EKMEK AŞI
MALZEMELER:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım yemek kaşığı domates salçası
4 patates
4 domates
7-8 yeşil biber
500 gram kuşbaşı et
3 soğan
1 yumurta
3 bayat pide
YAPILIŞI:
Tereyağında yemeklik doğranmış soğan kavrulur. İnce doğranmış biber ve salçalar eklenir. Karıştırılarak açılır. Minik doğranmış domates ve patatesler eklenip çevirilir. Kıyma ve 1.5 litre kaynamış su eklenip patates pişinceye kadar kaynatılır. Tencere ocaktan alınıp çırpılmış yumurta eklenip karıştırılır. Pideler doğranıp servis tabağına alınıp üzerine pişen karışım yayılır.
GIRNİŞ MALZEMELER:
Hamur için:
1 yumurta
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un
1 çay bardağı su
1 tavuk
1 baş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, pulbiber
YAPILIŞI:
Hamur için malzemeler yoğurulup yumuşak bir hamur hazırlanır. Hamur bezelere ayrılır. Bezelerden parçalar kopartılıp yuvarlanarak galeta şeklinde yuvarlayıp yarım parmak uzunluğunda parçalar kesilir. Hamur parçaları 3 parmakla çekilerek şekillendir. Tavuk haşlanıp suyundan çıkartılır. Tavuk eti didilip kenara alınır. Tavuk suyundan büyük 1 kase ayırıp kalan tavuk suyu-su karışımında hamurlar haşlanır. HAmurlar süzülüp servis tabağına alınır. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir. Didilmiş tavuk etleri yayılıp daha önce ayrılan tavuk suyunun içine ezilmiş sarımsak eklenir. Birlikte servis yapılır.
EKŞİLİ KÖFTE MALZEMELER:
1 kase haşlanmış nohut
Yarım kase mercimek
4 patates
1 kase bulgur
2 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2-3 parça limon tuzu
Sos için:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 soğan
Yarım yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Nane
YAPILIŞI:
Bulgur ıslanır. Un ve yumurta eklenip yoğurulur. Misket köfte hazırlanır. Mercimek suyla bir tencereye alınıp haşlanır. Patatesler küp doğranıp mercimeğe eklenir. Köfteler de mercimeğe eklenip pişirilir. Haşlanmış nohut, nar ekşisi, limon tuzu da eklenir. Diğer tarafta tereyağı ile yemeklik doğranmış soğan kavrulur. Salçalar eklenip kavrulur. Son olarak nane eklenip ekşili köftenin üzerine gezdirilir.
ISPANAKLI KÖFTEMALZEMELER:
Dış harcı için:
3 kase köftelik bulgur
5 kase un
Tuz
Su
İç harcı için:
1 kg ıspanak
6-7 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Sosu için:
2 yemek kaşığı biber salçası
1.5 su bardağı sıvıyağ
6-7 diş ezilmiş sarımsak
YAPILIŞI:
Ispanaklar temizlendikten sonra iri doğranır. Ispanaklar sıcak suya batırılıp soğuk su dolu kaseye alınır. 1-2 dakika beklettikten sonra süzülür. Soğanlar yemeklik doğranıp sıvıyağ ile bir tencereye alınır. Rengi dönene kadar kavrulan soğanlara salça ekleyip karıştırılır. Ispanaklar sıkılarak tencereye kimyonla birlikte alınır. Karıştırılıp soğuması için kenara alınır. Hamur için bulgur soğuk su ile ıslatılır. Un, tuz ve su eklenerek yoğurulur. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartılıp avuç içinde açılır. Ispanaklı iç harcından konulup kapatılır. Köfteler kaynar tuzlu suda haşlanıp süzgeç kaşıkla servis tabağına alınır. Sos için sıvıyağda salça kavrulup sarımsak eklenir ve köftelerin üzerine gezdirilir.
ETLİ NOHUTLU DÖVME PİLAVIMALZEMELER:
3 kase dövme
12 kase su
600 gram koyun kuşbaşı et
Tuz
2 su bardağı haşlanmış nohut
5-6 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı karabiber
YAPILIŞI:
Kuşbaşı et yıkanıp tencereye alınır. Üzerine su eklenip kaynatılır. Arada bir üzerinde oluşan kef alınır. Kaynayınca dövme ve tuz eklenir. Kaynayıp suyunu çektikten sonra haşlanmış nohut eklenir. Bir tavada tereyağı ve sıvıyağ alınıp kaynatılır. Yağ karışımı pilavın üzerine gezdirilip demlendirilir. Servis tabağına alınan pilav karabiber ile servis yapılır.

ADANA AYLA HANIM'IN MUTFAĞI ;
MİLEYTUT
MALZEMELER:
Hamur için:
Yarım kg un
Su
Şerbet için:
1.5 kg şeker
1.5 litre su
3 tatlı kaşığı baharat karışımı (Yeibahar, toz tarçın, karanfil, zencefil)
Üzeri için:
2 su bardağı çekilmiş ceviz
YAPILIŞI:
Un ve su karıştırılıp sert bir hamur elde edilir. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp masa üzerinde yuvarlanarak galeta şekli verilir. Bıçakla hamurlar kesilir. Hamurlar ince delikli süzgeç üzerinde ters çevirilerek şekillendirilir. Derin bir tencereye su ve şeker alınıp kaynatılır. 2 tatlı kaşığı toz baharat karışımı eklenip karıştırıldıktan sonra hamurlar eklenir. Hamurlar pişip suyun yüzeyine çıkınca kalan toz baharat karışımı ve ceviz yayılır.

Her Gün Bir Avuç Ceviz!
Ceviz, bol miktarda Omega-3 yağ asidi içeriği ile, kalp rahatsızlıklarına iyi gelir, yüksek kan basıncını azaltır. Ceviz, kabuklu yemişler arasında en çok antioksidan içeren besin olarak kabul edilir. Antioksidanlar, E vitamininden çok daha güçlüdür.
KOZAN MANTISI
MALZEMELER:
Hamur için:
Yarım kg un
1 yumurta
Tuz
Su
Yarım yemek kaşığı tereyağı
İç harcı için:
300 gram kıyma
1 soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı salça
Tuz
Kıtırlar için:
1 fincan sıvıyağ
4 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı pulbiber
1 yemek kaşığı nane
Üzeri için:
Sarmısaklı yoğurt
YAPILIŞI:
Hamur için tereyağı dışında tüm malzeme bir kaba alınıp yoğurulur. Sert kıvamda bir hamur hazırlanıp 3 bezeye bölünür. Bezelerden biri yarım yemek kaşığı tereyağı ile tekrar yoğurulup buzdolabında bekletilir. Diğer iki beze açılır. Kıyma, ince doğranmış soğan, salça, tuz ve karabiber karıştırılarak iç harç hazırlanır. Açılan hamurlar kare kare kesilir. İç harç ile doldurulup üçgen şeklinde kapatılır. Tuzlu kaynar suda haşlanıp süzülür. Buzdolabında bekleyen hamur çıkartılıp beze alınır. Yuvarlanarak galeta şekli verilir. Minik kareler kesilir. Bir tavaya alınan sıvıyağ ve tereyağı eritilip hamurlar kıtır olana kadar kavrulur. Üzerine pulbiber ve nane eklenir. Süzülen mantılar sarmısaklı yoğurt ile harmanlanır ve servis tabağına alınır. Üzerine kıtır yayılır.
Ceviz, bol miktarda Omega-3 yağ asidi içeriği ile, kalp rahatsızlıklarına iyi gelir, yüksek kan basıncını azaltır. Ceviz, kabuklu yemişler arasında en çok antioksidan içeren besin olarak kabul edilir. Antioksidanlar, E vitamininden çok daha güçlüdür.
KOZAN MANTISI
MALZEMELER:
Hamur için:
Yarım kg un
1 yumurta
Tuz
Su
Yarım yemek kaşığı tereyağı
İç harcı için:
300 gram kıyma
1 soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı salça
Tuz
Kıtırlar için:
1 fincan sıvıyağ
4 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı pulbiber
1 yemek kaşığı nane
Üzeri için:
Sarmısaklı yoğurt
YAPILIŞI:
Hamur için tereyağı dışında tüm malzeme bir kaba alınıp yoğurulur. Sert kıvamda bir hamur hazırlanıp 3 bezeye bölünür. Bezelerden biri yarım yemek kaşığı tereyağı ile tekrar yoğurulup buzdolabında bekletilir. Diğer iki beze açılır. Kıyma, ince doğranmış soğan, salça, tuz ve karabiber karıştırılarak iç harç hazırlanır. Açılan hamurlar kare kare kesilir. İç harç ile doldurulup üçgen şeklinde kapatılır. Tuzlu kaynar suda haşlanıp süzülür. Buzdolabında bekleyen hamur çıkartılıp beze alınır. Yuvarlanarak galeta şekli verilir. Minik kareler kesilir. Bir tavaya alınan sıvıyağ ve tereyağı eritilip hamurlar kıtır olana kadar kavrulur. Üzerine pulbiber ve nane eklenir. Süzülen mantılar sarmısaklı yoğurt ile harmanlanır ve servis tabağına alınır. Üzerine kıtır yayılır.

MALZEMELER:
1 portakal
200 gram tereyağı
2 yumurta
1 tatlı kaşığı karbonat
Aldığı kadar un
Ceviz içi
Üzeri için:
Toz şeker
YAPILIŞI:
Portakal kabuğuyla birlikte dilimlenip rondodan geçirilir. Portakal püresine oda sıcaklığında tereyağı, yumurta, karbonat ve un eklenip yoğurulur. Yumuşak hamur yarım saat dinlendirilir. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılıp açılır ve içine ceviz içi yerleştirilir. Yuvarlanan kurabiyeler şeker bulanıp yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

AÇMA BÖREK
MALZEMELER:
1 paket yaş maya
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Üzeri için:
150 gram tereyağı
1 yumurta sarısı
İç harcı için:
250 gram kıyma
Yarım demet maydanoz
1 soğan
Tuz, karabiber, kekik
Yarım çay bardağı sıvıyağ
YAPILIŞI:
Hamur için tüm malzeme karıştırılıp yumuşak bir hamur hazırlanır. Hamur mayalandırılır. Hamur 6 eşit parçaya bölünür. Parçalar elle tatlı tabağı büyüklüğünde yassılaştırılır. Hamurların üzerlerine oda sıcaklığında tereyağı parçaları konulup hamurlar üst üste yerleştirilir. Mayalandırılır. Hamur katları merdane ile tepsi büyüklüğünde açılır. Hamur önce kare daha sonra üçgen parçalar halinde kesilir. İç harç için kıyma kavrulur. Yemeklik doğranmış soğan ve yağ eklenip tekrar kavrulur. Tuz, karabiber, kekik ve kıyılmış maydanoz eklenip harmanlanır ve ocaktan alınır. Hamurların içine iç harçtan konulup rulo şeklinde sarılıp ay çöreği şekli verilir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında pişirilir.
BUĞDAY SALATASI MALZEMELER:
2 su bardağı haşlanmış buğday
Yarım atom salata
2 domates
1 su bardağı ceviz içi
1 su bardağı nar tanesi
5-6 taze soğan
Sos için:
Yarım çay bardağı nar ekşisi
Zeytinyağı
2 limon suyu
Tuz
YAPILIŞI:
Atom salata ince ince kesilir. Domatesler küp şeklinde doğranır. Haşlanmış buğday, atom salata, domates, iri çekilmiş ceviz içi, nar tanesi, doğranmış taze soğan harmanlanır. Nar ekşisi, zeytinyağı, limon suyu ve tuz ile sos hazırlanıp salatanın üzerine gezdirilir

AGRI DERYA HANIM'IN MUTFAĞI ;
YALANCI SARMA
MALZEMELER:
1 lahana
2 su bardağı ince bulgur
3 soğan
1 demet maydanoz
2 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı nane
Yarım çay bardağı sıvıyağ
,2 yemek kaşığı salça
1 su bardağı su
Tuz
Üzeri için:
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Pul biber
YAPILIŞI:
Lahana yaprakları haşlanıp süzülmeye bırakılır. İç harç için derin bir kaba ince bulgur, ince doğranmış soğan, kıyılmış maydanoz, kekik, nane, sıvıyağ, salça ve su alınır. İyice yoğurulur. Lahana yapraklarına iç harçtan konulup sarılır. Tencereye dizilen sarmaların üzerini geçecek kadar su konulup pişirilir. Üzeri için sıvıyağda pulbiber yakılır. Servis tabağına alınan sarmaların üzerine yakılmış yağ gezdirilir.

RİZE ZİNNET HANIM'IN MUTFAĞI ;
LAZ BÖREĞİ
MALZEMELER:
Muhallebi için:
7 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı nişasta
1.5 su bardağı şeker
4 yumurta sarısı
1 çay kaşığı karabiber
Hamur için:
1 yumurta
2 çay bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım paket kabartma tozu
Tuz
Un
Şerbet için:
1.5 su bardağı su
1.5 su bardağı şeker
Üzeri için:
500 gram tereyağı
Fındık
YAPILIŞI:
Muhallebi için süt, un,nişasta ve şeker bir tencereye alınıp karıştırılarak pişirilir. Çırpılmış yumurta sarısı karıştırılarak muhallebiye yedirilir. Soğumaya bırakılır. Hamur için tüm malzeme bir kaba alınıp yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurulur. Hamur 10 eşit bezeye bölünür. Bezeler nişasta ile açılır. 500 gram tereyağı eritilir. Bezelerin 5 adedi eritilmiş tereyağı ile yağlanıp yuvarlak fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerine soğumuş muhallebi yayılır. Üzerine karabiber serpilir. Kalan 5 yufka da nişasta ile açılıp araları eritilmiş tereyağı ile yağlanır. Yufkalar tepsideki tatlının üzerine yayılır. Tatlı börek dilimi şeklinde dilimlenip kalan eritilmiş tereyağı gezdirilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir ve soğumaya bırakılır. Şerbet için su ve şeker bir tencerede kaynatılır. Tatlı soğukken üzerine sıcak şerbet gezdirilir. Şerbet çekince servis yapılır.

RİZE ZİNNET HANIM'IN MUTFAĞI ;
HURDALI ÇIĞIRTMA
MALZEMELER:
10 yemek kaşığı un
5 su bardağı su
Tuz
Yarım kg hurda
YAPILIŞI:
Un, su ve tuz bir kaseye alınıp çırpılarak krep kıvamına getirilir. Yağsız tavaya kepçe ile karışımdan alınıp altı kızarana kadar pişirilir. Üzerine hurda yayıp ters çevirilerek diğer tarafı da pişirilir.
HAMSİ KÖFTESİ MALZEMELER:
1 demet maydanoz
1 kg hamsi
2 yumurta
Yarım ekmeğin içi
1 soğan
Tuz, karabiber
Un
YAPILIŞI:
Hamsiler ayıklanıp kılçıkları temizlenir. İnce şekilde doğranır. Kıyılmış maydanoz, yemeklik doğranmış soğan, yumurta, ekmek içi, hamsi, baharat ve un karıştırılır. Köftenin kıvamı kendini toplayıp kıvam alana kadar un eklenir. Hamsi köftesine parmak şekli verilir. Köfteler bol kızgın yağda kızartılır.

BUHARA PİLAVI
MALZEMELER
1 kase arpacık soğan 1 kase haşlanmış nohut 3-4 havuç Yarım kg kuzu kuşbaşı et 3 su bardağı pirinç 6 su bardağı su 2 yemek kaşığı tereyağı Tuz
YAPILIŞI
Havuçların dış yüzeyleri temizlenip küçük küp şeklinde doğranır. Yağ eritilip arpacık soğanlar şeffaflaşana kadar sotelenir. Küp doğranmış havuç ve haşlanmış nohut eklenip birlikte kavrulur. Diğer tarafta başka bir tencerede kuşbaşı et suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur ve pişirilir. Pişen etler soğan, nohut ve havucun bulunduğu tencereye eklenip iyice karıştırılır. Karışımın üzerine pirinç ve su eklenir. Pişmeye yakın tuz eklenir. Pilav dinlendirildikten sonra ters çevirilerek servis tabağına alınır.

KIŞ TAVASI
MALZEMELER:
1 dizi kuru patlıcan
1 dizi kuru biber
1 dizi kuru domates
750 gram kavurma
1 soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 çay bardağı su
1 yemek kaşığı biber
salçası
Tuz
YAPILIŞI: Kuruluklar haşlanıp süzülür. Yemeklik doğranmış soğan eritilmiş yağda şeffaflaşana kadar kavrulduktan sonra salça eklenir. Salça kokusu gidene kadar kavurduktan sonra süzülmüş kurutmalıklar eklenir. 1-2 dakika birlikte kavrulur. Kavurma eklenip karıştırıldıktan sonra üzerine su ve tuz gezdirilir. Suyunu çekene kadar pişirilir

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder