Malzemeler
Yarım kg kuzu kuşbaşı ( kemiksiz )
2 adet orta boy çekirdeksiz patlıcan
3 su bardağı pilavlık pirinç
2 adet domates
4 su bardağı et suyu
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yeteri kadar tuz
1 çay kaşığı toz karanfil
Hazırlanışı
Yöresel Arap Pilavı tarifine ilk olarak patlıcanlarımızı hazırlayarak başlayalım. 2 adet patlıcanı alaca soyarak, 1 parmak kalınlığında halka şeklinde doğrayıp, tuzlu su içinde yarım saat kadar patlıcanların acısının çıkması için bekletelim.
Ardından 3 su bardağı pilavlık pirincimizi ayıklayarak bir kabın içine alalım. Üzerine tuz ve kaynar su ilave edelim. Yarım saat kadar bekleterek bol suda yıkayıp suyunun süzülmesi için bırakalım. Bir tencereye yarım kg kemiksiz kuzu etimizi alarak etler suyunu bırakıp çekene kadar kısık ateşte kavuralım. Kavrulan etlerin üzerini bir iki parmak aşacak kadar sıcak su ilave ederek etleri haşlayalım. Gerekirse üzerine tekrar su ilave edebiliriz. Haşlanarak pişen etlerimizi ocaktan alarak tencerede suyu ile beraber bekletelim. Ardından alaca soyarak tuzlu suya ıslattığımız patlıcanları tuzlu sudan akarak bol suda yıkayalım ve iyice kurulayalım. Kızartma tavamıza sıvıyağı alarak kızdıralım ve patlıcanları çok hafif bir şekilde kızartalım.
Teflon pilav tavamızın tabanına önceden haşlayarak beklettiğimiz etlerin suyunu ayırarak etleri yerleştirelim. Üzerine kızarttığımız patlıcanları ilave edelim. Daha sonra ayrı bir tencereye 1yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyerek ocağa alalım. Kısık ateşte eriyen yağın üzerine yıkayarak süzdürmeye bıraktığımız pirinçleri ekleyerek bir tahta kaşık yardımıyla karıştıralım. Pirinçler parlak ve şeffaf bir hal alıncaya kadar kavuralım. Kavrulan pirinçleri etlerin üzerine yerleştirdiğimiz patlıcanların üzerine dökerek yayalım. Hemen ardından 2 adet domatesimizi ince ince dilimleyerek tenceremize ilave ediyoruz.
3 su bardağı kaynar suyu kalan et suyuyla karıştırarak tencerenin bir kenarından malzemenin üzerine yavaşça dökerek tuzunu ayarlayalım. Tencerenin kapağını kapatarak pilavımızı kaynayana kadar önce harlı ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pilav suyunu tamamen çekene kadar pişirerek ocaktan alalım. Pişen pilavımızın üzerine kağıt havlu sererek 20-25 dakika kadar demlenmesi için bekletelim. Daha sonra geniş bir servis tabağına pilav tenceresini ters çevirerek kalıp şeklinde çıkartalım. Pilavımızın üzerine toz karanfil serpiştirerek sıcak olarak servis yapalım.
Afiyet olsun…
Yöresel Arap Pilavı tarifine ilk olarak patlıcanlarımızı hazırlayarak başlayalım. 2 adet patlıcanı alaca soyarak, 1 parmak kalınlığında halka şeklinde doğrayıp, tuzlu su içinde yarım saat kadar patlıcanların acısının çıkması için bekletelim.
Ardından 3 su bardağı pilavlık pirincimizi ayıklayarak bir kabın içine alalım. Üzerine tuz ve kaynar su ilave edelim. Yarım saat kadar bekleterek bol suda yıkayıp suyunun süzülmesi için bırakalım. Bir tencereye yarım kg kemiksiz kuzu etimizi alarak etler suyunu bırakıp çekene kadar kısık ateşte kavuralım. Kavrulan etlerin üzerini bir iki parmak aşacak kadar sıcak su ilave ederek etleri haşlayalım. Gerekirse üzerine tekrar su ilave edebiliriz. Haşlanarak pişen etlerimizi ocaktan alarak tencerede suyu ile beraber bekletelim. Ardından alaca soyarak tuzlu suya ıslattığımız patlıcanları tuzlu sudan akarak bol suda yıkayalım ve iyice kurulayalım. Kızartma tavamıza sıvıyağı alarak kızdıralım ve patlıcanları çok hafif bir şekilde kızartalım.
Teflon pilav tavamızın tabanına önceden haşlayarak beklettiğimiz etlerin suyunu ayırarak etleri yerleştirelim. Üzerine kızarttığımız patlıcanları ilave edelim. Daha sonra ayrı bir tencereye 1yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyerek ocağa alalım. Kısık ateşte eriyen yağın üzerine yıkayarak süzdürmeye bıraktığımız pirinçleri ekleyerek bir tahta kaşık yardımıyla karıştıralım. Pirinçler parlak ve şeffaf bir hal alıncaya kadar kavuralım. Kavrulan pirinçleri etlerin üzerine yerleştirdiğimiz patlıcanların üzerine dökerek yayalım. Hemen ardından 2 adet domatesimizi ince ince dilimleyerek tenceremize ilave ediyoruz.
3 su bardağı kaynar suyu kalan et suyuyla karıştırarak tencerenin bir kenarından malzemenin üzerine yavaşça dökerek tuzunu ayarlayalım. Tencerenin kapağını kapatarak pilavımızı kaynayana kadar önce harlı ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pilav suyunu tamamen çekene kadar pişirerek ocaktan alalım. Pişen pilavımızın üzerine kağıt havlu sererek 20-25 dakika kadar demlenmesi için bekletelim. Daha sonra geniş bir servis tabağına pilav tenceresini ters çevirerek kalıp şeklinde çıkartalım. Pilavımızın üzerine toz karanfil serpiştirerek sıcak olarak servis yapalım.
Afiyet olsun…

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder