Malzemeler
4 Adet dolgun enginar
10 – 15 adet arpacık soğan
1 kâse iç bakla
2 adet limon
1 demet dere otu
1 Su bardağı sıcak su
1 çay bardağı zeytinyağı
kristal kayatuzu
Hazırlanışı
1. Bir tabağa bir yemek kaşığı tuz koyun, üzerinede bir limonun suyunu sıkın. Bir tahtanın üzerinde enginarın çiçekli kısmını kesip atın ve ( Kararması için ) hemen limonlu tuza batırıp kestiğiniz yeri ovun. Enginarların üzerine 5 cm kadar sap bırakıp kalan sapını kesin ve yine limonu tuza batırıp kesilen kısmı ovun. Sonra enginarı yan yatırıp çevirerek, bıçağı fazla derine de batırmadan ve sapını koparmadan yan kabuklarını soyun. Aynı şekilde kestiğiniz yerleri limonlu tuza batırıp ovun. En önemlisi de enginarın içindeki tüyleri ( bir çay kaşığı yardımı ile ) büyük bir özenle temizleyin. Ayıkladığınız enginarları kararması için limonlu suda bekletin.
2. Temizleme işlemi bitince, enginarları bir tencereye yan yana yatırarak daire şeklinde dizin. İç baklaları kabuklarından ayırın, soğanları soyun ve enginarların üzerine ilave edin. Zeytin yağını ve yarım limonun suyunu ekleyin. Bir su bardağı sıcak suyu dökün ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin ( enginarlar ve baklalar yumuşayana kadar). Daha sonra ateşten alarak soğumasını bekleyin.
3. Bu arada dere otunu yıkayıp ince ince doğrayın, enginarların üzerini dereotu ile süsleyip servis edin.
Afiyet olsun
****
Hardal Soslu Kalkan Bifteği
Kalkan balığını biftek olarak ve de özel hardal sosuyla denemek ister misiniz? Hardal sosu, ızgarada pişen birçok balık çeşidine özel bir tat katar.
Malzemeler (4-6 kişilik)
...

Kalkan balığını biftek olarak ve de özel hardal sosuyla denemek ister misiniz? Hardal sosu, ızgarada pişen birçok balık çeşidine özel bir tat katar.
Malzemeler (4-6 kişilik)
...
4-6 adet kalkan bifteği, (Yaklaşık 2,5 cm kalınlığında)
50 gr. tereyağı
Tuz ve çekilmiş karabiber
Kıvırcık marul ve limon dilimleri
Hardal sosu için
4 yemek kaşığı hardalı
1 buçuk bardak yoğun krema
Yarım tatlı kaşığı çok ince toz şeker
1 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi veya limon suyu
Yapılışı
Izgarayı önceden ısıtın. Balık bifteklerine iyice tuz, biber serpin. Balıkları bir ızgara tenceresindeki yağlı tel kafeslere yerleştirip üzerlerine fırçayla bol miktarda erimiş tereyağı sürün.
Izgarada, ateşin yaklaşık 10 cm altında, her yüzü iyice pişene ve et kolayca dağılacak hale gelene kadar, 4-5 dakika pişirin. Kalkan bifteklerini ters çevirdiğinizde, balığın yüzünü ilkinden daha bol erimiş tereyağıyla fırçalayın.
Bu arada, sosu hazırlamak için tüm malzemeleri bir tencerede bir araya getirip, kısık ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kaynama noktasına getirin. Sos yoğunlaşana kadar sürekli karıştırarak, ağır ağır kaynatın. Ateşten alıp bir kenara ayırın ve sıcak bekletin.
Balığı ılıtılmış servis tabaklarına alıp sosu düzenli bir şekilde balığın üzerine ekleyin, kıvırcık marul ve limon dilimleriyle süsleyerek hemen servis edin. Afiyet olsun…
50 gr. tereyağı
Tuz ve çekilmiş karabiber
Kıvırcık marul ve limon dilimleri
Hardal sosu için
4 yemek kaşığı hardalı
1 buçuk bardak yoğun krema
Yarım tatlı kaşığı çok ince toz şeker
1 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi veya limon suyu
Yapılışı
Izgarayı önceden ısıtın. Balık bifteklerine iyice tuz, biber serpin. Balıkları bir ızgara tenceresindeki yağlı tel kafeslere yerleştirip üzerlerine fırçayla bol miktarda erimiş tereyağı sürün.
Izgarada, ateşin yaklaşık 10 cm altında, her yüzü iyice pişene ve et kolayca dağılacak hale gelene kadar, 4-5 dakika pişirin. Kalkan bifteklerini ters çevirdiğinizde, balığın yüzünü ilkinden daha bol erimiş tereyağıyla fırçalayın.
Bu arada, sosu hazırlamak için tüm malzemeleri bir tencerede bir araya getirip, kısık ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kaynama noktasına getirin. Sos yoğunlaşana kadar sürekli karıştırarak, ağır ağır kaynatın. Ateşten alıp bir kenara ayırın ve sıcak bekletin.
Balığı ılıtılmış servis tabaklarına alıp sosu düzenli bir şekilde balığın üzerine ekleyin, kıvırcık marul ve limon dilimleriyle süsleyerek hemen servis edin. Afiyet olsun…


Karadeniz Usulü Tekir Tava
Tekir TavaMalzemeler
1 kg. tekir balığı...
Yarım çay bardağı fındık yağı
2 su bardağı mısır unu
Tekir TavaMalzemeler
1 kg. tekir balığı...
Yarım çay bardağı fındık yağı
2 su bardağı mısır unu
Hazırlanışı
Balığı temizleyin ve bol suyla yıkayın. Süzüldükten sonra kağıt havlu üzerinde fazla suyunu alın. Mısır ununu geniş bir kaba alın ve balığı una bulayın. Fazla ununu silkeleyerek alın. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya fındık yağını koyun. Balığın kuyrukları birbirine değecek şekilde tavaya yerleştirin. Tavanın ağzı açık olarak kızartın ve ters yüz edin. Balıkların her iki tarafını da kızarttıktan sonra servis tabağına alın ve sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun…


Balığı temizleyin ve bol suyla yıkayın. Süzüldükten sonra kağıt havlu üzerinde fazla suyunu alın. Mısır ununu geniş bir kaba alın ve balığı una bulayın. Fazla ununu silkeleyerek alın. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya fındık yağını koyun. Balığın kuyrukları birbirine değecek şekilde tavaya yerleştirin. Tavanın ağzı açık olarak kızartın ve ters yüz edin. Balıkların her iki tarafını da kızarttıktan sonra servis tabağına alın ve sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun…


Hiç yorum yok:
Yorum Gönder