24 Ekim 2014 Cuma

Lor peynirini bu börekte daha çok seveceksiniz!
EKŞİMİKLİ KOL BÖREĞİ
Hamuru için...
• 2 adet yumurta
• 1 su bardağı yoğurt
• 1 çay bardağı sıvıyağ
• 1 çay bardağı su
• 2 çay kaşığı tuz
• Yaklaşık 4 su bardağı un
İç harcı için;
• 2 adet orta boy kuru soğan
• 2 yemek kaşığı sıvıyağ
• 2 su bardağı ekşimik veya lor peyniri
• 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
• 2 su bardağı sıcak su
Üzeri için;
• 2 yemek kaşığı sıvıyağ
• 1 adet yumurta
• 2 yemek kaşığı yoğurt (çırpılmış)
Yapılışı
• Yumurta, yoğurt, su, sıvıyağ ve tuzu yoğurma kabında karıştırın. Unu da yavaş yavaş ekleyerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru oda sıcaklığında bir saat kadar dinlendirin.
• Iç harcını hazırlamak için; yemeklik incecik doğradığınız soğanları ve sıvıyağı orta boy bir tavada karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Tuz, karabiber ve pul biberi serpiştirip peyniri ekleyerek karıştırın ve birkaç dakika daha kavurup ocaktan alın ve bir kenarda bekletin.
• Diğer taraftan, hamurdan eşit büyüklükte altı adet beze yapıp, bezelerin herbirini oklavayla hazır yufka büyüklüğünde açın.
• Hazırladığınız iç harcını yufkalara paylaştırarak, yufkaları rulo şeklinde sarın.
• Yuvarlak fırın tepsisini yağlayarak, ruloları; içten başlayarak birbirinin etrafına dolayın. Tıpkı gül böreği gibi hazırlayın.
• Yoğurdu, yumurtayı ve sıvıyağı çırparak üzerine sürüp isterseniz çörekotu serpiştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 45-50 dakika pişirin. Çıkarın ve sıcak olarak servise sunun.
• Not: Ekşimik, lor peynirine benzeyen ekşi ama çok lezzetli bir peynirdir..

Hiç yorum yok: