MEVLEVİ PİLAVI
MALZEMELER:
1/2 kg kestane
3 havuç
1 çay bardağı nohut
2 tavuk göğsü
2 su bardağı pirinç
Yarım çay bardağı kuş üzümü
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI:
Kestaneler pişirilip kabukları soyulur. Tavuklar ve ıslatılmış nohut bir tencereye alınıp kaynatılır. Pirinç 1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile hafifçe kavrulup kenara alınır. Havuçlar küp şeklinde doğranıp 1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 çorba kaşığı
zeytinyağı ile kavrulur. Haşlanan tavuk etleri iri parçalar halinde didilir. Tencerenin en altına sırayla tavuk eti, kestane, nohut kuş üzümü ve havuç yayılır. Son olarak pirinç eklenir. Pirincin üzerini biraz geçecek kadar su-tavuk suyu karışımı eklenir. Kısık ateşte pişirilir. 2 saat kadar demlendirilir. Servis tabağına ters çevirilerek alınır.
*****
EKMEK SALMA
MALZEMELER:
2 kg kuzu eti
Etin üst yağı
2 tandır ekmeği
Tuz
YAPILIŞI:
Etin üst yağları doğranıp teflon tavaya alınıp kavrulur. Yağlar küçücük kalınca doğranmış kuzu eti eklenir. Kısık ateşte kavrulur. Tandır ekmekleri küçük küpler şeklinde doğranır. Et pişince tandır ekmekleri etin üzerine yayılır. Tencerenin kapağı kapatılıp ekmekler yağı emip yumuşayana kadar beklenir.

HÖŞMERİM
MALZEMELER:
250 gram tereyağı
125 gram kaymak
14 çorba kaşığı un
1.5 kahve fincanı pekmez
1.5 su bardağı süt
1.5 su bardağı şeker
1 yumurta sarısı
Servis için:
Ceviz
YAPILIŞI:
Süt, şeker, pekmez ve yumurta sarısı bir kaba alınıp çırpılır. Diğer tarafta un tereyağı ve kaymak bir tencereye alınıp karıştırılarak kavrulur. Unun rengi dönünce sütlü karışım eklenip pişirilir. Servis tabağına yayılıp cevizle servis yapılır.
BOHÇA BAKLAVASIMALZEMELER:
Yarım kg Antep fıstığı
500 gram baklavalık yufka
400 gram tereyağı
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
YAPILIŞI:
Şerbeti için su ve şeker bir tencereye alınıp 10 dakika kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Tavada tereyağı eritilir. Yufkaların arasına erimiş tereyağı sürülüp 15 yufka üst üste yerleştirilir. 8*8 ebatlarında kareler kesilir. Karelerin ortasına çekilmiş Antep fıstığı yayılıp bohça şeklinde kapatılır. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir. Kalan tereyağı üzerlerine gezdirilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Fıstıkla süsleyerek servis yapılır.
ACEM KÖFTESİMALZEMELER:
2 soğan
Yarım kg yağsız kıyma
Yarım çay bardağı pirinç
1 çay bardağı ince bulgur
1 yumurta
4 patates
Tuz
Pulbiber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1.5 çay bardağı sıvıyağ
Zeytirun
YAPILIŞI:
Kıyma tuzla yoğurulur. İnce doğranmış soğan, bulgur, pirinç, yumurta, 1 yemek kaşığı domates salçası ve baharatlar eklenip iyice yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde toplar hazırlanır.
Diğer tarafta derin bir tencereye sıvıyağ alınıp ince doğranmış soğan kavrulur. Üzerine kalan domates salçası ve biber salçası eklenip kokusu çıkana kadar kavrulur. Üzerine sıcak su eklenip kaynatılır. Köfteler eklenip bir miktar pişirildikten sonra patatesler ve zeytirun eklenip pişirilir.

CİĞER TAPLAMASI
MALZEMELER:
1kg kuzu ciğeri
3 su bardağı köftelik ince bulgur
2 soğan
Reyhan
1 çay kaşığı karabiber...
Tuz
4 yemek kaşığı margarin
1 tatlı kaşığı pulbiber
Tuz
YAPILIŞI:
Ciğer iyice yıkandıktan sonra kıyma makinesinde ya da robotta çekilir. Köftelik ince bulgur, ince doğranmış soğan, kuru reyhan, pulbiber, karabiber ve tuz ilave edilir ve iyice yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlandıktan sonra avuç içinde
bastırılarak yassılaştırılır. Derin tencerede su ve tuz kaynatılır. Taplamalar suya atılıp haşlanır ve tencereden alınıp servis tabağına dizilir. Margarin eritilip pulbiber yakıldıktan sonra
taplamaların üzerine gezdirilir.

ETLİ ÇORBA
MALZEMELER:
Dananın kaval kemiği
700 gram parça dana eti
1 limon
1 soğan
3 yemek kaşığı un
Yarım fincandan az zeytinyağı (sızma)
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt
Kırmızı pulbiber
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tahin
HAZIRLANIŞI:
Kemik suyu içine 1 limon, 1 soğan, 1 diş sarımsak atılarak kaynatılır. Diğer tarafta parça et haşlanır. Haşlanan etler ince ince kıyılır. 4 yemek kaşığı un zeytinyağı ile kavrulur, içine tahin eklenir. İçine kemik suyu ilave edilip ardından haşlanan etler ilave edilir. Kaynadıktan sonra yumurta sarısı yoğurt ile hazırlanan terbiye yavaş yavaş çorbaya ilave edilip bir taşım kaynatılır. Üzerine tereyağı ve pul biber gezdirilip servis yapılır.
CİĞER SARMAMALZEMELER:
1 bütün kuzu ciğeri
3 su bardağı pirinç
2 gömlek (kuzunun karın zarı)
4,5 su bardağı su
50 gram kuşüzümü
50 gram dolmalık fıstık
Yeni bahar
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
HAZIRLANIŞI:
Pirinç 10 dakika ıslatılır. Islanmış pirinçler süzülüp kavrulur. İçine biraz sote edilen ciğerler ilave edilir. Kuşüzümü, dolmalık fıstık, yeni bahar, karabiber ve tuz eklenip karıştırılır. Daha sonra su ilave edip pişirilir ve demlenmeye bırakılır. Sıcak suda bekletilen kuzu gömleği kesilir. Demlenen harç kuzu gömleklerinin içine yayılıp bohça şeklinde kapatılıp kapatılan yüz alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yoğurt ve yumurta karışımı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
SÜT HELVASIMALZEMELER:
250 gram tereyağı
Yarım fincan zeytinyağı
2 su bardağı un
6 su bardağı süt
2 su bardağı su
4 su bardağı şeker
Vanilya
HAZIRLANIŞI:
Su, süt, vanilya ve şeker bir tencereye alınıp karıştırılarak kaynatılır. Diğer tarafta başka bir tencerede un tereyağı ve zeytinyağı ile kavrulur. Üzerine kaynatılan sütlü karışım eklenip
devamlı karıştırılarak birbirlerine yedirilir. Isıya dayanıklı fırın kabına alınıp fırın tepsisine yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıp çatlayana kadar pişirilir. Fıstık ile servis yapılır.

GARİLİ KÖFTE
MALZEMELER:
1 kg kemikli et
1,5 su bardağı aşurelik buğday
250 gram gari
250 gram margarin ya da tereyağı
Yarım kg sumak
1,5 yemek kaşığı tuz
Köfte için:
1 kg yağsız dana eti
2 su bardağı köftelik bulgur
1 kg böbrek yağı
1 soğan
1 yemek kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı pulbiber
3 yemek kaşığı sumak tozu
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI
Gari için kemikli et akşamdan yıkanıp tuzlanır. Pişirilmeden önce tekrar yıkanır ve tencereye yerleştirilir. Aşurelik buğday yıkanıp gariyle birlikte etin üzerine yayılır. Sıcak suda az kaynatılmış
sumak, et, gari ve buğdayın üzerine süzülür. Üzerine margarin ve tuz eklenir. Kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir. Köfte için akşamdan tuzlanmış et bulgur ile iyice yoğurulur. Hamurdan ceviz
büyüklüğünde parçalar kopartılıp içine böbrek yağı konulup yuvarlanır. Köfteler buzdolabında 1 saat bekletilir. Köftenin hamurundan 1 su bardağı kadar nohut büyüklüğünde toplar hazırlanır. Minik köfteler pişen garinin içine eklenir ve 10 dakika kaynatılır. Diğer tarafta kaynamış suda köfteler haşlanır. Gari ile servis yapılır.

MURTUĞALI ÇÖREK
MALZEMELER
1 su bardağı sıvıyağ
1.5 su bardağı süt
250 gram margarin
2 yemek kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı şeker
Tuz
2 yumurta akı
Aldığı kadar un
İçi için:
250 gram tereyağı ya da margarin
2.5 su bardağı ceviz içi
Yarım kg un
Üzeri için:
2 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
Çörek otu
YAPILIŞI:
Hamur için bir tavada yağ eritilir. Ilık süt, sıvıyağ ve eritilen yağ yoğurma kabına alınır. Maya 1 su bardağı ılık suda eritilir. Tuz, yumurta akı, şeker ve mayalı su yoğurma kabına alınır. Üzerine alabildiği kadar un eklenip yoğurulur ve mayalanmaya bırakılır. Diğer tarafta murtuğa için tereyağı eritilir. Un eklenip 5 dakika kavrulduktan sonra ceviz içi eklenir 5 dakika daha kavrulur. Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp açılır. Hamurun içine 1 yemek kaşığı murtuğa konulup kapatılır. Üzerlerine yoğurt ve yumurta sarısı karışımı sürülüp çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir.
GLORİKMALZEMELER
Yarım kg yağsız dana eti
2 domates
250 gram köftelik bulgur
4 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı nohut (mıkaşer)
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 yemek kaşığı pulbiber
Tuz
100 gram tereyağı ya da margarin
YAPILIŞI:
Akşamdan tuzlanmış et yoğurulup derin bir kaba alınır. Bulgur eklenip iyice yoğurulur. Nohut büyüklüğünde toplar hazırlanır. Derin bir tencerede yağ eritilip rendelenmiş domates kavrulur. Daha
sonra salça eklenip kokusu çıkana kadar kavrulmaya devam edilir. Limon tuzu, tuz ve pulbiber eklenir. Son olarak sıcak su eklenip kaynatılır. Islanmış nohut eklenip 15-20 dakika kaynatılır. Köfteler eklenip 10 dakika daha kaynatılır.
SAC ORUĞUMALZEMELER:
1.5 kg köftelik bulgur
750 gram köftelik dana eti
1 çorba kaşığı fesleğen
Yarım çorba kaşığı tane kimyon
1 çorba kaşığı biber salçası
1 soğan
Tuz
İç harcı için:
1 kg dana kıyma
250 gram kuyruk yağı
250 gram iç yağı
1 kahve fincanı sıvı yağ
100 gram dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı karışık baharat
3 tatlı kaşığı kuru nane
1 demet maydanoz
3 demet nane
Tuz
HAZIRLANIŞI
Kıyma suyunu çekene kadar orta ateşte pişirilir. Suyu çekilen kıymanın üzerine kuyruk yağı eklenerek pişirilir. Bir başka tencerede iç yağı eritilip tenceredeki kıymanın üzerine dökülür.
Dolmalık fıstığın dışındaki malzemeler harca ilave edilir. Dolmalık fıstık ayrıca kavrularak üzerine dökülür. Diğer tarafta ıslatılan bulgur salça, soğan ve baharatla iyice yoğurulduktan sonra içerisine köftelik et ilave edilerek tekrar yoğurulur.
Cevizden biraz daha büyük parçalar halinde koparılan dış harç kahve fincanı büyüklüğünde açılır. Üzerine 1.5 çorba kaşığı harç yayılarak üzeri yine dış harç ile kapatılır. Kenarları birleştirilen oruklar kızdırılan sacın üzerinde pişirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder