Anber balığından çıkarılan güzel kokulu bir madde olup kül rengindedir. Adını çıkarıldığı balıktan almaktadır. Sağlıkta ve esans yapımında kullanılmıştır. Anberin çeşitleri çoktur, renkleri de değişiktir. Beyaz, boz, kırmızı, sarı, yeşil, mavi, siyah ve karışık renklerde olanları vardır. En iyisi boz renkte olanıdır. Sonra mavi, sonra sarısı gelir. En kötüsü siyah olanıdır. Üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen anber altın gibi asla değişikliğe uğrayıp bozulmaz. Bu özelliği miskten üstün olmasını gerektirmez. Buna rağmen anber hakkında “güzel kokuların kralı “denilmiştir. Miskten sonra güzel kokuların en güzellerindendir.
Elde Ediliş Şekli;
Anberin elde edilişi konusunda değişik görüşler vardır. Bazılarına göre denizde bir pınardan petrol gibi kaynar. Yağlı olması sebebiyle suyun yüzüne çıktığında donar, rüzgar dalga ile sürüklendiğinde toplanır.
Diğer bir görüşe göre ise, donmuş anber tanelerini balıklar yutar, kendilerine zararlı olduğu için balıklar ölür, rüzgar ve dalda sebebiyle ölmüş balıklar sahile gelir, bunları toplayan avcılar karınlarını yararak anberi çıkarırlar. Daha başka görüşlerde vardır.
***************
Genel Olarak
Sarımsak veya sarmısak (Allium sativum L.), 25-30 cm yükseklikte,
yeşilimsi beyaz veya pembe çiçekli, otsu bir kültür bitkisidir. Nadir
olarak tohum bağlar. Bu nedenle soğancıkları (diş) ile üretilir.
Ülkemizde “Beyaz sarımsak” ve “Siyah sarımsak” olmak üzere 2 çeşit
yetiştirilmektedir. Vatanının orta Asya stepleri olduğu sanılmaktadır.
Beyaz veya pembemsi renkli, az adette soğancıkdan (diş) meydana gelir.
Dişlerin hepsi bir arada bir kabuk tarafından sarılmışlardır. Çok
kuvvetli ve keskin bir kokusu ve yakıcı bir lezzeti vardır.
Etken Maddesi
Sarımsağın etken maddesi Allin’dir alin alındıktan sonra enzimatik olaylarla Alicin olarak vücutta değiştirilir. Bu maddenin insan vücudunda oksitleyici etkisi vardır.
Bitkisel Tedavide kullanım alanları.
Sarımsak gerçekten saymakla bitmeyecek ve tamamı da bilinemeyecek kadar yararı olan bir bitkidir. Özellikle;
- Kurt veya solucan düşürücü olarak,
- Haricen yara iyi edici olarak,
- Mantar hastalıklarını engelleyici ve tedavi edici olarak,
- Saçkıran hastalığını tedavi edici olarak,
- Tansiyon düşürücü olarak,
- Antiseptik olarak,
- Kolesterol düşürücü olarak,
- Safra salgılarını artırıcı olarak,
- Kurşun ve yılan zehirlenmelerinde etken olarak,
- Sakinleştirici olarak, şifalı bitkiler
Kullanılan sarımsak dan birden farklı yöntemle etken madde alınır.
Sarımsak dan etken madde elde edilmesi
1- Üsare(Tentür) Yöntemi:
Usare hazırlamak için bir miktar sarımsak havanda ezilir, sıkılarak
alınan usarenin 1 gr miktarı 10 gr su ile sulandırılır ve bu karışımın
içine, usarenin bozulmasını önlemek için, 10 damla kadar etil alkol
konur.
2- Emdirme Yöntemi:
Bu yöntemde bütün halindeki sarımsaklar ortadan iki ye kesilerek bir
ekmek kabuğu gibi emici bir besine sürülür ve içindeki etken maddenin bi
emici besin tarafından alınması sağlanır.
3- Sarımsak ruhu Yöntemi: İncecik
kıyılan sarımsaklar bir havana alınır ve üzerine bir miktar tuz
eklenerek iyice dövülür. Daha sonra biraz dinlendirildikten sonra
üzerine duruma göre bir miktar su eklenir. Tekrardan dinlendirilen
karışım iyice karıştırılır ve süzülür. Sıvı kısım haricen(dış deriye sürülerek) veya Dahilen (ağızdan alınarak) kullanılabilir.
4- Lapa Yöntemi:
Bu yöntemde İnce ince kıyılan sarımsaklar havana alınır ve güzelce
dövülerek lapa haline getirilir. Daha sonra bu lapanın üzerine tuz veya
alkol bazı durumlarda ise(Ayak Mantarı Enfeksiyonlarında) ikisi de
birlikte katılarak karışım dinlendirilir
Sarımsağın Tedavilerde Uygulanması:
Kurt ve solucan Düşürücü: Kabuğu
soyulmuş olan bir sarımsak dişi bir ekmek kabuğu parçasına kuvvetle
sürülür ve çıkan esansı emmiş olan ekmek parçası yenilir.
Aynı
amaç için sarımsak şurubu da kullanılmaktadır. 100 gr parçalanmış
sarımsak, 200 gr su ve 200 gr şeker ile 1 gün bekletildikten sonra iyice
karıştırılıp süzülür. Elde edilen şuruptan günde 2-3 yemek kaşığı
içilir.
Yara İyileştirici:
Lapa yöntemiyle hazırlanan sarımsak yaranın üzerine sürülür bir miktar
beklendikten sonra temizlenerek tahriş edici etkilerinden kurtulunur.
Saç Kıran Hastalığı:
Üsaresi yapılan sarımsak hazır olarak bekletilir. Saç kıranın olduğu
yerler bir kibrit çöpü veya buna benzer bir şeyle iz yapmayacak şekilde
hafifçe kazınarak tahriş edilir. Hemen ardından sarımsak tentürü bu
bölgeye sürülür bir miktar bekledikten sönra bölge yıkanarak
temizlenir.(beklemek: Yaklaşık 30-60 dk)
!!!!Önemli!!!!:
Bazı durumlarda saç dökülmesine de iyi geldiği bildirilmiştir. Kullanan
ve gerçekten fayda sağladığını bildiren hastalar mevcuttur. Saç
dökülmesinde sarımsak ruhu Yönteminin kullanılması daha iyi olacaktır.
Ayak Mantarı Hastalığı: Bu hastalığın iyileştirilmesi ilgili linkte detaylı olarak anlatılmıştır. Bilgi almak için Lütfen Tıklayınız.
Tansiyon düşürücü olarak:
10 gr sarımsak başı ezilir, üzerine 10 gr etil alkol konur, karışım 1
gün bekletildikten sonra ince bir bez veya süzgeçle süzülür. Elde edilen
özsudan günde 3 defa 15-30 damla alınır.
!!!!Dikkat!!!!
Yan Etkileri:
Sarımsağın özellikle çiğ olarak fazlaca tüketilmemesine dikkat
edilmelidir. Bu şekildeki aşırı tüketim midede tahriş edici etkiye sebep
olmaktadır. Özellikle tansiyon problemi olanlarda daha dikkatli
olunmalıdır. Çünkü çiğ sarımsak tansiyon üzerinde düşürücü etkiye
sahiptir. Bazı durumlar da çiğ sarımsak bir tür anemiye(kansızlık) neden
olmaktadır.
Eğer
kendinizi diğer günlerden daha yorgun, halsiz ve ağırlaşmış
hissediyorsanız. Gözlerinizde kararmalar veya pul pul olmalar
yaşıyorsanız. Hafif baş dönmesi ve tansiyon düşüklüğü mevcutsa
sarımsaktan şüphelenebilirsiniz.**************
yaban mersini
Ilıman ve tropik karakterli iklimlere adapte olmuş çalı formunda bir bitkidir. İngilizce blueberry (billbery) olarak bilinir. Bu bitki ülkemizdeki literatürde Yaban mersini olarak bilinir. Ancak yetiştiği farklı coğrafyalarda farklı adlarla da bilinmektedir. Örneğin; Rize’de Likapa, Trabzon’da Ligarba, Lifos veya Trabzon Üzümü, Rize Pazar ilçesinde Kaskanaka, Rize Ardeşen İlçesinde Çera (Çela), Artvin’de Morsivit veya Mahabak, Giresun’da Çalı Çileği, diğer bölgelerde ise Ayı Üzümü, Çay Üzümü veya Çoban Üzümü.
Yaban mersini; 30cm-1 metre arasında boyu olan ve genelde mayıs aylarında çiçek açan bir bitkidir. Güz aylarına doğru olgunlaşır olgunlaştığında meyveleri mavi renklidir. Meyvesinin dışında “yapısında bulunan maddelerden dolayı” puslu bir görüntü mevcuttur. Bu görüntü içeriğindeki yüksek tanenleşmeden dolayıdır.
Tarihi Olarak
Aslında
yaban mersini yüz yıllardır bilinen bir meyvedir 1862 lere kadar uzanan
bir literatür geçmişi vardır. Ancak yaban mersininin ünü, 2. dünya savaşı sırasında uçak pilotlarının görme
yeteneklerini artırdığının anlaşılmasıyla yayılmıştır. Yaban mersini
hakkında 1960 lardan sonra çeşitli laboratuar ve klinik deney
araştırmaları yapılmıştır. Yaban
mersini bütün bunların sonucunda günümüz modern tıbbının tedavi
destekleyici meyveler literatüründe iyi bir yer edinmiştir. Yaban
mersini hakkında Osmanlı döneminde de bazı kaynaklara rastlanmaktadır bu
kaynaklarda yaban mersininin ticari bir bitki olduğundan
bahsedilmektedir.
Etken Maddeleri Nelerdir?
Yaban
mersininde diğer bütün şifalı bitkilerden daha fazla oranda anti
oksidan madde vardır. Yalnızca bu özelliği dahi yaban mersinin önemli şifalı bitkiler kategorisine sokmaktadır. Genel olarak yaban mersininde;
- Antosiyanidinler
- Tanenler
- Alkoloidler(myrtine, epimyrtine)
- Fenolik asitler
- Glikozitler
Hangi Rahatsızlıklara iyi gelmektedir
Yaban mersini Damarlar üzerinde oldukça etkilidir. Bu durumda yaban mersini, damarla ilgili olan
- Varis
- Basur(hemoroid)
- Romatizmal ağrılar
- Kan damarlarının tıkanması
- Damar sertliği
- Akciğer amfizemi
- Zayıf kılcal damarların güçlendirilmesi.
- Artrit(eklem iltihaplanması) rahatsızlıklarının tedavisin de yardımcı faktördür.
Diğer yandan yaban mersini gözde olumlu etkileri olan bir besindir. Bu durumda
- Göz yorgunluğu,
- Miyopluk,
- Katarakt,
- Karasu (Glokom: Göz tansiyonu),
- Şeker hastalığından kaynaklanan görme bozuklukları (Diyabetik retinopati),
- Gece körlüğü, gibi rahatsızlıklarda oldukça etkili bir meyvedir.
- Tavuk karası (retinitis pigmentosa) hastalığının ilerlemesini yavaşlatıcı
Gözle ilgili olarak başkaca
- Gece görüşünü artırıcı,
- Göz kamaşmasını giderici,
- Retinayı güçlendirici, olarak ta kullanılabilir.
Mide rahatsızlıklarıyla ilgili olarak yaban mersini
- Bulantıyı baskılayıcı
- Mide kramplarını önleyici ,
- Ülser önleyici olarak kullanılır
Kullanım şekli
Likapa
taze meyve olarak kullanılabildiği gibi kurutulmuş olarak ta
kullanılabilir. Diğer yandan marmeladı da oldukça yaygın olarak
tüketilmektedir. Aktarlardan elde edilen genelde kurutulmuş meyveler çay
şeklinde demlenip içilebilmektedir. Ayrıca meyve sularına katılan bir
kokteyl tamamlayıcı olarak kullanıldığı da sık karşılaşılan bir
durumdur.
Nasıl Temin Edilebilir?
Yaban
mersini meyve olarak büyük marketlerde bulunabilir. Kuru olarak ise
genellikle aktarlarda satılır. Öğütülmüş toz olarak yine aktarlarda
satıldığı gibi. Tabletler şeklinde extratları da bulunmaktadır. Bu şekildeki ürünleri eczanelerden, aktarlardan veya internet üzerinden online satış mağazalarından alabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder