DİYET YEMEKLERİNDEN
Sebze Haşlama Tarifi
- 1 tane brokoli
- 1 büyük havuç
- 1 bardak bezelye
- 3 tane patates
- tuz
- 2-3 yemek kaşığı tereyağ
Bütün sebzeler doğranır, tencereye koyulur. Tuz atılır, 2 bardak su
dökülerek pişirilir. Piştikten hemen sonra tereyağ koyulur. Afiyet
olsun.
Afiyet olsun.
****
ZEYTİN YAĞLI BROKOLİ
- 500 gr brokoli
- 1 adet soğan
- 1 adet patates
- 1 adet havuç
- 1 adet domates
- 2-3 diş sarımsak
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- Tuz
Tencereye zeytinyağını ve piyazlık doğradığınız soğanı alıp kavurun.
Sarımsak, küp kesilmiş patates, havuç ve çiçeklere ayrılan brokoliyi
ekleyin. Bir iki kere çevirdikten sonra domates ve su ekleyip pişirin.
Afiyet olsun…
****
BARBUNYA PİLAKİ
2 su bardağı barbunya,
1 havuç1 patates
3 domates
1 soğan
2 diş sarımsak
1 tane yeşil biber
1 fincan zeytinyağı
1 çay kaşığı şeker
tuz
bir miktar maydanoz
yapılışı.
Tencereye su koyulur barbunyalar karasuyu çıkana kadar bir taşım kaynatılır.
Soğanlar küp küp yemeklik doğranır, patatesler minik minik küp küp
doğranır, havuçlar yuvarlak doğranır biberde ince ince doğranır
sarımsaklar da aynı şekilde doğranır. domateslerde küp küp doğranır.
Tencereye zeytinyağı eklenir soğanlarla biberler biraz kavrulur
havuçlar eklenir patatesler eklenir kavrulur daha sonra domatesi ve
sarımsak eklenir koyulaşınca barbunyalar eklenir bir iki karıştırılır
üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su eklenir şekeri tuzu ilave edilir
kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra ocaktan alınır bir kenarda
bekletilir ılıyan barbunyalar servis tabağına alınır üzerine maydanoz
serpilir.. Afiyet olsun
***
2-barbunya pilaki
- 500 gr taze barbunya
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 2 adet orta boy havuç
- 2 adet orta boy patates
- 1 orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı şeker
- Tuz
Üzeri için;
İlk olarak barbunyaları bir tencerede yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz.
Başka bir tencereye zeytinyağını koyup yemeklik doğranmış soğanları
kavuruyoruz. Salça, küp doğranmış havuç, küp doğranmış patates,
sarımsak, şeker ve tuzunu ekleyip üzerine de 2 su bardağı sıcak su ilave
edip pişiriyoruz. Daha sonra haşlanan barbunyaları ilave edip sıcak su
ekleyerek beraberce 5 dakika daha kaynatıyoruz. Borcama alıp üzerine
doğradığımız maydanozları serpiyoruz. Afiyet olsun.
***
3 tarif
- 1 kutu konserve barbunya (yarım kilo haşlanmış barbunya da olur)
- 1 adet domates
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 1 adet soğan
- 1 çay bardağı kadar zeytinyağı
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı şeker
- 2 diş sarmısak
- Maydanoz
- Tuz
Soğanları küp küp doğrayıp tencerinize alın ve zeytinyağını ilave
edip rengi dönene kadar kavurun. Salçanızı ekleyip, salçanın açılmasını
sağlayın. Ardından küp küp doğramış olduğunuz domatesi, soğanı, patatesi
ve havucu ekleyin ve bir süre yağda kavurun (2-3 dakika kadar) Ardından
1,5 su bardağı kaynamış su ekleyip 10-15 dakika pişirerek havucun
yumuşamasını sağlayın. Sonra barbunyaları, tuzu, şekeri ve gerekirse 1
su bardağı daha kaynamış suyunu ekleyip 10 dakika daha yemeğin pişmesini
sağlayın. Yemeğinizi servis tabağına aldığınızda üzerine ince ince
kıydığınız maydanozları ekleyin. Afiyet olsun.
***
4.tarif *
- 2 su bardağı kuru banbunya
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy soğan
- 3 diş sarımsak
- 1 adet domates
- 1 adet havuç
- 1 adet orta boy patates
- 2 adet yeşil biber
- yarım çorba kaşığı domates salçası
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 1 adet küp şeker
- tuz
Barbunyayı yıkayıp bir gece önceden soğuk su ile ıslatıyoruz.
Ertesi gün barbunyayı yumuşayana kadar haşlıyoruz.
Başka bir tencerede soğan, sarımsağı yağda pembeleşene kadar kavurup
biberleri ve havucu ekleyip 3-4 dk daha kavuruyoruz.domatesi küp
doğrayıp ekliyoruz. 1-2 dk daha kavuruyoruz.yine küp doğranmış patates
ve havucu ilave ediyoruz.biraz çevirip, barbunyayı ilave ediyoruz.
Bu kısıma kadar domates salçası ve biber salçasını eklemedim. Bu aşamada
sıcak su ile salçayı eriterek üzerini 2 parmak geçecek kadar ilave
ediyoruz. kKp şeker ve tuzu ekleyip kapağını kapatıp yaklaşık 30 dk
kadar daha pişiriyoruz. Afiyet olsun
***
6.tarif
- 1 kg taze barbunya
- 3-4 diş sarımsak
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay bardağı su
- 1 adet havuç
- 1 adet soğan
- 2 adet domates
- 1 adet patates
Barbunyaların üzerine kaynar su eklenir ve 5 dk kadar orta ateşte
kaynatılıp süzülür. Soğan ve havuç minik küpler şeklinde doğranır,
zeytinyağı ile birkaç dk kavrulur. Ardından domatesler rendelenir,
patates minik küpler şeklinde doğranır ve soğanla havuca ilave edilir.
Son olarak İrice doğranan sarımsak, barbunya, şeker, tuz ve su eklenir.
Tüm malzemeler karıştırılır. Barbunyalar pişene kadar, yaklaşık 25-30 dk
pişirilir. Soğuk olarak servis edilir.
Not: Buzdolabında 1 gün bekletilerek servis edilmesini öneririm.
***
7.tarif :
- Yarım kilo barbunya
- 1 büyük boy patates
- 1 büyük boy soğan
- 1 büyük boy domates
- 2 adet havuç
- 4-5 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı şeker
- Zeytinyağı
- Tuz
- Maydanoz
- Limon
Soğanları yemeklik doğruyoruz, sarımsaklarla birlikte zeytinyağında
rengi dönene kadar kavuruyoruz. Dilimlediğimiz havuçları ekliyoruz,
ardından küp küp doğradığımız domatesleri ekleyip kavuruyoruz ve
salçamızı ekliyoruz. Biraz çevirdikten sonra barbunyaları ve küp küp
doğradığımız patatesleri ekliyoruz. (Ben buzluktan kullandığım için
haşlamıyorum, kuru barbunyaysa bir gece önce suda bekletiyoruz ve
kullanacağımız zaman 20-25 dk düdüklüde pişiriyoruz) Tuzunu şekerini
ekliyoruz. Üzerini geçmeyecek kadar su ekliyoruz. 35 dk kadar düdüklü
tencerede pişiriyoruz. Servis tabağına alıyoruz, üzerini kıyılmış
maydanozlarla süslüyoruz. Limonla birlikte servis yapıyoruz. Afiyet
olsun :)
***
ZEYTİN YAĞLI BARBUNYA YEMEĞİ:
- 2 su bardağı barbunya
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı salça
- 1-2 adet patates
- 1-2 adet havuç
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz
Barbunyalar üzerini geçecek kadar su eklenerek haşlanır.
Barbunyaları, haşlanırken çok eritmeyin. Patates ve havuçlarla birlikte
kaynarkenki pişme payını da göz önüne alın. Ayrı bir tencerede
zeytintağı, soğan ve sarımsak kavrulur. Salça ve toz biber eklenerek
kavrulmaya devam edilir. Ardından kabukları soyulup küp doğranmış
patates ve havuçlar eklenir. Hepsi biraz kavrulduktan sonra haşlanıp
suyu süzülen barbunyalar eklenir. Son olarak tuz, şeker ve üzerini
geçecek kadar su eklenerek kapağı kapatılır. Kaynayınca kısık ateşte
pişmeye bırakılır. Patates ve havuçlar yumuşayana kadar pişirilir.
Altını kapattıktan sonra en az yarım saat dinlendirin.
..::Afiyet Olsun::..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder