
Ev Yapımı İzotonik İçecek
Genel olarak bir spor içeceğinden beklenen üç nokta var:
İzotonik olması, yani kanla ayni tuz seviyesine sahip olması, ki bu içeceğin vücut tarafından çabuk alınmasını sağlar.
Dağ bisikleti gibi uzun süreli mukavemet sporu esnasında ter ile kaybedilen mineralleri tekrar yerine koyması.
Bir de elbette tadının güzel olması, aksi takdirde kimse içmez.
Genel olarak bir spor içeceğinden beklenen üç nokta var:
İzotonik olması, yani kanla ayni tuz seviyesine sahip olması, ki bu içeceğin vücut tarafından çabuk alınmasını sağlar.
Dağ bisikleti gibi uzun süreli mukavemet sporu esnasında ter ile kaybedilen mineralleri tekrar yerine koyması.
Bir de elbette tadının güzel olması, aksi takdirde kimse içmez.
Genel olarak izotonik içecekler nispeten pahalılar. Bu uzman tüyomuzun
konusu son derece hesaplı, %100 doğal ve içinde ne olduğunu bileceğiniz
bir izotonik içecek, elma suyu ile maden suyu karışımı.
1/3 oranında elma suyu ile 2/3 oranında maden suyu karışımı tabii bir enerji içeceğidir. Elma suyundaki tabii şeker enerji verir, kalyum, vitaminler vücudun ihtiyacı olan maddelerdir. İçerdiği karbonhidrat hızlıca kana karışır. Maden suyunun ise spor açısından terle atılan mineralleri yerine koymaktaki faydaları malum. Bu karışımı hazırlarken dikkat edilmesi gereken 2 nokta var:
Elma suyunun tabii olması, yani içine sonradan şeker karıştırılmamış olması
Kullanılan maden suyunun (dikkat! Soda değil, maden suyu) natriyum, magnezyum ve kalsiyum gibi maddeler açısından zengin olması. Spor açısından sağlıklı bir oran da magnezyum:kalsiyum oranının 1:2 olması.
Her halükârda %100 doğal, ucuz ve son derece sağlıklı bir spor içeceği bu karışım.
MTBTR Uzman
Cüneyt Kazokoğlu..
1/3 oranında elma suyu ile 2/3 oranında maden suyu karışımı tabii bir enerji içeceğidir. Elma suyundaki tabii şeker enerji verir, kalyum, vitaminler vücudun ihtiyacı olan maddelerdir. İçerdiği karbonhidrat hızlıca kana karışır. Maden suyunun ise spor açısından terle atılan mineralleri yerine koymaktaki faydaları malum. Bu karışımı hazırlarken dikkat edilmesi gereken 2 nokta var:
Elma suyunun tabii olması, yani içine sonradan şeker karıştırılmamış olması
Kullanılan maden suyunun (dikkat! Soda değil, maden suyu) natriyum, magnezyum ve kalsiyum gibi maddeler açısından zengin olması. Spor açısından sağlıklı bir oran da magnezyum:kalsiyum oranının 1:2 olması.
Her halükârda %100 doğal, ucuz ve son derece sağlıklı bir spor içeceği bu karışım.
MTBTR Uzman
Cüneyt Kazokoğlu..
PRATİK SULU BÖREK TARİFİ
Malzemeler
Altı adet yufka
Bir bardak su
Bir su bardağından biraz eksik zeytinyağı
Malzemeler
Altı adet yufka
Bir bardak su
Bir su bardağından biraz eksik zeytinyağı
İçi İçin,
İkiyüz gram beyaz peynir
½ demet maydanoz
Üzeri için,
Bir yumurta sarısı
Bir Yemek kaşığı zeytinyağı
Bir yemek kaşığı su
yapılışı: Suyu ve zeytinyağını bir kapta karıştırın
Yufkanın birini serin beş yemek kaşığı karışımdan dökün
İkinci yufkanın da üzerine aynı uygulamayı yapın
Yufkayı sekiz üçgen olacak şekilde kesin
Her parçaya iç malzemesinden koyun ve sarın
Tepsiye dizdikten sonra üzerine yumurta, yağ ve su karışımından sürün
190 derecelik fırında pişirin
Servis edin
Afiyet olsuN PELİNN
Fotoğraf: PRATİK SULU BÖREK TARİFİ
Malzemeler
Altı adet yufka
Bir bardak su
Bir su bardağından biraz eksik zeytinyağı
İçi İçin,
İkiyüz gram beyaz peynir
½ demet maydanoz
Üzeri için,
Bir yumurta sarısı
Bir Yemek kaşığı zeytinyağı
Bir yemek kaşığı su
yapılışı: Suyu ve zeytinyağını bir kapta karıştırın
Yufkanın birini serin beş yemek kaşığı karışımdan dökün
İkinci yufkanın da üzerine aynı uygulamayı yapın
Yufkayı sekiz üçgen olacak şekilde kesin
Her parçaya iç malzemesinden koyun ve sarın
Tepsiye dizdikten sonra üzerine yumurta, yağ ve su karışımından sürün
190 derecelik fırında pişirin
Servis edin
Afiyet olsuN
İkiyüz gram beyaz peynir
½ demet maydanoz
Üzeri için,
Bir yumurta sarısı
Bir Yemek kaşığı zeytinyağı
Bir yemek kaşığı su
yapılışı: Suyu ve zeytinyağını bir kapta karıştırın
Yufkanın birini serin beş yemek kaşığı karışımdan dökün
İkinci yufkanın da üzerine aynı uygulamayı yapın
Yufkayı sekiz üçgen olacak şekilde kesin
Her parçaya iç malzemesinden koyun ve sarın
Tepsiye dizdikten sonra üzerine yumurta, yağ ve su karışımından sürün
190 derecelik fırında pişirin
Servis edin
Afiyet olsuN PELİNN
Fotoğraf: PRATİK SULU BÖREK TARİFİ
Malzemeler
Altı adet yufka
Bir bardak su
Bir su bardağından biraz eksik zeytinyağı
İçi İçin,
İkiyüz gram beyaz peynir
½ demet maydanoz
Üzeri için,
Bir yumurta sarısı
Bir Yemek kaşığı zeytinyağı
Bir yemek kaşığı su
yapılışı: Suyu ve zeytinyağını bir kapta karıştırın
Yufkanın birini serin beş yemek kaşığı karışımdan dökün
İkinci yufkanın da üzerine aynı uygulamayı yapın
Yufkayı sekiz üçgen olacak şekilde kesin
Her parçaya iç malzemesinden koyun ve sarın
Tepsiye dizdikten sonra üzerine yumurta, yağ ve su karışımından sürün
190 derecelik fırında pişirin
Servis edin
Afiyet olsuN
TAVUKLU BÖREK
Hamuru için;
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2-3 damla limon suyu veya sirke
2 yumurta sarısı+ 1 yumurta beyazı
250 gram tereyağı veya margarin
Tuz
Aldığı kadar
Hamuru için;
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2-3 damla limon suyu veya sirke
2 yumurta sarısı+ 1 yumurta beyazı
250 gram tereyağı veya margarin
Tuz
Aldığı kadar
İç harcı;
Haşlanmış tavuk eti
1 kuru soğan
Maydanoz
Üzerine,
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı pekmez
Hamur;
Islak malzemeler bulamaç halinde karıştırılır, tuz eklenir ve aldığı kadar unla (ele yapışmayacak pürüzsüz bir hamur) yoğrulur. Hamur 30 dakika dinlenmeye bırakılır.
İç harç için soğan kavrulur ve kavrulan soğana haşlanmış didiklenmiş tavuk konulur. İnce kıyılmış maydanoz , tuz ve karabiber eklenir. Soğutulur.
Dinlenen hamurdan 6 adet beze yapılır. Her beze servis tabağından biraz büyük olacak şekilde açılır. Oda sıcaklığına getirilen tereyağı da 6 parçaya bölünür. Açılan her bezeye tereyağı tüm yüzeye sürülüp katlanır. Burada hedef olabildiği kadar fazla kat yaratmaktır. Şöyle ki; yuvarlak formdaki hamurun sol tarafından dairenin tam ortasına gelecek şekilde ilk katlama yapılır. Sağ kenar da sol kenarın üzerine katlanır. Hamura tereyağı sürdüğünüz fırça veya elinizde kalan tereyağı da ilk iki katlama sonrası kuru kalan yüzeylere sürülür. Sürüldükten sonra alttaki kısım tam ortaya ve üstteki kısım da onun üzerine katlanır. Bu şekilde yer yüzeyinde tereyağı olan 8 katlı bir hamur elde ediyoruz. Kare formunu alan 6 adet hamurumuzu 30 dakika soğutucuda dinlendiriyoruz. Soğuyan hamurları tezgaha alıp mümkün olduğu kadar kare formunda açıyoruz. Kabaca 25x25'lik bir form oluşturuyoruz. Bu kareyi birbirine eşit tam dört parçaya bölüyoruz ve iç harçtan koyup zarf şeklinde kapatıyoruz. Kapatılan taraf tepsiye gelecek şekilde tepsiye alıyoruz.
Bu ölçü ile tam 24 parça börek elde ediliyor. Üzerine yumurta sarısına ilave edilmiş 1 yemek kaşığı pekmezli karışım sürülüp 180 derece fırında üzerleri altın rengi olana dek pişirilir.
Haşlanmış tavuk eti
1 kuru soğan
Maydanoz
Üzerine,
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı pekmez
Hamur;
Islak malzemeler bulamaç halinde karıştırılır, tuz eklenir ve aldığı kadar unla (ele yapışmayacak pürüzsüz bir hamur) yoğrulur. Hamur 30 dakika dinlenmeye bırakılır.
İç harç için soğan kavrulur ve kavrulan soğana haşlanmış didiklenmiş tavuk konulur. İnce kıyılmış maydanoz , tuz ve karabiber eklenir. Soğutulur.
Dinlenen hamurdan 6 adet beze yapılır. Her beze servis tabağından biraz büyük olacak şekilde açılır. Oda sıcaklığına getirilen tereyağı da 6 parçaya bölünür. Açılan her bezeye tereyağı tüm yüzeye sürülüp katlanır. Burada hedef olabildiği kadar fazla kat yaratmaktır. Şöyle ki; yuvarlak formdaki hamurun sol tarafından dairenin tam ortasına gelecek şekilde ilk katlama yapılır. Sağ kenar da sol kenarın üzerine katlanır. Hamura tereyağı sürdüğünüz fırça veya elinizde kalan tereyağı da ilk iki katlama sonrası kuru kalan yüzeylere sürülür. Sürüldükten sonra alttaki kısım tam ortaya ve üstteki kısım da onun üzerine katlanır. Bu şekilde yer yüzeyinde tereyağı olan 8 katlı bir hamur elde ediyoruz. Kare formunu alan 6 adet hamurumuzu 30 dakika soğutucuda dinlendiriyoruz. Soğuyan hamurları tezgaha alıp mümkün olduğu kadar kare formunda açıyoruz. Kabaca 25x25'lik bir form oluşturuyoruz. Bu kareyi birbirine eşit tam dört parçaya bölüyoruz ve iç harçtan koyup zarf şeklinde kapatıyoruz. Kapatılan taraf tepsiye gelecek şekilde tepsiye alıyoruz.
Bu ölçü ile tam 24 parça börek elde ediliyor. Üzerine yumurta sarısına ilave edilmiş 1 yemek kaşığı pekmezli karışım sürülüp 180 derece fırında üzerleri altın rengi olana dek pişirilir.
MARAŞ KIVRIMI
Malzemeler:
Baklavalık yufka
1 kase ceviz
2 yemek kaşığı şeker
500 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
Şerbeti için;
1 kg şeker
1 litre su
1 yemek kaşığı limon suyu
Üzeri için;
Antep fıstığı
Yapılışı: Şerbeti için; 1 kilo şeker 1 litre su ile kaynatılır, 1 yemek kaşığı limon suyu eklenip ocaktan alınır. 1 kese ceviz içi çekilir ve 2 yemek kaşığı şekerle harmanlanır. 500 gr tereyağı eritilir ve 1 çay bardağı sıvı yağ ilave edilir. İlk yufkanın üzerine ceviz içi yerleştirilip sarılır ve gül şeklinde kaplanıp yağlanmış tepsinin ortasına yerleştirilir. Sıradaki yufkalar da cevizle birlikte katlanıp, tepsideki gülşeklinde yufkanın etrafına sarılır. Kalan tereyağı tepsidei iikramın üzerine döküldükten sonra ortalamam 180 derecedeki fırında pişirilir. Fırından çıktıktan sonra üçgen şeklinde dilimlenip üzerine ılık şerbeti dökülür ve Antep fıstığı ile süslenir.
Maraş Kıvrımı servise hazırdır.MARAŞ KIVRIMI
Malzemeler:
Baklavalık yufka
1 kase ceviz
2 yemek kaşığı şeker
500 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
Şerbeti için;
1 kg şeker
1 litre su
1 yemek kaşığı limon suyu
Üzeri için;
Antep fıstığı
Yapılışı: Şerbeti için; 1 kilo şeker 1 litre su ile kaynatılır, 1 yemek kaşığı limon suyu eklenip ocaktan alınır. 1 kese ceviz içi çekilir ve 2 yemek kaşığı şekerle harmanlanır. 500 gr tereyağı eritilir ve 1 çay bardağı sıvı yağ ilave edilir. İlk yufkanın üzerine ceviz içi yerleştirilip sarılır ve gül şeklinde kaplanıp yağlanmış tepsinin ortasına yerleştirilir. Sıradaki yufkalar da cevizle birlikte katlanıp, tepsideki gülşeklinde yufkanın etrafına sarılır. Kalan tereyağı tepsidei iikramın üzerine döküldükten sonra ortalamam 180 derecedeki fırında pişirilir. Fırından çıktıktan sonra üçgen şeklinde dilimlenip üzerine ılık şerbeti dökülür ve Antep fıstığı ile süslenir.
Maraş Kıvrımı servise hazırdır.
Malzemeler:
Baklavalık yufka
1 kase ceviz
2 yemek kaşığı şeker
500 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
Şerbeti için;
1 kg şeker
1 litre su
1 yemek kaşığı limon suyu
Üzeri için;
Antep fıstığı
Yapılışı: Şerbeti için; 1 kilo şeker 1 litre su ile kaynatılır, 1 yemek kaşığı limon suyu eklenip ocaktan alınır. 1 kese ceviz içi çekilir ve 2 yemek kaşığı şekerle harmanlanır. 500 gr tereyağı eritilir ve 1 çay bardağı sıvı yağ ilave edilir. İlk yufkanın üzerine ceviz içi yerleştirilip sarılır ve gül şeklinde kaplanıp yağlanmış tepsinin ortasına yerleştirilir. Sıradaki yufkalar da cevizle birlikte katlanıp, tepsideki gülşeklinde yufkanın etrafına sarılır. Kalan tereyağı tepsidei iikramın üzerine döküldükten sonra ortalamam 180 derecedeki fırında pişirilir. Fırından çıktıktan sonra üçgen şeklinde dilimlenip üzerine ılık şerbeti dökülür ve Antep fıstığı ile süslenir.
Maraş Kıvrımı servise hazırdır.MARAŞ KIVRIMI
Malzemeler:
Baklavalık yufka
1 kase ceviz
2 yemek kaşığı şeker
500 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
Şerbeti için;
1 kg şeker
1 litre su
1 yemek kaşığı limon suyu
Üzeri için;
Antep fıstığı
Yapılışı: Şerbeti için; 1 kilo şeker 1 litre su ile kaynatılır, 1 yemek kaşığı limon suyu eklenip ocaktan alınır. 1 kese ceviz içi çekilir ve 2 yemek kaşığı şekerle harmanlanır. 500 gr tereyağı eritilir ve 1 çay bardağı sıvı yağ ilave edilir. İlk yufkanın üzerine ceviz içi yerleştirilip sarılır ve gül şeklinde kaplanıp yağlanmış tepsinin ortasına yerleştirilir. Sıradaki yufkalar da cevizle birlikte katlanıp, tepsideki gülşeklinde yufkanın etrafına sarılır. Kalan tereyağı tepsidei iikramın üzerine döküldükten sonra ortalamam 180 derecedeki fırında pişirilir. Fırından çıktıktan sonra üçgen şeklinde dilimlenip üzerine ılık şerbeti dökülür ve Antep fıstığı ile süslenir.
Maraş Kıvrımı servise hazırdır.
AYA KÖFTESİ (URFA)
Malzemeler
1. 250 gr dövülmüş yağsız kara et,
2. 2 su bardağı sıvı yağ,
3. 2 su bardağı köftelik bulgur,
4. 2 yemek kaşığı un,
5. 1 tatlı kaşığı tuz,
6. 1 su bardağı Urfa İsotu,
7. 1 çay kaşığı karabiber,
8. Biraz tarçın.
Malzemeler
1. 250 gr dövülmüş yağsız kara et,
2. 2 su bardağı sıvı yağ,
3. 2 su bardağı köftelik bulgur,
4. 2 yemek kaşığı un,
5. 1 tatlı kaşığı tuz,
6. 1 su bardağı Urfa İsotu,
7. 1 çay kaşığı karabiber,
8. Biraz tarçın.
Hazırlanışı
Geniş bir tepsiye bulgur, et, tuz, kırmızıbiber, tar*çın, karabiber konur ve azar azar su vermek koşulu ile köfte kı*vamına gelinceye kadar karışım yoğrulur.
Un eklenip yoğurmaya devam edilir. Köfte tepsi* de bir tarafa alınır. .
Ceviz büyüklüğünde köfteden parçalar koparılır iki aya (avuç) arasında ince ve yuvarlak bir şekil ve*rilerek, bütün karışım bu şekilde yuvarlak haline getirilir.
Sıvı yağ bir tavaya alınarak ısıtılır. Köfteler, yağda pem*beleşinceye kadar kızartılır. Kızartılan köfteler bir tabağa alınarak,
Sıcak servis yapılır. —
Geniş bir tepsiye bulgur, et, tuz, kırmızıbiber, tar*çın, karabiber konur ve azar azar su vermek koşulu ile köfte kı*vamına gelinceye kadar karışım yoğrulur.
Un eklenip yoğurmaya devam edilir. Köfte tepsi* de bir tarafa alınır. .
Ceviz büyüklüğünde köfteden parçalar koparılır iki aya (avuç) arasında ince ve yuvarlak bir şekil ve*rilerek, bütün karışım bu şekilde yuvarlak haline getirilir.
Sıvı yağ bir tavaya alınarak ısıtılır. Köfteler, yağda pem*beleşinceye kadar kızartılır. Kızartılan köfteler bir tabağa alınarak,
Sıcak servis yapılır. —
Tire Köftesi
Malzemeler
750 gr. Kıyma (iki kere makineden geçirilmiş)
1 çorba k. tuz
Tereyağı
Yarım kg. domates
1 demet maydanoz
1 kase yoğurt
Hazırlanışı
İlk olarak tire köftesini hazırlayın.Bunun için kıymayı iki sefer makinadan geçirin.Köfteyi 1 gece buzdolabında bekletin.2.gün tekrar köfteyi makinadan geçririn.Tire köftesini şişlere geçirin ve pişirin.Daha sonra yarım kg.domatesi iri olarak kesin.Tavaya domatesleri ilave edin ve domatesleri soteleyin.1 demet maydanozu ince olarak kesin.Servis tabağına yoğurdu alın ve iyice yayın.Yoğurdun üzerine teire köfteleri dizin.Köftelerin üzerine sotelemiş olan domatesleri ilave edin.Üzerine ince kıyılmış maydanozu ilave edip servis edin.
Afiyet olsun…
Malzemeler
750 gr. Kıyma (iki kere makineden geçirilmiş)
1 çorba k. tuz
Tereyağı
Yarım kg. domates
1 demet maydanoz
1 kase yoğurt
Hazırlanışı
İlk olarak tire köftesini hazırlayın.Bunun için kıymayı iki sefer makinadan geçirin.Köfteyi 1 gece buzdolabında bekletin.2.gün tekrar köfteyi makinadan geçririn.Tire köftesini şişlere geçirin ve pişirin.Daha sonra yarım kg.domatesi iri olarak kesin.Tavaya domatesleri ilave edin ve domatesleri soteleyin.1 demet maydanozu ince olarak kesin.Servis tabağına yoğurdu alın ve iyice yayın.Yoğurdun üzerine teire köfteleri dizin.Köftelerin üzerine sotelemiş olan domatesleri ilave edin.Üzerine ince kıyılmış maydanozu ilave edip servis edin.
Afiyet olsun…
Yoğurtlu Bulgur Köftesi Tarifi (Sivas)
Malzemeler
2 su bardağı ıslanmış köftelik bulgur
1 kilo yoğurt
4 yemek kaşığı un
Yarım paket margarin
1 yemek kaşığı salça
1 bağ kıyılmış maydanoz
4 diş sarmısak
1 çay kaşığı nane
Tuz
Hazırlanışı
Bir kap içinde bulguru unu salçayı maydanozu ve tuzu koyup yoğurun. Fındık büyüklüğünde yuvarlayıpkaynamış suda 8 dakika haşlayın. Köfteleri süzüp servis tabağına alın.Üzerine sarmısaklı yoğurdu dökün. Tava da yağı kızdırın. İçine naneyi koyup ateşten alıp kaşık ile yoğurdun üstüne gezdirin.
Afiyet olsun…
Malzemeler
2 su bardağı ıslanmış köftelik bulgur
1 kilo yoğurt
4 yemek kaşığı un
Yarım paket margarin
1 yemek kaşığı salça
1 bağ kıyılmış maydanoz
4 diş sarmısak
1 çay kaşığı nane
Tuz
Hazırlanışı
Bir kap içinde bulguru unu salçayı maydanozu ve tuzu koyup yoğurun. Fındık büyüklüğünde yuvarlayıpkaynamış suda 8 dakika haşlayın. Köfteleri süzüp servis tabağına alın.Üzerine sarmısaklı yoğurdu dökün. Tava da yağı kızdırın. İçine naneyi koyup ateşten alıp kaşık ile yoğurdun üstüne gezdirin.
Afiyet olsun…
SULTAN KÖFTESİ
MALZEMELER
300 gr. köftelik kıyma
4 dilim bayat ekmek içi ufalanmış
1 yumurta
5-6 dal maydonoz
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça
Tuz., karabiber, pulbiber, kimyon, kekik, nane istediğiniz miktarda olabilir.
TARİF
MALZEMELER
300 gr. köftelik kıyma
4 dilim bayat ekmek içi ufalanmış
1 yumurta
5-6 dal maydonoz
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça
Tuz., karabiber, pulbiber, kimyon, kekik, nane istediğiniz miktarda olabilir.
TARİF
Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun. Avuç içinde oval şekil verip sıvıyağda kızartın.
Dilerseniz kızarmış patates üzerinde ve kızarmış biberlerle beraber servis edin.
Not: Tarifte olduğu gibi ekmeği bol tutmayı unutmayın!
Dilerseniz kızarmış patates üzerinde ve kızarmış biberlerle beraber servis edin.
Not: Tarifte olduğu gibi ekmeği bol tutmayı unutmayın!
Harput Köftesi Tarifi
Malzemeler
1 Paket Köftelik Bulgur
Yarım Kilogram Orta Yağlı Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
Yeteri kadar Maydanoz
Yeteri kadar Reyhan
Yeteri kadar Domates Salçası
Yeteri kadar Tuz
Hazırlanışı
Soğanı kuşbaşı doğrayıp, maydanoz, reyhan ve tuzla ovun. Et, bulgur ve salçayı ilave edip, iyice yoğrun.
Cevizden biraz küçük parçalar koparıp, yuvarlak yapın, her iki tarafından parmağınızla bastırıp ortasını çukurlaştırın.
Bir tencereye tereyağı ve salça (ya da domates rendesi) koyup, biraz pişirdikten sonra bir kase su ilave edin.
Su kaynadığında köfteleri alıp 20-25 dakika pişirin, artan suyu bir kaba koyup süzün.
Servis yapacağınız zaman, bir kapta sakladığınız bu sudan biraz ilave edip, yeniden ısıtın.
Afiyet olsun…
Malzemeler
1 Paket Köftelik Bulgur
Yarım Kilogram Orta Yağlı Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
Yeteri kadar Maydanoz
Yeteri kadar Reyhan
Yeteri kadar Domates Salçası
Yeteri kadar Tuz
Hazırlanışı
Soğanı kuşbaşı doğrayıp, maydanoz, reyhan ve tuzla ovun. Et, bulgur ve salçayı ilave edip, iyice yoğrun.
Cevizden biraz küçük parçalar koparıp, yuvarlak yapın, her iki tarafından parmağınızla bastırıp ortasını çukurlaştırın.
Bir tencereye tereyağı ve salça (ya da domates rendesi) koyup, biraz pişirdikten sonra bir kase su ilave edin.
Su kaynadığında köfteleri alıp 20-25 dakika pişirin, artan suyu bir kaba koyup süzün.
Servis yapacağınız zaman, bir kapta sakladığınız bu sudan biraz ilave edip, yeniden ısıtın.
Afiyet olsun…
ISLAK HAMBURGER
Malzemeler:
500 gram kıyma
1 yumurta
1 soğan
1 tutam maydanoz
Tuz
Karabiber
Galeta unu
Hamburger ekmeği
Malzemeler:
500 gram kıyma
1 yumurta
1 soğan
1 tutam maydanoz
Tuz
Karabiber
Galeta unu
Hamburger ekmeği
Sosu için:
5 domates
3 diş sarımsak
3 çorba k. ketçap
1 çorba k. salça
Sıvıyağ Tuz
Karabiber
Yemeğin Yapılışı:
Hamburger köftesi için karıştırma kabına 500 gr.kıymayı alın.Kıymanın üzerine 1 adet yumurta kırın.Üzerine 1 adet soğan rendeleyin,1 tutam ince kesilmiş maydeanoz,tuz,karabiber ve galeta unu ilave edip köfteyi yoğurun.Hamburger köftesi şeklinde şekiller verin.Tavaya sıvıyağı alın.Üzerine hamburger köfteleri ilave edip pişirin.Sosu için 5 adet domatesi küp olarak kesin. Domatesleri parçalaycıya alın.Üzerine 3 diş sarımsak ketçep,1 çorba kaşığı salça,tuz ve karabiber ilave edip sosu parçlayııcdan geçirin.Tavaya sıvıyağı alın.Tavaya domatesli sosu ilave edin ve kaynamaya bırakın.Hamburger ekmeklerini ortadan kesin.Hamburger ekmeklerini domatesli sosa batırın.Ekmeklerin içine köfteleri ilave edip servis edin.
5 domates
3 diş sarımsak
3 çorba k. ketçap
1 çorba k. salça
Sıvıyağ Tuz
Karabiber
Yemeğin Yapılışı:
Hamburger köftesi için karıştırma kabına 500 gr.kıymayı alın.Kıymanın üzerine 1 adet yumurta kırın.Üzerine 1 adet soğan rendeleyin,1 tutam ince kesilmiş maydeanoz,tuz,karabiber ve galeta unu ilave edip köfteyi yoğurun.Hamburger köftesi şeklinde şekiller verin.Tavaya sıvıyağı alın.Üzerine hamburger köfteleri ilave edip pişirin.Sosu için 5 adet domatesi küp olarak kesin. Domatesleri parçalaycıya alın.Üzerine 3 diş sarımsak ketçep,1 çorba kaşığı salça,tuz ve karabiber ilave edip sosu parçlayııcdan geçirin.Tavaya sıvıyağı alın.Tavaya domatesli sosu ilave edin ve kaynamaya bırakın.Hamburger ekmeklerini ortadan kesin.Hamburger ekmeklerini domatesli sosa batırın.Ekmeklerin içine köfteleri ilave edip servis edin.
İZMİR KÖFTE
MALZEMELER:
400 gr.dana kıyma
MALZEMELER:
400 gr.dana kıyma
3 adet domates
4 adet patates
3 çorba kaşığı margarin (tepeleme,SANA tereyağ lezzeti)
3 dilim bayat ekmek içi
1 adet soğan (ince rendelenmiş)
1 avuç maydanoz yaprağı (ince kıyılmış)
karabiber
tuz
YAPILIŞI:Derin bir kap içinde kıyma + soğan + ıslatılıp sıkılmış ekmek içi + tuz + karabiber + maydanoz yoğrulur,oval köfteler hazırlanır. Patatesler soyulur ve yarım santim kalınlığında halkalar halinde kesilir.Bir tava içinde margarin eritilir,öncelikle patatesler bu yağda arkalı önlü hafif kızartılır ve bir tepsiye dizilir.Ardından aynı yağda köfteler kızartılır ve patateslerin üzerine dizilir.Kalan yağda önceden kabukları soyulup küçük küçük doğranmış domatesler kavrulur ve yarım bardak su ilave edilerek kısa bir süre pişirilir. (bu aşamada yemeğinizin daha kırmızı olmasını istiyorsanız 1 tatlı kaşığı domates ya da biber salçası da ilave edebilirsiniz)Pişen domatesli karışım köftelerin üzerine dökülür ve önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dk kadar kızartılır. (Arzu ederseniz fırında pişirmek yerine 15-20 dk kadar ocakta da pişirebilirsiniz)
4 adet patates
3 çorba kaşığı margarin (tepeleme,SANA tereyağ lezzeti)
3 dilim bayat ekmek içi
1 adet soğan (ince rendelenmiş)
1 avuç maydanoz yaprağı (ince kıyılmış)
karabiber
tuz
YAPILIŞI:Derin bir kap içinde kıyma + soğan + ıslatılıp sıkılmış ekmek içi + tuz + karabiber + maydanoz yoğrulur,oval köfteler hazırlanır. Patatesler soyulur ve yarım santim kalınlığında halkalar halinde kesilir.Bir tava içinde margarin eritilir,öncelikle patatesler bu yağda arkalı önlü hafif kızartılır ve bir tepsiye dizilir.Ardından aynı yağda köfteler kızartılır ve patateslerin üzerine dizilir.Kalan yağda önceden kabukları soyulup küçük küçük doğranmış domatesler kavrulur ve yarım bardak su ilave edilerek kısa bir süre pişirilir. (bu aşamada yemeğinizin daha kırmızı olmasını istiyorsanız 1 tatlı kaşığı domates ya da biber salçası da ilave edebilirsiniz)Pişen domatesli karışım köftelerin üzerine dökülür ve önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dk kadar kızartılır. (Arzu ederseniz fırında pişirmek yerine 15-20 dk kadar ocakta da pişirebilirsiniz)
BIBER SOSLU TEPSI KEBABI
Malzemeler:
Kofte icin:
500 gram kiyma
1 sogan
1 yumurta
maydanoz
1 su bardagi ekmek kirintisi
tuz, karabiber, kimyon, kekik
Malzemeler:
Kofte icin:
500 gram kiyma
1 sogan
1 yumurta
maydanoz
1 su bardagi ekmek kirintisi
tuz, karabiber, kimyon, kekik
Ara kat icin:
4 orta boy patates
tuz
Ust kat icin:
1 kirmizi ve 1 sari dolmalik biber (yesil biber de kullanabilirsiniz)
2 adet domates
2 adet sogan
1 dis sarimsak
zeytin yagi
tuz, karabiber, biberiye
Hazirlanisi:
Once patatesleri soyup, dilimleyin. Tencereye koyup uzerine biraz tuz serpin. Yarim cay fincani su ile haslayin. Patatesleri yari kivamda pisirmeye dikkat edin. Yani firinda da pisecegi icin tam yumusamasin.
Sonra kofteyi hazirlayin. Bunun icin kofte malzemelerini bir yogurma kabina alip yogurun. Bunu firin tepsisine yayin. Uzerine yari kivamda hasladiginiz patatesleri dizin.
Ust kati hazirlayin. Bir tavaya yagi alin ve uzerine yemeklik dogradiniz sogan ve sarimsagi atip soteleyin. Biberleri dograyip soganlara ekleyin. Domateslerin kabugunu soyup dograyin ve tavaya ekleyin. Bir kac dakika soteleyip ocagin altini kapatin. Tuz, karabiber ve biberiyeyi ekleyin. Hazirladiniz bu harci patateslerin uzerine dokun. Onceden isitilmis firinda 15 dakika kadar pisirin.
Afiyet olsun.
4 orta boy patates
tuz
Ust kat icin:
1 kirmizi ve 1 sari dolmalik biber (yesil biber de kullanabilirsiniz)
2 adet domates
2 adet sogan
1 dis sarimsak
zeytin yagi
tuz, karabiber, biberiye
Hazirlanisi:
Once patatesleri soyup, dilimleyin. Tencereye koyup uzerine biraz tuz serpin. Yarim cay fincani su ile haslayin. Patatesleri yari kivamda pisirmeye dikkat edin. Yani firinda da pisecegi icin tam yumusamasin.
Sonra kofteyi hazirlayin. Bunun icin kofte malzemelerini bir yogurma kabina alip yogurun. Bunu firin tepsisine yayin. Uzerine yari kivamda hasladiginiz patatesleri dizin.
Ust kati hazirlayin. Bir tavaya yagi alin ve uzerine yemeklik dogradiniz sogan ve sarimsagi atip soteleyin. Biberleri dograyip soganlara ekleyin. Domateslerin kabugunu soyup dograyin ve tavaya ekleyin. Bir kac dakika soteleyip ocagin altini kapatin. Tuz, karabiber ve biberiyeyi ekleyin. Hazirladiniz bu harci patateslerin uzerine dokun. Onceden isitilmis firinda 15 dakika kadar pisirin.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
500 gr kıyma
1 adet soğan
½ demet maydanoz
1 kahve fincanı pirinç(pirinçler önceden suyla haşlanır)
1 adet yumurta
Tuz, karabiber
Üzeri için:
1 su bardağı un
2 adet yumurta
Yapılışı:
Kıymanın üçte biri tavaya alınır. İnce doğranmış soğan ve tuz eklenerek 5 dakika kavrulur.
Maydanozlar ince ince kıyılır bir kaba alınır, üzerine karabiber, haşlanmış
Pirinç, soğanla kavurduğumuz üçte bir kıyma, 1 yumurta ve geri kalan kıyma
Katılarak bütün malzemeler karıştırılarak yoğrulur. Bu karışım köfte şeklinde hazırlanır.
Bir kapta 2 adet yumurta çırpılır hazırlanan kadınbudu köfteler ilk önce una bulanır sonra yumurtaya bulanarak yağda kızartılır. Kızartılan kadınbudu köfteler servis tabağına alınarak üzeri maydanozla süslenerek servis yapılır —
Kıymanın üçte biri tavaya alınır. İnce doğranmış soğan ve tuz eklenerek 5 dakika kavrulur.
Maydanozlar ince ince kıyılır bir kaba alınır, üzerine karabiber, haşlanmış
Pirinç, soğanla kavurduğumuz üçte bir kıyma, 1 yumurta ve geri kalan kıyma
Katılarak bütün malzemeler karıştırılarak yoğrulur. Bu karışım köfte şeklinde hazırlanır.
Bir kapta 2 adet yumurta çırpılır hazırlanan kadınbudu köfteler ilk önce una bulanır sonra yumurtaya bulanarak yağda kızartılır. Kızartılan kadınbudu köfteler servis tabağına alınarak üzeri maydanozla süslenerek servis yapılır —

Fırında Köfte ve Patates
Malzemeler
Köfte Harcı İçin
yarım kilogram kıyma
2 dilim bayat ekmek içi, ıslatılmış ve sıkılmış
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
yarım demet maydanoz, doğranmış
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 diş sarımsak, dövülmüş
yarım tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı kekik
1 adet yumurta
Diğer Malzemeler
yarım çay bardağı zeytinyağı
5 adet patates
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
6-7 adet sivribiber
3 adet domates
yarım çay bardağı kaynar su
Hazırlanışı
1. Köfteyi hazırlamak için gerekli tüm malzemeleri yoğurup harç yapın. Bu harcı bir gece buzdolabında bekletin.
2. Fırın kabına yarım çay bardağı zeytinyağını dökün. Patatesleri soyup daire biçiminde kesin. Üstlerine karabiber ve tuz ekeleyip karıştırın ve tepsiye yayın.
3. Sivri biberleri ikiye ayırıp bölün. İçlerini ayıklayıp patateslerin üstlerine koyun. Domatesleri soyup biberlerin üstüne rendeleyin.
4. En üste biraz cevizden irice şekil verdiğiniz köfteleri dizin. Yarım çay bardağı kaynamış suyu fırın kabına gezdirin. Kabın üstünü folyo ile kaplayıp 250C fırında patatesler yumuşayana dek pişirin.

hamburger köftesi
Malzemeler :
1/2 kilogram kıyma
1 çay br. galeta unu
1-2 diş sarımsak
1 kuru soğa
Hardal
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı :
Derin bir kabın içine listedeki tüm malzeme koyularak yoğurulur.Oluşan karışım 30 dakika buzdolabında bekletilir.Ardından karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak büyük köfteler hazırlanır.Son olarak hazırlanan köfteler teflon bir tavada az yağda kızartılır Afiyet olsun.

FIRINDA SEBZELİ KÖFTE1-2 diş sarımsak
1 kuru soğa
Hardal
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı :
Derin bir kabın içine listedeki tüm malzeme koyularak yoğurulur.Oluşan karışım 30 dakika buzdolabında bekletilir.Ardından karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak büyük köfteler hazırlanır.Son olarak hazırlanan köfteler teflon bir tavada az yağda kızartılır Afiyet olsun.

MALZEMELER
Et Köftesi İçin:
250 gr. kuzu kıyma
250 gr. dana kıyma
1 orta boy soğan (rendelenmiş)
3-4 diş sarımsak (dövülmüş)
3 yemek kaşığı galeta unu veya kuru ekmek içi
1tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı pulbiber
1-2 çay kaşığı tuz
Sebzeleri İçin:
4-5 adet orta boy patates
5-6 yemek kaşığı konserve bezelye
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
3 adet domates
1-2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Karabiber
Tuz
Üzeri için:
100 gr. tereyağ
YAPILIŞI
Et köftelerin malzemelerini karıştırın, yoğurun. Buzdolabında biraz beklettikten sonra köfte için yuvarlak şekil verip bastırın.
Sebzeler için, patatesleri halka doğrayın.
Biberleri uzun doğrayın.
Domates dışındaki malzemeleri geniş bir kapta karıştırın.
Dikdörtgen borcamı yağlayın. Karışan sebzeleri borcama yayın.
Üzerine hazırladığınız et köftelerini dizin.
Domatesleri soyun ve ince halkalar halinde sebzeler ve köftelerin üzerine yerleştirin.
Tereyağını küçük parçalar halinde köftelerin ve domateslerin üzerine koyun.
İçine 1 su bardağı su dökün ve alüminyum ile kapatın.
20 dk. üzeri kapalı, dahasonra üzeri açık olacak şekilde 200 C'de pişirin.
Pişerken köfteleri ara ara çevirin; arada suyunu kaşık yardımıyla üzerine dökün, köftelerin her yeri iyice kızarsın..
250 gr. dana kıyma
1 orta boy soğan (rendelenmiş)
3-4 diş sarımsak (dövülmüş)
3 yemek kaşığı galeta unu veya kuru ekmek içi
1tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı pulbiber
1-2 çay kaşığı tuz
Sebzeleri İçin:
4-5 adet orta boy patates
5-6 yemek kaşığı konserve bezelye
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
3 adet domates
1-2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Karabiber
Tuz
Üzeri için:
100 gr. tereyağ
YAPILIŞI
Et köftelerin malzemelerini karıştırın, yoğurun. Buzdolabında biraz beklettikten sonra köfte için yuvarlak şekil verip bastırın.
Sebzeler için, patatesleri halka doğrayın.
Biberleri uzun doğrayın.
Domates dışındaki malzemeleri geniş bir kapta karıştırın.
Dikdörtgen borcamı yağlayın. Karışan sebzeleri borcama yayın.
Üzerine hazırladığınız et köftelerini dizin.
Domatesleri soyun ve ince halkalar halinde sebzeler ve köftelerin üzerine yerleştirin.
Tereyağını küçük parçalar halinde köftelerin ve domateslerin üzerine koyun.
İçine 1 su bardağı su dökün ve alüminyum ile kapatın.
20 dk. üzeri kapalı, dahasonra üzeri açık olacak şekilde 200 C'de pişirin.
Pişerken köfteleri ara ara çevirin; arada suyunu kaşık yardımıyla üzerine dökün, köftelerin her yeri iyice kızarsın..

lor kurabiyesi
2 bardak şeker
3 bardaktan un
2 yumurta birisinin akı üstü için ayrılcak
yarım bardak sıvıyağı
2 pkt kabartma tozu
1 pkt vanilya
500gram sepet loru(tatlı)
üzeri için yumurta akı ve toz seker
bütün malzemeleri hafif ele yapışacak kıvamda yogurup cevizden biraz büyük yuvarlayıp ilk önce üzerini yumurta akına sonra toz sekere batırıp tepsiye aralıklarla diziyoruz (yayılarak yapışmaması için)daha sonra 170 derecelık fırında altı kızarana kadar biraz yumuşakken cıkarıyoruz daha sonra dışarıda kendini çekiyor kurabiye afiyet olsun
bütün malzemeleri hafif ele yapışacak kıvamda yogurup cevizden biraz büyük yuvarlayıp ilk önce üzerini yumurta akına sonra toz sekere batırıp tepsiye aralıklarla diziyoruz (yayılarak yapışmaması için)daha sonra 170 derecelık fırında altı kızarana kadar biraz yumuşakken cıkarıyoruz daha sonra dışarıda kendini çekiyor kurabiye afiyet olsun
Enginarlı ve Kekikli Pappardelle Makarna
Hazırlama Süresi
45 Dakika
Kalori
Hazırlama Süresi
45 Dakika
Kalori
Porsiyon basina 365 Kilo kalori
Porsiyon Sayısı
4 Kişiliktir
MALZEMELER
Makarna için
200 gram durum buğdayı unu
100 gram un
2 adet yumurta akı
Kekik
Tuz
Sosu için
3 adet enginar
1 adet limon
Rendelenmiş parmesan peyniri
Sebze suyu
Soğan
Maydanoz
Taze kekik
Sızma zeytinyağı
Tuz
Karabiber
HAZIRLANIŞI
Makarna için iki farklı unu karıştırıp yumurta akı ve 120 ml suyla yoğurun. İçine bir tutam tuz ve ince doğranmış taze kekik ekleyin. Hamuru yuvarlayıp 30 dakika dinlendirin.
Merdaneyle ince açtıktan sonra 1,5 cm kalınlığında tırtıllı kesme ruletiyle kesin. Sos için enginarları temizleyip büyük doğrayın. Tavaya aktarıp 10 gram zeytinyağı ve doğranmış soğanla yüksek ateşte soteleyin. Birkaç damla limon suyunu ekleyin. 1 dal taze kekik ilave ettikten 3 dakika sonra 3 kepçe sebze suyu ekleyin. Bir tutam tuz ve karabiberle tatlandırıp 15 dakika daha pişirin.
Piştikten sonra ocağın altını kapatın. Üzerine 1 çorba kaşığı dolusu zeytinyağı gezdirip doğranmış maydanoz serpin. Taze makarnayı kaynayan tuzlu suda haşlayın. Süzdükten sonra enginarlarla tavada birkaç dakika çevirin. Üzerine rendelenmiş parmesan peyniri serpip servis yapın.
Porsiyon Sayısı
4 Kişiliktir
MALZEMELER
Makarna için
200 gram durum buğdayı unu
100 gram un
2 adet yumurta akı
Kekik
Tuz
Sosu için
3 adet enginar
1 adet limon
Rendelenmiş parmesan peyniri
Sebze suyu
Soğan
Maydanoz
Taze kekik
Sızma zeytinyağı
Tuz
Karabiber
HAZIRLANIŞI
Makarna için iki farklı unu karıştırıp yumurta akı ve 120 ml suyla yoğurun. İçine bir tutam tuz ve ince doğranmış taze kekik ekleyin. Hamuru yuvarlayıp 30 dakika dinlendirin.
Merdaneyle ince açtıktan sonra 1,5 cm kalınlığında tırtıllı kesme ruletiyle kesin. Sos için enginarları temizleyip büyük doğrayın. Tavaya aktarıp 10 gram zeytinyağı ve doğranmış soğanla yüksek ateşte soteleyin. Birkaç damla limon suyunu ekleyin. 1 dal taze kekik ilave ettikten 3 dakika sonra 3 kepçe sebze suyu ekleyin. Bir tutam tuz ve karabiberle tatlandırıp 15 dakika daha pişirin.
Piştikten sonra ocağın altını kapatın. Üzerine 1 çorba kaşığı dolusu zeytinyağı gezdirip doğranmış maydanoz serpin. Taze makarnayı kaynayan tuzlu suda haşlayın. Süzdükten sonra enginarlarla tavada birkaç dakika çevirin. Üzerine rendelenmiş parmesan peyniri serpip servis yapın.
Rokalı Dana Caproccio Sarma
Hazırlama Süresi
30 Dakika
Kalori
Hazırlama Süresi
30 Dakika
Kalori
Porsiyon basina 300 Kilo kalori
Porsiyon Sayısı
4 Kişiliktir
MALZEMELER
480 gram marine edilmiş hazır dana carpaccio (kontrfile veya dana bonfileden oluşan, her biri 10 gram olan 48 ince dilim)
400 gram domates
280 gram köy peyniri
80 gram roka
Limon
Sızma zeytinyağı
Tuz
Karabiber
HAZIRLANIŞI
80 gram rokayı doğrayıp ufaladığınız 280 gram köy peyniri ile karıştırın. Tuz, karabiber ve sızma zeytinyağıyla tatlandırın.
Kesme tahtasının üzerine 3 adet carpaccio dilimini kenarları üst üste gelecek şekilde yerleştirin. Ortasına 1 tatlı kaşığı roka karışımı ekleyin. Kenarlarını katlayarak sarma haline getirin. Bu şekilde 15 adet daha sarma hazırlayın.
8 adet şişin her birine 2 adet sarma ve 3 adet domates dilimi yerleştirin. Şişleri yağlı pişirme kağıdıyla kaplı fırın tepsisine aktarıp sızma zeytinyağı, tuz, karabiber ve limon suyuyla tatlandırın. Hazırladığınız şişleri önceden ısıtılmış 200 derece fırında 5 dakika pişirin. Sarmaları rokayla servis yapın.
Porsiyon Sayısı
4 Kişiliktir
MALZEMELER
480 gram marine edilmiş hazır dana carpaccio (kontrfile veya dana bonfileden oluşan, her biri 10 gram olan 48 ince dilim)
400 gram domates
280 gram köy peyniri
80 gram roka
Limon
Sızma zeytinyağı
Tuz
Karabiber
HAZIRLANIŞI
80 gram rokayı doğrayıp ufaladığınız 280 gram köy peyniri ile karıştırın. Tuz, karabiber ve sızma zeytinyağıyla tatlandırın.
Kesme tahtasının üzerine 3 adet carpaccio dilimini kenarları üst üste gelecek şekilde yerleştirin. Ortasına 1 tatlı kaşığı roka karışımı ekleyin. Kenarlarını katlayarak sarma haline getirin. Bu şekilde 15 adet daha sarma hazırlayın.
8 adet şişin her birine 2 adet sarma ve 3 adet domates dilimi yerleştirin. Şişleri yağlı pişirme kağıdıyla kaplı fırın tepsisine aktarıp sızma zeytinyağı, tuz, karabiber ve limon suyuyla tatlandırın. Hazırladığınız şişleri önceden ısıtılmış 200 derece fırında 5 dakika pişirin. Sarmaları rokayla servis yapın.
Pırasa Soslu Dana Şiş
Hazırlama Süresi
45 Dakika
Kalori
Hazırlama Süresi
45 Dakika
Kalori
Porsiyon basina 182 Kilo kalori
Porsiyon Sayısı
4 Kişiliktir
MALZEMELER
1/2 su bardağı artı 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, artı bir miktar daha
1/4 bardak kırmızı şarap sirkesi
5 diş sarımsak, ezilmiş ve soyulmuş
4 yapraklı dal taze kekik
Taze çekilmiş karabiber
650 gram kemiksiz dana fileto, küpler halinde kesilmiş
2 büyük yumurta
1 adet orta boy pırasa (sadece beyaz ve açık yeşil parçaları), kesilmiş
Deniz tuzu
1 büyük domates, dilimlenmiş Özel Ekipman: 8 adet şiş (bambu şiş kullanıyorsanız, önce 30 dakika suda bekletin)
HAZIRLANIŞI
Geniş bir kasede 1/4 bardağa ek olarak 3 yemek kaşığı zeytinyağ ve sirkeyi karıştırın, içine sarımsakları ve kekikleri ekleyip, bol karabiber atın.
Karışımın içine dana etini koyup her tarfına bulanacak şekilde karıştırın. Üzerini kapatarak, 1 saat dinlenmeye bırakın.
Orta oy bir tencerede su kaynatıp yumurtaları 9 dakika pişirin. Pişen yumurtaları ateştran aldıktan sonra pişmeye devam etmesini engellemek için içi buz dolu bir kaseye koyun. 2-3 dakika soğumasını bekleyin sonrasında sarıları ile beyazı ayırın.
Pırasaları çaprazlamasına yuvarlaklar halinde kesin, iyice yıkayıp durulayın.
Küçük bir tavada pırasalarla 2 çay kaşığı yağı, 1/3 bardak suyu birleştirin. Pırasaların rengi değişene kadar yaklaşık 5 dakika pişirin. Soğuduktan sonra blendıra alın. İçine yumurta sarılarını (yumurtaların beyazlarını daha sonra kullanmak üzere ayırın), 2 yemek kaşığı su, kalan zeytinyağını ve tuz ekleyip püre haline getirin.
Izgarayı orta - yüksek dereceli ısıda kızdırın. Marine ettiğiniz daba etlerini şişlere geçirin. Izgara tavasını az bir miktar zeytin yağ ile fırçalayın. Orta pişmiş etler için 10 dakika, şişleri pişirin.
Tuzla tatlandırıp, domates dilimleri ve pırasa sosu ile servis edin.
Porsiyon Sayısı
4 Kişiliktir
MALZEMELER
1/2 su bardağı artı 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, artı bir miktar daha
1/4 bardak kırmızı şarap sirkesi
5 diş sarımsak, ezilmiş ve soyulmuş
4 yapraklı dal taze kekik
Taze çekilmiş karabiber
650 gram kemiksiz dana fileto, küpler halinde kesilmiş
2 büyük yumurta
1 adet orta boy pırasa (sadece beyaz ve açık yeşil parçaları), kesilmiş
Deniz tuzu
1 büyük domates, dilimlenmiş Özel Ekipman: 8 adet şiş (bambu şiş kullanıyorsanız, önce 30 dakika suda bekletin)
HAZIRLANIŞI
Geniş bir kasede 1/4 bardağa ek olarak 3 yemek kaşığı zeytinyağ ve sirkeyi karıştırın, içine sarımsakları ve kekikleri ekleyip, bol karabiber atın.
Karışımın içine dana etini koyup her tarfına bulanacak şekilde karıştırın. Üzerini kapatarak, 1 saat dinlenmeye bırakın.
Orta oy bir tencerede su kaynatıp yumurtaları 9 dakika pişirin. Pişen yumurtaları ateştran aldıktan sonra pişmeye devam etmesini engellemek için içi buz dolu bir kaseye koyun. 2-3 dakika soğumasını bekleyin sonrasında sarıları ile beyazı ayırın.
Pırasaları çaprazlamasına yuvarlaklar halinde kesin, iyice yıkayıp durulayın.
Küçük bir tavada pırasalarla 2 çay kaşığı yağı, 1/3 bardak suyu birleştirin. Pırasaların rengi değişene kadar yaklaşık 5 dakika pişirin. Soğuduktan sonra blendıra alın. İçine yumurta sarılarını (yumurtaların beyazlarını daha sonra kullanmak üzere ayırın), 2 yemek kaşığı su, kalan zeytinyağını ve tuz ekleyip püre haline getirin.
Izgarayı orta - yüksek dereceli ısıda kızdırın. Marine ettiğiniz daba etlerini şişlere geçirin. Izgara tavasını az bir miktar zeytin yağ ile fırçalayın. Orta pişmiş etler için 10 dakika, şişleri pişirin.
Tuzla tatlandırıp, domates dilimleri ve pırasa sosu ile servis edin.
Fırınlanmış Kabaklı Mini Pirinç Kekleri
Hazırlama Süresi
75 Dakika
Kalori
Hazırlama Süresi
75 Dakika
Kalori
Porsiyon basina 410 Kilo kalori
Porsiyon Sayısı
4 Kişiliktir
MALZEMELER
1/2 litre sebze suyu
200 gram baldo pirinç
170 gram taze ya da konserve kuşkonmaz
150 gram mini yeşil kabak
2 adet taze soğan
1 adet taze sarımsak
Beyaz sek şarap
Rendelenmiş parmesan peyniri
Tuz
Tereyağı
Zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
İnce halkalar şeklinde kesilmiş taze sarımsağı tereyağı ve zeytinyağıyla tencerede sotelerken pirinci ilave edip karıştırın
3-4 dakika sonra biraz şarap ekleyin. Bu sırada azar azar sebze suyu ekleyip pişirin. Pirinci ocaktan alma- dan önce biraz parmesan peyniri ekleyin. Geniş bir kabın içine alıp çatal yardımıyla ayırarak soğutun
Halka şeklinde doğranmış taze soğanları zeytinyağı ile tavada soteleyin. Halka şeklinde kesilmiş kabakları da ekleyip bir tutam tuz serpin ve 1-2 dakika soteleyin. Sebzeler al dente şeklinde pişince ocaktan alın
Kuşkonmazları ayıklayıp çiçekli uç kısımlarını kesin ve haşlayın. Gövde kısmını halka şeklinde kesip yarım çorba kaşığı tereyağı, bir tutam tuz, biraz su ile yumuşayana kadar kapağı kapalı olarak küçük bir tencerede hafif ısıda pişirin. Piştikten sonra kuşkonmazlı karışımı blender’da çırpın
Küçük kek kalıplarını yağlayıp unladıktan sonra parmesan serpin. Üzerlerine önce pişirdiğiniz pirinçten daha sonra kabaklı karışımdan yayın. Bu işlemi küçük kek kalıpları dolana kadar tekrarlayın.
Kek kalıplarını önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10 dakika pişirin. Servis
Porsiyon Sayısı
4 Kişiliktir
MALZEMELER
1/2 litre sebze suyu
200 gram baldo pirinç
170 gram taze ya da konserve kuşkonmaz
150 gram mini yeşil kabak
2 adet taze soğan
1 adet taze sarımsak
Beyaz sek şarap
Rendelenmiş parmesan peyniri
Tuz
Tereyağı
Zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
İnce halkalar şeklinde kesilmiş taze sarımsağı tereyağı ve zeytinyağıyla tencerede sotelerken pirinci ilave edip karıştırın
3-4 dakika sonra biraz şarap ekleyin. Bu sırada azar azar sebze suyu ekleyip pişirin. Pirinci ocaktan alma- dan önce biraz parmesan peyniri ekleyin. Geniş bir kabın içine alıp çatal yardımıyla ayırarak soğutun
Halka şeklinde doğranmış taze soğanları zeytinyağı ile tavada soteleyin. Halka şeklinde kesilmiş kabakları da ekleyip bir tutam tuz serpin ve 1-2 dakika soteleyin. Sebzeler al dente şeklinde pişince ocaktan alın
Kuşkonmazları ayıklayıp çiçekli uç kısımlarını kesin ve haşlayın. Gövde kısmını halka şeklinde kesip yarım çorba kaşığı tereyağı, bir tutam tuz, biraz su ile yumuşayana kadar kapağı kapalı olarak küçük bir tencerede hafif ısıda pişirin. Piştikten sonra kuşkonmazlı karışımı blender’da çırpın
Küçük kek kalıplarını yağlayıp unladıktan sonra parmesan serpin. Üzerlerine önce pişirdiğiniz pirinçten daha sonra kabaklı karışımdan yayın. Bu işlemi küçük kek kalıpları dolana kadar tekrarlayın.
Kek kalıplarını önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10 dakika pişirin. Servis
Kereviz ve Rende Peynirli Risotto
Hazırlama Süresi
60 Dakika
Kalori
Hazırlama Süresi
60 Dakika
Kalori
Porsiyon basina 351 Kilo kalori
Porsiyon Sayısı
4 Kişiliktir
MALZEMELER
1 demet kereviz
2 büyük soğan, soyulmuş ve dörde bölünmüş
İnce uzun kesilmiş 1 havuç
3 1/2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
3/4 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı beyaz şarap
Deniz tuzu
Taze Parmigiano-Reggiano ya da Grana Padano peynir ve artı olarak rendelenmiş 1/2 su bardağı daha
Kabaca doğranmış 3/4 su bardağı ceviz
HAZIRLANIŞI
Bir kereviz sapını 7 cm'lik parçalara bölün ve geniş bir sos tenceresine koyun. Daha sonra kalan yaprakları kerevizin gövdesinden ayırın. Yaprakların yarım bardağını ufak bir kaseye koyup üstünü kağıt havluyla kapatıp buzdolabına koyun. Geri kalan yapraklar ve kerevizi tencereye ekleyin. Üstüne arpacık soğanı, havuç ve 6 1/2 bardak su ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra orta ateşe getirip 30 dakika pişirin.
Sebze suyunu ateşin üzerinden alıp içindeki katıları süzgeç yardımıyla alıp atın. Üstünü kapatıp sıcak kalmasını sağlayın. 2 kereviz sapını ince parçalar halinde dilimleyin. Çeyrek bardak dilimlenmiş kereviz sapını dolaba ayırdığınız yaprakların üstüne ekleyin. Orta boy bir sos tavasında 2 1/2 yemek kaşığı tereyağını eritin. Kalan kereviz dilimlerini ekleyip ara ara karıştırarak ortama 3 dakika pişirin. Daha sonra içine pirinçleri ekleyip bir dakika daha karıştırarak pişirin. Sonra şarabı ekleyin ve sıvı bitene kadar pişirmeye devam edin.
Hazırladığınız sebze suyundan yarım kap pirincin üstüne ekleyin. Karıştırmaya devam edin. Pirinç suyu çektiğinde aynı işlemi tekrarlayın. Pirinç taneleri pişmiş ama lapa olmamış hale gelene kadar pişirmeye devam edin. İşlem sonunda elinizde sebze suyu kalabilir. Ateş alıp içine yarım çay kaşığı tuz ekleyin üstünü kapatıp dinlenmeye bırakın. Daha sonra içine kalan tereyağını, rendelenmiş peyniri ve cevizleri ekleyip karıştırın. Gerekirse baharat ekleyin.
Risotto'yu servis tabaklarına bölün. Ayırdığınız kereviz sapları ve yapraklarıyla süsleyin. Üstüne peynir rendeleyip soğumadan servis edin.
Porsiyon Sayısı
4 Kişiliktir
MALZEMELER
1 demet kereviz
2 büyük soğan, soyulmuş ve dörde bölünmüş
İnce uzun kesilmiş 1 havuç
3 1/2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
3/4 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı beyaz şarap
Deniz tuzu
Taze Parmigiano-Reggiano ya da Grana Padano peynir ve artı olarak rendelenmiş 1/2 su bardağı daha
Kabaca doğranmış 3/4 su bardağı ceviz
HAZIRLANIŞI
Bir kereviz sapını 7 cm'lik parçalara bölün ve geniş bir sos tenceresine koyun. Daha sonra kalan yaprakları kerevizin gövdesinden ayırın. Yaprakların yarım bardağını ufak bir kaseye koyup üstünü kağıt havluyla kapatıp buzdolabına koyun. Geri kalan yapraklar ve kerevizi tencereye ekleyin. Üstüne arpacık soğanı, havuç ve 6 1/2 bardak su ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra orta ateşe getirip 30 dakika pişirin.
Sebze suyunu ateşin üzerinden alıp içindeki katıları süzgeç yardımıyla alıp atın. Üstünü kapatıp sıcak kalmasını sağlayın. 2 kereviz sapını ince parçalar halinde dilimleyin. Çeyrek bardak dilimlenmiş kereviz sapını dolaba ayırdığınız yaprakların üstüne ekleyin. Orta boy bir sos tavasında 2 1/2 yemek kaşığı tereyağını eritin. Kalan kereviz dilimlerini ekleyip ara ara karıştırarak ortama 3 dakika pişirin. Daha sonra içine pirinçleri ekleyip bir dakika daha karıştırarak pişirin. Sonra şarabı ekleyin ve sıvı bitene kadar pişirmeye devam edin.
Hazırladığınız sebze suyundan yarım kap pirincin üstüne ekleyin. Karıştırmaya devam edin. Pirinç suyu çektiğinde aynı işlemi tekrarlayın. Pirinç taneleri pişmiş ama lapa olmamış hale gelene kadar pişirmeye devam edin. İşlem sonunda elinizde sebze suyu kalabilir. Ateş alıp içine yarım çay kaşığı tuz ekleyin üstünü kapatıp dinlenmeye bırakın. Daha sonra içine kalan tereyağını, rendelenmiş peyniri ve cevizleri ekleyip karıştırın. Gerekirse baharat ekleyin.
Risotto'yu servis tabaklarına bölün. Ayırdığınız kereviz sapları ve yapraklarıyla süsleyin. Üstüne peynir rendeleyip soğumadan servis edin.
TERBİYELİ EKŞİLİ KÖFTE
Malzemeler:
200 gr kıyma
Malzemeler:
200 gr kıyma
Yarım adet kuru soğan
1 yemek kaşığı pirinç
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
Yarım adet limon
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Soğanı rendeleyin.
Kıyma, pirinç, tuz ve karabiber ile karıştırarak iyice yoğurun.
Kıymadan fındık büyüklüğünde parçalar alıp ıslattığınız avucunuzun içinde yuvarlayarak top köfteler yapın.
Düz bir tabağa unu koyun.
Köfteleri çevire çevire bu una bulayın.
6 su bardağı suya bir tutam tuz ekleyip bir tencerede kaynatın.
Köfteleri kaynamış suya atıp 15 dakika kısık ateşte pişirin.
Limonun suyunu sıkıp, yoğurt ve yumurta sarısı ile birlikte bir kâsede iyice karıştırın.
Bu karışıma çorbanın suyundan azar azar 5 yemek kaşığı ilave edin ve elde ettiğiniz terbiyeyi yavaş yavaş karıştırarak çorbaya katın.
5 dakika daha pişirin ve servis yapın.
1 yemek kaşığı pirinç
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
Yarım adet limon
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Soğanı rendeleyin.
Kıyma, pirinç, tuz ve karabiber ile karıştırarak iyice yoğurun.
Kıymadan fındık büyüklüğünde parçalar alıp ıslattığınız avucunuzun içinde yuvarlayarak top köfteler yapın.
Düz bir tabağa unu koyun.
Köfteleri çevire çevire bu una bulayın.
6 su bardağı suya bir tutam tuz ekleyip bir tencerede kaynatın.
Köfteleri kaynamış suya atıp 15 dakika kısık ateşte pişirin.
Limonun suyunu sıkıp, yoğurt ve yumurta sarısı ile birlikte bir kâsede iyice karıştırın.
Bu karışıma çorbanın suyundan azar azar 5 yemek kaşığı ilave edin ve elde ettiğiniz terbiyeyi yavaş yavaş karıştırarak çorbaya katın.
5 dakika daha pişirin ve servis yapın.
Alternatif Değil, Gerçek Tıp... Diyoruz ki: "GDO'lu Ürünler Yemeyin!"
Çünkü Size Kışın Yedirilen:
.... Domatese: Köpekbalığı Geni
.... Patatese: Akrep Geni
..... Bitkilere İse: Bağışıklık sisteminden sorumlu İnsan Geni Naklediliyor!
Çünkü Size Kışın Yedirilen:
.... Domatese: Köpekbalığı Geni
.... Patatese: Akrep Geni
..... Bitkilere İse: Bağışıklık sisteminden sorumlu İnsan Geni Naklediliyor!
GDO'lulardan Bazıları: Modifiye soya lesitini, aroma, glikoz, fruktoz,
nişasta, maltodekstrin, riboflavin, folik asit, vitaminler, enzimler,
aspartam gibi transgen katkı maddeleri bunlardan bazılarıdır.
Pamuk, kenevir, buğday, pirinç, soya, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, patates, ıspanak, soğan, sarımsak, karpuz, kavun ve bütün meyveler gibi birçok üründe yaygın olarak GDO tohumlar kullanılmaktadır. Bu listeye, aynı bitkilerden elde edilen şeker, un, yağ, hayvan yemi, parfüm, temizlik malzemesi, boya, kumaş ve gübre de eklenebilir.
Genetik Mühendisliği, yenmeyen, yiyecek sıfatı taşımayan organizmaları kullanarak temel besinleri değiştirmektedir. Domatese, soğuğa dayanıklı hale getirebilmek için köpekbalığı geni nakledilirken, patatese, böceklerden korumak için akrep geni nakledilmektedir. Bazı bitkilere ise bağışıklık sisteminden sorumlu insan geni nakledilmektedir.
Pamuk, kenevir, buğday, pirinç, soya, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, patates, ıspanak, soğan, sarımsak, karpuz, kavun ve bütün meyveler gibi birçok üründe yaygın olarak GDO tohumlar kullanılmaktadır. Bu listeye, aynı bitkilerden elde edilen şeker, un, yağ, hayvan yemi, parfüm, temizlik malzemesi, boya, kumaş ve gübre de eklenebilir.
Genetik Mühendisliği, yenmeyen, yiyecek sıfatı taşımayan organizmaları kullanarak temel besinleri değiştirmektedir. Domatese, soğuğa dayanıklı hale getirebilmek için köpekbalığı geni nakledilirken, patatese, böceklerden korumak için akrep geni nakledilmektedir. Bazı bitkilere ise bağışıklık sisteminden sorumlu insan geni nakledilmektedir.






****












Hiç yorum yok:
Yorum Gönder