18 Nisan 2014 Cuma


KALAMARLI MAKARNA.....
Yarım paket makarna
1 Kg Kalamar
2 Diş Sarımsak
1 Büyük yahut 2 tane olgun domates
Maydanoz
1 Tane Kırmızı Acı Biber
Zeytinyağı
Tuz
Biber

Hazırlanışı ;
Kamalarlarımızı temizledikten sonra halka şeklinde doğruyoruz. Sonrasında zeytinyağında kızarttığımız sarımsağı ve biberleri kızartıp kalamalarlara ilave ediyoruz. Kalamarları 10 15dk arasında pişirdikten sonra kabukları soyulmuş küp şeklinde hazırlanmış domatesleri ilave ederek 35 40dk kadar pişirmeye bırakınız.Makarnaları kaynayan tuzlu suya atarak haşladıktan sonra , pişmiş makarnaları ve kalamarlı sosumuzu harmanlayarak üzerine maydanoz kıyarak servis yapın.
Beğen ·
ADA MEZE...
Malzemeler
1 kg. patlıcan
250 gr. yeşil etli biber
250 gr. sarımsaklı süzme yoğurt
2 kaşık domates sosu
Zeytinyağı, tuz.

Yapılışı:
Patlıcanları çizgili soyuyor ve iyice yıkıyoruz. Küp şeklinde doğruyoruz. Bol tuzlu suda 15 dakika bekletiyoruz. Biberleri tohumlarından temizleyerek, yıkıyor küp şeklinde onları da doğruyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıdı koyuyor, elimizle güzelce sıktığımız patlıcan ve biberleri üzerine yayıyoruz. 3 kaşık zeytinyağını üzerlerine gezdirip, harmanlıyoruz. Isıtılmış fırında patlıcan ve biberleri güzelce kızartıyoruz. Fırından çıkınca soğumaya bırakıyoruz. Servis tabağına alıyor ve üzerine sarımsaklı yoğurdu döküyoruz. Son olarak 2 kaşık domatas sosunu da gezdiriyoruz. Afiyet olsun…
BePÜFFnoktası 

•Haşladığınız yumurtanın çatlamaması için, kaynama kabına biraz tuz ve bir çay kaşığı koymanız yeterli olacktır.
•Sosisleriniz fırına koyduğunuzda patlıyorsa, önlemenin çok basit yolu var : Koymadan önce, soğuk süte yatırın.
•Domatesi soymak çok nu zor geliyor ? O zaman sıcak suya tutun ve sonrada bıçağınızla soyacağınız yönün tam zıttı yöne sürtün.
•Yumurta lekesini çıkarmakta güçlük mü çekiyorsunuz ? Önce soğuk suda 5-10 dakika bekletin, sonra ılık ve sabunlu su ile yıkayın.
•Satın aldığınız salçalar çabuk bozuluyor diye şikayetçiyseniz; geniş bir kapta tuzladıktan sonra kavanoza yerleştirin ve üzerine tuz serpin.
•Karnıbaharı seviyorsunuz ama kötü koktuğu için pişirmek istemiyorsanız; haşlama suyuna koyacağınız süt bu kokuyu tamamen alacaktır. Bir kaşıkta sirke ilave edebilirsiniz.
•Üzüm reçeli ya da kompostosu yapacaksınız ama çöplerini ayıklamak zahmetli diyorsanız, üzümleri bir avuç una atın, süzgeçten geçirin. Çöpleri ayıklanacaktır.
•Kireçlenen demliklerinizi sirke ile doldurun ve sabaha kadar beklettikten sonra kaynatın. Kireçten eser kalmayacaktır.
.Hamur açarken kirlenen mutfak tezgahları, üstüne tuz serpilip nemli bir bezle silindiğinde daha kolay temizlenir. — Mine Çetintaş Kahraman ile birlikte.
Fotoğraf: •Haşladığınız yumurtanın çatlamaması için, kaynama kabına biraz tuz ve bir çay kaşığı koymanız yeterli olacktır.
•Sosisleriniz fırına koyduğunuzda patlıyorsa, önlemenin çok basit yolu var : Koymadan önce, soğuk süte yatırın.
•Domatesi soymak çok nu zor geliyor ? O zaman sıcak suya tutun ve sonrada bıçağınızla soyacağınız yönün tam zıttı yöne sürtün.
•Yumurta lekesini çıkarmakta güçlük mü çekiyorsunuz ? Önce soğuk suda 5-10 dakika bekletin, sonra ılık ve sabunlu su ile yıkayın.
•Satın aldığınız salçalar çabuk bozuluyor diye şikayetçiyseniz; geniş bir kapta tuzladıktan sonra kavanoza yerleştirin ve üzerine tuz serpin.
•Karnıbaharı seviyorsunuz ama kötü koktuğu için pişirmek istemiyorsanız; haşlama suyuna koyacağınız süt bu kokuyu tamamen alacaktır. Bir kaşıkta sirke ilave edebilirsiniz.
•Üzüm reçeli ya da kompostosu yapacaksınız ama çöplerini ayıklamak zahmetli diyorsanız, üzümleri bir avuç una atın, süzgeçten geçirin. Çöpleri ayıklanacaktır.
•Kireçlenen demliklerinizi sirke ile doldurun ve sabaha kadar beklettikten sonra kaynatın. Kireçten eser kalmayacaktır.
.Hamur açarken kirlenen mutfak tezgahları, üstüne tuz serpilip nemli bir bezle silindiğinde daha kolay temizlenir.

 *************
İZMİR KÖFTE
yarım kilo kıyma
4 adet orta boy patates
3 tane domates
3 diş sarımsak
sıvı yağ
1 demet maydanoz
1 adet yumurta
2 dilim ekmek içi
4 adet biber
karabiber, kimyon, tuz
1 yemek kaşığı salça

Kıyma ,soğan, ekmek içi, maydanoz, yumurtanın sarısı, karabiber, kimyon, tuz, karıştırılarak klasik köfte hazırlanır. Silindir şekli verilip yağda kızartılır. Aynı şekilde patatesler parmak şeklinde kesilerek onlarda kızartılır. Ama normal kızartma yapar gibi değil azıcık kızartılır ve pişirilmeden alınır. Köfteler ve patatesler fırın kabına dizilir. Üzerine domates ve biberlerde dizilir. 1 yemek kaşığı salça sulandırılarak tepsiye dökülür. Fırında 180 derece’de pişirilir.
Be
SULTAN SALATASI
Malzemeler:
* 4 tane havuç
* 4 tane patates
* 250 gr. iç bezelye
* 1,5 su bardağı mayonez
* Tuz
* 4 tane yumurta

Öncelikle orta boy bir tencerenin yarısını kadar su dolduralım ocağın üzerine alalım.
Patates ve havucu bol suda yıkayalım. Patatesin kabuklarını soyalım küçük küçük doğrayalım (bezelyenin iriliğinde). Havucun kabuklarını havuç soyucu ile kazıyalım, patateslerin büyüklüğünde doğrayalım. Isınan ocaktaki suya patates, bezelye ve havucu ilave edelim haşlayalım.
Haşlanan sebzeleri süzgeçe alalım, soğuyunca süzgeçten alalım karıştırma kabına aktaralım, üzerine tuz ve mayanoz ilave edelim karıştıralım.
Haşlanan yumurtaların kabuklarını soyalım, kek kalıbına hazırladığımız salatanın yarısını dökelim yumurtaları dik olarak aralıklı yerleştirip kalan salatayı yumurtaların üzerine döşeyiniz. Bir gece dolapta bekletiniz, sonra kalıptan ters çevirerek çıkaralım. Salatamızın üzerini sebzelerle süsleyerek servise sunalım.
Afiyet olsun….Dilerseniz ortasına yumurta yerine haşlanmış havuçla hazırlayabilirsiniz.
BKrem Şokola Tarifi
Malzemeler

1 kg süt
2 çorba kaşığı pirinç unu
2 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı tozşeker
1 paket vanilya
Süslemek için:
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
6-8 adet çilek
2-3 dal nane

Krem Şokola Yapılışı
Pirinç unu, kakao, mısır nişastası ve şekeri bir tencerede karıştırın. Üzerine sütü ekleyip ocağa koyun. Sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Ocaktan indirdikten sonra vanilyayı ekleyin ve soğuduktan sonra kuplara dökün. Ancak kupları tam doldurmayın. Bir kaba krem şanti ve sütü döküp, mikserin önce yavaş, sonra hızlı devriyle koyulaşana kadar çırpın. Hazırladığınız krem şantiyi istediğiniz şekilde kuplardaki krem şokolaların üzerine dökün. Çilek ve nane yaprağı ile süsleyip buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra servis yapın.

 
ÇARŞAF BÖREĞİ
MALZEMELER:
Hamur için:
1.5 kg un
Tuz
Aldığı kadar ılık su
İç harcı için:
Yarım kg kıyma
2 soğan
1 demet maydanoz
Karabiber, pul biber
Üzeri için:
1 yumurta
Yarım kase yoğurt
2 çorba kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI:
İç harcı için soğanlar yemeklik doğranıp kıymayla birlikte tencereye alınıp kavrulur. Kavrulan kıymaya baharatlar ve kıyılmış maydanoz eklenip ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Hamur için tüm malzeme yoğurulup kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edilir. Hamur 4 bezeye ayrılır. Bezeler yağlanmış masa üzerine alınıp elle bastırılarak büyütülür. Üzerleri örtülüp yarım saat dinlendirilir. Hamurlar temiz çarşaf üzerine alınıp eller yağa batırılarak açılır. Açılan hamurların içine iç harç yayılır. İlk hamur rulo şeklinde sarılıp yağlanmış fırın tepsisinin ortasına yerleştirilir. Diğer hamurlar da açılıp ç harç yayılıp rulo şeklinde sarılır. Tepsideki hamurun etrafına yerleştirilir. Yumurta, yoğurt ve sıvı yağ çırpılıp hamurun üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir.
B
Roma Usulü Fırında Kuzu
Hazırlama Süresi

75 Dakika
Kalori

Porsiyon basina 381 Kilo kalori
Porsiyon Sayısı

8 Kişiliktir
MALZEMELER
3 diş sarımsak, soyulmuş ve hafifçe ezilmiş
3 demet taze biberiye
5 adet hamsi konserve hamsi, tuzu alınmış ya da 10 adet hamsi filetosu
1/4 bardak artı 1 çorba kaşığı beyaz şarap sirkesi
6 kg bütün kuzu, dörde bölünmüş ve eklemleri kırılmış
Deniz tuzu
Taze çekilmiş karabiber
1/4 bardak artı 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
30 adet taze adaçayı yaprağı
1.5 kg küçük boy taze patates, soyulmuş ve küp şeklinde kesilmiş
2 su bardağı sek beyaz şarap

HAZIRLANIŞI
Fırını 375 derecede ısıtın.
3 adet sarımsak dişini doğrayıp 1 yemek kaşığını sarımsakla birlikte dolduracak kadar biberiyeyi ayırın. Doğranmış sarımsak ve biberiyeleri havana koyup, dövün. İçine hamsileri ekleyerek, düzleşene kadar ezin.
Küçük bir kasede ezilmiş hamsileri 1/4 bardak sirke ile karıştırın ve bir kenara koyun.
2 dal bırakarak, geriyekalan biberiyeleri kesin. Kuzu etini yumuşatıp geniş bir ızgara tepsisine yerleştirin. Üzerine tuz ve karabiber ekip, 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Üzerine doğradığınız biberiyeleri, adaçayı yapraklarını, kalan sarımsakları ekleyip, krıştırın. Kuzu eti parçalarını bu sosa bulanacak şekilde tersyüz edin. Fırının orta rafında 45 dakika pişirin.
Bu esnada tecereye su koyup, içine kalan sirkeyi de ekleyip, patatesleri 3 dakika kaynatın. Patatesleri kurulayın. Pişirme kağıdının üzerine patatesleri koyup 1/4 bardak zeytinyağı ve ayırdığınız 2 dal biberiyeyle birlikte 1/2 çay kaşığı tuz ekleyin.
Pişen kuzu etinin üzerine şarabı dökün. Patatesleri, fırının üst rafına yerleştirin ve kuzu eti ile birlikte patatesleri de fırında pişirmeye devam edin. Et pişene; patatesler de yumuşayıp, altın rengini alana, yaklaşık 40 dakika daha pişirin.
Pişen etin üzerine hamsi sosunu gezdirin ve 5 dakika daha fırınlayın. Patateslerle birlikte servis edin.
B
Karnabaharlı ve Ispanaklı Zuccottini
Hazırlama Süresi

50 Dakika
Kalori

Porsiyon basina 380 Kilo kalori
Porsiyon Sayısı

6 Kişiliktir
MALZEMELER
600 gram ayıklanmış ıspanak
100 gram et füme
100 gram taze kaşar peyniri
1 adet piramit karnabahar
Maydanoz
Tereyağı
Sarımsak
Sızma zeytinyağı
Tuz
Tane beyaz biber

HAZIRLANIŞI
Ispanağı ayıkladıktan sonra yıkayıp hafif sulu olarak tencereye aktarın. 1 diş sarımsak, bir tutam tuz, öğütülmüş tane beyaz biber, sızma zeytinyağı ve doğranmış bir demet maydanozla kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin.
Piştiğinde ıspanağı tel süzgeçle süzün. Ayıkladığınız piramit karnabaharı çiçeklerine ayırıp kaynayan tuzlu suda al dente haşlayın. Et fümeyi küp kesip yapışmaz yüzeyli tavada sızma zeytinyağıyla kıtır olana kadar soteleyin.
Taze kaşar peynirini küp kesin. Adisababa kaplarına (6 adet) fırçayla tereyağı sürün. Haşladığınız piramit karnabahardan bir çiçek yerleştirip daha sonra sırasıyla küp kesilmiş taze kaşar peyniri, ıspanak ve et fümeyi aktararak adisababa kaplarını doldurun.
Kapları doldurma işlemini bitirdikten sonra önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pişirin. Fırından çıkarttıktan sonra kapları ters yüz edip servis tabağına aktarın. Brokolili ve ıspanaklı zuccottini’yi sıcak olarak servis yapın.
Sotelenmiş Taze İç Bakla ve Fırınlanmış Levrek
Hazırlama Süresi

30 Dakika
Kalori

Porsiyon basina 325 Kilo kalori
Porsiyon Sayısı

4 Kişiliktir
MALZEMELER
4 adet temizlenmiş levrek fileto
340 gram haşlanmış ve kabuğu ayıklanmış taze iç bakla
100 ml beyaz sek şarap
1 adet arpacıksoğanı
1 adet taze Meksika biberi
Mercanköşk
Sızma zeytinyağı
Tuz

HAZIRLANIŞI
Arpacıksoğanını ince doğradıktan sonra 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve doğradığınız Meksika biberiyle tavada soteleyin. Haşlanmış taze iç baklayı da ekleyip sotelemeye devam edin. Orta ateşte 3-4 dakika çevirin.
Karışıma şarap ilave edip kısık ateşte 4 dakika pişirin. Her bir filetoyu uzunlamasına 2’ye kesin ve iki parçayı düğümleyerek 8 adet gül oluşturun. Yağladığınız yağlı pişirme kağıdı serili tepsiye balıkları dizin.
Üzerlerine zeytinyağı gezdirip bir tutam tuz serpin. 180 derece fırında 12 dakika pişirin. Fırından çıkarttıktan sonra iç bakla karışımı ve mercanköşkle servis yapın.
Fıstıklı Dana Köfteleri
Hazırlama Süresi

25 Dakika
Kalori

Porsiyon basina 342 Kilo kalori
Porsiyon Sayısı

4 Kişiliktir
MALZEMELER
1 dilim beyaz sandviç ekmeği
1/2 su bardağı süt
3 1/2 bardak taze Grana Padano peyniri, rendelenmiş
1/2 su bardağı kavrulmuş tuzsuz fıstık, ince doğranmış
1 büyük yumurta
1/2 tatlı kaşığı ince deniz tuzu
Taze öğütülmüş karabiber
550 gram çekilmiş dana eti
5 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
2 adaçayı yaprağı ve garnitür için fazlası
1/4 bardak sek beyaz şarap

HAZIRLANIŞI
Bir kasede ekmeği sütün içine parçalayın. Ekmek yumuşadıktan sonra sıkarak fazla sütü akıtın. Sütü akıttıktan sonra ekmeği tekrar kasenin içine koyun. İçine peynir, yumurta, fıstık, tuz ve yeterince karabiber ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra içine eti ekleyin ve tamamen karışıncaya kadar yoğurun. Karışımdan 5'er cm'lik toplar hazırlayın.
Geniş bir tavada tereyağını eritip içine adaçayı ekleyin. Yağ tamamen eridikten sonra köfteleri içine atın. Çevirerek her tarafı pişecek şekilde ortalama 4 dakika kızartın. Daha sonra içine şarabı ekleyin ve şarap buharlaşana kadar 1 dakika pişirin. Ateşi kısığa alıp üstünü kapatıp köfteler tamamen pişinceye kadar ortalama 5 dakika kadar pişirin. Tavada kalan suyu ve adaçayı yapraklarıyla servis edin.
B MALZEMELER
350 gram kelebek makarna
180 gram enginar kalbi
50 gram dana bacon
20 gram arpacıksoğanı
1 adet limon
Taze kekik
Sızma zeytinyağı
Tuz

HAZIRLANIŞI
Enginar kalbini ince doğradıktan sonra tavada 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı ve doğranmış arpacıksoğanla birkaç dakika soteleyin. Karışıma jülyen doğranmış dana bacon ekleyin.
Ocağın altını kısıp tavanın kapağını kapattıktan sonra 15 dakika pişirin. 2 dal taze kekik ve limon kabuğuyla tatlandırdığınız kaynayan tuzlu suda makarnayı al dente haşlayın.
Süzdükten sonra tavadaki enginarlı karışımla makarnayı birkaç dakika çevirin. İsteğe göre birkaç damla limon suyu ve bir tutam tuzla tatlandırıp servis yapın.

 
ZEYTİNYAĞLI HAVUÇ...
5-6 adet küçük havuç
1 çay bardağı zeytinyağı,
2 büyük soğan
6-7 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı su

Havuçları soyup, kesmeden bir ucundan ikiye ve sonra dörde bölün. Soğanları halka, halka doğrayın. Zeytinyağını ısıtıp soğanları yumuşayıncaya kadar pembeleştirin, sarımsakları ekleyip 2 dakika daha pişirin.
Havuçları tencereye ekleyin ve havuçların kesilmiş kısımlarına soğan ve sarımsakları sıkıştırın.
Tuz, karabiber ve suyu ekleyin. Kaynayınca altını kısıp, havuçlar, yumuşayınca kadar pişirin.
Soğuduktan sonra servis edin.
Fotoğraf: ZEYTİNYAĞLI HAVUÇ...

5-6 adet küçük havuç
1 çay bardağı zeytinyağı,
2 büyük soğan
6-7 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı su

Havuçları soyup, kesmeden bir ucundan ikiye ve sonra dörde bölün. Soğanları halka, halka doğrayın. Zeytinyağını ısıtıp soğanları yumuşayıncaya kadar pembeleştirin, sarımsakları ekleyip 2 dakika daha pişirin.
Havuçları tencereye ekleyin ve havuçların kesilmiş kısımlarına soğan ve sarımsakları sıkıştırın.
Tuz, karabiber ve suyu ekleyin. Kaynayınca altını kısıp, havuçlar, yumuşayınca kadar pişirin.
Soğuduktan sonra servis edin.
************
kıymalı sucuklu köfte olarak da bilinen hafif Sucuk Köfte Tarifini sizlerle paylaşıyoruz mutlaka denemelisiniz. Afiyet olsun
Malzemeler
1 kilo yağlı kıyma
Altı diş sarımsak
Bir dilim bayat ekmeğin içi
İki yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tatlı kaşığı karabiber
Bir buçuk çay kaşığı kimyon
½ çay kaşığı yenibahar
1 yemek kaşığı kırmızı biber
Bir tatlı kaşığı kekik
Bir buçuk tatlı kaşığı tuz
sucuk köfte tarifi

Sucuk Köfte Tarifi
Bir kaba kıymayı alın sarımsakları üzerine rendeleyin
Diğer tüm malzemeleri ekleyin onbeş Dakika kadar yoğurun
Elinizle yuvarlak köfteler yaın üzerini kapatın
Bir gün bu karışımı bekletin
Diğer gün tavaya sıvı yağ ekleyin köfteleri kızartın
Kızartma yağı hazırken patates de kızartarak patatesler ile servis yapın
Afiyet olsun

Hiç yorum yok: