KURŞUN AŞI
MALZEMELER:
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
4 yemek kaşığı sıvı yağ (30 gr tereyağı da kullanabilirsiniz)
1 adet orta boy kuru soğan...
1 adet tatlı yeşil sivri biber
2 yemek kaşığı domates salçası (ölçünün yarısını biber salçası kullanabilirsiniz) (3-4 adet domates de kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı kırmızı toz biber, kuru nane
8 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz)
Bulgur köftesi için;
1 su bardağı ince köftelik bulgur
2 yemek kaşığı irmik
2 su bardağı ılık su
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
Ayrıca; 300-400 gr haşlanmış kuşbaşı et
YAPILIŞI
· Bulgur köftesini yapmak için; bulguru ve irmiği derin ve geniş bir kaba koyup suyu ekleyin. 15 dakika kadar bekletin. Tuz ve salçayı ilave edip yoğurmaya başlayın. Un ve yumurtayı katıp macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
· Hazırladığınız hamurdan nohut büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın ve bir tepside biriktirin.
· Çorbayı yapmak için; yağı büyük bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Yağ kızınca incecik doğradığınız soğan ve sivri biberi ekleyin. Sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Salçayı katıp 2-3 dakika daha kavurduktan sonra haşlanmış eti ilave edin. Sıcak suyu da aktarıp kaynamaya bırakın.
· Kaynamaya başlayınca bulgur köftelerini katıp sık sık karıştırarak 8-10 dakika pişirin. haşlanmış mercimek nohutu ekleyip karıştırın. 10 dakika daha pişirdikten sonra tuz, biber ve naneyi serpiştirin. tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın. İsterseniz limon suyu ekleyip sıcak sıcak servise sunun.
MALZEMELER:
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
4 yemek kaşığı sıvı yağ (30 gr tereyağı da kullanabilirsiniz)
1 adet orta boy kuru soğan...
1 adet tatlı yeşil sivri biber
2 yemek kaşığı domates salçası (ölçünün yarısını biber salçası kullanabilirsiniz) (3-4 adet domates de kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı kırmızı toz biber, kuru nane
8 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz)
Bulgur köftesi için;
1 su bardağı ince köftelik bulgur
2 yemek kaşığı irmik
2 su bardağı ılık su
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
Ayrıca; 300-400 gr haşlanmış kuşbaşı et
YAPILIŞI
· Bulgur köftesini yapmak için; bulguru ve irmiği derin ve geniş bir kaba koyup suyu ekleyin. 15 dakika kadar bekletin. Tuz ve salçayı ilave edip yoğurmaya başlayın. Un ve yumurtayı katıp macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
· Hazırladığınız hamurdan nohut büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın ve bir tepside biriktirin.
· Çorbayı yapmak için; yağı büyük bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Yağ kızınca incecik doğradığınız soğan ve sivri biberi ekleyin. Sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Salçayı katıp 2-3 dakika daha kavurduktan sonra haşlanmış eti ilave edin. Sıcak suyu da aktarıp kaynamaya bırakın.
· Kaynamaya başlayınca bulgur köftelerini katıp sık sık karıştırarak 8-10 dakika pişirin. haşlanmış mercimek nohutu ekleyip karıştırın. 10 dakika daha pişirdikten sonra tuz, biber ve naneyi serpiştirin. tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın. İsterseniz limon suyu ekleyip sıcak sıcak servise sunun.
GÖÇMEN USULÜ TAVUKLU KAPAMA
MALZEMELER
8 adet tavuk baget
2 adet kuru soğan
2 adet domates
50 gr. tereyağı
2 su bardağı pirinç
4 su bardağı sıcak su
4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
...
YAPILIŞI
• Tavukları üzerine 2 parmak çıkacak suyla iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Tavukları çıkarıp bir tabağa alın, suyunu sıcak olarak bekletin. Şimdi pilav için geniş bir tencereye incecik doğranmış soğanları ve sıvıyağı koyup orta ısılı ateşte 5 dakika kavurun. İnce doğranmış domatesleri katıp biraz karıştırın ve sıcak suda beklemiş, süzülmüş pirinçleri ilave edin.
• Pirinçlerin üzerine haşladığınız tavuk suyundan 4 bardak ekleyin. Pirinçler kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve sulu bir şekilde büyük boy yuvarlak borcam aktarın. Üzerine haşlanmış tavuk bagetleri pilava batırarak yerleştirin.
• Bagetlerin üzerine biraz sıvıyağ gezdirirseniz daha güzel pişer. Fırını 200 derece alt üst konuma getirin. Sıcak fırında, pilav suyunu iyice çekene kadar en az 35 dakika pişirip çıkarın.
• Üzerine kuru nane, pul biber serpiştirip sıcak servise sunun.
NOT: Kapamayı kırmızı etle de yapabilirsiniz.
MALZEMELER
8 adet tavuk baget
2 adet kuru soğan
2 adet domates
50 gr. tereyağı
2 su bardağı pirinç
4 su bardağı sıcak su
4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
...
YAPILIŞI
• Tavukları üzerine 2 parmak çıkacak suyla iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Tavukları çıkarıp bir tabağa alın, suyunu sıcak olarak bekletin. Şimdi pilav için geniş bir tencereye incecik doğranmış soğanları ve sıvıyağı koyup orta ısılı ateşte 5 dakika kavurun. İnce doğranmış domatesleri katıp biraz karıştırın ve sıcak suda beklemiş, süzülmüş pirinçleri ilave edin.
• Pirinçlerin üzerine haşladığınız tavuk suyundan 4 bardak ekleyin. Pirinçler kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve sulu bir şekilde büyük boy yuvarlak borcam aktarın. Üzerine haşlanmış tavuk bagetleri pilava batırarak yerleştirin.
• Bagetlerin üzerine biraz sıvıyağ gezdirirseniz daha güzel pişer. Fırını 200 derece alt üst konuma getirin. Sıcak fırında, pilav suyunu iyice çekene kadar en az 35 dakika pişirip çıkarın.
• Üzerine kuru nane, pul biber serpiştirip sıcak servise sunun.
NOT: Kapamayı kırmızı etle de yapabilirsiniz.

BULGUR KÖFTESİ
MALZEMELER:
2 su bardağı ince köftelik bulgur
1 su bardağı ılık su...
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber, kimyon
1/2yemek kaşığı domates salçası
1/2yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 su bardağı un
1 adet yumurta
Sosu için;
4 yemek kaşığı zeytinyağı
8-10 diş sarımsak
3-4 adet yeşil sivri biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2yemek kaşığı biber salçası (köftelerin haşlama suyundan 1 su bardağı kadar)
1 demet maydanoz
YAPILIŞI:
İnce bulguru orta boy çelik bir tencereye koyun. Üzerine ılık suyu gezdirip tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 2-3 dakika bulgurun ıslanıp yumuşamasını bekleyin.
Üzerine tuz, karabiber ve kimyonu serpip, domates ve biber salçasını ekleyin. Malzemeleri yaklaşık 1-2 dakika yoğurup unu ekledikten sonra 5 dakika daha yoğurmaya devam edin.
Son olarak, yumurtayı katıp birkaç dakika daha, hamur macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
Diğer taraftan, küçük bir kaseye su doldurup elinizi suya batırın ve köfte hamurundan vişne tanesi büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Ortalarına işaret parmağınızla hafifçe bastırarak çukurlaştırın.
Hazırladığınız köfteleri, hafifçe un serptiğiniz bir tepside biriktirin.
Büyükçe bir tencereye bol miktarda sıcak su koyup 2 çay kaşığı da tuz atın. Su kaynamaya başlayınca köfteleri tencereye aktarın. Yaklaşık on dakika kadar haşladığınız köfteler yavaş yavaş suyun üzerine çıkmaya başlayacaktır. Köfteleri ocaktan alıp suyunu süzün. Ancak köfteleri haşladığınız sudan 1 su bardağı kadar ayırmayı unutmayın.
Suyunu süzdüğünüz köfteleri tekrar aynı tencereye aktarın.
Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; zeytin yağını derin bir tavaya koyup orta ısılı ateşte kızdırın.
Pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarımsakları ve incecik halkalar halinde dilimlediğiniz biberleri kızgın yağa aktarın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
Üzerine domates ve biber salçasını ve ayırdığınız haşlama suyunu ilave edin. Sık sık karıştırarak sos kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alıp sosu köftelerin üzerine gezdirerek karıştırın.
Yemeği servis tabağına alıp üzerini ince kıyılmış maydanozla süsledikten sonra ılık olarak servise sunun
MALZEMELER:
2 su bardağı ince köftelik bulgur
1 su bardağı ılık su...
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber, kimyon
1/2yemek kaşığı domates salçası
1/2yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 su bardağı un
1 adet yumurta
Sosu için;
4 yemek kaşığı zeytinyağı
8-10 diş sarımsak
3-4 adet yeşil sivri biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2yemek kaşığı biber salçası (köftelerin haşlama suyundan 1 su bardağı kadar)
1 demet maydanoz
YAPILIŞI:
İnce bulguru orta boy çelik bir tencereye koyun. Üzerine ılık suyu gezdirip tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 2-3 dakika bulgurun ıslanıp yumuşamasını bekleyin.
Üzerine tuz, karabiber ve kimyonu serpip, domates ve biber salçasını ekleyin. Malzemeleri yaklaşık 1-2 dakika yoğurup unu ekledikten sonra 5 dakika daha yoğurmaya devam edin.
Son olarak, yumurtayı katıp birkaç dakika daha, hamur macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
Diğer taraftan, küçük bir kaseye su doldurup elinizi suya batırın ve köfte hamurundan vişne tanesi büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Ortalarına işaret parmağınızla hafifçe bastırarak çukurlaştırın.
Hazırladığınız köfteleri, hafifçe un serptiğiniz bir tepside biriktirin.
Büyükçe bir tencereye bol miktarda sıcak su koyup 2 çay kaşığı da tuz atın. Su kaynamaya başlayınca köfteleri tencereye aktarın. Yaklaşık on dakika kadar haşladığınız köfteler yavaş yavaş suyun üzerine çıkmaya başlayacaktır. Köfteleri ocaktan alıp suyunu süzün. Ancak köfteleri haşladığınız sudan 1 su bardağı kadar ayırmayı unutmayın.
Suyunu süzdüğünüz köfteleri tekrar aynı tencereye aktarın.
Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; zeytin yağını derin bir tavaya koyup orta ısılı ateşte kızdırın.
Pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarımsakları ve incecik halkalar halinde dilimlediğiniz biberleri kızgın yağa aktarın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
Üzerine domates ve biber salçasını ve ayırdığınız haşlama suyunu ilave edin. Sık sık karıştırarak sos kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alıp sosu köftelerin üzerine gezdirerek karıştırın.
Yemeği servis tabağına alıp üzerini ince kıyılmış maydanozla süsledikten sonra ılık olarak servise sunun

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder