2 Nisan 2014 Çarşamba

Tavuk Dolması

Tavuk birçok şekilde tükettiğimiz en önemli besinlerimizdendir. Ben sizlerle çok güzel bir tarifi olan tavuk dolmasını paylaşmak istiyorum. Sofralarınıza ziyafet havası verecek bu güzel tarifi mutlaka deneyin, sonuçtan çok memnun olacaksınız. Ailenizin ve konuklarınızın beğenisini fazlasıyla kazanacaksınız.
...
Malzemeler
1 adet tavuk
1 bardak pirinç
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı tereyağı
Yarım tatlı kaşığı yenibahar
Yarım tatlı kaşığı karabiber
Yarım çorba kaşığı salça
Tuz
tavuk-dolmasi
Tavuk Dolması Tarifi
Tavuğu temizleyiniz. Ciğeri ile taşlık kısmını ayırınız. Buzdolabında bekletiniz.
Tavuğun ciğerini yıkayınız ve küp şeklinde doğrayınız.
Islattığınız pirinçleri yıkayıp, süzünüz.
Geniş bir tava içerisine yağ koymadan dolmalık fıstıkları kavurunuz, kavurduktan sonra bir kaseye koyunuz.
Daha sonra tavanın içerinse tereyağı koyup eritiniz ve ardından küp şeklinde doğradığınız ciğerleri koyunuz ve kavurunuz. Sonra pirinçleri ilave ediniz. Birkaç dakika daha pirinçleri kavurunuz. 1 bardak kaynar su katıp, tuzunu da atarak kapak kapatıp, pirinçler suyunu çekinceye kadar pişiriniz. Son olarak baharatları ve kavurduğunuz dolmalık fıstıkları ilave ediniz. Soğuması için bırakınız.
Dikiş iğnesini ateş üzerinde yakınız ve ardından pamuk ipliği ile tavuğun boyun bölümünü dikiniz. Pilavı içerisine doldurunuz ve daha sonra orayı da dikiniz.
Tavuğun rahatlıkla sığacağı genişlikteki bir tencere içerisine sırt üzeri koyunuz. Üzerine beş parmak kadar çıkacak soğuk su ekleyiniz. Haşlama suyu içerisine tane baharat ilave ediniz.
İlk olarak ocağın altını açıp kaynayana kadar bu şekilde tutunuz. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısınız. Kapağını kapatıp tavuk yumuşayıncaya kadar hemen, hemen bir saat pişiriniz. Tavuk pişinceye kadar suyunun altında kalmalı, suyu azalırsa az, az kaynar su ilave ediniz. Pişip pişmediğini anlayabilmek için butunu oynatınız, rahatlıkla hareket ediyorsa yumuşamış anlamına gelir. Tuzunu da attıktan sonra birkaç dakika daha kaynatınız. Ve ocağın altını söndürünüz.
Tavuğu suyundan çıkarınız. Derisini salça ile ovunuz ve bir tepsi içerisine yerleştiriniz. Isıttığınız fırın içerinse koyup kızarana kadar fırınlayınız. Sıcak olarak servis ediniz. Afiyet olsun.



Mayonezli Tavuk Yemeği
Porsiyon: KişilikHazırlık: dk Pişirme: dk
Malzemeler
Tavugun istenilen herhangi bir yeri...
2 adet patates
1 adet havuç
4-5 diş sarımsak
1 adet kuru sogan
1 adet domates
tuz,pul biber,kekik
2 yemek kaşıgı mayonez

Yapılışı
Patatesler ve havuç soyulduktan sonra istenilen şekilde dogranır.(kalın olursa daha iyi çünkü kısık ateşte pişecegi için hamur gibi olmasın)Sarmısaklar(ikiye bölünecek),kuru sogan ve domates de soyulduktan sonra özellikle sogan iri iri dogranır.Tavuklar yıkandıktan sonra derince bir kaba alınır.Üstüne sogan,sarmısak,domates,havuç,patates,baharatlar ve mayonez eklenerek bir güzel karıştırılır.Bütün malzemeler iyice harmanlandıktan sonra(istenirse ketçap da konulabilir ama ben koymadım bir daha ki sefere ketçapda ekleyecegim)tencereye alınır ve kısık ateşte pişirilir(kesinlikle su ve yag eklenmeyecek ve kısık ateşte pişecek).Bütün malzemeler pişince altı kapatılır.



Penne Salmone – Somonlu Makarna
Porsiyon: KişilikHazırlık: dk Pişirme: dk
Malzemeler:
100 gr penne makarna ( 100 gr 1 porsiyon )...
80 gr tikveşli krema
füme somon
dere otu
tuz – beyaz biber
tavuk bulyon
permesan peyniri

Yapılışı :
1-Makarnayı haşlayıp süzün.
2-Kremayı tavaya döküp ince dilimlenmiş füme somonu ilave edin. Kısık ateşte kaynayan kremaya permesan peyniri, ince kıyılmış dere otu, tavuk bulyon, tuz, beyaz biberi ekleyin ve bir kaç dakika daha pişirip ocaktan alın.
3-Süzdüğünüz makarnaya hazırladığınız sosu ilave edip üzerini permesan peyniri taze feslegen ile süsleyerek servis yapıyoruz.
Devamını Gör



Malzemeler:
2 adet orta boy patates
1 orta boy kırmızı soğan
8-10 yaprak taze nane...
2 yemek kaşığı kapari
1-2 adet kornişon turşu
4 yemek kaşığı light mayonez
2 yemek kaşığı yoğurt
tuz
değirmen karabiber

Yapılışı:
Patatesleri bol suda haşlayın.
Patatesler haşlanırken soğanı ince ince piyazlık kıyın. Naneleri ve turşıları da aynı şekilde ince ince kıyın.
Geniş bir karıştırma kabına doğradığınız malzemeleri alın. Üzerine mayonez, yoğurt ve kapariyi ilave edin.
Haşlanan patatesleri soyup tavla zarından biraz daha büyük doğrayın ve karıştırma kabına alın. Tuz ve biber ile tatlandırdıktan sonra karıştırarak servis tabağına alın.
Somon Tava
Malzemeler:
Kişi başı 1 adet somon dilimi
Zeytinyağı
tuz
değirmen karabiber
Yapılışı:
Balıkçıdan aldığınız somon dilimlerini zeytinyağı ile hafifçe yağlayın.
Her iki tarafını da tuz ve karabiber serpin.
Isıttığınız döküm ızgara ya da yapışmaz yüzeyli tavada 2 yanı da nar gibi oluncaya kadar pişirin.
Salata ile servis yapın.
Devamını Gör

 


SEMİZOTU SALATALI BULGUR KÖFTESİ
Malzemeler;
Salata malzemeleri;
*2 Demet yaprakları ayıklanmış ve çok iyi yıkanarak, suyu kurutulmuş semizotu
( Ben daha önceden de yazmıştım ama yinelemek istiyorum. Tüm sebzeleri özellikle ıspanak, semizotu, kıvırcık, maydanoz, dereotu gibi..Sebze yıkayıcıda sirkeli suda 10-15 dakika bekletip yıkadıktan sonra sebze kurutucu denen aletle kurutursanız çok iyi olur. Kullandığınız yerde sulanmalarını önlemiş olursunuz)...
*3 diş sarımsak ( ezilmiş)
*Yeteri kadar ( Muhtemelen 2 su bardağı kadar) süzme yoğurt
*Tuz
Köfte Malzemeleri;
*200 gr ince bulgur
*200 gr. kıyma
*1 yumurta
*1adet rendelenmiş kuru soğan
*1 çorba kaşığı domates salçası,
*1 Çorba kaşığı biber salçası
*Tuz,karabiber,pulbiber
*Köfteler kızartmak için tereyağı ve nane
Hazırlanışı;
1.Köfte için bulguru yeteri kadar sıcak suyla ıslatıyor ve yumuşamasını sağlıyoruz.
2. Bulgur suyunu çekip yumuşayınca içine kıymayı, yumurtayı ekleyip, soğanı rendeliyoruz. Tuz ve diğer baharatları ekledikten sonra güzelce yoğuruyoruz.
3.Köfte harcını iyice yoğurduktan sonra fınıktan büyük, cevizden küçük büyüklüğünde köfteler şeklinde yuvarlıyoruz.
4.Tavaya tereyağını ekleyip, salçaları hafifçe kavuduktan sonra, köfteleri de ilave edip, üstüne bolca nane döküyoruz. Köftelerin ezilip dağılmasını önleyerek haifçe kızartıyoruz ve köfteleri üstünü geçmeyecek şekilde su ilavesi ile, köftelerin salçasının dağılmasını ve köftelerin iyice pişmesini sağlıyoruz. Bu arada köftelerin suyu iyice çekilmiş olacak.
5.Semizotunu sarmısak, tuz ve yoğurtla karıştırdıktan sonra servis tabağına alıyoruz. ve ılık olan köftelerimizi semizotunun üstüne yayıyoruz.
6. Bu aşamada köftenin yağı size az gelirse, az miktarda ısıtacağınız zeytinyağı veya eriteceğiniz tereyağını salatanın üstüne gezdirerek ılık olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.



 


Bezelyeli Misket Köfte
Hazırlama Süresi...
45 Dakika
Kalori
Porsiyon basina 310 Kilo kalori
Porsiyon Sayısı
8 Kişiliktir
MALZEMELER
500 gram dana eti kıyması
300 gram bezelye içi
100 gram haşlanmış patates
100 gram ekmek içi
2 adet arpacık soğanı
1 adet yumurta
Un
Süt
Tereyağı
Maydanoz
Mercanköşk
Rendelenmiş parmesan peyniri
Tuz
Karabiber
HAZIRLANIŞI
Haşlanmış patatesleri ezdikten sonra dana eti kıyması ile yoğurun. İçine yumurta, 2 çorba kaşığı dolusu rendelenmiş parmesan peyniri, sütle ıslatılmış ve ufalanmış ekmek, doğranmış mercanköşk, maydanoz, bir tutam tuz ve karabiber ekleyip yoğurun.
Yoğurduktan sonra köftelere misket şekli verip una bulayın. Una bulanmış köfteleri tavada tereyağı ve doğranmış arpacıksoğanı ile pembeleşinceye kadar soteleyin.
Tavaya bezelye içini ilave edip 10 dakika suyunu çekene kadar pişirdikten sonra servis yapın.


Kaparili Somon Balığı
Hazırlama Süresi...
15 Dakika
Kalori
Porsiyon basina 345 Kilo kalori
Porsiyon Sayısı
4 Kişiliktir
MALZEMELER
500 gram derisi ile somon balığı filetosu
50 gram tereyağı
1 adet limon
Kapari
Beyaz şarap
Un
Maydanoz
HAZIRLANIŞI
Somonbalığı filetosunu una bulayın. Somonbalığını tereyağı ile yapışmaz yüzeyli bir tavada 5-6 dakika soteleyin. Balığı sotelediğiniz tavanın içine 20 gram doğranmış kapari ekleyin.
Tavaya 80 ml beyaz şarap ve limon suyu ilave edip 5 dakika daha pişirin. 1 çorba kaşığı doğranmış maydanozu ve yemeğin kendi suyunu somonbalığı filetosunun üzerine gezdirip servis yapın.
Devamını Gör

İspanyol Soslu Makarna
Hazırlama Süresi...
45 Dakika
Kalori
Porsiyon basina 400 Kilo kalori
Porsiyon Sayısı
4 Kişiliktir
MALZEMELER
600 ml et suyu
200 gram küçük tırtıl makarna
100 gram temizlenip kabuğu soyulmuş havuç
100 gram temizlenip kabuğu soyulmuş kabak
80 gram taze fasulye
60 gram sucuk
40 gram kuru soğan
Yarım taze kırmızıbiber
Sızma zeytinyağı
Tuz
200 ml su
HAZIRLANIŞI
Havuç ve kabağı küp doğrayın. Taze fasulyeleri 3 dakika hafifçe kaynatıp süzdükten sonra büyük dörtgen kesin. Sucukları soyup küp doğradıktan sonra yapışmaz yüzeyli tavadaki 3 çorba kaşığı zeytinyağında doğranmış soğanla birlikte 3 dakika soteleyin.
Kabak, havuç ve taze fasulyeleri sotelediğiniz sucuklara ilave edip 5 dakika daha soteledikten sonra çok az miktarda tuzla tatlandırın.
Isıya dayanıklı fırın kabına aktardıktan sonra, 9 dakika al dente haşladığınız makarnayı ekleyin. Karıştırdıktan sonra et suyu ve uzunlamasına kesilmiş (közlenmiş ve temizlenmiş) kırmızıbiberle tatlandırıp önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Sebze suyu tamamen buharlaşınca fırından çıkartıp servis yapın.


Tarçın Kremalı ve Çikolatalı Şu Topları
Hazırlama Süresi...
75 Dakika
Kalori
Porsiyon basina 350 Kilo kalori
Porsiyon Sayısı
12 Kişiliktir
MALZEMELER
500 gram çırpılmış krem şanti
180 gram un
80 gram tereyağı
5 adet yumurta
Granül şekerler (süsleme şekeri)
Rendelenmiş çikolata
Pudraşekeri
Toz tarçın
1 adet rendelenmiş limon kabuğu
Tuz
HAZIRLANIŞI
250 ml su, tereyağı ve bir tutam tuzu kaynattıktan sonra un ilave edip tencerenin dibine ve kenarına yapışmaması için devamlı karıştırarak pişirin. Daha sonra geniş bir kaba alıp soğumaya bırakın.
Ilıdıktan sonra yumurtaları teker teker ekleyip homojen ve elastik bir hamur elde edene kadar karıştırın. Karışımı krema sıkma torbasına doldurup yağlı pişirme kağıdı serili fırın tepsisine 12 adet büyük şu topu sıkın.
Üzerine şeker granülleri (şeker süsleri) serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Şu toplarını fırından çıkartıp soğumaya bırakın. Krem şantiyi 1 çorba kaşığı pudraşekeri, toz tarçın ve rendelenmiş limon kabuğu ile çırpın. Şu topları soğuduktan sonra ikiye kesin. Tarçınlı krema ile içlerini doldurup rendelenmiş çikolatayla servis yapın.
Devamını Gör


Tirit

Malzeme
...
1 adet horoz
3 su bardağı un
Yeterince tuz ve su
250 gram tereyağı
tirit
Tirit Tarifi
Horozu temizliyoruz ve iç organlarını çıkarıyoruz
Tencereye horozu koyup üzerine 4 parmak çıkacak kadar su doldurup ocağa koyuyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz
Kaynadıkça üzerinde gri köpükler birikecektir bunları kevgir yardımıyla alalım
Kaynamaya başladıktan sonra tuzunu ilave ediyoruz ve 10 dakika daha kaynatmaya devam ediyoruz
2 su bardağı unu, 1 su bardağı su ve tuzla birlikte yoğuruyoruz
Yoğurduğumuz hamuru 4 e bölüyoruz ve yarım saat dinlendiriyoruz
Unlanmış tezgâhta incecik açıyoruz
Sıcak sacın üzerine açtığımız incecik yufkaları önlü arkalı kurutmadan pişiriyoruz ve ardından üçgen şeklinde dilimlere kesiyoruz
Yufkaların sivri tarafından başlayarak sarıyoruz ve yan yana dizerek ayrı bir tepside bekletiyoruz
Horozun taşlık, ciğer ve yüreğini ufak ufak doğruyoruz ve 4 yemek kaşığı tereyağında kavuruyoruz, ardından geniş bir tepsiye yayıyoruz
Horozun haşlama suyunu bir tencerede süzüyoruz
Rulo haline getirdiğimiz yufkaları bir önden bir arkadan et suyuna batırıyoruz ve yine yan yana diziyoruz
Ardından eritilmiş tereyağını yufkaların üzerinde gezdiriyoruz
Tepsiyi bir sıra yufka ile kaplıyoruz ve üzerine kavurduğumuz sakatatı döküyoruz
En üste de dilimlenmiş horoz etini yerleştiriyoruz ve hemen servis ediyoruz
Afiyet olsun
Devamını Gör
Kabak Mücveri

Pratik yiyeceklerden hoşlanıyorsanız sadece 20 dakikada enfes bir kabak mücveri yapabilirsiniz. Son derece ekonomik olan kabak mücveri oldukça da bereketli zira 8 kişiye yetecek kadar kabak mücverinizi sofranıza taşıyabilirsiniz
...
Malzeme
1 demet dereotu
100 gram beyaz peynir
3 adet yumurta
4 adet kabak
Kızartmak için zeytin yağ
Yeteri kadar tuz ve karabiber
1 demet taze soğanın sadece yeşil yaprakları
6 yemek kaşığı un
kabak-mücveri
Kabak Mücveri Tarifi
Kabakların sert uçlarını kesiyoruz
Kabuklarını tıraşlıyoruz
Rendenin büyük tarafında rendeliyoruz
Taze soğanın yeşil yapraklarını yıkıyoruz ince ince doğruyoruz
Bir kabın içine rendelediğimiz kabağı ve doğradığımız soğanları alıyoruz ve üzerine dereotunu da ince ince doğrayıp, peyniri rendeliyoruz
Ayrı bir kâsenin içinde yumurtaları kırıp çırpıyoruz ve soğanlı peynirli karışımın olduğu kaba döküyoruz
Tuzunu karabiberini ekleyip iyice karıştırıyoruz
Ardından 6 ymek kaşığı unu birer birer katıp her defasında karıştırıyoruz
Kızartma tavasına zeytinyağını koyuyoruz ve yağ kızdıktan sonra hazırladığımız harcı kızgın yağa kaşık kaşık bırakıyoruz
Her iki tarafı kızarana pembeleşene kadar kızartıyoruz
Kızaran kabak mücverlerini havlu peçete serdiğimiz geniş bir tabağın ya da tepsinin üzerine alıyoruz ve yağını çektikten sonra servis tabağına taşıyoruz
Afiyet olsun




 




 




 






 


 

 
 

 





Hiç yorum yok: