14 Mayıs 2014 Çarşamba


Kolay Çikolatalı Kek
8-10 Kişilik
Malzemeler

2 yumurta
250 gr. şeker
50 gr. ayçiçek yağı
300 gr. un
150 gr. süt
100 gr. kakao
2 çay kaşığı vanilya
150 ml. kaynar su
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı
Kuru malzemeler karıştırılır. Su hariç tüm sıvı malzemeler eklenir.
Son olarak sıcak su eklenir, karıştırılır. 175 derecede 30-35 dk pişirilir.

Domates Soslu İtalyan Köfteleri
4 Kişilik
Malzemeler

500 g dana kıyma
75 g Galeta unu
2-3 yemek kaşığı rende Parmesan peyniri
50 ml Süt
1 yumurta
1-2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Kekik
Sos için:
1 büuük kutu domates konservesi
2-3 yemek kaşığı Zeytinyağı
2-3 diş Sarımsak
1 yemek kaşığı Salça
1 yemek kaşığı domates püresi
1 tutam Şeker
1- 2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı
Kıymaya tüm malzemeler eklenir, yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde köfteler yapılır, una bulanır.
köfteler, fırında veya yağda hafif kızartılır. Kızartılan köfteler hazırlanan domates sosunda 15-20 pişirildikten sonra servis edilir.
Sos için: Arzu edilirse 1 bardak kırmızı şarap ve acı biber (pepperoncino) Domatesler rondoda çekilir.
Tencereye zeytinyağı konur, ezilmiş sarımsak az pişirilir, domates, salça, domates püresi, şeker, tuz, acı biber eklenir. 10/15 dakika pişirilir. Köfteler ikave edilir, birlikte 15-20 dakika kısık ateşte pişirilir.

Biberiyeli Ve Sarımsaklı Pirzola
4 Kişilik
Malzemeler

12 kalem kuzu pirzola
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
6 - 8 diş sarımsak
2 - 3 dal taze biberiye
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı
Tereyağı ve zeytinyağı az ısıtılır, ikiye kesilmiş sarımsaklar, pirzolalar ilave edilir.
Pirzolalar çevrilerek 10 - 12 dakika pişirilir. Bitmeden tuz biber biberiye ilave edilir.
.CİĞER YAHNİSİ TARİFİ.Malzeme :
1 büyük kuzu ciğeri takımı,
3 yemek kaşığı yağ (tereyağ),
2 soğan,

2 demet taze soğan,
2 demet dereotu,
2 bardak su,
1 yemek kaşığı domates salçası,
Tuz.

Yapılış. :
Ciğerleri yıkadıktan sonra gırtlak kısmını kesip atınız. Takımı, karaciğer, yürek olarak parçalara ayırınız. Kuşbaşı şeklinde doğrayınız. Tencereye yağı, ay biçimi doğranmış soğanları koyunuz. Soğanlar sararmadan 3-4 dakika kavu­runuz. Sonra doğranmış ciğerleri, küçük küçük doğranmış taze soğanları tuzu da katınız. 5-10 dakika daha, arada bir karıştırarak, pişirdikten sonra suyu, domates salçasını ko­yunuz. Orta harlı ateşte 1-1,5 saat bırakınız.
Ciğerler yumuşayıp pişince, kıyılmış dereotunu ko­yunuz. Hepsini bir kere karıştırdıktan sonra tabağa alınız.

********************
Çiğ börek,
Kırım mutfağında Şuberek, Şırbörek, Çiberek,Çiborek, Çuberek isimleriyle anılan geleneksel bir Kırım Tatar yemeğidir.

Çiğ böreğin özelliği,
harcının pişirilmeden konmasıdır.Lezzetli bir çiğ börek yapmanın püf noktası ise hamurunun kabarması ve yumuşak olmasıdır. Bu nedenle çiğ börek hamurunu 1 gece önceden hazırlamakta fayda var.

Malzemeler
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
Un
Ayçiçek yağı (kızartmak için)

Harç malzemeleri
500 gr kıyma
3 adet soğan
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım bardak su

Harcın yapılışı
Soğanları ince ince rendeleyin.
Bütün malzemeleri bir kaba koyup karıştırın.

<<< Not: Eğer soğan suluysa yarım bardak suyu eklemeyin.
Çiğ böreğin yapılışı
Malzemeleri kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin.
Un dışındaki bütün malzemeleri bir kaba koyup çırpın.
Malzemeler birbirine iyice karıştıktan sonra unu azar azar ilave ederek karıştırmaya devam edin.
Hamur ele yapışmayacak kıvama gelince un eklemeyi bırakın.
Hamuru elinizle toparlayıp bir naylonun içine koyarak ağzını hiç hava almayacak şekilde kapatın.
1 gece oda sıcaklığında beklettiğiniz hamurdan bir parça koparın ve un serpip açmaya başlayın.
Yuvarlak şekilde açtığınız hamurun yarısına iç harcı koyup yayın.
Hamurun diğer yarısını harç dolu kısmın üstüne kapatın.
Derin ve geniş bir tavanın içine bol ayçiçek yağı koyup kızartın.

...

PASTANE KURABIYESI
MALZEMELER:
125 gr margarin
1 su bardagi siviyag
1 cay bardagi yogurt
1 yumurta
1 corba kasigi toz seker
1 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi mahlep
1 tatli kasigi karbonat
alabildigi kadar un

üzeri icin:1 yumurta sarisi,cörekotu
YAPILISI:
Once oda sicakliginda yumusatilmis margarini elinizle iyice yumusatin.Uzerine siviyag,yumurta veyogurdu ekleyip iyice karistirin.Uzerine bir miktar unu koyun.Unun üzerine karbonatituz,sekeri ve mahlebi ekleyip alabildigi kadar unlayumusak bir hamur yapin.Hamurdan parcalar kopartip,ikiye kivirtip bükün.Bu miktardan yaklasik iki tepsi cikiyor.Tepsiye dizdiginiz hamurlarin üzerineyumurta sarisi sürüpcörekotu serpin.170 derecede üzeri kizarana kadar pisirip ilik servis yapin.
AFIYET OLSUN! —..
İSOT AŞI
1 kg yağsız kuşbaşı et
2 kg kırmızı biber
1 kg soğan
5 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sade yağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı limon tuzu
Tuz, karabiber

YAPILIŞI:
Kırmızı biber ve soğan temizlenip jülyen doğranır. Tereyağı derin bir tencerede eritilip biberler ve soğanlar hafifçe kavrulur. Diğer tarafta kuşbaşı et haşlanıp süzüldükten sonra biber-soğan tenceresine eklenir. Üzerine 1 su bardağı et suyu, tuz, karabiber ve nar ekşisi eklenir. 10-15 dakika pişirilip servis yapılır...NOT AZ YAPMAK İSTİYENLER MALZEMENİN YARISINI KULANABİLİR ...

Patlıcanlı Saray Köftesi Tarifi
Malzemeler

Bir buçuk kg kemer patlıcanı
2 çorba kaşığı domates püresi

4 su bardağı et suyu veya su
3 adet domates (küp doğranmış)
1 demet maydanoz
Tuz, karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Köfte malzemesi:
Yarım kg kıyma
5-6 dal maydanoz
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 adet rendelenmiş soğan
200 gram kaşar peyniri
Biraz su
Tuz, karabiber

Patlıcanlı Saray Köftesi Yapılışı
Patlıcanları alacalı soyup saplarını kesin. Boyuna olacak şekilde, bıçak sırtı kalınlığında parçalara ayırın. Bir kabın içine su ve tuz koyup patlıcanları 15 dakika bekletin. Daha sonra bol suda yıkayıp bir süzgece çıkarın ve kurulayın. Sıvıyağda patlıcanları altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Köfte için, tüm malzemeleri bir kaba alın ve yoğurun. Köfte hamurundan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, silindir formunda şekil verin. Önceden ısıtılmış 170 derecede fırında 10 dakika pişirin. Köfteleri kızarttığınız patlıcanlara sarın. Her bir köftenin üzerine kürdan saplayın. Domates püresini tavaya koyup kaynatın. Tuz, karabiber ve et suyunu ilave edin. Küp domatesi ve ince kıyılmış maydanozu da bu tavaya ekleyin. Bu sosu patlıcanlı köftenin üzerine gezdirip, servis yapın.

Hiç yorum yok: