23 Nisan 2014 Çarşamba

Hem ballı hem de bademli pasta ....
yapılışına bakalım birlikte sevgili hanımlar. Tam bir lezzet şölenine hazır olun. Tamam kabul ediyorum bu kadar güzel bir pastanın çok da kolay yapılacağını sanmıyorum. Ancak sitemizden yapılışı çok daha kolay pasta tarifleri de bulabilirsiniz. Mesela Karamel Soslu Yaş Pasta, kolayca yapıp, zevkle ikram edeceğiniz bir pasta olabilir…

Ballı Bademli Pasta Tarifi
...
Malzeme Listesi :
250 gr. yani 2 su bardağı ve 3 tepeleme yemek kaşığı un
20 gr.’lık yaş maya
125 ml. yani 1 su bardağından 2 parmak eksik süt
1 adet yumurta
35 gr. yani 2 tepeleme yemek kaşığı şeker
35 gr. yani 1.5 yemek kaşığı tereyağ
1 çimdik tuz
1 paket kabartma tozu
Ballı Bademli Pasta Tarifi

Üstü İçin :
75 gr. yani 3 yemek kaşığı kadar tereyağ
80 gr. yani 4,5 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı vanilya
5 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı bal
100 gr. yani yaklaşık 1,5 su bardağı file badem
Kreması İçin :

3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı tepelme un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 adet yumurta
6 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ
Ayrıca :

1 paket süt kreması
1 yemek kaşığı pudra şekeri
Pastanın Yapılışı :

Öncelikle hamur için gerekli olan malzemeler bir kaba alınıp yoğrulur ve yaklaşık yarım saat kadar ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır.
Sonra 26 cm.lik kelepçeli bir kalıba yağlı kağıt serilir, tamamen kaplanabilirse iyi olur.
Kelepçeli fırın kabı olmayanlar aynı ebatta farklı bir fırın kabı da kullanabilirler. Hamur fırın kabına alındıktan sonra 20 dk. kadar daha tepside mayalanması beklenir. O sırada bir tavaya tereyağ, şeker, süt, vanilya konur ve kaynatılır.
Ocaktan alınca içerisine bal ve badem eklenip soğumaya bırakılır. Bu malzeme mayalanan hamurun üzerine güzelce yayılır. Önceden ısıtılmış 180 derecede nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir.
Hamur fırında pişerken pastanın kreması pişirilir, soğutulup, pudra şekeriyle çırpılan süt kreması da eklenir ve tekrar mikserle çırpılır. İsterseniz, kremşanti de ekleyebilirsiniz.
Soğuyan kek iki parçaya kesilir, içine krema konur. Hatta üst bölümü önceden dilimlenip kremanın üzerine tek tek yerleştirilirse pastayı keserken zorlanmayız.
Pastayı en az 2-3 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servise hazırlayabiliriz.
Afiyet olsun…
 Hem ballı hem de bademli pasta ....
yapılışına bakalım birlikte sevgili hanımlar. Tam bir lezzet şölenine hazır olun. Tamam kabul ediyorum bu kadar güzel bir pastanın çok da kolay yapılacağını sanmıyorum. Ancak sitemizden yapılışı çok daha kolay pasta tarifleri de bulabilirsiniz. Mesela Karamel Soslu Yaş Pasta, kolayca yapıp, zevkle ikram edeceğiniz bir pasta olabilir…

Ballı Bademli Pasta Tarifi

Malzeme Listesi :

250 gr. yani 2 su bardağı ve 3 tepeleme yemek kaşığı un
20 gr.’lık yaş maya
125 ml. yani 1 su bardağından 2 parmak eksik süt
1 adet yumurta
35 gr. yani 2 tepeleme yemek kaşığı şeker
35 gr. yani 1.5 yemek kaşığı tereyağ
1 çimdik tuz
1 paket kabartma tozu
Ballı Bademli Pasta Tarifi

Üstü İçin :

75 gr. yani 3 yemek kaşığı kadar tereyağ
80 gr. yani 4,5 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı vanilya
5 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı bal
100 gr. yani yaklaşık 1,5 su bardağı file badem
Kreması İçin :

3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı tepelme un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 adet yumurta
6 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ
Ayrıca :

1 paket süt kreması
1 yemek kaşığı pudra şekeri
Pastanın Yapılışı :

Öncelikle hamur için gerekli olan malzemeler bir kaba alınıp yoğrulur ve yaklaşık yarım saat kadar ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır.
Sonra 26 cm.lik kelepçeli bir kalıba yağlı kağıt serilir, tamamen kaplanabilirse  iyi olur.
Kelepçeli fırın kabı olmayanlar aynı ebatta farklı bir fırın kabı da kullanabilirler. Hamur fırın kabına alındıktan sonra 20 dk. kadar daha tepside mayalanması beklenir. O sırada bir tavaya tereyağ, şeker, süt, vanilya konur  ve kaynatılır.
Ocaktan alınca içerisine bal ve badem eklenip soğumaya bırakılır. Bu malzeme mayalanan hamurun üzerine güzelce yayılır. Önceden ısıtılmış 180 derecede nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir.
Hamur fırında pişerken pastanın kreması pişirilir, soğutulup, pudra şekeriyle çırpılan süt kreması  da eklenir ve tekrar mikserle çırpılır. İsterseniz, kremşanti de ekleyebilirsiniz.
Soğuyan kek iki parçaya kesilir, içine krema konur. Hatta üst bölümü önceden dilimlenip kremanın üzerine tek tek yerleştirilirse pastayı keserken zorlanmayız.
Pastayı en az 2-3 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servise hazırlayabiliriz.
Afiyet olsun…

ACILI Tavuk

Malzemeler
1 adet tavuk
2 adet soğan
4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 adet havuç
2 adet kereviz
200 gram kuru kayısı
30 gram margarin
2 tatlı kaşığı tozşeker
100 gram acı yeşil biber
4 sap nane
1 adet limon
tuz.

Hazırlanışı
Tavuğun göğüs etini ve butlarını ayırın. Butları eklem yerlerinden kesin. Göğüs kemikleriyle birlikte 3.5 litre soğuk suda kaynatın. Delikli kepçe ile köpüğünü alın ve hafif ateşte ağzı açık olarak 2 saat pişirin.

Soğanları soyup ikiye kesin ve 1/2 yemek kaşığı sıvı yağda kavurun. Havuç ve pırasayı iri parçalara kesin. Soğanlarla birlikte tavuğa kaynama süresinin 30. dakikasında ekleyin. Tuz ile tatlandırın. İnce bir süzgeçten geçirip tavuk suyunun 1.5 litresini ayırın.
Kerevizi ayıklayın. Önce ince dilimlere, sonra ince şeritlere kesin. Kayısıları iri küblere doğrayın. Etleri tuzlayın, kalan yağla altın sarısı kızartın.
Margarin ve şekeri kızartma yağına karıştırın. Sebzeleri ve kayısıları koyup hafifçe kavurun. Tavuk suyunu ilave edin. Tavuk etlerini, yeşil biberleri hafif ateşte ağzı açık olarak 15-20 dakika pişirin.
Göğüs etlerini ince dilimlere kesin. Nane yapraklarını ayıklayın ve yarısını ince kıyın. Limon kabuğunu ince şeritlere kesin. Göğüs etleri, kıyılmış nane ve limon kabuğu ile birlikte 5 dakika pişirin. Nane yaprakları ve kalan limon kabuğu ile süsleyin.
 Çikolatalı Gülla

6 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
80 gr sütlü çikolata
2,5 çorba kaşığı kakao
4 avuç antep fıstığı içi
7 yaprak güllaç

Yapılışı

Süt, şeker, kakao, hindistan cevizi hepsini bir tencereye koyup iyice karıştırarak kaynatın
Kaynamaya başlayınca içine 40 gr çikolatayı ekleyin ve tencereyi ocaktan alın
Karıştırarak çikolatanın erimesini sağlayın ve bu karışımın iyice ılınmasını bekleyin
Güllaçları düz yerleştireceğim için hazırlayacağınız kenarı derin olan tepsi boyunda kesin
Yanlarda kalan parçaları ziyan etmeyip ara katlara kullanın
Bir kat güllaç bir kat sos olarak dört kat yapın
Ara kata fıstığın yarısını ve biraz çikolata rendesini serpin
Tekrar güllüç ve sos olarak bir güllaç yaprağı kalacak şekilde dizin
Tekrar kalan fıstık ve çikolata rendesi üzerine bir kat güllaç yaprağı ve kalan sosu döküp buzdolabına iyice sütü çekmesi için bırakın
Dilimleyerek ve üzerine çikolata veya fıstık ile süsleyerek soğuk servis edin.

Çikolatalı Gülla
6 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı hindistan cevizi...
80 gr sütlü çikolata
2,5 çorba kaşığı kakao
4 avuç antep fıstığı içi
7 yaprak güllaç

Yapılışı
Süt, şeker, kakao, hindistan cevizi hepsini bir tencereye koyup iyice karıştırarak kaynatın
Kaynamaya başlayınca içine 40 gr çikolatayı ekleyin ve tencereyi ocaktan alın
Karıştırarak çikolatanın erimesini sağlayın ve bu karışımın iyice ılınmasını bekleyin
Güllaçları düz yerleştireceğim için hazırlayacağınız kenarı derin olan tepsi boyunda kesin
Yanlarda kalan parçaları ziyan etmeyip ara katlara kullanın
Bir kat güllaç bir kat sos olarak dört kat yapın
Ara kata fıstığın yarısını ve biraz çikolata rendesini serpin
Tekrar güllüç ve sos olarak bir güllaç yaprağı kalacak şekilde dizin
Tekrar kalan fıstık ve çikolata rendesi üzerine bir kat güllaç yaprağı ve kalan sosu döküp buzdolabına iyice sütü çekmesi için bırakın
Dilimleyerek ve üzerine çikolata veya fıstık ile süsleyerek soğuk servis edin.
 **********
Kıymalı Börek....
Malzemesi

1 su bardağı un
250 gr kıyma...
maydanoz
2 fincan yoğurt
2 fincan zeytin yağı
1 baş kuru soğan
yarım paket baking powder (Kabartma Tozu)
1 çorba kaşığı margarin
karabiber
tuz

Yapılışı
Porselen bir kaseye zeytinyağı, yoğurt,ve baking powder konulup iyice karıştırılır, üzerine azar, azar elenmiş un ilave edilip kulak memesinden daha yumuşak hale gelinceye kadar yoğurulur.. Üzeri nemli bir bezle örtülüp 10 dk kadar dinlendirilir ve sonra merdane ile incecik açılır…
İçinin Hazırlanışı
Tencereye 1 kaşık margini konulduktan sonra, üzerine soğan ve maydanozu doğrayın 1 fiske tuz ve karabiber ilave edin ve hafif pembeleşinceye kadar kavurun..
Açtığınız hamurun ortasına bu içten koyun ve hamurun iki ucunu ortada birleştirip içi yağlanmış tepsiye hamurun üstü, alta gelecek şekilde yerleştirip üzerine yumurta sarısı sürün, önceden ısıtılmış ve orta hararetli fırında pembeleşinceye kadar pişirilir…
İsteğe göre çörek otu yada susam serpiştirebilirsiniz üzerine..
Fırından çıkarıldıktan sonra istediğiniz şekilde kesip servise hazır duruma getirebilirsiniz..
Afiyet OLsun
 Kıymalı Börek....
Malzemesi

1 su bardağı un
250 gr kıyma
maydanoz
2 fincan yoğurt
2 fincan zeytin yağı
1 baş kuru soğan
yarım paket baking powder (Kabartma Tozu)
1 çorba kaşığı margarin
karabiber
tuz

Yapılışı

Porselen bir kaseye zeytinyağı, yoğurt,ve baking powder konulup iyice karıştırılır, üzerine azar, azar elenmiş un ilave edilip kulak memesinden daha yumuşak  hale gelinceye kadar yoğurulur.. Üzeri nemli bir bezle örtülüp 10 dk kadar dinlendirilir ve sonra merdane ile incecik açılır…

İçinin Hazırlanışı

Tencereye 1 kaşık margini konulduktan sonra, üzerine soğan ve maydanozu doğrayın 1 fiske tuz ve karabiber ilave edin ve hafif pembeleşinceye kadar kavurun..

Açtığınız hamurun ortasına bu içten koyun ve hamurun iki ucunu ortada birleştirip içi yağlanmış tepsiye hamurun üstü, alta gelecek şekilde yerleştirip üzerine yumurta sarısı sürün, önceden ısıtılmış ve orta hararetli fırında pembeleşinceye kadar pişirilir…

İsteğe göre çörek otu yada susam serpiştirebilirsiniz üzerine..

Fırından çıkarıldıktan sonra istediğiniz şekilde kesip servise hazır duruma getirebilirsiniz..

Afiyet OLsun~~...
 
AKDENİZ USULÜ DİL BALIĞI
Malzemeler
120 ml. zeytinyağı
15 ml. beyaz şarap sirkesi...
30 gram taze rezene
30 gram tane hardal
250 gram kiraz domates
300 gram kaymaklı yoğurt
4 dal biberiye
toz safran
tuz
karabiber

Hazırlanışı
Dil balığı filetolarını soğuk suda yıkayın, sularını süzdürün. Filetolara tuz ve karabiber serpin, limon suyu gezdirin. Isıya dayanıklı bir fırın kabına balıkları yerleştirin ve üzerlerine birer dilim limon koyun. Acı biberi ve bir diş sarmısağı ince ince dilimleyin. Yeşil soğanı parmak kalınlığında parçalara kesin. Tane rezene, hardal, bir diş sarmısak ve acı biberi 100 ml. zeytinyağı ile tavada 3 dakika kavurun. Soğanları ve domatesleri de biberli hardallı karışıma ekleyip 2 dakika daha kavurduktan sonra biberiyeleri ilave edin. Tuz ve karabiber serpin. Hazırladığınız hardallı karışımı dil balığı filetolarının üzerine yayın. Önceden 220oC’de ısıtılmış fırının alttan ikinci rafında 15 dakika pişirin. Kalan sarmısağı ince ince kıyın ve safran, yoğurt, 20 ml. zeytinyağı ve sirke ile derince bir kasede iyice karıştırın. Hazırladığınız karışımı tuz ve karabiber ilave ederek tatlandırdıktan sonra dil balığı filetolarının yanında dip olarak servis yapın

 Portakallı Muhallebi

1 su bardağı portakal suyu
3 su bardağı süt
1-1,5 su bardağı toz şeker
4 çorba kaşığı mısır nişastası
2 portakal kabuğu rendesi (portakalın beyaz kısmını almadan)
1 paket vanilya
1 adet portakal minik minik doğranmış (kabukları ve beyaz kısmı alınmış)

Yapılışı:

Portakal suyunu ve 2 su bardağı sütü tencereye koyup üzerine toz şekeri ilave edelim
Toz şeker miktarı damak tadınıza göre değişebilir isterseniz önce bir su bardağı koyun daha sonra tadına bakarsınız ve az gelirse biraz daha ilave edebilirsiniz
Yavaş yavaş karıştırarak ocakta şeker eriyene kadar ısıtın
Diğer tarafta nişasta ve kalan sütü bir kase içerisinde iyice karıştırın
Şeker eriyip sütümüz kaynama noktasına gelince yavaş yavaş devamlı karıştırarak nişastayı ve portakal kabuklarını ilave edin
Kaynamaya başlayınca ocağı kısın ve devamlı karıştırarak 2 dakika kadar pişirmeye devam edin
En son vanilya ve portakal tanelerini ekleyip ocaktan alın
İlk sıcaklığı çıktıktan sonra kaselere paylaştırın ve soğuduktan sonra servis edin

Portakallı Muhallebi
1 su bardağı portakal suyu
3 su bardağı süt
1-1,5 su bardağı toz şeker...
4 çorba kaşığı mısır nişastası
2 portakal kabuğu rendesi (portakalın beyaz kısmını almadan)
1 paket vanilya
1 adet portakal minik minik doğranmış (kabukları ve beyaz kısmı alınmış)

Yapılışı:
Portakal suyunu ve 2 su bardağı sütü tencereye koyup üzerine toz şekeri ilave edelim
Toz şeker miktarı damak tadınıza göre değişebilir isterseniz önce bir su bardağı koyun daha sonra tadına bakarsınız ve az gelirse biraz daha ilave edebilirsiniz
Yavaş yavaş karıştırarak ocakta şeker eriyene kadar ısıtın
Diğer tarafta nişasta ve kalan sütü bir kase içerisinde iyice karıştırın
Şeker eriyip sütümüz kaynama noktasına gelince yavaş yavaş devamlı karıştırarak nişastayı ve portakal kabuklarını ilave edin
Kaynamaya başlayınca ocağı kısın ve devamlı karıştırarak 2 dakika kadar pişirmeye devam edin
En son vanilya ve portakal tanelerini ekleyip ocaktan alın
İlk sıcaklığı çıktıktan sonra kaselere paylaştırın ve soğuduktan sonra servis edin
 
ASYA USULÜ MİNİ ŞİNİTZEL
Malzemeler
1 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı zencefil...
200 gram soğan
2 yemek kaşığı soya sosu
2 yemek kaşığı nişasta
6 yemek kaşığı sıvıyağ
350 gram kırmızı dolmalık biber
1-2 yemek kaşığı tatlı-acı biber sosu
200 ml. sebze suyu
1/2 demet taze kişniş
100 gram soya fasulyesi
500 gram dana şnitzel (dilimlenmiş)
tuz


Hazırlanışı
Eti 10-12 küçük parçaya bölün. Sarmısağı soyun, ince kıyıp zencefil ve soya sosu ile karıştırın. Eti bu karışımın içine batırıp çıkarın. Şnitzellerin üzerine nişasta serpiştirin. Eti iki bölüme ayırın. Her seferinde etin bir bölümünü sıvıyağı kızdırdığınız büyük bir tavaya alıp her iki tarafını 1-2 dakika kızartın. Eti tavadan çıkarın. Soğanı soyun, yarıya bölüp dilimleyin. Dolmalık biberi dörde bölün, sap ve çekirdek kısımlarını çıkarıp dilimleyin. Eti pişirdiğiniz aynı yağda sebzeleri 4-5 dakika kavurun. Sebzelerin üzerine biber sosu ve sebze suyunu ilave edin. Tuzlayın. Eti ve soya filizini de ekleyip karıştırarak 2 dakika kavurun. Kişniş yapraklarını irice doğrayın, yemeğin üzerine serpiştirin. Yanında kabuklu pirinç pilavı sunabilirsiniz.

ZÜLBİYE TATLISI
Malzemeler:
3 bardak un
1 bardak süt
1 bardak su...
2 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı ceviz
Pekmez
Şerbeti için;
1 kg. şeker
5 bardak su
½ limon
Yapılışı: 1 kilo keşer ve 5 bardak su tencereye alınır. Şerbet bir iki taşım kaynayınca üzerine yarım limonun suyu sıkılır ve ılınmaya bırakılır. Ayrı bir tencerede 1 bardak süt ve 1 bardak su karıştırılır. Kaynamaya başlayınca üzerine 3 bardak un devamlı karıştırılarak eklenir. Hamur ayrı bir kaba alınır. Üzerine 1 çay bardağı zeytinyağı ve 2 yumurta kırılıp yoğrulur. Hamur kalem gibi açılır ve düğüm şekli verilir. Hazırlanana hamurlar kızgın yağda kızartılıp hemen şerbetin içine atılır. Servis tabağına alınan tatlıların yarısının üzerine ceviz içi diğer yarısının üzerine de pekmez dökülür.
Zülbiye Tatlısı servise hazırdı

************
 
Mutfak: Osmanlı
Süre: 40dk

MALZEMELER
...
1 kg yagsiz kusbasi dana eti et, dana
100 gr tereyag ( ya da margarin)
1 adet havuç, rendelenmis
1 tatli kasigi kimyon
1 kg konserve bezelye
4 su bardagi pirinç
5 su bardagi su
2 adet sogan

YAPILIŞ TARİFİ
Dört su baradagi pirinci sicak su ile haslayin. Iki adet orta boy sogan, iki
kasik yag ve tuz ile rengi sararincaya kadar kavurup, yikadiginiz kusbasi
etleri katin, beraberce karistirin. Otuz dakika kadar buhar çikarmayan bir
tencerede hafif ateste pisirin. Bu malzemeyi, genis tabanli bir pilav
tenceresine bosaltin, üzerine bezelyeleri ilave edin. Bezelyelerin de üstüne
ince bir tabaka havuç rendesi ve bir tatli kasigi kimyon serpin. Daha sonra
bunlarin üzerine haslanmis pirinci düzgün bir sekilde, esit dagilacak
biçimde döküp, bes du bardagi kaynar suyu ve yagin kalan kismini agir
agir döküp, agir ateste yirmi dakika kadar, pilav suyunu çekinceye dek
pisirin. Atesten alip on dakika kadar dinlendirin. Tencereden daha genis bir
tepsinin içine dikkatlice ters çevrip pilavi bosaltin ,servis yapin.
http://tarifdestek.blogspot.com.tr/2014/04/pasa-pilav.html
Devamını Gör
Mutfaklara Tarif Desteği Olmaya Geldik.
tarifdestek.blogspot.com
 

Hiç yorum yok: