
ZEYTİNYAĞLI PIRASA YEMEĞi
MALZEMELER
yarım kilo pırasa
1 tatlı kaşığı salça
3 yemek kaşığı prinç...
1 adet domates doğranmış
1 adet havuç
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 bardak su
tuz ve istenilen baharatlar
YAPILIŞI
Havuçları yarım ay şeklinde doğrayalım daha sonra yağ ve havuçları tencereye ekleyelim hafifçe kavrulalım. doğranmış domatesi ekleyelim suyunu çektikten sonra salçamızı ekleyip kavuralım yıkayıp doğradığımız pırasaları ekleyelim ve karıştırıp tuzu baharatı ve suyunuda ekleyelim.
Yemeğimizin ağzını kapatıp pişmeye bırakalım. Pırasalar yumuşayıp pişmeye yakın princimizi yıkayıp ekleyelim ve prinçler pişinceye kadar ocakta tutalım. Yanına limon çok yakışacaktır servis önerisi.
MALZEMELER
yarım kilo pırasa
1 tatlı kaşığı salça
3 yemek kaşığı prinç...
1 adet domates doğranmış
1 adet havuç
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 bardak su
tuz ve istenilen baharatlar
YAPILIŞI
Havuçları yarım ay şeklinde doğrayalım daha sonra yağ ve havuçları tencereye ekleyelim hafifçe kavrulalım. doğranmış domatesi ekleyelim suyunu çektikten sonra salçamızı ekleyip kavuralım yıkayıp doğradığımız pırasaları ekleyelim ve karıştırıp tuzu baharatı ve suyunuda ekleyelim.
Yemeğimizin ağzını kapatıp pişmeye bırakalım. Pırasalar yumuşayıp pişmeye yakın princimizi yıkayıp ekleyelim ve prinçler pişinceye kadar ocakta tutalım. Yanına limon çok yakışacaktır servis önerisi.

Taşlık Kavurma
Malzemeler :
Malzemeler :
1 kilo taşlık
3 büyük soğan
1 yemek kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı acı kırmızı biber (yada pul biber)
1 tatlı kaşığı kimyon
Tuz
yeterince sıvı yağ
Yapılışı : Taşlıkları minik minik doğrayın yıkayıp tavaya alın etin üstünü geçecek kadar su koyup haşlamaya bırakın suyunu çekince içine istediğiniz miktar sıvı yağ koyun, az kavurun ardından soğanları ince dilim doğranmış halde ilave edin altını hafif kısın. İyice kavurun tuzunu ve baharatlarını ilave edin servise hazırdır. .Afiyet olsun….
3 büyük soğan
1 yemek kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı acı kırmızı biber (yada pul biber)
1 tatlı kaşığı kimyon
Tuz
yeterince sıvı yağ
Yapılışı : Taşlıkları minik minik doğrayın yıkayıp tavaya alın etin üstünü geçecek kadar su koyup haşlamaya bırakın suyunu çekince içine istediğiniz miktar sıvı yağ koyun, az kavurun ardından soğanları ince dilim doğranmış halde ilave edin altını hafif kısın. İyice kavurun tuzunu ve baharatlarını ilave edin servise hazırdır. .Afiyet olsun….


Mantı (bohça mantı ile uğraşmak istemeyenler için)
Hamur için:
1 bardak su,
...
Hamur için:
1 bardak su,
...
1 yumurta,
bir fiske tuz, un.
İçi için:
1 adet ince kıyılmış kuru soğan,
250-300 gr. kıyma,
tuz,karabiber ve biraz maydanozu karıştır, yoğur.
Üzeri için:
1 büyük kase yoğurt,
2-3-4 diş ezilmiş sarmısak ve tuzu iyice karıştır.
Ayrıca biberli erimiş tereyağı.
Yapılışı:
Yumurta, tuz, su ve aldığı kadar un koy, yoğur, hamur yap.2′ye yada 3′e böl.Üzerine nemli bez ört.Yarım saat dinlendir.Sonra her parçayı merdaneyle bıçak sırtı kalınlığında ince aç. En başına kıymayı ince uzun şerit şeklinde yay.Bir tur çevirerek rulo yap. Çok dolama sadece kıymayı kapatacak kadar. Tam dibinden bıçakla kes.Bu şekilde yufkalar bitene kadar yap.Ruloları elinle biraz bastır, kıyma hamura yapışsın.Bıçakla küçük küçük kes.Bol un serpilmiş tepsiye koy.Arada bir tepsiyi salla una bulansın,birbirine yapışmasın.Tencereye tuz,1 kaşık sıvıyağ ve sıcak su koy, kaynasın.Mantıları ezmeden ununu silkeleyerek içine at.Arada karıştırarak ezmeden pişir.Kevgirle suyunu iyice süzerek servis tabağına koy.Sıcaklık hükmü geçsin üzerine sarmısaklı yoğurt dök.Erimiş biberli yağ gezdir. NoT: Buzlukta hazır mantım olsun derseniz; unlu tepsiye koydığunuz mantıları birbirine değdirmeden dizin, yüzleri hafif kuruyana kadar bekletin(arada bir ezmeden alt üst edin çabuk kurusun).Kuruyunca buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atın.Daha sonra çıkarıp, haşlayıp yoğurtlarsınız…Afiyet Olsun.....


bir fiske tuz, un.
İçi için:
1 adet ince kıyılmış kuru soğan,
250-300 gr. kıyma,
tuz,karabiber ve biraz maydanozu karıştır, yoğur.
Üzeri için:
1 büyük kase yoğurt,
2-3-4 diş ezilmiş sarmısak ve tuzu iyice karıştır.
Ayrıca biberli erimiş tereyağı.
Yapılışı:
Yumurta, tuz, su ve aldığı kadar un koy, yoğur, hamur yap.2′ye yada 3′e böl.Üzerine nemli bez ört.Yarım saat dinlendir.Sonra her parçayı merdaneyle bıçak sırtı kalınlığında ince aç. En başına kıymayı ince uzun şerit şeklinde yay.Bir tur çevirerek rulo yap. Çok dolama sadece kıymayı kapatacak kadar. Tam dibinden bıçakla kes.Bu şekilde yufkalar bitene kadar yap.Ruloları elinle biraz bastır, kıyma hamura yapışsın.Bıçakla küçük küçük kes.Bol un serpilmiş tepsiye koy.Arada bir tepsiyi salla una bulansın,birbirine yapışmasın.Tencereye tuz,1 kaşık sıvıyağ ve sıcak su koy, kaynasın.Mantıları ezmeden ununu silkeleyerek içine at.Arada karıştırarak ezmeden pişir.Kevgirle suyunu iyice süzerek servis tabağına koy.Sıcaklık hükmü geçsin üzerine sarmısaklı yoğurt dök.Erimiş biberli yağ gezdir. NoT: Buzlukta hazır mantım olsun derseniz; unlu tepsiye koydığunuz mantıları birbirine değdirmeden dizin, yüzleri hafif kuruyana kadar bekletin(arada bir ezmeden alt üst edin çabuk kurusun).Kuruyunca buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atın.Daha sonra çıkarıp, haşlayıp yoğurtlarsınız…Afiyet Olsun.....


künefe
150 gr Tel Kadayıf
100 gr Tereyağ
100 gr Dil Peyniri...
1 Kaşık Pekmez (şart değil ama olursa rengigüzel kızarır)
Şerbeti:
4/3 Su Bardağı Şeker
1 Su Bardağı Su
1-2DamlaLimon
Tarif
İlk önce şerbeti hazırlıyoruz çünkü künefe sıcak şerbet soğuk olması gerek.
Kadayıfıyı tel tel ayırıp havalandırıyoruz.
50 gr Tereyağını eritip kadayıfın üstüne döküp elimizle çok sıkmadan yağı yediriyoruz.
Orta boy bir tavaya(çok çok büyük olmasın)kalan tereyağın yarısını sürüp üzerini pekmezle sıvıyoruz kadayıfın yarısını tavaya yayıyoruz dil peynirini üzerine yayıp kalan kadayıfıda üzerine yayıp üzerine uygun bir tencereye su koyup ağırlık olarak kadayıfın üzerine oturtup 1-2saat bekletelim.
Ocağın büyük gözünde en kısık ateşte tavayı çevire çevirepişirelim.
Bir tarafı pişincebir tepsiyada tabak yardımıyla çevirip tavaya kalan tereyağıda sürüp künefenin diğer tarafını pişiriyoruz.
Bir tabağa alıyoruz ve üzerine hazırladığımız şerbetihemen döküpsoğutmadan yiyiyoruz. Afiyet Olsun.
***

150 gr Tel Kadayıf
100 gr Tereyağ
100 gr Dil Peyniri...
1 Kaşık Pekmez (şart değil ama olursa rengigüzel kızarır)
Şerbeti:
4/3 Su Bardağı Şeker
1 Su Bardağı Su
1-2DamlaLimon
Tarif
İlk önce şerbeti hazırlıyoruz çünkü künefe sıcak şerbet soğuk olması gerek.
Kadayıfıyı tel tel ayırıp havalandırıyoruz.
50 gr Tereyağını eritip kadayıfın üstüne döküp elimizle çok sıkmadan yağı yediriyoruz.
Orta boy bir tavaya(çok çok büyük olmasın)kalan tereyağın yarısını sürüp üzerini pekmezle sıvıyoruz kadayıfın yarısını tavaya yayıyoruz dil peynirini üzerine yayıp kalan kadayıfıda üzerine yayıp üzerine uygun bir tencereye su koyup ağırlık olarak kadayıfın üzerine oturtup 1-2saat bekletelim.
Ocağın büyük gözünde en kısık ateşte tavayı çevire çevirepişirelim.
Bir tarafı pişincebir tepsiyada tabak yardımıyla çevirip tavaya kalan tereyağıda sürüp künefenin diğer tarafını pişiriyoruz.
Bir tabağa alıyoruz ve üzerine hazırladığımız şerbetihemen döküpsoğutmadan yiyiyoruz. Afiyet Olsun.
***

Pratik bilgiler...
DEMLİKTE KALAN ÇAYI ATMAYIN !
BAKIN NELERE DEVAYMIŞ...(Oku ve paylaş)
...
DEMLİKTE KALAN ÇAYI ATMAYIN !
BAKIN NELERE DEVAYMIŞ...(Oku ve paylaş)
...
Saçınız mat mı?
Saçınızı şampuanladıktan sonra son su olarak bir çaydanlık ılık çayla durulayın. Bakın saçlarınız nasıl ışıl ışılıyor .
Ayağınız mı kokuyor?
Ilık çay dolu bir leğene ayaklarınızı daldırın ve her akşam yatmadan önce 10 dakika tutun. 10 günde koku diye bir şey kalmayacaktır.
Boğaz ağrılarında
Posaları süzüp soğuyan demi boğaz ağrılarında ªgargara olarak kullanılır.
Cildiniz çok mu yağlı?
Banyodan çıkmadan son su olarak bir çaydanlık çay ile teninizi ovuşturun,balsam vazifesi görün.
Derinizdeki yaraların temizlenmesi
Çayı, derinizdeki yaraların temizlenmesi ve antibiyotik etki göstermesi için pamukla tatbik ederek kullanabilirsiniz.
Eliniz balık, soğan mı kokuyor?
Balık ayıkladınız, ellerinizi sabunla yıkadınız ve hala balık kokuyor. Ya da soğan soydunuz, soğan kokuyor. işte kurtarıcınız yine çay. Elinizi demli çayla yıkayın. Bakın bakalım hiç koku kalmış mı?
Gözünüz çapak mı yapıyor?
Kaynamış çayı bir tasa koyup buharı gözünüze gelecek biçimde başınızı üstüne koyun. Ya da ılık çaya batırılmış gözlerinize ve etrafına tatbik edin.
Yemek yerken dilinizi mi ısırdınız?
Yine ilacı demlikteki çaydır. Ağzınızı günde üç defa çalkalayın, diliniz dokuz yerine üç günde iyileşecektir.
Buzdolabınız koku mu yapıyor?
Demlikte kalmış çay posalarını kurutup bir kap içinde buzdolabının orta rafına yerleştirin, kokudan eser kalmayacaktır.
Başkaları da okusun faydalansın diye paylaşır mısınız?
Saçınızı şampuanladıktan sonra son su olarak bir çaydanlık ılık çayla durulayın. Bakın saçlarınız nasıl ışıl ışılıyor .
Ayağınız mı kokuyor?
Ilık çay dolu bir leğene ayaklarınızı daldırın ve her akşam yatmadan önce 10 dakika tutun. 10 günde koku diye bir şey kalmayacaktır.
Boğaz ağrılarında
Posaları süzüp soğuyan demi boğaz ağrılarında ªgargara olarak kullanılır.
Cildiniz çok mu yağlı?
Banyodan çıkmadan son su olarak bir çaydanlık çay ile teninizi ovuşturun,balsam vazifesi görün.
Derinizdeki yaraların temizlenmesi
Çayı, derinizdeki yaraların temizlenmesi ve antibiyotik etki göstermesi için pamukla tatbik ederek kullanabilirsiniz.
Eliniz balık, soğan mı kokuyor?
Balık ayıkladınız, ellerinizi sabunla yıkadınız ve hala balık kokuyor. Ya da soğan soydunuz, soğan kokuyor. işte kurtarıcınız yine çay. Elinizi demli çayla yıkayın. Bakın bakalım hiç koku kalmış mı?
Gözünüz çapak mı yapıyor?
Kaynamış çayı bir tasa koyup buharı gözünüze gelecek biçimde başınızı üstüne koyun. Ya da ılık çaya batırılmış gözlerinize ve etrafına tatbik edin.
Yemek yerken dilinizi mi ısırdınız?
Yine ilacı demlikteki çaydır. Ağzınızı günde üç defa çalkalayın, diliniz dokuz yerine üç günde iyileşecektir.
Buzdolabınız koku mu yapıyor?
Demlikte kalmış çay posalarını kurutup bir kap içinde buzdolabının orta rafına yerleştirin, kokudan eser kalmayacaktır.
Başkaları da okusun faydalansın diye paylaşır mısınız?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder