Malzemeler
1 Kg kemikli oğlak eti ( el büyüklüğünde parçalanmış )
2 Adet kuru soğan
Yarım demet yeşil soğan
Yarım demet taze nane
1 Çay bardağı sızma zeytinyağı
1 Su bardağı sıcak su
Kristal kayatuzu, karabiber, pul biber (Ağız tadına göre)
Oğlak Kebabı Tarifi
1. Kuru soğanları soyun, piyazlık şekilde doğrayın ve bir fırın tepsisinin dibine yayın. Üzerine oğlak etlerini yerleştirin. Üzerine 1 su bardağı sıcak suyu ilave edin ve tepsiyi önceden 200 derecede ısıttığınız fırına verip pişirin (etler pişerken arada kontrol edin, suyu az gelirse 1 su bardağı kadar daha sıcak su ilave edin.)
2. Bu arada yeşil soğanları temizleyin, ince ince doğrayın. Naneyi ayıklayıp, yıkayın ve ince ince doğrayın.
3. Etler yumuşamaya başlayınca, tepsiyi fırından almadan ortalama 10 dakika önce doğranmış yeşil soğanları etlerin üzerine serpiştirin, tuz karabiber ve pul biberi ilave edin, üzerine zeytinyağı nı gezdirin. Tepsiyi tekrar fırına verin. 10 dakika sonunda fırını kapatın, tepsiyi fırından alın, üzerine doğranmış naneleri serpiştirin, Oğlak kebabını servis edin. Afiyet olsun.
Çömlekte
Kuru Fasulye

Malzeme İki adet kuru soğan
İki çorba kaşığı tereyağ
Bir yemek kaşığı biber salçası
Bir yemek kaşığı domates salçası
İki su bardağı kuru fasülye
Bir tatlı kaşığı toz kırmızı biber
300 gram kemikli parça koyun eti
İki adet kuru acı biber
Yeteri kadar tuz
Fasulyeleri akşamdan
bol suda ıslatıyoruz, sabaha ıslama suyunu süzüyoruz.Eti güvece koyuyoruz ve
kendi saldığı suyu çekene kadar pişiriyoruz.Etin üzerine kuru fasulyeyi, ince
doğramış soğanı, tereyağını, salçayı, tuzu , biberi ekleyip üzerine iki parmak
çıkacak kadar sıcak su koyuyoruz ve tencerenin kapağını kapatıyoruz. iki saat
kadar pişiriyoruz.Yanında tereyağlı pilav, turşu ve ayranla servis
ediyoruz.Afiyet olsun..
Eş, Dost İle Kuzu & Oğlak Çevirme.

Kuzu & Oğlak çevirme nasıl hazırlanır?
Bir yiyeceğin, şiş veya sopaya geçirilip ateş karşısında çevrilerek pişirilmesine “çevirme” diyoruz.Özellikle Bahar başlangıcında eş, dost, aile toplantıları ve pikniklerde oğlak ya da kuzu çevirme çok önemlidir. Çevirmeler birkaç usulde yapılabilir; En lezzetli çevirme meşe odunu kömürüyle yapılan kuzu çevirmesidir.
Çevirme yapılacak kuzu veya oğlak kesildikten sonra yüzülürken dikkatli olmak gerekir, deri altına kesinlikle bıçak kaçırılmamalıdır. Özellikle döş ve sırt bölümünde açılabilecek yırtıklar çevirmenin tam kıvamında pişmesini engeller.Kuzunun iç organlarının çıkartılabilmesi için karın bölgesi yaklaşık bir karış uzunluğunda yırtılır, iç organlar çıkartılır, hayvanın içindeki kan temizlenir ve sırığın ince tarafı boyundan çıkacak şekilde sırığa geçirilir. Kuzunun öne doğru uzanan arka bacaklar geriye doğru döndürülür ve bağlanır, boynu da sırığa bağlanır. Bu işlem kuzunun sırıkta hareket etmesini önlemek için yapılır. Karındaki açık olan yerden hayvanın içine tuz, (isteğe bağlı olarak; biber, domates, soğan vb. sebzeler) konulur. Karındaki açık olan yer iğneyle dikildikten sonra pişirilmek üzere önceden yakılarak hazır hale gelmiş odun kömürünün iki başına da iki çatallı iki destek konur. Bu çatallar, ateşten 30-40 cm yukarıda olmalıdır. Kuzunun iki tarafından çıkan sopalar çatallara oturtulur. Kuzu, ağır ağır çevirilir, 2- 2,5 saatte kızarıp pişer.(ateşin kesinlikle ortada değil, ocağın köşelerinde yanmasına ve ağacın meşe odunu olmasına dikkat edilmelidir)
Pişme süresince akan yağ, alta yerleştirilen bir tepside biriktirilir.Çevirme ocağa koyulduktan sonra terlemeye başlayana kadar ateş ağır tutulur, daha sonra ateş güçlendirilir. Ateş hemen güçlendirilirse çevirmenin dışı pişer içi çiğ kalır. Kıvamında bir çevirme yapabilmek için ağır ateşle başlamak ve çok yavaş çevirmek gerekir. Etin pişip pişmediğinin anlayabilmek için kürekler içe doğru açılıp kapatılarak kontrol edilir. Ayrıca but kısmına bıçak sokularak akan sıvı incelenir eğer sıvıda kan rengi varsa çevirme pişmemiştir, kürekler gevşemiş ve butlardan kan renginde sıvı gelmiyorsa çevirme pişmiş demektir.
Bu lezzeti tatmanızı öneririz.
Eş, Dost İle Kuzu & Oğlak Çevirme.

Kuzu & Oğlak çevirme nasıl hazırlanır?
Bir yiyeceğin, şiş veya sopaya geçirilip ateş karşısında çevrilerek pişirilmesine “çevirme” diyoruz.Özellikle Bahar başlangıcında eş, dost, aile toplantıları ve pikniklerde oğlak ya da kuzu çevirme çok önemlidir. Çevirmeler birkaç usulde yapılabilir; En lezzetli çevirme meşe odunu kömürüyle yapılan kuzu çevirmesidir.
Çevirme yapılacak kuzu veya oğlak kesildikten sonra yüzülürken dikkatli olmak gerekir, deri altına kesinlikle bıçak kaçırılmamalıdır. Özellikle döş ve sırt bölümünde açılabilecek yırtıklar çevirmenin tam kıvamında pişmesini engeller.Kuzunun iç organlarının çıkartılabilmesi için karın bölgesi yaklaşık bir karış uzunluğunda yırtılır, iç organlar çıkartılır, hayvanın içindeki kan temizlenir ve sırığın ince tarafı boyundan çıkacak şekilde sırığa geçirilir. Kuzunun öne doğru uzanan arka bacaklar geriye doğru döndürülür ve bağlanır, boynu da sırığa bağlanır. Bu işlem kuzunun sırıkta hareket etmesini önlemek için yapılır. Karındaki açık olan yerden hayvanın içine tuz, (isteğe bağlı olarak; biber, domates, soğan vb. sebzeler) konulur. Karındaki açık olan yer iğneyle dikildikten sonra pişirilmek üzere önceden yakılarak hazır hale gelmiş odun kömürünün iki başına da iki çatallı iki destek konur. Bu çatallar, ateşten 30-40 cm yukarıda olmalıdır. Kuzunun iki tarafından çıkan sopalar çatallara oturtulur. Kuzu, ağır ağır çevirilir, 2- 2,5 saatte kızarıp pişer.(ateşin kesinlikle ortada değil, ocağın köşelerinde yanmasına ve ağacın meşe odunu olmasına dikkat edilmelidir)
Pişme süresince akan yağ, alta yerleştirilen bir tepside biriktirilir.Çevirme ocağa koyulduktan sonra terlemeye başlayana kadar ateş ağır tutulur, daha sonra ateş güçlendirilir. Ateş hemen güçlendirilirse çevirmenin dışı pişer içi çiğ kalır. Kıvamında bir çevirme yapabilmek için ağır ateşle başlamak ve çok yavaş çevirmek gerekir. Etin pişip pişmediğinin anlayabilmek için kürekler içe doğru açılıp kapatılarak kontrol edilir. Ayrıca but kısmına bıçak sokularak akan sıvı incelenir eğer sıvıda kan rengi varsa çevirme pişmemiştir, kürekler gevşemiş ve butlardan kan renginde sıvı gelmiyorsa çevirme pişmiş demektir.
Bu lezzeti tatmanızı öneririz.
Evde Kalan Ekmekleri Değerlendirmeniz İçin Size Özel Ekmek Oruğu Tarifi Sunuyoruz .
Ekmek Oruğu:
Malzemeler:...
-2 su bardağı köftelik bulgur
-1 adet kuru ekmek
-2 yemek kaşığı biber salçası
-1 tatlı kaşığı kuru nane
-1 adet yumurta
-1 adet soğan
-3 yemek kaşığı un
-1 tatlı kaşığı tuz
-2 çay bardağı su
-1 tatlı kaşığı kuru zahter
-2 su bardağı zeytinyağı
Ekmek Oruğu:
Malzemeler:...
-2 su bardağı köftelik bulgur
-1 adet kuru ekmek
-2 yemek kaşığı biber salçası
-1 tatlı kaşığı kuru nane
-1 adet yumurta
-1 adet soğan
-3 yemek kaşığı un
-1 tatlı kaşığı tuz
-2 çay bardağı su
-1 tatlı kaşığı kuru zahter
-2 su bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı: Kuru ekmek ıslatılarak suyu sıkılır. İnce bulgur ilave edilerek harmanlanır. Bulgur yumuşayınca salça, biber, soğan rendesi, kimyon, yumurta, kuru nane, un ve tuz eklenir. Bu karışım bulgurun diriliği gidene kadar, gerekirse su ilave edilerek yoğurulup köfte kıvamına getirilir.
Köfteden yumurta büyüklüğünde parçalar koparılıp yarım santim kalınlığında yuvarlak yassı şekli verilir. Ekmek oruklarının altı üstü kızartılarak sıcak servis yapılır.
İşte size enfes tatlı yöremize özgü bir tarif daha. Birçok tarifle tekrar karşınızda olacağız, bizi takip etmeye devam edin.
Köfteden yumurta büyüklüğünde parçalar koparılıp yarım santim kalınlığında yuvarlak yassı şekli verilir. Ekmek oruklarının altı üstü kızartılarak sıcak servis yapılır.
İşte size enfes tatlı yöremize özgü bir tarif daha. Birçok tarifle tekrar karşınızda olacağız, bizi takip etmeye devam edin.
Cevizli Havan Köftesi
Malzemeler
2 çay bardağı ince bulgur...
2 çay bardağı ceviz içi
1.5 çay bardağı su
1 çay kaşığı kimyon
1 adet küçük soğan
4-5 adet kuru kırmızı biber
2 tatlı kaşığı tuz
Malzemeler
2 çay bardağı ince bulgur...
2 çay bardağı ceviz içi
1.5 çay bardağı su
1 çay kaşığı kimyon
1 adet küçük soğan
4-5 adet kuru kırmızı biber
2 tatlı kaşığı tuz
Malzemeler (Sosu için)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Hazırlanışı
Kurutulmuş kırmızı biber (baş biber) ıslatılır. Yumuşayınca tohumları ayıklanarak yıkanır, sıkılır ve havanda dövülür. Biber soğanla birlikte dövülürken havana, önceden suyla ıslatılmış ve şişmiş bulgur ilave edilir ve birbirine yedirilir. Gerekirse su ilave edilerek dövülür. Ceviz kimyon ve tuz eklenir.
Karışım köfte kıvamına gelene kadar dövülür. Köfte havandan alınır, küçük parçalar koparıp, ıslatılmış avuç içinde sıkılır ve tabağa dizilir (köftenin kıvamı çiğ köfte gibi olmalı).
Zeytinyağı, nar ekşisi karışımına batırılarak yenir.
Afiyet olsun.
***
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Hazırlanışı
Kurutulmuş kırmızı biber (baş biber) ıslatılır. Yumuşayınca tohumları ayıklanarak yıkanır, sıkılır ve havanda dövülür. Biber soğanla birlikte dövülürken havana, önceden suyla ıslatılmış ve şişmiş bulgur ilave edilir ve birbirine yedirilir. Gerekirse su ilave edilerek dövülür. Ceviz kimyon ve tuz eklenir.
Karışım köfte kıvamına gelene kadar dövülür. Köfte havandan alınır, küçük parçalar koparıp, ıslatılmış avuç içinde sıkılır ve tabağa dizilir (köftenin kıvamı çiğ köfte gibi olmalı).
Zeytinyağı, nar ekşisi karışımına batırılarak yenir.
Afiyet olsun.
***
Lezzet Harikası Mumbar Dolması Tarifiyle Karşınızdayız.
Malzemeler
1 adet koyun bağırsağı...
300 gr pirinç
2 yemek kaşığı kıyma
1 orta boy soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
Su
Malzemeler
1 adet koyun bağırsağı...
300 gr pirinç
2 yemek kaşığı kıyma
1 orta boy soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
Su
Malzemeler (Bağırsağı temizlemek için)
2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
2-3 yemek kaşığı tuz
Hazırlanışı
İçi boşaltılmış bağırsağın dışındaki fazla yağlar alınır. Bağırsağın içerisine su tutularak 3-4 defa yıkanır. Bağırsak tepsiye koyulur, tuz ve nar ekşisi ile ovulur ve yıkanır. Bu işlem birkaç defa tekrar edilir. Bağırsağın içi dışına çıkarılarak tuz ve nar ekşisi ile ovulur, yıkanır. Bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Bağırsak tekrar çevrilir.
Soğan ince ince doğranır, yıkanmış pirinç, soğan, salça, karabiber, tuz, kıyma koyularak malzeme karıştırılır. Hazırlanan iç bağırsağa doldurulur. Bağırsağın her iki ucu beyaz iple bağlanarak tencereye alınır. Üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su ve tuz ilave edilerek pişirilir. Piştikten sonra bir tepsiye alınarak 180 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika fırınlanır. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Not: Bağırsağı temizlemek için, tuz ve nar ekşisinin yanı sıra un da kullanılabilir.
2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
2-3 yemek kaşığı tuz
Hazırlanışı
İçi boşaltılmış bağırsağın dışındaki fazla yağlar alınır. Bağırsağın içerisine su tutularak 3-4 defa yıkanır. Bağırsak tepsiye koyulur, tuz ve nar ekşisi ile ovulur ve yıkanır. Bu işlem birkaç defa tekrar edilir. Bağırsağın içi dışına çıkarılarak tuz ve nar ekşisi ile ovulur, yıkanır. Bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Bağırsak tekrar çevrilir.
Soğan ince ince doğranır, yıkanmış pirinç, soğan, salça, karabiber, tuz, kıyma koyularak malzeme karıştırılır. Hazırlanan iç bağırsağa doldurulur. Bağırsağın her iki ucu beyaz iple bağlanarak tencereye alınır. Üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su ve tuz ilave edilerek pişirilir. Piştikten sonra bir tepsiye alınarak 180 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika fırınlanır. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Not: Bağırsağı temizlemek için, tuz ve nar ekşisinin yanı sıra un da kullanılabilir.


Hiç yorum yok:
Yorum Gönder