6 Nisan 2014 Pazar


       
Malzemeler
1 Kg kemikli oğlak eti ( el büyüklüğünde parçalanmış )
2 Adet kuru soğan
Yarım demet yeşil soğan
Yarım demet taze nane
1 Çay bardağı sızma zeytinyağı
1 Su bardağı sıcak su
Kristal kayatuzu, karabiber, pul biber (Ağız tadına göre)

Oğlak Kebabı Tarifi
1. Kuru soğanları soyun, piyazlık şekilde doğrayın ve bir fırın tepsisinin dibine yayın. Üzerine oğlak etlerini yerleştirin. Üzerine 1 su bardağı sıcak suyu ilave edin ve tepsiyi önceden 200 derecede ısıttığınız fırına verip pişirin (etler pişerken arada kontrol edin, suyu az gelirse 1 su bardağı kadar daha sıcak su ilave edin.)
2. Bu arada yeşil soğanları temizleyin, ince ince doğrayın. Naneyi ayıklayıp, yıkayın ve ince ince doğrayın.
3. Etler yumuşamaya başlayınca, tepsiyi fırından almadan ortalama 10 dakika önce doğranmış yeşil soğanları etlerin üzerine serpiştirin, tuz karabiber ve pul biberi ilave edin, üzerine zeytinyağı nı gezdirin. Tepsiyi tekrar fırına verin. 10 dakika sonunda fırını kapatın, tepsiyi fırından alın, üzerine doğranmış naneleri serpiştirin, Oğlak kebabını servis edin. Afiyet olsun.

                                                                                     

Çömlekte Kuru Fasulye

Sample Image
Malzeme                                      İki adet kuru soğan                                       
İki çorba kaşığı tereyağ
Bir yemek kaşığı biber salçası
Bir yemek kaşığı domates salçası
İki su bardağı kuru fasülye
Bir tatlı kaşığı toz kırmızı biber
300 gram kemikli parça koyun eti
İki adet kuru acı biber
Yeteri kadar tuz
 

Fasulyeleri akşamdan bol suda ıslatıyoruz, sabaha ıslama suyunu süzüyoruz.Eti güvece koyuyoruz ve kendi saldığı suyu çekene kadar pişiriyoruz.Etin üzerine kuru fasulyeyi, ince doğramış soğanı, tereyağını, salçayı, tuzu , biberi ekleyip üzerine iki parmak çıkacak kadar sıcak su koyuyoruz ve tencerenin kapağını kapatıyoruz. iki saat kadar pişiriyoruz.Yanında tereyağlı pilav, turşu ve ayranla servis ediyoruz.Afiyet olsun..


Eş, Dost  İle  Kuzu & Oğlak  Çevirme.
Sample Image

Kuzu & Oğlak çevirme nasıl hazırlanır?


    Bir yiyeceğin, şiş veya sopaya geçirilip ateş karşısında çevrilerek pişirilmesine  “çevirme” diyoruz.Özellikle Bahar başlangıcında eş, dost, aile toplantıları ve pikniklerde oğlak ya da kuzu çevirme çok önemlidir. Çevirmeler birkaç usulde yapılabilir; En lezzetli çevirme  meşe odunu kömürüyle yapılan kuzu çevirmesidir.
  
   Çevirme yapılacak kuzu veya oğlak  kesildikten sonra yüzülürken dikkatli olmak gerekir, deri altına kesinlikle bıçak kaçırılmamalıdır. Özellikle döş ve sırt bölümünde açılabilecek yırtıklar çevirmenin  tam kıvamında pişmesini engeller.Kuzunun iç organlarının çıkartılabilmesi için karın bölgesi yaklaşık bir karış uzunluğunda yırtılır, iç organlar çıkartılır, hayvanın içindeki kan temizlenir ve sırığın ince tarafı boyundan çıkacak şekilde sırığa geçirilir. Kuzunun öne doğru uzanan arka bacaklar geriye doğru döndürülür ve bağlanır, boynu da sırığa bağlanır. Bu işlem kuzunun sırıkta hareket etmesini önlemek için yapılır.  Karındaki açık olan yerden hayvanın içine tuz, (isteğe bağlı olarak; biber, domates, soğan vb. sebzeler) konulur. Karındaki açık olan yer iğneyle dikildikten sonra pişirilmek üzere önceden yakılarak hazır hale gelmiş odun kömürünün iki başına da iki çatallı iki destek konur. Bu çatallar, ateşten 30-40 cm yukarıda olmalıdır. Kuzunun iki tarafından çıkan sopalar çatallara oturtulur. Kuzu, ağır ağır çevirilir, 2- 2,5 saatte kızarıp pişer.(ateşin kesinlikle ortada değil, ocağın köşelerinde yanmasına ve ağacın meşe odunu olmasına dikkat edilmelidir)

    Pişme süresince akan yağ, alta yerleştirilen bir tepside biriktirilir.Çevirme ocağa koyulduktan sonra terlemeye başlayana kadar ateş ağır tutulur, daha sonra ateş güçlendirilir. Ateş hemen güçlendirilirse çevirmenin dışı pişer içi çiğ kalır. Kıvamında bir çevirme yapabilmek için ağır ateşle başlamak ve çok yavaş çevirmek gerekir. Etin pişip pişmediğinin anlayabilmek için kürekler içe doğru açılıp kapatılarak kontrol edilir. Ayrıca but kısmına bıçak sokularak akan sıvı incelenir eğer sıvıda kan rengi varsa çevirme pişmemiştir, kürekler gevşemiş ve butlardan kan renginde sıvı gelmiyorsa çevirme pişmiş demektir.
    
    Bu lezzeti tatmanızı öneririz.

  
Evde Kalan Ekmekleri Değerlendirmeniz İçin Size Özel Ekmek Oruğu Tarifi Sunuyoruz .
Ekmek Oruğu:
Malzemeler:...
-2 su bardağı köftelik bulgur
-1 adet kuru ekmek
-2 yemek kaşığı biber salçası
-1 tatlı kaşığı kuru nane
-1 adet yumurta
-1 adet soğan
-3 yemek kaşığı un
-1 tatlı kaşığı tuz
-2 çay bardağı su
-1 tatlı kaşığı kuru zahter
-2 su bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı: Kuru ekmek ıslatılarak suyu sıkılır. İnce bulgur ilave edilerek harmanlanır. Bulgur yumuşayınca salça, biber, soğan rendesi, kimyon, yumurta, kuru nane, un ve tuz eklenir. Bu karışım bulgurun diriliği gidene kadar, gerekirse su ilave edilerek yoğurulup köfte kıvamına getirilir.
Köfteden yumurta büyüklüğünde parçalar koparılıp yarım santim kalınlığında yuvarlak yassı şekli verilir. Ekmek oruklarının altı üstü kızartılarak sıcak servis yapılır.

İşte size enfes tatlı yöremize özgü bir tarif daha. Birçok tarifle tekrar karşınızda olacağız, bizi takip etmeye devam edin.


Helen Mutlu'nun fotoğrafı. 
 
Evlerimizde Sıkça Yapmaya Alışkın Olduğumuz Bir Tarifle Karşınızdayız: Sac Böreği
Malzemeler:
3 Su bardağı un
1 Adet yumurta...
2 Yemek Kaşığı Yoğurt
1 Tatlı kaşığı tuz
Su

İç malzemessi
(Peynirli için)
200 gr peynir
1/2 demet maydanoz

(Ispanaklı için)
250 gr ıspanak
100 gr peynir
1 küçük soğan

(Kıymalı için)
150 gr kıyma
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 küçük soğan
Tuz
Karabiber

Ayrıca börekleri yağlamak için 2 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı
Un, yumurta, tuz, yoğurt, su ile kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapılır ve dinlendirilir.

Peynirli İç Harcı İçin: Peynir rendelenir , ince kıyılmış maydanoz ile karıştırılır.
Ispanaklı İç Harcı İçin: Ispanaklar ayıklanır, yıkanır ince doğranır. İnce doğranmış soğan yağda kavrulurken ıspanaklar ilave edilir. Ispanak soğan karışımı soğutulur. Ispanaklar sulanmamalıdır. Rendelenmiş peynir ile karıştırılır.
Kıymalı İç Harcı İçin: Kıyma yağda kavrulur, ince doğranmış soğan ilave edilir. Soğanlar sararınca karabiber, tuz koyularak ateşten alınır ve soğumaya bırakılır.
Hamur bezeleri oklava ile un serpilerek açılır. Açılan yufkaların ortasına hazırladığımız iç harcından konur. Yufkanın diğer yarısı üstüne kapatılır. Yarım ay şekli verilerek rulet ile kenarı kesilir. Isıtılmış sac veya teflon tavada yavaş yavaş yağsız pişirilir. Sıcakken her iki tarafı tereyağı ile yağlanarak servis yapılır.

 

 Bugün de Yöremize Özel, Damak Tadımıza Uygun, Çoğu Zaman Evlerimizde Yapmak Aklımıza Gelmeyen Bir Yemeğimizi Sizlere Hatırlatalım Dedik:
KABAKLI AŞ
Malzemeler...
-1 su bardağı bulgur
-3 adet orta boy yemek/dolmalık kabak
-3 adet soğan
-2 diş sarımsak
-2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
-1 çay kaşığı kimyon
-3 adet baş biber
-Sıcak su
-Tuz

Hazırlanışı
Soğan ve sarımsak iri doğranır, yağda çevrilir. Kuşbaşı doğranan kabaklar ilave edilir. Islatılıp ayıklanmış, iri doğranmış baş biber ilave edilir. Hepsi birlikte kavrulur. Bir bardak su ilave edilir. Kabaklar piştikten sonra bulgur ilave edilir. Tuz, kimyon ve üstünü geçecek kadar su eklenir. Suyunu çekince ateşten alınır, 10-15 dk dinlendirilir.

Not: Bu aşın kıvamı bildiğimiz pilavdan daha gevşek olmalıdır. Arzu eden tereyağı eriterek aşın üzerine dökebilir.
Afiyetle dolu bir sofranız olsun.
Hatay Medeniyetler Sofrası'nın fotoğrafı.
*****

Helen Mutlu'nun fotoğrafı.

Tadına doyamayacağınız, evde çocukları:- sen daha çok yedin, -hayır asıl sen daha çok yedin kavgasına düşürecek (bu yüzden bol bol yapın:)) bir lezzetimizle daha karşınızdayız, hem de bu sefer resimli anlatımıyla beraber.
KAYTAZ BÖREĞİ
Malzemeler:...
Hamur malzemesi:
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 türk kahvesi fincanı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz

1 kase zeytinyağı (hamuru açmak için)
İç malzemesi:
250 gr kıyma
1 baş soğan
Maydanoz
1 kaşık biber salçası
2 kaşık nar ekşisi
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı erimiş tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz

Yapılışı:
Maya ılık su ile ıslatılır. Süt, su ve sıvı yağ karıştırılır. Maya, tuz, şeker ve sıvı malzemeler karıştırılır. Un eklenerek yumuşak kıvamda bir hamur yoğrulur. Üzeri kapatılır, ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalanırken biz içi hazırlayalım. Soğan ve maydanoz küçük küçük doğranır. Bütün malzemeler derin bir kasede karıştırılır. Bir kenara alınır.

Hamur kabarıp, iki katına çıkınca tekrar hafif bir yoğrulur. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparılır. Zeytinyağına batırılır, elle hafif bastırılarak resimdeki gibi açılır. Minik gözleme şeklinde katlanır, tepsiye dizilir. Bütün börekler hazırlanınca elle bastırılarak hafif yassıltılır. Üzerlerine birer kaşık kıymalı karışımdan koyulur, düzeltilir.
Dilerseniz tepsi mayası yapabilirsiniz (böreklerin hepsine şekil verene kadar zaten hamurlar iyice kabarıyor, biz gerek görmedik) Önceden ısıtılmış fırında 180-190 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.
Küçükken az mı yerdik bu börekten dediğinizi duyar gibiyiz. Afiyet olsun!
***********
 
Günün Tarifi: Yeşil Mercimekli Bulgur Çorbası

Malzemeler
1 su bardağı haşlanmış mercimek
1/2 çay bardağı kalın bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı kimyon
1 limonun suyu
Su
Tuz

Hazırlanışı

Tencereye zeytinyağı konulup doğranmış soğan, domates ve biber salçası eklenerek kavrulur. ÜZerine su ilave edilerek kaynatılır. Bulgur ve mercimek eklenip 15 dakika daha kaynatılır.

Kimyon ve nane ilave edilir. Ateşten alınarak limon suyu ile servis yapılır.

Afiyet olsun
Günün Tarifi: Yeşil Mercimekli Bulgur Çorbası
Malzemeler
1 su bardağı haşlanmış mercimek
1/2 çay bardağı kalın bulgur...
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı kimyon
1 limonun suyu
Su
Tuz

Hazırlanışı
Tencereye zeytinyağı konulup doğranmış soğan, domates ve biber salçası eklenerek kavrulur. ÜZerine su ilave edilerek kaynatılır. Bulgur ve mercimek eklenip 15 dakika daha kaynatılır.
Kimyon ve nane ilave edilir. Ateşten alınarak limon suyu ile servis yapılır.
Afiyet olsun
***
Cevizli Havan Köftesi

Malzemeler

2 çay bardağı ince bulgur
2 çay bardağı ceviz içi
1.5 çay bardağı su
1 çay kaşığı kimyon
1 adet küçük soğan
4-5 adet kuru kırmızı biber
2 tatlı kaşığı tuz

Malzemeler (Sosu için)

3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi

Hazırlanışı

Kurutulmuş kırmızı biber (baş biber) ıslatılır. Yumuşayınca tohumları ayıklanarak yıkanır, sıkılır ve havanda dövülür. Biber soğanla birlikte dövülürken havana, önceden suyla ıslatılmış ve şişmiş bulgur ilave edilir ve birbirine yedirilir. Gerekirse su ilave edilerek dövülür. Ceviz kimyon ve tuz eklenir.

Karışım köfte kıvamına gelene kadar dövülür. Köfte havandan alınır, küçük parçalar koparıp, ıslatılmış avuç içinde sıkılır ve tabağa dizilir (köftenin kıvamı çiğ köfte gibi olmalı).

Zeytinyağı, nar ekşisi karışımına batırılarak yenir.

Afiyet olsun. 
 
 
 











Cevizli Havan Köftesi
Malzemeler
2 çay bardağı ince bulgur...
2 çay bardağı ceviz içi
1.5 çay bardağı su
1 çay kaşığı kimyon
1 adet küçük soğan
4-5 adet kuru kırmızı biber
2 tatlı kaşığı tuz

Malzemeler (Sosu için)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi

Hazırlanışı
Kurutulmuş kırmızı biber (baş biber) ıslatılır. Yumuşayınca tohumları ayıklanarak yıkanır, sıkılır ve havanda dövülür. Biber soğanla birlikte dövülürken havana, önceden suyla ıslatılmış ve şişmiş bulgur ilave edilir ve birbirine yedirilir. Gerekirse su ilave edilerek dövülür. Ceviz kimyon ve tuz eklenir.
Karışım köfte kıvamına gelene kadar dövülür. Köfte havandan alınır, küçük parçalar koparıp, ıslatılmış avuç içinde sıkılır ve tabağa dizilir (köftenin kıvamı çiğ köfte gibi olmalı).
Zeytinyağı, nar ekşisi karışımına batırılarak yenir.
Afiyet olsun.
***
 

Lezzet Harikası Mumbar Dolması Tarifiyle Karşınızdayız.
Malzemeler
1 adet koyun bağırsağı...
300 gr pirinç
2 yemek kaşığı kıyma
1 orta boy soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
Su

Malzemeler (Bağırsağı temizlemek için)
2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
2-3 yemek kaşığı tuz

Hazırlanışı
İçi boşaltılmış bağırsağın dışındaki fazla yağlar alınır. Bağırsağın içerisine su tutularak 3-4 defa yıkanır. Bağırsak tepsiye koyulur, tuz ve nar ekşisi ile ovulur ve yıkanır. Bu işlem birkaç defa tekrar edilir. Bağırsağın içi dışına çıkarılarak tuz ve nar ekşisi ile ovulur, yıkanır. Bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Bağırsak tekrar çevrilir.
Soğan ince ince doğranır, yıkanmış pirinç, soğan, salça, karabiber, tuz, kıyma koyularak malzeme karıştırılır. Hazırlanan iç bağırsağa doldurulur. Bağırsağın her iki ucu beyaz iple bağlanarak tencereye alınır. Üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su ve tuz ilave edilerek pişirilir. Piştikten sonra bir tepsiye alınarak 180 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika fırınlanır. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Not: Bağırsağı temizlemek için, tuz ve nar ekşisinin yanı sıra un da kullanılabilir.

****Evlerimizden eksik etmediğimiz, atıştırmalık tatlı deyince bizim ve tüm Hatay'lıların aklına gelen Kömbe Kurabiye tarifiyle karşınızdayız.

Malzemeler

250 gr tereyağı oda sıcaklığında,
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı pudra şekeri
1 paket damla sakızı (3-4 küçük parça)
2 yemek kaşığı mahlep
1 çay kaşığı karbonat veya 1 paket kabartma tozu
100 gr susam
Alabildiğince un

Hazırlanışı

Oda sıcaklığındaki tereyağı, sıvı yağ, süt, şeker, dövülmüş mahlep, dövülmüş damla sakızı, karbonat, un beraber yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir. Hamur 10-15 dakika dinlendirilir.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak susama batırılır. Kömbe kalıbında şekillendirilir. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Ya da restoranımızı ziyaret edip yorulmadan, kendi özel sırlarımızla yaptığımız kömbenin tadına bakabilirsiniz:)

...
Evlerimizden eksik etmediğimiz, atıştırmalık tatlı deyince bizim ve tüm Hatay'lıların aklına gelen Kömbe Kurabiye tarifiyle karşınızdayız.
Malzemeler
250 gr tereyağı oda sıcaklığında,...
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı pudra şekeri
1 paket damla sakızı (3-4 küçük parça)
2 yemek kaşığı mahlep
1 çay kaşığı karbonat veya 1 paket kabartma tozu
100 gr susam
Alabildiğince un

Hazırlanışı
Oda sıcaklığındaki tereyağı, sıvı yağ, süt, şeker, dövülmüş mahlep, dövülmüş damla sakızı, karbonat, un beraber yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir. Hamur 10-15 dakika dinlendirilir.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak susama batırılır. Kömbe kalıbında şekillendirilir. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Ya da restoranımızı ziyaret edip yorulmadan, kendi özel sırlarımızla yaptığımız kömbenin tadına bakabilirsiniz:)
 Ekmek Böreği Tarifi
Malzemeler:

1 adet bütün tam buğday ekmeği ( Başka bir ekmek de olabilir)
1 kase dilimlenmiş domates
1 kase dilimlenmiş sucuk...Devamını Gör
Ekmek Böreği Tarifi
Malzemeler:

1 adet bütün tam buğday ekmeği ( Başka bir ekmek de olabilir)
1 kase dilimlenmiş domates
1 kase dilimlenmiş sucuk
2 adet yeşil biber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
1 tutam maydanoz

Arasına sürmek için:

3 çorba kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı kekik
4 çorba kaşığı su

hazırlanışı:

Ekmeği bıçakla enine ve boyuna dilimleyin,ancak tam dibine kadar kesmeyin.
Zeytinyağ,su ve kekiği karıştırıp fırça ile dilimlerin arasına sürün.
Dilimlediğiniz,sucuk,domates ve biberleri ekmek dilimlerinin arasına yerleştirin.
Bolca kaşar serpiştirin ve önceden ısıtılmış 180 derecede kaşarlar eriyene kadar pişirin.
İnce doğranmış maydanoz ile servis yapın.
Ekmek Böreği Tarifi
Malzemeler:

1 adet bütün tam buğday ekmeği ( Başka bir ekmek de olabilir)
1 kase dilimlenmiş domates...
1 kase dilimlenmiş sucuk...Devamını Gör
Ekmek Böreği Tarifi
Malzemeler:

1 adet bütün tam buğday ekmeği ( Başka bir ekmek de olabilir)
1 kase dilimlenmiş domates
1 kase dilimlenmiş sucuk
2 adet yeşil biber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
1 tutam maydanoz

Arasına sürmek için:
3 çorba kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı kekik
4 çorba kaşığı su

hazırlanışı:
Ekmeği bıçakla enine ve boyuna dilimleyin,ancak tam dibine kadar kesmeyin.
Zeytinyağ,su ve kekiği karıştırıp fırça ile dilimlerin arasına sürün.
Dilimlediğiniz,sucuk,domates ve biberleri ekmek dilimlerinin arasına yerleştirin.
Bolca kaşar serpiştirin ve önceden ısıtılmış 180 derecede kaşarlar eriyene kadar pişirin.
İnce doğranmış maydanoz ile servis yapın.

 http://www.dailymotion.com/video/xcye3x_fransiz-ask-sarkilari-club-7-24-by_music

Hiç yorum yok: