiyecekler, portakal, domates, çiğ soğan, salam, sosis, fındık, alkollü içecekler), egzersiz, aşırı kafein alımı migreni tetikleyen faktörlerden bazılarıdır....
********
Ballı Fas kurabiyesi
Mıssssss mıııssssss... Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim...
Malzemeler :
...
Feuille de brick "yufka" veya baklava yufkası diyede geçiyor
100 gram yesilfistik
100 gr badem unu
50 gr toz seker
40 ml portakal çiçegi suyu (yoksa gül suyuda kullanabilirsiniz)
50 ml sicak bal
üzerine kavrulmus susam

Yapilisi :
Badem unu, yesilfistik unu, toz seker, ve portakal çiçegi suyunu karistirin ve omojen bir harç elde edin. Yufkalari ortadan ikiye kesin. Yarim yufkayi kösesine harçtan koyun ve muska seklinde sarin. Kizgin yagda arkali önlü kizartin ve önceden isiltilmis balin içine atin. Balli çektiginde tabaga yerlestirin. Uzerine susam serpistirin. Iste bu akdar. Afiyet bal seker olsun !!!..
Ballı Fas kurabiyesi

Mıssssss mıııssssss... Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim...

Malzemeler :

Feuille de brick "yufka" veya baklava yufkası diyede geçiyor
100 gram yesilfistik
100 gr badem unu
50 gr toz seker
40 ml portakal çiçegi suyu (yoksa gül suyuda kullanabilirsiniz)
50 ml sicak bal
üzerine kavrulmus susam

Yapilisi :

Badem unu, yesilfistik unu, toz seker, ve portakal çiçegi suyunu karistirin ve omojen bir harç elde edin. Yufkalari ortadan ikiye kesin. Yarim yufkayi kösesine harçtan koyun ve muska seklinde sarin. Kizgin yagda arkali önlü kizartin ve önceden isiltilmis balin içine atin. Balli çektiginde tabaga yerlestirin. Uzerine susam serpistirin. Iste bu akdar. Afiyet bal seker olsun !!!..

Zeytinyağlı Yeşil Domates....MALZEMELER

6 adet sert, yeşil domates
1 adet orta boy kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 yemek kaşığı domates salçası
3 silme yemek kaşığı pilavlık bulgur
1 adet limon suyu
1/2 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
KAÇ KİŞİLİK?
4 KİŞİLİK

HAZIRLAMA SÜRESİ
15 DAKİKA

PİŞİRME SÜRESİ
30 DAKİKA

Püf noktası:

Domateslerin ezilmemesi için bu yemeği mümkün olduğunca az karıştırın.

Ekşisi daha belirgin olsun isterseniz limon suyu yerine limon tuzu da kullanabilirsiniz. Limon tuzu kullanacaksanız; bir çay bardağına iki parmağı geçmeyecek kadar su koyun ve bir çay kaşığı limon tuzunu bu suda erittikten sonra yemeğe ilave edin.

NASIL YAPILIR?

Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Zeytinyağıyla birlikte yemeği pişireceğiniz tencereye aktarın.
Yeşil ve sert domatesleri, öncelikle halka olarak dilimleyin. Ardından küçük küpler halinde doğrayın.
Doğradığınız kuru soğanı, hafif bir şekilde renk alana kadar zeytinyağında kavurun. Domates salçasını da ekledikten sonra kavurma işlemini sürdürün.
Küçük küpler halinde doğradığınız domatesleri tencereye alın, orta ateşte fazla karıştırmadan domatesler yumuşayana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.
Yıkayıp, suyunu süzdürdüğünüz pilavlık bulguru domateslerin üzerine ekleyin. Limon suyu ve sıcak suyu ilave edin. Tüm malzemeyi bir kez karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın.
Orta ateşte, bulgur pişene ve yemek suyunu çekene kadar yaklaşık 10-12 dakika daha pişirin.
Ocağı kapattıktan sonra damak tadınıza göre tuzunu ayarlayın. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.

Zeytinyağlı Yeşil Domates.

...MALZEMELER
6 adet sert, yeşil domates
1 adet orta boy kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı...

1/2 yemek kaşığı domates salçası
3 silme yemek kaşığı pilavlık bulgur
1 adet limon suyu
1/2 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
KAÇ KİŞİLİK?
4 KİŞİLİK

HAZIRLAMA SÜRESİ
15 DAKİKA

PİŞİRME SÜRESİ
30 DAKİKA

Püf noktası:
Domateslerin ezilmemesi için bu yemeği mümkün olduğunca az karıştırın.
Ekşisi daha belirgin olsun isterseniz limon suyu yerine limon tuzu da kullanabilirsiniz. Limon tuzu kullanacaksanız; bir çay bardağına iki parmağı geçmeyecek kadar su koyun ve bir çay kaşığı limon tuzunu bu suda erittikten sonra yemeğe ilave edin.
NASIL YAPILIR?
Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Zeytinyağıyla birlikte yemeği pişireceğiniz tencereye aktarın.
Yeşil ve sert domatesleri, öncelikle halka olarak dilimleyin. Ardından küçük küpler halinde doğrayın.
Doğradığınız kuru soğanı, hafif bir şekilde renk alana kadar zeytinyağında kavurun. Domates salçasını da ekledikten sonra kavurma işlemini sürdürün.
Küçük küpler halinde doğradığınız domatesleri tencereye alın, orta ateşte fazla karıştırmadan domatesler yumuşayana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.
Yıkayıp, suyunu süzdürdüğünüz pilavlık bulguru domateslerin üzerine ekleyin. Limon suyu ve sıcak suyu ilave edin. Tüm malzemeyi bir kez karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın.
Orta ateşte, bulgur pişene ve yemek suyunu çekene kadar yaklaşık 10-12 dakika daha pişirin.
Ocağı kapattıktan sonra damak tadınıza göre tuzunu ayarlayın. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.

**************


ZAYIFLAMA ÇAYI...Malzemeler :
2 orta boy elma
1 orta boy limon
1 kabuk halinde tarçın
1 tatlı kasığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı karanfi tane olacak
Hazırlanısı :
Elma ve limonu 4’e böl kabuklarını soymadan ve çekirdeklerini çıkarmadan diğer malzemelerle birlikte 3 lt suyun içine atıp kaynamaya bırakın. Elmalar pörsümeye basladığı vakit altını kapatın ve süzün , sıcak ve soğuk içebilisiniz günde 3 kere 1 bardak yemeklerden 10 dk once içilmesi gerekli.
Bu çayı 1 hafta içtikten sonra farkı görebileceksiniz. Hem ödem atacak hem inceleceksiniz. Ayrıca metabolizmanız hızlanacak...

ZAYIFLAMA ÇAYI...
Malzemeler :
2 orta boy elma
1 orta boy limon
1 kabuk halinde tarçın
1 tatlı kasığı tane karabiber...

1 tatlı kaşığı karanfi tane olacak
Hazırlanısı :
Elma ve limonu 4’e böl kabuklarını soymadan ve çekirdeklerini çıkarmadan diğer malzemelerle birlikte 3 lt suyun içine atıp kaynamaya bırakın. Elmalar pörsümeye basladığı vakit altını kapatın ve süzün , sıcak ve soğuk içebilisiniz günde 3 kere 1 bardak yemeklerden 10 dk once içilmesi gerekli.
Bu çayı 1 hafta içtikten sonra farkı görebileceksiniz. Hem ödem atacak hem inceleceksiniz. Ayrıca metabolizmanız hızlanacak...

*********************
YAĞ  YAKICI  ÇAY
 
Yag yakici cay bu cayin pek cok faydasi var Cholesterin, tansiyon. Sekeri dusurmede usutme vede zayiflamada sabah aksam gunde 4-5 bardak icebilirsiniz TARIF:2-3 tane yesil eksi elma ceviz kadar zencefil, bir tane limonu yikayip kabugu ile dograyin, bir tarcin cubugu 4-6 karanfil tanesi 6-10 tane karabiber tanesi kaynatin 10 dakikada demlensin sicak VEYA SOGUKTA İÇEBİLİRSİNİZ.....
Yag yakici cay bu cayin pek cok faydasi var Cholesterin, tansiyon. Sekeri dusurmede kani civiltiyor usutme vede  zayiflamada sabah aksam gunde 4-5 bardak icebilirsiniz TARIF:2-3 tane yesil eksi elma ceviz kadar zencefil, bir tane limonu yikayip kabugu ile dograyin, bir tarcin cubugu 4-6 karanfil tanesi 6-10 tane karabiber tanesi kaynatin 10 dakikada demlensin sicak VEYA SOGUKTA İÇEBİLİRSİNİZ.....
Aslı Hanım'ın hazır yufkadan yaptığı birbirinden leziz böreklere bir bakın derim.
http://www.rumma.org/…/borek-ve-pogacalar/hazir-yufkadan-b…/
Karanfilli armut tatlısı
MALZEMELER
4 adet armut...
Yarım limon
3- 4 adet karanfil
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su

HAZIRLANIŞI
Karanfili havanda dövüp toz haline getiriyoruz. Armutları soyup dip kısımlarından kesip çekirdeklerini çıkarıyoruz. Bir tencereye diziyoruz. Tencere dar ve derin olmalı. Suyu, toz şekeri, limon suyunu koyup kapağını kapatıyoruz. Tencereyi ocağa alıyoruz. Armutlar pişene kadar kapağını açmıyoruz. Kısık ateşte kaynatıyoruz. Pişince soğumaya bırakıp dolapta biraz beklettikten sonra servis tabağına alıp kenarlarına şanti sıkabilirsiniz ve yeşil fıstıklarla süsleyebilirsiniz.
Devamını Gör
Cappuccinolu Yoğurtlu Cheesecake Tarifi
Malzemeler
Kek için: 3 çorba kaşığı cappuccino...
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
200 gram kakaolu bisküvi
Harç için:
Yarım su bardağı süzme yoğurt
5 adet yumurtanın akı
1 çay bardağı krema
2 çorba kaşığı cappuccino
2 çorba kaşığı süt
2 çorba kaşığı un
Yarım çay bardağı pudraşekeri
1 paket vanilya
Bir tutam tuz
Süslemek için:
Yarım paket bitter çikolata
Yarım paket beyaz çikolata

Cappuccinolu Yoğurtlu Cheesecake Yapılışı
Cappuccino ve sütü karıştırıp üzerine tereyağını ilave edin. Bisküvileri küçük parçalar halinde kırıp karışıma ekleyip, yağlanmış bir kelepçeli kalıba elinizle bastırarak yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 8 dakika pişirip soğumaya bırakın. Diğer taraftan harç için yoğurdu geniş bir kaba alıp üzerine
kremayı ve yumurta aklarını ekleyip çırpın. Cappuccinoyu sütle açıp karışıma ekleyin. Un, pudraşekeri, vanilya ve tuzu ilave edip iyice karıştırdıktan sonra ılınmış bisküvilerin üzerine döküp yeniden fırına verin. Fırın ayarını değiştirmeden 1 saat pişirin. Kelepçeli kalıptan çıkarıp servis tabağına alın. Eritilmiş bitter ve beyaz çikolata ile süsleyin. Dilimleyerek, arzunuza göre böğürtlenle süsleyerek servis yapın.

 




 
 
 
 
 

 Helen Mutlu'nun fotoğrafı.
 

zeytinyağlı barbunya tarifimiz sofralarınıza konuk oluyor.
MALZEMELER
1 kilogram taze barbunya...
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet havuç
5 diş sarımsak
2 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
Servisi için:

1/4 demet maydanoz
1/2 adet limon
KAÇ ADET?
4 KİŞİLİK

HAZIRLAMA SÜRESİ
15 DAKİKA

PİŞİRME SÜRESİ
45 DAKİKA

Pişirme önerisi:
Barbunyayı düdüklü tencerede haşlamadan da pişirebilirsiniz.
Servis önerisi:
Zeytinyağını pişirme işleminden sonra barbunya ılıkken çiğden de ilave edebilirsiniz.
NASIL YAPILIR?
Taze barbunyaları tek tek ayıklayın. Bol suda duruladıktan sonra kara suyunu bırakmaları için üzerlerini geçecek kadar su ilavesi ile orta ateşte 15 dakika kadar haşlayın.
Kuru soğan ve sarımsakları küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz havucu, halka halka dilimleyin.
Haşladığınız barbunyaların suyunu süzün ve bir kenarda bekletin.
Zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın. Kuru soğan ve sarımsakları renk alana kadar soteleyin.
Havuç dilimlerini ekleyip, soteleme işlemini sürdürün. Domates salçasını ekleyin ve karıştırın.
Sıcak suyu, tuz ve toz şekeri tencereye aktarın. Salçalı su kaynadıktan sonra haşlanmış barbunyayı katın.
Barbunyalar yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika, orta ateşte pişirme işlemini sürdürün.
Pişen zeytinyağlı barbunyayı, cam bir servis kabına alın. Limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsledikten sonra ılık ya da soğuk olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
********************
 PİZZA
Evde pizza yapmak isteyenler için kolay bir tarif. Hamurunu kendim hazırladım. Hamurla uğraşmak istemiyorum derseniz fırından 1 tane ekmek hamuru alıp, içine tarifteki gibi yağ katıp, malzemeyi hazırlayabilirsiniz. Ben harcını sosisli ve sucuklu kullandım. Arzu ettiğiniz malzemeyle de olur. Mesela mantarlı, soğanlı, beyaz peynirli gibi istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiz.
Malzeme Listesi:
hamur için
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt...

1 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket yaş maya (kuru maya da olur)
yeterince tuz(yaklaşık 1 tatlı kaşığı)
50 gr tereyağı
aldığı kadar un
harç malzemesi
5 tane sosis
100 gr sucuk
250 gr taze kaşar
3 tane sivri biber
2 tane domates
arzuya göre karabiber, pul biber
bir tutam tuz
1 tatlı kaşığı domates salçası
7 tane çekirdeksiz yeşil zeytin


Tarif:
Önce bir kaba biraz un koyup ortasına çukur açalım, mayayı, şekeri koyup ılık suyu ekleyerek çukurda mayayı eritelim ve kabartalım. Ardından hamur için grekli malzemenin tümünü katıp yoğuralım, kulak memesi kıvamında hamur hazırlayalım. Hamuru bir saat sararak bekletelim. Bekleyen hamuru yağladığımız bir tepsiye el yardımıyla yufka gibi yayalım, kenarlarına elimizle bastırarak pizza şekli verelim. Bu hamuru ikiye bölerek iki pişirimde ya da büyük bir tepsiye yapıp tek seferde kullanabilirsiniz. Tek seferde hamuru biraz kalın oluyor. İnce olmasını istiyorsanız tepsiyi biraz daha küçük tutup, hamuru ikiye bölmenizi öneririm. Hamurun diğer yarısını buzluğa koyup daha sonra kullanabilisiniz. Ayrı kaba domateslerin kabuklarını soyalım, küp şeklinde doğrayalım. Domatesin suyunu süzdürüp kaba koyalım. Biberleri halka şeklinde doğrayıp domatese katalım. Sosisi, sucuğu halka halka doğrayıp malzemeye katalım, baharatını ekleyelim. Kaşarı rendeleyip üçe bölelim, birazını harca katalım, birazını tepsiye hazırladığımız hamurun üstüne serpelim, diğer kısmı da pizzamızı hazırladıktan sonra en üste serpmek için kenara koyalım. Hazırladığımız iç malzemeyi iyice karışması için harmanlayalım, hamurun üstüne orantılı yayalım. Ayırdığımız kaşarı en üste serpelim. 200°C ısıttığımız fırında, hamur pembeleşip kaşarlar kızarana kadar pişirelim. Sıcak servis yapalım. Afiyet olsun.
Not: Tepsiyi katı yağla yağlayalım, sıvı yağla yağlarsak hamurun yayılmasını engelliyor. Katı yağla yağlarsak daha kolay yayılıyor. Bu iş için de ben yine tereyağı kullandım...
EV YAPIMI SUCUK YAPIMI

Malzemeler
500 gr orta yağlı dana kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı kırmızı biber
1.5 tatlı kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı kekik
3 diş rende sarımsak

Hazırlanışı
Tüm malzemeleri 3 kez rondodan geçirelim. 1 gece kapaklı cam kap ile buzdolabında bekletelim. Tüm baharatlar ve sarımsak aromasını iyice dışarı verecektir.

Ertesi gün yine güzelce yoğuralım ve streç film ve folyoya sarıp buzluğa atalım. İster küçük porsiyolarda yapıp saklayın, ister büyük.
EV YAPIMI SUCUK YAPIMI
Malzemeler
500 gr orta yağlı dana kıyma
1 tatlı kaşığı tuz...

1 tatlı kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı kırmızı biber
1.5 tatlı kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı kekik
3 diş rende sarımsak
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri 3 kez rondodan geçirelim. 1 gece kapaklı cam kap ile buzdolabında bekletelim. Tüm baharatlar ve sarımsak aromasını iyice dışarı verecektir.

Ertesi gün yine güzelce yoğuralım ve streç film ve folyoya sarıp buzluğa atalım. İster küçük porsiyolarda yapıp saklayın, ister büyük
***********
Bildiğiniz:
"LİMON TUZU" BULAŞIK MAKİNALARINDA, deterjan yerine kullanılır mı? Vallahi yaklaşık bir aydır aralıksız deniyoruz ve muhteşem sonuçları kendimiz alıyoruz... Bulaşıklarımız, pırıl, pırıl... Doğayı artık kirletmiyoruz... Deterjanların kanserojen etkisinden artık kurtulduk... AKTARLARDA üstelik kilosu çok da ucuz... Makınanın bulaşık haznesine koyuyor ve çalıştırıyoruz... O kadar... Sonuç, inanılmaz.... Kimyada sitrik asit adıyla bilinen limon tuzu hafifçe mayalanan limon suyunun, kaynamış durumda bulunan kalsiyum karbonat ile işlenmesinden elde edilir. Diğer adları ise limon asidi ve limon tozudur.... Bilginize...
SON SÖZ: Bu uyarımı okuduktan sonra, uygulamayı kendiniz ve aileniz için denemek istemiyorsanız, DETERJAN bağımlısı olup, olmadığınızı kontrol etmenizi öneriyorum...
 
 
 

 

 
 


Hiç yorum yok: